4 stadijuma akni
Bubuljice

Četiri stadijuma akni: simptomi, karakteristike i tretman

Znate li da postoje četiri stadijuma akni na osnovu njihove ozbiljnosti odnosno stepena jačine? Evo kako koji stepen treba tretirati.

Svako ko se susreo sa aknama zna da se one javljaju nekada u blažem a nekada u težem, jačem obliku. U čemu je razlika?

Koji su stadijumi akni?

 

Stadijumi akni se dele na osnovu stepena jačine akni na sledeći način:

  • U blage akne spadaju komedoni i poneka papula – sitna crvena akna
  • U srednje jake akne papule ili sitne crvene akne i po koja veća pustula ili bubuljica sa gnojnim vrhom.
  • U ozbiljne jake akne ubrajaju: pustule , gnojne bubuljice, nodule – velike potkožne bubuljice ili čvorovi.
  • U izuzetno jake ili CISTIČNE akne spadaju: nodule-potkožni čvorovi, čirevi i ciste.

Jasno vam je da između stadijuma postoji gradacija i stepenovanje jer svaka od ovih akni ima posebne faze razvoja, načine tretiranja i karakteristike pojave.

Jovana je dobro upoznata sa stadijumima akni i zna kako su teški za rešavanja, pogotovo kada se međusobno prepliću. Pokušala je sve i svašta i nije bilo poboljšanja. Akne su se i dalje pojavljivale, ružile njeno lice i stvarale bolne upale. Slučajno je pročitala negde da postoji neko prirodno rešenje koje umiruje upalu i smanjuje bubuljice pomažući im da se brže zaleče.  Rezultati su je oduševili, jer ne samo da je bol i upala smanjena već su se i bubuljice ređe pojavljivale, a na kraju potpuno nestale! Jovana je sada srećna devojka sa čistom kožom lica bez akni i bubuljica! I vi se možete rešiti akni na isti način. Šta je njoj pomoglo, saznajte iz njenog ličnog iskustva na ovom linku:https://lepolice.com/bubuljice-su-bile-uporne-ali-ima-resenja/

Pre toga, prepoznajte o kom se stadijumu radi.

Prvi stadijum akni – blage akne

 

Blage akne koje su u prvom stadijumu po jačini, ubrajaju komedone, mitisere sitne crvene bubuljice.

Svaka od ovih vrsta akni se smatra blagima jer ne stvaraju otoke. Ne stvaraju ni velike upale i retko kada za sobom ostavljaju ožiljke od bubuljica.

Komedoni i mitiseri se obično javljaju oko nosa i na predelu brade, poneki zalutaju na obraze ili čelo. To su skupovi nečistoća koji se nalaze unutar pore. Oni nastaju od viška sebuma, nagomilavanja mrtvih ćelija kože, ostatka šminke i sličnih nečistoća.

Razlika između komedona i mitisera je u tome što su komedoni zatvorene kuglice ispod kože.  Mitiseri imaju otvor i mogu se lakše izvaditi iz kože.

I jedni i drugi spadaju pod blage akne jer ne stvaraju velike upale i otoke. Međutim može se desiti da se ipak “podljute” ako se pokušaju iscediti odnosno istisnuti.

Crvene i sitne bubuljice ili papule se najčešće javljaju na obrazima. To su mala crvenila sa vrlo blagom upalom, prolaze brzo i ne ostavljaju trajne tragove.

Karakteristično za ove sitne akne je da se nekad javljaju u malim grupacijama pa znaju da izgledaju kao fleka na licu. Obično su vodenaste i lake za tretiranja.

Drugi stadijum akni – srednje jake akne

 

U ovom stadijumu jačine akni se javljaju papule koje su gore pojašnjene, a uz njih i po neka pustula ili bubuljica sa gnojnim vrhom.

Bubuljice sa gnojnim vrhom podrazumevaju veću upalu sa crvenilom i otokom. Uzrok toj pojavi upale i gnoja jeste reakcija tela na iritaciju unutar pore i folikula dlake.

Uzrok ovakvih bubuljica mogu biti nečistoće, masna koža na kojoj se bakterije lakše razmnožavaju i zagađuju kožu lica. Nepravilna nega lica kao mnogi drugi spoljašnji faktori takođe imaju veliki uticaj.

Unutar pore na licu se stvaraju naslage loših materija koje iritiraju zdrave ćelije kože koje tada kreću u odbranu i time se stvara upala kao i gnojni vrh.

Ovakve pustule nije dobro cediti, pogotovo ako se ne zna u kojoj je fazi razvoja. Postupak ceđenja može izazvati samo veću upalu i veći problem na koži!

Treći stadijum – ozbiljne jake akne

 

U treći stadijum akni spadaju gore pojašnjene pustule koje su češće u ovom stadijumu jačine, uz pojavu nodula ili velikih, potkožnih bubuljica i čvorova a ponekad i čireva!

U nodule spadaju sve velike i bolne akne koje su obično praćene velikom upalom i dugim trajanjem. Nekada su to velike potkožne bubuljice koje se odlikuju jačom upalom, dužim trajanjem i većim gnojnim apcesom.

Potkožni čvorovi su nešto poput potkožne bubuljice koja se nikada ne otvori.  Oni dugo stoje pod kožom i nekada se moraju tretirati hirurškim putem.

Neretko se pojave čirevi na licu koji obuhvataju i potkožni čvor i veliki gnojni apces. Dugo se formiraju i dugo traju, bolni su i ne retko je potrebna i stručna pomoć pri njihovom uklanjanju!

Nodule su vrlo nezgodne, jer su bolne i proces njihovog razvoja je duži i teže zarastaju. Često za sobom ostave ožiljak jer se stvaraju dublje u koži i teže se tretiraju.

Ovakve bubuljice nikako ne treba stiskati i cediti jer će to izazvati jak bol i vrlo verovatno još gori problem!

Četvrti stadijum akni – Izuzetno jake ili cistične akne

 

U četvrtom stadijumu koji podrazumeva i najgori stadijum koji akne mogu da proizvedu nodule su česte a uz njih se javljaju i cistične akne!

 

četvrti stadijum akni

 

U ovom stadijumu, akne su crvene, upaljene, izuzetno bolne sa gnojnim iscetkom! Koren im je duboko u koži i često zahtevaju stručnu pomoć pri rešavanju i uklanjanju!

One su kao kombinacija svih gore navedenih akni i imaju dug period razvoja, i još duži period zarastanja!

One neće proći same od sebe kao što može biti slučaj sa bubuljicama iz prethodnih stadijuma! Za njih je potrebno sistematsko lečenje i dobar plan nege kože a uz to strpljenje i odlučnost!

Uzroci nastanka ovih bubuljica su različiti, od ishrane stresa, hormona pa do bakterija..

Svakako su problem za koji se treba obratiti stručnom licu

Tretiranje kože lica po stadijumima akni!

 

Jako je važno da znate kako i kada da tretirate kožu da vi se rezultati brže videli. Takođe i da se stadijumi ne bi dalje razvijali i pojačavali! Ali i da bi ste se, na posletku, rešili ovakve akne!

Tretiranje akni u prvom stadijumu!

 

Kada su akne u prvom stadijumu, važno je posvetiti se čišćenju lica!

  • Čišćenje lica treba da obuhvata dobar losion za lice koji će se nanositi barem jednom dnevno.Takav losion treba da sadrži azileičnu kiselinu ili salicilnu da bi imao i eksfolijativno dejstvo odnosno da bi uklanjao nečistoće, odumrle ćelije kože, višak masnoća – sve ono što šteti koži lica!

Uz to, nega lica koje se nalazi u prvom stadijumu akni treba da podrazumeva dva puta mesečno odlazak kod kozmetičara na tretmane čišćenja kao i čišćenje lica parenjem ili saunom za lice jer je to najbolji način da se otarasite mitisera!

Takođe se možete poslužiti ekstraktorom mitisera ili električnim usisivačem za komedone i sitne akne.

  • Nega lica u prvom stadijumu je takođe od velike važnosti!

Nakon dubinskog čišćenja lica obavezno koristite hidratantnu kremu da se dubinski hidrira kožu! Potreban vam je i dobar gel za bubuljice koji će smanjiti otok i delovati na ćelijskom nivou pomažući  da akne brže zarastu i lice ostane sjajno i glatko bez bubuljica!

Tretiranje akni u drugom stadijumu!

 

Kada su akne u drugom stepenu jačine, nega lica zahteva malo jače akcije!

 

  • Čišćenje lica mora da se obavlja dva puta dnevno sa dobrim sredstvom koje deluje na bubuljice. Ovu proceduru čišćenja lica treba obavljati barem dva puta dnevno.Uz ovo obavezna su parenja lica makar jednom nedeljno, jer se stvaraju tvrde bubuljice kojima treba pomoć u vidu otvaranja pora da brže sazru i prođu.

Treba se suzdržavati od pilinga i čišćenja lica grubim dodacima poput sunđera, četki i ostalih pomagala.

Lice treba posušiti čistim peškirom i to tapkanjem ne trljanjem lica.

  • Nega lica je takođe veoma bitna, stoga se preporučuju umirujući gelovi za akne koji sadrže aloe veru, biljne ekstrakte i alantoin.Ovakvi gelovi mogu da pomognu koži da se oporavi, da kontroliše lučenje sebuma i spreči razvoj i dalju upalu akne!

Ukoliko se slučajno dogodi da se akne samo pogoršavaju, rastu i umnožavaju, obavezno potražite mišljenje dermatologa!

Tretiranje akni u trećem stadijumu

 

U trećem stadijumu po jačini javljaju se velike i veoma upaljene akne koje već predstavljaju ozbiljniji problem i ne trebaju se tretirati bez nadzora dermatologa i lekara!

 

stadijumi akni

 

Ipak za čišćenje lica treba nastaviti dva puta dnevno sa dobrim losionom! Ali bez parenja, pilinga, trljanja peškirom! Ove akne mogu imati izuzetno jaku reakciju na takve tretmane. Samo čišćenje dobrim losionom i to nežno uz mekani i nežni tupfer!

Akne u trećem stadijumu se neretko leče antibioticima i oralnim lekovima poput doksicilina, ili već drugih lekova koje prepiše lekar. Što se tiče topikalnih preparata za mazanje kože lica to su jaki preparati koji sadrže retinol i mora ih prepisati lekar.

Treba izbegavati preterano boravljenje na suncu kao i u zadimljenim i zagušljivim prostorima.Takođe , izbegavajte dodirivanje lica, a o ceđenju bubuljica ne treba ni da razmišljate.

Svakako je za ovaj stepen jačine bubuljica neophodno mišljenje i tretiranje uz nadzor stručnog lica!

Tretiranje akni u četvrtom stadijumu

 

Četvrti i ujedno najjači stadijum akni je zapravo neka vrsta kombinacije svih predhodnih stadijuma! Nažalost karakterišu ga sve vrste nabrojanih akni od popula, pustula preko nodula do cističnih akni!

Te akne su izuzetno ozbiljne, pune gnoja koje u sebi broje milione bakterija. Izuzetno su bolne i teške za tretiranje ali ne i nemoguće za kontrolu!

Ovde tretman i lečenje vodi lekar i to je obavezno!

Javljaju se i ozbiljne krupne cistične akne koje traju dugo i kada se otvore ostavljaju ozbiljne rane od akni koje je potrebno čistiti na adekvatan način, često sa primenom obloga prepisanih od strane lekara!

Kada su u pitanju ovakve akne, ne treba ništa raditi na svoju ruku. Ipak su ove bubuljice izuzetno aktivne i sklone podljućivanju odnosno pogoršavanju stanja!

Nakon ovako velikih i jakih upala akni, ožiljci su gotovo neizbežni! Ako i kada se cistične akne dovedu pod kontrolu ožiljke možete tretirati dobrim gelom za bubuljice koji ujedno deluje i na ožiljke od akni!

Primena oralnih lekova, jakih topikalnih terapija i ispitivanje stanja kože kroz briseve je neophodno! Često je u terapiji akni u ovom stadijumu korišćena steroidna terapija injekcijama. Međutim, ni takva terapija nije garancija da će se one zaustaviti.

Kada su akne u ovom stadijumu jačine često se javlja i depresija kao produkt ozbiljnosti situacije na licu i delovanja na samopouzdanje! Zato obavezno potražite pomoć stručnog lica ukoliko je stanje ovako ozbiljno!

Ono na šta je još važno obratiti pažnje kada je tretiranje akni po stadijumima u pitanju jeste tip kože kojem pripadate! Kada je suva i osetljiva koža u pitanju, neophodno je koristiti losione i gelove za lice koji su nežni prema koži, ali ipak dovoljno efikasni da dubinski očiste kožu i bogato je neguju kasnije!

Neki preparati za negu aknozne kože mogu da isušuju kožu. Baš zato nisu preporučljivi za već suvu kožu koja je sklonija iritacijama!

Za masnu kožu lica se ipak preporučuju efikasni losioni koji regulišu sebumaciju odnosno mašćenje kože lica i čiste je iz dubine pora. Tada će kontrolisati i pojavu akni, jer sa smanjenje masnoće, smanjuju se i šanse za nastanak akni!

 

Akne su definitivno veliki i nažalost čest problem. Sada smo naučili da se one javljaju u različitim stadijumima i da im se može stati na put! Nekima lakše nekima malo teže, ali ima rešenja.

Svakako uvek iskoristite priliku da temeljno čistite lice i negujete kožu! Uz to, pobrinite se ipak i da posetite dermatologa ako nega ne daje rezultate!

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *