antioksidanti za kožu lica
Nega kože

Antioksidansi za kožu lica su blago! Evo gde ih možete naći!

Da li ste znali da su antioksidansi za kožu lica pravi saveznici u borbi protiv starenja. Pružite ih svom organizmu u dovoljnoj količini i uverite se na svojoj koži da je moguće zadržati mladolikost što duže. Evo informacija iz prve ruke o tome zašto su nam antioksidanti toliko dragoceni.

Većini žena nije jedna od opcija da samo posmatraju kako godine ostavljaju tragove na njihovom licu i ne preduzimaju ništa. Gotovo sve pripadnice lepšeg pola žele da ovaj proces bitno uspore i da bar privremeno izgledaju ,,dobro za svoje godine’’.

To je u praksi moguće i učiniti zahvaljujući antioksidantima za kožu lica. U pitanju je jedan univerzalni naziv za sve one supstance koje su odlične protiv propadanja kože i prvih tragova vremena na vašoj koži. 

Iznenadićete se kada shvatite da spisak supstanci koje u ovom slučaju mogu pomoći uopšte nije mali i da mnoge od ovih sastojaka nanosite na kožu svakodnevno. Dobar deo unosite u svoj organizam putem ishrane, što se takođe reflektuje na vašoj koži. 

Ako se prvi put susrećete sa ovim pojmom, evo dodatnog pojašnjenja. Pratite sledeće redove, jer sledi mnogo korisnih informacija.

Šta su antioksidanti?

 

najbolji antioksidanti za kožu lica

 

Da biste bolje razumeli pojam antioksidanasa, potrebno je da se upoznate sa pojmom slobodnih radikala, jer su oni međusobno povezani.

To su štetni molekuli koje naše telo samostalno stvara pod dejstvom različitih spoljašnjih uticaja. 

Oni nisu po nas sasvim loši, jer mala količina slobodnih radikala može da nas zaštiti od virusa i bakterija. Međutim, njihova količina u organizmu se vremenom prirodno povećava, ali i onda kada naš organizam na neki način trpi. Tada postaju vrlo štetni, jer napadaju zdrave ćelije i dovode do pojave oksidativnog stresa. 

Jednom kada se ta ravnoteža naruši, dolazi do loših efekata po sam organizam, prvenstveno po kožu lica. 

Vesna je primetila da njeno lice stari brže. Dobila je bore, fleke, podočnjake i obraze koji vise i izgled od nekoliko godina više. Nije joj se dopadalo to što vidi i počela je stalno da misli o tome. Rešila je problem lakše nego što je očekivala i to prirodnim putem. Za kratko vreme stvari sa njenom kožom lica su se popravile. Bore su nestale, lice se zategnulo i sada izgleda podmlađeno. Kako je to uspela? Saznajte iz njene priče koja se nalazi na ovom linku: https://lepolice.com/moje-iskustvo-prirodno-sam-obrisala-bore-sa-lica/

Antioksidanti, jer oni sprečavaju štetu koju slobodni radikali mogu da naprave.

Antioksidansi za kožu lica su pravi borci protiv slobodnih radikala. Oni prekidaju njihove molekulske veze i na taj način pomažu koži lica da se oporavi.  

Najbolje je nanositi ih preventivno, ali neka istraživanja govore u prilog tome da oni mogu pomoći koži lica u borbi protiv slobodnih radikala i onda kada je šteta već napravljena To je, priznaćete, divna vest za sve nas!

Zašto su antioksidansi dobri za kožu?

 

Osim što uklanjaju prve znakove starenja u vidu bora, staračkih pega i nekih vrsta upala na koži lica, antioksidanti potpomažu pravilno obnavljanje kože. Bez njih, taj proces bi išao mnogo sporije. Šta više, prva oštećenja bi se videla već u dvadesetim godinama života, a znamo da je taj ciklus danas nešto pomeren. 

Antioksidasi za kožu lica su više nego korisni, jer utiču na povećanje kolagena u koži. Ako znamo da su kolagen i elastin dve gradivne supstance kože koje utiču na njenu gipkost i pokretljivost, jasno vam je da zdrava koža ima dovoljnu količinu antioksidanata. 

Čak i ako imate prve bore na licu, oni su u stanju da ih isprave. Većini žena mahom bore prave problem, ali zahvaljujući antioksidansima, poboljšaćete i ten svoje kože. 

Poznato vam je da sunčeva svetlost može da naškodi ćelijama kože, zahvaljujući svom štetnom ultra- violetnom zračenju. Uništavanje kože ide do te mere da se nekada pojavljuju pigmentne fleke na koži lica, a nekada dođe i do pojave malignog oboljenja kože. 

Antioksidanti u tom smislu mogu da vas zaštite i spreče pojavu ovako katastrofalnih posledica na koži lica. 

Možda vam do sada nije padalo na pamet da antioksidanti mogu da budu od koristi i za nešto mlađu kožu lica, poput one koju srećemo kod pubertetlija, ali vrlo brzo ćemo vas razuveriti.

Antioksidansi protiv akni i bubuljica

 

Malo je poznato i da antioksidanti ispoljavaju antiupalno dejstvo. U njima se zapravo krije spas za vaše bubuljice, jer je i masnoj koži lica potrebna svakodnevna nega. 

Oni dovode do normalizacije Ph vrednosti kože lica, pružajući joj neophodnu potporu da se izbori sa upalama i infekcijama. Podsticanjem kože da se regeneriše, ona se vidno obnavlja i postaje zdravija. Zbog toga je dobar deo antioksidanata u sastavu mnogih losiona i gelova za bubuljice. 

Ova vrsta obnove je potrebna i koži lica sa izraženim hiperpigmentacijama.

Antioksidansi protiv fleka i pigmentacije

 

Narušavanje normalnog funkcionisanja kože, naročito je izraženo kod fleka i pega na licu. Koža je naizgled zdrava, ali svakako da prolazi kroz promene na ćelijskom nivou.

Melanin je pigment u koži, zaslužan za preplanuli ten. Do njegovog nepravilnog lučenja dolazi kada nastane poremećaj u funkcionisanju ćelija kože, što se antioksidansima može sprečiti i u krajnjem slučaju lečiti. Jasno vam je da je prevencija uvek bolji izbor, od uklanjanja već postojećih promena.

Osim što sprečavaju slobodne radikale da prave štetu, antioksidanti rade još jednu važnu stvar za kožu lica, a to je da sprečavaju nepravilno lučenje melanina.

Fleke na koži možete usporiti uvođenjem antioksidanasa u svoju dnevnu rutinu i na taj način trajno stopirati dalje širenje pigmentnih promena na koži lica. 

Ovo važi i kada su bore u pitanju.

Antioksidansi protiv starenja kože 

 

Antioksidante najčešće vezujemo za negu zrele kože lica, što je potpuno u redu, jer kada dođete u neke godine, oni su vam stvarno neophodni. Prvo, jer mogu da zategnu kožu i generalno poprave tonus, a drugo jer zaista mogu da ispeglaju postojeće bore.

Zašto ne pomoći koži na ovaj način da bude lepša?

Mladalački sjaj kože nije rezevisan samo za ranu mladost, uverili su se mnogi koji redovno neguju svoju kožu lica i vode računa da joj svakog dana daju svoju dnevnu dozu antioksidanata. Zbog toga su ove supstance od nemerljivog značaja u kozmetičkoj industriji. 

Antioksidansi u kozmetici

 

Istina je da su antioksidansi dosta zastupljeni u kozmetičkim preparatima, a mogli bismo i reći da oni predstavljaju osnovu ove industrije. Nema te kreme za lice, losiona ili gela za bubuljice bez dragocenih vitamina za kožu lica i ostalih sastojaka koji istovremeno neguju, podmlađuju i čuvaju kožu od daljeg propadanja.

Čak i ako su umereni na rešavanje konkretnog problema, kozmetički preparati su dužni da u sebi sadrže negujuće supstance i da imaju pozitivno dejstvo na kožu. Ima i onih drugih u kojima su zastupljeni i štetni sastojci za lice, ali svakako je više antioksidanata.

Već smo objasnili da svi oni rade po istom principu, samo su neki efikasniji od drugih.

Mnoge zanima i ovo: 

Koji su najbolji antioksidansi za kožu?

 

Teško je doneti odluku o najboljim antioksidantima, jer svi oni imaju svoju funkciju i od osobe do osobe zavisi koji će vam od njih rešiti konkretan problem. Često je najbolje kombinovati više njih odjednom, jer ćete samo tako imati vidljive rezultate.

Nijedan od njih nije škodljiv, pa ne možete preterati u njihovoj količini. Samo ćete nedostatak osetiti, ako u organizmu eventualno postoji.

To nam govori samo jedno: Antioksidanata nikad dosta.

Sledeći antioksidanti pokazuju najbolje rezultate na koži lica:

Vitamin C

 

antioksidans za lice

 

Nisu nam bez razloga govorili kad smo bili mali da jedemo što više voća i povrća. Razlog je više nego očigledan, a to je da unosimo što veće količine vitamina C. Verovali ili ne, u pitanju je jedan od najvažnijih antioksidanata za kožu lica.

Činjenica je da nam je vitamin C toliko dragocen za organizam i dobro zdravlje, ali nažalost naše telo ga ne proizvodi samo. Da bismo iskusile sve njegove pozitivne efekte, koje bez sumnje ispoljava na koži lica, moramo ga unositi u organizam i nanositi spolja.

Nedostatak vitamina C se manifestuje na koži u vidu ispucale i suve kože, bora i fleka na licu, a objašnjenje je vrlo logično. Vitamin C je neophodan za proizvodnju kolagena u koži. Zato koža brže propada, bez ovog važnog prirodnog antioksidanta.

Možda sada pružite šansu vitamin C serumu za lice i prepoznate njegov kvalitet? To ne moraju biti samo serumi za bore. Dovoljno je da nađete kvalitetnu kremu sa dodatkom ovog vitamina. Međutim, nije samo vitamin C poželjno da nađete u sastavu svoje kreme za lice. Neka i vitamin E bude obavezno na spisku.

Vitamin E

 

Ako su prvi znaci starenja tu, onda je vaš antioksidans po meri upravo vitamin E. On pomaže da se neutrališe dejstvo slobodnih radikala, te zbog svojstva da se rastvara u mastima, prodire u nešto dublje slojeve kože. To znači da je obnavlja iznutra, a ne samo na površinskom nivou.

Ovde saznajte više o građi i slojevima kože lica.

Kod izraženih bora je ovo vrlo važno, jer slobodni radikali su vrlo uporni i ne daju se tek tako neutralisati. Zbog toga je nega kože preparatima sa ovim vitaminom (poput vitamin E ulja) u kozmetici imperativ. 

Najbolje je kada su vitamini E i C zajedno u hidratantnoj kremi za lice, što je često slučaj u prirodnim kremama za lice. Ako ni zbog čega drugog, onda biste baš zbog ovog svojstva mogli da ih prepoznate kao idealne preparate za negu lica.

Za kožu su podjednako dobri i karotenoidi.

Karotenoidi

 

Karotenoidima nazivamo grupu jedinjenja koji predstavljaju derivate vitamina A. U kozmetici, najzastupljeniji su nam retinol i beta- karoten. Kreme sa retinolom se po pravilu preporučuju osobama sa borama i drugim znacima starenja, ali morate ih pažljivo i kontrolisano koristiti.

Ovaj antioksidant za kožu lica se ne slaže sa toplotom, pogotovo sunčevim zracima, pa ih treba izbegavati u dnevnoj varijanti. Najbolje je koristiti ih uveče pred spavanje. Sa druge strane, beta-karoten takođe ispoljava zaštitno dejstvo na koži lica, pa ne čudi da je često u sastavu krema i losiona namenjenih za negu kože u toku sunčanja.

Vitamin D

 

Bez ovog važnog antioksidanta, zdravlje kože, kose i kostiju bi bilo dosta smanjeno. Značajan podatak je da vitamin D većinom nabavljamo putem kože lica i tela, a evo i kako! 

Bezbedno i postepeno izlaganje sunčevim zracima svakodnevno, najbolji je način da zadovoljite svoje dnevne potrebe za ovim vitaminom. Kao što vidite, višestruko će vam se isplatiti! 

Koenzim Q10

 

Većina krema za lice kao tajni sastojak nudi koenzim Q10, a radi se o antioksidansu koji je naš organizam do nekih godina sam proizvodi. To su dvadesete i delimično tridesete godine života, kada njegova proizvodnja postepeno opada. To se svakako reflektuje na koži lica u vidu bora.

Krema sa koenzimom Q10 nadoknađuje gubitke ovog važnog antioksidanta i daje ćelijama kože energiju od ranije. Uverite se da je moguće usporiti proces starenja uz pomoć ovog jedinstvenog sastojka.

Zajedničko svim nabrojanim antioksidantima je to što su u pitanju prirodne supstance.

Prirodni antioksidanti za kožu

 

Većina kozmetičkih preparata kod nas se mahom oslanja na proverene prirodne antioksidante, jer su se oni pokazali izuzetno delotvornim i po kožu lica lekovitim. Bilo da ih mažete direktno na kožu ili unosite u organizam, jer naša piramida ishrane i životne navike prosto podrazumevaju da ih na neki način unosite, biće rezultata. 

Ovo ne čudi, obzirom da su ljudi od davnina shvatili njihov značaj i to da slobodni radikali nemaju mnogo šansi protiv prirodnih antioksidanata.

Stoji i to da je naša koža lica svakodnevno izložena ogromnoj količini zagađenja, pa je slobodne radikale nemoguće skroz neutralisati. Na nama je da uradimo sve, pa su nam antioksidanti u tom smislu neophodni. 

Dobar način da pokušate je da ih unesete u svoje telo putem hrane, a to će se svakako reflektovati i na licu. 

Antioksidansi u hrani

 

Istina je da sve što unesemo u naše telo, odmah se odrazi i na našu kožu lica. To obično primetimo kada svojim nemarom napravimo sebi problem, poput nekih vrsta bubuljica, suve, ispucale kože… 

Isto tako, kada unesemo nešto dobro po našu kožu, rezultati će se videti.

Neka vaš izbor uvek budu prirodni antioksidanti, kojih i te kako ima u svežim namirnicama koje svakodnevno konzumiramo. 

Evo šta treba da bude na vašem meniju da biste bili lepi i mladoliki.

U obzir dolaze sve vrste voća i povrća bogatog vitaminima i mineralnim materijama. Citrusi su uvek dobar izbor, a u sezoni obavezno jedite i maline, kupine, šljive, borovnice, jagode i trešnje. U umerenim količinama, preporučuje se i crno grožđe i banane, zbog svog visokog glikemijskog indeksa.

Verovali ili ne, jedna od namirnica koja obiluje antioksidantima je kakao. Njega kao što pogađate ima dosta u crnoj čokoladi.  Kao što povezujete, čokolada je za kožu lica zdrava ako obiluje kakaom, a oslobođena je viškova u vidu masnoća i šećera.

Saznajte ovde da li čokolada izaziva bubuljice.

Unošenja antioksidanata ishranom često nije dovoljno ako je starenje počelo.

Koži morate dati jaču dozu ovih dragocenih supstanci, a najbolji način je da ih direktno nanosite na kožu lica.

Birajte pametno kada su kozmetički preparati u pitanju i uvek licu dajte obilje antioksidanata, jer koža to zna da ceni.

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *