bore oko očiju
Bore

Kako ukloniti bore oko očiju? Evo načina!

Ako vas muče bore oko očiju, ne tražite dalje. Ovo je pravo mesto na kom ćete saznati sve o tome kako ih se rešiti. Ovo je jedini vodič koji vam treba.

Sitne bore oko očiju su verovatno jedna od prvih stvari koje primetimo kada počnemo da se suočavamo sa godinama. Imaju ih i mlade osobe, a sa starenjem se samo više produbljuju. Da bismo ih se rešili, ili barem sveli na minimum, potrebno je da ih upoznamo, a zatim saznamo šta možemo da učinimo kako bismo ih sprečili.

Evo zašto uopšte nastaju bore!

Uzrok bora oko očiju

 

Kažu da su “oči ogledalo duše”, a sigurno je da privlače najviše pažnje na svakom licu, pa nam iz tog razloga bore oko očiju još više “zapadaju” za oko.

Uzroci pojavljivanja prvih linija oko očiju nalaze se u tome što telo gubi sposobnost da zameni proteine kolagena i elastina koji održavaju vašu kožu elastičnom.

Istraživanja su pokazala da koža oko očiju brže stari.

Koža oko očiju se razlikuje od kože na drugim delovima lica jer je dosta tanja, a samim tim i podložnija boranju.

Ovome doprinosi i svakodnevna mimika lica kao što su smejanje, čkiljenje, mrštenje.

Da bismo znali kako da uklonimo bore oko očiju, moramo, pre svega, da znamo zbog čega one nastaju, a razloga ima nekoliko:

1.Starenje

 

Najčešći uzrok bora uopšte je prirodni proces starenja. Starenjem koža uopšte postaje suva i gubi elastičnost.

Proces starenja kože se ne dešava odjednom, već godinama pre nego što se bore pojave.

Menopauza, kao takva, je jedan od najvećih uzroka nastajanja bora oko očiju, ali i uopšte, jer se nivo hormona estrogena smanjuje , a to utiče na kolagen i elastičnost kože. Zato koži u menopauzi treba posebna nega.

Kolagen našoj koži daje čvrstoću i jedrost, a starenjem se njegova proizvodnja smanjuje, pa se bore sve više produbljuju.

Predeo oko očiju je veoma zahtevan za negu. Koža ovog dela lica ne proizvodi ulje kao ostatak vaše kože, a dehidratacija do koje neminovno dolazi pospešuje boranje.

No, ima rešenja i za to.

Lile je uspela da se reši bora oko očiju prirodnim putem. Za samo nekoliko nedelja, fine linije oko njenih očiju su se ispelglale, a lice se zategnulo. Dobila je podmlađen izgled lica, a zahvaljući čemu, saznaćete ako pročitate njeno lično iskustvo na ovom linku:https://lepolice.com/dobila-sam-bitku-sa-borama/

2. Pušenje

 

Pušenje je veoma loša navika, i to nije ništa novo. Osim što je štetna po celokupno zdravlje, veoma štetno utiče i na izgled i kvalitet kose, kože i noktiju.

Od pušenja vaše bore mogu izgledati još dublje, a ova loša navika utiče posebno na bore oko usana i oko očiju, jer mimika lica prilikom povlačenja dima iz cigarete stvara bore baš na tim mestima.

Proučavenjem efekata pušenja na bore lica, još od sedamdesetih godina, neki naučnici su došli do zaključka da ono može biti štetnije od izlaganja kože suncu.

Osobama koje puše u proseku jednu paklicu cigareta dnevno, koža izgleda starije za desetak godina.

Ova navika je štetna jer dovodi do suženja krvnih sudova u spoljašnjem sloju vaše kože, što utiče na smanjenje protoka krvi i utiče da hranljivi sastojci ne dolaze do cilja.Ovakav nedostatak hrabnljivih materija oštećuje vezivna vlakna- kolagen i elastin. Osim toga, duvanski dim kojem je izloženo lice, jedan je vid uticaja zagađenja na kožu.

3. Mimika lica

 

Svakodnevno ponavljanje istih izraza, tj. mimike lica , takođe može izazvati bore.
Prilikom različitih izraza lica koža se na neki način isteže, a time se i elastičnost kože vremenom smanjuje, sve dok jednog dana ne izgubi sposobnost da se vrati u prvobitno stanje. Tako nastaju mimičke bore.

Čkiljenje, mrštenje, smejanje su pokreti koji najčešće vode do pojave bora oko očiju. Međutim, danas postoje različiti načini da sprečimo pojavu bora, i ako krenemo sa borbom na vreme, velike su šanse da ćemo ih odložiti.

4. Izlaganje suncu

 

Kada izađete na sunce, odmah intuitivno krenete da se mrštite, što dovodi do bora oko očiju, ali i drugih bora na čelu.

Osobe koje provode puno vremena na suncu su dosta sklonije borama.

Štetni UV zraci, odnosno slobodni radikali iz UV zraka oštećuju kožu, a onda dolazi i do bora od sunca i finih linija.

Kako biste uticaj UV zraka što više sprečili, nosite velike zaštitne naočare, šešire, ali je najbolje rešenje ograničiti izlaganje suncu u preporučenim delovima dana.

5. Loša nega lica

 

Ukoliko ne održavate pravilnu higijenu lica, a zatim i osnovnu negu, velike su šanse da imate bore.
Čišćenje lica, a odmah zatim hidratacija su veoma važni. Bitno je odabrati odgovarajuću kremu koja prija vašem tipu kože. Ako dobro nahranite kožu, biće vam zahvalna.

Primetićete da ako preskočite hidrataciju dan, dva, vaše bore se još više prodube.Zato osobe sa suvom kožom lica treba da vode mnogo više računa nego one sa masnom.

Pravilna nega je najbolja preventiva, a najbolji proizvodi za borbu protiv bora su oni koji koji sadrže alfa- hidroksi kiseline koje ljušte, stimulišu i čine kožu elastičnom.

Takođe, hijaluronska kiselina je veoma poželjna uborbi protiv bora oko očiju.
Najbolje je koristiti koncentrovane serume ili kreme za predeo oko očiju koji sadrže neke od ovih sastojaka ili više njih.

6. Pravilna ishrana

 

Bore oko očiju se mogu pojaviti i kao uzrok nepravilne ishrane. Odnosno, nepravilna ishrana ne može biti jedini uzrok nastanka bora, ali može značajno da doprinese produbljivanju već opostojećih.

Povrće, voće, riba treba da vam se nađu na meniju ukoliko želite da imate zdravu, hidriranu kožu, bez bora. Ove namirnice su bogate antioksidantima, vitaminom C, vitaminom E i omega -3 masnim kiselinama, a ovi nutritijenti održavaju mladost i lepotu.

Drugi ključ je hidriranost. Potrebno je piti dosta tečnosti, pre svega vode, svežih sokova, zelenog čaja.

7. Genetika i nasledni faktori

 

Genetika igra bitnu ulogu u tome na koji ćemo način stariti. DNK je nešto što našim stilom i načinom života možemo da prevarimo.

Vaše bake i mame sigurno nisu brinule o svojoj koži kao što vi to danas činite, a nisu ni imale toliko veliki izbor krema za područje oko očiju, tretmana i svega ostalog.

8. Alergije

 

Alergije koje uzrokuju suzenje očiju ili iritaciju mogu doprineti formiranju bora oko očiju na nekoliko načina:

 1. Trljanje očiju: Alergije često izazivaju svrab i iritaciju u predelu očiju, što može navesti osobu da često trlja oči. Konstantno trljanje i pritisak na delikatnu kožu oko očiju mogu oštetiti kolagen i elastična vlakna, dovodeći do formiranja bora.
 2. Sušenje kože: Suze koje se stvaraju kao reakcija na alergene mogu isušiti kožu oko očiju. Suva koža gubi elastičnost i sposobnost da se efikasno bori protiv linija i bora.
 3. Upala i otok: Alergijske reakcije mogu izazvati upalu i otok u predelu oko očiju. Ovi simptomi mogu pridoneti naprezanju kože, što može ubrzati proces starenja i pojavu bora.

Za smanjenje efekata alergija na kožu oko očiju, preporučuje se izbegavanje alergena kad god je to moguće, upotreba blagih antihistaminika i umirujućih krema za oči, kao i redovna hidratacija kože oko očiju. Takođe, važno je izbegavati trljanje očiju i koristiti zaštitne naočare ako su alergije izazvane spoljnim faktorima poput polena ili prašine.

Bore oko očiju u dvadesetim

 

Prvi znaci starenja se očekuju već polovinom dvadesetih godina, u zavisnosti od vašeg načina života i genetike.

Bore u ovim godinama, pa čak i u ranim dvadesetim su retkost, a ako ih imate najčešće su posledica tipa kože lica  – obično suve i osetljive, dehidriranosti, tj. neadekvatne nege i ne korišćenja adekvatne zaštite od sunca, kao i previše izlaganja solarijumu.

Kako biste izbegli pojavu bora uopšte i onih oko očiju u dvadesetim godinama možete primeniti neke od sledećih mera:

 • Nosite zaštitne naočare za sunce kako biste izbegli čkiljenje;
 • Uvek nanosite visok zaštitni faktor na lice;
 • Izbegavajte da trljate oči ili da ih povlačite prilikom šminkanja i nanošenja krema;
 • Naspavajte se;
 • Pijte dosta vode;
 • Koristite hidrantnu kremu za vaš tip kože;

Evo kompletnog uputstva kako treba da izgleda nega lica u dvadesetim.

Bore oko očiju u tridesetim

 

U ovim godinama već možete videti pojavu finih linija oko očiju. Sada već počinje da se gubi elastičnost kože i smanjuje proizvodnja kolagena, a koža oko očiju je veema tanka i osetljiva.

Pored svih navedenih razloga za pojavu bora oko očiju u tridesetim , dodaje se i prirodan proces starenja. Osim pravilne nege i hidriranja kože, pogotovu u predelu oko očiju, potrebno je nanositi kremu sa zaštitnim faktorom, a i početi sa korišćenjem proizvoda za 30+ koji usporavaju proces starenja.

Sprečavanje bora uvek počinje dobrom kremom za područje oko očiju. Ona se mora koristiti i ujutru da bi delovala tokom dana, a uveče je gotovo nezaobilazna.

Uklanjanje bora oko očiju

 

Postoji nekoliko različitih procedura kojima možete tretirati bore oko očiju. Svaka od njih ima pozitivne i negativne strane, a na vama je odredite koja će vam biti najbolja.

 

uklanjanje bora oko očiju

1.Laserski tretmani protiv bora oko očiju

 

Lasersko uklanjanje bora oko očiju jedan je od najboljih tretmana. Radi tako što se duboko u podslojeve vaše kože  unose kratki impulsi mikro-finog laserskog svetla, koji obezbeđuje podršku koži iznutra. Nakon tretmana, vaše telo će ukloniti starije, oštećene ćelije. Na tom mestu će se obnoviti tkivo, a kolagen i elastin će učiniti svoje.

Eventualni nedostatak ovog tretmana je duži period oporavka.

CO2 laserski tretmani su napredna metoda u estetskoj medicini koja se koristi za tretiranje bora oko očiju. CO2 laser radi tako što precizno uklanja gornje slojeve kože, čime podstiče prirodni proces obnavljanja i proizvodnje kolagena. Kao rezultat, koža postaje čvršća, glađa i mlađa.

Tretman CO2 laserom obično zahteva kratko vreme oporavka, tokom kojeg se može javiti crvenilo i osetljivost kože. Efekti tretmana su dugotrajni, a bore oko očiju postaju manje vidljive, što doprinosi sveukupnom podmlađenom izgledu.

2. Tretmani filerima protiv bora oko očiju

 

Dermalni fileri su, takođe, jedan od najefikasnijih načina da se vidi trenutni rezultat. Bore oko očiju se popunjavaju iglom, a ubacuje se onolika zapremina filera koliko je potrebno da se bore i neravnine oko oka zaglade.

Ovo je privremeno rešenje, a novi tretman, odnosno korekcija će vam biti potreban za oko godinu dana. Najčešće se koriste hijaluronski fileri.

3. Botoks tretmani za bore oko očiju

 

Botoks smanjuje pojavu dinamičnih bora i sprečava nastajanje novih.
On deluje tako što blokira mišiće, ali su rezultati malo drugačiji.Botox  se ubrizgava pomoću injekcije, čime se zapravo paralizuju mišići oko očiju. Nekada efekat bude veštački, jer je mimika lica onda neprirodna. I ovaj efekat traje oko godinu dana, kada je potrebno ponoviti tretman.

4. Mikrodermoabrazija protiv bora oko očiju

 

Za one koji ne žele tako invazivne tretmane, dermatogija i kozmetologija imaju još rešenja. Mikrodermoabrazija je klasičan način da se smanji pojava bora oko očiju.

Ovo je kozmetički način tretiranja problematičnih mesta, ali je veoma efikasan. U ovom tretmanu se koristi igla sa malim dijamantskim vrhom kojom se bukvalno “struže” površinski sloj kože, faktički se radi malo grublji piling, a time se i bore i druge nesavršenosti „šmirglaju“ a nova, sveža koža vas sačeka ispod. Vreme oporavka nakon ovog tretmana je daleko kraće i traje 1 dan.

5. Mezoterapija

 

Još jedna od prirodnijih metoda za podmlađivanje regije oko očiju je mezoterapija. Ubacivanje vitaminskih koktela, bilo iglicama ili ne, zaista može da regeneriše ovu regiju. Koristi se za ublažavanje bora oko očiju, neutralisanje fleka na ovoj regiji lica, ali i brisanje podočnjaka.

U radu se koristi moćna kombinacija antioksidanata, na čelu sa hijaluronom, vitaminima, ali i peptidima za lice.

6. Radiotalasni lifting

 

Još jedna neagresivna metoda koja može da pomogne da koža oko očiju izgleda lepo je radiotalasni lifting. Reč je o stimulaciji kože putem radiotalasa. Tretirana regija počinje da proizvodi veće količine kolagena i hijalurona, što može dati rezultate kada je celokupan izgled ove regije u pitanju.

Ovaj tretman može biti jedan od načina da se sačuva svežina predela oko očiju i posle tridesete godine, kada realno počinju prvi problemi. Preporučuje se tretman na svaka dva meseca, kako bi se prvobitni rezultati sačuvali.

7. Masaža kože oko očiju

 

Masažom lica se na najbolji način stimuliše cirkulacija krvi, a time se podstiču i hranljive materije i kiseonik kako bi se eliminisale bore.

Masažom kružnim pokretima, spolja ka unutra, osim što se smanjuju bore, vidno će se smanjiti i natečenost i tamni kolutovi. Za masažu je najbolje izabrati neko prirodno ulje, a nakon masiranja naneti serum za predeo oko očiju.

8. Biorevitalizacija

 

Ovaj tretman podrazumeva ubrizgavanje hijaluronske kiseline direktno u kožu, što pomaže u dubinskoj hidrataciji, poboljšanju elastičnosti i teksture kože. Hijaluronska kiselina je prirodno prisutna u koži i odgovorna je za održavanje vlažnosti i volumena.

Kroz proces biorevitalizacije, hijaluronska kiselina revitalizuje i regeneriše kožu, pomažući u smanjenju finih linija i bora. Tretman može takođe stimulisati proizvodnju kolagena, što dodatno doprinosi mladolikom izgledu kože.

Biorevitalizacija zahteva minimalno invazivni postupak, obično s malo ili bez vremena oporavka. Rezultati su vidljivi nakon nekoliko tretmana, pružajući prirodniji izgled u odnosu na neke druge estetske procedure.

Кreme protiv bora oko očiju

 

Ukoliko počnete sa pravilnom negom koja odgovara vašem tipu kože na vreme, velike su šanse da vam neki invazivniji tretmani neće ni biti neophodni.

Kreme za područje oko očiju treba da budu formulisane za tretiranje konkretno tog područja. Osim protiv bora, one mogu pomoći i oko tamnih podočnjaka i hiperpigmentacije.

Današnja tehnologija koja se koristi za pravljenje krema za predeo oko očiju je mnogo naprednija i savremenija nego ranije, tako da su i ove kreme delotvornije.

Dok su nekadašnje kreme sadržale sastojke poput vitamina E ili K, današnji preparati sadrže mnogo efikasnije supstance koje će brzo poboljšati izgled vaše kože oko očiju. Sastojci koje treba da ima antirid krema su:

 • Neodermyl – deluje stimulativno na proizvodnju kolagena i elastina u koži. Učinkovito pomaže u obnavljanju čvrstoće i elastičnosti kože, čime direktno utiče na smanjenje bora oko očiju.
 • Retinol – derivat vitamina A, je jedan od najpoznatijih sastojaka u anti-age proizvodima. Pomaže u ubrzavanju obnavljanja ćelija kože, poboljšavajući teksturu i smanjujući vidljivost finih linija i bora
 • Vitamin C – snažan antioksidant koji pomaže u borbi protiv štete izazvane slobodnim radikalima. Takođe potiče proizvodnju kolagena, što doprinosi smanjenju bora i poboljšanju sveukupnog izgleda kože oko očiju
 • Glikolna kiselina – tip AHA (alfa-hidroksi kiseline) koja deluje kao eksfolijant, uklanjajući mrtve ćelije kože i podstičući obnavljanje ćelija. Ovo može pomoći u smanjenju bora tako što čini kožu glađom i svetlijom.
 • Patentirani peptidi – Peptidi su kratki lanci aminokiselina koji mogu poslati signale ćelijama kože da se regenerišu i proizvedu više kolagena. Patentirani peptidi su posebno dizajnirani da ciljaju specifične probleme kože, kao što su bore, poboljšavajući čvrstoću i elastičnost kože.

U moru proizvoda najbolje je izabrati kremu sa što prirodnijim sastojcima, a uvek je poželjno iščitati spisak sastojaka na poleđini proizvoda.

 

 

Na tržištu su se pojavile nove – filter kreme za negu lica, koje su odlične i za područje oko očiju. Ove kreme daju lifting efekat i to za vrlo kratak vremenski period ako je sudeći po proizvođačima. Tajna je u specijalizovanim formulama na bazi glicin saponina i hijaluronske kiseline kraćeg lanaca, koja efikasno zateže kožu. 

Flaster za bore oko očiju

 

Bora se možete rešiti i putem flastera za lice, proizvoda nešto novijeg datuma. Oni se najčešće koriste tokom noći tako što se lepe na regiju ispod očiju. Cilj je da tokom noći ispolje sve lekovite sastojke koje sadrže u sebi, a neretko su obogaćeni hijaluronskom kiselinom, vitaminima i mineralnim materijama.

Regija ispod očiju je ujutru osvežena, jer je tokom noći dovoljno hidrirana i negovana. Nestaju i bore i podočnjaci.Ipak, moraju se koristiti istovremeno sa antirid kremama da bi bilo vidljivih rezultata, jer su one za područje oko očiju nezamenljive.

Kako ukloniti bore oko očiju prirodnim putem?

 

Ukoliko ne želite da svoje lice tretirate hemijskim sredstvima, a ujedno želite i da uštedite novac kojim biste platili takve tretmane, onda je za vas odlična alternativa kućna kozmetika.

Za ovakve tretmane je potrebno više vremena i ponavljanja kako bi imali efekta, ali ukoliko ste uporni, trud će vam se isplatiti.

1.Kokosovo ulje 

 

Znate za mnogobrojne blagodeti kokosovog ulja i u ishrani i u nezi kože i kose. Ono može biti odličan izbor za masažu kože oko očiju.
Hranljiva svojstva kokosovog ulja će se bolje apsorbovati u kožu oko očiju prilikom masiranja, i učiniće je hidriranom i elastičnijom.

Upoznajte se bolje sa kokosovim uljem za lice.

2. Maske za bore oko očiju

 

Domaće maske mogu da budu veoma efikasne u borbi protiv bora uopšte, ali i oko očiju. Za najbolje rezultate treba da ih koristite 2-3 puta nedeljno.
Pre nanošenja maski opraćete lice blagim sredstvom za čišćenje, a potom naneti masku koju ćete držati na licu oko pola sata. Masku ćete nakon toga isprati mlakom vodom, a nakon toga dobro dođe krema za područje oko očiju.
Evo nekoliko recepata za provereno učinkovite maske za predeo oko očiju.Za prvu masku od belanaca vam je potrebno:

 • 1 belance;
 • malo mleka;
 • malo meda;

Sve sastojke ćete pomešati i naneti na predeo oko očiju. osetićete zatezanje u predelu oko očiju. Nakon pola sata isperite.

Za drugu masku potrebno vam je:

 • 4 kašičice meda
 • 2 tablete/kapsule vitamina C
 • 1 kašičica čistog aloe vera gela

 Jogurt je odličan u borbi protiv bora jer ima mnogo mlečne kiseline koja hidrira i hrani kožu.
 Vitamin C daje koži energiju i pospešuje proizvodnju kolagena, a aloe vera gel regeneriše i izuzetno hrani kožu.

Sve sastojke pomešati i sačekati 10-ak min. da bi se vitamin C rastopio. Naneti na predeo oko očiju da deluje 20- ak min.,a nakon toga isprati.

3. Vazelin za uklanjanje bora oko očiju

 

Vazelin je rafinirani nusprodukt nafte. Ta činjenica izaziva zabrinutost u vezi sa njegovom bezbednosti. Međutim, ukoliko se prilikom proizvodnje sprovede strogo propisana procedura vazelin je potpuno bezbedan.Regulatorna tela rigorozno ispituju potrošačke proizvode u potrazi za mogućim zagađivačima.

Vazelin je odličan ovlaživač, ne sadrži aditive ni mirise, što znači da obično ne iritira kožu. Poznato je da preporučuju za tretiranje ispucale, grube kože na petama, laktovima, suve usne, ljušćenje noktiju, pelenski osip…Kao takav, njegovim nanošenjem na kožu stvara se površinski film koji štiti kožu od dehidratacije.

Vazelin ima mogućnost da ublaži već postojeće linije i bore i da ih omekša zbog svoje hidrantnosti, ali ne može se da spreči njihov nastanak.
Može se koristiti za predeo oko očiju, ali u veoma malim količinama. Pisali smo o upotrebi vazelina za bore.

5. Soda bikarbona 

 

Soda bikarbona je odlična za mnogo toga, od zdravlja do čišćenja i dezinfekcije po kući.
Ona ima antibakterijska i antiseptična svojstva. Zbog toga se koristi i u kozmetičke svrhe. Za uklanjanje bora oko očiju i podočnjaka je preporučljiva jedna maska sa sodom bikarbonom.
U šolju sa vrućim čajem od kamilice ili samo vrućom vodom dodajte kašičicu sode bikarbone, promešajte, a zatim vatu ili tufer umočite i stavite ispod očiju. Ostavite da deluje 10- 15 min. pa isperite.

6. Maslinovo ulje 

 

Maslinovo ulje je jako zdravo za korišćenje i u ishrani i za negu kože i kose.
Ono sadrži vitamine B grupe, vitamin D, oleonsku kiselinu i polifenol koji deluju protiv znakova starenja, te umanjuju bore.
Takođe, oslobađa od slobodnih radikala koji uzrokuju nastanak bora.

Maslinovo ulje je zbog svih ovih sastojaka poželjno koristiti protiv bora oko očiju, a najbolje je da se njime masira ovo područje.

7. Ricinusovo ulje 

 

Odličan izbor koji možete napraviti za negu regije oko očiju je ricinusovo ulje. Radi se o preparatu koji pozitivno utiče i na kožu, ali i na obrve i trepavice. Naime, ricinusovo ulje pospešuje njihov rast, pa osim uklanjanja bora oko očiju, rešićete i ovaj problem.

Tajna je u ricinoleinskoj kislelini koja se dobrim delom sadrži u ovom fantastičnom, nešto gušćem ulju. Kao takvo, može se koristiti za ublažavanje dubokih bora.

8. Maska od jogurta i vitamina C

 

Maska od jogurta i vitamina C je izvanredna za smanjenje bora oko očiju. Jogurt prirodno sadrži laktičnu kiselinu koja pomaže ukloniti odumrle ćelije kože i hidratizuje, dok vitamin C stimuliše proizvodnju kolagena, ključnog za očuvanje mladalačkog izgleda kože. Ova kombinacija ne samo da smanjuje fine linije, već i poboljšava teksturu i tonus kože.

Potrebni sastojci:

 • 4 kašike jogurta (po mogućstvu grčkog, bez šećera)
 • 2 kašičice vitamina C u prahu

Priprema:

 1. U maloj posudi, dobro promešajte jogurt i vitamin C u prahu.
 2. Nanesite smesu na područje oko očiju, izbegavajući direktni kontakt sa očima.
 3. Ostavite masku da deluje 10-15 minuta.
 4. Isperite lice mlakom vodom i nežno osušite kožu.

Oblozi od krastavaca, ružine vodice i nane

 

Oblozi od krastavaca, ružine vodice i nane su idealni za osvežavanje i hidrataciju delikatne kože oko očiju. Krastavac pruža umirujući efekat, ružina vodica tonizira, a nana deluje osvežavajuće. Ova jednostavna, ali moćna kombinacija može pomoći u smanjenju oticanja i umirivanju iritirane kože, te sprečavanju formiranja novih bora.

Potrebni sastojci:

 • 1 srednji krastavac
 • 30 ml ružine vodice
 • Nekoliko listova sveže nane

Priprema:

 1. Ogulite krastavac i isecite ga na komade.
 2. Dodajte komade krastavca, ružinu vodicu i listove nane u blender i dobro izmešajte dok ne dobijete glatku smesu.
 3. Natopite pamučne blazinice u dobijenu tečnost i blago ih iscedite.
 4. Položite blazinice preko zatvorenih očiju i ostavite da deluju 15-20 minuta.
 5. Uklonite blazinice i isperite lice hladnom vodom.

Vežbe za bore oko očiju

 

Facebilding je niz vežbi osmišljen za vežbanje mišića lica, odnosno ove vežbe vam mogu pomoći da uklonite nazolabijalne nabore i bore sa čela, oko očiju i usana.

Treba napomenuti da se ništa neće promeniti ukoliko ove vežbe ne sprovodite svakoga dana duži vremenski period.

Pre ovih vežbi potrebno je zagrejati mišiće lica tako što ćete se zatvoriti, pa otvoriti kapke, opustiti lice, namrštiti se, pa se nasmejati, a sve to ponoviti 10-ak puta.

Kako se u ovom tekstu konkretno govori o borama oko očiju, evo jedne vežbe koja je za taj deo lica:

 • pomeriti oči na levo, zatim s leva na desno, odozgo prema dole i odozdo prema gore;
 • samo se oči kreću, ostali delovi lica su nepokretni;
 • vežbu ponoviti 5 puta za svaki smer;

Bore oko očiju kod muškaraca

 

Iako su žene opterećene borama, činjenica je da i muškarcima prave probleme. Upravo su bore oko očiju one koje se prve pojavljuju usled prečestog pokretanja mišića. Nekada mogu biti simpatične, pogotovo ako su u pitanju bore smejalice. Ipak, njihova pojava ukazuje da je starenje uzelo maha.

Kako je problem sa borama uvek bolje sprečiti nego lečiti, uvek se treba uzdati u redovnu hidrataciju i negu ove regije. Kreme protiv bora za muškarce sadrže gotovo indentične sastojke kao i kod žena, prema tome, nije retkost da supružnici dele isto pakovanje. Jedino tako i muškarci mogu izaći protiv ove bitke kao pobednici, a verovali ili ne – oni se, takođe, opeterćuju dobrim izgledom i u zrelim godinama.

Kako sprečiti pojavu bora oko očiju?

 

Preventiva je uvek bila najbolja opcija. Ako se vodite onom “bolje sprečiti nego lečiti”, sledite sledeće savete, kako što duže ne biste ni imali bore u predelu očiju.

 

duboke bore oko očiju

 

Mnoge načine za sprečavanje bora smo već spomenuli, ali ovde ćemo nabrojati najbolje savete kako da se spreči pojava bora oko očiju:

 • Nosite zaštitne naočare za sunce;
 • Koristite zaštitnu kremu protiv UVA i UVB zraka sa što večim faktorom;
 • Mažite hidrantne kreme za predeo oko očiju i za dan i za noć;
 • Koristite serum za predeo oko očiju kao noćnu varijantu;
 • Zdravo se hranite i pijte dosta tečnosti;
 • Preporučuje se upotreba proizvoda koji su blagi i formulisani da ne iritiraju oči. Posebno su cenjeni proizvodi koji sadrže sastojke kao što su peptidi, retinol, hijaluronska kiselina i vitamini C i E, koji pomažu u smanjenju bora i podstiču hidrataciju.
 • Izbegavajte agresivne proizvode za negu kože koji mogu iritirati ili dodatno oštetiti kožu oko očiju.
 • Masaža lica, posebno oko očiju, može poboljšati cirkulaciju i podstaknuti limfnu drenažu, čime se smanjuje nadutost i tamni kolutovi. Nežno tapkanje ili kružni pokreti mogu biti korisni, ali pripazite da ne vršite previše pritiska na ovu osetljivu oblast.

Ukoliko vodite računa o preventivi i na vreme počnete da negujete svoju kožu, sigurno je da će ona ostati jedra i čvrsta što duže, i na taj način vam zahvaliti za uložen trud.

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *