borna kiselina za lice
Nega kože

Borna kiselina za lice – rastvor i maske koje čiste kožu!

Pitate se kako to borna kiselina za lice može da pomogne vašoj koži? Odgovori su brojni, jer su blagodeti ove kiseline za vašu kožu mnogostruke.Kao i sa svim proizvodima koje koristimo za kožu lica i tela, trebamo biti obazrivi i dobro proučiti sve prednosti i mane određenog preparata. Upravo vam to sada pružamo.

Šta je borna kiselina?

 

Borna kiselina (BA) spada u blage kiseline, stoga su njene primene u medicinske svrhe brojne. Ona je među glavnim sastojcima skoro svake kućne apoteke, veoma je efektna. 

Koristi se kao blagi antiseptik, povoljno deluje na upale, osipe kao i na akne.

Bornom kiselinom se takođe uspešno borimo i protiv gljivičnih infekcija koje su, nažalost, veoma česte. Takođe je odličan saveznik u nezi lica!

 Ekonomična, pristupačna i veoma lekovita- 

njeno veličanstvo; BORNA KISELINA

Veoma je važno da znate da se uvek i isključivo koristi rastvor borne kiseline, i najbolje uz konsultacije sa lekarom. Rastvor borne kiseline ima povoljno dejstvo ne različite dermatološke probleme, ali sama borna kiselina može da šteti koži, da je isuši i iziritira.

  

 Prednosti borne kiseline za lice

 

Ako želite lepu i čistu kožu, ujednačen ten bez crvenila, vrlo lako to možete postići uz bornu kiselinu. 

Akne, mitiseri, crvenilo i diskolorizacija kože ne samo da fizički narušavaju izgled, već deluju i na naše samopouzdanje. Danas, kada u ponudi imamo mnoge kozmetičke preparate, nismo sigurni šta da odaberemo, a rešenje možda već stoji u našem ormariću – borna kiselina.

Zbog svojih antiseptičnih svojstava, borna kiselina  za lice umanjuje crvenilo oko samih akni i ublažava upalne procese. 

U mnogim kozmetičkim proizvodima kao što su losioni, maske ili tonici za čišćenje lica, jedan od glavnih sastojaka je baš borna kiselina, ili borni alkohol (rastvor borne kiseline u etanolu). 

Ako se uzme u obzir da je borna kiselina za lice i anibakterisko i antifunginalno sredstvo, zaključak se sam nameće, da će biti od pomoći pri lečenju kože lica, jer su bakterije I nečistoće glavni uzroci akni.   

Aktivne komponente u hemijskoj formuli borne kiseline svrsishodno prodiru u dublje delove dermisa i dubinski čiste pore, dezinfikuju kožu i eliminišu naslage masnoće sa lica.

Sredstva na bazi borne kiseline, ili sam vodeni rastvor borne kiseline, najbolje je koristiti za masnu ili kombinovanu kožu, jer kao i svi antiseptici, ona isušuje kožu.

Ako bi smo na već suvu kožu naneli antiseptik ili u ovom slučaju rastvor borne kiseline, došlo bi do iritacije usled dehidracije i narušavanja PH vrednosti kože, stoga je najbolje pre korišćenja konsultovati stručno lice.

Ovo blagotvorno sredstvo možemo naći u tečnom obliku, ali i u čvrstom – u vidu pudera. Oba imaju ista svojstva, ipak najbolje je da se koriste uz preporuku i objašnjenje lekara. 

Pitate se – to je ipak kiselina?

Koliko je opasno da se koristi? Da li ima sporedne efekte? Koliko često sme da se koristi?

Kao i za sve u životu – ključ je u umerenosti! To nije jedina kiselina za lice.

Sve blagodeti bilo kog medikamenta postaju negativnog dejstva ili čak i opasne ako se sa njima preteruje. 

Marija je imala problematično lice puno akni i bubuljica i ista ova pitanja: Može li mi borna kiselina za lice pomoći? Bila je skeptična jer je mnogo toga bezuspešno upotrebljavala. Našla je rešenje u nečem još boljem i oduševljena je. Rešila se svih bubuljica, mitisera i masne kože potpuno prirodno i lako. Pre nego što posegnete za kiselinom sa kojom treba da budete obazrivi, pročitajte njeno iskustvo koje se nalazi na ovom linku: https://lepolice.com/nemam-vise-bubuljice-na-licu/

Borna kiselina za čišćenje lica

 

Čišćenje lica ? Pitanje koje nas svakodnevno muči. Kako da pravilno i dubinski očistimo lice od svih spoljnih i internih uticaja. Borna kiselina ima svojstvo ubijanja patogena, zbog toga je veoma primenljiva u preparatima za čišćenje kože. ČistI kožu od nečistoća i upala uzrokovanih mikroorganizmima. Odličan je u borbi protiv bubuljica i akni.

Redovnom upotrebom troprocentnog rastvora, tako što prebrišete lice, dobićete zadivljujuće rezultate. Kožu ostavlja čistom, izgleda zdravije i svežije.

Ovaj tretman bi trebao da se primenjuje svaki drugi dan dve nedelje, nekada može i svaki dan ako je koža lica sklona povećanom lučenju masnoće. Posle tretmana čišćenja lica bornom kiselinom treba naneti hidratantnu kremu da bi se održala vlažnost i elastičnost kože. Tretman je najbolje obavljati ujutru. Važno je pre početka terapije obaviti konsultacije sa dermatologom!

Maske za lice sa bornom kiselinom

 

maske sa bornom kiselinom za lice

 

Možemo li sami da da napravimo masku za lice sa bornom kiselinom kod kuće, pitate se?!- 

MOŽEMO!!! A evo i primera:

Kamilica i borna kiselina

 

Kamilica je već poznata po svim svojim lekovitim svojstvima, posebno kada je nega kože u pitanju. Pored širokog spektra benefita koje sadrži važno je istaći da čisti, zateže i ujednačava kožu lica.

U kombinaciji sa rastvorom borne kiseline dobijamo jedinstveni tonik za čišćenje lica ali funkcioniše i kao prirodni izbeljivač kože. Smiruje upalne procese i crvenilo kod bolnih, otečenih akni.

Sve u svemu: kamilica + borna kiselina= dobitna kombinacija.

Recept: U razmeri 1:1 pomešamo tinkturu kamilice i rastvor borne kiseline. Na predhodno očišćenu I osušenu kožu lica nanosimo dobijeni tonik uz pomoć tufera. Isperemo posle desetak minuta

Maska za lice sa bornom kiselinim i glinom

 

Recept: Pomešamo glinu u prahu i troprocentni rastvor borne kiseline. Tu smesu možemo nanositi na lice i vrat jer uklanja i leči bubuljice i akne.

 Glina u prahu bogata antioksidantima čisti i zateže kožu, skuplja široke pore i čisti od viška sebuma i što je najvažnije – hrani kožu mineralima potrebnim za lep i zdrav izgled lica!

U kombinaciji sa bornom kiselinom čini moćno sredstvo u borbi protiv masne kože sklone bubuljicama. 

Maska za masnu kožu sa bornom kiselinom i glicerinom

 

Recept: U pedeset grama borne kiseline u prahu se doda dve grama glicerina i pedeset grama alkohola. Dobijeni rastvor nanosimo na lice uz pomoć tufera, najbolje pred spavanje i ujutru dobro isperemo kožu mlakom vodom.

Kako je glicerin odličan saveznik u borbi protiv masnoće kože i daje posebnu elastičnost  možemo samo reći zbogom mitiserima i širokim porama!

Maska za izbeljivanje i čišćenje lica sa bornom kiselinom

 

Recept: Jednu kafenu kašičicu rastvora borne kiseline dodamo u činiju u koju smo predhodno stavili kašičicu glicerina i kašičicu soka od limuna. Dobro promešamo i ostavimo par minuta da se sjedini i serum je spreman za nanošenje.

Naneti na lice i ostaviti da deluje desetak minuta, zatim dobro isprati lice. Važno je da pre nanošenja, serum testirate na malom delu lica, najbolje kraj uha, nanesete malu količinu seruma i sačekate koji minut da vidite da li ima reakcije, jer je serum specifičan i dosta jak.

Kako su glicerin i borna kiselina za lice već odlični saveznici u čišćenju i održavanju kože lica, kada im se doda limun za lice (koji je antiseptik i vitaminska bomba za ceo organizam pa tako i za kožu)dobijamo sredstvo koje je odlično i za izbeljivanje kože! Može se nanositi na ruke i stopala, kao i na lice, ali predhodno se mora isprobati na manjem delu kože, da ne bi bilo neželjenih reakcija u vidu crvenila.

Borna kiselina za bubuljice

 

Akne i bubuljice, mitiseri i crvenilo!!! Šta sad? Koža je masna, ten neujednačen! 

Postoji rešenje! Brzo, efikasno i pristupačno! Borna kiselina za lice! 

Poznato je da akne i bubuljice nastaju zbog nečistoća koje se zadržavaju na koži, posebno ako je povećano lučenje sebuma, kao i zbog delovanja različitih bakterija i mikroorganizama koje narušavaju zdravlje kože. Borna kiselina je sredstvo koje deluje kao antiseptik i time uništava loše agente iz spoljnog uticaja životne sredine, čisteći i umirujući upaljena mesta na koži, kako tela tako i lica! 

 Problemi sa gljivičnim infekcijama?! Rešenje je isto: BORNA KISELINA.

Rastvor borne kiseline se uspešno bori protiv gljivičnih infekcija, pa je koristan kod gljivičnih akni koje su veoma česte.

Borna kiselina za iziritiranu kožu

 

Često se borimo sa iziritiranom kožom, raznim osipima i crvenilom. Svestranost medikamenta o kom ovde pišemo ima povoljno dejstvo i za ove probleme.

Dermatološka upotreba borne kiseline je mnogostruka;

  • Ova kiselina se uspešno koristi u borbi protiv gljivičnih infekcija kože. Lično sam se uverila u lečenje gljivice koju prenose psi i mačke, usled koje se na koži pojavljuju hrapavi pečati koji svrbe i iritiraju. Uz sve preparate, najbolje se pokazao vodeni rastvor borne kiseline koji se nanosi tuferom na iritirano mesto. Posle nedelju dana ostale su samo svetlije flekice na koži. Hrapavosti, osipa i iritacije više nije bilo!
  •  Blagotvorno dejstvo, borna kiselina, ima i na otečenu i iziritiranu kožu. Ona omekšava I opušta zategnutu i upaljenu kožu i smiruje otoke.
  • Pomaže u tretiranju ožiljaka i ožiljkastog tkiva, stoga je veoma povoljna za ubalažavanje ožiljaka koji ostaju posle bolnih potkožnih bubuljica. 

Iz svega ovoga zaključujemo da je borna kiselina – svestrano pomagalo iz prirode 

Da li je borna kiselina bezbedna za upotrebu na licu?

 

 Ova kiselina jeste BLAGA . Izdvaja se iz PRIRODNOG elementa bora, deo je sastava zemlje, mora i stena.

Rastvori borne kiseline su sigurni za primenu na koži kako tela tako i lica, ali uz nadzor lekara.

Borna kiselina pomaže u lečenju raznih kožnih oboljenja i nepravilnosti, ali se mora koristiti pažljivo i po propisanim dozama.

Postoje studije koje govore da je štetnost borne kiseline manja nego štetnost kuhinjske soli, ali ipak, uvek treba biti – UMEREN!

Ako rastvorom borne kiseline svaki dan prebrišete lice, koža će vam biti zategnutija, ten ujednačen, a crvenilo i upale umanjene. 

Kozmetika sa bornom kiselinom za lice

borna kiselina za čišćenje lica

 

Borna kiselina neretko je sastojak mnogih kozmetičkih proizvoda, posebno tonika i losiona za čišćenje lica, zbog povoljnog dejstva na izgled kože. Ipak nije tako lako doći do takvih proizvoda jer se ne prodaju u svakoj apoteci ili prodavnici kozmetike.

Ovi proizvodi nisu pogodni za svakodnevnu upotrebu, već za specifične i određene probleme i uz preporuku lekara.

Međutim; troprocentni rastvor borne kiseline može se naći u apotekama, po pristupačnim cenama od 240rsd do 500rsd.

Kao odličan primer za antiseptik i antimikotik navodimo mast sa bornom kiselinom 3%  .

 Za svakodnevnu negu lica treba izabrati preparate koji odgovaraju vašem tipu kože.

 Borna kiselina je medikament koji se mora uzimati obazrivo i sa oprezom, jer pored svih povoljnih dejstava ima i negativne efekte kao što su alergijske reakcije, isušivanje kože, može postati toksičan ukoliko se koristi na svoju ruku i ako se prekorače prepisane i dozvoljene doze. Zbog toga se uvek prvo posavetujte sa stručnim licem i vodite se njihovim savetima!

Postoje sredstva koja nam stižu pravo iz prirode, blaga i izuzetno povoljnog dejstva na našu kožu i problematične regije lica.

Tu se ubrajaju gelovi i losion koji su napravljeni od prirodnih i posebno izabranih sastojaka koji su naročiti eliminatori akni, bubuljica i mitisera, daju zdrav i svež izgled lica bez sjaja i masnoće. 

Losion za bubuljice dubinski i temeljno čisti lice, ima antibakterijsko dejstvo i povoljno deluje na upalne procese na koži, umiruje i pomaže u uklanjanju bubuljica.

Gel za akne  hidrira kožu lica, pomaže njen oporavak i regeneriše je! Redovnim korišćenjem vraća koži sjajan i zdrav izgled i elastičnost!

Redovnim nanošenjem ove kombinacije preparata, ovim prirodnim tretmanom za lice, dobićete čistu i zdravu kožu bez akni bubuljica i mitisera i ujednačen i blistav ten! Borna kiselina za lice neka ipak ostane neka opcija za razmatranje.

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *