mikrobiom kože
Nega kože

Upoznajte mikrobiom kože! Nisu sve bakterije loše!

Znate li da je mikrobiom kože važan za lep izgled lica? Upoznajte ga. Saznajte šta ga remeti. Uz ove savete lako ćete ga dovesti u red.

Nije vam jasno o čemu se radi? Idemo onda redom.

Šta je mikrobiom kože?

 

Mikrobiom je jedna od onih stavki koje mogu da pripadaju “verovali ili ne” rubrikama! I zato – verovali ili ne – vaša koža je zapravo čitav jedan eko sistem sa svojim stanovnicima koji su zaista mnogobrojni.

 

mikrobiom kože lica

 

Ti stanovnici su mikroorganizmi, a svi oni čine skup koji zovemo mikrobiota. Mikrobiom je faktički deo tog skupa mikrooorganizama koji žive na određenom staništu ( u ovom slučaju na koži lica)

Dakle, mikroorganizmi na vašoj koži grade kolonije, spojeve i razvijaju se u manjem ili većem broju stvarajući – mikrobiom! A vi ih čak i ne primetite!

Mikrobiom je skup svih bakterija, virusa i gljivica koje žive na vašoj koži i može se reći da je to najgušće naseljeno mesto na svetu –  na 1cm kvadratnom se nalazi oko milion mikroba!

Mikrobi koji sačinjavaju mikrobiom su mikroskopski mali stanovnici koji žive u ravnoteži na našoj koži i time grade njenu prirodnu zaštitnu barijeru i služe njenom zdravlju.

Pitate se kako je moguće da oni služe zdravlju?

Prvi primer je beba koja se nalazi u sterilnom okruženju i po rođenju se na bebećoj koži stvaraju mikrobi koji pomažu ojačavanju njenog imuniteta.

Drugi primer je flora digestivnog trakta koja ako se naruši dovodi do zdravstvenih problema i moraju se nadomestiti dobre bakterije u stomaku da bi se problem rešio.

Tako je i sa kožom!

Dok su mikrobi u balansu koža je zdrava, a kada se taj balans naruši, koža ulazi u problematičnu zonu!

Zašto je bitan mikrobiom kože?

 

Svi “stanovnici” naše kože su tu prirodno i imaju svoju ulogu. Uloga im je da grade imunitet tela i organizma i kože koja je ujedno najveći organ kod čoveka!

Dobre bakterije koje žive na našoj koži, u njoj pa čak i ispod nje se svakodnevno bore sa lošim bakterijama i virusima koji napadaju i narušavaju zdravlje.

Na primer, naš mikrobiom na dnevnom nivou uništi veliki broj gljivica koje izazivaju gljivični dermatitis, gljivične akne ili seboroični dermatitis. Uništavaju bakterije koje izazivaju upale i velike akne i koje razaraju folikule dlačica na koži. Poenta je da mikrobiom kože igra važnu ulogu u zdravlju kože. 

Kada se desi da loše bakterije preovladaju i razbukte uz svoje dejstvo dolazi do upala, crvenila, svraba, perutanja kože lica kao i tela, različitih problema koji se moraju lečiti uz nadzor doktora, kao što je koža sklona aknama ili pak atopijski dermatitis koji nastaje usled dejstva alergena na kožu.

Zato je jako važno negovati svoju kožu i sve njene mikrobiomne stanovnike. Zamislite da je vaša koža 2m kvadratna plodnog zemljišta koje morate redovno održavati da bi negovao i uzgojio dobre bakterije koje rade u službi lepote i zdravlja!

Imajući to na umu, prvo treba da znate da je prirodna kozmetika uvek dobar izbor za negu kože.

Prirodni sastojci ne uništavaju prirodnu ravnotežu mikrobioma kože.

Ako vas zanima šta je to što ga narušava –  prenosimo vam u daljem tekstu!

Šta narušava mikrobiom kože?

 

Ovde je spisak poprilično dug, i spomenućemo sve što može da utiče na disbalans flore kože da bi znali kako to da popravimo!

 • jaki preparati za negu kože
 • ishrana
 • stres
 • preterana ili neadekvatna upotreba antibiotika
 • spoljašnji faktori

Jaki preparati za negu kože

 

Prvo mesto u ovom skupu narušitelja mikrobioma kože jeste sapun!

Sapuni su često puni sastojaka koji više štete koži nego joj koriste. Isušivanje kože i eliminacija prirodnog sebuma koji koža luči dovodi do propadanja dobrih bakterija koje tamo žive i pomažu koži da bude zdrava. Time se otvaraju vrata svim lošim bakterijama koje se nađu na koži i one nesmetano grade svoje kolonije često izazivajući svrab i iritacije na koži.

Isti slučaj je i sa jakim kupkama ili gelovima za tuširanje, lošim šamponima sa silikonima koji zagušuju pore i sprečavaju normalan rast i razvoj dobrih mikroba. Pročitajte kako i zašto nastaju bubuljice od šampona.

Zato je najbolje proučiti deklaracije proizvoda i potražiti one sa prirodnim i dobrim sastojcima koji neguju mikrofloru kože!

Isto je i sa preparatima za borbu protiv akni i bubuljica. Ukoliko su jaki i neadekvatni za tip kože koji je sklon stvaranju akni, uništavaju i mikrobiom kože.

Jovana je probala brojne proizvode za uklanjanje akni i bubuljica i neki su joj samo još više naštetili i uzrokovali pojačanje problema. Polako je postajala očajna, ubeđena da neće naći ništa što će je osloboditi bolnih i ružnih akni. Srećom malo je istraživala i pronašla rešenje koje joj je preporodilo lice! Ona sada ima sjajnu zdravu kožu lica bez crvenila i upala od bubuljica i akni. I vaše lice može biti takvo, ako probate njeno rešenje. Šta je to tačno, saznajte na ovom linku:https://lepolice.com/bubuljice-su-bile-uporne-ali-ima-resenja/

Ishrana i mikrobiom kože

 

Ishrana i te kako utiče na zdravlje i izgled kože, pa tako i na mikrobiom. Neke namirnice mogu narušiti PH vrednost kože od kojih zavisi razvoj mikroba na koži. Kada se PH vrednost menja, mikrobi se gube i teže se razvijaju na koži gde su inače imali pogodno tlo za razvoj.

Time se otvara prilika lošim bakterijama da se šire i ugrožavaju zdravlje kože.

Tu je još i uticaj ishrane na unutrašnji mikrobiom, gde se lošom ishranom on neutrališe ili uništava i tako dolazi do raznih infekcija.

Neophodno je razmišljati o hrani koja se unosi u organizam.

Ishrana koja pogoduje razvoju mikrobioma mora biti dobro izbalansirana, sa puno voća i povrća, crvenog mesa i ribe. Takođe mlečni proizvodi u vidu jogurta i kiselog mleka mogu pomoći da se dobre bakterije razvijaju nesmetano i u pravom pravcu!

U suštini, od koristi vam može biti ovaj vodič za ishranu protiv bubuljica.

Stres narušava mikrobiom kože

 

Stres je inače nešto što se često pominje kao glavni narušitelj zdravlja, i to nije bez veze! On menja hormonski balans u telu, utiče na velike promene i pojavu ozbiljnijih zdravstvenih problema. Takav uticaj ima i na mikrobiom kože, neretko stres izaziva i akne.

Pod uticajem stresa promene u telu izazivaju i promene na koži tela koje narušavaju strukturu zdravog mikrobioma. To može izazvati dalju pojavu i razbuktavanje akni, gljivičnih oboljenja kao i ekcema i mnogih drugih problema sa kožom.

Najbolje bi bilo izbegavati stresne situacije, ali to ponekad nije opcija, pa je zato dobro imati izduvni ventil i anulirati stres u organizmu. Ono što vas opušta i relaksira je pravo rešenje i pobrinite se da praktikujete takve stvari u svom životu što je češće moguće!

Upotreba antibiotika može biti kontraproduktivna

 

Antibiotici su neprijatelji svih bakterija i mikroba pa tako i ovih dobrih u našem prirodnom mikrobiomu! Ipak, oni se nekada moraju koristiti kada je zdravlje organizma ugroženo i to je uredu. Ali…

Važno je da se držite propisanih doza kao i vrste lekova koje vam je lekar preporučio.

Ukoliko na svoju ruku uzimate antibiotike i koristite ih neadekvatno, to može štetno uticati na mikrobiom celog tela i spolja i iznutra.

Zato se recimo preporučuje uzimanje probiotika uz antibiotike –  da se zaštite i obnove dobre bakterije u telu koje antibiotik eliminiše.Slično treba raditi i sa kožom, kada se koriste antibiotici za bubuljice. Dakle, dobro rešenje bi bilo i za kožu nanositi proizvode koji u svom sastavu sadrže dobre probiotike i obnavljaju mikrobiom kože.

Šta se dešava kada se naruši prirodni mikrobiom kože?

 

Kada dođe do narušavanja flore kože javljaju se razni problemi. Na primer:

 • Pojava i razbuktavanje akni i gnojnih bubuljica. Kada se dobre bakterije koje žive na koži lica i tela poremete dolazi do preovladavanja loših bakterija koje uzburkavaju stanje kože. Brzo se množe unutar pore oko folikula dlačica i prave čep koji kasnije prelazi u bolnu i gnojnu upalu. Tada je neophodno prvo sanirati i ublažiti upalu nekim prirodnim gelom za akne i bubuljice. Zatim se posvetiti adekvatnom čišćenju lica losionom za bubuljice koji će uništiti loše bakterije. Hidratacija i kreme na prirodnoj bazi koje će obnoviti mikrobiom i pomoći mu da se regeneriše je sledeći korak u ovom slučaju.
 • Tu je i pojava gljivičnih oboljenja kože koje sa sobom donose i perutanje i svrab lica i tela. Gljivice takođe neometano žive na našoj koži sačinjavaju mikrobiom. Međutim kada dođe do promene u sastavu kože i kiselosti sredine, dobre gljivice se menjaju i padaju pod uticaj loših kolonija koje narušavaju izgled i zdravlje kože. Tada se javljaju gljivične akne, lišajevi i pečati suve i perutave kože na licu i telu. Tada je neophodno posetiti lekara da odredi vrstu gljivica i pravu mikotičku terapiju.
 • Javljaju se još i različite promene u vidu suvih fleka na licu ili telu, različiti oblici dermatitsa i ekcema. Ovo su pojave koje su izazvane narušavanjem mikrobioma kože i neophodno je da dermatolog pronađe tačan uzrok i prepiše najbolju terapiju. Tada je suvoća kože izražena i hidratacija je neophodna! Ipak, za pravi i najbolji savet treba posetiti dermatologa i pratiti njegove savete!

Kada se sve sabere i oduzme potrebno je voditi računa o mikrobiomu i truditi se da on ostane u pozitivnom stanju.

U kavoj su vezi akne i mikrobiom kože?

 

Aknozna koža je u stalnom mikorbiomskom disbalansu. Pošto jedno uzrokuje drugo tu se zapada u začaran krug.

Akne su sklone nastanku na problematičnoj i masnijoj koži, i to baš u momentima kada prirodna mikro flora kože opadne. Tada loše bakterije i nečistoće grade svoje carstvo uzrokujući akne i bubuljice.

Često se neadekvatnim preparatima za bubuljice i akne, mikrobiom još više ošteti tada se javlja pogoršanje stanja kože i razbuktavanje upala! Dobre bakterije i mikrobi ne mogu da povrate svoj broj i funkciju i podređene su lošim bakterijama a to su najviše Staphylococcus epidermidis i Propionibacterium acnes.

Zato je neophodno voditi računa o poreklu i sastavu proizvoda za eliminaciju i umanjivanje bubuljica. Ako je sadržaj elemenata koji se nalaze u losionima i gelovima za bubuljice i akne nije prirodan i sadrži loše kozmetičke sastojke delovaće štetno i na mikrobiom kože.

Prirodna kozmetika je uvek najbolje rešenje, ali i savetovanje sa dermatologom ukoliko su potrebne antibiotske ili antimikotičke terapije!

Kreme i preparati koji sadrže probiotike i neguju mikrobiom

 

Postoje različite kreme za lice ili za telo koje imaju u svom sastavu probiotike koji obnavljaju floru na koži i time pospešuju njeno zdravlje.

Takve kreme su pozitivnih dejstava.

 

ravnoteža mikrobioma

 

 • Probiotska krema za lice koja sadrži veliki broj aktivnih probiotskih bakterija. Deluje na crvenilo i perutanje lica, ponekada je dobra i kao mikotik odnosno deluje i na loše gljivice koje razaraju prirodan mikrobiom.

Neke probiotske kreme su bazirane na mlečnim probioticima koji jačaju imunitet kože i prirodnu zaštitu. Obnavljaju mikrobiom kože i tako štite od loših bakterija. Mogu se koristiti na licu ali i na telu i namenjene su normalnoj i mešovitoj koži lica.

 • Serumi za lice sa probioticima su takođe jedni od preparata koji neguju i obnavljaju mikrobiom kože. Oni deluju nežno i upijaju se brzo. Regenerišu mikorbiom, deluju i na zaglađivanje sitnih bora i najvažnije jača imunitet kože lica.

Postoji i probiotski serum za lice koji je namenjen anti age tretmanima lica, ali deluje na jačanje imuniteta ćelija kože i obogaćuje kožu dobrim bakterijama. Time osvežava i regeneriše mikrobiom i deluje na zdravlje kože lica!

Pročitajte više o probioticima za kožu.

Kako popraviti mikrobiom kože?

 

Prvo je neophodno posvetiti se pravilnoj nezi lica i tela i dobrim preparatima da bi se sprečilo propadanje mikrobioma.

Prevencija je uvek pola zdravlja, pa tako i u ovom slučaju!

 

 • Vodite računa o sastojcima preparata za čišćenje i negu lica i tela, neka budu prirodni i hidratantni.
 • Kreme i kozmetička mleka za lice i telo treba da budu visoko nutritivna i da pomažu prirodnoj mikroflori kože da se regeneriše i ojača. Bilo bi najbolje da sadrži probiotike u sebi i tako doprinosi optimalnom zdravlju kože!
 • Ukoliko su bakterijske ili gljivične upale uznapredovale i izazivaju iritacije i crvenilo na koži neophodno je posetiti lekara da se problem tretira na pravi način!
 • Izbegavajte ili smanjite tretmane i pilinge lica i tela jer oni oštećuju prirodan mikrobiom kože. Oni nisu za svakodnevnu negu.
 • Uvek koristite krema sa zaštitnim UV faktorom jer se kolonije mikroba koje štite našu kožu oštećuju kada su izložene sunčevim zracima nezaštićene.

Mikrobiom je poseban svet za sebe koji se nalazi na našem telu i jedinstven je kao otisak prsta. Održava imunitet kože i tela i neophodan je da bi sve funkcionisalo kako treba.

Simbioza našeg organizma i mikroorganizama koji su smatrani lošim, ipak daje nešto dobro a to je lepota i zdravlje kože i celog tela. Zato posvetite pažnju i mikrobiomu i uživajte u rezultatima!

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *