šminkanje očiju
Oči

Pravila za šminkanje očiju koje svaka žena treba da zna!

Pravilno i izražajno šminkanje očiju, postaće vaša dnevna rutina, ukoliko budete primenjivali pravilne šminkerske tehnike. Saznajte kako da ih primenite.

Često se kaže da su oči ogledalo duše i svaka dama koja želi da ima vizuelno lep i izražajan pogled, pomoć će potražiti u kvalitetnoj šminki i provereno dobrim sredstvima za negu lica i predela oko očiju.

No, postoje li neka pravila kada je šminka u pitanju?

Postoje i u narednim redovima baš o njima vam pričam.

Pravilno šminkanje očiju

 

Kako pravilno da našminkam oči je sigurno jedno od najpostavljanijih pitanja u svetu šminke , kao i u sveukupnom ženskom svetu.

Da bi krenuli sa pravilnim šminkanjem naših očiju, prvo što treba da uradimo je da napravimo ispravan odabir senke za oči, odnosnu najbolju nijansu koja je za nas.

Senki ima više vrsta i prave se u različitim stanjima i teksturama.

 • Ukoliko je vaša koža masna, nemojte stavljati senke u tečnom stanju, jer će se iste brzo i skinuti sa očiju.
 • S druge strane, ako je vasa koža suva, izbegavajte da stavljate senke u prahu, jer će vaše lice dobiti izgled bez sjaja, što svakako ne biste voleli .
 • Naročito vodite računa da ukoliko imate više od četrdeset godina ne koristite sedefaste nijanse senki, jer one umeju da naglase bore oko očiju, a ovakav efekat na svom licu svakako ne biste voleli da vidite.

Ono što uvek možete staviti na vaše oči bez bojazni od lošeg kontraefekta po izgled vaših očiju i lica, jesu podloge za senke za oči u blagim nijansama.

Pored ispravnog odabira vrste senke koje ćemo koristiti, bitno je izabrati i adekvatnu boju koja će naglasiti lepotu naših očiju.Veoma često ovde važi princip da se suprotnosti privlače odnosno da koristimo senke koje su u suprotnosti od boje naših očiju.

Preparati za šminkanje očiju

 

Zašto neke žene imaju savršeno našminkano lice i oči, a nekima je bilo bolje da se nisu ni šminkale?

Od toga kakve savete slušamo i koliko ih pažljivo primenjujemo, zavisi i kako ćemo izgledati sa make up-om.Zato, moramo pažljivo slušati dobre savete i biti disciplinovane i kada je nega našeg lica i očiju i dela oko očiju u pitanju, i kad se radi o odabiru preparata za šminkanje koje ćemo naneti na naše lice .

Pre nego što uopšte krenemo sa šminkanjem očiju, uvek moramo imati na umu da veliki broj nas žena imamo sitne ili manje sitne, vidljive ili manje vidjive bore oko očiju i da bi trebali ovom delu našeg lica pružiti adekvatnu negu. Često imamo i izražene podočnjakekoje trebamo negovati, ublažiti i umanjiti, a ne samo sakriti šminkom.

Znači prvi korak, onaj pre svih drugih koraka, bio bi nega našeg lica, a posebno najosetljivijeg njenog dela, dela oko očiju.

Mnogi profesionalni šminkeri često znaju da kažu da ako naučiš da šminkaš oči, naučićeš i da se šminkaš.

U svom neseseru morate pre svih proizvoda za šminkanje očiju, da imate jednu kvalitetnu antirid kremu .

A onda su tu i ostali proizvodi za šminkanje očiju.

1.Krejon

 

Pomaže kod definisanja očiju, lako se nanosi i neizostavan je deo šminke . Bitno je da bude dobro razmaziv i mek, da bismo što lakše izvlačili linije prilikom šminkanja.

Greške prilikom iscrtavanja lako se mogu ukloniti higijenskim štapićima.

Sa samo nekoliko poteza krejonom, vaše oči postaju izražajnije, krupnije, lepše i upadljivije.

Jednostavniji je za rukovanje od ajlajnera i manje upadljiv.

 • Crni krejon daje bolju definiciju oka.
 • Beli krejon je namenjen za efekat krupnih i sjajnih očiju.

Za početnike se preporučuju smeđi krejoni i smokey eyes tehnika pospešena senkama sličnih nijansi.

2.Ajlajner

 

Kao što smo već rekli, teže se nanosi od krejona. Za njega je potrebno malo više tehnike, prakse, preciznosti, kao i mirna ruka. Nije preterano preporučljiv za početnike. Ukoliko ste novi u svetu šminkanja, a ne bi da se odreknete ovog preparata za šminkanje, preporuka je da se koristi tečni ajlajner sa iskošenom, što preciznijom četkicom.

3.Palete senki

 

Ako ste početnik, držite se minimalističkog šminkanja.

 

proizvodi za šminkanje očiju

Sa manjom količinom boja kao i sa neutralnijim nijansama, ne možete da pogrešite.

Kapci dobijaju dubinu, već sa kombinovanjem dve nijanse senki.

Četkice koje koristite prilikom njihovog nanošenja, redovno tresite da vam se ujedno ni boje ne bi pomešale i da bi se oslobodili viška praha koji ostaje na četkicama prilikom nanošenja.

Tamnije senke su namenjene konturisanju i postizanju dubine pogleda, dok svetlije i sjajnije nijanse nam služe za konkretno isticanje određenih delova oka.

Jedna boja se aplicira duž celog kapka, na mestu pregiba.Svetlija nijansa se nanosi na unutrašnju stranu kapka i sredinu. Tamnija nijansa se stavlja na spoljašnji deo.

4.Maskara

 

Jedan do dva sloja maskare nanet na vaše trepavice ponudiće vam već jednu efektnu transformaciju vašeg izgleda. Ali, nemojte preterivati sa maskarom, da ne biste posle muku mučili sa posledicama, kao što su gomile grudvica i nepotrebni, skoreli slojevi maskare stvoreni na vašim trepavicama.Sve ovo kvari opšti utisak, a previše nanetih slojeva može čak naš izgled učiniti starijim.

Savet je da pre nanošenja maskare , kružnim pokretima četkicu izvlačite iz ambalaže, čime ćete u startu eliminisati višak proizvoda na samoj četkici. Trepavice mažite neizmenično sa gornje, pa sa donje strane od korena ka vrhu, lagano pomerajući ruku levo-desno.

Najbolje su maskare koje daju veću gustinu , kao i dužinu trepavica.

No, i  sami možete da poradite na tome da vam trepavice budu guste i duge.Maja je uspela u tome. Ne, ne pričamo o veštačkim trepavicama i sličnim dodacima. Ona je svoje trepavice učinila gušćim i dužim i sa samo malo maskare njeno šminkanje očiju je efektno. I vi možete uraditi isto. O čemu se radi? Saznajte iz njene lične priče koja se nalazi na ovom linku: https://lepolice.com/vestacke-trepavice-zamenila-prirodnim-i-gustim/

5.Olovka ili gel za obrve

 

Boja olovke za obrve mora biti za jednu do najviše dve nijanse svetlija od boje vaše kose, ako ste brineta. Ako ste plavuša, onda mora najviše do dve nijanse da bude tamnija od boje vaše kose. Kontrasti su ono što nas ulepšava. Posle bojenja vaših obrva, ne zaboravite da ih očešljate.Tako ćete uraditi dve dobre stvari za vaše obrve. Ujedno ćete i odstraniti višak boje na njima i začešljati ih da izgledaju lepše i urednije.

6.Uvijač za trepavice

 

Samo tri poteza uvijačem : pri korenu, po sredini i na samom vrhu, uz obavezan blag stisak, ne duži od deset sekundi, na svakoj od ove tri navedene pozicije, biće dovoljan da od ravnih dobijete lepe, uvijene trepavice.

Veliki je izbor uvijača za trepavice i jednostavan je princip korišćenja.

7.Hajlajter

 

Koristimo ih za naglašavanje i isticanje najlepših delova našeg lica.

Prelamajuća svetlost koju dobijamo njihovim korišćenjem na tačkama na kojima smo izabrali, učiniće da naše lice izgleda sveže i blistavo.

Za neodoljiv pogled i besprekorno istaknute oči, preporučuje se da se hajlajter nanesete tik ispod donje linije obrve.

8.Korektor za podočnjake

 

Često i mlade osobe muke muku sa podočnjacima, tako da je korektor za podočnjake postao naš nezaobilazan preparat za šminkanje očiju. Naravno i ovde moramo naglasiti izuzetnu vrednost i neophodnost nege samog lica i dela oko očiju, jer nije poenta samo kvalitetnom šminkom sakriti nedostatke, neophodno je i negovati lice kvalitetnim kremama da bi lice bilo regenerisano, podočnjaci se ublažavali, bore smanjivale i koža hidrirala.

Ukoliko muku mučite sa ljubičastim i teget tragovima ispod očiju, koristite korektore u stiku.

Ako pak imate ljubičaste podočnjake, izaberite korektore žutih tonova.

Modri podočnjaci zahtevaju korektore narandžastih tonova.

9.Prajmer za senke

 

Da se boje koje ste naneli na svoje oči ne bi razmazale već posle par sati posle njihovog nanošenja, poželjno je da kapke namažete prajmerom za senke.Spasonosni prajmer će intenzivan pigment boje sačuvati jako dugo i sprečiće njeno nepoželjno preslikavanje. Poželjno ga je koristiti u letnjim mesecima, kao i u specijalnim prilikama.

10.Četkice za šminkanje očiju

 

Za šminkanje postoji veliki broj četkica ali svešćemo izbor na one dve najneophodnije, a to su : jedna ravna, pljosnata četkica za nanošenje senki i jedna sa širim dlačicama, koju ćete koristiti za blendanje.

Kao što kažu da je telo naš hram, u kome živimo, lice je ona prva perjanica naše osobenosti koja ide ispred nas i svojom izražajnošću govori o nama i prema njemu se moramo odnositi sa ljubavlju.

Šminkanje očiju korak po korak

 

Kada ste izabrali pravu senku za vas, po svom izboru možete takođe staviti i olovku za oči. Ako se stavlja, onda se ona prva nanosi. Olovka za oči može biti iste boje kao i senka za oči koju ste odabrali da nanesete, ali naravno uvek možete koristiti i najpopularniju, crnu olovku za oči.

Senka se nanosi tako što ćete prvo na ceo kapak naneti boju koja se nalazi u sredini palete i koja je po boji negde na sredini , ni najsvetlija ni najtamnija.

Sledeći korak je da konturu oka pređete tamnijom nijansom, dok najtamniju nijansu stavljate na spoljnu konturu oka.

Najsvetliju nijansu senke ćete naneti ispod obrva i u ćošak oka kod suznih kanala.

Sada na red stiže omiljeni komad šminke kod većine žena, maskara i prelazimo na savetovanje oko šminkanja vaših trepavica.

Korišćenje i stavljanje maskare na trepavice je završni čin u šminkanju naših očiju.

Kada našminkate oči veoma je važno da uskladite sa očima i celokupan izgled lica, odnosno kako ćete našminkati vaše lice.

Evo nekoliko praktičnih saveta:

 •      Ako ste za šminkanje očiju koristili tamnije nijanse, prilikom izbora ruža i rumenila birajte neupadljive, nežne boje.
 • Ako ste pak koristili nežnije i svetlije nijanse za šminkanje očiju, neka vaš ruž bude u jarkim i transparentnim bojama.
 • Preporuka za rumenilo je da uvek treba da izgleda prirodnije i da bude iz palete roze boje.

Ovako ćete dobiti skladno, lepo našminkano, sveže lice sa efektnim izgledom vaših očiju .

Šminkanje očiju olovkom

 

Ako koristite olovku za oči prilikom šminkanja, onda nju prvo i stavljate na oči.Ona se može staviti, a ujedno se i najčešće stavlja preko celog oka od ugla do ugla.Ali ako želite neku diskretniju, dnevnu nijansu prilikom šminkanja vaših očiju ili biste voleli da vam olovka za oči pojača gustinu vaših trepavica, stavićete je samo na polovinu oka, gledajući od spoljne strane.

Šminkanje očiju sa spuštenim kapcima

 

Za profesionalne šminkere, spušteni kapci nikako nisu nedostatak, već samo jedna više karakteristika očiju, koju možemo pretvoriti u našu prednost uz pomoć trikova šminkerskog zanata.

 

šminkanje očiju sa spuštenim kapcima

 

Imamo sreće, da svoje savete profesionalni šminkeri često dele sa nama.

Čak i ako nismo rođeni sa spuštenim kapcima, vremenom se i naša koža opušta, pa će i naši kapci nakon određenih godina se opustiti i namreškati u uglovima očiju.

Kod šminkanja očiju sa spuštenim kapcima , važe nešto drugačija pravila.

Prvo pravilo, koje se ne smete preskočiti je da šminkanje uvek započinjete sa takozvanim prajmerom odnosno bazom za oči. Prajmer uspešno skuplja i sprečava skupljanje senki na pregibima kapaka.Takođe daje maksimalnu postojanost proizvodima koje nanosimo na oči, kao što su olovka za oči, ajlajner, senke i drugo. Nanete boje uz njegovo korišćenje su mnogo intenzivnije.

Odvojili bi dnevnu i noćnu šminku za spuštene kapke.

 • Kod dnevne šminke za spuštene kapke, nakon stavljanja prajmera za oči, savetovali bi nanošenje neke od zemljanih nijansi senki za oči.Ovo su sve prikladne senke i za školu i za posao i za druge dnevne prilike.

A sad ono što je najbitnije je vizuelno podići kapak, što ćemo učiniti tako što ćemo:

    Prvo naneti najsvetliju nijansu senke iz palete izabrane zemljane boje.Ovu najsvetliju nijansu senke nanećemo od unutrašnje strane kapka ka njegovoj sredini.

Sa nekom malo tamnijom nijansom nastavljamo dalje nanošenje i nijansiranje do spoljašnjeg dela kapka, pri tome blago podižući četkicu da prelazi površinu kapka.

Najtamniju nijansu ostavljamo za kraj i za finalan efekat , stavljajuci je na sam prevoj kapka u uglu, blendujući je.

Korišćenje ajlajnera se ne preporučuje, jer njegovo koriščenje u slučaju očiju sa spuštenim kapcima, vizuelno samo još više smanjuje naše oči, a takav efekat sigurno ne bi voleli da postignemo.

Maskara je jako bitna za isticanje pogleda.Preporuka je da je nanesete jedino na gornje trepavice i u minimum dva sloja .

Na kraju bi bilo dobro da se stavi tik ispod obrva, na samu kost, mala količina hajlajtera, koji će dodatno istaći vaš zanosan pogled.

 • Kod večernje šminke za spuštene kapke su dozvoljene drugačije stvari nego kod dnevne i važe drugačija pravila.

Ako smo za dnevnu varijantu rekli : ne, nikako alajner, sada vam ga preporučujemo za neku malo neobičniju varijantu večernjeg šminkanja. Ako budete koristili alajner, morate strogo da vodite računa prilikom njegovog nanošenja odnosno da se potrudite da ta linija koju iscrtavate bude veoma tanka i da ide tik uz trepavice, a na samom kraju da bude produžena.

Smokey eye je ubedljivo najbolja večernja šminka za oči sa spuštenim kapcima.Ovakvim načinom šminkanja postići ćete misterioznost u svom pogledu, koju će upravo vaši prirodno spušteni kapci samo još više naglasiti.

Najčešće greške koje pravimo dok šminkamo oči sa spuštenim kapcima

 • Ne smemo sve vreme šminkati oči dok su zatvorene, jer da bi videli da našminkamo i našminkali i onaj deo kapka gde je on naboran , moramo da otvorimo oči.
 • Ne smemo da pravimo previše oštre i očigledne prelaze između nijansi senki. Ovi prelazi moraju da budu suptilni, meki , nežni i samim tim dopadljivi.
 • Moramo koristiti korektor, jer upravo kod spuštenih kapaka, podočnjaci su izuzetno vidljivi i moraju se prekriti.
 • Nikako ne smemo da zaobiđemo maskaru. Maskara je kruna šminke očiju uopšte, a pogotovo očiju sa spuštenim kapcima.Bez nje, oči bi nam bile lišene izražajnosti i što bi šminkeri rekli, praktično nevidljive, a to ne smemo da dozvolimo.
 • Ne smemo da imamo neuredne obrve, jer one su u prvom planu i uvek moraju biti lepo oblikovane i uredne . Za to upotrebite sapun za obrve

A ukoliko vas i dalje nervira što imate spuštene kapke, uvek se setite prelepih holivudskih diva, koje ih oduvek imaju, a godinama nas očaravaju svojim superzanosnim pogledima, kao što su : Dženifer Aniston, Ketrin Zita Džons, Mila Kunis, Meril Strip i mnoge druge.

Šminkanje očiju kod starijih osoba

 

Što je vaša koža kvalitetnija i negovanija, trebaće vam i manje šminke da prikrijete njene nedostatke. Posle četrdesete, naše lice ima veoma nizak prag tolerancije na sve one greške koje nam je u mladosti lako opraštalo.Sada se možemo pozabaviti šminkanjem tek pošto smo naše lice pravilno odnegovali.

Nikada ne stavljajte šminku, a da pe toga niste adekvatno hidrirali vaše lice. Takođe lice negujte kako pre, tako i posle šminkanja.

 

Evo koje su najbolje kreme za lice posle 40-te.

Savet je da postavite vaše oči u centar pažnje i naglasite njihov izgled.Tako ćete odvratiti pažnju od eventualnih nepravilnosti na vašem licu.

Istaknite svoje oči pravilno izabranim senkama, ali trudite se da ne preterate, jer preterano napadna šminka može da deluje neprirodno, pogotovo kod žena u zrelijim godinama. Držite se skinimalizma, koji će dati nežniji i prirodniji efekat .Ne preterujte ni sa maskarom, jer i previše nanetih slojeva maskare mogu učiniti naše lice starijim nego što u stvari jeste.

Na snazi je takozvano pravilo: manje je više.

Treba napomenuti i da posvetljivači i iluminatori podižu naše lice i mogu mu oduzeti par godina. Pritom nisu skupi, lako se nanose, a efekat je odmah primetan.

Šminkanje sitnih očiju

 

Kod šminkanja sitnih očiju, prvi savet je da vodite računa o obrvama. One moraju biti besprekorne. Dlačice ne smeju da štrče, a lepo definisane obrve će i vaše oči naglasiti i učiniti većim. Obrve možete srediti pincerom, ali i počupati koncem.

Ako imate podočnjake, rešite ih se, jer podočnjaci će učiniti vaše sitne oči još manjim. Negujte ih kremama protiv podočnjaka i koristite adekvatne korektore.

Uvek na kapke pre senke nanesite prajmer.Tako će se duže na vašim očima zadržati adekvatna senka, koja će vaše oči učiniti krupnijim.

 

šminkanje očiju senkom

Sa svetlom senkom nanetom direktno ispod obrva vizuelno ćete povećati vaše oči. Isti efekat ćete postići ako tu senku stavite u unutrašnje uglove očiju ili ispod donjih trepavica.

Belom olovkom kojom ćete posvetliti unutrašnji deo vašeg oka, nanevši je u unutrašnji ugao očiju tik uz nos, učinićete čudo za vaše sitne oči.

Šminkanje zelenih očiju

 

Zelenookim damama preporučili bi sve senke ljubičastih nijansi, kao i boju cvekle.Jako lepo im pristaju i daju dubinu njihovim očima : smeđe, zlatne i braon senke.

Šminkanje plavih očiju

 

Damama sa plavim očima najviše odgovaraju braonkaste i smeđe senke.Lepo mogu naglasiti oči i svim nijansama crne i sive, a dobitna kombinacija za vas je smokey eyes način šminkanja.

Šminkanje braon očiju

 

Devojke i žene sa braon očima, bi trebale da koriste sve senke plavih nijansi, od plavih do tirkiznih.

Šminkanje očiju-trik sa selotejpom

 

Kako bismo dobili perfektno našminkane oči, možemo iskoristiti običan selotejp.

Puno je takozvanih trikova sa selotejpom u svetu šminke.

Navešćemo na samom početku onaj koji se najčešće koristi, pa pokušajte i vi da ga primenite i sami se uverite koliko je učinkovit. Cilj njegove primene je da dobijete savršeno oštru granicu ajlajnera i senke za oči.

Na mesto gde treba da izvučete krilce ajlajnera, zalepite ukoso komad selotejpa. U spoljašnji deo kapka nanesite tamniju senku , a zatim nanesite i ajlajner. Na selotejpu će ostati sav višak, a pošto ga odlepite , dobićete perfektno oštru granicu senke.

Kada želimo da pregib kapka vizuelno podignemo ka gore uz pomoć senki i na kapak da nanesemo tečni korektor kao pomoć koristimo selotejp. Da bismo dobili savršen luk na kapcima, potrebno je da selotejp prethodno isečen u obliku polukruga i nekoliko puta nalepljen na ruku da lepak popusti, zalepite na kapak.Sada ćete moći bez slobodne ruke, daleko preciznije da nanesete tamnu senku u pregib kapka. Potom, skinite selotejp i nanesite korektor na vaš kapak.Vaš pogled će biti zanosan.

Šminkanje očiju sa naočarima

 

I ako nosite naočare za vid, vaše oči uz pomoć pravilnog načina šminkanja takođe mogu doći do izražaja.

Pravila korišćenja i nanošenja šminke u vašem slučaju su nešto drugačija, a ako ih pravilno primenjujete, dioptrijske naočare mogu postati ukras na vašem licu.

Prilikom šminkanja, fokus treba da bude na očima.Potrebno je da ih naglasite na pravi način koristeći ajlajner i odgovarajuće senke.

Ono na šta treba da obradite pažnju je da ukoliko nosite ramove koji su crni ili upadljivi, da koristite neutralnu šminku.Nasuprot ovome, ako nosite diskretne i neupadljive ramove, tanke ili u potpunosti bez rama, slobodno možete koristiti jaču, intezivniju i upadljiviju šminku.

Ne zaboravite da uvek treba da imate sređene i lepo oblikovane obrve. One su jako bitan deo svake šminke, odlično naglašavaju i uokviruju oči, a pogotovo su bitne damama koje nose dioptrijske naočare.Možemo reći da okvir naočara uramljuje naše oči, a obrve uokviruju sam ram i tako čine naš izgled kompletnim i zaokruženim.

Ram naočara baca senku na deo kože ispod očiju, pa samim tim podočnjaci od naočara deluju tamniji i izraženiji . Korektor bi zato trebao da bude nezaobilazan u vašoj dnevnoj rutini, kao i pojačana nega u predelu oko očiju. Preporuka je da koristite kremaste korektore koji su za dve do najviše tri nijanse svetliji od vaše prirodne boje kože. A najbitnije je da koristite kreme za podočnjake.

Koristite maskare za volumen. One za dužinu trepavica vam u vašem slučaju nisu potrebne.Kad nosite dioptrijske naočare duge trepavice će vam udarati u okvir naočara, a njihova dužina se zapravo neće ni videti. Zato slobodno možete zaobići efekat dugih trepavica, ali veća gustina trepavica će doprineti da vaš pogled bude dublji i efektniji.

Ako volite da koristite ajlajner, a pritom nosite dioptrijske naočare savet je da kukicu odnosno repić usmerite ka uglu naočara i tako ćete postići lep balans.

Kako se najbolje i najkvalitetnije našminkati i savladati sve make up tehnike je nepresušna tema i izvor eksperimentisanja i istraživanja. Žene smo i lep izgled našeg lica, a posebno očiju će uvek biti nešto čemu posvećujemo posebnu pažnju.

Uvek treba da imamo na umu, da ukoliko nam je lice pravilno negovano, smanjićemo količinu šminke koju ćemo upotrebiti, da bi uklonili njegove nedostatke.

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *