dubinsko čišćenje lica
Nega kože

Dubinsko čišćenje lica – od tretmana do cene!

Vreme je da izvedete dubinsko čišćenje lica kod kuće i učinite svojoj koži uslugu! To je jedini način da učinite kožu blistavom na duži vremenski period i sprečite izbijanje bubuljica i mitisera na licu.

Šta je dubinsko čišćenje lica?

 

Dubinsko čišćenje lica omogućiće vam ogledanje bez stresa i brige. Čim čitate ovaj tekst znate i sami koliko je važna pravilna nega lica. Nudi nam se na hiljade tretmana koji omogućavaju lepo i čisto lice, ali mnogi mogu iritrati vašu kožu.

Dubinsko čišćenje lica je tretman koji je neophodan svakom od nas i koji pažljivo uklanja nečistoće sa kože.

Na površini epitela svakodnevno se nakupljaju bakterije i slobodni radikali iz spoljašnje sredine. Oksidativni stres je tu da dodatno naruši Ph vrednost kože vašeg lica. Setite se samo, koliko ste se puna nakon stresnog sastanka ili ispita pogledali u ogledalo? Koliko ste puta primetili bubuljicu od stresa? Pa onda, kada ste poslednji put otišli sa šminkom u krevet?

Ukoliko ste se setili barem jedne takve noći ili dana, vaš pravi izbor biće dubinsko čišćenje lica!

Korektivna kozmetika puna je štetnih sastojaka poput alumijuma, koji ostaju duboko u porama. Zato čitajte deklaraciju na poleđini pakovanja i ukoliko je to moguće, birajte što prirodniju šminku. Umivanjem i losionom za lice uklonićete tragove šminke, ipak ne potpuno.

Želite da uradite najbolje i očistite kožu. Zato je tu dubinsko čišćenje lica koje će prijati vašoj koži i izvući na površinu sve štetočine!

Pored ovog povremene „generalke“ vaše kože, bitna je i ona svakodnevna nega. Marija je imala prilike da na svojoj koži primeti kako promena malih navika može donesti ogromne rezultate. Ona je potpuno prirodno očistila svoje lice od akni, bubuljica i mitisera, zahvaljući posebnoj rutini koju je uvela. Pročitajte i vi o čemu se radi. Njeno iskustvo će vam biti korisno, a nalazi se na ovom linku: https://lepolice.com/nemam-vise-bubuljice-na-licu/

Po čemu se razlikuje od običnog čišćenja lica?

 

dubinsko čišćenje lica kod kuće

 

Dubinsko čišćenje lica preporučuju stručnjaci, kao jedini način totalne dezinfikacije kože. Kada lice ne može da diše, gubimo dodatne količine proteina. Oštećena vlakna kolagena i elastina stvaraju prve bore na licu. Koža se rasteže i gubi elastičnost a dubinsko čišćenje lica može sprečiti pomenut događaj!

Temeljnije je od klasičnog čišćenja za koje utrošite dva do tri minuta vremena. To ne znači da dubinsko čišćenje lica iziskuje pola dana! Naprotiv, potrebno vam je pola sata za celokupan proces koji će vam omogućiti čistu kožu i nežne obraze. Hajde da ga poredimo još malo sa klasičnim tretmanima čišćenja lica!

Poznajete različite vrste pilinga! Biraju se pažljivo prema tipu vaše kože. Mogu iritirati lice ukoliko imate osetljvu koži i zato ih sve prvo isprobavamo na nadlaktici.

Dubinsko čišćenje lica podrazumeva nekoliko koraka, koji se izvode pažljivo i kontrolisano. Treba da bude lagano i prijatno, pa kao takvo ne mora izazvati crvenilo i druge neprijatnosti.

Dubinsko čišćenje lica korak po korak

 

Svakako da je ovo osnova za negu lica pre svakog tretmana, zato je važno da znate šta sve dubinsko čišćenje lica podrazumeva.

Postoji više faza ovog tretmana, a evo i koji su:

  • Priprema kože – Uklanjanje nečistoća i šminke sa lica
  • Piling – može biti enzimski piling ili mehanički da bi se uklonile i izumrle ćelije sa kože
  • Parenje kože ili vapozon – korak da bi se otvorile pore koža lica očistila u potpunosti
  • Manuelno čišćenje lica da bi se uklonili i komedoni i zaostaci mirisera ili akni
  • Dezinfekcija kože
  • Zatvaranje pora – obično se radi posebnim aparatom i kremama
  • Maska za lice
  • Krema za lice

Pre ovakvog tretmana kozmetičar mora da odredi tip kože kao i strukturu da bi znao šta će koristiti u negovanju lica. Na osnovu toga će koristi određene kreme i maske na primer za masnu ili za suvu kožu. Ali, da li dubinsko čišćenje lica odgovara svakom tipu kože? Hajde da saznamo:

Dubinsko čišćenje lica za masnu kožu

 

Masnoj koži lica potrebna je pravilna nega kako ne bi nastale bubuljice. Po svojoj prirodi ovaj tip kože luči više sebuma koji se zadržava unutar pora. Kada se u porama nakupe nečistoće i pomešaju sa prirodnim uljima dobijamo gustu smesu, poput cementa. Kažem „cement“, jer lice ne može da diše i nastaju gnojne i cistične bubuljice! Dubinsko čišćenje lica je postupak koji će sprečiti promene i omogućiti vam ujednačen ten.

Pored prevetivnog efekta, dubinsko čišćenje kože lica regulisaće rad lojnih žlezda.

Redovnom primenom tretmana koža će lučiti manje sebuma i regulisaće se njena Ph vrednost.

Postaće otpornija na spoljašnje uticaje i omogućićete ćelijama bolji imunitet. To je posebno važno u toku leta, kada toplota pravi dodatne probleme u vidu znojnih akni!

Akne su se već pojavile na vašem licu i pitate se da li je kasno za dubinsko čišćenje kože?

Dubinsko čišćenje lica za cistične akne

 

Cistične akne su najpre bolan a onda i ozbiljan problema na koži lica. Vreme je da se zaustavite i ne pokušavate da iscedite ovakav tip akne. Izgledaju kao potkožne bubuljice ali nisu za ceđenje, možete ih dodatno iritirati i produbiti upalu. Zato je dubinsko čišćenje lica jedan od načina za  sprečavanje širenja infekcije.

Rekoh da je ovo ozbiljan problem, ukoliko ih je više od deset najbolje je posetite dermatologa. Dame navode da su odmah pri pojavi prve cistične akne otišle kod stručnjaka, što nije na odmet. Neke od njih posetile su kozmetički salon i uživale u dubinskom čišćenju lica.

Kozmetičar će proceniti da li je ovakav tretman najbolji za vaše lice. Ukoliko jeste obično predstavlja uvodni tretman koji otvara pore i potpuno uklanja nečistoće. Kao takav omogućava dalje lečenje upale. Nakon njega stručnjak vam određuje dalju terapiju koja može podrazumeva prirodnu masku za bubuljice ili serum za akne!

Budite pažljivi i odlazite u salone koji su provereni. Imajte na umu da je koža lica pod upalom i da stručnjak može proceniti šta vam najviše godi.

U svemu ovome, nismo zaboravili na osetljivu kožu lica!

Dubinsko čišćenje lica za suvu kožu

 

Najveća zabluda leži u glasini da suvoj koži lica nije potrebno čišćenje. Na isušenu kožu takođe nanosite puder, korektor, senku i zatim ih skidate sapunima za lice ili losionima? Dobar način, ali potrebno vam je i dubinsko čišćenje lica.

Tragovi teških ostataka šminke zadržaće se u vašim porama. Uglavnom ne nastaju upaljene bubuljice ali se pojavljuju crni mitiseri. Mogu biti bolni ako rešite da iscedite mitisere na nosu. Danas postoje štapići za vađenje mitisera, flasteri i druge metode čišćenja ipak ništa ih neće  potpuno izvući. Ne toliko dobro kao što će to uraditi dubinsko čišćenje lica! Dopire do unutrašnjosti pora sprečavajući dalji nastanak crnih bubuljica i ljuštenje kože.

Kada ćelije nemaju dovoljno vode, lakše ih napadaju gljivice. Crveni krugovi na licu i oštećenja od UV zračenja u toku leta postaće deo prošlosti uz pravilnu negu. Dubinsko čišćenje lica odličan je metod, ukoliko ste umereni i pravilno ga izvodite!

Znate li čemu još služi? Šta je univerzalno za sve tipove kože?

Prednosti dubinskog čišćenja lica

 

Čitajući prethodni deo teksta saznali ste da ćete se rešiti nečistoća i sprečiti pojavu svih vrsti bubuljica! Ipak, kada pogledate godinama unapred shvatićete da dubinsko čišćenje lica ima još veći značaj za vašu kožu.

Kada se po nekoliko godina na vašem licu talože nečistoće imaćete loš ten. To je svima jasno! Nagomilavanje u unutrašnjosti pora i konstantno remećenje Ph vrednosti lica dovešće vas do povišenog gubljenja kolagena. Ćelije žele da se odbrane od spoljašnjih uticaja i vlakna kolagena konstantno pokušavaju da ubiju bakterije. Kako se troše koža lica se opušta i gubimo elastičnost. Prvi znaci starenja pojaviće se početkom tridesetih pa ćete se već u četridesetim sresti sa dubokim borama na čelu. Tonus kože lica će opasti i bićete podložniji uticaju gravitacije, usne i obrazi spuštaju se ka dole!

Ne kažem da starenje nije normalan proces, ali dubinskim čišćenjem lica ga možete odložiti. Kada koža diše i kada joj ostavimo prostor za regeneraciju ona nam zahvaljuje! Ostaje dugi niz godina elastična i mladolika. Tu leži još jedna greška, većina nas se seti pravilne nege lica i dubinskog čišćenja kože kada primeti prve bore. Budite mudri, nega lica u dvadesetim kada ste bezbrižni i zategnuti podjednako je važna. Sprečiće brige u budućnosti!

Način na koji ćete uraditi dubinsko čišćenje lica zavisi od vašeg trenutnog raspoloženja, budžeta i raspoloživog slobodnog vremena. Na šta tačno mislimo?

Dubinsko čišćenje lica kod kozmetičara

 

dubinsko čišćenje lica kod kozmetičara

 

Kozmetičar je tu da najpre jasno i precizno odredi tip kože vašeg lica i postupa u skladu sa time. To znači da će tretman dubinskog čišćenja lica prilagoditi vašim porama i učiniti ga opuštajućim. Ukoliko vam je potrebno vreme za odmor i želite da uradite nešto novo i lepo za sebe, eto ideje!

Najpre izaberite proveren i siguran kozmetički salon. Preporuke prijateljica ili koleginica sa posla su ponekad od presudnog značaja. Možete otići sa šminkom na licu ili je ukloniti svojim omiljenim prirodnim losionom kod kuće. Kozmetičari će svakako svojim losion još jednom očistiti vaše lice, kako bi bilo dezinfikovano i spremno za dubinsko čišćenje. Preporučiće vam neki od tretmana koje nude i koji često podrazumevaju i hemijski piling. Pored toga danas je popularan i enzimski piling lica, ali ne mora prijati osetljivoj koži.

Nakon dubinskog čišćenja u kozmetičkom salonu, naneće vam hidratantnu kremu. Često nam ne odgovaraju tuđi proizvodi, pa imajte u vidu da uvek sa sobom možete poneti prirodnu kremu koja umiruje vašu kožu. Važno je da iz salona izađete čistog i hidriranog lica.

Dubinsko čišćenje lica u kozmetičkom salonu u proseku traje od 30 do 45minuta i podrazumeva pregled kože pre početka tretmana.

Kako će ovakav izbor uticati na vaš novčanik?

Cena dubinskog čišćenja lica u salonima

 

Čitajući forume pratim iskustva korisnica, došla sam do zaključka da dubinski tretman lica može biti povoljan. Cena za ujednačen ten ovog puta iznosi od 1500 dinara pa na više u zavisnosti od grada i izbora kozmetičkog salona.

Stručnjaci preporučuju dubinsko čišćenje lica na svakih mesec dana ili 6 do 8 nedelja za izrazito osetljivu kožu.

Imajte u vidu da postoje spravice, koje često koriste kozmetičari u toku tretmana i koje pružaju koži zavidan izgled!

Dubinsko čišćenje lica vakumom

 

Ovo je ozbiljan tretman koji danas ima široku primenu! Podstiče unutrašnju cirkulaciju, odnosno bolji protok krvi unutar tkiva. Kada vaša koža lica ima dovoljno krvi, dotok kiseonika je pojačan pa izgledate sveže i zdravo. Može sprečiti nakupljanje masti i vode, pa samim tim nadutost lica i kesice ispod očiju.

Izvode ga stručnjaci kombinujući klasično dubinsko čišćenje lica i specijalizovane vakume.

Korisnice navode da tretman nije bolan ali se ne preporučuje ukoliko imate bubuljice. Najpre ih se rešite prirodnim losionima za lice i prepustite se dubinskom čišćenju lica vakumom!

 

Sa vakumom ne završavamo priču! Barem ne priču o dubinskom čišćenju lica unutar kozmetičkog salona.

Četka za dubinsko čišćenje lica

 

Četku za dubinsko čišćenje lica pronaćićete u svim salonima ali je možete koristiti i kod kuće. Razlikujemo dve vrste ovakvih uređaja: pulsirajuće i rotirajuće.

Reč je o električnom uređaju koji ima praktičnu dršku i glavu na kojoj su prijatne vlasi. Kada se prislone uz površinu kože i ukljuce, podstiču cirkulaciju i sprečavaju nastanak novih bora. Ujedno dubinski čiste kožu lica i najpre su namenjene masnoj koži.

Pomenuli smo dve vrste ali ostavljamo vam da izaberete prijatniju za sebe. Imajte u vidu da imaju svoj vek trajanje i da ih nakon korišćenja treba dezinfikovati. Čišćenje glave vibrirajuće četke je slično kao i čišćenje klasičnih četkica za šminkanje. Ne iziskuje puno vremena!

Nemojte ih koristiti svakodnevno, jednom do dva puta mesečno je sasvim dovoljno.

Najbolje je posavetovati se sa kozmetičarem ili dermatologom, jer osetljivoj koži lica ne moraju prijati. Stvoriće crvenilo ili u najgorem slučaju otekline, zato radije birajte lagano i prirodno!

Prirodne metode dubinskog čišćenja lica

 

Prirodno dubinsko čišćenje lica podrazumeva blag tretman za sve tipove kože. Možete ga izvoditi na problematičnoj koži lica i pratiti njegovo dejstvo. U poređenju sa tretmanima u kozmetičkom salonu u prednosti jer jer nema iznenađenja. Gotovo nikad ne izaziva crvenilo lica i otok, pruža vam osećaj olakšanja, čistu koži i ujednačava ten.

Mana može biti prljanje jedne do dve činijice i odlazak do prodavnice po zdrave namirnice za pripremu maske. Nije vam jasno o čemu pričam , kakva maska?

Otkrivam vam korak po korak u narednim redovima!

Dubinsko čišćenje lica kod kuće

 

Tretman jeste trend današnjice koji je omiljen blogerkama širom sveta. Kako i ne bi bio, kada možete potpuno da očistite pore i odmorite na svom krevetu. Pritom, znate da su aktivni sastojci koje koristite prirodni i da će vam koža lica biti zahvalna!

KORAK I: Uklanjanje šminke

 

Uklanjanje šminke podrazumeva natapanje tupfera prirodnim losionom za lice. Lagano očistite celokupno lice i vrat!

Primetićete da na tupferu ostaju crni tragovi. To su nečistoće sa same površine epitela, nakupljene u toku dana! Kako bi isčisiti pore, morate ih otvoriti u toku narednog koraka.

KORAK II: Parenje lica

 

Nema bolje prirodne metoda za otvaranje pora od parenja lica. Skuvajte nekoliko kesica kamilice i zatim nad šerpicom naparaite lice. Neka udaljenost kože od čaja bude dvadesetak centimetara, kako bi proces prijao koži. Ukoliko budete previše blizu, toplota će vas ošamutiti i izvati peckanje na licu.

Kamilica je odličan dezinficijens kože, jer ubija bakterije na površini epiderma. Nemate više čaja od kamilice? Jednostavno prokuvajte vodu i dodajte dve do tri kapi ulja čajevca. Deluje antiseptično i posebno osvežava masnu kožu lica! Parenje lica treba da traje desetak minuta i mora biti prijatno. Nemojte se forsirati, ako je voda suviše vruća ostavite je minut dva da se prohladi.

KORAK II: Priprema prirodne maske i nanošenje

 

Kada su pore otvorene vreme je da ih očistite! Igrajte pametno birajući prirodnu masku za lice koja deluje kao piling. Dobićete lagano sredstvo koje prija koži i ujedno vrši dubinsko čišćenje lica. Ujedno ćete hidrirati dublje slojeve kože i podstaći stvaranje proteina.

a) Prirodna maska za čišćenje pora kod masne i normalne kože lica

Maska od zelene gline odličan je izbor ukoliko se borite sa tamnim podočnjacima i neujednačenim tenom lica. Pružiće vam svežinu i prirodan sjaj, uklonivši višak sebuma sa kože.

Pomešajte zelenu glinu sa ovsenim pahuljicama i vodom. Najlakše je kupiti glinu  prahu i prodavnicama zdrave hrane i pomešati jednu kašiku sa istom količinom zobenih pahuljica. Dodati taman toliko vode da smesa ostane gusta, ali lepo razmaziva.

Namenjena je masnoj i normalnoj koži lica, dok smo za osetljivu i suvu kožu pripremili nešto drugačije!

b) Prirodna maska za čišćenje pora kod suve kože lica

Suvoj koži lica omiljeni sastojak za pripremu maski može postati med. Ukoliko niste alergični, kašiku meda pomešajte sa sodom bikarbonom. Može dubinski očistiti kožu lica, ali budite pažljivi. Maska treba da prija vašem osetljivom licu, a ako osetite peckanje nije pravi izbor.

Kako bi izvukli svaku česticu nečistoća i pospešili cirkulaciju nanosite masku karaterističnim pokretima!

KORAK IV: Lagana masaža lica

 

Masaža lica produžiće mladalački izgled vaše kože i omogućiti dobar protok krvi. Kada je cirkulacija ubrzana hranjivi sastojci maske brže dopiru do ćelija. Zato je nanosite na lice kružnim pokretima u trajanju od desetak minuta! Započnite masažu od brade ka čelu, sprečavajući gravitaciju da odradi svoje i spusti jagodice i usne ka dole.

Nakon masaže bićete potpuno opušteni i spremni da isperete lice vodom. Termalna voda bogata je mineralima i vitaminima, neophodnim koži lica pa je možda pravo vreme da je isprobate za umivanje!

Pomisli ste da je kraj?

KORAK V: Zatvaranje pora

 

Nakon dubinskog čišćenja lica morate zatvoriti pore. U suprotnom nove čestice prašine i bakterija imaće otvorena vrata i za svega par sati narušiće zaštitnu barijeru kože. Sve što ste do sada uradili i pažljivo ispratili pašće u vodu. Zato, pripremite jednostavnu smesu od par kapi limuna i pola čaše termalne vode za lice. Tupferom prebrišite kožu i nakon nekoliko minuta pore će biti zatvorene.

Možete se poslužiti i aktivnim kiseonikom, koji će vas osvežiti! Jednostavno zatvorite oči, naprskajte ga na lice i sačekate nekoliko minuta da se osuši.

KORAK VI: Hidratacija kože lica

 

Kao šlag na torti, dolazi nam prirodna krema za lice. Zadržaće čestice vode u ćelijma i zaštiti vas od vetra i hladnoće. U toku letnjih dana krema koja sadrži UV zaštitu može biti pravi izbor! Potrebna nam je da dodatno nahrani ćelije i pruži im dovoljno vremena za stvaranje novih proteina. Odlična je završnica prilikom dubinskog čišćenja lica jer umiruje kožu i neutrališe crvenilo. Izbegavajte kreme koje u sebi imaju veštačke mirise jer mogu izvati peckanje. Ekstrakti biljaka daju omamljujući miris i ujednačen ten licu!

Vidite da nije komplikovano? Sada ustajte i očistite dubinski kožu svoj lica!

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *