fotostarenje kože
Fleke i pege, Nega kože

Izbegnite fotostarenje kože lica!

Fotostarenje kože lica je jedan od najčešćih problema sa kožom današnjice, mada to i ne znamo. Saznajte kako izbeći ovaj vid prevremenog starenja kože?

Dobar deo žena muči preuranjeno starenje kože lica, bez obzira što im je po tom pitanju genetika naklonjena i što još uvek nisu u godinama kada bi prve bore trebalo da se pojave. Ove žene pate od fotostarenja kože.

Neka istraživanja pokazala da čak 90 % ljudi stari zbog preteranog izlaganja ultra- violetnim zracima, a ne zbog vremena koje neminovno prolazi.

Sunčevi zraci su nam potrebni, jer bez njih ne bismo mogli da funkcionišemo. U umerenim količinama, sunce je zdravo, jer doprinosi većoj količini energije u telu. Popravlja raspoloženje i najbrže podiže količinu vitamina D u organizmu.

Međutim…

Ako sa izlaganjem sunčevim zracima preterujete i na otvorenom budete bez zaštite od sunca duži vremenski period, to biti i štetno.

Sunce emituje UVA i UVB zrake, koji ostavljaju ozbiljne posledice na koži lica. To je jedan od glavnih razloga zašto se javljaju prvi znaci fotostarenja kože. Ono u velikoj meri doprinosi da koža lica strada i propadne pre vremena i da se proces njenog starenja ubrza.

Šta je fotostarenje kože lica i u kojoj meri je povezano sa sunčevim zracima?

 

Zabluda je da fotostarenje kože lica nastaje samo kao posledica boravka na suncu. Izglaganje zracima jeste glavni razlog za nastanak fotostarenja, jer ga je nemoguće zaobići, ali nije jedini.

Solarijum je takođe izvor štetnog ultra-violetnog zračenja, zbog čega je u nekim zemljama čak i zabranjeno njegovo korišćenje.

Zbog toga, fotostarenje kože lica možemo opisati kao narušavanje zdravlja ćelija kože pod dejstvom UV zraka.

Ultra-violetno zračenje najpre ostavlja tragove na epidermisu, spoljašnjem omotaču kože. Ovde se informišite više o građi kože lica.

Međutim, nisu samo UV zraci problematični. Tu je i vidljiva svetlost visoke energije ( HEVIS) o kojoj se u ovom kontekstu nedovoljno govori, a koja takođe prodire u dublje slojeve kože i razara kolagen.

Starenje kože može biti intrinzičko i ekstrinzičko starenje. Intrinzičko je prirordno i posledica je faktora na koje ne možemo uticati. Ekstrinzičko je posledica spoljašnjih uticaja na koje možemo uticati i fotostarenje spada u tu grupu.

Na licu je fotostarenje kože najčešće primetno, mada ne zaobilazi ni druge delove tela kao što su ruke. Tu je koža stalno izložena i često bez odgovarajuće zaštite, pa je to uzrok njenog bržeg propadanja. Zato je zaštita lica od sunca neophodna. To ćete postići redovnim nanošenjem kreme sa zaštitnim faktorom kao obaveznim preparatom u svakodnevnoj rutini nege. Uslov je, naravno, da želite da sačuvate vašu kožu, o čemu će biti više reči nešto kasnije.

Naša čitateljka Lila je takođe našla odlično rešenje za svoju kožu lica i nema više problema sa borama i flekama na koži od sunca. Na sasvim lak, svima dostupan i prirodan način, uspela je da vrati blistavost koži lica i zategnutost iz ranijih dana. Želite iste rezultate? Pročitajte njeno iskustvo na: https://lepolice.com/dobila-sam-bitku-sa-borama/.

Ako se pitate sada kako da znate da vi imate ovaj problem i na koji način se manifestuje, čitajte dalje.

Kako izgleda koža lica koja je prošla kroz fotostarenje?

 

Da prolazite kroz fotostarenje kože, prepoznaćete po tome što vam je koža lica tamna i preplanula.

fotostarenje kože lica

Iako vam to može biti u prvo vreme privlačno, ako postane navika, može skupo da vas košta.

Koža nije samo prebojena u braon pod dejstvom melanina, već je i malo sivkasta. Ako se malo bolje zagledate, shvatićete da je ova boja kože potpuno beživotna i bez imalo sjaja, elastičnosti i zategnutosti. Šta više, primetićete da je opuštena i poprilično dehidrirana.

Iako u prvi mah nema izraženih fleka na koži, sve ovo je uvod u fotostarenje kože, jer prve uočljive simptome nećete prepoznati odmah, nego nakon izvesnog vremena.

Ono što možete da očekujete kasnije je ubrzano slabljenje mišića lica i lošiju pokretljivost kože, kao i prve bore oko očiju i na čelu. Da biste došli do ove faze, potrebno je da prođete kroz nekoliko stadijuma.

Stadijumi fotostarenja lica

 

Stadijumi se dele po vrsti oštećenja kože:

 • Prvi tip: Da patite od fotostarenja kože u dvadesetim i tridesetim godinama, prepoznaćete po ponekoj pegici na licu od sunca. Može da se desi i da imate i sitne  bore, što na prvu loptu neće preterano da vas zabrinjava. Ovo je pravi trenutak da saznate kako izgleda nega lica u dvadesetim godinama, kako biste inače preventivno delovali protiv starenja (uključujući i fotostarenje).
 • Drugi tip: Krajem tridesetih i početkom četrdesetih godina, mogu se javiti mimične bore, kada god je gestikulacija lica nešto jača. U ovim godinama, prepoznaćete je i po prvim hiperpigmentacijama na licu. Nisu retkost ni zadebljanja kože i braon mrlje, kao posledica neravnomernog lučenja melanina u ćelijama kože. Ovo uspešno rešava hemijski piling lica, kao jedna od opcija za ujednačavanje tena. Druga opcija su kreme namenjene koži u četrdesetim.
 • Treći tip: Javlja se kod osoba koje su u pedesetim godinama života. Njihova koža ima trajne promene u vidu keratoza, a nisu retkost ni izraženi kapilari. Bore su uočljive čak i u stanju mirovanja. U ovom slučaju vam treba neko moćno rešenje za bore, jer se one u ovom razdoblju javljaju i kao posledica starosti.
 • Četvrti tip: Možete ga očekivati u šezdesetim godinama, a karakteriše ga neujednačen ten kože s izraženim staračkim pegama, kao i dubokim borama, ukoliko ne povedete računa o prevenciji nešto ranije.

Fotostarenje i hiperpigmentacija na licu

 

Pravo je vreme da se pozabavite fotostarenjem kože ukoliko uočite pojavu tamnih mrlja na koži. Ne radi se samo o flekama koje možete i prirodnim putem ukloniti (čuvarkuća je odlična za fleke na licu), već o dubljem narušavanju ravnoteže u ćelijama kože.

Kada ćelije kože počnu da se ponašaju drugačije, fotostarenje je uzelo maha.

Puno vremena i energije će vam biti potrebno da ih dovedete u red, a kao što znate posledice fotostarenja jako teško rešive. Neka istraživanja govore u prilog tome da je prevencija najbolji način da se izborite sa fotostarenjem i da ključnu ulogu u svemu tome ima upotreba velike količine antioksidanata za lice. Na taj način ćete smanjiti i pojavu pega na koži lica, pod uslovom da se ne radi o genetskom faktoru.

Fotostarenje kože lica i pege od Sunca

 

Možda su vama lično pege na licu izuzetno simpatične, ali one nikako nisu dobar znak ako se prvi put pojave nakon tridesete godine života. To je pre znak da je došlo do poremećaja melanina koji se ispoljava na ovaj način i jasno vam sugeriše da prolazite kroz prvi stadijum fotostarenja kože.

To se uglavnom dešava prilikom izlaganju suncu, pod uslovom da ne koristite odgovarajuću zaštitu kože kremama.

Osobe čije zanimanje podrazumeva boravak na otvorenom tokom cele godine spadaju u rizičnu grupu i najčešće kod sebe primećuju ove znake fotostarenja.

Dobra stvar je da kod pojave ovih prvih simptoma treba odmah da reagujete i preduzmete nešto konkretno po tom pitanju.

Kako se leči fotostarenje kože lica?

 

Kožu lica ćete sačuvati generalno od starenja tako što ćete na vreme voditi računa o njenoj nezi i koristiti preparate sa SPF faktorom. Međutim, iz raznoraznih razloga, desiće se da do fotostarenja ipak dođe. Možda se i zaboravili da nekada niste koristili tokom sunčanja zaštitne kreme, kao što to činite sada.

fotostarenje kože uzroci

Već smo napominjali da koža lica pamti sve, pa je za vaše dobro potrebno da od najranijih dana budete odgovorni prema njoj.

U tom slučaju, morate pozvati u pomoć preparate koji mogu da otklone nastale fleke i bore na koži. Dobar izbor su svi kozmetički preparati koji podstiču proizvodnju kolagena u koži, kao i oni koji u sebi sadrže velike količine hijaluronske kiseline za lice.

Izgled kože lica, zavisi dosta od snabdevenosti ovim materijama. Hijaluronska kiselina je tu da veže što veću količinu vode i spreči dehidrataciju lica. Uloga kolagena i elastina je da održavaju tonus kože i utiču na njenu pokretljivost.

Vaš izbor može da bude i neka prirodna krema za lice, jer su se one pokazale podjednako efikasnim za ublažavanje prvih znakova starenja kože. Uz njihovu pomoć, uklonićete izražene fleke na koži i ublažiti bore, a sve to bez štetnih sastojaka u kozmetici koji mogu da naruše vaše zdravlje i kompletan izgled kože.

Najbolja krema protiv hiperpigmentacije

 

Uvek kada birate kozmetičke preparate, vodite računa o svom tipu kože lica. U ovom slučaju, birajte i nešto nežnije kreme, jer vam je koža dosta izmučena i godinama istrošena od sunca (ili čak solarijuma). Često je takva koža dehidrirana i beživotna, jednom rečju umorna koža lica bez imalo sjaja.

Od pomoći vam u ovom slučaju mogu biti sve kreme koje podstiču odbrambene mehanizme vaše kože i utiču na pojačano razmnožavanje zdravih ćelija.

 • Krema sa ekstraktom sladića je prirodna varijanta sa izbeljujućom funkcijom koja deluje tako što sprečava prekomerno vezivanje melanina. Likokalkon A, koji je takođe antioksidans dobijen iz kineskog sladića, odlično se bori protiv slobodnih radikala. Ako još krema u svojoj formuli ima i hijaluronsku kiselinu, neodremyl i sastojke koji poboljšavaju elastičnost kože i brišu bore, njome onda rešavate 2 problema odjednom. Upravo takva je krema Neborela.
 • Krema sa retinolom se često preporučuje u ovom slučaju, mada treba da znate da njena upotreba potpuno isključuje boravak na suncu. Preporuka je da se koristi uveče, nikako preko dana. Treba da znate da ova krema ima i nekih negativnih posledica na koži ako se pretera sa njenom upotrebom. To su najčešće ljuštenje i perutanje kože, što je tipično i za kožu koja je prošla kroz fotostarenje. Posebno budite obazrivi sa njenom primenom ako patite od neke vrste bubuljica. Naš savet je da se pre korišćenja retinola najpre posavetujete sa dermatologom.
 • Hidrohinon krema za lice može biti vaš izbor za uklanjanje hiperpigmentacijskih promena na koži. Ako do sada niste upoznati sa ovom vrstom kreme, znajte da ona radi po principu izbeljivanja kože lica. Ipak, za neke ljude je ona prejaka, jer sadrži jaku kombinaciju sastojaka fokusiranih na ujednačavanje tena. Poput krema sa retinolom, i hidrohinon kreme za lice burno reaguju u kombinaciji sa sunčevim zracima, pa izbegavajte njihovu primenu u toku dana da ne bi došlo do alergijskih reakcija i drugih vrsta zapaljenja na koži lica.
 • Pokušajte da se rešite posledica fotostarenja i kremama sa koenzimom Q 10. U pitanju je odličan sastojak koji neutrališe dejstvo slobodnih radikala (što sunčeva svetlost svakako jeste). Koenzim Q 10 spada u red fantastičnih antioksidanata, pa može pomoći koži da se izbori sa borama i flekama od sunca.

Tretman fotostarenja kože lica

 

Već smo napomenuli da je povremeni odlazak na hemijski piling lica glikolnom kiselinom kod kozmetičara jedan od načina da oporavite svoju kožu. Uklanjanjem površinskog sloja koji se mahom sastoji iz mrtvih ćelija, ispod ostaju nešto zdravije ćelije kože. Upotreba kozmetičkih preparata koji podstiču stvaranje kolagena i elastina na taze očišćenom licu, pomoći će vam da ublažite posledice fotostarenja.

Ipak, jedan od najpopularnijih načina za rešavanje posledica fotostarenja na koži je laser.

O laserskoj terapiji akni smo vam već pisali, ali nije na odmet da znate da on može biti i metoda izbora kod uklanjanja fleka od sunca i bora.

Laserski tretman se koristi za širok spektar problema sa kožom lica. U radu se koriste različite talasne dužine svetlosti kojima se mestimično tretira koža. U pravim rukama, a to podrazumeva iskusnog stručnjaka u ovoj oblasti, možete postići značajne rezultate i kada je fotoejdžing u pitanju.

Staračke pege i fleke na koži lica se na ovaj način najbrže uklanjanju. Ako niste za ovaj tip lečenja, uvek možete da probate kremom za staračke pege da rešite problem.

Jedno je sigurno:

Mnogo je teže ukloniti posledice fotostarenja na koži lica, nego raditi na prevenciji i sprečiti da do njega uopšte dođe.

Kako sprečiti fotostarenje kože lica

 

Kloniti se sunca kad god je to moguće je najbolji način da sačuvate svoju kožu lica. Međutim, to zaista nije realno. Tempo života nam je takav da moramo da funkcionišemo i krećemo se bez obzira na vremenske prilike.

Uprkos mišljenju da sunčevi zraci ,,prže’’ samo leti, oni su tu i u proleće, jesen i zimu. Možda ne istog intenziteta, ali sa istim štetnim zračenjem. Zbog toga je vaš najbolji saveznik kada ste na otvorenom krema sa zaštitnim faktorom.

Ako možda spadate u red ljudi koji sumnjaju u dejstvo ovih preparata, budite bez brige. Dobra krema sa najvišim zaštitnim faktorom (po mogućstvu 50 na koži lica), će neutralizovati negativno dejstvo sunčevih zraka i predstavljati vid barijere između vas i spoljašnje sredine. Ne samo da nećete dobijati boju na suncu, već će vam koža biti potpuno neoštećena.

U letnjim mesecima, ne ustručavajte se da nosite što veće šešire, jer su i oni odličan vid zaštite kože lica od sunca. Naočare su takođe neophodan aksesoar, ako mislite i na zdravlje svojih očiju.

Od prirodnih preparata od koristi vam mogu biti:

 • aloe vera -posebno je dobra kao umirujući preparat posle sunčanja
 • ulje nevena – ubrzava regeneraciju kože jer sadrži specifičnu kombinaciju aktivnih principa koji sintetički proizvodi ne mogu da imitiraju
 • ulje kantariona – nakon sunčanja, ali nikako pre jer čini kožu fotoosetljivijiom.

Od čega zavisi da li će UV zraci ostaviti veće posledice na vašoj koži lica?

 

Kvalitet dnevne i noćne nege kože lica je jedan od presudnih faktora. Koža koja je snabdevena dovoljnom količinom vitamina za lice i ostalih antioksidanata, neće tek tako potpasti pod negativan uticaj sunčevih zraka i drugim vidovima štetnog zračenja.

Dakle, opet se vraćamo na početak. Pravilna i redovna nega je ključ da bi imali zdravu, lepu i mladoliku kožu lica. Na taj način će vas i fotostarenje kože zaobilaziti u širokom luku.

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *