melazma
Fleke i pege

Melazma na licu: razlozi nastanka i lečenje

Šta je melazma i zašto se javlja? Može li se ona sprečiti i kako protiv nje? Saznajte sve o melazmi odmah!

Tokom života svaki čovek se susreće sa različitim problemima sa kožom, koji narušavaju samopouzdanje kada se nađu na licu. Dermatolozi navode da je često reč o borbi sa bezopasnim problemima, estetske prirode ali oni narušavaju kvalitet života pacijenata.

Jednan od takvih problema je melazma i zato smo rešili da vam predstavimo načine lečenja koji su se pokazali uspešnim, a pritom nisu agresivni. Zaslužili ste blistav, ujednačen ten lica!

Šta je melazma na licu?

 

Melazma predstavlja fleke na licu i telu koje su braon, a ponekad i tamno plave ili tamno ljubičaste boje .

Melazma se doslovno pojavljuje sama od sebe, barem nam tako izgleda na prvi pogled. Može se pojaviti na bilo kom mestu vašeg lica i ne mora biti uslovljena bilo kakvom infekcijom, povredom ili udarcem !

 

melazma na licu

 

Vesna se uverila u to. Ona je vodila bitku sa flekama na licu, koje nikada nije mogla lepo da prekrije šminkom. Nije znala zašto su tu. Mučila se da ih izleči sve dok nije pronašla, fantastično prirodno rešenje koje je ujednačilo njen ten. Ono može pomoći i vama da se rešite mrlja na koži. Pogledajte kako je uspela da se oslobodi melazme na sledećem linku: https://lepolice.com/moje-iskustvo-prirodno-sam-obrisala-bore-sa-lica/

Kako prepoznati melazmu, koji su simptomi?

 

Melazma je specifična po ravnim mrljama ili okruglim i sitnim pegama po licu, koje su dok ste unutra braonkasto smeđe, a kada izađete na jaku, dnevu svetlost mogu izgledati kao tamno ljubičaste i plave mrlje.

 

Melazma se najčešće se pojavljuje na čelu, obrazima i gornjoj usni.

Prepoznaćete melazmu po flekama koje traju dugi niz meseci i ne nestaju sa vaše kože, već se menjaju u skladu sa vremenskim uslovima.

Tokom leta usled sunca može potamneti i pogoršati se , tako da fleke budu istaknutije a u toku zimskim meseci ona se može smiriti postati svetlo smeđa.

Vrste melazme na licu

 

Dermatolozi razlikuju nekoliko vrsta melazme na osnovu dubine pigmenta kojim je koža zahvaćena. Na prvi pogled ne možemo biti sigurni o kojoj se vrsti melazme radi, iako prepoznavanje deluje lako. Stručnjaci imaju aparate koji im obezbeđuju jasnu i precizinu sliku naše kože, a samim tim dobro razlikuju boju i dubinu odnosno vrstu melazme na vašem licu.

Dakle i pored narednih redova, ne možete sami sa stopostotnom sigurnošću odrediti sa kojom se vrstom melazme na licu susrećete!

Epidermalna melazma na licu

 

Epidermalna melazma na licu može se prepoznati po tamno smeđim flekama koje imaju oštre, jasne ivice i ona se teško prekrva šminkom (očigledna je na koži vašeg lica).

Dobra stvar u činjenici da se borite sa tamnim flekama jeste da se ova melazma pokazuje često kao najjednostavnija za lečenje, odnosno prepisane terapije gotovo uvek daju potpun efekat.

Dermalna melazma na licu

 

Nasuprot epidermalnoj melazmi ovde se, kako navode, možete susresti sa plavim flekama ili flekama svetlo braon boje, koje su teško uočljive pod tamnom svetlošću. Ne moraju imati oštre ivice i deluju kao da se razlivaju po vašem licu, ali se ponekad mogu lako prekriti BB kremom ili puderom.

Lečenje dermalne melazme na licu ponekad zahteva strpljenje!

Mešana melazma na licu

 

Ovde je reč o tamnim, gotovo crnim flekama ali i ljubičastim i plavim flekama nepravilnih ivica, za čije lečenje je potreban pregled i recept dermatologa. Ovakava melazma dame i muškarce širom sveta čini očajnim jer je lako uočljiva na licu, ali srećom uz pravilan način lečenja možete je se osloboditi.

Postoji i jedna melazma koja nastaje zbog srećnih okolnosti!

Trudnička melazma

 

Trudnička melazma se može javiti  u prvim mesecima trudnoće, kada se nivo hormona u telu podigne. Tada ćelije kože mogu reagovati i stvoriti tamne fleke na licu, koje nestaju nakon porođaja.

Promene hormona unutar organizma mogu uticati na stvaranje melazme na licu, navode doktori širom sveta.

Ovakva vrsta melazme se povlači uz pravilnu negu lica nakon nekoliko meseci i uglavnom nisu potrebne komplikovane metode lečenja.

Mandibularna melazma na licu

 

Mandibularna melazma na licu pojavljuje se obično u predelu vilice i brade, a karakteristična je po izraženim flekama koje su često povezane kao mrlje.

Kako se melazma razlikuje od običnih fleka na licu?

 

Obične fleke na licu nastaju nakon fizičkih oštećenja kože, kao što je nepravilno ceđenje bubuljica ili lečenje uz neprirodna i jaka sredstva, bez preporuke dermatologa. Depilacija nausnica takođe može stvoriti fleke iznad usana. Pritom, ukoliko volite da se sunčate i izgorite usled negativnog UV zračenja nastaće fleke na vašem licu.

Fleke na licu nastaju i kao posledica povrede ukoliko imate osetljivu kožu, kao i ožiljci ali uz prirodnu kremu protiv fleka nestaju za nekoliko meseci. Melazma, a pogotovo trudnička melazma, nastaje na licu koje je do juče bilo čisto i nije pretrpelo fizičko oštećenje ili infekciju!

Baš iz razloga što nastaje ‘’tek tako’’ na koži ljudi se uplaše i pomisle da je melazma zapravo karcinom kože.

Šta je uzrok melazme na licu?

 

Melazmu na licu ne uzrokuje karcinom, iako postoje karcinomi kože nalik na melazmu.

Ova promena na koži nastaje kada se deli  preveliki broj ćelija koje sadrže pigmenat unutar sebe.

Građa kože lica sastoji se od tri sloja (dermis, epidermis i pokožica) sva tri sloja naravno, čine ćelije koje nas štite od spoljašnjih uticaja. U dubljim slojevima kože postoji još jedna vrsta ćelija, melanociti koji imaju veću količinu pigmenta (odnosno melanina) u sebi. Kada se aktiviraju i počnu da se stvaraju u mnogo većem broju, može nastati melazma na vašem licu.

Ćelije se ne aktiviraju same od sebe u unutrašnjosti vaše kože, a dermatološka istraživanja navode da mi sami doprinosimo nastanku melazme na licu. Ukoliko niste trudni i niste prekinuli sa kontraceptivnom terapijom, melazma je moguća pred ulazak u menopauzu. U tim trenucima menja se količina hormona u telu, što može podstaknuti ćelije da se dele i stvoriti veliku količinu pigmenta u unutrašnjosti vaše kože.

Zatim, neadekvatni kozmetički preparati koje svakodnevno nanosite na lice mogu toliko iritirati kožu i poremetiti vrednost proteina u samim ćelijama tako da vaše lice proizvodi više melanina, a ten postane neujednačen. Kada kažemo neakdevatna kozmetika, uvek mislimo na proizvode koji unutar sebe nemaju prirodne sastojke, imaju previše veštačkih boja, mirisa ili prerađenih ulja.

Ovo su štetni sastojci u kozmetici.

Ne treba se odreći kozmetike – treba je birati pametno!

Melazma na licu može nastati i kao posledica nepravilne nege kože, pogotovo tokom letnjih dana. Ukoliko zaboravite na kremu sa zaštitnim faktorom vaša koža će pokušati sama da se odbrani od sunca i stvoriće veće količine melanina. U zavinosti od stepena oštećenja kože, melanin se može zadržati na licu niz meseci, što se može ogledati u tamnim flekama na obrazima i čelu.

Stručnjaci nam iznova naglašavaju da na organizam nepovoljno utiče stres i može izazvati melazmu. Sa melazmom usled stresa susreću se jednako mušarci i žene, zato naučite da odmarate!

Lečenje melazme na licu

 

Kada se susretnete sa simptomima melazme na svojoj koži obavezno posetite dermatologa. Samo on na osnovu stručnog pregleda može odrediti o kom tipu melazme se radi i kakva način lečenja odgovara vašem tipu kože.

Ponekad se dešava se se mora uzeti minijaturni delić vaše kože i odneti u laboratoriju na dodatne preglede ćelija, što nije bolno, ali je neophodno kako bi vaša koža bila blistava a ten ujednačen. Dok čekate na zakazani lekarski pregled možete negovati svoje lice prirodnim, hidratantnim kremama kako bi ga održali mekanim i nežnim ali i zaštitili od spoljašnjih uticaja.

Pokušala sam da istražim kakve to recepte dame dobijaju prilikom lečenja melazme na licu i saznajem da se najčešće radi o kremama za lice. Neke od njih iskoristile prirodne meleme, napravljene kod kuće i njima za nijansu smanjile vidljivost fleka na koži.

Pa , krenimo redom!

Lečenje melazme prirodnim putem

 

Čuvarkuća za melazmu je prirodan recept koji može umanjiti vidljivost promena, odnosno fleka na koži.

Čuvarkuća u sebi ima jabučnu i mravlju kiselinu koje izbeljuju kožu lica ali i minerale koji neće isušiti površinski sloj kože.

Štaviše, u mešavini sa medom mogu nahraniti i ojačati lice.

Potrebna vam je kašika soka od čuvarkuće koju treba pomešati sa dve, do tri kašike meda. Smesa je vodenasta i nanosi se na lice prstima uz laganu masažu. Kako bi vaša koža upila više sastojaka morate je najpre očistiti blagim prirodnim sredstvom i tek onda naneti prirodan melem za lečenje melazme. 

Melem možete nanositi dva puta nedeljno na lice i uvek ga private u maloj količini jer vremenom gubi potencijal i ne može dugo da se čuva.

Prilikom uklanjanja melazme na prirodan način u kućnim uslovima, pratite osećaj na površini svog lica. Ukoliko vam se javi čudno peckanje ili crvenilo nakon nanošenja maske od čuvarkuće, temeljno je isperite sa kože i nemojte je više nanositi. 

U tom slučaju birajte prirodne kreme za melazmu i zakažite pregled kod dermatologa.

Krema za melazmu

 

Prirodne kreme za melazmu podrazumevaju sklop hranjivih biljaka, hijaluronske kiseline, aloe vere ali i amino kiselina koje će hidrirati i ojačati vašu kožu. Dakle, morate čitati deklaracije proizvoda.

Ono što sam ja pronašla kao dobro, na osnovu iskustva korisnika, jesu prirodne kreme koje dubinski hidriraju kožu ali i uz aktivne sastojke biljaka blede fleke na površini lica. Može biti korisna krema koja sadrži smilje, ekstrak sladića, masline ali i ekstrakt rabarbare koji ujednačavaju ten.

 

lečenje melazme

 

Kreme za fleke na licu nanose se dva puta dnevno na kožu i prve rezultate vidite već nakon nekoliko nedelja!

E sad, istina je da je dermatolog nekad najbolja moguća opcija . Često je potrebna kortikosteroidna terapija. Kortikosteroidi će umiriti vašu kožu i nalaze u sastavu određenih krema koje dobijate na recept od vašeg lekara. Takva krema se obično meša sa još jednom prepisanom kremom, kako ne bi bila jaka za vaše lice! Međutim, ne mešajte ništa sami. Bitno je da znate koji kozmetički sastojci se nikad ne koriste zajedno.

Lekari vam mogu prepisati hidrohinon za izbeljivanje kože lica, koji uklanja taman pigment ali se ne može koristiti na svoju ruku. Ukoliko ga nanosite bez recepta, izbledeće kožu toliko da se pojave svetle mrlje na licu. Pored njega za lečenje melazme na licu prepisuju se lokalni retinoli i retinoidi kako bi ubrzali proces regeneracije ćelija.

 Cilj je umiriti lučenje melanina u unutrašnjosti ćelija i samim tim sprečiti pojavu novih fleka ali i izbledeti stare fleke na licu.

Kozmetički tretmani protiv melazme na licu

 

Mnoge dame pokušavaju da se reše melazme uz komzmetičke tretmane koji podrazumevaju voćne kiseline, grube pilinge ili Led lampe za lice. Hemijski piling je jedan od načina ujednačavanja tena ali ne mora prijati osetljivoj koži lica i neće umiriti unutrašnjost kože, tako da će ona idalje stvarati višak melanina i fleke će se ponovo pojavljivati.

Različiti piling tretmani lica deluju primamljivo i logično, jer uklanjaju prvi sloj kože, a samim tim i ćelije sa previše melanina. Ipak, neće trajno ukloniti melazmu.

Kozmetički tretmani bez konsultacije sa dermatologom tokom lečenja melazme na licu nisu preporučljivi, pogotovo ukoliko je vaša koža osetljiva. Mogu narušiti njenu zaštitnu barijeru i stvoriti dodatne probleme!

Ulja protiv melazme

 

Pojedina ulja podstiču regeneraciju kože lica i stvaranje, novih zdravih i jakih ćelija:

Ricinusovo ulje protiv melazme

 

Ricinusovo ulje hrani kožu lica i dubinski je hidrira, podstičući na prirodan način nastanak novih, normalnih ćelija kože. Stare ćelije koje unutar sebe imaju veću količinu melanina otpadaju, ljušte se i nestaju a ten postaje usklađen!

Ulje sandalovine protiv melazme

 

Ulje sandalovine je tu da ojača imunitet lica štiteći vas od spoljašnjih faktora ali će uz redovno nanošenje učiniti vaš ten lepim i svežim. Može razbiti pigmente i ubrzati proces stvaranja novih ćelija kože, koje u sebi imaju normalanu količinu melanina i samim tim dobićete prirodan, ujednačen ten. Možete vršiti blagu masažu lica uz roler od žada. Najpre nanesite ulje sandalovine i zatim pospešite njegovo upijanje na licu rolerom.

Ružino ulje protiv melazme

 

Ružino ulje pripada grupi blagih ulja koje ne ostavljaju negativne efekte sa sobom i jednako prijaju suvoj, masnoj ali i mešovitoj koži lica. Čisto ružino ulje pokazalo se dobrim prilikom nanošenja na kožu koja se bori sa melazmom ali i flekama od bubuljica i sunca.

Možete ga zagrejati na tihoj vatri, tako da postane prijatno toplo a zatim naneti na lice uz masažu kašikama. Ovakvo nanošenje ružinog ulja ujedno i pegla bore, pospešujući elastičnost lica. Nanosešnjem ružinog ulja klasično, rukama na kožu svakako će regenerisati vaše lice i smanjiti vidljivost nepravilnosti.

U svako od ovih ulja možete jednom do dva puta mesečno dodati dve kašike kurkume ili šećera. Dobićete prijatnu piling smesu koja će ukloniti nečistoće iz pora, osvežiti ten i ubrzati cirkulaciju ujedno sprečavajći pogoršanje melazme na licu! Pritom kurkuma izbeljuje kožu lica zajedno sa prirodnim uljem i ubrzava nestanak fleka.

Kako sprečiti melazmu?

 

Kako bi sprečili melazmu preporučljivo je pravilno brinuti o koži svog lica, ali to ne znači da treba nanositi mali million proizvoda. Treba izabrati nekoliko prirodnih proizvoda za lice u skladu sa svojom kožom, koji nisu jaki i njihova receptura je zasnovana na biljkama. Koža će uz njih jačati i zadržati svoju lepotu.

 

 

 

Ne treba zaboraviti na SPF faktor kada izlazite napolje i već početkom proleća osetljivoj koži lica potrebna je minimalna zaštita od sunca. U letnjim mesecima neophodna je svima kako bi izbegli trajna oštećenja kože i pojavu melazme.

Kako sakriti melazmu?

 

Melazmu možete sakriti uz CC kreme koje hidriraju kožu lica i ujedno vešto prekrivaju nepravilnosti na koži. Puderi svakako rade posao, ali mogu delovati jako na osetljivu kožu i isušiti je usled svakodnevnog nanošenja.

Zato još jednom želim da naglasim da je izbor prirodnih proizvoda važan, kao i samo čitanje deklaracija proizvoda.

Korektori su takođe dobar izbor i oni se nanose pre samog pudera ili CC kreme za lice. Nanose se direktno na fleku i zatim utpakavaju četkicom, odlični su kada želite blistav ton kože lica za važan sastanak.

Za svakodnevnicu ne morate nanositi teške pudere na kožu, možete isfenirati kosu ili napraviti zavodljive lokne koje će skrenuti pažnju sa fleka na vašim obrazima.

Ukoliko imate kratku kosu istaknite svoje oči, pokažite svetu njihovu lepotu i sjaj. Ne zaboravite da volite sebe i cenite svoju lepotu dok melazma ne nestane sa kože lica!

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.