zarastanje bubuljica
Bubuljice

Pospešite zarastanje bubuljica u par lakih koraka!

Saznajte kako pospešiti zarastanje bubuljica na najlakši način. Ovo sve možete sami, a izuzetno je važno kako bi bubuljice što pre nestale sa lica.

Zašto je bitno zarastanje bubuljica?

 

Dakle, imali ste bubuljicu i ona je pukla sama od sebe ili ste je cedili (što je veliko „no-no“) i sad imate crveni otok i pojavljuje se ružna krastica? Ne brinite, ima par super efektnih stvari da malo poprave stvar! 

 Ako želimo da pomognemo koži da brže zaceli posle pojave bubuljice, moramo da pronađemo tačan uzrok nastanka bubuljice

Zašto bubuljice nastaju?

 

Uzročnici ovih neugodnih mučitelja naše lepote su različiti: ishrana, tip kože, hormonske promene, stres, čak i genetika. A tu su i spoljašnji faktori koji uzrokuju bakterijske bubuljice ili bubuljice uzrokovane gljivicama. Kada za svaku bubuljicu znamo uzrok, znaćemo i način na koji da je tretiramo i pomognemo njeno zaceljivanje.

Važnost zarastanja bubuljice

 

Kada znamo uzrok i primenimo adekvatnu terapiju važno je posvetiti se pravilnom zarastanju ranice koju bubuljica ostavi za sobom. Svaka ranica mora da se zatvori i to što pre da bi se sprečio ponovan ulaz bakterije i nečistoća u ranu i stvaranje nove bubuljice. Svaka pukotina ili otvor u vidu ranice posle bubuljice na koži lica je idealno mesto za razvoj bakterija i upala. Čak i kada se stvori krastica koja pomaže koži da zaraste, na njoj se mogu skupljati nečistoće i uzrokovati upalu. Zbog toga je jako važno posvetiti se pravilnim načinima čišćenja i negovanje kože nakon bubuljice i pomoći da ona što brže zaceli!

Koliko je potrebno vremena da bubuljica zaraste?

 

zarastanje akni

 

Kako koža lica ima svoje prirodne načine regeneracije, i procese izmena, tako i bubuljice koje se nađu na licu imaju svoj proces od pojavljivanja do zaceljivanja

Proces pojavljivanja i sazrevanja bubuljice može da varira vremenski, od tri dana do čak mesec dana ukoliko su u pitanju potkožne upale i bubuljice koje ponekada uopšte ne sazru već počnu da se povlače pre izbijanja na površinu.

Ti slučajevi su retki i  poprilično su bolni.

Kada bubuljica sazri onda stvara gnojavi plik koji puca ili, ako nam baš jako smeta mi sami, iscedimo. Ceđenje bubuljica treba izbegavati po svaku cenu jer pritisak koji pri tome koristimo može da izazove oštećenje kože lica i nastanak ožiljaka od akni!

Kada bubuljica pukne potrebno je između dva i pet dana da koža sa ranicom zaraste, u zavisnosti od toga kolika je bila upala od bubuljice. 

  • U procesu zarastanja prvi stepen je pojava crvenila od bubuljice i blagog otoka koji je ispunjen limfom.
  • Sledeći do procesa je formiranje krastice i isušivanja bubuljice.
  • Nakon krastice i svraba koji se javlja kao indikator zarastanja kože, ostaje rozikasta sjajna koža umesto kraste i to je poslednja etapa zarastanja ranice nakon bubuljice.
  • Kasnije se boja kože ujednačava kao rezultat potpune regeneracije tog dela lica.

Bubuljice su veliki i nažalost veoma čest problem. Marija je imala problem sa bubuljicama koje su bile crvene i bolne. Pokušala je da ih ukloni na razne načine ali uspeh je bio nedohvatljiv! Marija je svoj problem rešila sasvim slučajno. Ona je na jednostavan način preporodila kožu! Neugodnostima, mitiserima i bubuljicama došao kraj! Više o njenom iskustvu pročitajte klikom na link: https://lepolice.com/nemam-vise-bubuljice-na-licu/

Kako ubrzati zarastanje bubuljice?

 

Napokon je prošla bubuljica ali sada imate crveni otok i suvu svrbuckavu krasticu?! Evo nekih saveta kako da ubrzamo zarastanje nakon bubuljice i dobijemo lepu i čistu kožu!

Ne dirajte krastice

 

Naravno da želite da krastice što pre prođu, ali to ne znači da smete da ih gulite i skidate!

Skidanjem krastica možete samo napraviti veće zlo, ponovo otvarate ranu, pružate mogućnosti da se razvijaju bakterije i upale, a i rizik od stvaranja ožiljaka je duplo veći!

Iskustvo govori da krastice moraju da se neguju i da se puste da same otpadnu kada je koža lica ispod nje dovoljno regenerisana!

Čak i ako vas lice svrbi na mestima gde se nalazi krasta, nemojte češati i rizikovati da skinete krastu. Možete nežno potapkati mesto koje svrbi pazeći da ne izazovete povredu krastice.

Dakle, ako želite da pospešite zarastanje bubuljica, ne dirajte krastice jer time samo produžavate agoniju!

Pažljivo čišćenje

 

Čišćenje kože lica je izuzetno važno i ako postoji i ako ne postoji problem na licu. To je korak koji se nikako ne sme preskakati u postupcima nege lica! 

Ako imate bubuljice koje su u fazi zarastanja, čišćenje lica treba da bude temeljno ali veoma nežno. Koristite sredstvo za čišćenje lica koje je namenjeno vašem tipu kože. Nežno nanesite na lice i utrljavajte u kružnim pokretima pažljivo da ne povredite mesta na kojima se nalaze krastice. Kada isperete lice obavezno ga sušite čistim peškirom.

Ako sušite kožu već korišćenim peškirom rizikujete ponovni transfer bakterija nazad na kožu.

Lice sušite tapkanjem. 

Ledeni oblog

 

Kako se u procesu zarastanja bubuljica često nakon pucanja javlja i crvenilo i otok od bubuljice, led je pravo rešenje za taj problem.

Na crveno i otečeno mesto nanesite kocku leda umotanu u komad tkanine i blago pritisnite ili kružite oko rane. Led će umanjiti upalu i umanjiti crvenilo.

Hladnoća koju led emituje ća suziti krvne sudove oko same ranice i time smanjiti iritacije i eventualno krvarenje ranice. Led ce blago i utrnuti predeo oko bubuljice pa će se i smanjiti bol ili peckanje ukoliko ga je bilo. 

Ako je bubuljica već formirala krasticu, led vam više neće biti potreban.

Obloge za brže zarastanje bubuljica

 

Da biste pospešili zarastanje bubuljica možete pokušati da stavljate različite obloge koji mogu pomoći  brže zarastanje ranica.

Antibiotici 

 

Za pomoć pri tretiranju ranica koje ostaju nakon pucanja bubuljica možete koristiti antibiotike. Bilo koju kapsulu antibiotika širokog spektra možete otvoriti i njen sadržaj naneti direktno na bubuljicu. Možete i blago razmutiti antibiotik u malo vode , natopiti tufer u tečnost i naneti na bubuljicu. Antibiotici će pomoći da se rana brže osuši i zatvori, i smanjiće upalni proces. Možete koristiti i antibiotski gel koji se često preporučuje – Klindamicin gel.

Obloge od hidrogena

 

Tropostotni hidrogen je svojevrsni čistač ranica od bubuljica i odličan je saveznik u pospešivanju zarastanja krastica. Možete ga naneti direktno na ranicu ili možete da nanesete na tufer pa da pritisnete na dato mesto. Pored čišćenja, hidrogen će pospešiti i regeneraciju kože lica.

Zeleni čaj kao obloga za zarastanje bubuljica

 

Možete napraviti obloge od zelenog čaja. Skuvajte zeleni čaj u kada ga procedite možete umočiti tkaninu u tečnost blago procediti i naneti na celo lice. Ako ne želite da tretirate celo lice zelenim čajem, možete natopiti tufere i naneti takvu oblogu na ciljana mesta odnosno na ranice od bubuljica. A možete i skuvati zeleni čaj, popiti ga jer i tako ima delovanje na upaljene delove kože lica izazvane bubuljicama, a kesicu iskoristiti kao svojevrsnu kompresu za krastice na bubuljicama! Bilo koji načina da izaberete za tretiranje lica zelenim čajem nećete pogrešiti! Zeleni čaj ima protivupalna dejstva, smanjuje iritacije i pospešuje regeneraciju ćelija kože.

Pantenol krema za zarastanje bubuljica

 

Pantenol krema je odlična za razmekšavanje kože i za dubinsku hidrataciju. Pantenol ima široki spektar primene, pa tako može i da se primenjuje kao pomoć za brže zarastanje bubuljica! Pored antiinflamatornog dejstva, dubinski hrani kožu lica i štiti je.

Cink

 

Cink ima toliko pozitivna dejstva na suzbijanje bubuljica i ubrzavanje njihovog zarastanja da je to prosto neverovatno! Cink pomaže regeneraciju tkiva i pomaže koži da održi svoju zaštitnu barijeru. Cink možete naći u različitim kremama koje su pogodne za nanošenje na bubuljice. Ako imate malu decu, sigurno imate i Sudocrem u blizini, a to je odličan primer kreme sa cinkom koja ima široku primenu, pa je možete naneti i na bubuljice!

Strpljenje

 

Kao što kaže stara narodna poslovica : „Strpljen – spašen“

Tako je i u ovoj situaciji sa zarastanjem bubuljica. Proces zarastanja će trajati u zavisnosti od toga kakva je bubuljica bila i koje veličine.

Šta god vi radili, zarastanju će trebati vreme. Naoružajte se strpljenjem i uz gore navedene savete, sve će proći za čas!

Kako izgleda bubuljica kada zarasta?

 

Faze zarastanja bubuljice variraju zbog različitih faktora- veličine same bubuljice, izvora odnosno vrste bubuljice, da li je pukla sama ili ste je cedili, mesta na kom se nalazi itd. Ali faze su uvek iste:

Zrelost bubuljice, pucanje, formiranje kraste, mlada koža i potpuna regeneracija kože.

Kada bubuljica dostigne svoju zrelost ona je spremna da pukne i izbaci sve nečistoće. Nakon toga ostaje crvenilo i rupa odnosno ranica. Kada ranica zarasta pojavljuje se limfa i kasnije krastice.

Kada se pojavi krastica, onda se obično javlja i svrab koji je pokazatelj zdravog zaceljivanja kože. Nemojte skidati krastice čak i ako vas jako svrbe jer ćete samo narušiti i produžiti proces zarastanja. Ako je krastica veća onda će biti grublja i često će stvarati osećaj zatezanja i peckanja oko predela kože na kom se nalazi.

Da bi ublažili ovakav osećaj iritacije koji izaziva deblja krastica, možete nanositi tople obloge. Topli oblozi su kada se tufer ili parče tkanine natopi u toplu vodu i stavi na ranicu od bubuljice koje ima krastu. Topli oblozi omekšavaju kožu i podstiču cirkulaciju u tom delu lica koji je tretiran. Ovakve obloge možete stavljati dva puta dnevno i zarastanje će biti brže i lakše.

Ispod krastice se stvara novo regenerisano tkivo kože, koja je tanka i sjajna, obično rozikaste boje. Kasnije se ta boja ujednačava sa bojom tena lica i sve izgleda kao da bubuljice nikada nije ni bilo. 

Ali nekada to nije tako….

Zarastanje bubuljica i ožiljci

 

obloge za zarastanje bubuljica

 

Zarastanje bubuljica je prirodan proces regeneracije kože i mora da se odvija svojim tempom. Ako požurujemo taj proces pokušavajući da ogulimo krastu povećavamo rizik od pojave ožiljaka na koži lica.

Ožiljci su tragovi na koži koji ostaju ako su akne bile jako duboke ili ako smo mi svojim delovanjem oštetili ranicu od zarastanja bubuljica.

Ožiljci od bubuljica se mnogo teže uklanjanju i nekada se mora podvrgnuti različitim kozmetičkim tretmanima kao što su hemijski pilinzi i lasersko uklanjanje ožiljaka sa lica. Ožiljke na licu uzrokovane bubuljicama i aknama možemo tretirati na razne načine: 

  • Gel od Aloe vere je odličan pomoćnik u borbi protiv ožiljaka od bubuljica jer deluje direktno na ožiljkasto tkivo čineći ga mekšim i elastičnijim. 
  • Limunov sok je takođe dobar saveznik u borbi protiv ožiljaka od bubuljica. On pomaže u zarastanju bubuljica i u umanjivanju ožiljaka.
  • Pantenol krema, već smo pomenuli pantenol u pomaganju zarastanja bubuljica, ali odlične uticaje ima i na ožiljke koji nekada nastanu nakon zaceljivanja.

U svakom slučaju najbolje je da do stvaranja ožiljaka ni ne dođe, što znači – ne dirajte bubuljice ni krastice koje se stvaraju tokom zarastanja!

Slabije zarastanje bubuljica

 

Događa se da nekada ranice koje ostaju nakon bubuljica malo teže zarastaju. Uzroci takve pojave mogu da budu različiti. Najčešće smo sami krivi jer ometamo proces zaceljivanja stalnim kopanjem i pipkanjem tog mesta na kom je krastica. Nekada se dešava da i bez našeg mešanja u zarastanje bubuljice, one ipak trebaju malo više vremena.

To je slučaj ako je akna bila jako velika, i ako je upalni proces koji ju je pratio oštetio popriličan broj ćelija i tkivo oko same bubuljice.

Tu je samo potrebno održavati taj predeo kože lica čistim i povremeno hidrirati nekim od obloga o kojima smo pisali. Ukoliko se posle nekog dužeg vremenskog perioda ranice od bubuljica ipak ne zaceljuju trebalo bi da posetite dermatologa i da vam on da adekvatan savet.

Vrlo je jednostavno. Ako držite prste dalje od bubuljica i pustite ih da zarastaju prirodno, uz par saveta koje smo vam dali, vaše lice će biti blistavo i sjajno!

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *