ceđenje bubuljica
Bubuljice

Vodič za ceđenje bubuljica bez posledica

Ceđenje bubuljica deluje nam kao najbolji način da ih se rešimo. Da li je zaista tako? Kako se pravilno cede bubuljice i kada? Pročitajte.

Priznajemo, nije lako odupreti se želji da iscedimo odmah i sad tu groznu bubuljicu koja nam je izašla na čelu ili nosu. Međutim, treba znati tačno šta podrazumeva ceđenje bubuljica, kada bi trebalo istisnuti bubuljicu, a kada ne. Veoma važno, kada je pravo vreme da potražimo pomoć kozmetičara kako bismo na adekvatan način rešili akne i bubuljice na licu.

Ceđenje bubuljica: da ili ne?

 

O kojoj god vrsti bubuljica da pričamo, nebitno da li su one sitne, velike, bele, crvene, potkožne ili nas muče mitiseri ili hormonske bubuljice – svima nam je u cilju da što pre nestanu. To, međutim, često nije tako lak zadatak.

Oko 70 do 80 odsto populacije ima neku vrstu bubuljica, tako da, ako je za utehu, većina nas svakodnevno pokušava da im stane na put.

Za početak, moramo da znamo da su one često odraz nezdravih životnih navika, stresa, poljuljanih hormona ili neadekvatne nege. Bubuljice i akne javljaju se, na žalost, u svim razdobljima života, od puberteta, do menopauze. Masna i problematična koža sklonije su ovom problemu, upravo zbog viška sebuma koji zapušava pore, ali ni ostali tipovi kože nisu pošteđeni. Pisali smo već o uzrocima bubuljica.

Dakle, pitanje svih pitanja:da li treba cediti bubuljice ili ne?

Zdrav razum uvek će vam reći da to ne činite jer znate da možete napraviti samo još goru situaciju. Međutim, šta kada imate važan sastanak ili krećete na posao, na fakultet, a bela velika bubuljica se pojavila na sred čela? Naravno, odmah ćete krenuti da je istisnete, ali čekajte! Sada ćete saznati kako da to uradite pravilno, bezbolno i najvažnije, da ne ostavite na licu ružnu fleku ili ožiljak.

Pre svega, nisu sve bubuljice pogodne za ceđenje. Važno je pristupiti ceđenju bubuljica sa oprezom i uzeti u obzir tip bubuljice i njenu poziciju na koži. Kod nekih tipova akni, kao što su cistične i acne conglobata, preporučuje se konsultacija s dermatologom umesto samostalnog tretmana

Vrste bubuljica i preporuke za ceđenje se mogu kategorizovati na sledeći način:

 1. Obične gnojne bubuljice, pustule: Ove se često mogu bezbedno cediti. Imaju beli vrh pun gnoja, a često se pojavljuju na površini kože.
 2. Cistične akne: Ovo su duboke, bolne bubuljice ispunjene tečnošću. Ne preporučuje se ceđenje cističnih akni zbog rizika od ožiljaka i širenja infekcije.
 3. Acne conglobata: Ovo je teži oblik akni s povezanim upaljenim čvorovima ispod kože. Ceđenje ovih bubuljica je strogo zabranjeno.
 4. Crne tačke (mitiseri): Mogu se pažljivo cediti uz pravilnu higijenu i tehniku.
 5. Potkožne bubuljice: Ove bubuljice su duboko ispod kože i ne bi trebalo da se cede kod kuće zbog visokog rizika od infekcije i ožiljaka.

A ako se pitate kako se stvarno rešiti bubuljica zauvek, donosimo vam kompletan vodič kroz sve opcije.

Za hitne slučajeve, pročitajte dalje još informacija o ceđenju akni!

Ceđenje bubuljica – zašto je nepoželjno?

 

Ceđenje bubuljice može biti trenutno rešenje, ali ako gledamo dugoročno, istiskivanje bubuljica neće nas rešiti ovih napasti na licu. Naprotiv!

Nepravilnim ceđenjem bubuljica, stanje se može pogoršati.

Marija je cedila akne i ne samo da bubuljice nisu nestajale, nego su joj ostajali i ožiljci na licu. Shvatila je da njena taktika nije najbolja. Rešila je problem prirodnim putem, ali bez ceđenja. Njeno lice je sada bez mane, a šta joj je pomoglo, saznajte iz njenog ličnog iskustva koje se nalazi na ovom linku: https://lepolice.com/nemam-vise-bubuljice-na-licu/

Ovo su najčešće posledice nestručnog istiskivanja bubuljica:

 • Infekcije: Bubuljice nastaju onda kada sebum ostaje nakupljen ispod kože. Ukoliko pokušavamo da na silu istisnemo sadržaj bubuljice, bakterije koje se nalaze na površini kože lako mogu prodreti u unutrašnjost bubuljice. Posebno je problematična bakterija Propionibacterium acnes koja se u ovakvim uslovima nekontrolisano razmnožava. To dovodi do crvenila,  inficiranja kože i potkožnog tkiva. Posledica je stvaranje ranica, ožiljaka i fleka na licu. A to nikako ne želimo;
 • Traume kože: Ukoliko je grubo stisnete, može se desiti da  oštetite samu kožu i njenu strukturu što može da dovede do poremećaja pigmentnih ćelija. Usled toga, nastaju fleke od akni, ali mesta bez pigmenta, bele fleke. Pucanje sitnih kapilara na koži još jedna je od nus pojava ceđenja bubuljica. To dalje može dovesti do postinflamatorne hiperpigmentacije na licu, što je poseban problem onima sa tamnim tenom.
 • Produbljavanje problema: Imajte na umu da ceđenjem bubuljice nikada nećete uspeti da iscedite sve. Da, istisnućete deo nakupljenog sebuma, bakterije i mrtve ćelije kože. I mislite, super rešila sam problem, bubuljice više nema. Nije tačno. Kada stisnete kožu kako ne treba, deo sadržaja bubuljice odlazi još dublje u kožu. To može dovesti da od male bele bubuljice napravite veliki problem i da na istom mestu usled inficiranja izađe velika akna čije je lečenje još teže i dugotrajnije;

 

tehnike ceđenja bubuljica

 

Dakle, prvo i osnovno pravilo: držite prste podalje od lica i kada god možete, suzdržite se od toga da čačkate bubuljice i cedite ih.

Ukoliko je baš nužno i morate da iscedite bubuljicu ili aknu, onda je najbolje da se pridržavate određenih pravila. U svakom slučaju, možete posegnuti i za nekim od alternativnih rešenja kao što su prirodni lekovi ili salicilna kiselina, koja je odlična za negu masne kože i lečenje bubuljica.

Da ne dužimo više, da vidimo koji su to najvažniji trikovi kada je u pitanju muka zvana ceđenje bubuljica.

 10 zlatnih pravila za stiskanje bubuljica

 

Hajde prvo da razjasnimo nekoliko osnovnih stvari kojih bi trebalo da se pridržavate pre nego što se upustite u istiskivanje bubuljica.

1.Prvo i osnovno:

Ukoliko bubuljica još uvek nije potpuno „zrela“, nemojte je nikako dirati.

Ako budete pokušavali da je istisnete na silu, samo ćete pogoršati stanje. Stvoriće se crvenilo oko bubuljice, biće veoma bolno i rizikujete da još duže ostane na licu;

2. Ne moramo posebno da naglašavamo koliko je higijena važan, odnosno, možda i najvažniji deo procesa ceđenja bubuljica.

Operite ruke temeljno i dezinfikujte ih alkoholom;

3. Dezinfikujte temeljno bubuljicu i deo kože oko nje, možete se i umiti antibakterijskim sapunom. To takođe možete uraditi medicinskim alkoholom ili sredstvom koje inače koristite za čišćenje lica. Znamo da je važno, pa odmah saznajte sve načine kako da dezinfikujete kožu.

4. Kako bi bubuljica lakše pukla, uzmite parče gaze ili čist peškir koji ćete pokvasiti toplom vodom i držati barem minut na bubuljici.

Toplota će pomoći da sadržaj iz bubuljice lakše izađe;

5. Kada završite, ponovo dezinfikujte deo oko bubuljice.

Potrudite se da je ne pokrivate kremom, puderom ili korektorom kako bi mogla prirodno da se osuši i zaraste.

Eventualno, možete naneti antibakterijsku kremu;

6. Neke bubuljice nikad nemojte cediti!

Potkožne bubuljice nikako ne pokušavajte da iscedite, kao ni cistične akne.

U oba slučaja, sadržaj je duboko u koži, pore su zapušene i samo ćete napraviti još goru situaciju ispod kože;

7. Ukoliko morate, cedite samo mitisere i to one koji su na površini kože i bubuljice koje imaju beli vrh, takozvane pustule;

8. Ukoliko koristite neko dodatno sredstvo, poput igle ili čiode, radite to veoma oprezno;

9. Ako imate veoma problematičnu kožu, a bubuljice i akne vas stalno prate, najpametnije je da ih ne dirate sami. Bolje, posetite kozmetičara ili dermatologa koji će vam pomoći da rešite problem u korenu.

10. Uvek imajte na umu da ceđenjem bubuljice možete samo napraviti kontrauslugu svom licu, pa to radite samo kada je baš nužno.

Lečenje bubuljica prirodnim putem je sve zastupljenije, pa odmah saznajte kako da sami napravite najbolje maske protiv bubuljica! Možda vam ceđenje akni neće ni trebati.

Zlu ne trebalo, treba da znate i ovo što sledi!

Tehnike ceđenja bubuljica

 

Postoji nekoliko načina da iscedite bubuljicu, a da to ne bude bolno i traumatično iskustvo. Kao što smo već rekli, prvo dobro u ogledalu pogledajte da li je bubuljica spremna za ceđenje, a ako jeste možete je polako iscediti.  Možete to uraditi različitim tehnikama, a da vidimo najpre kako iscediti bele bubuljice.

 

ceđenje akni

 

Ove bubuljice su u korenu crvenkaste, vrh je zagnojen i beo i jasno se vide na licu. Zbog tog nas toliko i nerviraju i želimo odmah da ih istisnemo. To uglavnom svi i radimo. Najčešće se javljaju na obrazima, bradi i na čelu. Izlaze na licu tokom predmenstrualnog perioda ili menstrulanog ciklusa, disbalansa hormona, tokom trudnoće, menopauze.

Ručno ceđenje bubuljica

 

Podrazumeva se da ćemo u ovom slučaju bubuljicu cediti prstima. Takođe, za istiskanje bubuljice možete koristiti i parče papirne maramice ili ubrusa koje ćete obmotati oko prstiju. Posebno je bitno da ne cedite bubuljicu noktima, jer ćete samo izgrebati kožu i stvoriti ožiljak na licu. Neke devojke čak stavljaju i higijenske rukavice, kako bi izbegle eventualni kontakt bakterija na rukama sa kožom lica.

Sada prelazimo na samu tehniku stiskanja.

Bitno je da polako istiskate bubuljicu i to tako što ćete pritiskati rubove, a ne sam centar, odnosno vrh bubuljice.

Pritiskajući obod bubuljice uspećete da iscedite veći deo sadržaja i biće manje bolno.

Kada počne da se pojavljuje krv, to je to, prestanite da istiskate.

Za dezinfekciju bubuljice možete koristiti i hidrogen peroksid, antiseptik koji ubrzava sam proces zarastanja rana.

Ceđenje bubuljica iglom

 

Naš savet je da se klonite ove tehnike koliko god je moguće i da takav način ceđenja bubuljica prepustite kozmetičarima.

Ali, ako već želite da se latite igle ili čiode i njome probušite bubuljice, dobro je da znate nekoliko važnih stavki kako bi se izbegl infekcija i sačuvalo  zdravlje.

 • Vodite računa da to bude medicinska igla koju samo vi koristite i na kojoj je uvek zaštitni poklopac kako se ne bi taložila prašina i bakterije;
 • Uvek najpre dezinfikujte iglu alkoholom, a najbolje je da svaki put kupite novu, sterilnu.
 • Bitno je da bubuljicu probušite veoma polako i pažljivo. Probušite sam vrh bubuljice dok ne vidite da izlazi gnoj. Ne bi trebalo da boli, ali ukoliko je bolno, ili bubuljica nije potpuno sazrela ili je ubod bio predubok.

Ceđenje bubuljica na licu štapićima za uši

 

Možda zvuči malo verovatno, ali moguće je ukloniti bubuljice pomoću štapića za uši. Čak, ovaj sistem je mnogo više higijenski nego istiskanje bubuljice prstima.

Potrebna su vam dva štapića za uši, a ako želite, možete ih pokvasiti medicinskim alkoholom kako biste u isto vreme i dezinfikovali deo oko bubuljice. Lagano, pritiskajte štapićima obode bubuljice, sa svih strana, dok bubuljica ne pukne i sadržaj ne izbije na površinu. I to je to, dezinfikujte mesto ceđenja i ne dirajte.

Sam proces zarastanja isceđene bubuljice traje dva-tri dana. Sa druge strane, ukoliko ne dirate bubuljicu, ona će sama od sebe proći za tri do sedam dana.

Znamo da je izazov ne čačkati lice, ali možda vam ovaj tekst može pomoći da ne dirate lice.

Trikovi za ceđenje mitisera

 

Ako pitate dermatologa, reći će vam da se okanete toga da sami cedite mitisere. Zašto? Ukoliko iscedite nekoliko, može doći do upale okolnog tkiva i velike šanse da napravite bubuljice. Da ne pričamo da je povećan rizik od stvaranja ožiljaka na licu.

Ukoliko ste sam svoj majstor i mitisere cedite same, onda treba da se držite sledećih pravila:

 • Pre ceđenja mitisera vodite računa da su pore na licu otvorene, kako bi sam sadržaj lakše izašao na površinu. Zato, najpre očistite lice parom, pore će biti otvorene, a mitiseri vidljiviji;
 • Ukoliko istiskate mitisere prstima, važe ista pravila kao i u slučaju gnojnih bubuljica. Ruke moraju biti dezinfikovane, a sam stisak na mitiser treba da bude sa strane i nikako ne stiskajte noktima. Rizik od infekcije i crvenila je manji u slučaju mitisera, nego belih bubuljica, ali svakako budite na oprezu;
 • Mitisere možete cediti i pomoću štapića mitisere koji je napravljen od metala, nerđajućeg čelika, i ima male otvore sa jedne i druge strane. Sam otvor prislonite na mitiser, pritisnete i mitiser izlazi na površinu;
 • Dobro rešenje su i trake za mitisere koje lako uklanjaju sebum iz pora, čiste kožu i smanjuju pore. Željeni deo lica najpre pokvasimo vodom, nanesemo traku i ostavimo 15- ak minuta da se osuši i skinemo traku;
 • Pinceta je još jedno oruđe u borbi protiv mitisera, ali najpre je dezinfikujte. Okrenite je na bočnu stranu i blago pritiskajte, vodeći računa da ne uštinete kožu;

Možda zvuči neverovatno, ali čak i prstenom možemo iscediti uporne mitisere.Mitisere možete ukloniti i koncem ili pastom za zube, a ovde nađite spisak svih načina da se rešite mitisera.

Ceđenje bubuljica prolazi lako i bezbolno ukoliko ste opremljeni pravim alatima. Pogledajte šta vam još može biti od pomoći!

Alati za ceđenje bubuljica

 

U bolje snabdevenim drogerijama možete pronaći specijalni štapić za istiskivanje bubuljica po nazivom komedokvečer. Radi se o praktičnoj alatki koja je sa obe strane upotrebiva. Na jednom kraju se nalazi igla, kojom eventualno možete probušiti bubuljicu bez vrha, a sa druge strane zgodan nastavak za lakše istiskivanje sadržaja iz bubuljice.

Na internetu se mogu naručiti čitavi setovi alatki za ceđenje bubuljica, a u zavisnosti od vrste, možete ih kombinovati i primenjivati. 

Ukoliko niste vešti u baratanju sa štapićima, uvek možete probati aparate na struju ili baterije. Jedan od njih je vakum za mitisere, koji zaista ne traži od vas nikakvo posebno umeće. Dovoljno je da ga prislonite na lice, a ostalo će odraditi sam. Vi samo treba da podesite brzinu.

Šta kada bubuljica nakon ceđenja loše zarasta?

 

Ceđenje bubuljica je proces koji vrlo lako može da pođe po zlu. Otvorene bubuljice su dosta veći problem nego zatvorene, pa je uvek potrebno razmisliti da li je ceđenje neophodno ili ne. Glavni uslov da ceđenje prođe kako treba je da se odvija u čistim i sterilnim uslovima. Maksimalno dezinfikujte kožu lica i alat koji upotrebljavate, u suprotnom – ranica od ceđenja može početi loše da zarasta.

U tom slučaju, možete se susresti sa još većom količinom gnoja i upalom koja može otići dublje. Rizik za pojavu ožiljka i ranice od bubuljice je veći. Ukoliko posumnjate da se tako nešto dešava, nije na odmet posavetovati se sa kozmetičarem, ali i otići na tretman profesionalnog ceđenja bubuljica.

Pravilno ceđenje bubuljica, trebalo bi da izgleda ovako (upozaramo da video nije baš najprijatniji za gledanje) :

Ceđenje bubuljica kod kozmetičara

 

Ukoliko već dugo imate problem sa bubuljicama i aknama, a ceđenje u sopstvenoj režiji nije dalo rezultate, onda bi trebalo da posetite kozmetičara. Važno je da odete kod nekoga za koga ste sigurni da će vam pružiti najbolji treman. Najbolje je da vam neko preporuči svog kozmetičara.

 • U zavisnosti od vašeg tipa kože i problema koji imate, kozmetičar će i utvrditi kojim tretmanima treba da se podvrgnete. Bitno je da kozmetičar dobro proceni o kojim bubuljicama je reč, koliko sebuma koža luči;
 • Pre samog ceđenja koža mora biti temeljno očišćena i dezinfikovana, a kozmetičar prilikom ceđenja mora da nosi rukavice;
 • Ukoliko je kozmetičar vešt, ceđenje mitisera ne bi trebalo da bude bolno. Ipak, ukoliko u toku jednog tretmana cedite veći broj belih bubuljica, akni i potkožnih bubuljica, pripremite se da će boleti i da će vam lice biti crveno najmanje nekoliko sati;
 •  Kozmetičar će odrediti koliko tretmana vam je potrebno i toga ćete se onda pridržavati kako biste rešili problem.

Po potrebi, ukoliko je stanje ozbiljno i zahteva lečenje, obratite se i dermatologu koji će vam dati odgovarajuću terapiju antibioticima i kremama. Pre toga možete sami probati sa nekim prirodnim tretmanima protiv akni koji sadrže biljne sastojke koji efikasno uklanjanju bubuljice.

Tretmani za bubuljice

 

Postoje i različiti kozmetički tretmani koji vam mogu pomoći

 • Hemijski piling podrazumeva skidanje površinskih delova kože. Rade se rastvorima različitih kiselina za lice, a procenat i jačina se određuju shodno stanju kože. Najčešće se koriste alfa hidroksi kiseliname (AHA), a to su glikolna, mlečna i vinska kiselina, beta hidroksi kiseline (BHA) od kojih su najpoznatije salicilna i limunska i TCA – trihlorsirćetna kiselina. Postoje površinski, srednje duboki i dubinski pilinzi;
 • Laserski tretmani imaju protivupalno dejstvo, regenerišu ćeluje i sprečavaju pojavu ožiljaka. Koriste se najsavremeniji laseri koji deluju dubinski na kožu. Rezultati su najčešeće vidljivi nakon 3 do 5 tretmana.

Kako sprečiti ceđenje akni?

Tako što ćete sprečiti njihov nastanak.

Očuvajte zdravlje vaše kože i sprečite pojavu bubuljica kroz odgovarajuću negu. Evo kako:

 1. Dvostruko čišćenje lica: Počnite i završite dan blagim čišćenjem lica. Koristite nekomedogene proizvode koji neće začepiti pore.
 2. Izbor pravih proizvoda: Birajte kreme i losione s aktivnim sastojcima na biljnoj bazi. Ovo pomaže u borbi protiv bubuljica i čisti pore.
 3. Redovna hidratacija: Ne zaboravite da hidrirate kožu. Koristite hidratantne kreme koje odgovaraju vašem tipu kože – čak i ako je koža masna!
 4. Zaštita od sunca: UV zračenje može pogoršati akne. Zaštitite kožu kremama sa SPF faktorom.
 5. Izbegavajte agresivne pilinge: Oprezno sa pilingom. Odaberite nežne formulacije koje neće iritirati kožu.

Iskustva sa ceđenjem bubuljica

 

Iskustva kažu da nije sve tako crno i strašno. Dobar deo devojaka voli samostalno da cedi bubuljice i eksperimentiše sa različitim alatkama za akne na licu. Interesantno je i to da će pre odraditi ceđenje same, nego što će zaražiti pomoć od kozmetičara, majke, sestre, drugarice. 

Sa druge strane, momci su po tom pitanju ležerniji, jer mogu dugo da izdrže, a da ne diraju bubuljice. Ipak, oni će kada problem kulminira češće zatražiti pomoć stručnjaka.

Takođe, u većini slučajeva, samostalno ceđenje bubuljica prolazi dobro i bez većih posledica, što je sjajna vest. Žene pokazuju da sa ovim problemom i te kako mogu da se nose same. Posledice na koži nisu ozbiljne, a najčešće se završavaju ranicom koja sporije prolazi. Mnoge ceđenje urade spretnije nego kozmetičar, te ubrzaju prolazak bubuljice.

Za koji god način ceđenja bubuljica da se odlučite, budite oprezni, jer nikako ne želite da trenutak nepažnje i brzopletosti, ostavi ružan trag na vašem licu.

Na kraju, nadamo se da smo vam koliko toliko pomogli da sledeće ceđenje bubuljica prođe što efikasnije i bezbolnije. Javite nam utiske.

 

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *