potkožne bubuljice
Bubuljice

Kako ukloniti potkožne bubuljice brzo i lako

Potkožne bubuljice – zvuči komplikovano, a zapravo može da bude lako rešivo. Evo kako ukloniti potkožne bubuljice na brz i jednostavan način.

Potkožne bubuljice – uzrok

 

Ako se ujutru probudite sa bubuljicom, to može da vas oneraspoloži. Odmah bi da je iscedite, iako znate da možete da napravite veću upalu. Onda se setite da možda imate neki gel za bubuljice, pa se smirite i shvatite da je bolje da sačekate da on deluje par dana.

Situacija je malo drugačija kad spazite potkožnu bubuljicu. Ne možete da je iscedite, a želeli biste da je se rešite. Pa, se pitate otkud ona tu i čime ste zapravo doprineli da se uopšte stvori.

Kako ukloniti potkožne bubuljice?

Masna koža je glavni razlog zašto je javljaju potkožne bubuljice. Mogu biti posledica hormonskog disbalansa, tačnije androgeni hormoni su odgovorni za njihov nastanak. Često se javljaju i kao vid netolerancije na neku vrstu hrane.

Javljaju se kod osoba koje su u pubertetu, kod žena koje imaju izražene simptome PMS – a, u trudnoći ili menopauzi. Konzumenti brze hrane češće imaju potkožne bubuljice.

Toksini iz organizma se ispoljavaju na koži. Najčešće se manifestuju u vidu, akni, mitisera i potkožnih bubuljica.

Genetika igra značajnu ulogu kada su potkožne bubuljice u pitanju. Ako je neko od vaših bliskih predaka imao potkožne bubuljice, postoji verovatnoća da ćete imati i vi.

Kako izgledaju potkožne bubuljice?

Koliko vrsta razlikujemo?

Hajde da saznamo.

Vrste potkožnih bubuljica

 

Postoji nekoliko vrsta bubuljica, kao što su akne, mitiseri, potkožne bubuljice. Ovde se bavimo potkožnim bubuljicama koje se međusobno razlikuju u veličini i boji. Jovani je bilo nebitno po čemu se razlikuju, samo je htela da nestanu. Bolne, crvene bubuljice su ružile njene obraze i potapale joj samopouzdanje. Rešila ih se lakše nego što je mislila da će ikada moći. Pročitajte kako: https://lepolice.com/bubuljice-su-bile-uporne-ali-ima-resenja/

Na osnovu ovih kriterijuma razlikujemo sledeće vrste: velike potkožne akne, sitne zatvorene komedone i sitne bele, zatvorene bubuljice (milije).

Velike potkožne bubuljice

 

Krupne potkožne bubuljice se manifestuju na koži u vidu čvrstih čvorova. Uglavnom se javljaju na leđima. Mogu stajati nedeljama ili čak mesecima. Nije poželjno da ih sami cedite. Postoji velika mogućnost da vam ostane ožiljak. Uz pravilno tretiranje, može se  sprečiti nastanak fleka i ožiljaka.

Sitne potkožne bubuljice

 

Sitne potkožne bubuljice su zatvoreni komedoni i predstavljaju prvi stadijum akna vulgaris. Njih čini nagomilani sebum pod kožom. Uglavnom se pojavljuju u većem broju. Od njih dalje mogu nastati upalne promene i jako izražene akne. Takve promene se rutinski mogu ukloniti klasičnim tretmanima čišćenja lica u kozmetičkim salonima.Najpoznatije su acne vulgaris.

Potkožne bele bubuljice na licu

 

 

Sitne bele bubuljice, poznate kao milije (milium) izlaze uglavnom u predelu oko očiju i nosa. One predstavljaju grudvice keratina koji inače ulazi u sastav površinskog sloja kože. Najčešće nastaju pod dejstvom sunčevih zraka ili zbog upotrebe neadekvatnih kozmetičkih preparata.

Kako je to jako osetljivo područje i koža je tanka, ne preporučuju se agresivna sredstva. Nisu bolne i nemaju tendenciju da se šire. Uglavnom su estetski problem. Ako vam smetaju, uvek možete da potražite rešenje kod kozmetičara.

Brzo i lako se uklanjaju sterilnim iglicama. Iglom se otvori potkožna bubuljica, pa se sadržaj iscedi. Krastice prolaze spontano.

Na kojim regijama lica izlaze potkožne bubuljice?

Potkožne bubuljice na licu

 

Ako imate masnu kožu, bubuljice vas mogu zateći na bilo kom delu tela. Najčešće izlaze na licu, leđima i vratu. Nijedna regija lica nije zaštićena od izlaska potkožnih bubuljica. Ipak, čuvena T-zona je mesto gde se koža najviše masti, pa je je očekivano da ih tu ima najviše. Nije pravilo. Ima primera da izlaze čak i u uhu.

Potkožne bubuljice na čelu

 

Bilo da su u pitanju velike ili male, bubuljice na čelu su vrlo neprijatan problem. Često se javljaju na čelu, jer se tu skuplja dobar deo masnoća na licu. Blizina kose potpomaže stvaranju bubuljica.

Kako ukloniti potkožne bubuljice na licu? Ako kod sebe primetite potkožne promene na čelu, najbolje je da se posavetujete sa dermatologom. On će vam pomoći da otkrijete uzrok nastanka bubuljica. Otklanjanjem uzroka, rešićete se i posledica.

Potkožne bubuljice na nosu

 

Vrlo neprijatne potkožne bubuljice, neće vas zaobići ni na nosu. Ponekad nisu vidljive golim okom i samo mogu da se napipaju rukom. Ako su se pojavile, znači da je u pitanju neka infekcija dublje u koži.

Nos generalno nije pogodno mesto za ceđenje bubuljica. Ako ih ima više, možete da se obratite dermatologu. Ako je u pitanju jedna ili dve bubuljice, nekada je najbolje rešenje da sačekate da prođe.

Potkožne bubuljice na bradi

 

Brada je vrlo često mesto na kome se javljaju potkožne bubuljice. Hormonski disbalans igra glavnu ulogu u njihovom nastanku. Ređe, one mogu da se jave zbog nakupljanja nečistoća i zaostataka šminke na koži. Manifestuju se u vidu crvenih ispupčenja bez vrhova na koži. Mogu biti vrlo bolne, ako pokušavate da ih stiskate.

Otkrijte kako protiv bubuljica na bradi.

Potkožne bubuljice u uhu

 

Dešava se da bubuljice izlaze na najneverovatnijim mestima, poput unutrašnjeg kanala uha. Ako su u pitanju akne, osetićete oticanje i bol. Kod potkožne bubuljice u uhu, najčešće osećate svrab. Ponekad je moguće napipati bubuljicu, ali tretman ipak treba prepustiti stručnjaku.

Ako budete bili strpljivi, postoji mogućnost da potkožna bubuljica prođe sama vremenom.

Potkožne bubuljice na vratu

 

Ako imate skolonost ka potkožnim bubuljicama, može da se desi da vam se jave i na vratu. Priznaćete da prizor nije nimalo lep.

Dame kosom lakše mogu da sakriju uporne promene, dok kod momaka često dovode do sniženog samopouzdanja. Nekada sasvim slučajno ogrebemo bubuljicu, a nekad u neznanju da je u pitanju potkožna bubuljica pokušavamo da je istisnemo.

Ni jedna ni druga opcija nisu dobro rešenje u uklanjanju ovih promena na koži.

Potkožne bubuljice na leđima

 

Ako ne posvećujete dovoljno vremena čišćenju kože leđa ili vam je koža prirodno masnija, možete se susresti sa pojavom potkožnih bubuljica. Zavisno od uzroka, potrebno je da se posvetite rešavanju ovog problema.

Za početak, možete da odradite piling leđa sodom bikarbonom, kako biste uklonili ostatke izumrlih ćelija kože i nečistoća, zajedno sa masnoćom. Na ovaj način, uradili ste dosta za prevenciju nastanka potkožnih bubuljica.

Potkožna bubuljica otok

 

potkožne akne

 

Ako primetite da je potkožna bubuljica sve veća i veća, trebalo bi da razmislite o načinu uklanjanja otoka oko nje.

Ono što možete da uradite u kućnim uslovima je da zamotate led u parče tkanine ili neku krpu i da naslonite na bubuljicu. Odmah ćete osetiti olakšanje, ako je bubuljica bila bolna.

Efekat hlađenja, olakšaće simptome i smanjice upalu. Posle leda, na oteklo mesto možete naneti oblog čaja od kamilice ili neko prirodno ulje sa umirujućim dejstvom.

Ono što je bitno kod potkožnih bubuljica je da izbiju na površinu, kako bi tretman bio lakši.

Kako da izvučemo bubuljicu na površinu?

Evo nekih predloga.

Kako izvući potkožnu bubuljicu na površinu

 

Da biste izvukli potkožnu bubuljicu na površinu, možete da probate tople obloge.

Jednostavno, nakvasite peškir što toplijom vodom. Pazite da da ne bude baš vrela, da ne bi došlo do opekotina. Stavite mokru tkaninu na predeo sa bubuljicama, pa ponovite proces. Videćete da toplota opušta mišiće lica i otvara pore. To želimo da postignemo ovim oblogama. Otvaranje pora toplotom izvlači bubuljicu na površinu.

Sličan efekat se postiže i ledom, odnosno hladnom oblogom. Možete da probate jedan od ova dva trika za tretman potkožnih bubuljica, brzo ćete videti promene.

Maska na bazi meda i cimeta, sjajan je dobatak ovoj metodi. Posle grejanja ili hlađenja, nanesite ovu masku u tankom sloju. Med ispoljava antiseptičko dejstvo, a i deluje preventivno protiv nastanka upalnih procesa na koži.

Kako iscediti potkožnu bubuljicu

 

Ako spadate u grupu onih koji bi sve da reše sami kod kuće, moram vam reći da to ovde nije dobra ideja.

Samostalno ceđenje potkožne bubuljice može proizvesti još veću upalu. Od jedne, mogu nastati više bubuljica.

Teško ćete stiskanjem izvući potkožnu bubuljicu na površinu.

Ako ste već toliko nestrpljivi, možete da odete kod kozmetičara ili dermatologa, pa da vam oni reše problem. Oni koriste specijalne, sterilne igle kojima buše kožu i na taj način dolaze do bubuljice. Iglom se izvlači gnoj oko bubuljice i sama bubuljica.

Ovo nikako ne bi trebalo sprovoditi samostalno u kućnim uslovima.

Krema za potkožne bubuljice

 

uklanjanje potkožnih bubuljica

 

Ako se odlučite da problem potkožnih bubuljica rešavate kremom, vodite računa da krema ne bude masna, da vam dodatno ne umasti kožu. Zapravo, krema protiv potkožnih bubuljica bi trebalo da isušuje bubuljice.

Na našem tržištu možete naći kreme na bazi benzoil peroksida. On potpomaže zaceljivanje kože i uklanjanje ožiljaka. Ukloniće bakterije sa lica. Na taj način, uradili ste dosta da sprečite nastanak većeg problema sa kožom lica – neprijatnim aknama. Takođe, jako su delotvorni prirodni gelovi i kreme protiv bubuljica jer nisu agresivni za kožu.

Budite svesni da problem ne možete rešiti posle prvog mazanja. 

Ipak, ako ste od onih koji stvari uvek uzimaju u svoje ruke i sami rešavate promene na koži, pogledajte koja vam prirodna sredstva mogu pomoći u tome.

Kako ukloniti potkožne bubuljice prirodnim putem?

 

Postoji mnogo načina da se sa potkožnim bubuljicama borite samostalno. Prirodni preparati protiv bubuljica su nam uvek tu kao prva pomoć. Šta možete da koristite za uklanjanje potkožnih bubuljica:

  •         Ulje čajevca
  •         Aloja vera
  •         Jabukovo sirće
  •         Sok od limuna
  •         Soda bikarbona

Ulje čajevca

 

Ukoliko su potkožne bubuljice nastale zbog infekcije i nakupljanja nečistoća na koži, primena ulja od čajevca može da bude sjajan način za ublažavanje simptoma upale. Ovo ulje ima jaka antibakterijska svojstva, ujedno omogućavajući otvaranje zapušenih pora i smirivanje upaljene kože.

Treba biti obazriv prilikom primene ulja čajevca. Jakog je sastava, pa je poželjno razrediti ga vodom.

Dobijeni losion možete tapkati na predeo lica gde imate bubuljice. Ostavite da se osuši i deluje, pa temeljno isperite. Posle toga možete naneti kremu.

Aloja vera kao način kako ukloniti potkožne bubuljice

 

Aloja vera može da bude dobra pomoć kod potkožnih bubuljica. Ova biljka takođe ima antibakterijska svojstva i koristi se za ublažavanje upale na koži. Njen rashlađujući efekat otvara pore i pomaže u zaceljenju potkožne bubuljice.

U cvećarama možete nabaviti list biljke. Iz njega možete dobiti gel za bubuljice.

Kako ukloniti potkožne bubuljice sa aloe verom?

Dovoljno je da ovu smesu nanosite na upaljeno mesto dva puta dnevno, desetak minuta. Potom bi kožu trebalo umiti vodom. Rezultate možete očekivati nakon redovne primene kroz par dana.

Jabukovo sirće

 

Ovaj preparat nam je svima dostupan, a znamo blagodeti jabukovog sirćeta. Poznato je da korišćenje jabukovog sirćeta može pomoći zasušivanju bubuljica. Odlikuju ga antibakterijska dejstva. Zbog prisustva kiseline, isušuje kožu. Ipak, kod primene jabukovog sirćeta treba biti obazriv.

Kod osoba sa osetljivom kožom, jabukovo sirće može izazvati dobatnu iritaciju.

Kako se rešiti potkožnih bubuljice bez nuspojava? Najbolje je razblažiti ga vodom, pa tuferom nanositi  na lice. Posle upotrebe, trebalo bi kožu umiti i nahraniti kremom protiv bubuljica.

Sok od limuna kao prirodni tretman protiv potkožnih akni

 

Sok od limuna može biti odlično sredstvo za isušivanje potkožnih bubuljica. Poseduje  antioksidantna svojstva, neguje kožu i bori se protiv starenja kože. Takođe, limunov sok čisti kožu i smanjuje upalni proces. Može biti dobar saveznik u borbi protiv potkožnih bubuljica.

Soda bikarbona za potkožne bubuljice

 

Čudesnu sodu bikarbonu uvek zovemo u pomoć kada hoćemo da dubinski očistimo kožu u kućnim uslovima. Zrnca sode vrše blagi piling, otklanjajući izumrli sloj kože i nečistoće. Soda bikarbona uklanja infekciju kod potkožne bubuljice.

Pomešajte sodu bikarbonu sa vodom da dobijete pastu. Nanesite je na lice i ostavite da odstoji. Kada se osuši i osetite zatezanje kože, isperite vodom. Odmah ćete primetiti poboljšanje. Na ovaj način ste uradili mnogo da predupredite nastanak novih potkožnih bubuljica.

Koji god metod uklanjanja potkožnih bubuljica da odaberete, možete mnogo sami da uradite . Ako su potkožne akne uporne, stoje dugo i šire se, možete da razmislite o nabavci konkretnog anti-akne tretmana koji ćete redovno koristiti ili o poseti iskusnom kožmetičaru. Kroz dubinska čišćenja lica, razne tretmane, možete se vrlo brzo rešiti bubuljica ili bar ublažiti problem. 

Kako ukloniti potkožne bubuljice prirodnim gelom 

 

Ovo je još jedan od načina kako ukloniti potkožne akne prirodno. Za rešavanje potkožnih bubuljica možete da probate neki od gelova na bazi prirodnih sastojaka. Oni ispoljavaju protiv upalno dejstvo i hlade kožu, potpomažući zarastanje bubuljica. Kod potkožnih bubuljica, mogu vam pomoći kod izvlačenja bubuljice na površinu.

Potkožne bubuljice – uzrok ili posledica

 

Do sada smo govorili o lečenju posledica potkožnih bubuljica, jer one to jesu, posledica nekog drugog problema.

Valjalo bi pozabaviti se uzrokom nastanka bubuljica.

Ako su hormonske promene u pitanju, trebalo bi da se konsultujete sa endokrinologom. On može da vam odredi hormonsku terapiju. Kod nekih žena, rešenje za potkožne bubuljice su kontraceptivne pilule.

Ako pripadate drugom, srećnijem delu populacije koji se samo povremeno susreće sa ovim problemom, proverite šta je moglo da dovede do toga.

Možda ste napravili pogrešan izbor kozmetike, pa biste mogli da se pozabavite šta je to novo što koristite, a ne prija vašoj koži. Možda se jednostavno niste dovoljno posvetili higijeni lica. Ili je tu bilo par prespavanih noći sa šminkom.

Potkožne ubuljice nisu nezlečive. Što pre krenete u njihovo uklanjanje, pre ćete ih se rešiti. Na vama je da odlučite!

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.