tipovi starenja kože
Bore

Tipovi starenja kože i faktori koji utiču na njih!

Da li ste znali da postoje različiti tipovi starenja kože? Po čemu ih razlikujemo i koji su faktori koji ih čine? Otkrijte!

Starenje kože neizbežan je prirodan proces, to svi znamo. Pojava prvih bora, sve manje kolagena u koži, opuštanje kože, hiperpigmentacija, to jesu simptomi koji nas podsećaju da našem licu treba i dodatna nega.

Međutim, tipovi starenja kože, to je već pojam koji nam je manje poznat. Budite bez brige, sve ćemo razjasniti, ali korak po korak.

Kako prepoznati starenje kože uopšte?

 

Pre svega, da bismo bili pripremljeni, treba da znamo kako već sa prvim znacima prepoznati starenje kože:

 1. Opuštanje kože lica i vrata – opušta se linija vilica, uglovi usana se spuštaju, obrazi gube svoju punoću i postaju ravniji;
 2. Suva koža koja se sve više peruta– ovo se dešava zbog slabije hidriranosti kože, a usled manjka hijaluronske kiseline i elastina. Zato je veoma važno da znate kako da na pravi način hidrirate svoju kožu;
 3. Manjak volumena u koži – smanjuje se dotok krvi u gornji sloj kože, a dolazi do sve manje proizvodnje lipida koji su zaslužni za punoću kože;
 4. Pojava bora – naravno, bore su svakako jedan od sigurnih znakova da naša koža stari. Prve bore javljaju se tu oko 20- 25.godine u vidu tankih, plitkih linijica oko očiju i usana. Potom, oko 30.godine javlja se duboka bora između obrva, koža postaje suvlja, a sa ulaskom u četrdesete godine, bore su vidljive na čitavom licu. Mogu se javiti i takozvane staračke fleke i pege. Peta decenija donosi pojavu dubokih bora, a za zrelu kožu je simptomatično da se koža lica i vrata sve više opušta jer dolazi do ubrzanog gubitka elastičnosti.

Pošto smo to sumirali, sigurno će vas zanimati različiti načini kako da sprečite prevremeno starenje kože.

Ali, nisu svi tipovi isti!

Šta su različiti tipovi starenja kože?

 

tipovi starenja kože lica

Upravo kao što razlikujemo nekoliko osnovnih tipova kože, isto tako postoji nekoliko različitih bioloških procesa koji se odvijaju u koži i uzrokuju njeno starenje.

Zbog toga, razlikuju se i tipovi starenja kože.

Da li će naša koža početi da stari pre ili kasnije, da li će se bore videti već u dvadesetim ili u tridesetim godinama, da li ćemo imati pune i zategnute obraze i vrat bez bora i u četrdesetim, na to utiču mnogi faktori.

Najpre, bitnu ulogu igra genetika, cirkulacija i prokrvljenost kože, životni stil i navike, izlaganje suncu, odlasci u solarijum, pušenje, konzumiranje alkohola… Spisak je podugačak.

Zbog toga ćemo pokušati da tipove starenja kože razvrstamo u nekoliko osnovnih kategorija i da objasnimo potanko šta svaki od njih podrazumeva.

Razlikujemo:

 1. Unutrašnje starenje kože;
 2. Spoljašnje starenje kože;
 3. Hormonalno starenje kože;
 4. Kataboličko starenje kože.

 Spoljašnje starenje kože

 

Spoljašnje iliti ekstrinzično starenje kože obuhvata spisak svih onih faktora koji na našu kožu deluju spolja i tako izazivaju njeno brže ili sporije starenje.

Za razliku od unutrašnjeg starenja, na spoljašnje starenje kože možemo uticati i učiniti da se ono barem donekle odvija sporije. Lila se i sama uverila u to. Bila je razočarana kada je shvatila koliko je njeno lice ostarilo i iz sve snage htela je da to bar malo popravi! Uspela je i to ne malo! Razlika je očigledna! Operacija? Ne, uspela je prirodnim putem. O čemu se radi, pogledajte i sami u njenom ličnom iskustvu na ovom linku: https://lepolice.com/dobila-sam-bitku-sa-borama/

Zajedničko svim tim spoljašnjim faktorima starenja jeste da su svi oni posledica oksidativnog stresa. Šta to znači?

Ovakav tip stresa na našoj koži oslobađa slobodne radikale, a oni ubrzavaju starenje jer oštećuju ćelije kože. Naše životne navike čest su okidač oksidativnog stresa, a najčešće ga i veoma ubrzavaju.

Spoljašnji faktori starenja kože

 

Sve ono čemu izlažemo kožu svakog dana, direktno utiče na njen izgled i na to kako će ona stariti.

Nekoliko je različitih spoljašnjih faktora koji uslovljavaju starenje kože.

Štetno sunčevo zračenje

 

Svakako, jedna od ključnih komponenti prevremenog starenja kože. Svakodnevno izlaganje štetnim UV zracima dovodi do ubrzanog starenja kože, koje se naziva i foto starenje. Koža izložena štetnom i jakom UV zračenju doživljava stres, slabiji je dotok kiseonika u ćelije i one slabije funkcionišu. Ovo vodi ka manjoj elastičnosti kože, slabijem volumenu, a neizbežna je pojava bora, fleka i pega na licu.

Dovoljno je napomenuti da je UV zračenje  u čak 80 dosto slučajeva glavni krivac za prevremeno starenje kože.

Isti, ako ne i pogubniji efekat na kožu ima i odlazak u solarijum. Prilikom sunčanja, krema sa zaštitnim faktorom najmanje 30 se podrazumeva. Takođe, bitno je da krema za lice koju svakodnevno koristimo sadrži zaštitni SPF. To može biti i neka od sjajnih prirodnih krema za lice.

Toksini u organizmu

 

Neredovna, nezdrava ishrana koja sadrži previše šećera i masti, kao i dehidriranost organizma, dovode do opterećenosti organizma raznim toksinima. Koža zbog toga gubi elastičnost i čvrstinu.

Pušenje

 

Nikotin i drugi štetni sastojci koji se nalaze u cigaretama deluju tako da  smanjuju koncentraciju kiseonika u koži. Zbog toga naše lice menja boju, poprima sivkast odsjaj. Kako godine prolaze, koža počinje da tamni, javljaju se fleke, kesice i nadutost na licu.

Zagađen vazduh

 

Smog, izduvni gasovi i drugi štetni otrovi iz vazduha itekako utiču na izgled naše kože. Boravak u prirodi i šumi što češće jedan je od načina da svoju kožu podmladimo.

Manjak vlage na koži

 

Slaba hidriranost kože vodi ka njenom perutanju, suvoći i pojavi bora. Pijte dovoljno vode i pronađite za sebe odgovarajuću hidratantnu kremu kojom ćete negovati svoje lice.

Neadekvatna i nepravilna nega kože lica

 

Još jedan od veoma bitnih faktora starenja kože, a na koje, srećom, možemo uticati. Izaberite odgovarajuće proizvode za čišćenje lica koji odgovaraju vašem tipu kože. Tonirajte i pilingujte lice redovno, štitite kožu od sunca i redovno hranite kožu prirodnim maskama za lice.

Unutrašnje starenje kože

 

Unutrašnje starenje kože ili kako ga još nazivaju, intrinzično starenje kože, prirodan je i genetski proces koji se odvija u našoj koži. Na njega ne možemo uticati, jer je određen prvenstveno našim genetskim predispozicijama.

Dakle, da objasnimo kako koža stari, pa će nam biti jasnije.

Naša koža se sastoji od tri sloja i to su:

 • epidermis, površinski sloj kože;
 • dermis, drugi i deblji sloj kože i
 • hipodermis, najdublji sloj kože, odnosno, potkožno tkivo.

Površinski sloj kože bogat je keratinom i obezbeđuje koži zaštitu i čvrstinu.

Dermis je sloj kože u kojem se nalaze nervni završeci, krvni sudovi, elastin, kolagen i lipidi koji našoj koži pružaju elastičnost.

Hipodermis se sastoji prvenstveno od masti.

Saznajte više o građi kože lica!

Proces starenja kože kod svakoga od nas odvija se drugačije, zavisno od toga kako nam otkucava biološki sat.  Ono što nam je svima zajedničko, jeste da se posle dvadesete godine u dermisu proizvodi za 1 % manje kolagena svake godine. Zato je veoma važno da znamo kako da nadoknadimo kolagen u svom licu na pravi način. Kolagen kapi mogu biti jedan od načina.

Sa druge strane, vlakna elastina u koži postaju labavija, manje zategnuta, što vodi ka opuštanju kože i pojavi bora. Kako ulazimo u tridesete, sve je manji dotok vlage iz dermisa u epidermis, manje je lipida, pa koža gubi sjaj i postaje sve tanja.

U četrdesetim godinama kolagen i elastin se zgrušavaju, što vodi ka još manjoj elastičnosti kože, kao i pojavi dubokih bora.

Sa ulaskom u pedesete i nastupanjem menopauze, smanjuje se i nivo estrogena, pa koža postaje veoma suva, sklona pojavi fleka i pega, kao i hiperpigmentacije.

Ovo ne možete sasvim sprečiti, ali možete značajno odložiti. Saznajte kako da na najbolji način sačuvate elastičnost kože lica!

Faktori unutrašnjeg starenja kože

 

Tri su osnovna unutrašnja faktora starenja kože.

1. Genetika

 

Kao što smo već spomenuli, geni igraju ključnu ulogu u tome kako će naša koža stariti. Na ovaj faktor nikako ne možemo uticati, već se samo možemo potruditi da zdravim navikama i pravilnom negom kože sprečimo njeno prevremeno starenje. Ukoliko imate izrazito suvu ili veoma masnu kožu, verovatno je to posledica genetike. Takođe, ljudi koji imaju svetliju i ostljiviju kožu pre će dobiti bore, dok osobe tamnije puti imaju veći rizik od pojave fleka i hiperpigmentacija na koži.

2. Spor dotok krvi u kožu

 

Ovo je još jedan faktor na koji ne možemo uticati. Šta znači za našu kožu i samo starenje brzina protoka krvi ka koži? Ukoliko je prokrvljenost slabija to znači sporije i slabije snabdevanje ćelija kože kiseonikom i drugim hranljivim materijama. Upravo zbog toga se umanjuje efikasnost ćelija kože, ona je sve manje elastična i deluje umorno.

Masaža lica protiv bora zato može biti odličan način da ubrzate cirkulaciju lica i da sačuvate što duže svoju mladolikost. U tome vam može biti od koristi roler od žada.

3. Sila zemljine teže

 

Starenje neminovno nastupa i zbog sile zemljine teže, a to se  najpre vidi na licu i vratu. Volumen kože se pomera na dole i javlja se koža koja visi zbog smanjenja njene elastičnosti. Kada koža izgubi svoju elastičnost, gravitacija uzrokuje spuštanje kapaka i obrva, obraza i podbratka. Menja se trougao lepote lica.

Neki tipovi starenja kože su zavisni od nas i naših navika, a neki ne.

Hormonalno starenje kože

 

Hormonalni tip starenja kože vezan je za status hormona, odnosno, za određenu neravnotežu hormona u organizmu.

Zbog toga, ovaj tip starenja kože vezujemo najpre za promene kože koje nastupaju ulaskom u menopauzu. Dakle, hormonalno starenje kože znači svojevrsnu disfunkciju hormonalnog sistema.

Neki prosek je da žene ulaze u menopauzu oko 50.godine, a potpuni izostanak menstralnog ciklusa jedan je od prvih znakova menopauze. Treba imati u vidu da hormonske promene u vezi sa menopauzom mogu nastupiti i pet, pa i čak 10 godina pre gubitka menstrualnog ciklusa.

Ovaj proces odražava se na ceo organizam, u manjoj ili većoj meri. Zbog postepenog smanjenja funkcije jajnika dolazi do smanjenja koncentracije estrogena i progesterona, a do povećane koncentracije FSH I LH. Sve to, rezultira trajnim posledicama na koži:

 • dolazi do pojave sve veće naboranosti kože, što je posledica atrofije kože nastale zbog disbalansa hormona, ali i različitih spoljašnjih faktora.

Manjak hormona estrogena uzrokuje gubitak elastičnosti i čvrstine kože. U prvih 5 godina menopauze procenat kolagena u koži smanjuje se za 30 procenata;

 •  koža se sve više peruta i sve je suvlja što se dešava zbog manjeg lučenja lojnih žlezda. Takođe, sve je manji procenat hijaluronske kiseline u koži, a ona je veoma važna za hidrataciju kože;
 • često se javlja promena boje kože, bledilo ili izrazito crvenilo lica. Čest pratilac su i fleke i pege, a ovog problema rešićete se izborom prave kreme za staračke pege;
 • sa ulaskom u menopauzu, koža gubi čak 57 odsto lipida koji je hrane. To uzrokuje drastičan gubitak volumena kože što može izazvati naglo opuštanje kože na obrazima, vilici i vratu;
 • često dolazi i do nakupljanja sebuma u gornjim slojevima kože, pa se javljaju i menopauzne akne, ali i ozbiljnija oboljenja kože.

Iako je hormonalno starenje kože neminovno, postoje mnogobrojni načini kako pravilno negovati zrelu kožu i sprečiti posledice koje starenje trajno ostavlja na našem licu. Izborom odgovarajuće kreme protiv bora, pravilnim hidriranjem lica, odgovarajućim anti-age tretmanima održaćete svoje lice mladolikim što duže.

 

oblici starenja kože

Kataboličko starenje kože

 

Poslednji tip starenja kože koji je bitno spomenuti jeste kataboličko starenje.

Ovaj tip starenja kože povezan je sa različitim infekcijama i hroničnim bolestima koje se mogu javiti pre ili kasnije, a koje mogu dovesti do njenog ubrzanog opuštanja i propadanja.

Katabolički procesi koji se odvijaju u ćelijama složene molekule razdvajaju na jednostavne i time oslobađaju energiju. Zajedno sa anaboličkim procesima koji jednostavne molekule spajaju u složene, čine naš metabolizam.

Ukoliko katabolički procesi takoreći postanu jači od anaboličkih, to dovodi do nezdravog funkcionisanja organizma i doprinosi bržem starenju, pa tako i prevremenom starenju kože. Katabiličkom starenju kože prethode stres, manjak sna i odmora, loša ishrana.

Često, ovakvo stanje vodi do različitih infekcija i hroničnih bolesti organizma, među kojima su i različita maligna oboljenja. Na žalost, sve to se odražava na našoj koži i vodi njenom bržem starenju, pojavi bora i opuštanju kože. Masaža lica kašikama je odličan način da pomognete svojoj umornoj koži.

Zašto je važno da znamo koji to tipovi starenja kože postoje?

 

Sada kada smo razjasnili na koje sve načine se odvijaju biološki procesi starenja kože možda će nam biti lakše da shvatimo koliko je važno svakodnevno i brinuti o zdravlju kože. Na žalost, na mnogo faktore ne možemo uticati i starenje i opuštanje kože lica nas sve čekaju pre ili kasnije, ali već danas možemo da učinimo sve što je do nas da svom licu pružimo negu koji zaslužuje.

Ustanovite kojem tipu starenja kože je vaše lice najpodložnije, a onda preduzmite adekvatne mere.

Ako to znači da ne idemo u solarijum, da izbegavamo cigarete i klonimo se masne hrane, onda neka bude tako. Na licu će se sve videti, a sutra ćemo biti zahvalni sebi zbog tih malih odluka koje sada znače da izgledamo mlađe i lepše.

 

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *