bele bubuljice
Bubuljice

Bele bubuljice iščezavaju uz ove savete!

Bele bubuljice na licu stvaraju nam mnogo glavobolja, nisu nimalo lep prizor . Ne očajavajte, uz nekoliko naših saveta i trikova one će brzo nevidljive.

Koliko smo se samo puta probudili sa bubuljicom na sred čela ili na vrhu nosa, pa se hvatamo korektora, pudera ili ih na silu istiskamo. Pogrešan potez!

Bele bubuljice nisu uopšte naivni protivnici i zato ih treba sistematski rešavati. Na sreću, načini za uklanjanje ove vrste bubuljica su brojni i različiti, a kao i uvek, donosimo vam pregršt različitih saveta u vezi sa ovom temom.

Bele bubuljice na licu – uzrok

 

Možda nije za utehu, ali činjenica je da je čak do 80% ljudi na svetu pogođeno određenim oblikom akni ili bubuljica. Tinejdžerski uzrast je period kada bubuljice na licu počinju mahnito da se javljaju, a sve usled naglih hormonskih oscilacija.Lojne žlezde luče mnogo više sebuma i usled toga se pore zapušavaju i nastaju bubuljice.

Na žalost, kada se rešimo pubertetskih bubuljica, to često nije kraj mukama, jer se bubuljice u različitim oblicima javljaju do kraja života. Od onih sitnih, do umerenih oblika, pa sve do teških promena na koži u vidu cističnih akni ili čireva. I niko od nas nije pošteđen.Česte su čak i akne u menopauzi.

Bele bubuljice na licu su tek jedna od brojnih vrsta, a smatra se da postoji 12 različitih promena na koži koje se mogu svrstati pod bubuljice.

A šta su zapravo bele bubuljice? U svakoj našoj pori potencijalno se može pojaviti bubuljica, a naša koža ima svoj sistem odbrane i zato treba posebno obratiti pažnju na imunitet lica.

Bela krvna zrnca, odnosno leukociti, su osnova našeg imunog sistema i imaju ulogu da nas štite.

Kada se javi upala, koža reaguje tako što pojačava protok krvi, a bela krvna zrnca se  tada ubrzano bore sa bakterijama u porama i pokušavaju da ublaže upalu.

U slučaju belih bubuljica najčešće nastaje gnoj koji je bele do žute boje. U ovom drugom slučaju su različite nečistoće dodatno izritirale kožu.

A ova vrsta bubuljica nastaje iz još nekoliko razloga.

  • Pomenuti sebum jedan je od najčešćih uzroka nastanka belih bubuljica. Luče ga lojne žlezde koje se nalaze po čitavom licu i telu i kada ga ima u dovoljnoj količini, to nije nikakav problem. Međutim, usled različitih faktora, dolazi do prekomerenog lučenja sebuma što dovodi do zapušavanja pora na koži i zaustavlja njene prirodne procese. Ovo je najčešće odlika masne i problematične kože. Međutim, ni ostali tipovi kože nisu pošteđeni belih bubuljica;
  • Bakterije su takođe jedan od čestih uzročnika belih bubuljica i svih ostalih oblika akni. Najčešće je reč o bakteriji  Propinionbacterium acnes ili P. Acnes koja prirodno nastanjuje našu kožu. Ipak, kada počne brže da se razmnožava, u kombinaciji sa sebumom, znojem i nečistoćama nakupljenim ispod kože i na licu, nastaje idealna sredina za razvoj i bujanje bubuljica. Tome dodatno doprinose i mrtve ćelije kože koje se vremenom nakupljaju. To ćete sprečiti pravilnom higijenom i čišćenjem lica;
  •  Genetika i ovde igra važnu ulogu, pa može biti jedan od krivaca ako i vi, kao i vaši roditelji, imate bele bubuljice;
  • Hormonski poremećaji takođe lako dovode do formiranja ove vrste bubuljica. Kao što su uglavnom zaslužni za njihov nastanak u pubertetu, tako i kasnije tokom života, hormoni mogu uzrokovati brojne promene na koži. Hormonske bubuljice, ali i bele bubuljice su česte tokom trudnoće, menstrulanog ciklusa, u menopauzi. Pilule za kontracepciju, ali i različiti steroidi, puni su hormona i često su uzročnici bubuljica;
  • Ako redovno trenirate onda znate da se usled znojenja češće javljaju bubuljice. Uglavnom su bele, sitne, ali mogu se razviti i teži oblici. Zato pripazite. Ukoliko dodirujete lice prljavim rukama tokom treninga, to je kombinacija koja će sigurno pogodovati nastanku belih bubuljica. Da ne bi do toga došlo, ovde je vodič za negu lica nakon treninga;
  •  Kozmetika koju svakodnevno koristimo  zna itekako da ostavi posledice na licu. Ako ne znate zašto se bubuljice javljaju u vašem slučaju, važno je da budete sigurni da vam odgovaraju svi preprati koje nanosite na kožu. Ključno je da nemaju u sebi štetne sastojke koji zatvaraju pore. Odnosno, da su nekomedogeni. Ako niste sigurni šta to znači, važno je da naučite razlike između komedogene i nekomedogene kozmetike;
  • Hrana koju jedemo, ukoliko je previše masna, slana, začinjena, može da dovede do promena na licu i do nastanka belih bubuljica. Zato je bitno da se i ishranom borimo protiv bubuljica.

A Jovana je devojka koja veoma dobro zna šta znači imati gnojne i bele bubuljice na licu. Ona je imala problematičnu kožu licu, pa je zbog toga bila veoma izložena različitim aknama Kažemo „bila“, jer je napokon uspela da reši ovaj težak problem. Naišla je na potpuno prirodno rešenje koje joj je pomoglo da ih jednom zauvek iskoreni. Sada je Jovana srećna i puna samopouzdanja. Nema akne i bubuljice.O čemu je reč, saznajte i vi na ovom linku:https://lepolice.com/bubuljice-su-bile-uporne-ali-ima-resenja/

Bele bubuljice – simptomi

 

Nije ih teško prepoznati.

Pri korenu su crvenkaste, a vrh im je bele do svetlo žute boje. Često sadrže gnoj. Uglavnom su mekane na dodir, veličine poput glave čiode i zapravo je reč o zapušenim porama.

bele bubuljice simptomi

Drugi naziv za njih su zatvoreni komedoni. Najčešće nastaju kao posledica nakupljenih nečistoća i viška sebuma, a često ih može pratiti i upala. Zbog toga ceđenje ovakvih bubuljica ne dolazi u obzir jer ćemo samo pogoršati upalu na licu i pojaviće se nove bubuljice. Najpre je potrebno preduzeti sve korake kako bi se smanjila upala od bubuljice i crvenilo.

Bele bubuljice najčešće će se javiti u T- zoni lica, na čelu, bradi i nosu. Ipak, ni drugi delovi lica nisu imunu na njih, pa izlaze i na obrazima, uz samu kosu, ali i na vratu, dekolteu, ramenima, leđima…

Vrste belih bubuljica

 

Od onih sitnih koje samo izgledaju naivno, do bolnih, tvrdih, potkožnih ili zagnojenih. Sve ovo jesu i mogu biti različite varijacije belih bubuljica.

Sitne bele bubuljice

 

Većini su dobro poznate. Mogu se javiti pojedinačno, ali mnogo su češće u grupacijama od čak desetak komada. Skoro su nezbežne tokom puberteta, ali nas mogu pratiti i kasnije tokom života kao posledica disbalansa hormona, tokom predmenstrualnog ciklusa, trudnoće, menopauze.

Mogu biti i posledica sunčanja i neadekvatne zaštite lica od Sunca. Posebno ukoliko postoje razvijeni simptomi fotosenzitivnosti.

Tu nije kraj. One mogu da svrbe, da bole, a često se javlaju i kao bubuljice nakon brijanja.

Prema mestima na kojima nastaju razlikujemo sitne bele bubuljice na bradi, na čelu, oko usta. Kada je reč o onima na bradi, javlja se uglavnom nekoliko bubuljica odjednom. Postoje teorije da su upravo to bubuljice koje uzrokuje ishrana.

Sitne bele bubuljice na čelu su u većini slučajeva ispunjene gnojem i pojavljuju se uz teme glave i na sredini čela. Ove uz teme glave mogu biti posledica mašćenja kose i perutanja temena.

Sitne bele bubuljice oko usta nisu toliko učestale, ali svakako se mogu javiti. Razloga je mnogo, od hormonskih poremećaja, ishrane. Javljaju se i usled iritacija kože, uzrokovanih depiliranjem nausnica ili određenim kozmetičkim tretmanima.

Utešno je što sitne bele bubuljice najčešće prolaze same nakon nedelju do 10 dana.

Bele potkožne bubuljice

 

Tvrde su na dodir, veoma bolne i vrh im se tek nazire ili je čak neprimetan. Ne pokušavajte da ih cedite nikako, jer će nastati otok i crvenilo. Nasilno istiskanje potkožnih bubuljica može lako dovesti do nastanka ožiljaka na licu, a to tek ne želimo!

Pore su zapušene, a ove bubuljice su česta posledica stresa, ali i agresivnih pilinga i upotrebe određenih lekova. Na žalost, na licu mogu ostati i mesecima, a ukoliko vas već duže muče, rešenje je poseta dermatlogu.

Bele gnojne bubuljice

 

Izgledaju grozno i zaista, jesu grozne! Ovde je reč o infekciji kože, a gnoj koji se nalazi na vrhu bubuljice je bele do žućkaste boje. Iako nam prvo pada na pamet da ih iscedimo, ipak nećemo to raditi. Kao i ostale bele bubuljice, i gnojne mogu biti posledica šminke, neodgovarajuće nege, hormona, ishrane…

Gnoj na površini su zapravo bela krvna zrnca pomešana sa prljavštinom, mrtvim ćelijama kože, sebumom… Gnojne bubuljice su veoma bolne, a mogu biti površinske ili potkožne. Javljaju se najčešće na bradi i čelu i nekada je potrebno nekoliko nedelja dok ne nestanu.

Bele tvrde bubuljice na licu

 

Stručan naziv za ovu vrstu belih bubuljica su milije. Već smo pisali o njima, ali moramo ih i ovde spomenuti.

Reč je o sitnim, belim ili žućkastim tačkama, a veoma podsećaju na potkožne gnojne bubuljice.

Prepoznatljive su po tome što se najčešće javljaju oko nosa i očiju, na kapcima ili bradi.

Njih nikako ne možemo iscediti, a sreća je ta što ne bole i što su bezopasne. Uglavnom su samo estetski problem, ali to je i više nego dovoljno da nas nerviraju. Milije su u suštini nakupljeni sebum i mrtve ćelije kože i ne uzrokuju ih bakterije.

 Kako ukloniti bele bubuljice?

 

U zavisnosti od vrste belih bubuljica, ali i od težine njihovog stanja, možemo da primenimo različite terapije. One blaže bubuljice moći ćemo da tretiramo prirodnim lekovima, dok će za  akutna stanja biti potrebni kozmetički tretmani, pa čak i upotreba antibiotika.

Prirodni načini za uklanjanje belih bubuljica

 

bele bubuljice lečenje

Verujemo da ćete se saglasiti sa nama da je prirodna kozmetika uvek najbolje rešenje. Zato su nam potrebna rešenja bez hemije i teških supstanci koje će blokirati i zapušiti pore. Prirodne maske i pilinzi za lice koje lako i brzo možemo napraviti kod kuće često će biti dovoljni da savladamo bele bubuljice.

Zaista je mnogo prirodnih lekova za uklanjanje bubuljica, ali navešćemo sada nekoliko najefikasnijih za bele bubuljice. Bitno je da budete uporni i da ne odustajete lako, jer su bele bubuljice stanje koje zahteva mnogo strpljenja.

Ulje čajevca

 

Ovo ulje je jedno od najmoćnijih kada se treba boriti sa bubuljicama. Ima snažno antiinflamatorno i antimikrobno dejstvo, dubinski čisti kožu i oslobađa zapušene pore. Ulje čajevca je veoma koncentrovano, pa ga je potrebno razblažiti nekim od hidratantnih ulja, recimo maslinovim, kokosovim…

Na jednu kašiku hidratantnog, dodajte pet kapi ulja čajevca. Tako razblaženo ulje nanesite direktno na bele bubuljice i isperite nakon pola sata.

Med

 

Ukoliko se odlučite za bilo koju od maski za lice sa medom nikako nećete pogrešiti. Med i cimet biće u svakom slučaju dobitna kombinacija, imaće antibiotsko i antiseptičko dejstvo, izvući će nečistoće i višak sebuma na površinu. Cimet poseduje antimikrobno svojstvo i zasutavlja širenje bakterija.

Pomešajte kašiku prirodnog meda i kašičicu cimeta, pa nanesite na masku na lice ostavite da deluje 20 minuta. Zatim isperite lice mlakom vodom. Ponavljajte postupak dva puta nedeljno.

Aloe vera

 

Biljka koja je neprevaziđena u nezi lica, a odlična je za smirivanje upala i infekcija na licu. Upravo to nam je i potrebno da bismo stali na put belim bubuljicama. Biće vam potreban svež gel iz lista aloje, a ako želite, možete dodati i nekoliko kapi ulja noćurka koji se efikasno bori sa aknama.

Nanesite gel aloe vere na lice i ostavite da deluje dvadesetak minuta, pa isperite.

Odličan piling ćete napraviti od gela aloje vere i morske soli. Samo vodite računa ukoliko imate bolne bubuljice, kako ne biste lice dodatno iziritrali.

Soda bikarbona

 

Čini nam se da je soda bikarbona lek za skoro sve, ali kako će nam pomoći u slučaju belih bubuljica? Jednostavno je. Umiriće crvenilo, očistiće lice i suzbiti upale koje uzrokuju bubuljice.

Napravite gustu pastu tako što ćete pomešati kašiku sode bikarbone sa malo vode, pa nanesite smesu na lice. Isperite masku nakon 15 do 20 minuta. Za vidljive rezultate, važno je da tretman ponavljate dva puta u toku nedelje.

Jabukovo sirće

 

Jabukovo sirće sprečava mašćenje kože i održava njenu prirodnu Ph vrednost. Deluje antibakterijski i dubinski čisti pore. Na tufer nanesite malo ovog sirćeta i tretirajte sve bele bubuljice na licu. Sprečićete razvoj bakterija i smanjiti lučenje sebuma.

Ovom spisku dodajmo i zeleni čaj, ružinu vodicu, beli luk, propolis, limun. Pomoći će i maska od belanceta. Ovo je odličan način za isušivanje bubuljica.

Kozmetička sredstva za bele bubuljice

 

U slučaju da sami prirodni lekovi ne pomažu, za uklanjanje belih bubuljica biće nam neophodni i određeni preparati koji će nam na tom putu pomoći. Svakako, podrazumeva se da ćemo koristiti kozmetiku koja odgovara našem tipu kože, koja je nekomedogena i ne uzrokuje pojavu novih akni.

Pomoći će nam losioni i kreme za lice koje sadrže salicilnu ili glikolnu kiselinu. Ove dve kiseline zaslužne su za čiste pore i lepu, zdravu kožu. Takođe, od pomoći će biti i sredstva na bazi benzoil-peroksida, jer će on smanjiti proizvodnju sebuma.

Povidon jod je još jedno od pametnih rešenja za bele bubuljice, jer eliminiše sve baktreije, čisti kožu i podstiče njen oporavak nakon upale.

Ukoliko do sada niste, uvrstite u svoju negu i čist pantenol, mast ili rastvor, svejedno je. Pantenol će hidrirati kožu i zaštititi je od štetnih spoljnih uticaja.

Birajte prirodne kreme za lice. Neka budu  na bazi prirodnih ulja, voskova, propolisa, uz dodatak neophodnih vitamina za kožu.

U slučaju teških i akutnih belih bubuljica, verovatno će biti neophodno uvođenje antibiotika kako bi se zaustavile infekcije ispod kože. Antibiotici će ubiti bakterije i sprečiti njihovo i razmnožavanje. Lekar nam može prepisati lokalni ili oralni antibiotik, a najčešće se u terapiji koriste eritromicin, klindamicin, doksicilin, dovicin.

Kozmetički tretmani za bele bubuljice

 

Različiti kozmetički tretmani mogu dati odlične rezultate i uspešno suzbiti bele bubuljice. Bitno je da svoje lice poverite edukovanim stručnjacima.

  • Laserski tretmani daju super rezultate, jer smanjuju upale, uništavaju žarište bubuljice i pomažu koži da se regeneriše. Savremeni laseri deluju na pore tako što ih skupljaju i regulišu proizvodnju sebuma, pa se samim tim koža manje masti;
  • Hemijski pilinzi, posebno prilagođeni stanju i tipu kože, takođe su jedno od bržih i efikasnijih rešenja. Kontrolisano se uklanja oštećeni deo kože, poboljšava se cirkulacija i saniraju se infekcije, čiste se zapušene pore i eliminišu bakterije. Jedan od oblika je i TCA piling;
  • LED terapija je sve popualarnija, jer je bezbolna, ali veoma efikasna. Različite boje svetlosti namenjene su za različite probleme, a za uklanjanje bubuljica upotrebljava se plava svetlost. Sada je sve popularnija i takozvana LED maska.

Uz sve nabrojano, najvažnije je da pratite svoj organizam, da uskladite životne navike, ishranu, da prilagodite kozmetiku koju koristite svom licu. Važno je da znamo da i za bele bubuljice ima leka, a mi smo uz vas na putu da ih pobedite. Javite nam šta je to vama pomoglo da ih se oslobodite.

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *