potkožne bubuljice
Bubuljice

Kako ukloniti potkožne bubuljice i šta ih izaziva

Potkožne bubuljice – zvuči komplikovano, a zapravo može da bude lako rešivo. Evo kako ukloniti potkožne bubuljice na brz i jednostavan način.

Šta su potkožne bubuljice i kako se razlikuju od drugih tipova bubuljica?

 

Potkožne bubuljice su vrsta akni koje se razvijaju ispod površine kože.

Za razliku od običnih bubuljica koje se formiraju na površini kože i često sadrže gnoj, potkožne bubuljice su dublje i nemaju vidljiv vrh. One se javljaju kada se folikuli dlaka ili pore začepe uljem, mrtvim ćelijama kože i bakterijama, što dovodi do upale duboko ispod kože.

Ove bubuljice su često bolne na dodir i mogu izazvati oticanje i crvenilo u zahvaćenom području. Njihova veličina može varirati, ali su obično veće i teže za lečenje u poređenju sa površinskim bubuljicama. Zbog svoje duboke lokacije, potkožne bubuljice mogu trajati duže vreme i često ostavljaju ožiljke ako se ne tretiraju pravilno.

Glavne razlike između potkožnih bubuljica i drugih tipova bubuljica uključuju:

 1. Lokacija: Potkožne bubuljice se formiraju dublje ispod kože, dok se druge vrste bubuljica formiraju na ili blizu površine kože.
 2. Izgled: Za razliku od običnih bubuljica koje često imaju vidljiv beli ili žuti vrh, potkožne bubuljice nemaju otvoreni vrh i izgledaju kao crvene, upaljene kvrge.
 3. Bol: Potkožne bubuljice su obično bolnije zbog svoje duboke upale, dok druge vrste bubuljica mogu biti manje bolne ili bezbolne.
 4. Toplina:Zahvaćeno područje može biti toplije na dodir u poređenju sa okolnom kožom. Ova toplina je rezultat upalnog procesa koji se odvija ispod kože.
 5. Trajanje: Potkožne bubuljice često traju duže vreme i mogu biti uporne, dok se površinske bubuljice mogu brže povući.
 6. Ožiljci: Zbog svoje prirode, potkožne bubuljice imaju veću verovatnoću da ostave ožiljke, posebno ako se ne tretiraju pravilno.

Razumevanje ovih razlika je ključno za pravilno tretiranje potkožnih bubuljica i sprečavanje dugoročnih oštećenja kože.

Potkožne bubuljice – uzrok

 

Ako se ujutru probudite sa bubuljicom, to može da vas oneraspoloži. Odmah bi da je iscedite, iako znate da možete da napravite veću upalu. Onda se setite da možda imate neki gel za bubuljice, pa se smirite i shvatite da je bolje da sačekate da on deluje par dana.

Situacija je malo drugačija kad spazite potkožnu bubuljicu. Ne možete da je iscedite, a želeli biste da je se rešite. Pa, se pitate otkud ona tu i čime ste zapravo doprineli da se uopšte stvori.

Evo nekih razloga:

Masna koža

 

Masna koža je glavni razlog zašto je javljaju potkožne bubuljice. To može biti posledica hormonskog disbalansa, tačnije androgeni hormoni su odgovorni .

Genetika

 

Genetska predispozicija igra značajnu ulogu u razvoju potkožnih bubuljica. Ako su vaši roditelji ili bliski rođaci imali problema sa cističnim aknama, postoji veća verovatnoća da ćete i vi imati slične probleme. Genetika može uticati na veličinu i aktivnost lojnih žlezda, kao i na sklonost ka začepljenju pora.

Hormonalne promene

 

Hormoni su jedan od glavnih faktora koji doprinose nastanku potkožnih bubuljica. Povećana proizvodnja hormona, kao što su androgeni, može stimulisati lojne žlezde da proizvode više sebuma (ulja). Ovo je posebno izraženo tokom puberteta, menstrualnog ciklusa, trudnoće i menopauze. Hormonalne promene mogu takođe biti uzrokovane uzimanjem određenih lekova ili hormonske terapije.

Stres

 

Hronični stres može negativno uticati na kožu i doprineti razvoju potkožnih bubuljica. Kada smo pod stresom, telo proizvodi više hormona kortizola, koji može povećati proizvodnju sebuma i dovesti do začepljenja pora. Pored toga, stres može oslabiti imunološki sistem, čineći kožu podložnijom upalama i infekcijama.

Ishrana

 

Ishrana može značajno uticati na zdravlje kože. Namirnice bogate šećerom, rafinisanim ugljenim hidratima i mlečnim proizvodima mogu doprineti razvoju potkožnih bubuljica. Ove namirnice mogu povećati nivo insulina i androgena, što dovodi do povećane proizvodnje sebuma. S druge strane, ishrana bogata voćem, povrćem, integralnim žitaricama i zdravim mastima može pomoći u održavanju zdrave kože.

Higijenske navike

 

Neadekvatna higijena može doprineti razvoju potkožnih bubuljica. Redovno čišćenje lica pomaže u uklanjanju viška ulja, mrtvih ćelija kože i bakterija koje mogu začepiti pore. Međutim, preterano čišćenje ili korišćenje agresivnih proizvoda može iritirati kožu i pogoršati problem. Takođe, često dodirivanje lica prljavim rukama, korišćenje nečistih telefona ili posteljine može doprineti pojavi potkožnih bubuljica.

Kako izgledaju potkožne bubuljice?

Koliko vrsta razlikujemo?

Hajde da saznamo.

Vrste potkožnih bubuljica

 

Postoji nekoliko vrsta bubuljica, kao što su akne, mitiseri, potkožne bubuljice. Ovde se bavimo potkožnim bubuljicama koje se međusobno razlikuju u veličini i boji.

Jovani je bilo nebitno po čemu se razlikuju, samo je htela da nestanu. Bolne, crvene bubuljice su ružile njene obraze i potapale joj samopouzdanje. Rešila ih se lakše nego što je mislila da će ikada moći. Pročitajte kakohttps://lepolice.com/bubuljice-su-bile-uporne-ali-ima-resenja/

Potkožne bubuljice mogu se pojaviti u različitim oblicima i varijacijama, a njihova vrsta često zavisi od različitih faktora kao što su uzroci, genetika i stanje kože. Evo nekoliko glavnih vrsta potkožnih bubuljica:

 1. Papule: Papule su male, tvrde kvržice ispod kože koje se često pojavljuju crvene ili roze boje. One su često bolne na dodir i mogu biti znak upale ispod površine kože.
 2. Ciste: Cistične akne su duboko ukorenjene i bolne potkožne bubuljice koje često sadrže gnoj ili druge tečnosti. One se mogu povećavati i smanjivati tokom vremena i mogu ostaviti ožiljke ako se ne tretiraju pravilno.
 3. Milia: Milia su male beličaste kvržice koje se obično pojavljuju oko očiju i na obrazima. One su često rezultat začepljenih lojnih žlezda i mrtvih ćelija kože.
 4. Noduli: Noduli su velike, čvrste kvržice ispod kože koje mogu biti duboko ukorenjene. Oni su često bolni i mogu ostaviti ožiljke nakon što se povuku.

Velike potkožne bubuljice

 

Krupne potkožne bubuljice se manifestuju na koži u vidu čvrstih čvorova. Uglavnom se javljaju na leđima. Mogu stajati nedeljama ili čak mesecima. Nije poželjno da ih sami cedite. Postoji velika mogućnost da vam ostane ožiljak. Uz pravilno tretiranje, može se  sprečiti nastanak fleka i ožiljaka.

Sitne potkožne bubuljice

 

Sitne potkožne bubuljice su zatvoreni komedoni i predstavljaju prvi stadijum akna vulgaris. Njih čini nagomilani sebum pod kožom. Uglavnom se pojavljuju u većem broju. Od njih dalje mogu nastati upalne promene i jako izražene akne. Takve promene se rutinski mogu ukloniti klasičnim tretmanima čišćenja lica u kozmetičkim salonima.Najpoznatije su acne vulgaris.

Potkožne bele bubuljice na licu

 

Sitne bele bubuljice, poznate kao milije (milium) izlaze uglavnom u predelu oko očiju i nosa. One predstavljaju grudvice keratina koji inače ulazi u sastav površinskog sloja kože. Najčešće nastaju pod dejstvom sunčevih zraka ili zbog upotrebe neadekvatnih kozmetičkih preparata.

Kako je to jako osetljivo područje i koža je tanka, ne preporučuju se agresivna sredstva. Nisu bolne i nemaju tendenciju da se šire. Uglavnom su estetski problem. Ako vam smetaju, uvek možete da potražite rešenje kod kozmetičara.

Brzo i lako se uklanjaju sterilnim iglicama. Iglom se otvori potkožna bubuljica, pa se sadržaj iscedi. Krastice prolaze spontano.

Na kojim regijama lica izlaze potkožne bubuljice?

Potkožne bubuljice na licu mogu izbiti na raznim mestima

 

Ako imate masnu kožu, bubuljice vas mogu zateći na bilo kom delu tela. Najčešće izlaze na licu, leđima i vratu. Nijedna regija lica nije zaštićena od izlaska potkožnih bubuljica. Ipak, čuvena T-zona je mesto gde se koža najviše masti, pa je je očekivano da ih tu ima najviše. Nije pravilo. Ima primera da izlaze čak i u uhu.

Da biste ih sprečili, posebno ako ste skloni aknama, potrebno je da imate pravo rešenje. Evo šta je Seleni pomoglo. Pogledajte video:

Potkožne bubuljice na čelu

 

Bilo da su u pitanju velike ili male, bubuljice na čelu su vrlo neprijatan problem. Često se javljaju na čelu, jer se tu skuplja dobar deo masnoća na licu. Blizina kose potpomaže stvaranju bubuljica.

Kako ukloniti potkožne bubuljice na licu? Ako kod sebe primetite potkožne promene na čelu, najbolje je da se posavetujete sa dermatologom. On će vam pomoći da otkrijete uzrok nastanka bubuljica. Otklanjanjem uzroka, rešićete se i posledica.

Potkožne bubuljice na nosu

 

Vrlo neprijatne potkožne bubuljice, neće vas zaobići ni na nosu. Ponekad nisu vidljive golim okom i samo mogu da se napipaju rukom. Ako su se pojavile, znači da je u pitanju neka infekcija dublje u koži.

Nos generalno nije pogodno mesto za ceđenje bubuljica. Ako ih ima više, možete da se obratite dermatologu. Ako je u pitanju jedna ili dve bubuljice, nekada je najbolje rešenje da sačekate da prođe.

Potkožne bubuljice na bradi

 

Brada je vrlo često mesto na kome se javljaju potkožne bubuljice. Hormonski disbalans igra glavnu ulogu u njihovom nastanku. Ređe, one mogu da se jave zbog nakupljanja nečistoća i zaostataka šminke na koži. Manifestuju se u vidu crvenih ispupčenja bez vrhova na koži. Mogu biti vrlo bolne, ako pokušavate da ih stiskate.

Otkrijte kako protiv bubuljica na bradi.

Potkožne bubuljice u uhu

 

Dešava se da bubuljice izlaze na najneverovatnijim mestima, poput unutrašnjeg kanala uha. Ako su u pitanju akne, osetićete oticanje i bol. Kod potkožne bubuljice u uhu, najčešće osećate svrab. Ponekad je moguće napipati bubuljicu, ali tretman ipak treba prepustiti stručnjaku.

Ako budete bili strpljivi, postoji mogućnost da potkožna bubuljica prođe sama vremenom.

Potkožne bubuljice na vratu

 

Ako imate skolonost ka potkožnim bubuljicama, može da se desi da vam se jave i na vratu. Priznaćete da prizor nije nimalo lep.

Dame kosom lakše mogu da sakriju uporne promene, dok kod momaka često dovode do sniženog samopouzdanja. Nekada sasvim slučajno ogrebemo bubuljicu, a nekad u neznanju da je u pitanju potkožna bubuljica pokušavamo da je istisnemo.

Ni jedna ni druga opcija nisu dobro rešenje u uklanjanju ovih promena na koži.

Potkožne bubuljice na leđima

 

Ako ne posvećujete dovoljno vremena čišćenju kože leđa ili vam je koža prirodno masnija, možete se susresti sa pojavom potkožnih bubuljica. Zavisno od uzroka, potrebno je da se posvetite rešavanju ovog problema.

Za početak, možete da odradite piling leđa sodom bikarbonom, kako biste uklonili ostatke izumrlih ćelija kože i nečistoća, zajedno sa masnoćom. Na ovaj način, uradili ste dosta za prevenciju nastanka potkožnih bubuljica.

Potkožna bubuljica – otok

 

potkožne akne

 

Ako primetite da je potkožna bubuljica sve veća i veća, trebalo bi da razmislite o načinu uklanjanja otoka oko nje.

Ono što možete da uradite u kućnim uslovima je da zamotate led u parče tkanine ili neku krpu i da naslonite na bubuljicu. Odmah ćete osetiti olakšanje, ako je bubuljica bila bolna.

Efekat hlađenja, olakšaće simptome i smanjice upalu. Posle leda, na oteklo mesto možete naneti oblog čaja od kamilice ili neko prirodno ulje sa umirujućim dejstvom.

Ono što je bitno kod potkožnih bubuljica je da izbiju na površinu, kako bi tretman bio lakši.

Kako da izvučemo bubuljicu na površinu?

Evo nekih predloga.

Kako izvući potkožnu bubuljicu na površinu?

 

Da biste izvukli potkožnu bubuljicu na površinu, možete da probate tople obloge.

Jednostavno, nakvasite peškir što toplijom vodom. Pazite da da ne bude baš vrela, da ne bi došlo do opekotina. Stavite mokru tkaninu na predeo sa bubuljicama, pa ponovite proces. Videćete da toplota opušta mišiće lica i otvara pore. To želimo da postignemo ovim oblogama. Otvaranje pora toplotom izvlači bubuljicu na površinu.

Sličan efekat se postiže i ledom, odnosno hladnom oblogom. Možete da probate jedan od ova dva trika za tretman potkožnih bubuljica, brzo ćete videti promene.

Maska na bazi meda i cimeta, sjajan je dobatak ovoj metodi. Posle grejanja ili hlađenja, nanesite ovu masku u tankom sloju. Med ispoljava antiseptičko dejstvo, a i deluje preventivno protiv nastanka upalnih procesa na koži.

Kako iscediti potkožnu bubuljicu?

 

Ako spadate u grupu onih koji bi sve da reše sami kod kuće, moram vam reći da to ovde nije dobra ideja.

Samostalno ceđenje potkožne bubuljice može proizvesti još veću upalu. Od jedne, mogu nastati više bubuljica.

Teško ćete stiskanjem izvući potkožnu bubuljicu na površinu.

Ako ste već toliko nestrpljivi, možete da odete kod kozmetičara ili dermatologa, pa da vam oni reše problem. Oni koriste specijalne, sterilne igle kojima buše kožu i na taj način dolaze do bubuljice. Iglom se izvlači gnoj oko bubuljice i sama bubuljica.

Ovo nikako ne bi trebalo sprovoditi samostalno u kućnim uslovima.

Krema za potkožne bubuljice

 

Ako se odlučite da problem potkožnih bubuljica rešavate kremom, vodite računa da krema ne bude masna, da vam dodatno ne umasti kožu. Zapravo, krema protiv potkožnih bubuljica bi trebalo da isušuje bubuljice.

 

uklanjanje potkožnih bubuljica

 

Na našem tržištu možete naći kreme na bazi benzoil peroksida. On potpomaže zaceljivanje kože i uklanjanje ožiljaka. Ukloniće bakterije sa lica. Na taj način, uradili ste dosta da sprečite nastanak većeg problema sa kožom lica – neprijatnim aknama. Takođe, jako su delotvorni prirodni gelovi i kreme protiv bubuljica jer nisu agresivni za kožu.

Budite svesni da problem ne možete rešiti posle prvog mazanja.

Ipak, ako ste od onih koji stvari uvek uzimaju u svoje ruke i sami rešavate promene na koži, pogledajte koja vam prirodna sredstva mogu pomoći u tome.

Kako ukloniti potkožne bubuljice prirodnim putem?

 

Postoji mnogo načina da se sa potkožnim bubuljicama borite samostalno. Prirodni preparati protiv bubuljica su nam uvek tu kao prva pomoć.

Šta možete da koristite za uklanjanje potkožnih bubuljica:

 • Ulje čajevca
 •  Aloja vera
 • Jabukovo sirće
 • Sok od limuna
 • Soda bikarbona
 •  Nevenovo ulje
 • Beli luk

Ulje čajevca

 

Ukoliko su potkožne bubuljice nastale zbog infekcije i nakupljanja nečistoća na koži, primena ulja od čajevca može da bude sjajan način za ublažavanje simptoma upale. Ovo ulje ima jaka antibakterijska svojstva, ujedno omogućavajući otvaranje zapušenih pora i smirivanje upaljene kože.

Treba biti obazriv prilikom primene ulja čajevca. Jakog je sastava, pa je poželjno razrediti ga vodom.

Dobijeni losion možete tapkati na predeo lica gde imate bubuljice. Ostavite da se osuši i deluje, pa temeljno isperite. Posle toga možete naneti kremu.

Aloja vera kao način kako ukloniti potkožne bubuljice

 

Aloja vera može da bude dobra pomoć kod potkožnih bubuljica. Ova biljka takođe ima antibakterijska svojstva i koristi se za ublažavanje upale na koži. Njen rashlađujući efekat otvara pore i pomaže u zaceljenju potkožne bubuljice.

U cvećarama možete nabaviti list biljke. Iz njega možete dobiti gel za bubuljice.

Kako ukloniti potkožne bubuljice sa aloe verom?

Dovoljno je da ovu smesu nanosite na upaljeno mesto dva puta dnevno, desetak minuta. Potom bi kožu trebalo umiti vodom. Rezultate možete očekivati nakon redovne primene kroz par dana.

Jabukovo sirće

 

Ovaj preparat nam je svima dostupan, a znamo blagodeti jabukovog sirćeta. Poznato je da korišćenje jabukovog sirćeta može pomoći zasušivanju bubuljica. Odlikuju ga antibakterijska dejstva. Zbog prisustva kiseline, isušuje kožu. Ipak, kod primene jabukovog sirćeta treba biti obazriv.

Kod osoba sa osetljivom kožom, jabukovo sirće može izazvati dobatnu iritaciju.

Kako se rešiti potkožnih bubuljice bez nuspojava? Najbolje je razblažiti ga vodom, pa tuferom nanositi  na lice. Posle upotrebe, trebalo bi kožu umiti i nahraniti kremom protiv bubuljica.

Sok od limuna kao prirodni tretman protiv potkožnih akni

 

Sok od limuna može biti odlično sredstvo za isušivanje potkožnih bubuljica. Poseduje  antioksidantna svojstva, neguje kožu i bori se protiv starenja kože. Takođe, limunov sok čisti kožu i smanjuje upalni proces. Može biti dobar saveznik u borbi protiv potkožnih bubuljica.

Soda bikarbona za potkožne bubuljice

 

Čudesnu sodu bikarbonu uvek zovemo u pomoć kada hoćemo da dubinski očistimo kožu u kućnim uslovima. Zrnca sode vrše blagi piling, otklanjajući izumrli sloj kože i nečistoće. Soda bikarbona uklanja infekciju kod potkožne bubuljice.

Pomešajte sodu bikarbonu sa vodom da dobijete pastu. Nanesite je na lice i ostavite da odstoji. Kada se osuši i osetite zatezanje kože, isperite vodom. Odmah ćete primetiti poboljšanje. Na ovaj način ste uradili mnogo da predupredite nastanak novih potkožnih bubuljica.

Koji god metod uklanjanja potkožnih bubuljica da odaberete, možete mnogo sami da uradite . Ako su potkožne akne uporne, stoje dugo i šire se, možete da razmislite o nabavci konkretnog anti-akne tretmana koji ćete redovno koristiti ili o poseti iskusnom kožmetičaru. Kroz dubinska čišćenja lica, razne tretmane, možete se vrlo brzo rešiti bubuljica ili bar ublažiti problem.

Beli luk za potkožne bubuljice

 

Ukoliko se pitate da beli luk pomaže u lečenju bubuljica, nemojte više da se dvoumite, već ga što pre isprobajte. Ova biljka pomaže jačanju čitavog organizma, podiže imunitet kože lica i delotvorno leči čak i najupornije bubuljice. Među njima i potkožne.

Beli luk sadrži vitamin C, cink, sumpor, prirodni je antibiotik. Ublažava crvenilo oko bubuljice, smiruje upale, eliminiše bol i svrab i brzo isušuje akne. Sadrži i alicin koji ubija bakterije, kako na površini kože, tako i unutar nje.

U slučaju potkožnih akni, beli luk može biti vaša prva pomoć. Pomenuti alicin dopire do ćelija kože, ubrzava regeneraciju tkiva i sprečava širenje bubuljica. Uzmite čen belog luka i utrljajte direktno na mesta gde imate potkožne bubuljice, a on će brzo početi da deluje. Ukoliko imate osetljivu kožu, najpre prokuvajte čen luka, pa ga onda utrljajte na bubuljice.

Nevenovo ulje za potkožne bubuljice

 

Neven nazivaju biljkom za sto bolesti, ali i “biljkom kože”, jer blagotvorno deluje na sve tipove kože. Prebogat je vitaminima i antioksidansima. Kao takav, nalazi se u sastavu mnogih prirodnih krema za lice.

U slučaju bubuljica, neven zaista pokazuje svoje moći. Deluje antibakterijski i antiseptično, ne zapušava pore, uklanja bakterije sa kože i sprečava pojavu upala i otoka potkožnog tkiva. A samim tim i pojavu potkožnih bubuljica.

Sadrži flavanoide koji imaju antiinflamatorno dejstvo i ublažavaju crvenilo na koži. Bogat je i provitaminom A, karetonoidima, terpenoidima, taninima, a sve to čini nevenovo ulje idealnim za negu kože.

Bočica ovog ulja od 100ml košta oko 300 dinara. Svakog dana utapkajte nekoliko kapi na problematična mesta na licu i gledajte kako se bubuljice lagano povlače.

Spomenimo i da serumi za lice sa nevenom štite kožu od slobodnih radikala, podmlađuju je. A ukoliko volite prirodnu kozmetiku, isprobajte obavezno i kremu za lice sa nevenom.

Kako ukloniti potkožne bubuljice prirodnim gelom za akne?

 

Ovo je još jedan od načina kako ukloniti potkožne akne prirodno. Za rešavanje potkožnih bubuljica možete da probate neki od gelova za bubuljice na bazi prirodnih sastojaka. Oni ispoljavaju protiv upalno dejstvo i hlade kožu, potpomažući zarastanje bubuljica. Kod potkožnih bubuljica, mogu vam pomoći kod izvlačenja bubuljice na površinu.

Flaster za potkožne bubuljice

 

Znamo da postoje flasteri za posekotine. Možda smo čuli za flastere protiv bora. Ali da li znate da postoje i posebno formulisani flasteri za bubuljice?  Izgledaju poput običnih flastera, ali sadrže različite kozmetičke susptance koje deluju na bubuljice, otklanjaju crvenilo i otok. Sprečavaju dalje širenje bakterija na okolne delove kože.

Najčešće sadrže salicilnu kiselinu, vitamine C i E, različite antioksidante, biljna ulja, AHA i BHA kiseline. Vodootporni su i najčešće su u boji kože.

Lice treba najpre temeljno očistiti, pa zalepiti flaseter na suvu kožu, tako da što bolje prijanja. Možete ga ostaviti da deluje tokom noći, najbolje da stoji 12 sati. Sprečiće vas da dirate bubuljicu, a zaštitiće je od spoljašnjih uticaja, bakterija, nečistoća…

U ponudi su flasteri Patch line, Ihtiol flasteri, CosRX, IT’s skin… U pakovanju je najčešće od 16 do 48 komada, a od toga zavisi i cena. Koštaju od 200 do 1.500 dinara.

Antibiotik za potkožne bubuljice

 

Kada nam je neophodan antibiotik za bubuljice? Onda kada ne pomaže nijedno drugo rešenje, bubuljice su uporne, vraćaju se iznova i iznova, praćene su bolom, otocima, a to traje veoma dugo. Tada je vreme da se obratite dermatologu koji će vas pregledati i ako je neophodno, prepisati antibiotik.

Možda je suvišno, ali hajde ipak da napomenemo da ove lekove nikako ne uzimate na svoju ruku. Oni se izdaju isključivo na recept.

Antibiotici su grupa lekova koji ubijaju bakterije i sprečavaju njihovo širenje. Među bakterijama koje izazivaju akne prva na listi je Propinionbacterium acnes ili P. Acnes. Ona nastanjuje površinu naše kože, ali problem nastaje kada počne ubrzano da se razmnožava.

U kombinaciji sa sebumom, mrtvim ćelijama, nečistoćama, nastaju različite vrste bubuljica. Među njima su i potkožne bubuljice, ali i acne vulgaris, gnojne bubuljice.

Svaki antibiotik deluje drugačije, a za prve rezultate potrebno je da prođe od mesec dana do tri meseca. Postoje lokalni koji se nanose na kožu, kao i oralni, koji se piju. Najčešće se koriste klindamicin, eritromicin, doksicilin, dovicin, dapson.

Svakako, probajte i prirodne antibiotike za bubuljice. To su, već spomenuti beli luk i ulje čajevca, ali i med i kokosovo ulje.

Ipak, imajte na umu da su antibiotici su obično kratkotrajna terapija zbog rizika od nastanka otpornosti bakterija na njih.

Za trajne rezultate, potrebno vam je nešto za redovnu negu.

Naša preporuka je da to bude Aknolin set . Losion savršeno čisti pore na licu bez isušivanja, dok Aknolin gel smanjuje upale i ubrzava zarastanje bubuljica. Na biljnoj su bazi i pogodni da budu deo redovne rutine – zato daju sjajne rezultate.

aknolin set za bubuljice

Ostali farmaceutski načini za lečenje potkožnih akni

 

 • Benzoil peroksid: efikasan u ubijanju bakterija koje izazivaju akne i smanjuje upalu. Dostupan je u obliku gelova, krema i losiona koji se nanose direktno na zahvaćeno područje.
 • Salicilna kiselina:  pomaže u otpušavanju pora i uklanjanju mrtvih ćelija kože. Koristite proizvode sa salicilnom kiselinom, kao što su tonici, serumi ili tretmani na licu mesta.
 • Retinoidi:  kao što je tretinoin, pomažu u ubrzavanju obnavljanja ćelija kože i sprečavaju začepljenje pora. Retinoidi se obično koriste kao noćni tretman i mogu izazvati iritaciju, pa je važno započeti sa nižim koncentracijama.

Kozmetički tretmani za potkožne akne

 

Kozmetički tretmani mogu biti veoma efikasni u rešavanju potkožnih bubuljica i poboljšanju izgleda kože. Evo nekoliko popularnih kozmetičkih tretmana koji se često koriste za ovu svrhu:

 1. Dubinsko čišćenje lica: Profesionalno dubinsko čišćenje lica može pomoći u uklanjanju viška sebuma i nečistoća iz pora, smanjujući tako rizik od potkožnih bubuljica. Ovo se često izvodi uz pomoć parnih tretmana i specijalnih sredstava za čišćenje.
 2. Hemijski piling: Ovaj tretman koristi različite hemijske supstance kako bi se uklonile površinske slojeve kože i poboljšala njen izgled. Ovi tretmani mogu pomoći u smanjenju ožiljaka i neravnina uzrokovanih potkožnim bubuljicama.
 3. Mikrodermoabrazija: Ova procedura koristi finičke kristale ili dijamantske glave kako bi se blago abrazirala površina kože, uklanjajući mrtve ćelije i potencijalno pomažući u smanjenju potkožnih bubuljica.
 4. Laserska terapija: Laseri se često koriste za lečenje potkožnih bubuljica. Laserska terapija može ciljati lojne žlezde i smanjiti proizvodnju sebuma, kao i poboljšati izgled kože i teksture.
 5. Injekcije kortikosteroida: Za veoma upaljene potkožne bubuljice, dermatolog može primeniti injekcije kortikosteroida kako bi brzo smanjio upalu i otok. Ovo je obično kratkotrajna mera i koristi se za akutne slučajeve.
 6. Ekstruzija bubuljica: Dermatolozi ili kozmetičari mogu pažljivo izvući potkožne bubuljice kako bi smanjili pritisak i bol, a takođe i ubrzali proces ozdravljenja.
 7. Hidra-facijalni tretmani: Hidra-facijalni tretmani kombinuju čišćenje, eksfolijaciju i hidrataciju kako bi se poboljšao izgled kože i smanjila pojava potkožnih bubuljica.

Pre nego što se odlučite za bilo koji od ovih tretmana, važno je konsultovati se sa dermatologom ili stručnjakom za negu kože kako biste dobili personalizovane preporuke i utvrdili koji tretman je najbolji za vašu specifičnu situaciju. Takođe je važno voditi računa o redovnoj nezi kože i pridržavati se saveta stručnjaka kako biste održali zdravu i čistu kožu.

Kako sprečiti potkožne bubuljice?

 

Prevencija potkožnih bubuljica zahteva doslednu negu kože i promene u načinu života koje smanjuju rizik od njihovog nastanka. Evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da izbegnete potkožne bubuljice:

Dnevna rutina nege kože

 • Čišćenje: Redovno čišćenje lica blagim sredstvom za čišćenje koje ne isušuje kožu je ključno. Operite lice dva puta dnevno kako biste uklonili višak ulja, prljavštinu i bakterije.
 • Eksfolijacija: Povremeno eksfolirajte kožu kako biste uklonili mrtve ćelije kože koje mogu začepiti pore. Koristite blage eksfolijante kako ne biste iritirali kožu.
 • Hidratacija: Koristite nemasne hidratantne kreme koje ne zapušavaju pore (nekomedogene). Hidratacija je važna kako bi koža ostala zdrava i elastična.
 • Zaštita od sunca: Nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom (SPF) može pomoći u zaštiti kože od oštećenja sunca koja mogu pogoršati akne.

Izbegavanje određenih namirnica

 

 • Šećeri i rafinisani ugljeni hidrati: Ograničite unos šećera, slatkiša, gaziranih pića i rafinisanih ugljenih hidrata. Ove namirnice mogu povećati nivo insulina i stimulisati proizvodnju sebuma.
 • Mlečni proizvodi: Smanjite unos mlečnih proizvoda, jer mleko i mlečni proizvodi mogu sadržati hormone koji utiču na pojavu akni.
 • Zdrava ishrana: Fokusirajte se na ishranu bogatu voćem, povrćem, integralnim žitaricama i zdravim mastima. Omega-3 masne kiseline, koje se nalaze u ribi i orašastim plodovima, mogu smanjiti upale.

 

Smanjenje stresa

 

 • Tehnike opuštanja: Primenjujte tehnike opuštanja kao što su joga, meditacija, duboko disanje ili tai chi kako biste smanjili nivo stresa.
 • Fizička aktivnost: Redovno vežbanje pomaže u smanjenju stresa i poboljšava cirkulaciju, što može doprineti zdravlju kože.
 • Adekvatan san: Pobrinite se da spavate dovoljno svake noći, jer nedostatak sna može povećati nivo stresa i negativno uticati na vašu kožu.

Dodatni saveti

 

 • Ne dirajte lice: Izbegavajte dodirivanje lica prljavim rukama kako biste smanjili rizik od unošenja bakterija koje mogu izazvati akne.
 • Čišćenje predmeta koji dodiruju lice: Redovno čistite predmete kao što su mobilni telefoni, naočare i jastučnice, jer mogu prenositi bakterije na kožu.
 • Izbegavajte tešku šminku: Koristite laganu, nekomedogenu šminku koja ne zapušava pore. Obavezno uklonite šminku pre spavanja.

Dosledna primena ovih preventivnih mera može značajno smanjiti rizik od nastanka potkožnih bubuljica. Redovna nega kože, zdrava ishrana, upravljanje stresom i izbegavanje loših higijenskih navika ključni su koraci u održavanju čiste i zdrave kože.

Potkožne bubuljice – uzrok ili posledica?

 

Do sada smo govorili o lečenju posledica potkožnih bubuljica, jer one to jesu, posledica nekog drugog problema.

Valjalo bi pozabaviti se uzrokom nastanka bubuljica.

Ako su hormonske promene u pitanju, trebalo bi da se konsultujete sa endokrinologom. On može da vam odredi hormonsku terapiju. Kod nekih žena, rešenje za potkožne bubuljice su kontraceptivne pilule.

Ako pripadate drugom, srećnijem delu populacije koji se samo povremeno susreće sa ovim problemom, proverite šta je moglo da dovede do toga.

Možda ste napravili pogrešan izbor kozmetike, pa biste mogli da se pozabavite šta je to novo što koristite, a ne prija vašoj koži. Možda se jednostavno niste dovoljno posvetili higijeni lica. Ili je tu bilo par prespavanih noći sa šminkom.

Najpre, važno je da držite ruke dalje od lica. Ma koliko to bilo teško, suzdržite se da dirate lice, jer ćete samo doprineti širenju bakterija i nečistoća. To će sigurno uzorkovati pojavu novih potkožnih bubuljica, posebno ako već imate problematičnu kožu.

Birajte kozmetičke preparate koji su nekomedogeni, ne zapušavaju pore i dozvoljavaju koži da diše. Prirodna nega lica je uvek najbolji izbor. Izbegavajte teške proizvode na bazi ulja koji će zatvarati pore. Trebaju vam proizvodi koji regulišu lučenje sebuma, hidriraju i prirodno regenerišu kožu.

Trudite se da pijete dovoljno vode, jer ćete tako pomoći koži da ostane hidrirana i sprečićete nastanak i razvoj upala ispod kože.

Možda je u vašem slučaju problem u neadekavnoj ishrani? U slučaju da imate bubuljice, izbegavajte namirnice koje imaju visok glikemijski indeks, odnosno, obiluju zasićenim mastima koje podstiču upale u organizmu. Zato, otkirjte kako ishranom protiv bubuljica.

I trudite se da se ne nervirate previše, jer stres zaista izaziva bubuljice.

Kako prekriti potkožne bubuljice šminkom?

 

Sreća u nesreći, ako to tako možemo reći, jeste to što potkožne bubuljice najčešće nisu vidljive golim okom. Ako ih ne prati veliki otok ili crvenilo, akne je donekle lako prikiti šminkom.

Koristite CC kremu koja vizuelno sakriva sve nepravilnosti na koži, matira je i daje joj svežinu. Naučite kako da pravilno konturišete lice, tako da istaknete one delove na kojima nemate bubuljice. Korektor za bubuljice je u ovom slučaju dobrodošao, samo ga nanesite na bubuljicu i dobro utapkajte.

Završite šminkanje lica nanošenjem rumenila, bronzera, nanesite na trepavice puno maskare, naglasite oči. To je super trik da skrenete pažnju sa poneke bubuljice na čelu ili obrazima.

Potkožne ubuljice nisu nezlečive. Što pre krenete u njihovo uklanjanje, pre ćete ih se rešiti. Na vama je da odlučite!

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *