bubuljice na čelu
Bubuljice

Bubuljice na čelu. Uzroci, vrste i načini da iščeznu što pre!

Nema razloga za paniku! Bubuljice na čelu postaće deo prošlosti. Nudimo vam konkretna rešenja koja će vas osloboditi ovih napasti i objašnjavamo razlog njihovog nastanka. 

Bubuljice na čelu su čest problem koji prati pripadnike svih generacija. Neki od nas se taman spreme za izlazak, važan sastanak ili razgovor za posao i eto je! Pre nego što zaključamo vrata kuće i odemo pojavila se bubuljica na čelu!

Mogu biti bolne i utiču na naše samopouzdanje. Međutim, zahvaljujući prorodnim metodama lečenja akne na čelu postaće deo prošlosti.

Kako bi ih se trajno rešili,važno je saznati moguće razloge nastanka akni na ovoj regiji lica.

Stručnjaci slikovito navode da je naše lice poput atlasa – svaka promena može biti rezultat nekog procesa unutar organizma.

To nužno ne znači da ste bolesni! Postoje razni uzroci akni! Možda je vaš imunitet oslabljen? Možda ste pod stresom? Uticaj hormona?

Prestanimo da nagađamo! Vreme je da vam otkrijemo glavne uzročnike bubuljica na čelu.

Bubuljice na čelu uzrok nastanka

 

Akne na čelu najpre nastaju kao posledica nepravilne nege kože lica.

Ne mislimo da se ne umivate! Jasno je da ukoliko ovo čitate brinete o sebi i koži svog lica. Ipak, na epidermu se svakodnevno nakupljaju nečistoće iz spoljašnje sredine. Mešaju se sa prirodnim sebumom kože lica i stvaraju čvrstu materiju koja se taloži unutar pora. Ukoliko ne čistimo redovno lice blagim pilingom u vidu crne maske ili prirodnim losionima pore će se potpuno začepiti. Koža ne može da diše i nastaje unutrašnja infekcija u vidu akni!

Marija je imala ovaj problem po celoj koži lica. Dugo je isprobavala razne savete, a onda našla prirodan način koji je konačno bio ono što joj je nedostajalo. Koža joj se oporavila, bubuljice su nestale i više se ne javljaju. Isto to može pomoći i vama da se rešite akni na čelu. Saznajte kako iz njene priče koja je na ovom linku: https://lepolice.com/nemam-vise-bubuljice-na-licu/

Piling lica postao je deo naše rutine, ništa ne prepuštamo slučaju i nanosimo ga na kožu jednom do dva puta nedeljno. Pored toga, ipak smo svedočili bubuljicama na čelu. Razlog njihovog nastanka može biti znoj.

Bubuljice na čelu od znoja

 

Čelo je karakteristična regija lica, deo T zone naše kože. Direktno ispod kose i kože glave podložno je nakupljanju znoja. U toku treninga ili bilo kog fizičkog napora koža glave se zbog kose znoji. Aktiviraju se lojne žlezde koje proizvode kapljice znoja. Slivajući se direktno na čelo mogu izazvati iritaciju.

Čist sebum i izlučena voda iz organizma ne bi napravile problem da se prilikom spuštanja niz kožu glave i kosu nisu nakupile prljavštine, odnosno bakterije iz spoljašnje sredine. Zadržavajući se na čelu, imaju dovoljno vremena da prodru unutar pora i stvore akne.

Kako bi izbegli bubuljice na čelu usled znoja stavljajte  takozvanu sportsku traku ili znojnicu koja upija znoj.

Buditi pažljivi prilikom odabira. Ukoliko je znojnica od sintetičkih materija, neće biti od pomoći. Iritiraće kožu i stvoriti crvenilo. Možda niste obraćali pažnju ali tako je i sa kapama. Kape mogu biti okidač za stvaranje infekcije na čelu!

Bubuljice na čelu od kape

 

Kada kažemo da kape mogu biti okidač mislimo na sintetičke materijale. Pamuk je ipak najbolji izbor! Ispod sintetike se  pospešuje prikupljanje znoja na koži. Sintetika ne dozvoljava koži da diše, pa se mogu stvoriti sitne bubuljice na čelu koje svrbe.

Kao što vidite važno je promeniti svakodnevne navike i to baš one koje se čine manje bitnim.

Još jedna, možda i najvažnija stvar zahvaljujući kojoj ćete imati čisto lice i ujednačen ten jeste pravilna ishrana!

Ishrana i bubuljice na čelu

 

Nepravilna ishrana podrazumeva preteran unos šećera i masne hrane deluje na čitav organizam, a sve što on trpi, koža pamti.

Želimo da kažemo da sve što se unese u organizam ogleda se na koži kao našem najvećem organu.

Dugoročan period proveden u kupovini hrane na kiosku, odnosno brze hrane, doprineće prekomernom lučenju sebuma. Narušiće se Ph vrednost kože lica i sam imunitet će postati slabiji. Koža je sklona infekcija i njihove prve znake videćete na čelu u vidu bubuljica. Zato, pogledajte kako izgleda pravilna ishrana protiv akni.

Povećajte unos vitamina C koji će pospešiti regeneraciju kože lica i vratiti joj neophodan sjaj. Možete ga pronaći u vidu sumplementa ali je naš omiljeni izvor ovog vitamina limun i zeleno povrće.

Koliko sam puta bila zanesena reklamom o volumenu kose?

Želim bujnu i sjajnu kosu, ali retko kad sam mislila o tome da li je šampon prirodan. Sve dok se nisu pojavile akne na čelu i dok mi dermatolog nije objasnio da razlog njihovog nastanka leži u hemijskoj strukturi šampona koji koristim.

Kako?

Pročitajte naredni deo teksta.

Bubuljice na čelu od šampona

 

Ponekad iz najbolje namere zapravo učinimo štet sebi.

Čitajte deklaracije šampona koje kupujete. Konzervansi, parabeni i veštački mirisi vam nisu potrebni!

Šampon za kosu mora održavati pravilnu Ph vrednost kože glave. Ekstrakti biljaka i minerali su glavni sastojci takvih prirodnih preparata. U većini slučajeva sva hemijska jedinjenja u toku pranja dospevaju do čela i ruše zaštitnu barijeru kože lica. Pojavljuju se crvene, potkožne bububljice. Ne samo to, nego su brojni proizvodi za kosu komedogeni. Studije su pokazale da baš oni mogu biti uzrok bubuljica na čelu.

Kod pripadnica lepšeg pola koje imaju šiške, problem akni na čelu može biti izraženiji. Čestice iz šampona se zadržavaju na vlasima i konstantno iritiraju čelo. Pored šampona, perut može ostajati na koži i dodatno zapušiti pore.

Hormonske akne na čelu

 

akne na čelu

Stručnjaci navode da akne na čelu mogu biti rezultat, odnosno signal za hormonske promene. Dakle, pre nego što krenete u rešavanje problema, imajte na umu da hormonski disbalans može biti odgovoran za infekciju.

Hormonske akne su čest problem sa kojim se susreću podjednako dame i pripadnici jačeg pola.

Glavni okidač za njihov nastanak može biti stres!

Bubuljice na čelu usled stresa

 

Koliko ste puta čuli ‘’Sve ti je na nervnoj bazi’’  ?

Nije samo fraza! Kada smo pod stresom, telo luči višak kortizola. Prekomerno lučenje hormona kortizola sprečava gubljenje kilograma, masnoće i voda se zadržavaju unutar organizma. Kako ih ima u prekomernoj meri, narušava se Ph vrednost kože lica. Pojavljuju se bubuljice ba čelu koje vam govore (bolje rečeno vrište) da se opustite.

Saznajte baš sve o bubuljicama od stresa!

Neki od nas su zaboravili na period života koji smo proveli potpuno opušteni, uživajući u glasnom žvakanju žvake i još glasnijoj muzici. Da, da reč je o pubertetu u toku kog hormoni divljaju bez našeg odobrenja.

Akne na čelu u pubertetu

 

U toku puberteta dolazi do pojačanog lučenja polnih hormona, androgenih hormona, čije se delovanje može videti na koži lica u vidu pubertetskih bubuljica.

Androgeni hormoni pripadaju grupi muških hormona pa se sa aknama na čelu u toku puberteta češće sreću muškarci.

Imajte na umu da je pubertet normalna, prolazna faza u toku procesa odrastanja i da se infekcija možete rešiti prirodnim kremama za bubuljice.

Žene nisu izostavljene! Potkožne bubuljice na čelu javljaju se i nama. Uglavnom njihov uzrok leži u nepravilnoj nezi lica. Drugačiji hormonski disbalans dovodi do pojave bubuljica na čelu kod žena. Ne mora biti pubertet i  zato u narednom delu teksta pogledajte kako i koji hormoni tačno narušavaju našu lepotu!

Bubuljice na čelu kod žena

 

Bubuljice na čelu kod žena najčešće nastaju ciklično, prateći menstrualni ciklus. Period PMS-a karakterističan je po prekomernom lučenju hormona koji narušava Ph vrednost kože lica. Čelo je podložno stvaranju potkožnih bubuljica koje mogu biti vrlo bolne.

Trudnoća je blagosloveno stanje u kom treba da uživa svaka dama. Ipak, kao i sve u životu sa sobom donosi određene mane.

Akne na čelu u trudnoći

 

Prva tri meseca trudnoće značajna su za majku, jer se tada događaju velike promene u organizmu.  Ukoliko imate problematičnu kožu lica i prate vas hormonske bubuljice u toku PMS-a,veća je verovatnoća da će biti na čelu u toku trudnoće.

Sa druge strane suva koža lica u toku trudnoće može zablistati. Kako je to moguće?

Hormoni utiču na lojne žlezde koje luče više sebuma. Prirodne masti i ulja zadržavaju se na površini. Nekad ih biva previše deluju poput zida i stvaraju potkožne bubuljice. Nema razloga za paniku! Trudnoća treba da bude miran, bezbrižan period i zato ostanite sa nama jer vam u narednom delu teksta otkrivamo kako se rešiti akni sa čela.

Bubuljice na čelu kod muškaraca

 

Muškarci ne žele da prekrivaju bubuljice na čelu šminkom, što je sasvim opravdano. Sa druge strane dodatno komplikuje stvari, jer su konstantno vidljive. Pripazite prilikom odlaska u teretanu, prekomerno znojenje može pospešiti infekciju.

Pravilna ishrana i smanjena količina stresa uticaće na imuni sistem koji vremenom postaje sve jači. Problem sa bubuljicama na licu možete rešiti losionima za bubuljice. Nemaju miris koji se zadržava na koži pa možete da odahnete. Suše bubuljice, regerišu kožu i sprečavaju širenje infekcije. Više o njima pisaćemo u narednom delu teksta.

Budite pažljivi pred ogledalom, proverite boju svoje bubuljice i njen izgled. Na čelu se pojavljuje nekoliko vrsta akni!

Vrste bubuljica na čelu

 

Postoji nekoliko vrsta bubuljica na čelu. Opisaćemo vam njihov izgled kako bi ste ih lako prepoznali i pratili njihov razvoj. Važno je upoznati se sa vrstom akni kako bi ih se trajno rešili i imali čistu, nežnu kožu lica.

Komedoni na čelu

 

Komedoni su prva stavka na spisku, jer se radi o aknama koje nisu upaljene. Praktično početni stadijum bubuljica na čelu, pa ako reagujemo na vreme sprečićemo crvenilo i razvoj infekcije. U unutrašnjem sloju epiderma dolazi do upale lojne žlezde, što dovodi do izboćine u vidu komedona u boji kože.

Nipošto ih ne smete cediti, postaće bolni i možete stvoriti ranu koje je odlično mesto za rast i razvoj bakterija!

Komedoni su krupni i teško ćete ih pomešati sa sitnim bubuljicama na čelu.

Sitne akne na čelu

 

Sitne akne na čelu javljaju se usled spoljašnje nadraženosti kože lica. Sintetičke kape ili preterano znojenje može stvoriti bububljice koje svrbe. Obično su bele i sitne, ali nisu nimalo naivne. Još jednom ponavljamo da je važno izbeći češanje ili ceđenje jer može doći do razvitka stafilokoke i jake, crvene infekcije.

Klasična bubuljica koja nikome nije omiljena i pritom se najčešće pojavljuje na čelu jeste – potkožna.

Potkožne bubuljice na čelu

 

Masna koža je glavni okidač za nastanak potkožnih bubuljica, ali na njihov nastanak može uticati i hormonski poremećaj. Pubertet, PMS, trudnoća ili stres –  eto vam potkožne bubuljice na čelu!

Ovakve akne su na samoj površini kože ali je njihov koren vrlo dubok.

Često se infekcije prostire do dubljih slojeva kože. Karakteristično za potkožnu bubuljicu na čelu je crveni upaljeni krug oko nje. Toksini iz tela mogu pospešiti i proširiti upalu pa se trudimo da izbegavamo cigarete i alkohol.

Nemojte ih dirati prstima i dodatno irtirati! Spremili smo prirodna rešenja!

Rešenje za bubuljice na čelu

 

Bubuljice na čelu stručnjaci dele u tri faze. Prva faza jeste sam nastanak bubuljice koji prati pojavu dve do tri akne. Vremenom se one šire po čelu  i dolazi do nastanka 10 do 15 bubuljica. Sve preko tog broja pripada trećoj fazi, koja je najalarmantnija. Pre nego što posetite dermatologa isprobajte prirodne načine lečenja.

Pogledajte ovo lično iskustvo:

Prirodni losioni protiv bubuljica na čelu

 

Krećemo od prirodnog losiona jer ga treba koristit svakodnevno. Par kapi losiona nanosimo na tupfer i prelazimo regiju čela a zatim i celokupno lice. Pruža osećaj svežine i skuplja nečistoće sa kože. Višak sebuma, bakterije i ostaci šminke neće se zadržavati unutar pora i stvarati infekciju.

Nemojte odlaziti u krevet sa ostacima maskare! Pogledajte kako pravilno skinuti šminku sa lica.

Odlična je preventiva, ali kada su se akne već pojavile nismo prestali sa korišćenjem losiona. Redovnim nanošenjem pospešio je sušenje akni na čelu i ubrzao regeneraciju. Najvažnije je birati pametno i čitati natpise na poleđini proizvoda. Prirodan losion sadrži ekstrakte biljaka koji umiruju kožu lica i ujednačavaju ten.

Nakon čišćenja lica prirodnim losionom, na kožu nanosimo kremu protiv akni.

Prirodne kreme protiv akni na čelu

 

Mnogi prirodni proizvodi se izdaju bez recepta i mogu biti odlično rešenje za akne na čelu. Sagledajte sadržaj kreme i nanesite je na čistu kožu lica.

Prilikom odabira susreli smo se sa kremom protiv akni sa retinolom, koji u dodiru sa kožom lica postaje vitamin A. Ubrzava proces regeneracije i isušuje bubuljice na čelu.

Ukoliko želite nešto blažu varijantu, krema sa smiljem deluje nežno na osetljivu kožu pružajući dubinsku hidrataciju.

Idealno je da nabavite prirodnu kremu sa više prirodnih sastojaka. Onu koja deluje i na uzroke i na posledice!

Prirodnu kremu protiv akni nanosimo dva puta dnevno na kožu lica.

Nešto povoljnija varijanta na putu do čiste i negovane kože lica jesu prirodna biljna ulja. Pronalazimo ih po ceni od 200 do 350 dinara. Vrlo su efikasna!

Prirodna biljna ulja protiv bubuljica na čelu

 

rešenja za bubuljice na čelu

 

Čitali smo različite forume kako bi čuli iskustva drugih korisnica. Većina njih pominje biljna ulja kao jednostavno i brzo rešenje. Odlučili smo da ih isprobamo i rešimo se bubuljica na čelu. Izdvajamo za vas nekoliko biljnih ulja koja su našoj koži povratila svežinu i sjaj.

Ulje čajevca za bubuljice na čelu

 

Ulje čajevca nije namenjeno za oralnu upotrebu, velika koncetracija aktivnih sastojaka pogodna je isključivo za spoljašnju upotrebu i negu kože. Odlično se pokazalo u borbi sa aknama. Deluje antiseptično uklanjajući bakterije sa površine kože lica. Potrebno vam je dva do tri kapi ulja čajevca. Mešali smo ga sa drugim prirodnim uljima i nanosili na celo čelo. Isušilo je bubuljice i sprečilo širenje upale!

Saznajte kako koristiti ulje čajevca za lice.

Ricinusovo ulje protiv akni na čelu

 

Ricinusovo ulje je žute boje i teško se razmazuje. Za razliku od čajevca deluje blago na kožu lica i nanosimo ga direktno na promenu, tj bubuljicu na čelu. Aminokiseline iz ricinusa pospešuju stvaranje kolagena unutar kože. Čestice proteina se brže vezuju, jačaju zaštitnu barijeru kože lica i smanjuju infekciju.

Ricinusovo ulje možete koristiti bez obzira na tip vaše kože. Stručnjaci ga veličaju jer je ricinusovo ulje za lice jedino ulje koje možemo nanositi na predeo oko očiju. Koža oko očiju je tanka i velika koncetracija aktivnih sastojaka je može irtirati. Ricinus deluje blago, pružajući joj hidrataciju.

To nije sve!

Ulje sandalovine za masnu kožu čela

 

Namenjeno je masnoj koži lica koja zahteva dodatnu negu. Naime, potrebno nam je prirodno ulje koje če pokupiti višak sebuma sa kože. Aktivni sastojci sandalovine prikupljaju bakterije, višak sebuma i druge nečistoće ostavljajući kožu lica čistom.

Saznajte sve blagodeti ulja sandalovine.

Nanosimo ga jednom dnevno, najčešće pred spavanje. U toku noći koža se regeneriše, bubuljice na čelu suše i nestaju.

Ostali prirodni sastojci koji pomažu u uklanjanju akni na čelu

 

Aloe vera je cenjena zbog svoje sposobnosti da umiruje upaljenu kožu, zahvaljujući antioksidantima i antibakterijskim komponentama. Ove osobine pomažu u smanjenju crvenila i otoka vezanih za akne, dok hidratantna priroda aloje vera podržava oporavak kože.

Med je prirodni humektant, što znači da privlači i zadržava vlagu u koži, što je ključno za lečenje suve i iritirane kože. Njegove antibakterijske i protuupalne osobine takođe doprinose smanjenju bubuljica i ubrzavanju procesa isceljenja.

Zeleni čaj je bogat polifenolima, koji pomažu u smanjenju proizvodnje sebuma, imaju antioksidativna svojstva i mogu smanjiti upalu. Ovi sastojci čine zeleni čaj efikasnim u prevenciji i tretmanu akni, smanjujući tako pojavu bubuljica na čelu

Pročitajte i spisak svih ostalih načina za uklanjanje bubuljica!

Kako sprečiti bubuljice na čelu?

 

Za sprečavanje bubuljica na čelu, važno je usvojiti detaljan režim nege koji uključuje blago čišćenje kože dva puta dnevno kako bi se uklonila prljavština, sebum, i ostaci šminke, a zatim koristiti proizvode za negu kože koji ne začepljuju pore.

Redovna upotreba blagih pilinga može pomoći u uklanjanju mrtvih ćelija kože i sprečiti začepljenje pora.

Hidratacija je ključna za održavanje zdrave barijere kože, dok u nekim slučajevima mogu biti potrebni medicinski tretmani, poput topikalnih retinoida ili antibiotskih krema, za teže oblike akni.

Važno je izbegavati proizvode sa teškim uljima.

Fokusiranje na uravnoteženu ishranu bogatu antioksidansima, izbegavanje visoko-glikemijskih namirnica koje mogu potaknuti proizvodnju sebuma, i redovna fizička aktivnost koja podstiče cirkulaciju i detoksikaciju, ključni su za održavanje zdrave kože.

Logično pitanje koje sledi jeste šta raditi sa aknama na čelu dok ih potpuno ne izlečimo?

Pa, ne želim poslovni sastanak na kom će svi gledatu u bubuljicu umesto da slušaju dugo pripreman govor. Budimo realni, skreću pažnju ali svakako nisu za podsmeh. Bubuljice na čelu su česte i mogu se dogoditi svakome!

I dalje je vaše samopouzdanje poljuljano?

Znamo kako vam je! Prekrijte bubuljicu na nekoliko sati.

Kako prekriti akne na čelu

 

Korektor za bubuljice predstavlja najbolje rešenje prilikom trenutnog prikrivanja bubuljica na čelu. Teški puderi začepiće pore, neće dopustiti koži lica da diše i napraviće još veću pometnju! Birajte korektor za akne koji u sebi sadrži prirodno ulje. Nanosimo ga direktno na bubuljicu i ostavljamo da se osuši.

Prikriva ih za svega par trenutaka, pružajući nam ujednačen ten. Prirodna ulja sprečavaju crvenilo i drže infekciju pod kontrolom. Svakako dobro ali kratkotrajno rešenje!

Pravilnim tretiranjem infekcije izbećićemo nastanak ožiljaka i fleka na koži lica. Kada je bubuljica na čelu izražena a mi nestrpljivi, kao rezultat ceđenja pojavljuju se ožiljci.

Ožiljci od bubuljica na čelu

 

Ožiljci od bubuljica javljaju se u dva oblika, mogu biti ispupčeni ili uvučeni u vidu kratera kako ja to volim da opišem. Akne na čelu najčešće ostavljaju za sobom drugu vrstu ožiljaka koja se teško prikriva šminkom.

Taman kada sam pomislila da su šiške jedino rešenje za ožiljke na čelu uspela sam da rešim prirodnim metodama. Krateri ili rupice od akni nestali su zahvaljujući kremama za ožiljke.

Pružile su koži hidrataciju, ojačale zaštitnu barijeru i vremenom smanjile vidljivost ožiljaka. Pospešuju stvaranje novih ćelija kože, tako da se stare brže perutaju i otpadaju.

Kao što vidite, bubuljice na čelu mogu nestati, ako se ozbiljno uhvatite sa njima u koštac.Budite disciplinovani, birajte prirodne preparate i postaće deo prošlosti.

A kako ste se vi oslobodili akni na čelu?

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *