peptidi za lice
Kozmetika za lice

Peptidi za lice – sastojak koji će izbrisati bore!

Peptidi za lice su stvarno revolucionarni sastojak koji može da obriše bore! Ne verujete? Pročitajte i saznajte sve njima!

Kada govorimo o podmlađivanju kože lica, obično prvo pomislimo na preparate sa hijaluronskom kiselinom. Potpuno logično, zar ne? Ona i jeste jedan od boljih sastojaka koji možete da koristite kako biste sačuvali mladolikost. 

Međutim, zbog tih jako popularnih (i bez svake sumnje dobrih) sastojaka u kozmetičkim preparatima, neki od njih su potpuno skrajnuti i zaboravljeni. To je upravo slučaj sa peptidima za lice.

Nije bilo uobičajeno da peptidi budu centralni sastojak nekog kozmetičkog preparata do skoro. To znamo po tome što ih na spisku sastojaka obično zapazite u sredini ili pred kraj, a ne na početku. Ovu nepravdu prema njima sada ispravljaju brojne kompanije širom sveta, jer prepoznaju koliki značaj peptidi imaju za kožu lica.

Sve je više kozmetickih preparata gde su baš peptidi za lice glavni sastojak.

Na koji način oni mogu da vam pomognu da dođete do zdrave i lepe kože, otkrićete u nastavku. 

Šta su peptidi?

 

Kada govorimo o peptidima, mislimo na male molekule aminokiselina koji su povezani peptidnim vezama.

Obično ih upoređujemo sa proteinima, jer po građi vrlo podsećaju na njih, samo su malo manji. To što su i jedni i drugi izgrađeni od aminokiselina, jasan je znak da se radi o vrlo sličnim strukturama.

Više spojenih peptida zapravo grade jedan protein.

Proteini čine dobar deo našeg organizma, a za sastav kože su posebno važni. Osnovni protein od koga je sastavljena naša koža je kolagen.

Dodavanjem peptida u kožu lica, pomažete vezivanje proteina. U slučaju kože, to znači da pomažete obnavljanje kolagena u koži.

Postoji više načina da podmladite lice. O jednom sasvim prirodnom načinu saznaćete iz Lilinog iskustva. Ona je uspela za kratko vreme da vidno podmladi i zategne svoju kožu lica, a isto možete probati i vi. O čemu se radi, saznajte na ovom linku: https://lepolice.com/dobila-sam-bitku-sa-borama/

Uloga peptida za lice 

 

peptidi u kozmetici

 

Poznato vam je da se naše rezerve kolagena iz organizma vremenom troše. Njegova količina nije ista u dvadesetim godinama i nešto kasnije. Već početkom tridesetih, njegove rezerve nestaju, a koža gubi svoj izgled od ranije.  

Bez dovoljne količine kolagena u koži lica, ona postaje suva, opuštena i na njoj se polako pojavljuju prvi znaci starenja. Čvrsta, glatka i elastična koža lica je san mnogih žena, a u pomoć možete pozvati i peptide, tako što ćete ih uključiti u svakodnevnu negu.

Obnavljanje kolagena i elastina u koži lica, zadatak je svakog dobrog kozmetičkog preparata.

Uloga peptida za lice je da pospeše lučenje kolagena i elastina i tako sačuvaju postojeću strukturu kože. Kao rezultat, imaćemo zategnutu i elastičnu kožu lica.

Kako funkcionišu peptidi?

 

Na ćelijskom nivou, peptidi igraju ključnu ulogu u signalizaciji – šaljući signale ćelijama kože da regenerišu i obnavljaju oštećena tkiva.

Peptidi u kozmetičkim proizvodima funkcionišu tako što „komuniciraju“ sa ćelijama kože signalizirajući im da započnu određene procese. Na primer, kad nivo kolagena opadne zbog starenja ili oštećenja od sunca, signalni peptidi mogu podstaknuti ćelije da počnu stvarati više kolagena. Takođe, neki peptidi imaju sposobnost da prenose molekule kao što su bakarni ioni, koji pomažu u procesima zaceljivanja kože.

Uloga peptida u proizvodnji kolagena

 

Jedna od najvažnijih uloga peptida je stimulacija proizvodnje kolagena, proteina odgovornog za čvrstoću i elastičnost kože. Peptidi kao što su Matrixyl (palmitoyl-pentapeptide) pokazuju sposobnost da povećaju sintezu kolagena i elastina u koži, čime direktno doprinose smanjenju bora i poboljšanju teksture kože.

Specifični problemi kože koje peptidi adresiraju

Peptidi mogu efikasno adresirati niz problema kože, uključujući:

  • Starenje i bore: Neuropeptidi, poput argirelina, mogu opustiti facijalne mišiće, slično Botoxu, čime se smanjuju fine linije i bore.
  • Oštećenja od sunca: Peptidi mogu pomoći u obnavljanju i zaštiti kože od daljih oštećenja izazvanih UV zračenjem.
  • Gubitak čvrstoće i elastičnosti: Stimulisanjem proizvodnje kolagena, peptidi mogu poboljšati čvrstoću kože i smanjiti opuštenost.
  • Hidratacija kože: Neki peptidi, poput onih koji sadrže hijaluronsku kiselinu, mogu povećati hidrataciju kože, čineći je punijom i zdravijom.

Zahvaljujući svojoj sposobnosti da prodiru duboko u kožu i efikasno komuniciraju sa ćelijama, peptidi su postali jedan od ključnih sastojaka u anti-aging kozmetici, omogućavajući korisnicima da na efikasan način adresiraju specifične probleme kože povezane sa starenjem.

Peptidi za elastičnost kože

 

Koža lica više strada od drugih delova tela. Stalno je izložena spoljašnjim uticajima, te nije ni čudno da nakon tridesetak godina polako počne da popušta. Čak i ako nema bora, primetićete da više nije zategnuta i savitljiva kao pre.

Da bi povratila elastičnost, dajte joj podršku u vidu peptida za lice. Oni mogu da utiču na njenu bržu regeneraciju.

Peptidi komuniciraju sa ćelijama kože, a neke vrste peptida utiču i na zamrzavanje mišića lica. To dovode do smanjene pokretljivosti, a zapravo veće zategnutosti i elastičnosti kože. U pitanju je efekat poput pravog botoksa lica

Peptidi za zatezanje kože

 

Ovo je najčešća upotreba peptida u kozmetici. Oni mogu da uspore nastanak prvih bora na licu i vrate koži zategnutost od nekada. Princip po kome oni rade je vrlo jednostavan:

Kada koža dobije svoju dozu aminokiselina, njene ćelije dobijaju pomoć, ali i signal da počnu da proizvode nešto veće količine kolagena. Iako se ovaj proces odvija spontano, sa vremena na vreme je potrebno pomoći koži da ovaj proces ubrza i nadoknadi propušteno, pod uslovom da primetimo da sporije funkcioniše.

Uklonićete suptilne bore oko očiju i usana na ovaj način. Rezultate sa preparatima koji sadrže peptide za lice ne možete očekivati odmah, već morate pokazati strpljenje. U pitanju je proces koji najčešće traje minimum četiri do dvanaest nedelja.

Za nešto brže rezultate, možete probati prirodne kreme za lice. One obiluju koncentrovanijim sastojcima, te pomažu koži da se lakše izbori sa borama i flekama na koži koje su posledica prevremenog starenja.

Jeste li znali da je gubitak kolagena takođe razlog za nastanak staračkih fleka na licu?

Peptidi za posvetljivanje kože

 

Bore jesu neugodne, ali za njima ništa ne zaostaju staračke pege na koži lica. To je jedan od pravih znakova da je starenje uzelo maha i da morate nešto da preduzmete.

U pomoć možete pozvati peptide za lice da prikrijete hiperpigmentacije na koži. Oni mogu da pomognu da fleke na koži izblede i nestanu. Osim za fleke, oni se često preporučuju za zarastanje rana, jer utiču na bržu regeneraciju ćelija kože.

Preporučuju se za sve tipove kože lica, a osobe sa masnom kožom ih posebno vole. Evo zbog čega je to tako!

Peptidi za masnu kožu

 

Masna koža definitivno spada u problematičan tip kože lica, jer se na njoj skupljaju raznorazne bakterije, mikroorganizmi i čestice prašine. Pravo je čudo da vas bubuljice zaobilaze ako imate masnu kožu. 

Da bi zaustavili preveliko lučenje sebuma na koži lica, mnogi su u stanju da stave svakakvu hemiju i gomilu agresivnih preparata na svoje lice. Često nema potrebe za tim. Dovoljno je da koristite peptide za lice.

Peptidi spadaju u idealno sredstvo za negu masne kože lica, jer omogućavaju pravilan rad njenog metabolizma. Savršeno je neguju, jer je održavaju vlažnom. Masnoj koži je, nasuprot verovanjima, takođe potrebna hidratacija. Kao rezultat imaćete izbalansiranu kožu lica, bez suvišnih bubuljica.

Najpraktičnije je da nabavite kozmetički preparat na bazi peptida.

Peptidi u kozmetici

 

Peptidi u kozmetici su vrlo cenjeni, pre svega zbog svojih regenerativnih svojstava.

Oni povećavaju cirkulaciju ćelija kože, što za posledicu ima bolje dopremanje hranljivih materija i kiseonika.

To utiče na kompletan izgled kože lica, naravno u pozitivnom smislu. 

Da biste iskoristili ovaj fantastičan sastojak, potrebno je da nabavite neki od sledećih preparata, a to su krema, serum ili maska sa peptidima.

Krema za lice sa peptidima

 

krema sa peptidima za lice

 

Kreme sa peptidima se koristi za popravljanje kontura lica i njegovo generalno podmlađivanje. One se preporučuju osobama sa zrelijom kožom koje žele efekat blagog zatezanja lica.

Za pravljenje ovih krema, obično se koriste peptidi iz graška, soje ili mleka. Ove kreme, osim za regeneraciju kože, služe i za posvetljivanje i toniranje kože.

Ovde se informišite više o tonu i podtonu kože.

Najbolje kreme sa peptidima

 

Što se krema sa peptidima tiče na tržištu ih ima dosta, mi smo izdvojili par:

  • Vichy liftactive collagen krema sa peptidima kao odličnim anti-age sastojcima. Ova krema je namenjena zreloj koži kojoj je potrebno revitaliziranje i oporavak depoa kolagena. Ima je u drogerijama i on line prodaji.
  • Mizon  Koreanska kozmetička marka koja ima specifične sastojke ima i liniju krema i seruma sa peptidima. Kako se navodi njihov serum sa peptidima sadrži i 45% placente, i deluje na uklanjanje bora i znakova starenja, ako vas sastojci ne odbijaju. Ima ih u on line prodaji.

Serum sa peptidima za lice

 

Serumi sa peptidima su odličan način da vratite koži blistavost. Posebno se preporučuju osobama sa umornom, otečenom kožom i prvim znacima starenja i propadanja kože. Serumi protiv bora su generalno dobra stvar za kožu, jer su nešto koncentovaniji od krema, te daju nešto brže i bolje rezultate.

Revolution skin care serum sa peptidima je i oslobođen parfema i parabena, dakle štetnih sastojaka u kozmetici

Maska sa peptidima

 

Maske sa peptidima su novitet kada je nega lica u pitanju, a vrlo praktične i efikasne, jer trenutno popravljaju izgled kože. Savršeno nadoknađuju izgubljenu vlažnost i popunjavaju sitne bore.

Pored pet vrsta biopeptida, u njima se obično nalazi i dodatak koenzima Q10, kao i hijaluronska kiselina. Sve ovo čini da koža lica izgleda savršeno u samo par minuta. Što je najbolje, ove maske za lice vrše dobru prevenciju za kasnije stradanje kože i njeno propadanje.

Da li ima razlike među peptidima za lice?

Vrste peptida za kožu

 

Peptidi se mahom dobijaju iz nekih namirnica, kako biljnog, tako i životinjskog porekla. To su obično soja ili grašak, a neretko i mleko.

Iako su prirodni preparati najbolji izbor za kožu lica, to nije slučaj sa peptidima. Prerađeni, sintetički dobijeni peptidi su u kozmetici prvenstveno u upotrebi. 

Bakarni peptidi za kožu

 

Bakarni peptidi koži posebno prijaju, jer u ljudskom organizmu takođe ima minerala bakra. Mogućnost za nastanak alergijske reakcije je minimalna uz upotrebu ove vrste peptida.

Bakarni peptidi su u kozmetici poznati pod nazivom nosači, jer oni prenose dobar deo hranljivih materija uz kiseonik unutar kože.

Na taj način omogućavaju da sve materije nesmetano cirkulišu unutar nje. 

Neuropeptidi za kožu

 

Ova vrsta peptida zamrzava mišiće lica, kao da ste radili botoks, samo bez injekcija. Koristi se za kozmeticke preparate koji služe za ispravljanje bora i ujednačavanje nepravilnosti na koži.

Najpoznatiji neuropeptid koji se koristi za lice je argirelin.

Za ovakav efekat na koži, na kozmetičkom preparatu za negu lica, neka obavezno bude naveden argirelin, zajedno sa peptidom pod imenom matrihyl. On spada u signalne peptide.

Signalni peptidi

 

Signalni peptidi za lice su oni koji daju znak ćelijama kože da luče nešto veće količine kolagena.

Njihova uloga je u prepoznavanju trenutka kada treba početi sa nešto većom proizvodnjom kolagena, jer znamo da se gubici teško nadoknađuju. Sa kožom lica uvek treba biti u pripravnosti i prvenstveno raditi na prevenciji starenja.

Pošto odlično signaliziraju, dobili su ime signalni peptidi.

Enzim inhibitorni peptidi

 

Ovi peptidi pomažu u usporavanju procesa koji uzrokuju degradaciju kolagena i elastina u koži. Takođe mogu inhibirati druge enzime, kao što su ti koji učestvuju u procesu hiperpigmentacije, što ih čini efikasnim u tretmanima protiv starenja i za izjednačavanje tona kože.

Peptidi u Neodermyl-u

 

Neodermyl® je sastojak koji se može naći u nekim boljim u proizvodima za negu kože, posebno onima usmerenim na anti-aging efekte. To je bio-dostupni izvor bakarnih peptida koji imaju značajnu ulogu u negovanju kože. Bakarni peptidi su poznati po svojim svojstvima koja podstiču proizvodnju kolagena i elastina, ključnih komponenti za održavanje mladalačkog i čvrstog izgleda kože.

Neodermyl® funkcioniše tako što deluje direktno na fibroblaste, ćelije kože koje su odgovorne za proizvodnju kolagena i elastina. Aktiviranjem ovih ćelija, Neodermyl® pomaže u popunjavanju i zaglađivanju finih linija i bora iznutra, dajući koži mlađi i zdraviji izgled.

Ova vrsta peptida je posebno efikasna jer pruža „energiju“ potrebnu za sintezu kolagena bez potrebe za tradicionalnim kolagen stimulatorima, čime se postižu vidljivi rezultati u relativno kratkom vremenskom periodu.

U mnogim studijama, Neodermyl® je pokazao sposobnost da značajno poboljša teksturu i elastičnost kože, što ga čini popularnim izborom u formulama za borbu protiv starenja.

Proizvod koji ima ovaj moćan sastojak u kombinaciji sa drugim sjajnim anti-age sastojcima je Neborela krema za lice.

Prava je retkost naći preparat za negu kože koji sadrži peptide i vitamine za lice. Zašto je to tako?

Vitamin C i peptidi za kožu

 

Peptidi smanjuju dejstvo vitamina u kozmetičkim preparatima, pa nema svrhe dodavati ih. To je posebno slučaj sa bakrenim peptidima. 

Konkretno, bakar smanjuje dejstvo vitamina C, pa nemojte čak ni samostalno mešati. Uzaludno je npr. koristiti kremu sa peptidima i vitamin C serum za lice, jer se međusobno neutrališu.

Neki kozmetičari dejstvo peptida na koži lica upoređuju sa efektom koji ima retinol (vitamin A). Ako i vi imate ovu dilemu, evo objašnjenja.

Peptidi vs. retinol – šta je bolje?

 

Treba da znate da obe kreme stimulišu ćelije kože na identičan način. Krema sa peptidima, kao u ostalom i one sa retinolom, rade na pojačanom lečenju kolagena u koži, te podmlađuju i vrše prevenciju nad kožom koja je prošla kroz neki vid oštećenja od Sunca.

Ako imate osetljivu kožu lica, bolji izbor su kreme sa peptidima.

Krema sa retinolom može dovesti do iritacija na licu, pa morate biti vrlo pažljivi sa njenom primenom. Jedna od preporuka, pod uslovom da imate normalan tip koze, je da ih kombinujete. Kremu sa peptidima možete koristiti ujutru, onu sa retinolom uveče.

Vodič za odabir proizvoda prema starosnoj dobi

 

Prilikom odabira kozmetičkih proizvoda, posebno onih sa peptidima, važno je razmotriti specifične potrebe kože koje se mogu promeniti sa starošću. Evo kako da prilagodite izbor proizvoda prema vašim godinama:

Dvadesete godine

 

U ovom periodu koža je obično zdrava i elastična, ali je prevencija ključna. Počnite sa laganijim serumima koji sadrže antioksidante poput vitamina C, koji pomaže u borbi protiv prvih znakova starenja i štiti od štetnih uticaja sunca. Hidratantni serumi sa hijaluronskom kiselinom su takođe odličan izbor za održavanje mladalačke hidratacije kože.

Tridesete godine

 

U ovom periodu prve fine linije mogu postati vidljive. Vreme je za uvođenje peptida koji potiču proizvodnju kolagena, poput Matrixyla, koji može pomoći u smanjenju i prevenciji bora. Antioksidansi ostaju važni, ali dodajte i proizvode koji ciljaju na čvrstoću i elastičnost kože.

Četrdesete godine

 

Uz dalji gubitak kolagena, poželjno je koristiti intenzivnije formule. Potražite serume i kreme bogate peptidima koji ‘zamrzavaju’ mišiće lica, poput neuropeptida Argireline, koji može pomoći u umanjivanju dubokih bora. Proizvodi koji sadrže retinol takođe su korisni za povećanje obnove ćelija kože i smanjenje vidljivosti bora.

Pedesete godine i starije

 

Hidratacija i obnova su ključni. Peptidi koji podržavaju obnovu barijere kože i poboljšavaju hidrataciju, poput bakarnih peptida, su izuzetno korisni. U ovom dobu, proizvodi bogati nutrijentima koji podstiču gustinu i punoću kože mogu znatno poboljšati njen izgled i teksturu.

Svaka dekada donosi svoje izazove, ali pravilnim izborom proizvoda možete efikasno adresirati specifične potrebe svoje kože i održati njen zdrav i mladalački izgled

Jedan od načina da svoj organizam snabdete peptidima je putem hrane. Sledeće namirnice mogu biti od koristi. 

Hrana bogata peptidima za kožu

 

Dobar deo prehrambenih proizvoda sadrži peptide, ali samo neke od njih su izuzetno bogate ovom vrstom molekula za kožu lica. Ishrana bogata jajima, mlečnim proizvodima, žitaricama i sojom se posebno preporučuje kako biste ih nadoknadili.

  • Mlečni proizvodi. Dokazano je da mlečni poroizvodi, poput svežeg mleka, jogurta, sira i pavlake mogu biti od pomoći da nadoknadite rezerve peptida u organizmu. Osim mineralnih materija koje su vrlo hranljive, pa nam ovi proizvodi prijaju, oni će vam obezbediti i lepu kožu lica zbog prisustva peptida.
  • Jaja. Žumance jajeta je značajan izvor peptida. Neka istraživanja govore u prilog da se konzumacija jaja zbog prisustva peptida i mnogih minerala preporučuju ženama u menopauzi za lečenje osteroporoze. Jaja su, bez sumnje, odličan izvor, kako peptida, tako i proteina.
  • Žitarice.Pšenično i kukuruzno brašno, kao i pirinač se posebno preporučuju osobama sa manjkom peptida. Gluten sadrži peptide, pa osobe koje pokazuju alergiju na ovu vrstu hrane spadaju u rizičnu grupu da pate od njegovog nedostatka. To im se ipak neće desiti ako redovno konzumiraju povrće.
  • Zrnasto povrće.Pasulj, soja i grašak u sebi sadrže peptide, pa je njihovo uključivanje u svakodnevnu ishranu obavezno. Ne mislimo samo da će vaša koža imati koristi, već i čitav organizam. Osim što su hranljive, ove namirnice su bogate i proteinima, uključujući i peptide.

Dobar deo biopeptida za lice koji su u svakodnevnoj upotrebi u kozmetici, dobijen je baš zahvaljujući zrnastom povrću.

Za kraj…

 

Kada je nega lica u pitanju, stvari su vrlo jasne. Peptidi su za lice dobra i korisna stvar. To potvrđuju i brojna iskustva žena koje ih godinama koriste. 

Uključivanjem kreme, seruma ili maske sa peptidima u svakodnevnu negu kože lica, pomažete koži da bude sjajna, zategnuta i glatka. Da biste sve to postigli, ne zanemarujte ishranu kože iznutra peptidima, jer da bi blistali spolja, potrebno je da obe ove stvari budu zadovoljene.

Ovo je san žena koje vode računa o sebi, pa iskoristite peptide da dobijete kožu lica kakvu zaslužujete.

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *