čir na licu
Bubuljice

Kako ukloniti čir na licu? Samo ovo je način!

Primetili ste čir na licu? Dalje ruke od lica! Evo kako ga možete ukloniti prirodnim metodama! Precrtajte ga jednom za svagda!

Većina vas neće biti sigurna da li je reč o čiru ili bubuljici na licu. Zato verovatno pretražujete i jednu i drugu temu na našem sajtu. Ne morate gubiti vreme! Izdvojili smo glavne razlike između ovakvih promena na koži i zahvaljujući tome, moći ćete lako da prepoznate i izlečite čir na licu!

Čir ili bubuljica? U čemu je razlika?

 

Čir na licu izgleda poput bubuljice, pojavljuje se na čelu, slepoočnici, bradi ili čak nosu! Tako da ne paničite, sasvim je opravdano što niste sigurni u sebe. Nije vam jasno da li je možda reč o potkožnoj ili gnojnoj bubuljici i kako to proveriti.

Glavna razlika jeste što se pojavljujuje jedan čir na licu, za razliku od bubuljica.

Sve vrste bubuljica pojavljuju se po T zoni vašeg lica i obično ne izlazi po jedna akna. Kada bakterije dospeju do dubljih slojeva kože, dolazi do upale i pojavljuje se dve do tri akne pa čak i više njih. Sve preko deset akni, predstavlja jaku upalu koju je potrebno lečiti kod dermatologa!

Sa čirom na licu stanje je sasvim drugačije i pojaviće se jedna crvena izbočina, slična potkožnoj bubuljici. Može se javiti beo vrh, što znači da liči na gnojnu bubuljicu ali opet je sam na obrazima ili čelu vašeg lica! Dakle, nije gnojna bubuljica već je reč o gnojnom čiru na licu. Nešto kasnije posvetićemo se vrstama čireva i samom načinu njihov lečenja.

Razjasnili smo prvi način prepoznavanja, ipak potrebni su vam još neki simptomi.

Često se damama pojavi hormonska bubuljica pred menstruaciju i ona takođe može biti jedina na licu. Na žalost i one vrište ‘’vidi me, vidi me’’ sa vašeg čela ili brade, usled PMS.Zato evo još simptoma, da budete sigurni o čemu se tu radi!

Simptomi čira na licu

 

Kada se pojavljuje čir na licu primetićete crvenilo kože. Često crvenilo prati jaka potreba za češanjem, odnosno svrab navode stručnjaci. Jasno vam je da ne treba češati lice, jer ga noktima možete dodatno irtirati i oštetiti. Napravićete male rupice na epidermu koje napadaju bakterije iz spoljašnje sredine i zadaju dodatne probleme!

čir na koži lica

Naredni simptom jeste sama pojava crvene izbočine, koja je bolna na dodir.

Čir na licu razlikuje se od bubuljica baš po karaterističnom bolu. Akne su bolne ukoliko ih cedimo ili konstantno dodirujemo, ali čir na licu može boleti konstantno.

Bez obzira šta radite, neprijatan bol i zatezanje kože lica pratiće vas u toku dana. U zavisnosti od razvoja infekcije, može se pojaviti beli gnoj koji postepeno prelazi u žućkastu boju.

Svaka promena na licu spušta vaše samopouzdanje do nule, pa poželite da ne izlazite iz kuće! Slično je bilo našoj čitateljki Jovani, koja je imala problematičnu kožu. Ogromne crevene bubuljice, bilo je nemoguće prekriti šminkom! Ipak, nije odustajala i uspela je da pronađe nešto što je njeno lice učinilo blistavim. Opisane bubuljice, deo su njene prošlosti i rešila ih se na jednostavan i prirodan način. Možete postići isto, ukoliko pogledate celo Jovanino iskustvo na sledećem linku: https://lepolice.com/bubuljice-su-bile-uporne-ali-ima-resenja/.

Kako ukloniti čir na licu?

 

Uklanjanje čira na licu treba da bude pravilno i jasno određeno, kako ne bi ste proširili infekciju. Već smo pričali o tome kako se najčešće pojavljuje samo jedan, ali ukoliko ga nepravilno tretirate može se proširiti. Pojava nekoliko čireva na obrazima ili čelu je jako bolna i može izazvati temperaturu. Zato, najpre pričamo o metodi koja vam je pala na pamet čim ste stali pred ogledalo!

Sme li se cediti čir na licu?

 

Ceđenje čira na licu nije preopručljivo, jer možete proširiti infekciju. Obično većina nas poželi da iscedi gnojnu bubuljicu jer vidi beli vrh, pa je slično i sa čirom na licu! Ukoliko istisnete gnoj iz čira, on će pasti na okolnu kožu i zaraziće je. Usput, napravili ste ranu koja je veća i dublja pa će se u narednim danima pojaviti dodatna količina gnoja. Problem se pogoršava usled ceđenja čira na licu, kada se nakupe dodatne bakterije. Različite vrste streptokoke mogu produbiti upalu i izvazvati jak bol i crvenilo.

Šta je sa crvenim, potkožnim čirem na licu?

Ukoliko ste čitali ranije naše tekstove, onda znate da se ne preporučuje ceđenje bilo koje vrste bubuljica a kamoli čira na licu! Posebno ne, trvdog i crvenog jer ćete samo dodatno oštetiti kožu. Unutrašnja upala se usled stiskanja može dodatno podstaći. Crvenkasti breg na licu postajaće sve veći , a može se pojaviti i okolni otok od bubuljice.

Svi vi koji niste pokušali da iscedite čir na licu, možete da odahne. Ukoliko ste bili nervozni i isprobali ovu metodu, ostala je rana.

Šta raditi sa ranom od čira na licu?

 

Kada se pojavi rana od čira na licu, usled ceđenja važno ju je pravilno dezinfikovati. Ne sme da se zarazi dodatnim bakterijama iz spoljašnje sredine, jer će se zagnojiti. Aktivni kiseonik može biti prva pomoć za dezinfikaciju kože lica. Ubija mikrobe sa površine kože i nije preterano agresivan. Ipak , poseta dermatologu je najbolje rešenje za vašu kožu!

Stručnjak će vam prepisati odgovarajući proizvod za dezinfikaciju lica i celokupnu terapiju. Pored toga što ćete izbeći komplikacije, sprečićete nastanak ožiljaka i fleka usled čira na licu! Sam pregled traje nekoliko minuta, a terapija ponekad podrazumeva antibiotike.

Antibiotik za čir na licu

 

Antibiotik je tu da ubije bakterije iz unutrašnjih slojeva kože lica. Apsorbuje se kroz vaš krvotok i stiže do žarišta infekcije, odnosno čira na licu.

Ne preporučuje se uzimanje antibiotske terapije na svoju ruku, jer ne znate sa kojom se bakterijom borite.

Samo specijalista može odrediti tačan oblik bakterije a ček je i njima ponekad potrebna provera u vidu brisa sa lica. Ukoliko bi ste ga kupovali samoinicijativno, ne bi ste potrefili odgovarajući antibiotik i narušili bi ste Ph vrednost kože. To direktno utiče na imunitet vašeg lica. Nemojte zaboraviti koliko je važno uz propisani antibiotik uzimati probiotik. Na taj način ćete sačuvati zdrave, produktivne bakterije koje se nalaze na zaštitnoj barijeri kože lica!

Antibiotik za čir na licu u kombinaciji sa ostatkom propisane terapije ukloniće čir sa lica. Ujedno se smatra najdelotvornim rešenjem, koje će vam ovaj put pružiti ujednačen ten.

Koliko treba vremena da čir na licu nestane?

 

Imajte u vidu da ne treba toliko brinuti, jer se koža lica konstantno regeneriše. Jeste da se čir na licu pojavio ali će uz adekvatnu terapiju nestati sa vaše kože za nedelju do dve dana. Pratite da li se crvenilo smanjuje i bol nestaje, ukoliko to nije slučaj ponovo posetite dermatologa. Možda vam je potreban jači antibiotik ili krema.

Kod čira na koži lica, najbolja je prevencija! Jednostavno ispratite nekoliko koraka i neka ovakva promena na licu bude daleko od vas.

Kako sprečiti čir na licu?

 

Pominjala sam da je čišćenje lica jedno od najboljih preventivnih rešenja koja će sprečiti pojavu čira na licu. Zaista, kada je vaše lice čisto unutrašnje slojeve kože ništa ne može oštetiti. Ipak, potrebni su vam vitamini i minerali koji će ojačati imuni sistem lica, jer je u toku dana nakupljaju nečistoće. Sve navedeno, možete postići u svega par koraka!

Dubinsko čišćenje lica

 

Čišćenje lica prirodnim losionima oduzima vam nekoliko minuta pred spavanje. Ipak, jednom nedeljno dubinski očistite kožu i sprečite pojavu čira na licu! Sitne nečistoće ulaze duboko u pore i kako bi ih potpuno iščistili potrebno je otvoriti pore i dopustiti licu da diše.

Najpre naparaite lice kamilicom, nekoliko minuta. Otvorićete pore i dezinfikovati kožu, pa će ona biti spremna za čišćenje losionom. Možete napraviti prirodnu masku od meda i zobenih pahuljica i iskoristi je za dubinsko čišćenje lica. Ukoliko je umasirate kružnim pokretima u kožu, pospešićete cirkulaciju. Ubrzana cirkulacija ojačaće zaštitnu barijeru kože i sprečiti nastanak čira na licu! Ipak, nemojte preterivati  jer ćete svakodnevnim dubinskim čišćenjem skinuti sa površine kože  zdrave ćelije.  Najbolje je izvoditi ga dva do tri puta mesečno.

Važno je izvoditi dubinsko čišćenje lica pravilno. Kako bi ste osigurali svom licu ujednačen ten saznajte tačan postupak parenja lica i otvaranja pora!

Kada dubinski očistite lice, vašim zdravim ćelijama biće potrebna dodatna hrana!

 

Pravilna hidratacija kože lica

 

Hrana za lice podrazumeva vitamine i minerale iz hidratantnih krema. Njihov zadatak je da podstaknu ćelije na razvoj i stvaranje više kolagena i elastina. Kada imamo dovoljno proteina u koži lakše se branimo od bakterija i sprečavamo nastanak čira na licu.

Birajte kreme koje u sebi sadrže prirodne sastojke i čija je baza lagana. Često dohvatimo prvu hidratantnu kremu sa police drogerije i ujtru se probudimo sa sitnim bubuljicama. Čitajte deklaracije proizvoda i izbegavajte prerađena ulja, boje i mirise. Hijaluronska kiselina ili glicerinska struktura kreme, zadržaće vodu unutar ćelija. Vitamin E ojačaće celokupan imunitet lica, dok će ekstrakti biljaka ujednačiti ten. Svakodnevnim nanošenjem u tankom sloju, pružićete koži regeneraciju i suzbiti bilo koji vid infekcije.

Bilo bi lepo da su vitamini iz kreme dovoljni, ipak morate se malo više potruditi!

Zdrava ishrana

 

Povećan unos vitamina C u vidu okrepljujućeg napitka od limuna, poboljšaće izgled kože vašeg lica. Vitamin C ujednačiće ten zajedno sa limunskog kiselinom! Limun je poznat po svojoj izbeljujućoj moći pa ga čak možete iskoristiti za uklanjanje ožiljaka od čira na licu. Naredni sastojak vašeg zdravog obroka treba da bude crveno meso i zelena salata. Zdravom ishranom jačate imunitet celog tela pa će zdrava hrana sprečiti nastanak akni i čira na licu.

Sve što ste do sada pročitali jesu univerzalni saveti za normalnu i suvu kožu lica. Šta sa problematičnom kožom koja je sklona bubuljicama i drugim promenama? Kako je smiriti i sprečiti nastanak čira na licu?

 

Prirodni serum za akne

 

Potrebna vam je hidratantna krema, ali brza moć upijanja seruma za bubuljice pružiće vam svežinu i sjaj kože! Unutar njega nalazi se velika količina aktivnih sastojaka koji se lako razmazuju i prodiru do drugog sloja kože. Čine vaš ten ujednačenim i regulišu rad lojnih žlezda. Zato se smatra neophodnim proizvodom u svakodnevnoj nezi lica problematične i masne kože. Ukoliko vam se čir na licu pojavljuje često i teško ga razlikujete od drugih bubuljica na obrazima vreme je za serum!

Prirodan serum za akne isušiće bubuljice i smiriti problematičnu kožu lica, pa će vremenom njena zaštitna barijera ojačati. Budite savesni i ovim prozivodom sprečite pojavu, bolnog potkožnog čira na licu. Ukoliko je već tu, izbegavajte nanošenje seruma za akne, preuzmite odgovornost i izlečite ga posetom dermatologu.

Zašto nastaje gnojni čir na licu?

 

gnojni čir na licu

 

Gnojni čir na licu ima beličasti vrh i nije toliko bolan, u poređenju sa potkožnim čirem. Može nastati na bilo kojem delu vašeg lica i prati ga crveni krug.

Nepravilna nega jedan je od glavnih razloga nastanka ovakve promene na koži vašeg lica!

Ukoliko odlazite u krevet sa ostacima šminke ili se preterano znojite a ne čistite kožu lica pravilno, ona postaje leglo bakterija. Dobro, ne bukvalno leglo, ali se unutar pora nakupljaju prirodna ulja i mešaju sa bakterijama iz spoljašnje sredine. Prave upalu u dubljim slojevima kože vašeg lica i često se umesto gnojih bubuljica javlja jedan bolni gnojni čir na licu!

Prirodni losioni deluju prevetivno i regulišu Ph vrednost lica, čineći kožu čistom. Ekstrakti biljaka hrane ćelije i podstiču stvaranje kolagena, pa samim tim jačaju imunitet kože. Sa druge strane, tu je crna maska za lice koja će ukloniti mitisere i višak sebuma iz pora!

Možda niste znali ali četkice za nanošenje šminke, pravo su leglo bakterija. Zato, pogledajte kako pravilno očistiti četkice i pružiti koži svežinu i sjaj.

Jasno vam je da su navedene metode preventivne i da će sprečiti sam nastanak čira na licu! Kada se pojavi, crna maska ga može dodatno irtirati.

Potkožni čir na licu

 

Potkožni čir na licu može biti bolan u toku celog dana. Izgleda kao crveno brdašce, koje je izrazito tvrdo na dodir. Teško se prekriva korektorima i ne preproučujem vam da to radite! Samo ćete zapušiti pore i dodatno razbuktati infekciju.

Može biti posledica upaljenog folikula dlake na licu, posebno u predelu nausnica. Ukoliko ih nepravilno depilirate, doćiće do urastanja dlake i pojave potkožnog čira. Jaka sredstva za čišćenje lica na bazi alkohola, mogu biti još jedan razlog za nastanak bolne promene na koži lica. Često alkohol isuši površinski sloj kože pa imunitet epitela opadne. Bakterije nas napadaju i ukoliko to nije ona koja izaziva potokožne bubuljice, eto neke druge. Odlaskom kod dermatologa i uzimanjem brisa sa lica, odrediće se tačan uzrok potkožnog čira. Dobićete naziv ozloglašene bakterije, koja vam zadaje muke. Za nju ćete dobiti i adekvatan antibiotik.

Eh sad, lako je davati savete koji će sprečiti promene. Šta uraditi kada je čir već na vašem licu?

Kako bi se potpuno smirili i uverili da čir na licu nije razlog za paniku, zamolili smo dame da nam prenesu svoje iskustvo!

Iskustvo sa čirom na licu

 

Moja prijateljica Sanja ima problematičnu kožu sklonu aknama. Nakon treninga ili šetnje po sunčanom vremenu, lice joj se dodatno upali. Letos je posetila dermatologa, jer se pojavio ozloglašeni čir na licu. Prenosim vam njeno iskustvo:

Sanja (32 godine) : ‘’ Pristala sam da pričam o problemima sa kožom, jer sam ih se napokon rešila. Bilo bi me sramota da crvena gromada i dalje čuči na mojim obrazima i stvara mi iritantan bol. Odlaskom kod dermatologa rešila sam se čira na licu, adekvatnom antibiotskom terapijom. Iz straha da se ne bi vratio, čitala sam različite savete i iskustva drugih dama. Došla sam do zaključka da je neophodno konstatno održavati Ph vrednost kože i birati prirodne proizvode za negu.

Bilo mi je potrebno nekoliko dana da uđem u štos i primoram sebe da svako veče čistim lice prorodnim losionima. Čir na licu nije se više nikada pojavio i zato želim da vam kažem da nije razlog za paniku! Kada sam ga se rešila prepisanom terapijom obećala sam sebi da ću  od sada svom licu pružiti adekvatnu i pravilnu negu. ‘’

Vreme je da se i vi oslobodite čira na licu, ali i da preduzmete mere da se nikad više ne vrati!

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *