bubuljice od šampona
Bubuljice

Proverite! Možda su to bubuljice od šampona na licu!

Znate li da bubuljice od šampona mogu biti ozbiljan problem ukoliko ne reagujete na vreme?! Istraživali smo koji to sastojci unutar šampona izazivaju akne i kako protiv njih.

Kada se kupuje šampon za kosu retko se obraća pažnja na delakraciju proizvoda. Većinu ljudi jednostavno osvoji šareno pakovanje, a zatim i miris šampona i tako požele odmah da ga nanesu na kosu. Neki od proizvoda izazvaće akne i bubuljice i unišititi vašu lepotu, hajde da vidimo zašto je to tako.

Šta su bubuljice od šampona?

 

Na osnovu istraživanja kozmetologa i dermatologa u svetu, dolazi se do zaključka da se svaka osoba barem jednom u svom životu susrela sa bubuljicama od šampona.

To su različite vrste akni koje izbijaju na koži i narušavaju lepotu, nakon nekoliko sati od pranja kose.

Ponekad je proces izbijanja duži, jer je koža otpornija, pa tako bubuljice od šampona nastaju za dva do tri dana od pranja kose.

Sve u svemu pojavljuju se i ne možemo se praviti da ne postoje. Prikrivanje šminkom nije trajno rešenje i zato pročitajte naredne redove i saznajte sve o njima kako bi ih se rešili za sva vremena.

Simptomi i gde se javljaju bubuljice od šampona?

 

Nakon šamponiranja, a zatim ispiranja vlasi kose i temena glave, oseća se blagi svrab na samom temenu ali i čelu. Svrab se može proširiti na područje oko ušiju i celokupne slepoočnice. Dakle, celopni gornji deo lica sve do očiju izložen je šamponu i može biti iziritiran. Na njemu će se nadalje pojaviti bububljice od šampona.

 

bubuljice od šampona za kosu

 

Osetljiva i suva koža lica uglavnom se prvo susreće sa crvenilom i jakim svrabom pa čak i perutanjem kože. Moja koža je baš takva i meni se od neadekvatnog šampona koža na čelu izdigla, bukvalno je otekla. Nakon nekoliko dana otok je spao i pojavile su se bubuljice.

Čitajući iskustva korisnica dolazim do zaključka da je masna i normalna koža lica nešto otpornija na šampone, u poređenju sa suvom kožom. Ovakvi tipovi kože izbeći će crvenilo ali možda neće velike, crvene i bolne bubuljice.

Marija se godinama osećala loše, bezuspešno pokušavajući da se izbori sa bubuljicama na licu. Akne su bile bolne i crvene pa ih je svakodnevno prekrivala korektorima. Šminka je dodatno nadraživala njenu kožu i stvarala dodatne probleme, podstičući infekciju. Njenoj muci došao je kraj uz fantastično rešenje koje je pronašla ! Prirodnim putem i za kratko vreme, rešila se masne kože, bubuljica, akni i mitisera koji su je godinama opsedali. Ona je presrećna, a njeno lice je čisto i bez tragova akni. I vaše lice može postati takvo ako primenite njen način borbe. O čemu se radi, saznajte iz njenog iskustva koje se nalazi na ovom linku: https://lepolice.com/nemam-vise-bubuljice-na-licu/ .

Bubuljice od šampona pojavljuju se postepeno i može vas zadesiti desetak sitnih belih bubuljica ili dve do tri velike potkožne akne.

Pojavljuju se na samom temenu glave uz vlasi kose ali i na čelu, slepoočnici i u ušnoj školjci.

Gde god da su, nisu prijatne i treba ih se rešiti na prirodan način.

Zašto nastaju bubuljice od šampona?

 

Bubuljice od šampona nastaju iz dva razloga, navode stručnjaci. Obrazložili smo ih u narednim redovima.

Bubuljice od peruti

 

Za prvu vrstu bubuljica zaslužni smo mi sami, ponekad. Ukoliko se šampon za kosu ne ispere pravilno on se zadržava na temenu glave. Iritira teme i stvaraju se dodatne količine mrtvih ćelija kože i mešaju sa ostacima šampona. Dobijamo ljuspice koje se lepe za samu dlaku i primećuju se na dnevnoj svetlosti. Reč je o svima poznatoj peruti!

Moram da naglasim da različita oboljenja kože mogu stvoriti perut i ukoliko primetite crvene pečate na glavi ili vas koža boli, a kosa opada, vreme je za posetu dermatologu. U dosta slučajeva nepravilno ispiranje šampona stvara perut i loš izbor preparata za pranje kose su ti koji zapušavaju pore i nadalje stvara bolne akne na temenu glave.

Perut ostaje na garderobi, zamislite onda koliko se čestica iste taloži na vašem čelu?

Perut se meša sa bakterijama koje čine mikrobiom kože i prodire kroz pore vašeg lica, tako da se iznenada pojave ružne bubuljice na čelu ili bubuljice iznad uha, tik do slepoočnice.

Bubuljice izazvane sastojcima šampona

 

Možete ispirati šampon pravilno tako da kosa ostane potpuno čista i da nema ni traga peruti i to je za pohvalu. Ukoliko se i nakon takvog temeljnog i pravilnog pranja kose pojavljuju bubuljice po čelu reč je o bubuljicama od šampona.

Rekli smo već da ovakvu vrstu akni prati svrab, crvenilo i a ponekad i otok kože lica. Izazivaju je pojedini sastojci šampona koji su preagresivni za vaše lice.

Prvi na ozloglašenoj listi jesu sulfati.  Oni se često na deklaraciji šampona pronalaze pod skraćenim nazivom kao SLS, ALS ili SLES, na žalost omiljeni su sastojak većine proizvođača šampona za odrasle. Sulfati su sa jedne strane zaista dobri, kada dođu u dodir sa kosom i vodom oni proizvode puno pene tako da je potrebna mala količina šampona za pranje čitave kose. Zatim sulfati u dodiru sa kožom i kosom izvlače ulja, vodu i sve negativne čestice ostavljajući za osobom potpuno čistu kosu.

E sad, prirodna ulja i voda potrebni su vlasima ali i temenu glave da ostanu hidrirani i nikako ih ne treba izvlačiti. Sulfati crpe energiju koži glave, a zamislite tek šta se dešava kada dođu u dodir sa kožom lica?

Izvlače prirodna ulja i vodu sa vašeg čela i slepoočnica, tako da koža ostaje potpuno dehidrirana i nezaštićena. Napadaju je bakterije iz spoljašnje sredine u rekorodnom roku i nastaje infekcija, odnosno bubuljice na licu.

Naredni sastojak pojedinih šampona nalazi se i u kremama za lice, a ozlogolašen je i nikako ne prija osetljivoj koži. Govorimo o parabenima koji se u šamponima pronalaze pod različitim nazivima, kao hemijsko jedinjenje Metilparaben, zatim Etilparaben i Butilparaben ali i mnogi drugi. Oni održavaju druge sastojke unutar šampona svežim i hranjivim, ali ta svežina koži ne prija i eto akni od šampona.

Ne treba joj i zato navedene parabene treba zaobilaziti u širokom luku kako bi se izbegle bubuljice od šampona. Kako se šampon sliva niz čelo sa njim do kože lica dopiru različte vrste slikona i zaglavljuju se među pore. Oni pronađu svoje udobno mesto među porama i sprečavaju kožu da diše, regeneracija lica se usporava i postajemo podložni različitim tipovima akni.

Sigurna sam da sada tražite odgovor na sledeće pitanje.

Kako da znam da su to baš bubuljice od šampona a ne neke druge?

 

Bubuljice od šampona pojavljuju se taktično, najpre prateći liniju samih vlasi kose. Primetićete ih visoko na čelu i lagano će se širiti ka vašim očima, odnosno obrvama. Slično je i sa slepoočnicom, tu mogu nastati bolne, crvene bubuljice od šampona i pratiti vas nekoliko nedelja.

Obično se crvene potkožne akne od šampona pojavljuju u predelu slepoočnice, tik uz koren kose i uho. Sa druge strane, dame se susreću sa bubuljicama od šampona na čelu koje su sitne, beličaste i jako svrbe.

Samo da znate, šampon nije jedini krivac!

Bubuljice od regeneratora za kosu

 

Bubuljice od regeneratora za kosu nastaju kao posledica nepravilnog nanošenja ovog proizvoda.  Jasno je da treba birati što prirodniji regenerator i izbeći parabene i silikone unutar njega. Ipak, ni tada niste sasvim sigurni i ukoliko ga pravilno ne nanesete možete prouzrokovati akne na temenu glave ali i bubuljice na licu.

Regenerator za kosu nanosi se na krajeve kose, sve do sredine vlasi. Nikada ga ne treba stavljati na teme glave, jer će svojim uljima narušiti balans kože. Zapušiće pore i stvoriti bolne, potkožne bubuljice.

Njegova struktura je gusta kako bi hidirirao kosu i sadrži prirodna ulja koja podstiču regeneraciju, a koja su suviše teška i jaka za kožu lica. U dodiru sa kožom glave on se sliva na čelo i lice, stvarajući bubuljice. Regeneratori u sebi često imaju silikone, koji pružaju krajevima kose zavidan sjaj. Kada dođu u kontakt sa licem zapušavaju pore i stvaraju bolne bubuljice.

Upotrebljavajte regenerator pravilno i sačuvajte lepotu svog lica!

Kako sprečiti bubuljice od šampona za kosu?

 

Kako bi sprečili nastanak  bubuljica od šampona za kosu morate izabrati preparat koji odgovara vašem tipu kože. Kada kažem tipu kože ne mislim da postoje šamponi namenjeni masnoj ili suvoj koži lica, to je suludo! Jednostavno treba biti promišljen prilikom kupovine i čitati deklaracije šampona za kosu kako bi izbegli negativne, suviše jake hemijske čestice. Prirodan šampon prijače koži temena glave i neće iritirati vaše čelo i prouzrokovati akne.

 

akne od šampona

 

Kako bi potpuno eliminisali šansu za nastanak akni od šampona za kosu, redovno pilingujte lice. Piling od šećera prija svim tipovima kože i najjednostavniji je za pripremanje i izvođenje.

Možete dodati malu količinu šećera u svoj omiljeni šampon, odnosno u šaku. Iscedite šampon i dodajte dve kašike šećera kako bi izmasirali teme glave i uradili blagi piling kože na glavi.

Na taj način ćete podstaći mrtve ćelije kože da otpadnu i neutralisati perut. Kako bi perut potpuno nestala i prestala da stvara akne na licu i temenu glave, potrebni su vam blagi šamponi sa vitaminima i prirodnim uljima. Oni će ojačati kožu i kosu i pritom pospešiti regeneraciju, tako da zaobiđete bubuljice i blistate.

Možete i jednostavno skloniti kosu sa lica i napraviti pletenicu ili vlasi vezati u rep kako bi izbegli nastanak bubuljica od šampona.

Kako ukloniti bubuljice od šampona?

 

Na samom početku priče pomenula sam da usled korišćenja neadekvatnog šampona za kosu čitavo čelo može oteći, postati crveno i bolno. U narednim danima pojaviće se akne i ukoliko ih ima više od dve do tri i lice je i dalje otečeno i bolno neophodno je posetiti dermatologa. Uglavnom je reč o jakoj upali za koju je potreban stručan savet a ponekad i antibiotici, saznajemo istražujući.

Imali ste sreće i pojavilo se svega dve do tri bubuljice na čelu od šampona?

Pristupite im ozbiljno kako se ne bi proširile i naravno nemojte više koristiti šampon koji je izazvao irtiraciju i infekciju.

Dezinfikacija i čišćenje problematičnog dela kože

 

Bubuljice od šampona nastale su nagomilavanjem negativnih čestica iz proizvoda i mešanjem sa prirodnim uljima i drugim nečistoćama. Zato, pre nego što pređete na proces lečenja akni najpre treba ukloniti štetočine i pravilno očistiti lice.

Lice možete očistiti bornom kiselinom koja se u malim flašicama kupuje u apoteci. Borna kiselina treba biti prilagođena nezi lica i morate naglasiti apotekaru za šta ćete je koristiti. Ona će očistiti pore i smiriti upaljene, crvene bubuljice.

Ukoliko želite prirodno sredstvo, koje nije jako i pritom neguje i čisti kožu birajte losion za lice. Laganom strukturom efikasno će pokupiti nečistoće i neće dehidrirati kožu lica. Zatim, krenite u akciju isušivanja bubuljica od šampona, a evo i kako.

Isušivanje bubuljica od šampona uz salicilnu kiselinu

 

Salicilna kiselina je poznati lek za bubuljice, koji smiruje crvenilo oko samih akni i zatim ubrzava isušivanje istih. Mala količina ove kiseline namenjene za negu kože lica nanosi se direktno na bubuljicu i pruža trenutno olakšanje. Nakon nekoliko dana bubuljice će se isušiti i nestati sa kože.

Salicilna kiselina se koristi u vidu određenih proizvoda za negu koji je sadrže.. Ukoliko vam se žuri i želite da dve do tri akne od šampona što pre nestanu, upotrebite salicilnu kiselinu iz prirode i nanesite je u vidu maske za lice.

Jagode su dar prirode u kom se nalazi salicilna kiselina. Dva do tri zrela ploda treba pomešati sa jednom kašikom meda. Smesu nanesite na područje zahvaćeno aknama i ostavite da deluje desetak minuta. Zatim lice temeljno isperite vodom!

Ova kiselina dodatno otvara pore i izvlači toksine iz unutrašnjosti kože, tako da lice napokon bude potpuno čisto i može da se regeneriše. Pomenutu masku ne treba nanositi svakodnevno na lice. Upotrebite je dva puta mesečno. Za svakodnevno nanošenje i tretiranje bubuljica od šampona tu su serumi za akne i gel protiv bubuljica koji upija za nekoliko minuta i smiruje kožu lica.

Koža je pretrpela šok i treba joj pružiti dodatnu pažnju kako bi se regenerisala i kako bi izbegli fleke i ožiljke od akni!

Jačanje kože i regeneracija uz masku od gline, hidratatne kreme i led masku za lice

 

Kako bi koža ostala negovana i ojačala imunitet nakon borbe sa bubuljicama od šampona, pružite joj dnevnu negu i vitamine i minerale iz hidratatne kreme. Zaštitićete je od spoljašnjih uticaja i omekšati, a pritom će postajati jaka i otporna na nove bubuljice.

Nemojte zaboraviti da se na koži idalje nakupljaju nečistoće i  šampon se sliva do čela. Pružite licu detoks uz masku od zelene gline minimum jednom mesečno. No, pre toga se svakako postarajte da uvek, ali uvek, lepo i temeljno isprete šampon sa sebe. Ne samo sa kose, nego i sa lica.

Ukoliko su ostale tamne fleke i ožiljci od akni od šampona na licu, regenerišite kožu uz tretman iz kozmetičkog salona. Led lampe za lice na prirodan način podstiču obnavljanje kože i stvaranje novih ćelija, tako da potpuno izbrišu tragove infekcije.

Kao što vidite nije dovoljno brinuti samo o koži lica i koristiti prirodne proizvode. Morate voditi računa i o kozmetici koju stavljate na svoju kosu, kako bi sačuvali lepotu. Jedini put do zdrave kose ali i lepog lica jeste biranje prirodnih šampona koji prijaju telu i koji ne izazivaju iritracije. Sve drugo vodi ka dosadnim i bolnim aknama, za čije lečenje je ponekad potrebno i nekoliko nedelja.

Budite pažljivi prema svom telu i obratite pažnju i na ove uzročnike akni na koje možda niste ni sumnjali!

 

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *