bore od sunca
Bore

Bore od sunca – stvaran problem ili samo mit?

Da, bore od sunca zaista nastaju. Zapravo, Sunce je prilično značajan uzočnik bora. Otkrijte kako ono deluje i kako da ga pobedimo! 

Sunce možda jeste izvor života ali njegova delovanja na kožu lica i pojavu bora možda i nisu toliko pozitivna! No, problem je zaista zbunjujuć. Sa jedne strane, govore nam da je ono važno za kožu zbog vitamina D. Sa druge, govore nam da uništava našu kožu. Za sve one ljubitelje Sunca, koji nakon duge zime radije ne bi ni ulazili u kuću, raskrinkavamo njegovu ulogu u starenju kože!

Da li zaista nastaju bore od sunca?

 

Nažalost bore od sunca su stvarne, ali ne onako kako ste zamislili! 

Boravak na suncu ne proizvodi više bora u smislu bili ste na suncu evo nove bore na čelu! Ne, to se dešava suptilno i kroz različita delovanja na kožu!

Pored pozitivnih dejstava na kožu, sunce nekada može biti i opasno, jer dovodi do opekotina na koži ukoliko se ne zaštitite. Zašto to spominjemo?

 • Zato što kada te opekotine prođu, koža ispod njih je često puna borica i to su one prave bore od sunca za koje je ono direktan uzrok. Te bore mogu biti samo privremene, ali mogu biti i dugotrajne u zavisnosti od stepena jačine opekotine.
 • Tu su i bore koje nastaju zbog kombinacije genetike i sklonosti kože lica da stvara bore i sunčevog zračenja. To se naziva fotostarenje kože jer kombinacija genetskih predispozicija ka borama i delovanje sunčevih zraka izaziva brže starenje kože i pojavu većeg broja bora!
 • Indirektne bore od sunca čije se stvaranje pojačava delovanjem sunca, ali ono nije uzrok njihovog nastanka su i bore oko očiju, bore od mrštenja a samim tim i bore između obrva.

Dakle, sunce svakako ima veliki uticaj na pojavu i izraženost bora, ali to ne treba da bude razlog da se ne uživa u suncu jer uvek postoji neki trik i rešenje kako da se takvo delovanje spreči i umanji!

Kako još koža stari od sunca?

 

Pored pojavljivanja bora, sunce deluje na kožu lica u negativnom smislu još i tako što izaziva pojavu fleka na licu, opadanju nivoa kolagena i elastina u koži a time i opadanja tonusa kože lica…

 • Sunčevi zraci nekada mogu biti previše jaki a vaša zaštita kože suviše slaba i takvom kombinacijom dolazi do pojave raznih problema na koži lica pa i fleka na licu. Najpoznatija vrsta fleka od sunca na licu jesu “brkovi od sunca”, odnosno fleke od sunca na nausnicama! To se dešava poprilično često, pogotovo zato što se zaštitna krema skida sa nausnica brže nego sa drugih delova lica. Sunce deluje i na povećano lučenje melanina, koje nekada može da bude previše povećano pa dolazi do hiperpigmentacija i pojave fleka na koži lica koje se trebaju posebno tretirati dobrim kremama na prirodnoj bazi.
 • Zraci sunca indirektno deluju i na smanjenje elastičnosti kože i opadanje tonusa kože jer se u toku sunčanja mišićna vlakna ispod kože lica opuštaju i šire. Kasnije im je potrebno više vremena da se vrate u prvobitno stanje.

Naravno sve ove pojave su vezane za preterivanje u boravku na suncu, zato se treba truditi da se u sunčanju ne preteruje!

Lile je imala fleke na licu i uporne bore koje su pod uticajem sunca bivale samo izraženije! Pokušala je na razne načine da se otarasi ovih nesavršenosti na licu, ali nikako nije uspevala. Slučajno je naišla na informaciju da postoji tajna za koju su mnoge žene tvrdile da briše bore i fleke sa lica, a i podočnjaci se povlače! Rešila je da pokuša i nije se pokajala! Lile je smanjila bore, fleke ni podočnjake prirodno i lako. I vi možete tako!  Sve što treba da uradite da preporodite svoje lice i podmladite svoj izgled jeste da saznate šta joj je pomoglo i da kliknete na sledeći link: https://lepolice.com/dobila-sam-bitku-sa-borama/

Kako nastaju bore od sunca?

 

bore od sunca uzroci

 

Već smo se osvrnuli na to koje se vrste bora stvaraju pod delovanjem sunčevih zraka, a sada ćemo objasniti kako zapravo nastaju!

Bore posle opekotina od sunca

 

Bore koje se vide na koži nakon opekotina od sunca izgledaju kao tanana mreža sitnih linijica sa po kojom dubokom borom. 

Ukoliko je opekotina od sunca bila jaka i imali ste plikčić na čelu ili obrazima, očekujte da će bore na mladoj zaceljenoj koži biti vidljive. Ukoliko ste već imali bore na obrazima ili bore na čelu biće izraženije.

To je zbog toga što je koža prilikom nastajanja opekotina od sunca bila povređena ne samo na spoljašnjem sloju već i u dubini tkiva. Kada se koža regeneriše i povezuje ponovo, ona stvara mrežaste poveznice koje se kasnije ispoljavaju na površini mlade kože i ostavljaju izgled smežuranosti!

Srećom, ove bore posle opekotina od sunca su uglavnom privremene i kasnije se povlače, ten se ujednačava i lice vraća pređašnji izgled.

Svakako da je i za ove bore od sunca potrebno pažljivo tretiranje, ali o tome čitajte u daljem tekstu!

Bore oko očiju od sunca

 

Bore oko očiju nastaju kao posledica različitih uticaja na lice, počevši od godina, genetike, životnih navika, a sunce doprinosi njihovom pojačavanju!

To je zato što ultra ljubičasti zraci deluju nepovoljno na samo oko i nežnu kožu oko njega.

 • Prvo, kada je sunce jako imamo tendenciju da žmirkamo. To produbljuje bore oko oka pogotovo u spoljašnjim uglovima stvarajući takozvane “vranine noge”.
 • Druga stvar koju radimo kada smo izloženi suncu jeste nošenje zaštitnih naočara. Predugo nošenje naočara za sunce stvara pritisak na kožu sa unutrašnje strane oka te može izazvati pojavu podočnjaka kao i bora ispod donjeg kapka oka sa unutrašnje strane.
 • I naravno treba napomenuti i izuzetno važnu stvar a to je da se zaštitna krema skoro nikada ne nanosi na predeo oko očiju. Prvo nije ni namenjena za taj predeo, drugo najčešće zaboravimo da je nanesemo tamo. Ali postoje i antirid kreme sa zaštitnim faktorom upravo za tu namenu, ali o tome malo kasnije!

Bore između obrva od sunca!

 

Bore između obrva su jedne iz grupe mimičkih bora, ali i bora od sunca!

One nastaju usled različitih spoljašnjih i genetskih faktora, ali se njihova izražajnost i dubina posebno vidi nakon sunčanih dana.

Razlog je taj što se kada smo pod uticajem sunčevih zraka često mrštimo pokušavajući da zaklonimo pogled.To ne samo da pojačava bore od mrštenja već deluje i na bore na čelu.

Prevelika i prečesta kontrakcija mišića lica sa tog predela dovodi upravo do pojačane izraženosti ovih bora koje se produbljuju.Takođe se taj predeo lica brže isušuje nego druga područja, pa od sunca može da se pojavi perutanje kože između obrva ali i samih obrva.

Ne zaboravite da nanosite kremu za sunčanje i na ovaj predeo lica, i da ga uvek dodatno negujete dobrim kremama za bore!

Kako sprečiti bore od sunca?

 

Pre svih načina na koje možete sprečiti nastanak ovih bora prvo ćemo naglasiti neophodnost prevencije!

Prevencija je uvek najbolji način sprečavanja pojave bora, bilo da su od sunca ili od prirodnog toka starenja! Ona treba da izgleda ovako:

 • Hidratacija je važna i spolja i iznutra, zato pijte puno vode tokom dana, i uvek nanosite hidratantnu kremu na prirodnoj bazi. 

Pored ovih svakodnevnih rutina koje bi trebali da počnete da praktikujete još od dvadesetih godina, postoje još neke stvari koje bi bilo dobro da praktikujete često.

 • Prvo i osnovno – uvek koristite dobru kremu sa zaštitnim faktorom jer ona štiti celo lice i svu kožu ne samo od bora već i od opekotina i fleka od sunca!
 • Kada nanosite zaštitnu kremu obavezno nanesite na nausnice, i ponovite mazanje tog predela više puta jer se tu krema brže skida. Takođe i obratite i pažnju na predeo između obrva i same obrve da bi izbegli pojačavanje tih bora i pojavu perutanja kože.
 • Potražite anti rid kremu sa zaštitnim faktorom koju ćete nanositi samo na predeo oko očiju! One su dovoljno nežne za kožu oko očiju a sprečiće pojavu bora od sunca!
 • Obavezno pokušajte  neke od masaža za lice poput Zogan masaže, kao i limfne drenaže lica koje će pomoći koži da se lakše izbori sa već postojećim borama i da se spreči pojava novih bora od sunca!
 • Takođe ne preskačite nanošenje proverenih i dobrih krema za bore, jer one samo da umanjuju bore koje već postoje već sprečavaju pojavu novih bora svih vrsta pa i ovih od sunca! Idealno bi bilo kada bi hidrirajuća krema sadržala i anti age sastojke poput hijaluronske kiseline i neodermyla. Tada bi na vreme koža bila zaštićena i smanjila pojavu bora od sunca!

Kako ukloniti bore od sunca?

 

Bore od sunca su specifične jer obuhvataju i dobar broj standardnih bora, ali utoliko lakše se tretiraju jer svi tretmani i preparati deluju i na njih!

Tretmani za uklanjanje bora od sunca

 

Tretmani za uklanjanje bora od sunca mogu da budu različiti i variraju od regije na kojima se nalaze ove bore.Oni tretmani koji se najčešće koriste jesu botoks i hijaluronski fileri, kao i hemijski pilinzi.

 • botoks deluje na bore tako što ih stopira, zagladi i zamrzne mišiće ispod kože koji su uzroci pojave i  vidljivosti bora. Tako u slučaju bora od sunca oko očiju ili između obrva on parališe taj predeo i zaustavi naboranje kože koje se dešava prirodno. Time ne samo da smanjuje vidljivost bora nego smanjuje i njihovo dalje produbljivanje.Naravno, sprečava i normalno kretanje lica, i često odaje utisak plastičnosti, ali kome ne smeta može da pokuša na ovaj način da ukloni bore od sunca!
 • Hijaluronski fileri rade po principu popunjavanja nabora. Ubrizgavanjem filera lice se zateže, bore se peglaju, ćelije se osvežavaju i grade nove ćelije koje treba da popune bore.Isti princip delovanja imaju i na bore od sunca.

Ipak lice nakon tretmana često izgleda naduveno, a sama pomisao na igle i ubrizgavanje bilo čega pod kožu ne zvuči svima primamljivo.

Hijaluronska kiselina stvarno ima benefite na kožu lica i na bore, ali postoje drugi načini da se ona iskoristi!

Kreme protiv bora od sunca

 

bore od sunca uklanjanje

 

Kreme protiv bora od sunca moraju da budu hidratantne, snažnog delovanja, a blage za lice.

Bilo bi najbolje da se u tretiranju bora svih vrsta, pa i ovih od sunca, koriste dva puta dnevno i obavezno nakon čišćenja lica jer tada imaju najveću prodornu moć.

Krema za bore koja može da efikasno deluje na bore jeste ona koja je na bazi prirodnih ulja za bore, i aktivnih sastojaka.Kada kažemo aktivnih sastojaka, to se odnosi na najbolje elemente koji se nalaze unutar neke materije prirodnog porekla. Na primer maslina i maslinovo ulje jesu dobri za kožu lica ali ne za svaki tip kože. Kada se izoluju najbolji aktivni sastojci masline, oni su primenljivi na svaki tip kože i deluju ciljano na smanjenje bora!

Znači krema treba da sadrži obilje biljnih ekstrakata i elemenata koji deluju na bore, hijaluronsku kiselinu koja je bukvalno eliminator nabora na koži, zatim neodermyl koji deluje na elastičnost i kolagen u koži i slično.

Birajte dobre kreme protiv bora na prirodnoj bazi koje se lako upijaju i deluju na ćelijskom nivou. 

Malo strpljenja i upornosti uz ovakve preparate doneće dugoročne rezultate bez igala!

Maske za bore od sunca iz kućne radinosti

 

Možete pokušati i sa nekim od maski za bore od sunca koje mogu pomoći da koža bude glatka i zategnuta.Ipak imajte na umu da su ovo samo pomoćna sredstva i da bi uz njih trebali ipak koristiti kreme za bore koje će dati pravi i dugoročan efekat!

Maska za bore od sunca sa medom i limunom

 

Potrebno vam je:

 • Sok od limuna
 • tri kašike meda
 • dve kašike gustina
 • kašika maslinovog ulja

Sve sastojke sjedinite i kada dobijete kompaktnu masu nanesite na lice. Ostavite masku da deluje 15 minuta i zatim isperite mlakom vodom.

Ova maska će delovati na kožu lica osvežavajuće, ostavljajući je glatkom i nežnom.

Limun pomaže da se lice temeljno očisti i da se smanje fleke od sunca, gustin i med neguju kožu hrane je i umanjuju vidljivost bora! Maslinovo ulje hidrira lice i pruža mi zaštitu od sunca.

Maska za bore od sunca sa belancetom

 

Potreno vam je:

 • Jedno veće belance
 • kašika aloe vera gela
 • kašika kokosovog ulja

Sve sastojke sjedinite u blenderu, ali pazite da ne premutite belance.

Nanesite masku na lice i nakon 20 minuta isperite mlakom vodom.

Ova maska deluje regenerišuće na lice, pomaže kod opekotina od sunca i bora koje se javljaju kao posledica.

Belance i aloja deluju na kožu da lakše zaceli, da se obnove ćelije i da se zategnu bore. Kokosovo ulje omekšava onaj zatežući osećaj koji se ponekada javlja nakon boravka na suncu i hrani kožu!

Sunce jeste naš prijatelj i lek za sumorna osećanja, jer podstiče lučenje hormona sreće. Uz to podstiče stvaranje vitamina D koji se teško nadoknađuje ishranom.Ipak treba biti pažljiv i umeren i kada je boravak na suncu u pitanju. Samo tako ćete pobediti bore od sunca.

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *