postinflamatorna hiperpigmentacija
Fleke i pege

Postinflamatorna hiperpigmentacija: uzroci i lečenje

Znate li šta je postinflamatorna hiperpigmentacija? Mnogi je imaju na koži, a i ne znaju zašto je tu. Prepoznajte je i naučite kako je sprečiti i ukloniti.

Šta je postinflamatorna hiperpigmentacija?

 

U pitanju je jedan od najčešćih oblika fleka na licu. Sve ostale promene možemo pripisati hormonskoj neravnoteži u organizmu ili starenju, ali nju ćete lako prepoznati, jer je direktno uslovljena određenim stanjima, kao što su npr. akne ili ekcem. Vrlo često predstavlja i posledicu nestručnog lečenja ovih stanja.

Kao što sama reč kaže, radi se o hiperpigmentacijama na licu koje nastaju nakon neke vrste upale na koži.

Obično ovom stanju prethode bubuljice na licu, a mogu biti i posledica upale na koži izazvane veštačkim putem. Sa njom se neretko sreću i ljubitelji agresivnijih kozmetičkih tretmana, kao sto su mikrodermoabrazija lica, laserski tretmani i sl.

Da se razumemo, ovi tretmani lica su savršeno bezbedni kada ste u pravim rukama, ali stvari ponekad mogu i da pođu po zlu. Ne reaguje svaki tip kože lica na isti način, pa uvek treba sa oprezom odlaziti u kozmetički salon i prepuštati se isključivo stručnjacima.

Pročitajte: Dermatolog ili kozmetičar – ko vam treba?

Akne predstavljaju veliki rizik za pojavu ove vrste fleka na koži, pogotovo ako su na licu prisutne malo duže i ako se agresivno tretiraju.

Uspešno lečenje akni podrazumeva da koža bude savršeno čista nakon prolaska samih bubuljica.

Dakle, cilj nije samo osloboditi se upale, već i ne zaraditi rupice od akni, ožiljke ili pigmentne promene u vidu fleka od bubuljica.

Kako nastaje PIH ( postinflamatorna hiperpigmentacija)?

 

Postimflamatornoj hiperpigmentaciji uvek prethodi upala.

Povređena koža, odnosno mesto upale je ranjivo, čak i onda kada crvenilo, bol i otok prođu. Ćelije kože po pravilu sadrže melanin – pigment zaslužan za njenu tamnu prebojenost. On se, primera radi, aktivira kada smo na suncu. Na neki način, ćelije proizvode melanin kao otpor dejstvu štetnih UV zraka. No, kad god se osećaju „napadnuto“, one mogu da stvaraju više pigmenta nego što je potrebno. Tako je i kada su u pitanju razne upale na licu: bubuljice, ali i crvenila nakon depilacije lica recimo.

Pogrešni signali koje ćelije kože dobijaju, najčešće iz spoljašnje sredine, utiču na to da ovi delovi lica mnogo brže menjaju boju, jer ćelije proizvode melanin dosta aktivnije

Nespretno diranje kože lica, odnosno povređivanje bubuljica tokom ceđenja može da dovede do pojave fleka. Agresivni kozmetički tretmani podjednako mogu da ih izazovu. U pitanju su vrlo ekstremne stvari, ali PIH se javlja i naizgled potpuno spontano.

Koji su simptomi postupalne hiperpigmentacije?

 

Tamna prebojenost kože na pečate ili tačkice, jedan je od znakova da koža lica možda prolazi kroz hiperpigmentaciju izazvanu upalom. Zapravo, svaki vid promene u boji kože nakon upale predstavlja PiH, bilo da se radi o roze, crvenim, bordo ili braon promenama.

postupalna hiperpigmentacija simptomi

Što su promene svetlije, po pravilu brže prolaze, ali npr. tamne fleke na koži su signal za uzbunu. Nemoguće ih je ne primetiti i ne postoji taj puder ili korektor za bubuljice koji može da ih zamaskira. Koži treba efikasno sredstvo za izbeljivanje i istovremeno negovanje, kako bi se izborila sa ovim stanjem.

Marija u jednom periodu svog života nije znala kako da se izbori sa posledicama koje su bubuljice ostavljale na njenom licu. Šta god da je radila, bilo je pogrešno, jer koža lica joj je bila sve gora. Fleke, ožiljci od bubuljica – samo su je podsećali da akne neće otići ukoliko nešto hitno ne preduzme. Nije odustajala, već je tražila rešenje za svoj problem. Uspela je u tome onda kada se najmanje nadala. Rešenje za bubuljice je došlo u pravom trenutku, jer od tada kreće njen novi život. Šta je koristila i kako je uspela da povrati čistu kožu bez akni, otkrijte iz njene lične priča koja je na ovom linku: https://lepolice.com/nemam-vise-bubuljice-na-licu/.

Ako imate akne, posebno morate voditi računa o posledicama nakon lečenja.

Postinflamatorna hiperpigmentacija od akni

 

Bolne, otečene akne su problem same po sebi i glavni cilj je sanirati upalu. Upala vremenom i pravilnim lečenjem prođe, ali mesto na kome je bila bubuljica, tačnije njegova boja, dugo može da bude izmenjena. Verovatnoća za tako nešto je veća ukoliko se akna samostalno cedi i dira prstima.Najčešće su u pitanju crvene fleke od bubuljica.

Zapravo, svaki vid povređivanja bubuljice loše utiče na kožu oko nje. Ipak, verovatnoća da se javi postimflamatorna hiperpigmentacija je veća ako je upala dublja i jača.

 

 

Dakle, treba voditi računa i o tome i upalu odmah lečiti, odnosno pokušati ublažiti. Agresivna sredstva ne dolaze u obzir, već treba birati što nežnije, a koncentrovanije preparate. Prirodni preparati za bubuljice su npr. odličan izbor, jer retko dovode do većih posledica na koži.

Postinflamatorna hiperpigmentacija od sunca

 

Sunce ne izaziva PIH, ali može uticati na njeno pojavljivanje.

Preterano izlaganje sunčevim zracima nije poželjno nakon nekih upala na koži.

Iako postoji verovanje da Sunce pomaže zarastanje rana, nije preporučljivo sunčati se, upravo iz ovih razloga. Rana će svakako proći, ali Sunce može proizvesti i fleke, koje se ne koži zadržavaju mnogo duže nego sama rana.

Osim toga, i fleke na koži zahtevaju tretman, bilo da se radi o staračkim pegama ili nekim drugim promenama.

No, kada su u pitanju jače opekotine od sunca, kao i često neoprezno izlaganje štetnim zracima bez zaštite, mogu se javiti itekako pigmentne promene na koži. To mogu biti tamne fleke, pa čak i pigmentni mladeži. Za njihovo lečenje često je potreban dermatolog i dermatološki pregled.

Postinflamatorna hiperpigmentacija nakon depilacije

 

Zanimljivo je da PIH pogađa i muškarce i žene.

Možemo samo da pretpostavimo da su možda žene u maloj prednosti kada je postimflamatorna hiperpigmentacija u pitanju, odnosno da njih pogađa manje. One su sklonije flekama koje uzrokuju hormoni, kao što je slučaj sa melazmom.

Muškarci se i redovno briju, što ih odmah stavlja u rizičnu grupu. Bubuljice nakon brijanja su prvenstveno problem muškaraca, a sa tim u vezi i pigmentacione promene nakon njihove pojave.

Stvari možemo postaviti ovako:

Brijanjem se bubuljice često ozleđuju, a to dovodi do stvaranja PiH.

Međutim, ni žene nisu izuzete. One možda ne briju lice, ali uklanjanju nepoželjne dlačice sa lica. Primera radi, depilacija nausnica često dovodi do pojave takozvanih „brkova od sunca“ koji nisu ništa drugo nego obli postinflamatorne hiperpigmentacije .

Osobe sa tamnijom kožom su sklonije pojavi postimflamatorne pigmentacije, o čemu govore mnoge studije. Promene kod njih su dosta uočljivije i jače nego na svetlijoj koži lica.

Da li PIH može da izbledi?

 

Dobra vest za sve osobe koje se bore sa ovom vrstom promena na koži je da su postimflamatorne hiperpigmentacije izlečive, odnosno da vremenom prolaze.

U najboljem slučaju, na koži lica se zadržavaju oko tri meseca, a nekad i do godinu dana.

Ovaj okvir treba uzeti sa rezervom, jer nije pravilo, ali ono što iskustvo pokazuje je da što su promene na koži tamnije, više vremena im treba da prođu. Tačnije, mora se proceniti razlika između prirodne boje lica i boje promene.Što je razlika veća, promena će sporije prolaziti i obrnuto. Što je promena manja, brže će proći.

Brzina prolaska hiperpigmentacija izazvanih upalom zavisi i od tretmana, odnosno aktivnog rada na tome da promena izbledi. Možete sačekati da promena sama prođe, a možete joj i pomoći da što pre nestane.

Koji su najbolji tretmani protiv postinflamatorne hiperpigmentacije?

 

Jedan od tretmana koji može pomoći je hemijski piling lica. Svaki vid ljuštenja, odnosno skidanja mrtvih delova kože je od velike pomoći, jer sa njim odlazi i boja. Jeste da će biti potrebno nekoliko tretmana da bi se koža dovela u red i fleke potpuno ujednačile, ali vredi truda.

Postoji mali rizik kada je hemijski piling u pitanju da se fleke pogoršaju, a to se dešava u onim slučajevima kada se koža sama dodatno iziritira. Zato, neki kozmetičari neće preporučivati ovaj tretman.

Ukoliko niste ljubitelj aha kiselina za lice koje se koriste u salonima, možete probati i običan, mehanički piling lica. Trljanjem lica, koža se podmlađuje. Tačnije, zdravi slojevi kože izbijaju na površinu, što pomaže da se pigmentne promene izgube. Ovaj tretman, takođe, treba raditi obazrivo i ne preterivati, u suprotnom, koža će imati više štete nego koristi.

Ukoliko želite drastičan rezultat u kratkom vremenskom roku, pomaže ciljana laserska terapija za fleke na koži lica. Dobra preventiva može da bude i uključiti odmah laser za akne, ali ne treba ići i u krajnost. Postoje i mnogo jednostavnija rešenja za bubuljice, bez ikakvih štetnih posledica, a to su prirodni preparati!

Niste ljubitelj kozmetičkih salona? Ne brinite, jer sa hiperpigmentacijama od upale možete da se obračunate u kućnim uslovima.

Kozmetička sredstva protiv postinflamatorne hipepigmentacije

 

Dobra krema za lice je ključ, pa tako i u ovom slučaju, borba sa ovom vrstom fleka na koži lica započinje efikasnom kremom za fleke na licu.

  • Kreme sa ekstraktom sladića su preporuka za uklanjenje ove vrste fleka na koži lica. Koren sladića u kombinaciji sa rabarbarom čini čuda kada je posvetljivanje kože lica u pitanju. Naime, ova biljke predstavljaju odlično prirodno rešenje protiv pigmentnih mrlja. Naša preporuka je krema Neborela koja ih sadrži.
  • Vitamin C serum za lice je još jedan koristan preparat u borbi sa pigmentnim promenama, a sve zahvaljujući njegovom svojstvu da izbeljuje i podmlađuje kožu lica.
  • Preporuka lekara je često da se u ovom slučaju koriste kreme koje izbeljuju kožu, a to može biti hidrohinon krema. Njih nemojte uzimati na svoju ruku!Kreme sa hidrohinonom su izuzetno efikasne kada je izbeljivanje kože lica u pitanju, toliko da se u tim krugovima nazivaju varikina kreme. To samo govori o tome koliko su zapravo jake, što može da bude i dobro i loše. Naime, ove kreme se nepopularno nazivaju ovako zato što izbeljuju kožu kao varikina tkaninu! Ukoliko se koriste duže vreme mogu da isuše kožu lica, isperutaju je i stvore sitne ranice.
  • Kreme sa retinolom su joj jedno od praktičnijih rešenja za uklanjanje fleka na koži lica. Ukoliko se pravilno koriste, mogu da izbele fleke i ujednače ten. Ipak, ove kreme, takođe, nisu popularne zbog posledica koje ostavljaju na koži lica, a to su crvenilo i iritacija.

U vreme korišćenja ovog preparata, strogo se mora izbegavati sunčeva svetlost.

Postimflamatornu hiperpigmentaciju najbolje je zaobići i nikada se ne susresti sa njom.

Kako sprečiti postinflamatorne hiperpigmentacije?

 

Fleke na koži nakon upale moguće je sprečiti odgovornim odnosom prema svojoj koži. To znači da se koža lica mora redovno održavati adekvatnim kozmetičkim preparatima, a bubuljice držati pod kontrolom.

Svaki oblik bubuljica treba shvatiti ozbiljno i odmah krenuti sa lečenjem.U suprotnom, upala se može razviti na čitavom licu, što povećava šanse za razvoj postimflamatorne hiperpigmentacije.

Zato, imajte uvek pri ruci preparate protiv akni. Najbolje je kada je to neki set na biljnoj bazi, kao što je Aknolin. Može postati deo vaše svakodnevne rutine jer nije agresivan prema koži, kao što mnogi preparati za bubuljice jesu.

Osim prevencije akni, uvek treba nanositi kremu sa zaštitnim faktorom.

Zašto?

Dobar deo pigmentacija na licu provociran je sunčevim zaracima, pa ih treba maksimalno izbegavati. Onda kada je nemoguće izbeći ih, od pomoći su kreme sa SPF faktorom. Ove kreme štite kožu lica od pojave fleka na koži i neujednačenog tena.

Da bi se sprečila pojava hiperpigmentacija nakon upala, koža se mora adekvatno hidrirati i negovati. Iritacija, sušenje, pucanje kože lica se mora na vreme sprečavati, kao ne bi napravili veći problem na koži lica. Stvaranje rana na koži, odnosno atopijski dermatitis – mora se adekvatno lečiti, kako bi se izbegle sve negativne posledice, uključujući i pigmentne promene.

Iskustva sa hiperpigmentacijom izazvanom upalom

 

Verovali ili ne, ovo stanje pogađa veliki broj ljudi, što tinejdžera, što odraslih.

Naše čitateljke Iva i Ana bile su toliko hrabre da podele svoja iskutva sa nama:

Iva (20):

,,Nema gore stvari za mladu devojku nego da se susretne sa gnojnim bubuljicama. Zaista su mi obeležile školovanje i uticale dosta na moje uspomene iz ovog perioda. Jeste da su akne prava gnjavaža, ali fleke nakon njih su me dosta više plašile. Nisam znala o čemu se radi. Hvala Bogu, danas nemam velike posledice na koži. Fleke su se povlačile vremenom, ali sećam se da sam tada dosta koristila sodu bikarbonu za izbeljivanje lica, što je sigurno pomoglo.”

Ana (32):

,,Moje fleke su nastale kao posledica izrazito suve kože lica. Bukvalno, koža mi je sa vremena na vreme bila kao četka. Nisam odmah shvatila da se radi o ekcemu. Stalno je pucala, perutala se, da više nisam znala šta da koristim kako bih je umirila, dok nisam otišla kod dermatologa. Pigmentne promene su došle nakon tih ranica, što me je samo dodatno zbunjivalo, jer sam bila jako mlada za staračke pege. Ipak, iritacija je ta koja mi je pravila problem i kad sam nju sanirala, fleke su se, takođe, povukle.”

Hiperpigmentacije nakon upala, nažalost, nisu retkost. Ukoliko su izražene, umeju da zabrinjavaju, ali razloga za paniku zaista nema. Uz pravilan tretman kože, postimflamatorne pigmentacije je moguće i izbeći i u potpunosti izlečiti.

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *