komedoni na licu
Bubuljice

Komedoni na licu: šta su i kako ih se rešiti zauvek?

Komedoni na licu nisu laki za tretman, jer se radi o zatvorenim bubuljicama. Otkrivamo vam kako da ih prepoznate, na koji način se leče i koliko uspešno!

O jednoj vrsti komedona smo već pisali. Svako je imao bar poneki na licu, a radi se o otvorenim komedonima, poznatim pod nazivom mitiseri.  

Mitiseri se od zatvorenih komedona razlikuju po tome što imaju vrh i što su tamnije boje. Nisu skloni upali i moguće ih je ukoniti bez većih tragova i ožiljaka.

Sa druge strane, komedoni o kojima danas govorimo imaju više sličnosti sa aknama. O kakvim bubuljicama se radi i šta su to zatvoreni komedoni, čitajte u redovima koji slede.

Šta su komedoni? 

 

Termin komedoni se uglavnom odnosi na zatvorene komedone, pa ćemo ih u nastavku teksta tako i oslovljavati.

Komedoni su vrsta bubuljica u vidu izbočine na koži. Mogu biti u boji kože, ali i bele boje.

Ponekad je teško prepoznati da ih uopšte imate na licu, jer mogu biti nevidljivi. Mogu se jedino osetiti na dodir ako rukom prelazite preko kože.

Koža sa komedonima je neravna i hrapava, te ako nemate bubuljice, već samo napipavate sitne promene ispod kože, sasvim sigurno se radi o komedonima.

Neki dermatolozi komedone smatraju najblažim oblikom akni, ali istina je da iako deluju opasnije, komedoni se lakše leče.

Za razliku od akni, komedoni nisu upaljeni. U pitanju je obično začepljenje pora.  

Međutim, ako se komedoni cede, može doći i do razvoja bakterijske infekcije.

Kada se komedoni upale, oni prelaze u akne.

Za oboljenje kože pod nazivom Acne vulgaris, karakterstično je da postoji gnojna upala na koži. Zbog toga se njihovo samostalno ceđenje nikako ne preporučuje.

Jovana ima da preporuči svoje iskustvo. Nakon dugog traganja za rešenjem, ona je uspela da se reši svih oblika komedona, bubuljica i akni sa lica i to sasvim prirodno i jednostavno. I vi možete tako. Na koji način, saznajte na ovom linkuhttps://lepolice.com/bubuljice-su-bile-uporne-ali-ima-resenja/

Zašto dolazi do začepljenja pora i stvaranja samog komedona?

Bavili smo se time i evo šta smo saznali.

Kako nastaje komedon?

 

Jedan od glavnih razloga za pojavu komedona je preterana aktivnost lojnih žlezda, te je prevelika količina sebuma na licu odgovorna za njihov nastanak. 

Komedon je bukvalno nagomilani sebum prekriven kožom. Zbog toga su ove promene uglavnom bele boje. 

Oni se stvaraju u nekoj od blokiranih pora. Tu se nakupljaju masnoće, odumrle ćelije kože, ostaci šminke i druge prljavštine koje se svakodnevno lepe na masnoj koži lica. U koži se stvara čep, koji je prekriven kožom i čije čišćenje je onemogućeno. 

 

komedoni na licu simptomi

 

Rizik za nastanak komedona,  kao što vidite postoji kod onih osoba koje imaju proširene pore. Već tada može da se nasluti da će do stvaranja, ne samo komedona, nego i neke druge vrste bubuljica, kao što su mitiseri i akne. 

Kada pora nije blokirana, postoji mogućnost da dođe do stvaranja otvorene bubuljice sa izraženim otvorom- vrhom.

Iako je komedon često neprimetan, on kvari izgled kože. Lice sa komedonima je neravno i grubo na dodir. Možda imate sreće, pa imate samo jednu ili dve ovakve promene na licu, a često se dešava da ih ima više, pogotovo ako su sitniji.

Gde se komedoni najčešće pojavljuju?

 

Čest pratilac komedona je masna koža lica. Iako nije pravilo, komedoni se češće javljaju kod osoba koje imaju problem sa povećanim lučenjem masnoća. 

Ako mislite da je to vaš problem, ovde saznajte kako se neguje masna koža lica.

Komedoni se javljaju na nešto masnijim delovima lica, kao što je čuvena T- zona. Najčešće ih ima na čelu, nosu ili bradi, a nisu retkost ni na leđima ili na primer dekolteu. Rizik postoji na svim onim mestima gde postoje lojne žlezde u koži.

Niste zaštićeni od pojave komedona ni ako imate izrazito suvu kožu. Ako sebuma nema na površini, to može da bude znak da on ostaje zaglavljen unutra.

Vrste komedona

 

I među zatvoreni komedonima ima pojedinih razlika. One se pre svega odnose na sadržaj komedona. Zajedničko im je svakako to što su zarobljeni ispod kože i što nemaju vrh.

Postoje:

Mekani i tvrdi komedoni

 

Mekani komedoni su karakteristični po tome što je njihov sadržaj ostao tečne strukture. Za razliku od tvrdih komedona, nešto su krupniji i javljaju se uglavnom pojedinačno.

Tvrdi komedoni su nešto sitniji i obično ih ima nešto više na koži lica. Često su bele boje i podsećaju na bubuljice, ali to je samo varka. Ne mogu se iscediti, već se izvlače tankim iglicama. Poznate su pod nazivom milije. 

Posebna vrsta mekih komedona su papule. Izgledaju kao crvene izrasline na koži, s tim da su male površine. Mekane su na dodir, a često mogu biti i bolne. Radi se o zatvorenoj pori u kojoj je došlo do upale, sa tom razlikom da nema gnoja. 

Nije isključeno da se na njima kasnije neće stvoriti gnoj. Takve promene na koži su poznate pod nazivom pustule. Pustule su gnojave kožne izbočine sa izraženim vrhom. Nelečene papule, često prelaze u ovo stanje. Samostalno ceđenje papula takođe može dovesti do formiranja pustula, pogotovo ako niste prethodno dezinfikovali ruke.

Saznajte kako možete ukloniti gnojnu bubuljicu.

Ako imate komedone na licu, naš savet je da ih nikada samostalno ne cedite! Prvo jer je to nemoguće, a drugo jer sasvim sigurno rizikujete neki vid komplikacije. 

Kako se onda ove bubuljice uklanjaju? 

Mogu li se komedoni iscediti i šta je komedoekspresija?

 

Da biste uklonili komedon, potrebno je da potražite pomoć stručnjaka. Postoje metode kojima se komedoni izvlače na površinu, ali za ovaj postupak treba imati potpuno sterilne uslove.

Komedone uklanja stručno lice i obavlja se u lekarskoj ordinaciji.  

Postupak kojem se u ovom slučaju podvrgavate naziva se komedoekspresija. U pitanju je jedan od načina za potpuno čišćenje lica. 

Komedoespresija podrazumeva uklanjanje nečistoća iz pore i ostavljanje pore manjom nego što je bila.

Ovde saznajte još nekoliko načina za zatvaranje pora na licu.

Posebnim preparatima se ljušte mrtve ćelije kože, te se dolazi do promene i pažljivo se uklanjaja nagomilani sebum u njoj. Sama pora se dezinfikuje, te je pojava novog komedona svedena na najmanju moguću meru.

Rizik za stvaranje ožiljaka od bubuljice je daleko manji, ako sam postupak poverite stručnjaku u ovoj oblasti. Obavezna je i priprema lica za ovaj postupak, kao i nega nakon samog tretmana.

Koje kreme ili gelovi u ovom slučaju mogu da pomognu?

Preparati za uklanjanje komedona

 

Svi preparati koji vrše eksfolijaciju lica dolaze u obzir kada je čišćenje kože od komedona u pitanju. To mogu biti kreme obogaćene voćnim kiselinama za lice. Od pomoći mogu biti i kreme sa retinolom, jer ona podstiče ljuštenje kože i regeneraciju, kao i zamenu starih ćelija kože novim. 

Važno je da održavate redovnu higijenu lica. To podrazumeva da čistite lice na pravi način. Upotreba losiona za lice je obavezna, jer oni odlično dezinfikuju kožu.

Pogledajte ovaj video da vidite šta je Nini pomoglo da se reši i komedona ibubuljica.

Najbolji saveti za lečenje komedona

 

Ako vam kažemo da često umivanje i čišćenje lica može da bude uzrok a ne rešenje ovog problema da li bi ste nam verovali?

Ipak, istina je da preterano čišćenje lica samo izaziva jače lučenje sebuma. Pogotovo na masnoj koži lica. Zato je jedan od prvih saveta za lečenje komedona da se umivate najviše dva puta u toku dana!

Na ovaj način će lice biti čisto, negovano ali ne i prestimulisano da luči svoje prirodne masnoće. A normalizovanje stanja sebuma znači i manje komedona!

Drugi savet je da probate neke kućne trikove. Lečenje komedona kod kuće možete pokušati sa maskom od skroba i sirćeta ili toplim kompresama, pilingom sa sodom ili limunovim sokom.

Svaki od ovih trikova može imati efekta jer za cilj ima otvaranje pora, smanjivanje masnoće kože ali i čišćenje od bakterija.

Za masku od sirćeta i skroba vam je potrebno :

  • 3 kašike skroba
  • 1 kašika sirćeta

Pomešajte ih i nanesite na čisto i suvo lice. Ostavite oko 20ak minuta zatim isperite mlakom vodom i ne zaboravite prirodno sredstvo za čišćenje i negu lica.

Skrob će pokupiti višak masnoće sa kože a sirće će se izboriti sa napornim i sveprisutnim bakterijama.

Prevencija za nastanak komedona 

 

Ako imate masnu kožu lica i proširene pore, ono što možete da uradite kako biste se zaštitili od nastanka novih bubuljica na vašem licu, uključujući i komedone je da redovno čistite lice, kao i da povremeno obavljate piling lica.

Bilo da se radi o mehaničkom ili hemijskom pilingu lica, on će vas osloboditi nagomilanih mrtvih ćelija kože, kao i svih ostalih viškova koji se na koži lica skupljaju. To će sprečiti javljanje zadebljale kože, ispod koje se uostalom i pojavljuju komedoni.

 

komedoni na koži

 

Ako do sada niste praktikovali, odlazite na kozmetičke tretmane koji uključuju i tretman lica glikolnom kiselinom. Tu se izbor kada su kiseline za lice ne završava. Lekari često biraju i salicilnu kiselinu za lice, kao jedan od prvih izbora za uklanjanje akni sa lica. Komedoni često prelaze u akne, pa radite na prevenciji problema.

Od domaćih preparata, često se preporučuju maske sa glinom. Posebno je delotvorna zelena glina, jer ona može da vas reši masnoća, odumrlih ćelija kože i svih viškova koji se na njoj nagomilavaju. Očistiće pore i smanjiti verovatnoću za nastanak ružnih komedona.

Da li su komedni zarazni i da li ih usput možete zaraditi poput nekih drugih oboljenja kože?

Ako ste se pitali ovo pitanje, tu smo da vam razrešimo sve dileme.

Da li su komedoni zarazni?

 

Kao uostalom i druge vrste bubuljica na koži lica, odgovor je: ne.

Nećete dobiti komedone ako dolazite u kontakt sa osobama koje ih imaju. Od stanja vaše kože zavisi da li će se komedoni stvarati ili ne. 

Da li ćete imati komedone ili ne, može da bude i genetski predodređeno. To ne znači da ne možete da sprečite njihovu pojavu adekvatnom higijenom i negom. Svakako da možete da se izborite sa masnom kožom i proširenim porama ako to želite. Prvi korak je sprečavanje masnoća da se nagomilavaju na vašoj koži redovnim čišćenjem lica.

Jasno vam je da je za nastanak komedona glavni krivac zaglavljen sebum u pori, ali šta određuje da li ćete imati sklonost ka komedonima?

Evo potencijalnih odgovora.

Zašto nastaju komedoni?

 

Čak i da nemate ove genetske predispozicije, neadekvatna higijena kože lica može dovesti do pojave komedona na licu.

Izostanak svakodnevne higijene i nege, jedan je od vodećih razloga za njihovu pojavu.

Kada birate preparate za svakodnevnu negu lica, postoji jedna caka na koju bi trebalo da obratite pažnju. 

Nije svaki kozmetički preparat dobar za vaše lice.

Kada kupujete kozmetku, vodite računa da ona na sebi ima oznaku da je nekomedogena. To znači da ona ne dovodi do pojave komedona na koži lica.

Sa prirodnim preparatima ste uvek bezbedni i nema bojazni u ovom smislu. 

Preterano zagađenje životne sredine, može da bude jedan od razloga za pojavu ovih bubuljica. Tvrda voda, vazduh pun smoga, sve to direktno utiče na stanje u kome će biti vaša koža i kako će uostalom izgledati. 

Nakada i pojedine vrste lekova dovode do stvaranja komedona, pa je u tom smislu, jedan zdrav životni stil najbolji način da se izborite sa njihovom pojavom. Neke bolesti mogu dovesti do pojave komedona, kao što je na primer dijabetes ili poremećaji u radu štitne žlezde, ali nema još nema pouzdanih podataka koji govore o tome. 

Komedoni se svakako javljaju kod osoba koje prolaze kroz neku hormonsku neravnotežu. Česta su pojava kod tinejdžera ili pak trudnica. Kod žena se javljaju u toku PMS- a, dok su i kod muškaraca zastupljeni ako pate od prevelike količine testosterona u krvi. 

Šta kažu iskustva onih koji su imali komedone? Koliko je teško osloboditi se ovih neobičnih bubuljica?

Iskustva sa  komedonima

 

Ako ste imali komedone, onda znate da oni nisu opasni. Ako ih ne dirate, nećete primećivati nikakve tegobe.

Tegobe počinju kada se komedon slučajno povredi ili pristupite njegovom ceđenju. Jedan od saveta u borbi sa komedonima bi mogao da se odnosi na to da ih uopšte ne dirate ako vas ne bole. Ako to nije slučaj ili jednostavno želite da ih ukonite zbog estetike, potražite preparate koji bi u tome mogli da vam pomognu. Tu je svakako opcija da ih otklonite putem komedoekspresije

Evo, par iskustva na ovu temu.

Mila

„Imala sam meki komedon na licu pre par godina na čelu. Stvarao mi je ozbiljne probleme. Baš je bio bolan. Trudila sam se da ga ne iritiram dodirom, jer nikakvo ceđenje nije dolazilo u obzir. Stajao je tako nekih dve nedelje, dok se nije napravio vrh. Da, moj komedon se pretvorio u pravi čir. Otišla sam do lekara i tamo su ga očistili i dezinfikovali. Sećam se da sam dobila čak i terapiju antibioticima, kao prevenciju.”

Ivan

„Sećam se jednog leta da su mi se masovno bile stvorile neke sitne bele bubuljice na obrazima, tik ispod oba oka. Probao sam da ih iscedim, ali ni govora, kao da uopšte nisu u pitanju bubuljice. Drugarica me je potom informisala o čemu se radi. Bile sa to milije. Rutinski sam ih ukonio u jednom salonu, sećam se da je bilo očas posla, a toliko su me mučile.”

Jeste li vi imali komedone i kakva su vaša iskustva? Napišite ih u komentarima!

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *