skinimalizam
Nega kože

Skinimalizam ili „manje je više“ trend nege lica!

Kada pročitate šta je skinimalizam, potpuno ćete promeniti stav prema nezi kože. Toliko je praktičan, da ga žene prosto obožavaju. Izgleda da nikada nije bilo lakše imati lepu, zdravu i sjajnu kožu lica!

Nove životne okolnosti donose i nove trendove u kozmetici. Skinimalizam je samo jedan od njih. Izgleda da je korona virus sa sobom doneo i nešto dobro, jer je ponovo na ceni prirodan izgled sa što manje šminke.

Ukoliko su i vama dosadile uzdignute jagodice, silikonska usta, veštačke trepavice, obrve i zubi, zavolećete skinimalizam, jer se on upravo zalaže za suprotno! U modu se vraća prirodan izgled, prirodna nega i prirodna kozmetika!

Kako je za tako kratak vremenski period skinimalizam uspeo da oduševi dame i šta podrazumeva ovaj način postupanja sa kožom lica? Saznaćete u nastavku.

Šta je skinimalizam?

 

Ukoliko znate šta znači pojam minimalizam, vrlo brzo ćete ga povezati sa skinimalizmom. Oba pojma se u osnovi odnose na isto i zalažu za istu parolu: Manje je više.

Ovo pravilo smo testirali za vreme epidemije korona virusa kada je kozmetika u pitanju i shvatili da se bez mnogih kozmetičkih preparata može.

U osnovi, to je nega uz dva-tri dobra kozmetička preparata – ostali su vam suvišni.

Ako ste se sada upravo začudili i pomislili da je ovako nešto nemoguće, postavite stvari ovako:

Zamislite da se nalazite na produženom godišnjem odmoru i da odmarate kožu od nagomilane hemije i štetnih sastojaka u kozmetici. Sasvim je sigurno da na odmor ne nosite ceo neseser sa kozmetikom, već samo osnovno.

Skinimalizam se kao pravac u kozmetici zalaže za pojednostavljenje rutine negovanja kože. Ne privremeno, već da to postane način negovanja kože lica.

Ukoliko ne možete da shvatite ovo, pogledajte koje sve prednosti može da ima ovakav način negovanja.

Koje su prednosti skinimalizma?

 

Ukoliko volite prirodan izgled kože, bez suvišne šminke, zavolećete i skinimalizam, jer se on upravo zalaže za prirodnost. Dakle, ukoliko imate neke nedostatke na licu, kao što su rupice od akni ili fleke na koži lica, nećete više trošiti ogromne količine novca na razne preparate kako biste ih prekrili. Nema više sakrivanja problema i upotrebe korektora za podočnjake ili bubuljice, jer se skinimalizam zalaže za jačanje samopouzdanja i prihvatanja svoje kože takvom kakva je.

 

skinimalizam prednosti

 

Važno! To ne znači da ćete potpuno dići ruke od nje i zaboraviti na osnovnu negu. To samo znači da ćete jasno postaviti prioritete, odnosno da ćete imati jasnu predstavu bez kojih kozmetičkih preparata se ne može, a koji baš i nisu neophodni.

Kad jednom napravite razliku i odvojite bitno od nebitnog u kozmetici, puno ćete sebi olakšati kupovinu iste.Cilj minimalizma je upravo pojednostavljenje njege, odnosno upotreba što manje kozmetičkih preparata, ali o tome će biti reči nešto kasnije.

Vratimo se na prirodan izgled uz koju ide i sasvim prirodna nega kože lica.

Skinimalizam i prirodna kozmetika

 

Pojednostavljenje nege kože lica podrazumeva da se iz upotrebe potpuno izbace agresivni kozmetički preparati koji mogu da nanesu više štete nego što može biti koristi. Kao odličan izbor za negu lica nameće se prirodna kozmetika, jer je u njoj sačuvano najbolje za kožu, a bez suvišnih dodataka. Ona predstavlja više nego praktično rešenje za sve one koji žele da pruže svojoj koži kvalitet, a sve to bez dodataka u vidu parabena, mirisa i boja.

Lile je tražila brzo, praktično i jednostavno rešenje za svoje bore i smežuranu kožu lica. Par godina je očajavala što više nije mlada i što su najbolje godine iza nje, a onda je rešila da zasuče rukave i odabrala da iz sadašnjeg trenutka izvuče samo najbolje. Pronašla je prirodno rešenje koje joj je uklonilo bore, ali i fleke na koži. Više nego jednostavno, došla je do zategnutije i podmlađene kože lica – bez gomile preparata i skupih tretmana Skinimalizam na delu. Ako imate zrelu kožu, i vama može pomoći njen način.  Pročitajte njenu priču i saznajte šta je to što pomaže: https://lepolice.com/dobila-sam-bitku-sa-borama/.

Ukoliko se pitate kako početi sa skinimalizmom, evo šta prvo treba da preduzmete.

Kako sprovesti skinimalizam u delo? 

 

Nije da ćete odmah pobacati sve kozmetičke preparate koje imate, ali može se desiti da shvatite da vam je većina od njih suvišna. Vrlo brzo će vam postati jasno šta treba da zadržite.

Pođimo od toga da je čišćenje kože lica osnova, bez koje je bilo koja vrsta nege nedovoljna, odnosno sasvim nedelotvorna. U tom smislu, uvek treba odvojiti novac za dobro sredstvo za čišćenje lica.

 

skinimalizam nega lica

 

Za osobe sa masnom kožom lica samo umivanje nije dovoljno. Na koži je i dalje velika količina bakterija. U tom smislu, kožu uvek treba očistiti dobrim losionom za lice, jer on sadrži sastojke koji umiruju i dodatno balasiraju kožu.

Ipak, da bi koža lica bila spremna da se suoči sa svim izazovima iz spoljašnje sredine, potrebna joj je zaštita i nega. Nikako ne bi trebalo da zaboravite na hidratantnu kremu za lice, jer upravo ona štiti kožu od propadanja. Dobra krema je vrlo važna, jer ona hrani kožu (obezbeđuje dovoljne količine vitamina, mineralnih materija, vode) i sprečava njeno isušivanje.

Ukoliko imate problematičnu kožu lica, uvek možete pridodati i još neki preparat za bubuljice.

Ukoliko primetite da vašoj koži osnovna nega nije dovoljna, potražite i neko dodatno rešenje, samo oprezno.

Ista stvar je i sa osobama sa zrelom kožom lica. Za one koji imaju duboke bore, preporučuje se npr. upotreba seruma ili krema protiv bora. Ipak, važno je ne preterivati sa preparatima, jer rezultati često umeju da izostanu kada se puno preparata izmeša i koristi u isto vreme. Setite se pravila sa početka: Manje je više.

Treba odmoriti kožu i pustiti je da se sama izbori sa promenama. Ovaj način nege bi trebalo da podstakne prirodne mehanizme kože da se izbori sa svim izazovima.

Rezultati skinimalizma

 

Rezultat skinimalizma je prirodno lepa i zdrava koža lica, što i jeste cilj bilo koje rutine kada je nega kože lica u pitanju.

Da li je moguće doći do ovih rezultata? Naravno da jeste, ali ne preko noći.

Ukoliko ste navikli na velike količine preparata, šminke, možete imati problem na početku da se suočite sa stvarnošću, odnosno svojom kožom lica onakvom kakva jeste.

Nakon početnog šoka, cilj je vremenom zavoleti svoju kožu i navići se, čak i na nepravilnosti. Prirodno, a ne veštački, trebalo bi da postane ,,normalna stvar”, kako među mladima, tako i među starijima.

Poznato je da agresivni kozmetički preparati ili prečesto odlaženje na kozmetičke tretmane mogu da istanje kožu i da je oslabe. Vremenom će ojačati zaštitna barijera kože, pa će koža biti u stanju sama da se izbori sa izazovima. To dolazi kasnije.

Cilj skinimalizma i jeste da se ponovo uspostavi ravnoteža i nađe izgubljena mera.

To se posebno odnosi na šminkanje. Čini se da smo malo izgubili kompas i da koristimo pretešku šminku i preko dana, što osim što ne izgleda lepo i prirodno, narušava zdravlje naše kože.

Šminkanje i skinimalizam

 

Kao što nema teških preparata za negu, u skinimalizmu nema ni teškog make- upa. Vratimo se na početak i samo blago naglasimo ten, usne i oči. Mislite li da je to nemoguće posle toliko nijansi pudera i drugih mazalica?

Toliko popularni bronzeri, hajlajteri u skinimalizmu nisu na ceni. Šta više, zaboravite na konturisanje lica, jer skinimalizam podrazumeva jednostavnost u primeni i savršeno prirodne rezultate. Za savršen ten, dovoljno je samo rumenilo.

Ogromne palete senki, agresivan alajner- izbrišite iz sećanja, jer će vam biti dovoljna samo maskara. Zapravo, uopšte nema potrebe da se više opterećujete da li ste je naneli dovoljno dobro i u koliko slojeva, jer cilj šminkanja i jeste da ono bude neprimetno. Ukoliko baš ne možete bez senki, izaberite nijanse neutralnih boja. Na usnama nanesite samo blagi sjaj ili grožđanu mast u boji za usne. Eto, toliko je jednostavno!

Što je najvažnije, ovaj način šminkanja je dovoljan, jer će naglasiti vaše kvalitete, a mane ostaviti u drugom planu. Mnogo šminke često dovodi do sasvim suprotnog efekta nego što smo želeli da postignemo. Nije retkost da šminkom dodatno naglasite npr. godine i izgledate starije nego što zapravo jeste. U umerenosti je rešenje!

Nije li sjajno zaboraviti sve nove tehnike šminkanja koji nam se u poslednje vreme nameću kao must do, odnosno nešto što se podrazumeva? Ko uopšte određuje ta pravila?

Standardi lepote i skinimalizam

 

Skinimalizam je potpuno oslobođen popularnih standarda lepote i jedini standard koji priznaje je onaj koji sami sebi odredite. Nema više pritiska sa strane da se uvek izgleda savršeno, već sebi možete dozvoliti da izgledate kako želite. Najbolje je da pratite unutrašnji instinkt i da se shodno tome i ponašate. Ukoliko vam se šminka – našminkajte se, ukoliko vam se radi dodatna nega- negujte se.

Ovakav način negovanja ima i jednu drugu prednost, a to je više slobodnog vremena.

 

skinimalizam rezultati

 

Nije li sjajno slobodno vreme koristiti kreativno i pametno, nego toliko vremena provoditi šminkajući se?

Sakrivanje problema šminkom na koži lica je samo gubljenje vremena kojim ništa ne dobijate.Bolje je da rešavate problem kože i blistate bez šminke.

Dakle, koliko primetite na koži problem, potrudite se da ga rešite. Kozmetika je toliko napredovala da uvek ima leka. U međuvremenu, prihvatite skinimalizam i prirodnost. U doba filtera i savršenog izgleda, ovo je jedan veliki korak koji je i namenjen devojkama koje odrastaju uverene da je šminka ,,sve” i da se prirodna koža treba sakrivati od očiju javnosti.

Kad smo kod toga, kakva su iskustva sa skinimalizmom i ko mu se posebno raduje?

Iskustva sa skinimalizmom

 

Iskustva pokazuju da su zrelije žene ozbiljni fanovi skinimalizma, što je donekle potpuno očekivano i normalno. Sve one su odrastale u nekim drugačijim okolnostima i vremenima kada se više cenila prirodna lepota. Njima je bilo lako da se vrate na pređašnje stanje.

Sa druge strane, dobar deo mladih devojaka je odahnuo, jer su shvatile da može drugačije od onoga na šta su navikle i na šta ih je društvo generalno uslovilo. Ovo je sjajna prilika svim onim devojkama koje inače imaju samopouzdanja po pitanju fizičkog izgleda da pokažu koliko su zaista lepe.

Možemo reći da je više onih kojima se skinimalizam dopada, nego onih koji su protiv njega, a evo i konkretnih iskustava:

Katarina, 22

,,Čim sam čula za skinimalizam, odmah sam poželela da ga testiram na svojoj koži. Malo je reći da sam oduševljena. Rešila sam se nepotrebnih preparata, nema više dosadne rutine ujutru i uveče, a koža je lepša nego ikad. Vredi odmoriti kožu od šminke! Planiram da nastavim na ovaj način da se negujem i dalje. Mislim da se neću vraćati na staro, ali to se ipak nikad ne zna.”

Bojana, 37

,,Nisam za skinimalizam, jer sam po profesiji šminker. Mislim da uz sve veće napredovanje kozmetike i toliko novina, ne bi trebalo da se vraćamo nekim ranijim načinima negovanja. Ako malo razmislite, skinimalizam nije ništa novo. Uostalom, treba eksperimentisati sa kožom, kao i sa ostalim stvarima u životu.”

Anastasija, 29

,,Oduvek negujem prirodan izgled lica, pa se može reći da sam rado prihvatila skinimalizam. Generalno, dopada mi se taj način razmišljanja i što se mene tiče, ne moramo se vraćati nikada navikama od pre. Sada sa malo manjom grižom savesti izbegavam neke kozmetičke preparate na policama drogerija. I u tom smislu, skinimalizam je super, jer štedi moj kućni budžet.”

Ima i onih koji smatraju da skinimalizam predstavlja novu krajnost.

Skinimalizam kao krajnost

 

Istina je da se skinimalizam pojavio za vreme pandemije korona virusom, ali on predstavlja i svojevrsan odgovor na našu trenutnu stvarnost, a to je težnja da se bude savršen. Pogledajte samo internet. Svuda oko nas su fotošopirane slike i video snimci.

Vrlo je moguće da skinimalizam predstavlja balans, kako bi se ovaj trend zaustavio, pošto je gotovo nemoguće da se potpuno iskoreni. Značilo bi kada bi svako pronašao bar jednu prirodnu alternativu za sebe, inače će ulicom šetati tip-top veštački sređene žene, što nije pogrešno, ali može da bude neukusno.

Sa druge strane je skinimalizam. Njegova jednostavnost i ležernost osvaja. Praktikuju ga čak i svetski poznate dame. Kada se budemo vratili skroz u ,,normalu”, izgleda da žene neće odustati od ovih pravila pri negovanju kože i da će nastaviti da ih se pridržavaju, što je skroz u redu.

Kakvo je Vaše mišljenje po pitanju skinimalizma? Nama se baš dopada. Slobodno podelite vaše mišljenje u komentarima.

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *