gnojne bubuljice
Bubuljice

Gnojne bubuljice su odvratne, ali ima rešenja za njih!

Pitate se zašto nastaju gnojne bubuljice? Kako ih lečiti? Pripremili smo za vas sve što treba da znate o tome. Nakon ovog teksta otarasićete ih se zauvek! Imaćete čistu i negovanu kožu lica.

Gnojne bubuljice pored toga što predstavljaju estetski problem ukoliko se ne leče mogu preći u ozbiljniju infekciju.

Ukoliko čitate ovo, znači da shvatate problem gnojnih bubuljica ozbiljno i ne gubite vreme. Istraživali smo za vas i došli do zaključka zašto nastaju gnojne bubuljice ali i kako ih se rešiti jednom za uvek. Stanimo im na put!

Marija je podelila njeno iskustvo. Gnojne akne porkivale su njeno lice i uništile joj samopouzdanje. Rešila je da se obračuna sa njima! Tražila je i našla prirodno rešenje. Rezultat je zapanjujuć. Za kratko vreme, rešila se bubuljica, mitisera i masne kože lica. Saznajte i vi kako je to moguće: https://lepolice.com/nemam-vise-bubuljice-na-licu/

Kako nastaju gnojne bubuljice?

 

Pre svega, odahnite! Niste sami! Želimo da vam kažemo da je svako od nas barem jednom u životu imao gnojnu bubuljicu!

Gnojne bubuljice su upalna infekcija kože. Izgleda kao takozvana „zrela bubuljica“ koja jedva čeka da je iscedite.

Karakteristična je po crvenom, otečenom krugu oko bubuljice. Jedino što vidite na površini jeste gnoj koji je najčešće bele boje. Ponekad gnoj može biti žut, što znači da je prljavština iz spoljašnje sredine dodatno iritirala kožu. Mogu se pojaviti na svim delovima tela, leđima, nogama ili rukama. Ipak, kada se pojavljuju na koži lica, zadaju poprilične muke.

A kako nastaju? Pa, proces je otprilike ovakav:

Pre svega gnojne bubuljice su rezultat nepravilne nege kože lica. Svakodnevno nanošenje pudera, rumenila narušava Ph vrednost kože ukoliko se ne skinu pravilno sa lica. Mrtve ćelije sa kože lica zapušiće pore. Kada su pore zapušene koža lica ne može da diše. Telo je zbunjeno i reaguje tako što aktivira lojne žlezde. Lojne žlezde luče dodatni sebum pa lice postaje masno. Svakodnevno smo izloženi uticajima iz spoljašnje sredine, prašini i prljavštini. Svi ti sitni mikrobi koje ne vidimo golim okom ostaju na koži lica. Sada, kada imamo dodatni sebum omogućavamo mirkoorganizmima lakše lepljenje za kožu. Zaštitna barijera kože lica je time narušena i dolazi do infekcije.

Unutar pora odvija se prava bitka. Koža pokušava da se odbrani ali mrtve ćelije je sprečavaju u tome. Mikroorganizmi tu pronalaze odlično utočište. Koža se brani tako što aktivira bela krvna zrnca i dolazi do pojave karakterističnog belog gnoja.

Gnojna bubuljica može da traje nedeljama. Obično zahvataju jedno područje lica. Ukoliko se ne reaguje na vreme i adekvatno infekcija se može proširiti na celo lice.

Nekada naše odluke poput ‘’leći ću u krevet sa malo maskare i pudera’’ nisu jedini krivac.

Kod žena ali i muškaraca se nivo hormona u telu može menjati. Ukoliko žene imaju višak muških hormona, koža će lučiti više sebuma i doći će do gnojnih bubuljica. Najčešće je poremećaj hormona propraćen dodatnim simptomima ili policističnim jajnicima. Gnojne bubuljice se češće javljaju u toku mentrualnog ciklusa kada je nivo nekih hormona visok. Pored toga i nezdravavom ishranom uzurpiraćemo hormone, narušićemo imunitet kože i stvoriće se gnojne bubuljice. Promena hormona takođe dovodi do još jednom problema na koži lica, hormonskih bubuljica. Kako bi adekvatno lečili hormonsku i gnojnu bubuljicu, moramo ih pre svega razlikovati. Zato, saznajte kako pobediti hormonske bubuljice..

Pitanje koje sledi i koje je nama stvaralo nemir jeste ‘’Bole li gnojne akne ili su samo grozne na oko?’’.

gnojne akne lečenje

Da li gnojne bubuljice bole?

 

Jedan od prvih znakova da imate posla sa gnojnom bubuljicom jeste upravo bol.Imamo osećaj kao da je koža pod temparaturom.  Ovakva reakcija je normalna. Javlja se jer koža pokušava da se odbrani od mikroba. Blaga vrućina ubija sitne mikroorganizme. Bol je, kako mi to slikovito kažemo, simbol borbe. Milion belih krvnih zrnaca stiže do površinskog sloja kože i pokušava da ubije infekciju.

Gnoj, odnosno beli iscedak koji vidimo na površini predstavlja bela krvna zrnca pomešana sa prljavštinom i bakterijama.

Adekvatna terapija rešila nas je bola nakon par dana. Koža se polako smiruje ali neprijatnim osećajima nije došao kraj. Gnojne bubuljice nakon nekog vremena počinju da zarastaju.

Zarastanje prati neprijatan svrab i peckanje. U tim trenucima, nikako ne dodirujte lice. Ukoliko češete lice možete otkinuti gnojnu bubuljicu i stvoriti okruglu ranu. Takva rana pogodna je za nakupljanje bakterija. Najčešće je napadaju streptokoke. Upadate u začarani krug koji rezultira ožiljcima na koži lica.

Pre nego što počnete sa lečenjem morate prepoznati o kojoj se vrsti gnojnih bubuljica radi. Da, postoji više vrsta bubuljica, pa čak imaju i svoje podvrste!

Postoje potkožne i površinske gnojne bubuljice.

U narednom delu teksta nalazi se sve što trebate da znate o vrstama gnojnih bubuljica kako bi ste ih se rešili!

Potkožne i površinske gnojne akne

 

Gnojne akne se mogu stvoriti na samoj površini kože. To je blaga infekcija koja se u većini slučajeva neće širiti. Predstavljaju onu belu bubuljicu koju vidite ujutru pred ogledalom i nije vam jasno odakle se stvorila. Hladnoća, vetar ili previsoke temperature leti narušavaju imunitet kože. Na površini lica se sakupljaju prljavištine i dolazi do stvaranja površinske gnojne akne. Nije bolna i može se iscediti. To radite samo ukoliko ste sigurni da znate pravilno da cedite bubuljice.

Površinske gnojne akne pored toga što nisu bolne nemaju crveni krug oko sebe.

Nema unutrašnje upale i sve što vidimo jeste beli krug nalik na planinu sa snegom. Dešavaju se svima, bez obizra na uzrast i pol. Pojavljuju se na koži lica, oko laktova i na butinama.

Potkožnim gnojnim bubuljicama moramo pristupiti ozbiljnije.

Kao i površinske karakteristične su po belom iscetku. Kažemo iscetku jer kod površinskih gnojnih bubuljicama imamo svega mrvicu gnoja. Ukoliko bi cedili potkožnu gnojnu bubuljicu ne bi uspeli da iscedimo celokupan sekret koji je nagomilan ispod površine kože. Oko same bubljice imamo crveno brdašce, natečenu regiju koja pri dodiru izaziva bol. Ujutru potkožna gnojna bubuljica otiče dok nam u večernjim satima izgleda manje. U toku noći koža se regeneriše i pokušava da se oslobodi infekcije. Želi da izbaci sekret i zato izgledaju natečeno kada ustanemo.

Ovde saznajte kako se izboriti sa potkožnim bubuljicama.

Gnojne bubuljice na licu

 

Gnojne bubuljice se najčešće pojavljuju na koži lica jer tu imamo najviše lojnih žlezda. Iako koža lica funkcioniše tako što ljušti stari sloj kože i stvara novi, ponekad zakaže u tom procesu. Masnoće pomešane sa mrtvim ćelijama, kako smo već objasnili, dovode do nastanka gnojne bubuljice na licu.

Za raziliku od ostatka tela, gnojne bubuljice ne možete ih sakriti. Koža lica je osetljiva i traži dodatnu negu. Naoružajte se strpljenjem . Dužina samog tretmana lečenja i proces zarastanja zavisi od veličine obuhvaćene regije lica , a to varira u zavisnosti od tipa kože.

Gnojne bubuljice na bradi

 

Muškarci kao i žene imaju problem sa pojavom gnojnih bubuljica na bradi. Još uvek nije utvrđen tačan razlog njihovog nastanka bas na ovom području lica. Stručnjaci kažu da su najčešće rezultat nakupljanja toksina. Nezdrava ishrana i nikotin ili alkohol uticaće na imunitet kože i stvoriti infekciju na bradi. Brijanje lica kod muškaraca može takođe stvoriti uslove za infekciju.

Kada se gnojne bubuljice pojave na bradi najčešće su potkožne. Na ovom području lica stvara se unutrašnja upala. Mogu biti vrlo bolne te nam je bilo teško da se suzdržimo od dodirivanja i češanja.

Gnojne bubuljice na čelu

 

Bubuljice na čelu su upravo one koje pokvare večernji izlazak ili razgovor za posao. Koliko nam se samo puta desilo da ustanemo sa belim brdašcem koje je u trenu poljuljalo naše samopouzdanje!

Nisu toliko opasne i najčešće nastaju kod žena kada se menja nivo hormona. Gnojne bubuljice na čelu mogu se pojaviti u toku puberteta ili u toku mentrualnog ciklusa.

Ipak, pojavila se nenadano? Niste precizno očistili lice. Ostaci pudera zadržali su se unutar pora u toku noći i stvorila se akna.

Gnojne bubuljice na čelu su najčešće površinske, ne zahtevaju dodatan tretman. Povuku su se nakon par dana. Ukoliko se gnojne bubuljice na čelu ne povlače svavetujemo vam odlazak kod dermatologa koji će vam prepisati adekvatnu terapiju. Sprečićete njihovo širenje i olakšati proces zarastanja.

Znamo šta vas sada kopka, ukoliko ste čitali tekst sa pažnjom. Pomenuli smo ceđene površinskih gnojnih bubuljica.

Koji i kakav način ceđenja je nabolji?

Treba li uopšte primenjivati ceđenje gnojnih bubuljica?

Nećemo vas ostaviti bez odgovora.

Mogu li se gnojne bubuljice cediti?

 

Ukoliko ste sigurni da je gnojna bubuljica površinska i da ima malo sekreta u sebi, možete je iscediti. Znate da ste je iscedili kada vidite kapljice krvi. Nakon par sati uhvatiće se krasta.

Koži lica biće potrebno neko vreme da sanira pukotinu, zaraste i oporavi se.

Pre nego što krenete da cedite površinsku gnojnu bubuljicu morate sterilisati ruke. Operite ruke u mlakoj vodi  blagim sapunom. Nakon toga nežno istisnite bubuljicu kažiprstom i palcem. Ako nitse bili najveštiji pri ceđenju,  beli sekret se može rasprnuti po koži lica. To nipošto ne sme da se dogodi –  proširiće infekciju.

Kako bi ste to izbegli drugom rukom prinesite čistu maramicu i držite je blizu bubuljice na kojoj vršite ‘’intervenciju’’. Budite nežni, svaki nasilni stisak ostaviće ožiljak na koži lica.

Proverite kako pravilno cediti bubuljice.

Površinska gnojna bubuljica cedi se lagano, pri jednom pokretu.

Ne uspevate da istisnete gnoj odmah? Ne pokušavajte dalje, primenite drugačiji način lečenja.

Nasilno ceđenje gnojnih bubuljica pored fleka na licu može prouzrokovati još veću upalu. Stiskanjem oštećujete pore u koži i možete preneti infekciju u krvotok. Na taj način, telo će biti zaraženo bakterijom i učinićete sebi medveđu uslugu.

Kada je reč o potkožnim bubuljicama njih nikako nemojte cediti. Neagresivnim metodama ubrzajte izvlačenje gnoja na površinu kože i ubrzajte proces zarastanja.

Kako izvući gnoj na površinu?

 

Potkožne gnojne bubuljice karakteristične su po obimnom gnoju. Infekcija se odvija ispod površine kože i samim tim je aktivirano više belih krvnih zrnaca. Pokušavaju da spreče prodiranje bakterija do dubljih slojeva kože i kao rezultat procesa imamo obilan beli ili žuti gnoj.

Ne smemo ih cediti ali prirodnim uljima možemo izvući gnoj na površinu.

Ulje čajevca dolazi nam iz daleke Australije. Deluje antibakterijski i antimikotično, što znači da se bori  sa svim lošim mikroorganizmima. Pre upotrebe potrebno ga je razblažiti. Nekoliko kapi dodajte u malo baznog ulja. Mi vam preporučujemo ulje jojobe.Umijte se toplom vodom i nanesite ulje čajevca na čistu i suvu kožu lica. Nakon sat, dva vremena potpuno će upiti i doći do korena, odnosno srži, infekcije. Postpeno će izvlačiti gnoj na površinu. Smanjiće bol i ublažiti crvenilo. Jedina mana ovog ulja je oštar miris.Možete pronaći ulje čajevca u većim drogerijama po vrlo pristupačnoj ceni od 300 dinara. Možete ga nanositi na lice par puta dnevno, ali samo razblaženo.

Ukoliko imate masnu kožu ulje čajevca nemojte nanositi na celo lice. U tom slučaju biće dovoljno natapkati prstima malo ulja na gnojnu bubuljicu. Prvi rezultat bili su primetni nakon dva do tri dana korišćenja . Izostanak rezultata je razlog sa posetu dermatologu koji će odrediti jasnu i preciznu terapiju lečenja gnojnih bubuljica.

Izvlačenjem gnoja na površinu kože pokrenuli smo proces lečenja. Najvažnije je nastaviti lečenje kvalitetno kako bi napokon došli do čiste i nežne kože lica.

potkožne gnojne bubuljice

Gnojne bubuljice lečenje

 

Lečenje gnojnih bubuljica ima nekoliko faza. Svakog dana morate se pridržavati svih pravila kako bi izbegli fleke i ožiljke na licu. U toku lečenja izbegavajte tešku šminku. Jednostavno ostavite licu prostora da diše.

Zahvaljujući savetima dermatologa i malim  kućnim trikovima uspeli smo da se rešimo gnojnih bubuljica zauvek.

Pravilna ishrana

 

Pravilna ishrana važna je za zdravlje čitavog organizma. Masna i brza hrana otežaće varenje i svakodnevne aktivnosti. Od nje nam se spava i teško se pokrećemo. Umesto hamburgera ili pice birajte voće, povrće i pileće meso. Koži lica potreban je vitamin C kako bi ostala vitalna. Napravite limunadu i opustite se uz omiljenu seriju ili film. Vitamin E pospešiće regeneraciju i ubrzati proces lečenja gnojnih bubuljica. Odličan je antiokisdans. Najviše vitamina E ima u orašastim plodovima, kikirikiju i biljnim uljima.

Saznajte sva pravila u ishrani protiv bubuljica.

Mineralima ojačajte imuni sistem kože ali nipošto nemojte zaboraviti na hidrataciju. Smanjen unos tečnosti dovodi do dehidratacije kože. Dehidratacija se ogleda u suvoj i zategnutoj koži lica čije pore dodatno cepaju i produbljuju gnojne bubuljice.

Konzumirajte minimalno 2l vode dnevno. Olakšaćete koži proces regeneracije i omogućiti gnoju da lakše izbije na površinu kože lica.

Umivanje mlakom vodom

 

Jasno nam je da gnojne bubuljice delom nastaju usled nepravilne nege lica. Piling je postao naša svakodnevnica . Ipak, u toku same infkecije nipošto ne smete izlagati lice agresivnim metodama pilinga!

Razume se, moramo ukloniti prljavištinu. Umivanje mlakom vodom biće sasvim dovoljno.

Umijte se ujutru ali posebnu pažnju obratite na umivanje pred odlazak u krevet. Lice mora biti čisto kako bi se regenerisalo u toku noći.

Takođe, nakon umivanja, pred odlazak u krevet, na čisto lice nanesite prirodni losion protiv bubuljica.

Prirodne maske za lice

 

Gnojne bubuljice su se pojavile i ne smemo ih dodatno iritirati proizvodima sa većom količinom alkohola ili grubim pilinzima. Potrebni su nam prirodni proizvodi koji će nahraniti kožu i pospešiti hidrataciju. Gel protiv bubuljica može doneti momentalno olakšanje, a i prirodne maske za lice pružiće vam osećaj svežine.

Prednost prirodnih maski za lice je to što možete kombinovati sastojke koji odgovaraju vašem tipu kože lica. Vrlo su profitabilne, sve što vam je potrebno za pripremu nalazi se u kuhinji. Mogu uticati na smanjenje upale.

U borbi sa bubuljicama na licu dobro su se pokazale maske na bazi aspirna. Predstavljaju sve popularniji trend, jer je glavni sastojak aspirina acetil-salicilna kiselina.Odlučna su preventiva pre same pojave gnojnih bubuljica, pošto uklanjaju višak sebuma.

Pogledajte koje su maske za lice protiv bubuljica.

Probiotici za lice

 

Pored loših bakterija koje su zaslužne za nastanak infekcije lepo je znati da postoje i one dobre, pozitivne bakterije. Nazivamo ih probioticima i zapravo su bakterije mlečne kiseline. Pre svega namenjeni su za održavanje crevne flore i imunog sistema celog tela. Regulišu Ph vrednost kože i mogu smanjiti unutrašnju infekciju, odnosno potkožne gnojne bubuljice.

Probiotici se mogu pronaći u različitim oblicima. Ukoliko želite da brže deluju, umesto tableta birajte probiotske kreme za lice. Nanose se dva puta dnevno na celo lice. Potpuno su prirodne i mogu smanjiti  upalu.

Prirodni losioni

 

Prirodni losioni za lice uklanjaju višak sebuma i čiste kožu, smanjuju upalne procese i gnojne bubuljice. Deluju protivupalno i antibakterijski na kožu lica. Mogu se koristiti svakodnevno. Zahvaljujući prirodnim sastojcima vratiće prirodnu vlažnost koži i ojačati zaštitnu barijeru kože lica.

Birajte losione koji su sebi sadrže minimalnu količinu alkohola. Posvetite malo više pažnje biranju losiona i pročitajte delakraciju. Losioni sa dodatkom aloe vere smanjiće iritaciju. Aloe vera deluje blago na kožu lica, hidrira je i ubrzava proces regeneracije tkiva. Potrebno vam je losion koji će izvući gnoj na površinu. Alantoin je prirodni sastojak nekih seruma i pospešiće protok limfe i cirkulaciju na površini kože lica. Znate da ste izabrali pravi serum ukoliko čisti i pruža osećaj svežine.

Isprobali smo! Losion za lice koristili smo dva puta dnevno. Nanosimo ga kružnim pokretima na kožu lica. Pre korišćenja losiona ispratite prethodne korake i umijte lice toplom vodom. Zahvaljujući prirodnom losionu nisu se pojavljivale nove gnojne bubuljice i infekcija je nestajala. Ukoliko rezultati izostanu, posetite dermatologa.

Stručnjaci ponekad pored redovne terapije u lečenje gnojnih bubuljica uključuju preparate na bazi benzoil peroksida  – hemijsko jedinjenje se u dodiru sa kožom pretvara u odlično sredstvo za dezinfekciju lica. Otpušta kiseonik pružajući trenutni osećaj svežine koži lica i sprečava širenje infekcije.

U toku lečenja gnojnih bubuljica važna je disciplinovanost. Nemojte izgubiti pozitivan duh! Svako od nas zaslužio je da ima čistu i negovanu kožu lica. Preventiva je najbolja stvar u sprečavanju samog nastanka gnojnih bubuljica. Redovno hidrirajte kožu prirodnim kremama i povedite računa o ishrani. Ukoliko se ipak pojave možete ih se rešiti pomenutim losionima i pravilnom negom lica!

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *