opuštena koža na licu
Bore

Opuštena koža na licu? Ne uz ove korake!

Opuštena koža na licu ne izgleda lepo i svi želimo da je izbegnemo. Evo saveta kako da do nje ne dođe, a ako dođe, kako da se izborimo sa tim.

Opuštena koža na licu – uzroci

 

Kada primetimo znake starenja na licu, svi se pitamo kako oni nastaju i zbog čega. Razlozi se kriju u vezivnom tkivu i proteinu koje se zove kolagen. Kolagenske lance dok smo mladi imamo u velikoj količini i oni su zaslužni za održavanje dobrog tonusa i volumena kože. Koža bogata kolagenom je jedrija, punija, a kad on počne da se gubi postaje tanja i samim tim manje otporna na opuštanje.

Gubitak elastičnosti desi se kada elastin, drugi protein iz kože počne da se gubi, a ne nadoknađuje se kozmetikom, kremama ili na neke druge načine. Bez njega je sposobnost kože da se vrati u prvobitni položaj ( na primer, posle spavanja) veoma narušena. Koži je mnogo više vremena potrebno da se “vrati tamo gde treba”.

Tonus mišića lica usled svih ovih promena ne može dugo da se održava. Zato je potrebna dobra koordinacija mnogih stvari, od nege, preko vežbi lica, kako bi sve bilo onako kako želimo.

Naravno da želimo osvežiti lice kada se pojave znaci starenja. I Vesna je htela. Ona je dugo tragala za načinima da kožu podmladi. Svašta je probala, dok nije našla ono pravo – sredstvo koje joj je vratilo svežinu na lice i zategnulo opuštenu kožu. Jednostavno je i svima je dostupno. O čemu se radi, možete saznati klikom na njenu priču koja je na ovom linku:  https://lepolice.com/moje-iskustvo-prirodno-sam-obrisala-bore-sa-lica/

A evo koji su simptomi opuštene kože.

Simptomi opuštanja kože na licu

 

Njih je veoma lako uočiti jer se javljaju gotovo svuda. Prvo ih ima oko očiju i na čelu, zatim na obrazima, na prelazu između lica i kose i oko usana, a pojavljuju se na podbratku i na vratu. Negde se očitavaju kroz prve borice, negde kroz generalno sivilo i gubljenje životnosti kože, a negde kroz zatezanje i sklonost iritacijama.

Uglavnom, koža sa znacima opuštanja ne izgleda, i pored šminke, onako kako bismo voleli. To su prvi simptomi da nešto ozbiljno treba da se menja u navikama i svakodnevnim rutinama.

Opuštanje kože na obrazima

 

Kada su u pitanju obrazi, situacija izgleda otprilike ovako. Koža ostaje duže čvrsta u centralnom delu, ali se zato simptomi opuštanja javljaju oko usana u u predelu brade.

Opuštanje obraza se ogleda u usecima koji su poznati kao nazolabijalne bore (to su one koje se spuštaju od nosa) i marionetske bore, kojih ima od uglova usana dole ka bradi. U početku su tragovi manji, a kako godine prolaze, te bore bivaju dublje.

 

 

Generalno se koža od ušiju nekako spušta ka centralnom delu lica, zato je i važno da se masaža prilikom nanošenja kreme i inače nanosi povlačenjem kože na gore, ka ušima.

Kasnije, ako se problem zapostavi, javljaju se kesice na jagodicama.  Ovo je već znak vidljivo izgubljenog tonusa mišića lica.

Opuštanje kože ispod očiju

 

Jedan od najvidljivijih pokazatelja da koža stari jeste onaj oko očiju.

 

opuštena koža lica

 

Bore smejalice svi volimo. U mladosti se pojavljuju baš tada, prilikom smejanja, a onda kasnije bivaju vidljive i kada smo ozbiljni. One pored toga što pokazuju useke oko očiju, zapravo i čine da podočnjaci izgledaju opušteno i uočljivo. Tada dobijamo takozvane kesice ispod očiju.

Česta je i promena boje oko očiju koja prati znake opuštanja. To može biti sivilo, ali i tamna, plavičasta boja podočnjaka.

Opuštena koža podbratka

 

Najveći neprijatelj žena jer pokazuje svaku i najmanju promenu kilograma na gore, naročito u zrelim godinama. Podbradak je onaj deo koji se kod svake žene u poznim godinama opusti, a veoma je teško sakriti ga.

Neke od žena pribegavaju noćenju ešarpe, ogrlice, ali avaj, ništa od toga nije dovoljno da pokrije opuštenu kožu podbratka. Čak i kreme i tretmani nekako najteže zategnu taj deo jer tu tokom godina ima vidljivog viška kože.

Sila zemljine teže vuče kožu lica na dole. U tom delu se nekako najviše to povlačenje vidi. Zato treba iznaći nove metode i nove načine da koža na ovom delu tela deluje što duže zategnuto.

Opuštena koža na vratu

 

Možda ne baš teško kao na podbratku, ali i kožu vrata je često teško zadržati mladolikom. Jedan od važnijih razloga je što je ovaj deo kože često izložen suncu, a da mi to i ne opažamo. Lice redovnije mažemo, a kožu vrata i dekoltea često zaboravimo. Nekada i ne zapazimo da je ovaj deo nezaštićen, a šetamo se čitavog dana.

Koža vrata često je suva, a javljaju se i fine bore. Gotovo neprimetne u početku, a onda sve vidljivije. Nisu zanemarljive ni fleke od sunca, kao znaci nepravilnosti.

Kako zategnuti opuštenu kožu lica?

 

Najjednostavniji odgovor bio bi: dajte joj ono što joj treba.

To znači, nadoknadite gubitak kolagena i elastina iz kože.

To se može postići na različite načine. Prvenstveno kozmetikom. Dobra krema, maska, kvalitetno čišćenje lica, tretmani, masaže prirodnim uljima, sve to vraća tonus koži.

Pilinzi takođe spadaju u važniji deo nege jer kožu pripremaju da upije sve one proizvode koje na nju nanesete. Pore se otvaraju, nečistoće se gube iz njih, a koža može lepo da apsorbuje sve potrebne sastojke krema, maski, ulja i koktela kako bi se što pre oporavila.

Krema za opuštenu kožu lica

 

Krema za opuštenu kožu lica treba da bude hranljiva, ali i hidratantna, kako bi nadomestila nedostatak elastina i kolagena u koži. Preporučuju se vitaminske kreme, ali i kreme koje u sebi imaju hijaluronsku kiselinu i neodermyl.

 

 

Ova dva sastojka služe da „bustuju” kožu, da je oporave, krećući od nižih slojeva ka onim površinskim. Samo na ovaj način koža će imati energiju koja joj nedostaje i moći će da se oporavi. Prirodni sastojci poput prirodnih ulja takođe mogu mnogo pomoći. Izdvojili bismo ulje pšeničnih klica, maslinovo ulje i ši buter. Naravno, među vitaminima koji su najbolji za kožu prednjači vitamin E.

Tretmani od kojih se opuštena koža na licu zateže

 

Tretmani koji su neinvazivni ovde i te kako mogu pomoći. Jedan od najboljih je mezoterapija lica. Za ovaj tretman ste verovatno čuli. Podrazumeva bockanje iglicama i ubrizgavanje nekih koktela koji suže za revitalizaciju kože. I ovde je delovanje prvo u dubljem sloju kože, a kasnije se ispoljava i na površini.

Drugi tretman koji podrazumeva podmlađivanje, a jeste venus legacy. To su elektrode kojima se stimulišu ćelije lica, naravno radiotalasima, tako da se stimulišu i kolagenske niti, koje su važne za elastičnost. Koža je nakon tretmana instant lepa.

Za prvi tretman se treba sačekati neko vreme da se koža smiri, a za drugi čak ni to, odmah se vraćate aktivnostima. Malo su skuplji i ima ih samo po većim gradovima, to je mana.

Naravno, tu je i fejslifting kojim se bukvalno pravi rez na ivici sa kosom  i zateže se naborana koža, no to je već ozbiljan estetski poduhvat.

Maska za opuštenu kožu lica

 

Kada je u pitanju korišćenje maski za lice, greške nema. Uvek je pogodno da se koriste, naročito kada se pojavi problem kao što je opuštena koža na licu.

Nadoknađivanje vlažnosti i obnavljanje vitalnosti najbolje može učiniti neka od maski za lice koja u sebi ima vitamin C.

On savršeno nadoknađuje energiju i čini kožu lepom.

Tu je i maska sa puževom sluzi koja u sebi ima minerale koji su odlični za obnavljanje kože.

Masaža prirodnim uljima za opuštenu kožu

 

Masaža kao takva, naravno, ako se pravilno radi, održava tonus kože i čini da ona bude mekana i zategnuta.

Povlačenje je uvek na gore, suprotno sili zemljine teže.

Kada su u pitanju obrazi,  vuče se ka ušima, kada su u pitanju oči, ka slepoočnicama. Brada isto ka ušima, a čelo takođe ka perifernim delovima.

Bilo kakva masaža je nezamisliva bez ulja za masažu. Prirodna ulja mogu dosta dobrog učiniti za vlažnost kože. Najbolje je ako ih sami napravite kod kuće, od prirodnih, organskih sastojaka. Izdvojili bismo ulje nevena i ulje badema kao pogodna za masažu lica.

Kako sprečiti opuštanje kože lica?

 

Prevencija je ono što svima treba. Zašto lečiti kada možemo sprečiti?

Sa brigom o licu kreće se ranije, mnogo ranije no što problemi počnu.

Kažu da je u negu kože u dvadesetim dobro ubaciti barem hidrantnu kremu, a posle dvadeset pete već razmišljati i o ozbiljnijim stvarima.

Ima mnogo pravaca u kojima treba delovati. Nije dovoljno samo jedan segment popraviti kako bi lice u budučnosti imalo odgovarajući izgled. Potrebno je promeniti više stvari.

Nega

 

Potrebno je pobrinuti se za to da nega bude adekvatna i da podmiruje potrebe baš vaše kože. Ne možete se ugledati na nekoga iz svoje okoline i korisiti bez kriterijuma neke proizvode. Naravno da je preporuka važna, ali dobro proučite da li vaša koža pripada masnom, suvom ili kombinovanom tipu. Možda imate normalnu kožu. Od svega ovoga zavisi koliko vam je čiščenja potrebno, kakve maske za lice treba da koristite i šta je ono što vašu kožu može učiniti blistavom i svežom i u budućnosti.

Ostavljanje loših navika

 

Kada smo rekli nije samo jedan segment, onda smo mislili i na ovo. Potrebno je urediti način života kako se to ne bi ogledalo na vašoj koži lica. Recimo, malo sna tokom noći se vidi, ako ništa drugo, onda po podočnjacima.

Pušenje veoma loše utiče na izgled kože, čini da ona dobije sivkastu boju. Pri tom, oko usana se stvaraju pušačke bore, koje nisu ni malo privlačne.

Ono što od hrane i pića unosimo u organizam igra takođe veliku ulogu. Alkohol i gazirana pića loše utiču na rad jetre, samim tim i koža trpi. Masna i hrana puna šećera dovodi do glikacije i slabi odbrambenu moć organizma, pa će koža biti puna sitnih ili krupnijih mana. Vodu i nezaslađene čajeve možete unositi u velikim količinama. I voda sa limunom, naravno, bez šećera, takođe je vrlo korisna i preporučljiva za lep izgled kože lica, ali i zbog brojnih benefita za čitavo telo.

Vežbanje doprinosi da se ćelije pune kiseonikom. Ne izbegavajte ga. Ako nemate motivacije za trening, barem se prošetajte pola sata dnevno. Boravak na svežem vazduhu u mnogome poboljšava teksturu kože. Vodite računa o zagađenju, nanosite kreme kako biste ga izbegli. Oni koji žive na selu su u prednosti zbog čistijeg vazduha. Sobni vazduh kožu čini žutom i sivom.

Ne zaboravite ni dnevnu dozu vitamina D koju dobijate prilikom sunčanja. Ona je takođe izuzetno korisna za izgled kože.

Masaža lica

 

Masažu lica smo pomenuli gore, a ubrajamo je i u preventivne aktivnosti protiv opuštanja kože. Masažu može neko da vam uradi, a možete i sami sebi da izmasirate lice, gledajući se u ogledalu. Nemojte uvek misliti kako su vam za sve potrebni saloni i njihove skupe usluge.

Mnogo toga je u našim rukama, ovoga puta i bukvalno.

Ima mnogo masaža koje mogu biti od koristi.

Na primer:

  • zogan masaža, drevna japanska tehnika kojom se stimuliše izbacivanje toksina i bolja prokrvljenost kože lica. Možda je i radite kod kuće, a ne znate da se tako zove.
  • Popularna kineska gua sha masaža je hit, a pokreti se vuku specijalnom pločicom koju možete kupiti u drogerijama.
  • Opet japanska, korugi masaža, u 7 koraka, takođe može učiniti da lice zablista.
  • Tu je i sada već poznata masaža kašikama za koju kažu da briše bore i podočnjake, a može se vrlo lako uraditi kod kuće.

Dobro ulje ili krema za lice koja je malo masnija, biće dovoljni da svoje lice vizuelno „podignete” masažom. Da, ako uporedite svoj lice pre i posle, videćete upadljivu razliku. Savete za masažu smo vam već dali, uvek suprotno gravitaciji, uvek vući na gore. Rezultati će nakon dužeg vremena biti izuzetni, a vi prezadovoljni.

Vežbe za lice

 

Još jedna stvar koja i te kako može pomoći jesu vežbe za lice.

 

zatezanje opuštene kože lica

 

Ono što je najbolje kod njih, to je da ih možete raditi bilo kada i u bilo koje vreme, čak i na poslu. Zaista je tako. One podrazumevaju neku vrstu ponavljanja, a sve možete, čak i bez ogledala.

Imate dosta tutorijala koje možete pogledati na jutjubu. Jedna od najlakših je kada napunite usta vazduhom i tako „napumpani” brojite do deset. Ponavljajte u nekoliko serija.

Uvlačenje usana, kao da želite da izgovorite u, takođe se pojavljuje u mnogim tutorijalima. Potrebno je uraditi barem dva puta po deset ponavljanja.

Na ovaj način jačate mišiće na obrazima pa su manje šanse da se javi opuštena koža na licu.

Da zaključimo

 

Mnogo toga zavisi od nas kada je opuštena koža na licu u pitanju. Možemo nešto pripisati genetici, ima nešto i u uticajima iz spoljašnje sredine, ali je najveći procenat onoga što mi možemo učiniti. Prvenstveno nega koja ne sme da izostane. Neki stvari prepuštaju slučaju. Nemojte biti od tih. Negovano lice se vidi i izdaleka. Zato, ako nećete opuštenu i neprivlačnu kožu, negujte je od najranijih dana.

 Zapravo, tada kada smo najzadovoljniji, treba da se negujemo kako bi lice ostalo baš takvo kakvo nam se čini najbolje.

Starenje je neminovan proces i ne možemo se baš zanositi da će nas preskočiti. Ipak, što je nega detaljnija, to će i koža biti duže mladolika. Način života je od ključne važnosti. Sve to prilagodite i videćete kako se i stanje sa kožom lica menja na bolje.

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *