bubuljica na nosu
Bubuljice

Bubuljica na nosu: dobar znak ili nepoželjan dodatak?

Bubuljica na nosu nije retkost i izgleda u najmanju ruku smešno. I šta sa njom? Za početak, bez panike! Evo kako da što pre nestane.

Nema žene koja se nije neprijatno iznenadila ujutru nakon buđenja, kada je u ogledalu ugledala bubuljicu na nosu. Ovo je onaj deo lica gde bubuljice izgledaju ogromne, bukvalno kao ,,rog”. Još ako inače imate problem sa tim da vam je nos malo veći, evo razloga za uzbunu!

Samo smireno, jer nećete zauvek izgledati kao mali Rudolf sa crvenim vrhom na nosu! Bubuljice na ovoj regiji lica vrlo lako mogu ukloniti.

Treba da znate da one uopšte nisu retkost i da upravo zbog toga kožu na nosu treba adekvatno negovati (čistiti) kako biste izbegli pojavu bubuljica. Zašto je regija nosa kritična na licu, otkrivamo vam!

Bubuljica na nosu: uzrok

 

Možda do sada to niste primetili, ali pore na nosu su nešto otvorenije nego na ostatku lica. Samim tim, lojne žlezde su, takođe, nešto aktivnije. To dovodi do nešto veće proizvodnje sebuma, pa je koža na nosu uvek malo masnija. Pridodajmo i činjenicu da je ovaj deo lica sklon znojenju.

Otvorene pore u kombinaciji sa masnoćama idealno su tlo za pojavu bubuljica na nosu.

Zato se uvek treba poslužiti starim, dobrim trikovima i zatvoriti proširene pore.

Na nosu nisu retkost ni mitiseri, ni cistične akne, a ni potkožne bubuljice. Međutim, mitiseri se često brkaju sa lojnim filamentima. Neki ih cede i tako naprave problem gde ga nema!

Bukvalno sve vrste bubuljica se na nosu javljaju. Celu stvar dodatno otežava činjenica da na nosu nisu retkost ni drugi kožni problemi, poput ekcema, psorijaze ili rozacee. Sve ovo može dosta da oteža prepoznavanje bubuljica, te uvek treba delovati preventivno. Adekvatno čišćenje kože na nosu i oko nozdrva se podrzumeva, ali o tome će biti više reči nešto kasnije.

Jovana je imala bubuljice prvenstveno na obrazima, ali ni regija nosa je nije zaobilazila. Generalno je imala problematičnu kožu lica, koja joj je zadavala mnogo problema. Stvari su toliko kulminirale da je bila potpuno izgubila samopouzdanje. Nije se predavala, već je o svom problemu govorila jasno i glasno u nadi da će joj neko pomoći. Od prijateljice je čula za fantastično prirodno rešenje za bubuljice. Sada ima čistu i nežnu kožu lica, kao da nikada nije imala problem sa aknama. Pogledajte šta joj je pomoglo, pa ukoliko želite, probajte i vi na isti način da uklonite bubuljice: https://lepolice.com/bubuljice-su-bile-uporne-ali-ima-resenja/.

Ukoliko imate bolnu bubuljicu na nosu, najverovatnije je reč o upaljenoj potkožnoj bubuljici.

Potkožna bubuljica na nosu

 

potkožna bubuljica na nosu

 

Ukoliko napipavate pod prstima izraslinu na nosu koja na dodir boli, nema sumnje da se radi o potkožnoj bubuljici. Bol je pokazatelj da je upalni proces uveliko u toku i da nema nazad. Dobra stvar je da se one obično pojavljuju pojedinačno, pa ih neće biti nekoliko, već samo jedna.

U ovom slučaju, imate dva rešenja: jedno je da sačekate da bubuljica sama prođe, odnosno da se vaš imuni sistem aktivira protiv upale, a drugi da pomognete bubuljici da izađe na površinu.

Regija nosa je laka za tretman, jer je vrlo dostupna, pa možete da je do mile volje mažete. Ipak, mazanje upaljene bubuljice često nije efikasno, jer je upala malo dublje. Zato bi u ovom slučaju trebalo da iskoristite kozmetičke preparate koji vrše blagi hemijski piling lica. To će stanjiti kožu i kroz par dana izvući bubuljicu na površinu. Svakako će pomoći njeno sazrevanje.

Nije retkost da potkožna bubujica napravi vrh i pretvori se u belu bubuljicu sa gnojnim vrhom.

Bele bubuljice na nosu

 

Postoji mogućnost da ćete odmah imati gnojnu bubuljicu na nosu, što jeste neprijatno, ali može da se leči. Čišćenje gnoja preparatima na bazi salicilne kiseline je uvek dobro rešenje, jer oni potpomažu zarastanje bubuljica. Losioni na bazi prirodnih sastojaka, takođe, mogu da pomognu da bubuljica brže prođe, odnosno da upala splasne, a gnoj se povuče.

Regija nosa je pogodna i za stvaranje tvrdih, belih bubuljica – milija. Reč je o stvrdnutom keratinu koji se obično skuplja u kutovima očiju, ali nije retkost ni na nosu. Ove bubuljice, osim što predstavljaju estetski problem, vrlo lako se leče. Dovoljno je da se sterilnom iglicom bocnu, a sadržaj istisne. Koliko god samostalno ceđenje bubuljica delovalo primamljivo, ovo ipak treba prepustiti profesionalcu.

Još jedna vrsta bubuljica vas na nosu sigurno neće boleti, a to su mitiseri.

Crna bubuljica na nosu

 

Nos je idealna regija za stvaranje mitisera. Dovoljno je da par dana izostane adekvatna nega ove regije, eto problema. Doduše, vrlo lako ih možete pomešati sa zapušenim porama.

Već smo napomenuli da su na nosu pore nešto proširenije. Dešava se da se u uglovima nosa sakuplja velika količina prašine, ali da ne dolazi do upale i stvaranja bubuljice. To se manifestuje crnim tačkicama na nosu, koje nisu bubuljice. Malo jačim i agresivnijim čišćenjem lica, moguće je pore očistiti, bez ikakvih posledica po kožu. Ovo je posebno karakteristično za spoljašnju regiju nozdrva.

Sa druge strane, mitisere na nosu ćete prepoznati po braon ili žutom vrhu. Jednostavno je, u njihom stvaranju je pored čestica prašine učestvovala i određena količina bakterija i mikroorganizama. Vrlo lako se cede, ali ipak obazrivo, jer može ostati ožiljak u vidu rupice od akni. Ovo je posebno karakteristično za gnojnu bubuljicu na nosu.

Gnojna bubuljica na nosu

 

Cistične akne ne izlaze prvenstveno na nosu, ali mogu da se jave. Tada prave veliki problem, jer obično budu ogromne. Bukvalno, reč je o pravom čiru na licu. Upala je toliko jaka da gnoji danima.

Ono što može u ovom slučaju da pomogne su antibiotske kreme ili preparati na bazi benzoil- peroksida. Ipak, obazrivo sa njima i uvek ih koristite u dogovoru sa lekarom, jer su u pitanju vrlo jaki preparati koji isušuju kožu i mogu da ostave trajne posledice na koži nosa.

Nekada je bolje sačekati da bubuljica sama prođe i negovati je prirodnim preparatima za lice, nego napraviti trajnu štetu. Toliko ima preparata za bubuljice za koje ne treba posebna preporuka!

Bubuljica i crvenilo na nosu

 

Crvenilo nosa je simptom koji može da ukazuje na brojne probleme sa kožom. Iako odmah pomislimo na bubuljicu, nije isključeno da je u pitanju npr. rozacea. Baburast nos isprepleten kapilarima je ozbiljan simptom ove kožne bolesti, pa ukoliko vas ništa ne boli, razmislite i o tome.

Crvenilo kože nosa može da bude i posledica iritacije, nakon čega može doći do infekcije i pojave bubuljica. Znamo da je regija nosa izložena, te ni na koji način ne može da se zaštiti od spoljašnjih uticaja. Pridodajmo tu i blizinu nozdrva, koje po pravili sadrže veliku količinu bakterija. One jesu redovni stanovnici nozdrva, ali ako se prenesu na kožu, mogu da naprave problem.

Nisu nam bez razloga govorili kao malima da držimo ruke dalje od nosa!

Bubuljice oko nosa

 

Jedan od razloga je što upravo prstima možemo preneti čitavu paletu mikroorganizama i bakterija i stvarati nepotrebne upale, koje neminovno dovode do bubuljica. Na regiji oko nosa, zaista nisu retkost mitiseri ili bele bubuljice sa vrhom. Obrazi i jagodice su posebno pogodni za njihovo stvaranje.

Bubuljica u nosu

 

Unutrašnjost nosa je prkrivena sluzokožom. Bubuljice u nosu su stvarno retkost. Ukoliko napipavate nešto unutar nosa ili osećate bol, najverovatnije se radi o herpesu koji tek izbija, ali može biti i urasla dlaka i tipična akna. Srećom, one se ne vide, pa samo sačekajte da prođe.

Da se razumemo, ima i onih koji smatraju da su bubuljice na nosu dobra stvar.

Naime, staro verovanje govori o tome da je bubuljica na samom vrhu nosa znak da te neko voli.

Da li su to ljudi iznalazili načine da se uteše onda kada im nije bilo do smeha, ostaje da nagađamo. Ukoliko niste zainteresovani da i dalje imate rog na nosu, čitajte kako da ga se rešite.

Kako se rešiti bubuljica na nosu

 

akne na nosu

 

Nema magičnog štapića. Ono što možete je da nabavite dobar losion, ali i kremu za bubuljice. Redovno održavanje ove regije čistom je od velike važnosti da se bubuljice uopšte ne bi stvarale, ali onda kada su tu, morate ih čistiti i raditi na njihovom zasušivanju.

Tapkanje bubuljica tuferima za lice koji su prethodno natopljeni blagim losionom ima brojna pozitivna svojstva. Prvo dezinfikuju kožu oko same bubuljice, ali i bubuljicu. Ovaj korak je od velike važnosti za ubrzavanje zarastanja bubuljica. Nakon toga, uvek treba naneti kremu sa lekovitim sastojcima koja će dodatno regenerisati kožu i pomoći da bubuljica prođe. Nekada je bolje rešenje izabrati gelove za akne, jer su oni nešto lakše teksture, pa ne opterećuju kožu i dodatno ne zapušavaju pore.

Evo šta pomaže našoj poznatoj influenserki i TV voditeljki ; Sari Stanković, da ima čisto lice. Pogledajte video.

Šta treba da sadrži dobra krema za bubuljice?

Krema za bubuljice na nosu

 

U tretmanu bubuljica na nosu su se vrlo dobro pokazali prirodni preparati. Oni obiluju sastojcima poput: alantoina, aloe vere, šafranike, ekstraktom smole iz primorskog bora… Oni deluju tako što smanjuju crvenilo i upalu oko bubuljice, generalno utiču na lučenje sebuma i podstiču prirodne mehanizme kože. Ubrzana regeneracija dubljih slojeva kože, dovodi do bržeg prolaska bubuljica.

Verovali ili ne, sastav krema za bubuljice se ne razlikuje mnogo od losiona koji se koriste u ove svrhe, samo im je dejstvo drugačije. Ovi preparati se generalno prave u paru, pa se međusobno dopunjavaju. Uvek je dobro odabrati za bubuljice isti set proizvoda.

U kojim slučajevima je dozvoljeno ceđenje bubuljica na nosu?

Ceđenje mitisera na nosu

 

Kao što smo napomenuli, ceđenje bubuljica je dozvoljeno samo ako su u pitanju mitiseri. Sve ostale vrste bubuljica sa sobom nose ogromne rizike od stvaranja ožiljaka.

Ceđenje bubuljica (uključujući i mitisere) treba da izvodi stručno lice, koje neće vršiti preveliki pritisak na kožu.

Takođe, potrebno je biti u rukama profesionalca koji će preuzeti sve higijenske mere (sterilan pribor, rukavice, adekvatna dezinfekcija kože), kako se problem na nosu ne bi produbio. Nije retkost da se stvori još veća infekcija i gnojna upala, nego što je to bilo na samom početku.

Dakle, ukoliko ne možete da se strpite, pravac kod deramatologa! U suprotnom, dalje ruke od bubuljica na nosu!

Nego, problem sa bubuljicama je uvek bolje sprečiti nego lečiti.

Preventiva za pojavu bubuljica na nosu

 

Čista koža je lepa koža! Iako smo više puta naglasili, ovo zaista jeste zlatno pravilo kada je nega kože lica u pitanju.

Da bi vas zaobilazile bubuljice na nosu, temeljno operite lice bar dva puta dnevno penom ili blagim sapunom. Ukoliko imate problematičnu (masnu) regiju nosa, koristite losion za lice. On će dodatno očistiti kožu lica i ostaviti je besprekornom.

Ipak, preterano isušivanje kože lica nam nije cilj, pa uvek namažite i hidratantnu kremu za lice namenjenu vašem tipu kože. Ne preskačite regiju nosa, jer su i njoj potrebni hranljivi sastojci iz krema za lice. Uostalom, na taj način lojne žlezde dobijaju poruku da prestanu sa preteranim radom.

Osvežite kožu prirodnim maskama za lice bar jednom nedeljno. Aktivni sastojci će regenerisati kožu i ukloniti višak nečistoća. Pore na nosu će ostati besprekorno čiste. U te svrhe možete koristiti i peel of maske za lice, pogotovo ako imate mitisere.

Odradite povremeno piling lica prirodnim sastojcima, poput soda bikarbone, kafe, smeđeg šećera i sl. Pomešajte ih sa kokosovim ili masinovim uljem i istrljate kožu, bez preteranog pritiskanja. Rezultati će se videti gotovo u istom trenu. Koža će biti nežna na dodir, a pore savršeno čiste.

Samo jedno od rešenja je da pokušate da prekrijete bubuljicu na nosu.

Kako prekriti bubuljicu na nosu

 

Iako generalno nismo za prikrivanje problema (pa ni bubuljica), mnogo je trikova kako prekriti bubuljicu da se uopšte ne vidi. Nekoliko slojeva pudera za lice nikako nisu rešenje i ne mogu da zamaskiraju bubuljicu za nosu. Prirodno je prirodno, pa ne preterujte sa šminkom, pogotovo sa puderom u kamenu.

Jednostavno, namažite bubuljicu preparatom za zasušivanje (to može biti krema ili gel za bubuljice), pa nanesite tanak sloj BB kreme za lice sa zaštitnim faktorom. Uvek treba prvo misliti na rešavanje problema!

Potom, iskoristite korektor za bubuljice. Dovoljna je mala količina ovog sjajnog preparata da prekrije i najcrveniju bubuljicu. Vodite samo računa da boja korektora bude odgovarajuća, odnosno da bude za nijansu svetlija od vaše kože lica ili pudera koji trenutno koristite. Sve lepo ujednačite tečnim puderom. Neka to bude završni korak, a ako ne možete bez pudera u kamenu, samo blago iščetkajte lice.

Potpuno sakrivanje bubuljica na nosu je gotovo nemoguće. Samo mala izbočina na nosu, promeniće potpuno izgled samog nosa. Ipak, komplikacije sa bubuljicama na nosu su retke, pa u tom smislu možete da odahnete.

Kao i kada su drugi delovi lica i bubuljice u pitanju, naoružajte se strpljenjem i dobrim, prirodnim kozmetičkim preparatima i budite uvereni da je moguće izbrisati bubuljice sa nosa zauvek.

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *