elastin u koži
Nega kože

Elastin u koži radi za našu lepotu! Evo i kako!

Elastin u koži je od ključnog značaja ako želimo lepu i zategnutu kožu. Zato je naučite kako ga sačuvati, obnoviti rezerve i očuvati mladolikost kože!

Ukoliko ste primetili da vam lice nije toliko elastično i negovano kao pre nekoliko godina, jedan od razloga je upravo taj što vam nedostaje elastin u koži. Koliko se god nam bile mrske, prve bore su se pojavile, ali i ostali znakovi starenja, poput podočnjaka i pega. Ne očajavajte, sve se može popraviti. Zajedno ćemo da pročešljamo ovu važnu temu i da otkrijemo kako povećati količinu elastina i vratiti licu svežinu i sjaj.

Šta je elastin u koži?

 

Bez njega ne bismo mogli, a naša koža bila bi mlitava, opuštena i potpuno smežurana. Nazivaju ga i proteinom mladosti. Sada vam je mnogo jasnije koliko je elastin zaista bitan i zašto ga moramo sačuvati.

Reč o vrsti proteina koji je sastavni deo kože, odnosno njenog vezivnog tkiva. Kako mu i sam naziv kaže, zadužen je da čuva elastičnost, tonus i snagu, kako kože, tako i tkiva i organa.

Prisutan je u koži, ali i u zidovima krvnih sudova, ligamentima, u plućima.

Udružen sa kolagenom, takođe vrstom proteina, obezbeđuje koži bržu regeneraciju i uspešnije zarastanje rana i ožiljaka na telu. Kao naš najveći organ, koža je zaštitna barijera. Ukoliko je zdrava i sadrži sve što joj je neophodno, ona će biti glatka, ujednačene boje i tonusa. Za to je, između ostalog, zadužen elastin.

Kako starimo, koža če postajati sve manje gipka, stvaraće se bore, plitke, ali i one duboke, lice postaje osetljivije na spoljašnje uticaje. Nećemo posebno ulaziti u sastav i građu kože, ali sve što se dešava u unutrašnjim slojevima, ocrtava se na površini, to jest, na epidermu. Ispod površine epiderma  nalazi se dermis, odnosno srednji sloj kože. Tu su smešteni svi važni elementi, lojne i znojne žlezde, koren dlake, tuda prolaze krvni i nervni završeci, a upravo tu su i tri osnovna gradivna elementa kože:

 1. Elastin – ima ulogu da čuva elastičnost kože i da je obnavlja;
 2. Kolagen – obezbeđuje koži čvrstinu i glatkoću;
 3. Hijaluronska kiselina – hidrira kožu, čuva njen prirodno vlažeći faktor.

Pisali smo već o važnosti kolagena i hijaluronske kiseline, a ništa manje nije ni značaj elastina.

Kada količina ova tri elementa opadne, to će značiti i propadanje kože i njeno boranje, lice postaje suvo i hrapavo, a sve to vodi ka prevremenom starenju kože.

Koncentracija kolagena godišnje opada za 1 do 1,5 odsto nakon  20. godine, a otprilike je ista situacija i sa elastinon i hijaluronskom kiselinom.

Najveći gubitak ovih elemenata dolazi sa zrelim dobom, pa je zrela koža posebno podložna snažnim negativnim promenama. Od 45.godine koža naglo počinje da stari, a brojne hormnonske promene mogu dodatno pogoršati njen izgled i stanje. Upravo zato je potrebno na vreme reagovati, a nužno je početi sa pravilnom negom lica već u dvadesetim godinama.

Da li je elastin isto što i kolagen?

 

elastin na koži lica

 

Elastin i kolagen često se dovode u vezu, ali to ne čudi jer ova dva proteina jesu direktno povezana u našem srednjem sloju kože. Odnosno, u „vanćelijskom matriksu“, kako ga dermatolozi nazivaju.

Istina je da bez dovoljne koncentracije ova dva elementa, nema ni zdrave, lepe i jedre kože. Ipak, elastin i kolagen nikako nisu jedno te isto.

Već smo objasnili da je kolagen protein koji čuva čvrstinu i glatkoću kože. Najvažnija je belančevina u organizmu čoveka i kao takav, kolagen je najodgovorniji za opšte stanje kože, kose i noktiju.

Elastin je sastavna komponenta ekstracelularnog matriksa i vezuje se za proteine kolagena. Njegova vlakna omogućavaju kako koži, tako i mnogim organima i tkivima da budu jaki i elastični. Elastin se uvek nalazi uz nerastegljivi kolagen i vezuje se za njega da bi se ograničilo rastezanje samog tkiva koje izgrađuje.

Dakle, kolagen i elastin ne mogu jedno bez drugog, a Vesna  je otkrila nešto potpuno prirodno bez čega ona i njena koža više ne mogu. Potpuno prirodno rešenje koje će pospešiti ne samo proizvodnju kolagena, nego i prekopotrebnog elastina i hijaluronske kiseline i efikasno se izboriti sa svim znakovima starenja.

Ne samo da uklanja i ravna bore, već briše i fleke i podočnjake, vraća koži elastičnost i čvrstinu, dakle pospešuje proizvodnju elastina. Vesna je želela da zategne lice bezbolno i prirodno i znate šta? U tome je vrlo brzo uspela. I vi možete zategnuti lice na isti način. Saznajte kako iz njene priče koja se nalazi na ovom linku: https://lepolice.com/moje-iskustvo-prirodno-sam-obrisala-bore-sa-lica/

Koja je uloga elastina u koži?

 

Da vidimo zbog čega elastin nazivaju proteinom mladosti.

 • Vlaknasta struktura dozvoljava mu da se rastegne nekoliko puta u odnosu na svoju dužinu. Molekuli elastina imaju oblik upletenih spirala i imaju sposobnost da se savijaju neograničeno mnogo puta, a to je najvažnije za dovoljnu elastičnost lica i upravo je to ono što omogućava mišićima lica da se nakon svakog pokreta vrate u svoje prvobitno stanje. A kada nam elastina manjka, onda je će sve bore postati dublje i vidljivije, a  mimika lica i mimičke bore biće mnogo izraženije;
 • Važna osobina ovog proteina je i ta da efikasno apsorbuje vlagu i omogućava ćelijama da je dugo zadrže. To je veoma bitno da bi se sprečila dehidratacija kože. Slabija hidriranost vodi ka pojavi suve i osetljive kože, crvenila, iritacija i ljuspanja. Posebno je važno voditi računa o nezi lica tokom zime;
 • U sastav elastina uključene su nepolarne aminokiseline i to u procentu do 90%. Ove kiseline nazivaju se još i hidrofobne, a one čuvaju vodu što dozvoljava elastinu da pruži ćelijama dovoljno vlage i na taj način ih čuva od propadanja;
 •  Moćna hidratantna svojstva elastina stvaraju takozvani higroskopni omotač na površini kože koji čuva vlažnost i ne dozvoljava isušivanje kože. To omogućava koži da sačuva hidratantnost, a u tome nam svakodnevno potpomaže i odgovarajuća hidratantna krema za lice;

Važna uloga elastina u koži potvrđena je i brojnim naučnim radovima. Prema jednoj studiji, iako elastin zauzima svega dva odsto od ukupnih proteina kože, on ima i veliki uticaj u sprečavanju fotostarenja kože. S obzirom na to da UV zračenje predstavlja jednu od najvećih opasnosti po  zdravlje i izgled kože, te da štetni sunčevi zraci u velikoj meri uništavaju elastin, važno je zaštititi kožu na odgovarajući način i sprečiti propadanje molekula ovog bitnog proteina.

Šta uzrokuje gubitak elastina u koži?

 

Postoji niz faktora koji mogu uticati na smanjivanje količine elastina u koži. Mlada koža je snažna i obiluje kolagenom i elastinom koji je čine zategnutom i gipkom. Ipak, godine čine svoje, narušava se struktura dermisa i smanjuje se čvrstina i tonus kože, a bore se usled svega toga produbljuju.

Osim genetskih predispozicija koje mogu ubrzati proces starenja i propadanja ćelija kože, gubitak elastina uslovljen je i ovim faktorima:

 • Već smo spomenuli UV zračenje, a upravo je ono jedan od ključnih razloga koji dovode do smanjivanja procenta elastina u koži. Osobe koje imaju razvijene simpotome fotosenzitivnosti veoma dobro znaju o čemu govorimo.

Štetni UV zraci, dugoročno gledano, smanjuju mogućnost sinteze elastina i narušavaju strukturu njegovih molekula. Ujedno, smajuje se proizvodnja novog elastina, što narušava izlged kože i dovodi do njenih brojnih oštećenja.

Usled toga, nastaje i elastoza, pojava koja se javlja upravo zbog trošenja i distrofije elastičnih vlakana. Promene su najvidljivije na obrazima, čelu, vratu, slepoočnicama, gde koža poprima beložućkastu boju i ispresecana je dubokim brazdama. Ovoj promeni sklonije su osobe koje zbog posla mnogo vremena provode na Suncu, na primer, mornari, poljoprivrednici…

 • Nedostatak bakra i vitamina B6 u organizmu takođe doprinose smanjivanju elastina. Naime, joni bakra, kao i vitamin B6, uključeni su u sintezu, odnosno, nastajanje elastina. Ako su oni u deficitu u našem organizmu, proizvodnja elastina biće smanjena. Bakar je, inače, treći po važnosti mineral u čovekovom organizmu, odmah posle, gvožđa i aluminijuma;
 • Ako pušite, a želite da sačuvate elastičnost i mladolikost kože, sada ćete dobro razmisliti da bacite cigarete. Naime, nikotin direktno doprinosi propadanju i degradaciji elastina u koži. Uz to što koža prirodno smanjuje zalihe elastina, cigarete će tome dodatno doprineti i neminovno će uslediti pojava svih onih nepoželjnih znakova starenja na licu.

Simptomi gubitka elastina

 

Manjak elastina u koži dovodi prvenstveno do atrofiranja masnog tkiva i pada celokupnog tonusa lica.  Smanjuje se napetost mišića lica, a propadanje masnog tkiva kreće od podočnjaka, pa se spušta ka jagodicama i obrazima.

 •  Elastin je zadužen za održavanje tonusa kože, odnosno, sprečava njeno opuštanje i drži je zategnutom i jedrom. Smanjena količina ovog proteina dovešće do izraženije mimike lica i sve sporijeg vraćanja kože u prvobitno stanje;
 • Pojava bora na čelu, oko usana i nosa, na vratu, uslovljena je, između ostalog, manjkom kolagena i elastina;
 • Opušteni obrazi takođe su jedna od nuspojava manje elastičnosti lica. Vremenom dolazi i do spuštanja kapaka i pojave sve izraženijih bora na vratu;
 • Lice deluje umornije, gubi svežinu i blistavost i smanjuje se mikrocirkulacija u koži. To pre ili kasnije dovodi do toga da takozvani trougao lepote počinje da se okreće. Lice poprima iscprljen izraz, opuštaju se linije, obrazi postaju mlitaviji i ravni. Javljaju se bore između obrva, a donji deo lica postaje opušten i sve više naboran.

 Kako pospešiti stvaranje elastina u koži?

 

Kada sagledamo sve ovo, nužno je da uradimo ono što je do nas kako bismo ubrzali i podstakli proizvodnju elastina u koži. Postoji nekoliko načina da to uradimo.

Kozmetika sa elastinom

 

povećanje elastina kremom

 

Jedno od najdelotvornijih rešenja da pospešimo proizvodnju elastina krije se u različitim kozmetičkim proizvodima koji će nam u tome pomoći.

 • Elastin, najčešće u kombinaciji sa kolagenom, ali i koenzimom Q10 i hijaluronskom kiselinom, deo je krema za lice koje treba da poboljšaju stanje kože i suzbiju pojavu bora. Krema sa elastinom pomaže koži da formira peptidni film koji vlaži lice i sprečava gubitak vlage, a na taj način zateže kožu i ravna bore. To mogu biti različite hranljive hidratantne kreme, antirid, dnevne ili noćne kreme za lice, kreme za 40 plus.
 •  Mleka i losioni za čišćenje lica takođe mogu sadržati elastin i pomoći koži da se regeneriše, ali i uklanjanju nečistoće, bakterije i mrtve ćelije sa kože;
 • Odaberite neku od maski za lice koje sadrže elastin. To mogu biti različite varijante, maske protiv bora, ali i one za hidrataciju kože;
 • Serumi za lice odličan su način da koži vratite elastičnost i da je efikasno hidrirate. Serum sa vitaminom C i elastinom biće i više nego efikasno rešenje.

Komponente u kozmetici koje podstiču stvaranje elastina u koži

 

Drugi način jeste da samostalno stimulišemo proizvodnju elastina. To opet može biti uz pomoć kozmetike, najčešće je to prirodna kozmetika koja sadrži različite aktivne komponente koje podstiču proizvodnju ovog proteina.

Ovo je varijanta koja se čak i više preporučuje, jer koža na taj način samostalno sintetizuje elastin.

Važno je znati koje su to komponente i koja je to kozmetika koja ih sadrži, a koja će nam pomoći da povećamo rezerve elastina.

 • Neodermyl, kao jedan od najmoćnijih antiage sastojaka, deo je najboljih prirodnih krema za lice koje delotvorno rešavaju sve probleme sa kojima se suočava naša koža lica. Neodermyl pomaže koži da bude jača i čvršća i pospešuje proizvodnju kolagena i elastina;
 • Različite aktivirane aminokiseline koje su u sastavu kozmetičkih proizvoda revitalizovaće kožu, ojačaće je i stimulisati prirodni metabolizam kože;
 • Vitamin E takođe igra važnu ulogu u očuvanju elastina, jer kao snažan antioksidant spečava propadanje kože;
 • Alantoin podstiče rast ćelija i epitelizaciju kože i pomoći će koži da nadomesti nivo elastina;
 • Neven je biljka koja ima snažna antioksidantna svojstva, hidrira kožu i daje joj potrebnu elastičnost. Probajte neven kremu za lice koja poboljšava cirkulaciju i prokrvljenost kože i efikasno briše postojeće i sprečava pojavu novih bora;
 •  Domaće maske za lice protiv bora koje sadrže sastojke kao što su med, banana, krompir, pirinač ili laneno seme, biće odličan izbor i redovnim tretmanima poboljšaćete elastičnost kože i smanjiti vidljivost bora.

Kozmetički tretmani za ubrzavanje proizvodnje elastina

 

Svojoj koži možemo pomoći i povremenim kozmetičkim tretmanima koji će je osvežiti i pomoći joj da se regeneriše.

Neki od njih su mikrodermoabrazija, TCA piling, različiti intenzivni antiage tretmani koji su bogati elastinom, kolagenom, hijaluronskom kiselinom i ostalim  aktivnim sastojcima koji pomažu koži da se uspešno bori protiv svih znakova starenja. To su najpre različite vrste liftinga, radiotalasni lifting, mezoterapija, tretmani laserom…

Hrana bogata elastinom

 

Naravno, jedno od rešenja da poboljšamo elastičnost kože jeste i kroz unos dovoljnih količina vode i konzumiranjem namirnica koje su bogate omega masnim kiselinama i koje mogu pospešiti sintezu elastina. Kako je bakar zadužen da pomaže u ovom procesu, obogatite ishranu namirnicama koje ga sadrže, a to su žumance, banane, koštunjavo voće, džigerica, riža, ovas, soja, pečurke, školjke, neke vrste ribe.

Vitamin C je takođe važan u ovom procesu, kao i vitamin B6 čiji su izvor povrće tamno zelenih listova, puna zrna žita, ribe i školjke, mahunarke, piletina, puter od kikirikija, krompir, suve šljive, pivski kvasac.

Možete izabrati i neke od sumplemenata koji su namenjeni posebno tome da ojačaju kožu, kosu i nokte i koji sadrže kombinaciju minerala vitamina neophodih za lice. O tome ipak najbolje da se posavetujete sa lekarom.

Ako možemo da stavimo znak jednakosti između elastina i lepe, zdrave kože, onda je svakako nužno da ga sačuvamo u što većoj količini. Uradite to na neki od načina koje smo nabrojali i vaše lice će vam biti dugo zahvalno.

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *