nodularne akne
Bubuljice

Nodularne akne: uzroci, simptomi i lečenje

Da li znate zbog čega nodularne akne spadaju u najteži oblik bubuljica? O tome, ali i o njihovim drugim osobinama istraživali smo za Vas!

Šta su nodularne akne?

 

Kada je reč o vrstama bubuljica postoje blaži oblici poput komedona ili belih bubuljica, ali postoje i teški oblici, a među njima su upravo nodularne akne. Ove akne javljaju se na licu, vratu i grudima.

Za njih je karakteristično da ne formiraju beli vrh, već ih odlikuju čvorovi koji se nalaze pod kožom i crvenilo.

Ceđenje ovih bubuljica je nemoguća misija. Ukoliko to pokušate osetićete snažan bol jer su one zapravo jako bolne na dodir, a osim toga pogoršaćete infekciju!

I sami znate da kada Vam se pojavi bubuljica na licu ona prođe kroz par dana, ali kod nodularnih akni to nije slučaj.

One mogu trajati nedeljama, pa čak i mesecima!

Da je reč o teškom obliku akni govori i činjenica da ukoliko im se ne pristupi na pravi način i ukoliko se ne leče mogu za sobom ostaviti ozbiljne ožiljke.

Bolne akne mučile su i Mariju. Dok su devojke oko nje blistale od samopouzdanja, ona je bila nesigurna u sebe i nezadovoljna upravo zbog bubuljica. Pokušavala je na razne načine da ih se reši, ali ništa nije davalo dugoročne rezultate pa je bila sve očajnija. Ipak, desio se preokret kada je sasvim slučajno naišla na efikasno rešenje! Nakon tog otkrića njeno lice se očistilo, a bolne akne postale su prošlost. Sada je Marija zadovoljna, lice joj je bez bubuljica i konačno može biti srećna. To što je pomoglo njoj, može pomoći i Vama! Saznajte o čemu je reč iz njene lične priče na ovom linku: https://lepolice.com/nemam-vise-bubuljice-na-licu/.

Da, bubuljice mogu nestati, ali koliko će vremena trebati, zavisi od toga koje su vrste.

U tekstu koji je pred Vama imaćete priliku da se bolje upoznate sa nodularnim aknama, preko uzroka ovih bubuljica, pa sve do njihovog lečenja.

Nodularne akne simptomi

 

Kako prepoznati nodularne bubuljice, sigurno se pitate?

Simptomi ovih akni su lezije koje se pojavljuju na licu ili nekom drugom delu tela.

One mogu biti iste boje kao što je koža, ali takođe mogu biti crvene i upaljene. Pojavljuju se poput čvorića ispod kože i često mogu biti veoma bolne na dodir. Takođe, kao što smo rekli, potrebne su nedelje, nekad čak i meseci kako bi se sanirale.

 

nodularne bubuljice

 

Potrebno je da budete strpljivi, da ih ne čačkate kako ne biste napravili još goru infekciju i da odmah odete kod lekara kako biste dobili pravu terapiju.

Da li su nodularne akne isto što i cistične?

 

Sigurno ste čuli za cistične akne, njihov naziv već upućuje da pomislite na nešto ozbiljno što može da se desi licu, ali jesu li one isto što i nodularne?

Odgovor je ne.

Koje su njihove sličnosti, a koje razlike?

Zajednička osobina im je da su uporne i ne nestaju preko noći, spadaju u težak oblik bubuljica i potrebno je da prođu meseci kako bi se videlo poboljšanje pri njihovom lečenju.

I jedan i drugi oblik akni spadaju u inflamatorne akne što znači da dolazi do infekcije u porama i zbog toga mogu biti bolne na dodir.

Ali, koja je razlika između njih?

Naime, cistične akne su gnojne akne sa belim vrhom, dok kod nodularnih to nije slučaj. One nisu ispunjene tečnošću i gnojem i samim tim su tvrđe i približnije boji kože.

Uzroci nodularnih akni

 

Govoreći uopšteno o aknama i uzrocima koji dovode do njihovog pojavljivanja jedno je sigurno i zajedničko. Bubuljice nastaju usled prekomernog lučenja sebuma koji se zajedno sa nečistoćama i ostacima mrtve kože nagomilava u porama. Na ovaj način dolazi do začepljenja pora i formira se idealna sredina za nastanjivanje bakterija koje uzrokuju akne.

Kada je reč o nodularnim aknama, njih uzrokuju P. acnes. 

Ove bakterije inače žive na koži, ali ukoliko ostanu zarobljene u zapušenim porama mogu uzrokovati infekciju koja dovodi do pojave potkožnih i bolnih bubuljica, kakve su upravo nodularne! 

Ove akne ne moraju se pojaviti pojedinačno, već mogu zahvatati veći deo lica.

Važno je naglasiti da je i genetika ključan faktor, pa ukoliko je jedan od Vaših roditelja patio od ove vrste bubuljica, postoji šansa da i Vi imate isti problem.

Hormonski disbalans, ubrzani i stresni način života takođe mogu biti uzrok.

Takođe, osim gorenavedenih uzroka, pojavu nodularnih akni može uzrokovati korišćenje pojedinih stvari poput steroida koji pospešuju lučenje sebuma. Upotreba lekova poput litijuma može uzrokovati upalu koja takođe povećava lučenje masnoće.

Kako se izboriti sa ovim problemom?

U nastavku teksta nudimo Vam odgovor na ovo pitanje!

Nodularne akne lečenje

 

S obzirom da je reč o teškom obliku akni potrebno je detaljno se posvetiti ovom problemu.

 

Pre svega, potrebno je da odete na pregled kod dermatologa jer će on najbolje znati kako da pristupite na najbolji način.

Možda ćete morati da uradite bris kože kako bi se isključile neke druge promene koje liče na akne, ali to nisu.

Nodularne akne nisu površinski problem, već zahvataju dublje slojeve kože pa se u terapiji koriste lekovi poput antibiotika ili kontraceptivnih pilula.

 • Oralni antibiotici koriste se kako bi smanjili broj bakterija, jer kao što znamo antibiotici ubijaju bakterije, a upravo one izazivaju bubuljice. Mana im je što se ne mogu koristiti dugo, pa se problem može vraćati. Takođe povećavaju osetljivost kože na sunce.
 • Izotretinoin – predstavlja lek koji se prepisuje isključivo najtežim oblicima akni i treba biti posebno obazriv prilikom njegovog korišćenja. Naime, kod korisnika ovog leka neretko se javljaju nuspojave poput suvoće kože, usana, očiju, krvarenje iz nosa, osetljivost kože na sunce, glavobolje ili bol u nekom drugom delu tela. Najpoznatiji izotretinoin je roakutan.
 • Spironolakton – ovaj lek onemogućava muškim hormonima, odnosno androgenima, da podstiču lojne žlezde da luče dodatne masnoće, a manje sebuma znači manje bubuljica!
 • Pilule za kontracepciju – usled hormonskog disbalansa kod žena može doći do povećanog lučenja muških hormona androgena te pojačanog lučenja sebuma i samim tim do nastanka nodularnih akni. U tom slučaju lekar može kao terapiju preporučiti primenu kontraceptivnih pilula kako bi se nivo hormona regulisao, a samim tim i akne.

Osim pilula protiv akni, u tretmanu protiv nodularnih akni mogu se primenjivati i preparati koji se nanose topikalno u vidu krema. Ovi preparati nemaju efekta ako se koriste samostalno u terapiji protiv teških oblika akni, ali se mogu koristiti u kombinaciji sa oralnom terapijom.

U ovu grupu spadaju:

 • Antibiotske kreme – ubijaju bakterije i smanjuju upalu;
 • Retinoidi– otčepljuju pore pa su prevencija protiv bubuljica;
 • Salicilna kiselina – ukljanja mrtve ćelije sa lica i čisti pore;
 • Benzoil peroksid – deluje na upalu umirujuće, smanjuje broj bakterija izazivača nodularnih akni, a uz to čisti pore. Čest je sastojak krema i sličnih proizvoda namenjenih za lečenje akni. Ono što je važno naglasiti jeste da benzoil peroksid povećava osetljivost kože na sunce, pa je pri upotrebi preparata koji ga u sebi sadrže neophodno izbegavati sunce kada je ono najjače. Ne zaboravite da nanesete kremu sa zaštitnim faktorom kako biste sprečili fotostarenje i hiperpigmentaciju na licu.

A mogu li se na prirodan način lečiti nodularne akne?

Čitajte dalje i saznaćete.

Prirodno lečenje nodularnih akni

 

Lečenju nodularnih akni potrebno je pristupiti ozbiljno i čim se postavi dijagnoza, jer to nije problem koji se rešava tek tako i potrebno je strpljenje.

Dermatolog će zasigurno preporučiti oralnu terapiju i to jeste efikasno rešenje bez kog nema poboljšanja.  Uz oralnu terapiju mogu se koristiti određeni prirodni preparati.

Šta sve dolazi u obzir?

 • Jabukovo sirće – može se koristiti kao tonik za čišćenje kože, ali može izazvati iritaciju kože, pa treba biti oprezan. Ono je bogato AHA kiselinama i kao takvo može poslužiti kao hemijski piling. Takođe, jabukovo sirće ima antibakterijsko i antigljivično dejstvo, pa može uticati na bakterije P.acnes. Da biste ga upotrebili možete pomešati sa malo mlake vode i naneti na lice.
 • Prirodni preparati protiv bubuljica – pod ovim se misli na kupovne preparate napravljene od prirodnih sastojaka koji zaista mogu imati fantastična svojstva.
 • Maslinovo ulje – može se koristiti za čišćenje kože. Ima antioksidantna svojstva i sprečava začepljenje pora.
 • Kako biste ublažili bol nodularnih akni, možete umotati kockicu leda u tkaninu i prisloniti na lice. To će umanjiti bol i otok.

Kozmetički tretmani za nodularne akne

 

Da ne biste sami cedili i pogoršali nodule, pronađite proverenog kozmetičara. Postoje određeni tretmani kojima stručno lice može delovati na akne.

Tako postoje:

 • Hemijski piling – u pitanju je tretman gde se nanose određene kiseline na lice, te se skida površinski sloj kože i podstiče se njeno obnavljanje. Nakon tretmana koža može biti crvena, ali to ne traje dugo.
 • Laserski tretman i fotodinamska terapija – ovi tretmani izvode se posebnim laserima i smanjuju vidljivost akni.
 • Drenaža (ekstrakcija) – neretko se preko nodularnih akni pojavljuju bele bubuljice i mitiseri pa je ovaj tretman izuzetno efikasan za njihovo uklanjanje. To je proces gde se sterilnom iglom prodire kroz aknu kako bi se uklonio njen sadržaj. Na ovaj način se ubrzava zarastanje bubuljice i smanjuje verovatnoća od ožiljaka.
 • Injekcija kortikosteroida – ubrizgavanje kortikosteroida direkt u upaljeno područje, odnosno nodularnu aknu, može smanjiti upalu i ubrzati zarastanje. Na taj način smanjuje se rizik od ožiljaka.

Šta raditi ako do ožiljaka ipak dođe?

Ožiljci od nodularnih akni

 

Zamislite da ste svoj problem sa nodularnim bubuljicama rešili, ali sad imate još jedan, a to su ožiljci koji su ostali.

 

ožiljci od nodularnih akni

 

Naime, ove akne nastaju na istom mestu u koži gde i kolagen i kao takve mogu uticati na njegovo smanjenje. Samim tim kada infekcija prođe i bubuljica se osuši, ostaće ožiljak. Postoje načini kako povećati kolagen u koži, ali je pre svega važno naći adekvatnu terapiju protiv nodularnih akni, kako bi se smanjila verovatnoća od ožiljaka.

Saznajte o kolagen kapima za lice!

Postoje još neki načini za ublažavanje i uklanjanje ožiljaka od nodularnih akni:

 • Hemijski piling – osim što je delotvoran u terapiji, koristi se i za smanjenje ožiljaka.
 • Fileri za lice – kod ožiljaka koriste se oni sa kolagenom kako bi se podstakla regeneracija kože.
 • Dermoabrazija – tretman pri kom se posebnim instrumentima skida, odnosno struže površinski sloj kože i dobija se gladak izgled. Ovim procesom podstiče se proizvodnja kolagena. Koristi se u različitim slučajevima: za smanjenje finih linija, uklanjanje tetovaža, za smanjenje oštećenja na koži nastalih usled sunca, a jedna od namena upravo je smanjenje tragova od akni. Dermoabrazija ne preporučuje se ljudima koji imaju taman ten jer može dovesti do diskoloracije kože.

Sada kada ste upoznati sa nodularnim bubuljicama i ozbiljnošću stanja koje izazivaju, sigurno Vam kroz glavu prolazi pitanje kako ih sprečiti. U nastavku ćete saznati i to.

Kako sprečiti nodularne bubuljice?

 

Kada je reč o bilo kakvom obliku bubuljica, pa i o najtežem, jedno je zajedničko – bitna je redovna higijena lica! To podrazumeva umivanje dvaput dnevno nežnom umivalicom.

Losion za bubuljice može biti idealno rešenje jer sadrži posebne sastojke koji efikasno čiste kožu i umiruju bubuljice. Najbolje je koristiti neki na prirodnoj osnovi jer kao takav sigurno neće izazvati nove bubuljice, a isušiće postojeće. Redovna upotreba jednog ovakvog preparata smanjiće verovatnoću od izbijanja akni na minimum.

Kod akni važi jedno dobro poznato pravilo:”Bolje sprečiti nego lečiti!”, a šta je redovna higijena ako ne prevencija?

Ukoliko se bavite fizičkom aktivnošću podrazumeva se da ćete se i nakon toga umiti kako biste uklonili čestice znoja i prljavštine.

Postoje različiti proizvodi za masnu kožu lica, samo treba pažljivo odabrati.

Kada je reč o kozmetici, proizvodima za kosu i kremama sa zaštitnim faktorom, uvek birajte one koji ne sadrže ulja, već su na vodenoj osnovi. To je zapravo nekomedogena kozmetika i ona neće zapušiti pore! Najbolje je da ne nanosite pudere kako bi koža mogla da diše i kako se stanje sa aknama ne bi pogoršalo. 

Iskustva sa nodularnim aknama i njihovim uklanjanjem

 

Milica (25) imala je nodularne akne u pubertetu. Uz pomoć i savete dermatologa uspešno ih je rešila. Kaže da je najbolja sistemska terapija, pa je uz upotrebu oralnih antibiotika koristila i prirodne preparate za čišćenje lica i za nju je to bila dobitna kombinacija. Sada ima čisto lice i srećna je.

 

 

Vera (23) je u terapiji nodularnih akni koristila antibiotike, razne topikalne preparate, hemijske pilinge, ali jedino što joj je pomoglo na duže staze bio je roakutan. Pridržavala se terapije koju je prepisao lekar i lice joj se očistilo. Tokom terapije suočila se sa ispucalim usnama i suvom kožom, a to su neke od mogućih nuspojava ovog leka.

Nadam se da Vam je jasnije zbog čega nodularne akne nose epitet teškog oblika akni, ali uz pravilnu negu i adekvatnu terapiju moguće je izboriti se sa njima, samo je potrebno strpljenje!

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *