čokolada i bubuljice
Bubuljice

Otkrivamo vam! Da li čokolada izaziva bubuljice?

Pitate se da li čokolada izaziva bubuljice? Da li je to stina ili mit? Upoznajte se sa lošom stranom čokolade na realan način, bez preterivanja.  Saznajte kako imati lepu kožu lica i uživati u poslasticama. Da, moguće je, ako znate kako !

Za neke od nas nema veće radosti i uživancije uz kafu sa prijateljicama od čokolade. Ne morate da pravite kolače, jednostavno otvorite šareno pakovanje i omiljena poslastice gostiju je na stolu. Dobro, dobro priznajem ponekad je  pojedem celu, krišom u uglu sobe! Sigurno se dešava i vama?

Ukoliko je odgovor pozitvan a pritom imate problematičnu kožu lica, sklonu aknama, važno je znati da li će taj trenutak čokoladne slasti uticati na kožu lica.

 

Da li čokolada može da pospeši upalu akni?

Oh, koliko pitanja  se sada niže!

Srećom, svi odgovori se nalaze u narednom delu teksta.

Da li je čokolada loša za bubuljice?

 

Kada se bilo koja bubuljica pojavi, ona je signal da se u unutrašnjim slojevima kože nešto drugačije, nepravilno događa. U zavisnosti od vrste bubuljica koje se pojavila na vašem licu dermatolog može saznati do kojih je promena je došlo. Imajte u vidu da često crveni breg na obrazu nije hormonska akna. Možda vam smeta šminka pa je reč o kozmetičkoj bubuljici? A možda je i bubuljica od čokolade!

Jedno je sigurno, upala se dogodila i vreme je da je izlečite.

U procesu izlečenja najpre se vodite prirodnim metodama poput krema za bubuljice koje će isušiti aknu. Prvi savet sa kojim se susrećete jeste da ne cedite bubuljicu. Ali, pravilnim ceđenjem možda i nećete narušiti izgled vaše kože. Ukoliko se odlučite za takav poduhvat, najpre naučite pravilno da cedite akne!

Drugi savet je da probate prirodno! Evo, Jovana se baš tako rešila upornih bubuljica na svom licu i to za kratko vreme! Prezadovoljna je svojim licem sada. U čemu je njen trik, saznajte na ovom linku: https://lepolice.com/bubuljice-su-bile-uporne-ali-ima-resenja/

Sledeći savet je  ‘’mani se slatkiša’’ i on me je naterao da istražim da li je čokolada loša za bubuljice!

Jedno je sigurno!

Nepravilna ishrana,  brza hrana koja ima kiselu Ph vrednost i prerađeni šećeri nemaju vitamine koji su neophodni našem organizmu.

Pritom su vrlo zasićujući, što znači da vam posle hamburgera i čokolade u većini slučajeva neće pasti na pamet da pojedete bananu ili jabuku. Nedostatak vitamina ogleda se na koži lica i dovodi do poremećaja Ph vrednosti. Zaštitina barijera kože slabi i ćelije vaše kože gube imunitet. Samim tim se širi upala, nastaju nove potkožne bubuljice koje su vrlo bolne. Kako bi se vratili u normalu i imali čistu kožu lica, nadoknadite vitamine pravilnom ishranom! To svakako podrazumeva izbegavanje čokolade u periodu kada lečite već nastale akne.

Saznajte kako ishranom protiv bubuljica!

Dakle, sama čokolada nije kriva za pojavu još dve tri bubuljice na čelu. Celokupna nepravilna ishrana može biti odgovorna, jer aktiva lojne žlezde koje luče više sebuma. Višak sebuma se nagomilava u porama kože, meša sa bakterijama iz spoljašnje sredine stvarajući novu gnojnu bubuljicu.

Odgovor je jasan:

Čokolada i drugi slatkiši zajedno sa masnom hranom mogu pospešiti upalu, ukoliko su bubuljice već na vašem licu. Ipak, ne postoje studije koje govore jasno da će čokolada izazvati bubuljicu na normalnoj koži lica.

A možda njeni sastojci?

Šta to ima u čokoladi što izaziva bubuljice?

 

čokolada i akne

 

Rafinisani šećeri u devedeset posto slučajeva utiču na razvoj i nastanak upale na koži lica. Kada pojedemo prerađen šećer, koji se najčešće nalazi u gaziranim sokovima i čokoladi kao i drugim slatkišima dolazi do povećanja glikemijskog ideksa. Hrana stiže do želuca gde počinje da se vari, ali je nestrpljiva!

Kako to mislimo čokolada koju smažemo postaje nestrpljiva u vašem želucu?

Rrafinisani šećeri i generalno hrana sa visokim glikemijskim indeksom izaziva brže varenje i želi što pre da stigne do krvotoka. Kada prerađeni šećeri dospeju u krvotok brzo se šire po organizmu, što izaziva preterano lučenje insulina, navode stručnjaci. Prodiru unutar ćelije u velikoj količini što je šok za organizam.

Čitajući neka od istraživanja saznala sam da ćelija pod ‘’šećernim šokom’’ stvara manju količinu proteina, praktično kao da se procesu unutar ćelije usporavaju.

Bakterije iz spoljašnje sredine se tada raduju, jer nema ko da odbrani lice od njihovog uticaja. Mogu nastati akne, koje je dalje potrebno lečiti i sanirati na pravi način!

Dobro, do sada smo naučili da svi slatkiši mogu pospešiti upalu kao i druga hrana sa visokim glikemijskim indeksom, kao što je belo brašno. Ipak, čokolada je posebno zanimljive jer pored rafinisanih šećera imamo još neke supstance koje vas mogu dodatno iritirati. Ili ne?! To svakako zavisi od praga tolerancije vašeg organizma, samog imuniteta i tipa kože lica.

Jedan od takvih sastojaka, nalazi se u mlečnoj čokoladi!

Mlečna čokolada i akne

 

Mlečna čokolada i akne pronaleze povezanost zahvaljujući mleku kao glavnom sastojku proizvoda. Mleko sadrži niz proteina koji su zaslužni za rast i razvoj dece.  U jednom perodu života, neophodno nam je i niko ne može umanjiti njegovu vrednost. Danas se ispituje uticaj mleka na organizam odrasle osobe, kojoj se rast i razvoj završio oko dvadeset i pete godine života. Pisali smo o tome pa pročitajte:

Saznajte da li mlečni proizvodi stvaraju bubuljice!

Neki od stručnjaka navode da se u unutrašnjosti organizma dešava zanimljiv proces nakon unošenja mlečne čokolade. Hormoni iz mleka dospevaju u krvotok i polako odlaze do ćelija kože. Kada se nađu unutar ćelije oni podstiču rast. Ipak, nije kao što najpre pomislite. Ne podstiču toliko rast proteina koliko čine samu ćeliju većom. Praktično se naduva pa njen imunitet može (opet indivualno) postati slabiji.

Moje iskustvo je takvo da meni ne prija i u razgovoru sa dermatologom oktrila sam štetan uticaj mlečnih proizvoda na kožu mog lica o kom vam govorim!

Čitajući forume i u razgovoru sa prijateljicama saznala sam da nekima od njih ne prija crna čokolada.

Ma nemoguće, pomislih! Koliko ste samo puta u medijima čuli da je sto puta zdravija od mlečne čokolade?

Crna čokolada i akne

 

Crna čokolada u velikoj količini sadrži kakao, koji doprinosi gorčem ukusu. Neki je obožavaju, dok druga polovina izbegava crnu čokoladu jer nije dovoljno slatka! Sve u svemu, tu smo da pokušamo da objasnimo njen uticaj na kožu vašeg lica.

Samo da znate da nismo jedini, jer se 2015 godine povela velika rasprava o uticaju crne čokolade. Švedski mediji su navodili crnu čokoladu kao pravi izbor koji ima velike blagodeti na čitav organizam.

Nije dugo prošlo, stručnjaci su se javili i objasnili da stvari nisu tako sjajne. Kakao jeste biljka koja od davnina ima svoje prednosti, jača imuni sistem i može uticati dobro na zdravlje. Crne čestice hvalio je Kolumbo i nazivao ih hranom bogova. Sadrži unutar sebe gvožđe, vitamin C i čini da stvarmo u telu hormon sreće. Imajte u vidu da se kakao obrađuje priliko stvaranja čokolade, meša sa prerađenim šećerima i tako velikim delom gubi svoja aktivna svojstva. Deluje slično kao kofein, pa danas važi pravilo da ne mora prijati koži vašeg lica!

Crna čokolada može izazvati bubuljice iako u njoj nema velike količine mleka.

Upravo ona dokazuje da mleko nije glavni okidač za preterano lučenje sebuma i stvaranje akni. Izborom crne čokolade, za kuvanje unećete pedeset a nekad i više posto šećera sa dodatkom vanile. Ostatak čini kakao maslac koji je težak, pa samim tim usporava proces nastanka novih proteina. Masna hrana generalno šteti koži lica i može uticati na nastanak bubuljica na bradi ili obrazima, pa sam nakon ovog saznanja pokušala da zamenim čokoladu svežim voćem!

Znate li kako stručnjaci dolaze do studija?

Na hiljade dobrovoljaca iznosi svoje iskustvo ili jede čokoladu dok lekari posmatraju izgled njihove kože. Na osnovu kranjeg izgleda lica donosi se zaključak o uticaju čokolade i dobijamo odgovor na pitanje da li čokolada izaziva akne.

Nekako nama bliže, jeste iskustvo dama sa ovog područja.

Šta kažu iskustva? Da li je čokolada loša za bubuljice?

 

Čitajući forume došli smo do zaključka da pripadnice lepšeg pola, ali i muškarci, navode da čokolada pospešuje stvaranje bubuljica na njihovom licu. Ipak, niko od njih ne govori samo o čokoladi već priznaju da pored toga konzumiraju masnu hranu i svakodnevno razgvoraju mobilnim telefonom.

Da, da, ukoliko ne čistite lice pravilno i mobilni telefon može izazvati bubuljice.

Pronašli smo optimistične komentare, koji govore da im se danas u tridesetim ne pojavljuju bubuljice od čokolade, ali da je upalu pospešivala u toku puberteta. U tom periodu nam hormoni divljaju i nepravilna ishrana doprinosi lučenju sebuma, što stvara pubertetske bubuljice! Dermatolozi stalno govore da u periodu puberteta treba posebnu pažnju posvetiti ishrani, izbegavati preterani unos čokolade i drugih slatkiša i biti aktivan. Ali, kako vi da otkrite da li vam čokolada smeta? Da li baš ona stvara bubuljice na vašoj koži?

Jednostavnije je nego što možete i da zamislite!

Kako otkriti da li čokolada ima posebno štetan uticaj na vašu kožu?

 

Kako bi saznali da li vam smeta čokolada najbolje je posetiti stručnjake koji će nizom alergo testova otkriti na šta ste i u kojoj meri alergični. Testovi su bezbolni i ne traju dugo , a pružaju vam potpuno pouzdane rezultate!

Postoji i drugi način, koji nije toliko stručan ali će vam pomoći. Kako bi pružili vašem licu svežinu i željeni izgled svakodnevno vodite dnevnik. Izaberite svesku u svojoj omiljenoj boji i napišite današnji datum na prvoj stranici.

To je najlakši deo, ali nije dovoljan!

Trik je u tome da se danas odreknete čokolade i pratite stanje kože svoj lica. Na kraju dana pogledajte se u ogledalo i zapišite da li se pojavilo crvenilo, akna, mitiser. Uhvatite jasnu i preciznu belešku o izgledu vaše kože.

Potrebno vam je trideset dana, kako bi dobili iole realan rezultat!

Mesec dana izgleda kao dugačak preriod, ali je samo pisanje dnevnika zanimljivo. Verujemo da će vam vreme proletetp. Usput, naučićete da razgovarate sa kožom vašeg lica i zavolećete sebe još više!

Zaključili ste da je vaše lice čisto kada ne konzumirate čokoladu?

Da li to znači da trebate zauvek da je se odreknete?

Da li moram prestati da jedem čokoladu?

 

čokoloda uzrok akni i bubuljica

 

Na ovakvo pitanje vam najstručnije i najrealnije može odgovoriti vaš dermatolog. Ipak, šta god da vam kaže, neće biti od velikog uticaja. Sve zavisi od vaše volje, istrajnosti i stava prema čokoladi i problemima sa kožom lica.

Treba biti umeren i sagledati stvari realno. Možda ne morate potpuno da se odreknete čokolade?

Imajte u vidu da pravilnom negom lica jačate zaštitnu barijeru kože, pa ona postaje otpornija na štetne uticaje.

Pravilnim čišćenjem lica u borbi sa štetnim uticajem čokolade na kožu

 

Ukoliko pravilno očistite lice zaštitićete kožu od prodora bakterija iz spoljašnje sredine i samim tim sprečiti nastanak bubuljica. Kako akne mogu izbiti na površinu kože, zahvaljući hormonalnim promenama važno je ojačati zaštitnu barijeru lica. Birajte prirodne losione  koji će ujedno nahraniti vašu kožu. Čak iako se bubuljice pojave, očistite lice sa par kapi losiona za bubuljice.

Ekstrakt aloe vere smanjuje crvenilo lica i ubrzava zarastanje bubuljica. Imaćete hidrirano lice i sprečićete dalju pojavu akni pravilnom negom kože! A možete probati i serum za bubuljice.

Vitaminima u borbi sa štetnim uticajem čokolade na kožu lica

 

Pravilna, uravnotežena ishrana i poneki slatki prestup ne bi trebalo da utiču na izgled vaše kože. Vaše lice može da izgleda odmorno i nežno, zahvaljujući vitamin C koji pronalazite u limunu. Iscedite ga i pripremite osvežavajući napitak koji će osnažiti čitav organizam.

U drogerijama ćete pronaći ampule sa vitaminima, koje vraćaju elastičnost i sjaj vašem licu. Mogu vas zaštiti od bubuljica usled konzumiranja čokolade. Neke od ampula sadrže vitamin E  koji podstiče stvaranje proteina unutar ćelija i ubrzava regeneraciju kože lica.

Neke od nas zaobišle su ampule i pripremile prirodnu masku kod kuće!

Prirodnim maska u borbi sa štetnim uticajem čokolade

 

Kada je ishrana u pitanju svaka priča ima svoje dobre i loše strane. Zašto ne bi ste jeli čokoladu u normalnim količinama i pritom nanosili prirodne maske na lice?

Prirodna maska od banane hidrira suvu i normalnu kožu lica, smanjujući verovatnoću za nastanak akni. Masnoj koži lica, može više prijati maska sa zeolitom koja izvlači toksine iz kože i na taj način pospešuje proizvodnju kolagena i elastina u ćelijama.

Redovnom primenom dokazaće vam da je pravilna nega lica ipak ključna u sprečavanju nastanka svih vrsti akni – pa i onih za koje krivite čokoladu!

A vi? Da li vi odolevati čokoladi?

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *