benzoil-peroksid-za-bubuljice
Bubuljice

Benzoil peroksid je prava stvar za akne!

Preparati na bazi benzoil peroksida su najčešće prepisivani lek za lečenje akni na licu. Zašto se  lekari oslanjaju na njega i kako deluje na bubuljice? Otkrijte!

Akne su vrsta bubuljica koja je definitivno najteža za uklanjanje. Na licu se manifestuju kao upaljeni čvorići, a poneka od njih ima i beli vrh. Prvi put se javljaju u periodu puberteta, a ako se zapuste i ne tretiraju, onda mogu da traju i u odraslom dobu. Uglavnom su posledica pojačanog lučenja hormona, koje utiču na niz promena na licu. Pa, tako, najpre se javlja masna koža i pojačano lučenje sebuma, dok se upaljene bubuljice javljaju nešto kasnije.

Bolje je sprečiti nego lečiti, pa pročitajte kako izgleda nega masne kože lica

Retko se u tretmanu akni utiče na sam uzrok njihove pojave, a to su u ovom slučaju hormoni. Uglavnom se krene od uklanjanja posledica na licu. Pa, tako, postaje primarni cilj rešiti se masne kože lica i zapušenih pora.

Benzoil peroksid vam upravo može pomoći da vratite koži normalnu PH vrednost i da se izborite sa bubuljicama.

Da bismo otkrili zašto je ovaj preparat toliko lekovit i šta ga izdvaja od ostalih sredstava za lečenje bubuljica, najpre da se upoznamo sa njegovom strukturom.

Šta je benzoil peroksid?

 

Benzoil peroksid je kao lek odobren od strane svetske zdravstvene organizacije za lečenje bubuljica. Hemijski ga definišemo kao jedinjenje organskog porekla.

 

benzoil peroksid za akne

Nazivaju ga oksidirajućim jedinjenjem, jer se u dodiru sa kožom raspada i pretvara u efikasno sredstvo za dezinfekciju. Otpuštanjem kiseonika sprečava razmnožavanje bakterija koje izazivaju nastanak akni.

Ovaj proces se naziva hidroliza kiseonika u koži. Kako benzoil peroksid sprečava razvoj mikroorganizama i bakterija na koži, važi za jedno od najboljih antibakterijskih sredstava. Otpuštanjem kiseonika stvara popularna benzojeva kiselina koja ima antiupalno dejstvo i smanjuje lučenje sebuma.

A kako to deluje na akne?

Način dejstva benzoil- peroksida

 

Ono što je problematičnoj koži lica potrebno je redovna dezinfekcija. Zbog snažnih antibakterijskih i keratolitičkih dejstava na kožu, benzoil-peroksid je često prvi izbor u tretmanu masne kože sa bubuljicama.

Benzoilni peroksid se na koži ponaša poput hemijskog pilinga. To znači da rastvara nečistoće nakupljene u porama, koje nakon nanošenja ostaju čiste i zatvorene.

Smanjivanjem broja bakterija na koži, smanjićete verovatnoću pojave bolnih i upaljenih bubuljica.

Važno je samo ne preterivati i ne koristiti velike količine preparata, jer može doći do kontra-efekta. A šta ako ni usled dugotrajne upotrebe bubuljice ne nestanu? Možda nije loše da odmah znate da postoji prirodna alternativa. Jovana se upravo tako rešila bubuljica, jer joj ništa drugo nije pomagalo. Sada joj je lice čisto, a bubuljice se ne vraćaju. A šta joj je pomoglo? Pročitajte sami u njenom ličnom iskustvu koje se nalazi na ovom linku: https://lepolice.com/bubuljice-su-bile-uporne-ali-ima-resenja/

 

Benzoil peroksid i drugi lekoviti sastojci

 

Benzoil peroksid je vrlo popularan kod lečenja svih vrsta bubuljica i iz razloga što se jako dobro kombinuje sa drugim lekovitim sastojcima. Nemojte se iznenaditi ako benzoil peroksid uočite na pakovanju zajedno sa salicilnom kiselinom ili nekom vrstom antibiotika. Pritom, važno je naglasiti da ne postoji nikakva opasnost za vašu kožu ako benzoil peroksid kombinujete sa drugim lekovitim preparatima. Dodatni plus je i to što ovaj sastojak ne utiče na mikrobiom kože. Studije kažu da kada se benzoil koristi u treapiji akni njena zaštitna barijera ostaje netaknuta!

Još jedno važno svojstvo benzoil peroksida je što utiče na smanjeno lučenje masnoće u lojnim žlezdama. Ovo svojstvo je izuzetno važno za sam proces lečenja akni, posebno kada su u pitanju uporne acne vulgaris. Kako je masna koža podložna nečistoćama, upalama i infekcijama, smirivanjem lojnih žlezda, učinili ste mnogo za sam proces izlečenja bubuljica.

Preparati na bazi benzoil peroksida su poznati i kao izbeljivači kože. To znači da ako pored bubuljica imate fleke na koži ili vam pojava hiperpigmentacije na licu nije strana pojava, evo dobre vesti za vas. Velika je verovatnoća da ćete rešiti oba problema sa samo jednim preparatom- benzoil peroksidom.

U našim apotekama ili drogerijama benzoil peroksid kao glavni sastojak možete naći u nekoliko različitih preparata.

Hajde da vidimo o čemu je konkretno reč.

Upotreba preparata sa benzoil peroksidom

 

Kako odabrati dobar i efikasan preparat na bazi benzoil peroksida zavisi  od stanja vaše kože, odnosno od ozbiljnosti problema sa kojim se vaša koža susreće. Nekada će vam biti potrebna kombinacija više preparata, ako je problem sa aknama veći. Recimo, ako imate potkožne akne koje ne nestaju. Postoji mogućnost da vaša koža uopšte ne reaguje na ovaj preparat.

Pre samostalnog eksperimentisanja, trebalo bi najpre da potražite savet lekara ili farmaceuta.

Kod nas u prodaji možete naći sledeće preparate:

  • Benzoil peroksid kreme
  • Benzoil peroksid gelove
  • Benzoil peroksid losione

Krema, gel i losion da bi se zvali preparatom benzoil-peroksida, moraju da sadrže ovu supstancu u rasponu od 5% do 10%.

To je sasvim dovoljna količina za uspešno lečenje akni. Vrlo mala količina je dovoljna za poboljšanje stanja kože sa bubuljicama. Zapravo, ne treba preterivati  Bubuljice neće brže nestati sa većom količinom nanetog proizvoda.

Nasilnom upotrebom benzoil-peroksida možete samo dodatno da iziritirate kožu. Ako stavite previše kreme ili gela, koža lica vam može biti suva i dehidrirana. Postoji mogućnost da vam se javi i prevremena pojava bora na koži, što svakako želimo da izbegnemo.

A šta izabrati? Kremu, losion ili gel?

Stiže objašnjenje!

Benzoil-peroksid krema

 

Da bismo neki proizvod nazvali benzoil- peroksid kremom ona u sebi treba da sadrži minimum 5% ovog sastojka. U suprotnom, neće biti efekta. Taj procenat ne bi trebalo da bude viši od 10%, jer bi preparat bio previse agresivan za kožu. Vodite računa o tome pri kupovini kreme za lečenje akni.

Kreme na bazi benzoil peroksida su vrlo delotvorne, jer ubijaju bakterije koje uzrokuju akne. Takođe, pomažu u uklanjanju viškova masnoća koji dovede do zatvaranja pora. Dobar su izbor za kožu lica, jer ne samo da uklanjaju bubuljice, već i utiču na ten.

Trebalo bi samo da povedete računa da ne nanosite kremu na zdravu kožu lica. Osim što nema potrebe za tim, rizikujete da bespotrebno isušite kožu.

Benzoil- peroksid gel

 

Gelovi za bubuljice su po svojoj prirodi nežnije i blaže teksture nego kreme. Pa, tako, ako se odlučite za jedan gel na bazi benzoil peroksida, očekujte da će koža biti vrlo brzo suva i da ćete na njoj moći da nanosite šminku. Ovo je ujedno jedna od glavnih prednosti gelova za lice. Nema masnih tragova na koži, kao što je to slučaj sa kremama za bubuljice.

Kod nas u prodaji postoji nekoliko popularnih preparata na bazi benzoil-peroksida. To su Duac gel, Benzacnen gel,  Acnefug gel. Zajedničko za ove preparate je što u većoj ili manjoj meri kao glavni sastojak sadrže benzoil peroksid. Duac gel je nešto jače sredstvo, jer u sebi sadrži i antibiotik klindamicin.

Gelovi na bazi benzoil-peroksida su vrlo efikasni kada je uklanjanje akni u pitanju. Koncentrovani su dovoljno da u potpunosti eliminišu štetne bakterije na koži lica. Nećete samo ukloniti akne, već i mitisere na licu. Ako vas oni muče, saznajte baš sve načine za uklanjanje mitisera sa lica.

Ako imate kožu sklonu bubuljicama, pretpostavljamo da je upotreba losiona za lice deo vaše redovne nege. Naš savet je da zamenite običan losion preparatom na bazi benzoil- peroksida.

Benzoil- peroksid losion

 

Redovnom upotrebom losiona koji sadrži benzoil- peroksid smanjujete mogućnost za pojavu novih akni na licu, jer losion kupi sve nečistoće sa kože. Videćete da je koža lica nakon upotrebe ovog preparata osvežena, a bubuljice zasušene. Na ovaj način, brzo ćete se rešiti i masne kože na licu.

Ipak, sa upotrebom preparata na bazi benzoil- peroksida ne treba preterivati. Već smo naglasili da je on jako dobar izbeljivač kože, pa preterana upotreba losiona može da iziritira i izbeli kožu.

Benzoil peroksid sapun

 

Benzoil peroksid sapuni mogu prijati izrazito masnoj koži, ali se ne trebaju koristiti svakodnevno. Uklanjaju višak sebuma i sprečavaju širenje bubuljica, što je odlična vest tokom letnjih meseci kada masna koža vodi bitku sa toplotom , odnosno osipom i masnim lepljivim tragom.

Preporučujemo vam benzoil peroksid sapun samo u slučaju nužde i nemate drugo sredstvo poput prirodnog losiona za čišćenje lica. Nanose se najpre na ruke a zatim utrljavaju na obraze, čelo, nos i bradu ali tako da izbegnete kožu oko očiju koja je osetljiva i može se zacrveneti.

Nakon temeljnog sapunjanja isperite lice vodom i nanesite gel protiv bubuljica.

Ovaj sapun je teže naći kod nas. Na inostranim  online šopovima može se naći – najpoznatiji je Acnestar.

O čemu još treba voditi računa sa ovim preparatom?

Ovo morate znati!

Neželjena dejstva benzoil peroksida

 

U većini slučajeva neželjeni efekti benzoil-peroksida se ispoljavaju nakon preterane i nepravilne upotrebe preparata.  Ono što možete uočiti na koži je blago peckanje, crvenilo, svrab i suvoća kože. Ako primetite ovako nešto, najbolje je da odmah prestanete sa upotrebom ovog preparata.

Veoma retko od simptoma možete primetiti otežano disanje ili oticanje. Ovo su glavni simptomi alergijske reakcije na tretman lečenja benzoil-peroksidom. U tom slučaju potražite hitnu medicinsku pomoć. Da do ovoga ne bi došlo, pre nanošenja  potrebno je da odradite alergo test. Nanesite mali količinu preparata na nadlakticu i sačekajte reakciju.

Ponekad se dešava da se vaša koža previše osloni na tretman benzoil peroksidom, pa nakon prestanka korišćenja akne mogu da se vrate. Nekada se bubuljice pojave u većoj meri nego što ste ih imali pre nego ste krenuli sa ovim preparatom.

Važno je da postepeno ukidate upotrebu kako ne biste imali ove probleme.

Koža može postati otporna na benzoil-peroksid, ali ako preparat koristite baš dugo. To se u praksi ipak retko dešava.

Benzoil peroksid za ožiljke od bubuljica

 

Usled nepravilnog ceđenja akni ali i agresivnog lečenja istih ostaju ožiljci na koži i prate nas godinama. Benzoil peroksid je jedno od sredstava koje se koristi kako bi smanjili vidljivost ožiljaka. Pored benzoil peroksida koristi se i salicilna kiselina, kako bi se sljuštio površinski sloj kože.

 

benzoil peroksid za lice

 

Ipak, neki stručnjaci radije preporučuju prirodnu negu lica koju možete vršiti kod kuće. Ona podrazumeva preparate na bazi biljaka i citrusa, koji postepeno ujednačavaju ten. Nakon četiri do šest nedelja možete videti rezultate i to bez mogućih kontraindikacija i crvenila koje izazivaju agresivna sredstva za uklanjanje ožiljaka na licu.

Pomenuli smo salicilnu kiselinu, vreme je da napravimo poređenje kako bi izabrali najbolje za svoju kožu!

Benzoil peroksid ili salicilna kiselina- šta je bolje?

 

Ovo je često pitanje jer se salicilna kiselina i benzol peroksid nalaze u mnogim preparatima za negu lica. Salicilna kiselina deluje nešto drugačije na kožu, ona uklanja prvi sloj kože (doslovno rečeno), mrtve ćelije i čisti pore sprečavajući njihovo zapušavanje i nastanak novih akni. Pokazala se dobrom u borbi sa ožiljcima i flekama od bubuljica, upravo zato što oslobađa lice starih, oštećenih ćelija i na taj način ga primorava na regeneraciju.

Benzoil peroksid se obično preporučuje kada se ljudi bore sa upaljenim crvenim bubuljicama, sa belim vrhom. Beli vrh predstavlja bakterijsku infekciju a benzoil peroksid ubija bakterije i na taj način isušuje bubuljice.

Za razliku od njega, salicilna kiselina se pokazala dobra prilikom lečenja cističnih i komedogenih bubuljica koje nikako da izbiju na površinu lica.

Možete koristiti čistač za lice sa salicilnom kiselinom i zatim naneti losion ili gel za bubuljice sa benzoil peroksidom. Ovakva kombinacija umiruje trenutno lice, ali na duge staze nije preporučljiva jer može izazvati dehidrataciju kože, svrab i crvenilo. Zato je uvek sigurnije birati prirodne proizvode.

Koliko često se koristi?

 

Tretman jednom dnevno se preporučuje. Benzoil- peroksid je najbolje nanositi uveče. Nakon toga, ako nema napretka, trebalo bi potražiti neki drugi preparat.  

Kožu tretiranu benzoil peroksidom ne bi trebalo izlagati jakoj sunčevoj svetlosti. Takođe, ove preparate strogo stavljajte na bubuljice, bez nanošenja na zdravu kožu lica. 

Nikako nemojte stavljati benzoil peroksid na ogrebotine, rane ili posekotine. Možete izazvati pojavu kontra efekata u vidu užarene, zategnute kože koja se ljušti, kao i crvenilo. Ponekad se može javiti i kontaktni dermatitis.

Koliko dugo sme da se koristi benzol peroksid za akne?

 

Upravo zbog pomenutih kontraindikacija benzol peroksid ne sme postati vaše osnovno sredstvo nege lica  i borbe sa bubuljicama. Dugoročno poverenje treba pružiti preparatima protiv akni sa prirodnim sastojcima, koji neguju unutrašnje slojeve kože.

Benzoil peroksid je tu da pomogne i treba ga koristiti kao propisanu terapiju stručnjaka, a na svoju ruku najviše 3 meseca, uz redovno nanošenje hidratatne kreme i pravilno čišćenje lica.

Cena preparata na bazi benzoil- peroksida

 

Ono što smo saznali ovom prilikom jeste da se preparati na bazi benzoil- peroksida zaista razlikuju po ceni. Možete da prođete vrlo jeftino, ali ima i skupljih proizvoda. Za ovako dobar, kvalitetan i efikasan preparat složićete se da ništa nije mnogo novca, pošto je benzoil peroksid stvarno delotvoran. Na vama je za šta ćete se konkretno odlučiti.

U zavisnosti od toga da li se radi o kremi, gelu ili losionu, treba izdvojiti od trista pedeset do dve hiljade dinara. 

Iskustva sa benzoil peroksidom

 

Korisnici benzoil peroksida imaju vrlo pozitivna iskustva sa ovim preparatom.

 

Većina je vrlo zadovoljna rezultatima nakon primene. Pa, da čujemo neka od njih:

Marina

„Bubuljice su dugo bile deo mog života. Prošla sam sve faze, od pojedinačnih bubuljica do pravih akni. Tek negde oko dvadeset pete godine rešavam da se ponovo pozabavim ovim problemom. Umorna od dosadašnje borbe, odlučujem da promenim doktorku i od svog novog dermatologa dobijam na recept gel za akne na bazi  benzoil peroksida. Mažem lice dva puta dnevno nekih mesec dana, kada počinju i prve promene. Primećujem da mi koža više nije toliko masna kao ranije i da su se bubuljice smanjile. Lice mi deluje čistije, jer su postojeće bubuljice poprilično zasušene. Baš sam zadovoljna ovim preparatom i velika preporuka od mene.“

Žarko

„Bubuljice su počele da mi se pojavljuju od dvanaeste godine života. Mislio sam da je prolazna faza u pitanju, ali nije bilo tako. Čekao sam poprilično dugo, pre nego sam shvatio da je ozbiljno. Od poznanika sam dobio preporuku za benzoil peroksid kremu. Nabavio sam preparat jako brzo i počeo sa upotrebom. Bio sam uporan i redovno upotrebljavao sredstvo. Nisam skroz eliminisao bubuljice, ali bile su vidno smanjene. „

Lekove na bazi benzoil peroksida možete kupiti i bez lekarskog recepta.  Ipak, za mnoge ljude koji imaju akne to često nije dovoljno. Dobra vest je da postoje efikasni medicinski tretmani koje možete dobiti na recept. Ne čekajte mnogo dugo, jer što pre započnete sa terapijom, pre ćete se rešiti bubuljica. Samim tim, postoji manji rizik od nastanka neke ozbiljne štete na licu u vidu ožiljaka od bubuljica.

Da ovom prilikom spominjemo i činjenicu da akne nisu samo estetski problem. One mogu biti i ozbiljan psihički problem, pogotovo ako duže traju. Osobe sa bubuljicama generalno pate od nižeg samopouzdanja, a povećan je rizik od pojave depresivne epizode. Što pre krenete u rešavanje ovog problema, pre ćete ostaviti bubuljice iza sebe i ujedno povratiti lep izgled, a to je ono čemu svi težimo.

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *