gljivične akne
Bubuljice

Gljivične akne – prepoznajte ih na vreme i pobedite!

Gljivične akne na licu nisu nimalo naivne i zato je najvažnije da što pre prepoznate njihove simptome. Razlikuju se od drugih akni, svrbe i nerviraju  nas, ali i za njih ima rešenja. Saznajte odmah kako da ih pobedite.

Ukoliko ste se do sada susreli sa bilo kojom vrstom bubuljica, a verujemo da jeste, onda verovatno znate da su njihov uzrok bakterije i sebum nakupljen u koži. Gljivične akne na licu su sasvim druga vrsta akni i nemaju veze sa bakterijama. Kakva je to onda vrsta bubuljica, pitamo se.

Šta su gljivične akne na licu?

 

Jednostavno rečeno, a kako im i sam naziv kaže:

Gljivične akne su ona vrsta akni koju izazivaju gljivice. Nazivaju se još i fungalne akne, od latinske reči fungus koja u prevodu znači gljivice.

U tome je glavna razlika.

Ostale akne i bubuljice uzrokovane su bakterijama ili su bakterije te, koje, u dodiru sa znojem, sebumom, šminkom, dovode do pojave akni. U slučaju fungalnih akni, krivac za ovo stanje na koži su gljivice.

Gljivice su grupa mikroorganizama koja nema sposobnost fotosineteze, odnosno, ne mogu da sintetišu hranljive sastojke. Zbog toga žive kao paraziti na našoj koži ili unutar organizma.

Od ukupno 100 hiljada različitih vrsta gljivica, samo oko 100 njih je patogeno za čoveka.

Smatra se da su gljivice manje opasne u odnosu na bakterije ili viruse, ali ipak, njihova rasprostranjenost je ogromna. Broj obolelih od različitih gljivičnih infekcija raste svakodnevno, a oko 20 odsto svih poseta dermatolozima je zbog vrste gljivica koje nazivamo dermatofiti.

Zbog svega ovoga je izuzetno važno da pravovremeno prepoznamo gljivične akne na licu. Jedino tako će njihovo lečenje biti uspešno. Ukoliko ih budemo tretirali kao bubuljice izazvane bakterijama, jedino što ćemo učiniti jeste da ćemo pogoršati stanje.

Jovana je dugo pokušavala da popravi stanje sa bubuljicama na svom licu. Nije uspevala, sve dok konačno nije pronašla prirodan način za to! Za vrlo kratko vreme rešila se bubuljica na licu i one se više ne vraćaju. To što je pomoglo njoj, može pomoći i vama, zato pročitajte njeno lično iskustvo koje se nalazi na ovom linku:https://lepolice.com/bubuljice-su-bile-uporne-ali-ima-resenja/

Kako nastaju gljivične akne na licu?

 

gljivične bubuljice

 

Već smo ustanovili da su nosioci ovih akni gljivice. Odnosno, reč je o posebnoj vrsti gljivice koja se naziva gljivica pityrosporum  ili malassezia. Fungalne akne nazivaju se još i pityrosporum folliculitis. Veoma su uporne, a mogu se javiti u svim starosnim dobima,  kako kod tinejdžera, tako i kod žena koje su u menopauzi. Ovoj gljivici prijaju vlažni i topli uslovi, tada se razmožava i širi. Da ne bude zabune, gljivica  malassezia inače normalno nastanjuje našu kožu, ali akne se javljaju kada počne ubrzano da se razmnožava.

Najčešće, gljivične akne se javljaju uz sam koren kose, na čelu, na dekolteu, grudima, ramenima, leđima. Veoma je teško lečiti ih i ovakvo stanje na koži može trajati čak i godinama.

Neki od najčešćih uzroka zbog kojih se javljaju gljivične akne su sledeći:

 • Pojava gljivičnih akni na licu u velikom procentu je povezana sa seboreičnim dermatitisom. To je u stvari intenzivno perutanje kože glave i lica, prouzrokovano takođe gljivicom malassezia. Ona buja na masnim područjima kože i izaziva mikroinflamacije, zapaljenja koje dovode do svraba kože i kože glave. Dakle, ukoliko patite od seboreičnog dermatitisa vrlo lako je moguća pojava  gljivičnih akni na licu, ali i njeno širenje na leđa i ramena;
 •  Gljivica  malassezia voli sebum i hrani se uljima sa naše kože. Zato je veća verovatnoća da će se fungalne akne javiti kod osoba koje imaju masnu kožu na kojoj je pojačano lučenje sebuma.

Spomenućemo samo da se ova gljivica pojavljuje u 14 različtih vrsta, pa je važno otkiriti koja od njih izaziva akne na našoj koži;

 • Različiti hormonski faktori, stres, korišćenje kontraceptivnih pilula, oslabljen imunitet i loš imunitet kože lica, takođe mogu dovesti do nastanka i razmnožavanja gljivičnih akni;
 • Određene bolesti, poput dijabetesa, ali i višak kilograma i preterano znojenje mogu biti okidači gljivičnih akni;
 • Štetni sastojci koji se nalaze u kozmetici koju koristimo svakako će dovesti do pojave kozmetičkih akni. Naravno, pojedini takvi sastojci, poput parabena ili silikona, mogu dovesti do različitih promena i upala na koži, pa i do razmnožavanja gljivica. Ukoliko je vaše lice podložno infekcijama, okrenite se prirodnim kremama i prirodnim uljima negujte kožu.

Kako prepoznati fungalne akne?

 

Ovo je pitanje svih pitanja. Imamo akne na čelu, možda smo ubeđeni da je reč o, na primer, bubuljicama od stresa ili gnojnicama. Tretiraćemo ih onako kako bismo tretirali ostale bubuljice izazvane bakterijama.

Tu ćemo napraviti najveću grešku.

Ako gljivične bubuljice lečimo na način na koji tretiramo i ostale bubuljice, ako nam je cilj da ubijemo bakterije na koži, vrlo lako možemo pogoršati simptome.

Kako? Lečenjem bakterija poremetićemo mikrofloru, oštetićemo zaštitnu barijeru kože, bakterije će se manje javljati, ali ćemo stvoriti odličnu podlogu za rast gljivica.

Evo kako ćete najlakše prepoznati da se radi o fungalnim bubuljicama.

 • Pretežno se javljaju na čelu i uz ivice lica, ali mogu se javiti i na nosu i bradi. Takođe, česte su i na leđima, ramenima, u predelu dekoltea, kao i u pregibima kože;
 • Javljaju se u obliku izbočina na koži, mogu biti u crvenoj ili beloj boji. Ne javljaju se u obliku mitisera;
 • Ono po čemu ćete ih možda i najlakše prepoznati, jeste da su sve otprilike iste veličine;
 • Svrab i peckanje lica simptomi su koji uvek prate gljivične akne. Ukoliko je svrab veoma intenzivan to uzrokuje dodatne infekcije i ukoliko se češemo postoji mogućnost krvarenja kože. Gljivične akne često su bolne i mogu da se zagnoje, pa vodite računa da ne pomislite da je reč o gnojnim bubuljicama;
 • Ni slučajno ne pokušavajte sami da ih istisnete, jer nevešto ceđenje bubuljica može dovesti do komplikacija i njihovog bržeg širenja ;
 • Moguće je da će se fungalne akne javljati i u kombinaciji sa nekom drugom vrstom, kao što su na primer akne conglobata ili kozmetičke akne. Tada ćete morati da tretirate ove različite akne na različite, prilagođene načine;

Gljivične akne neće nestati same od sebe. One su uporne, a čak i ukoliko se povuku na određeno vreme, pojaviće se ponovo. Toga treba da budete svesni i nemojte ih nikako zanemarivati. Ukoliko se preterano znojite, redovno trenirate ili se profesionalno bavite sportom, tada, zbog viška znoja, postoji još veća mogućnost da ćete imati fungalne akne;

Fungalne bubuljice nisu zarazne i ne postoji mogućnost da ćete ih preneti nekome ukoliko, na primer, spavate na istom jastuku. S druge strane, ovo stanje nije nimalo naivno i veoma je važno da prvenstveno vodite računa o ličnoj higijeni.

Ukoliko se svrab i bol na licu javljaju duže od mesec dana, a primećujete i sve izraženije crvenilo i perutanje kože, tada se obavezno javite dermatologu. On će ustanoviti da li je zaista reč o fungalnim aknama ili o nekom drugom stanju na koži. Osim pregleda, dijagnoza će obuhvatati i uzimanje brisa ili isečka kože, kako bi se obavilo testiranje koje će utvrditi da li postoji gljivična infekcija na koži.  Možda će biti potrebno uraditi i dodatne laboratorijske testove i biopsiju dela kože, kako bi se utvrdila dijagnoza.

Uklanjanje fungalnih akni na licu

 

Tretiranje gljivičnih infekcija zavisi najpre od vrste gljivica, stanja kože, starosti pacijenta. Kao što smo već naglasili, važno je da gljivične bubuljice ne lečite na način na koji se tretiraju bakterijske bubuljice. Upotreba antibiotika za bubuljice je nekada neophodna, ali u slučaju gljivičnih bubuljica, antibiotici neće pomoći. Ubijaćete čak i one dobre bakterije, gljivice će razmnožavati i ostajaće uporno na koži.

Ovo su tretmani koji se najčešće koriste za lečenje gljivičnih akni i uopšteno, gljivičnih infekcija na koži.

Antimikotici za gljivične akne

 

Antimikotici su grupa lekova koja ima široku dermatološku primenu u lečenju kožnih gljivičnih oboljenja. Ukoliko dođe do terapije ovim lekovima, ona je često teška i dugotrajna. Antimikotici mogu biti različiti i različitog spektra dejstva, njih obavezno prepisuje lekar, a ovo su najčešći koji se koriste za suzbijanje gljivičnih bubuljica.

Ketokonazol

 

Pripada grupi antimikotika koji najbolje leče gljivice. Koristi se u obliku šampona, krema ili tableta. U obliku šampona upotrebljava se za lečenje i sprečavanje seboreičnog dermatitisa i peruti, dok se kreme na bazi ketokonazola koriste za lečenje kožnih gljivičnih infekcija. U obliku tableta primenjuje se za lečenje površinskih i dubokih mikoza kože, dlaka i noktiju koje izazivaju dermatofiti ili kandida, kandidijaze usne šupljine i probavnih organa.

Ketokonazol se često primenjuje jer on direktno utiče na gljivicu malassezia i ubija je. Postoje i određene nus pojave. Kada se koristi u obliku kreme veoma retko može izazvati pečenje kože, a tablete ovog leka mogu izazvati glavobolje, mučnine, digestivne poremećaje.

Klotrimazol

 

Jedan od najviše korišćenih antimikotika. Dobro prodire u kožu, a nanosi se lokalno na mestu infekcije. Koristi se obliku krema, masti ili pudera. Efikasno ukljanja svrb i ostale simptome, ali i nakon nestanka svih simptima fungalnih akni lečenje treba nastaviti još najmanje dve nedelje.

Glikolna kiselina

 

Ovaj prirodan preparat na bazi voćnih kiselina koristi se u lečenju 15- ak dermatoloških problema. Između ostalog, leči mitisere, ožiljke, fleke na licu, ublažava bore, ali i suzbija fungalne akne. Može se koristiti u kombinaciji sa terapijom koju vam je prepisao dermatolog. Na očišćeno lice nanosi se nekoliko kapi koje utrljavate u kožu, a postoje i brojne kreme na bazi glikolne kiseline. Ipak, svakako se prvo konsultujte sa dermatologom.

Retinoidi

 

Retinoidi, derivati vitamina A, već 40 godina koriste se za lečenje akni i njihovi rezultati su vidljivi nakon 6 do 8 nedelja. Smanjuju lučenje sebuma, crvenilo i regenerišu kožu. Dostupni su samo na recept. Prilikom tretiranja gljivičnih akni retinoidima potrebno je duže vremena da bi se videli rezultati, od 3 do 6 meseci upotrebe.

Proizvode na bazi retionoida treba koristiti uveče, jer čine kožu osetljivom na UV zrake.

Cink

 

Direktnim nanošenjem cinka na lice, u obliku masti ili kreme, pospešićete zarastanje akni i sprečiti nastajanje rupica od akni i ožiljaka na licu. Cinkova mast može se koristiti i za potkožne bubuljice, za cistične akne, a jedno je od rešenja za fungalne akni. Osim kreme, cink postoji i u obliku paste, tableta. Cink pomaže i u uklanjaju gljivica koje se stvaraju u porama, a preporučena doza u obliku tabelta je 25 mg sa obrokom, tri puta dnevno.

Sumpor

 

Sumpor se koristi u kombinaciji sa lekovima za gljivične akne. Sumpor pomaže isušivanje bubuljica, upija masnoće sa lica, pa je čest sastojaka sapuna za lice, maski i krema za kožu. Kreme sa procentom do 10 odsto sumpora koriste se za lečenje dermatitisa, psorijaze i različitih gljivičnih infekcija, među kojima su i gljivične akne.

Vitamini za lice

 

Vitamin C i vitamin E su među najjačim antioksidanisma i zato je potrebno da ih uvrstite u svoju rutinu nege kože.  Ulja i serumi, ali i kreme i maske sa ovim vitaminima doprineće boljem stanju kože, hidriraće kožu i regenerisati je. U lečenju gljivičnih akni veliku ulogu bi mogle da imaju i kreme sa piknogenolom, koji obnavlja elastičnost kože i briše bore sa lica.

Laserski tretman

 

Laser za akne, na primer, može biti od koristi prilikom lečenja gljivičnih akni. Takođe, različite terapije plavom svetlošću smanjuju broj gljivica, uništavaju ih i smanjuju mogućnost nastanka akni.

Domaći preparati za gljivične akne na licu

 

fungalne akne

 

Različite biljke i sredstva koje najčešće imamo kod kuće mogu nam itekako pomoći da ublažimo simptome gljivičnih bubuljica.

 Jabukovo sirće

 

Jedan od veoma efikasnih prirodnih lekova za bubuljice koji efikasno uništava gljivice, sprečava mašćenje kože i reguliše njenu Ph vrednost. Možete ga u početku razblažiti vodom, pa tuferom naneti na mesta na kojima imate gljivične akne. Kada vidite kako vaša koža reaguje i da ne postoje neželjene reakcije, možete  koristiti i nerazblaženo jabukovo sirće.

Ulje čajevca

 

Veoma efikasno prirodno ulje koje čisti kožu, uklanja mrtve ćelije i vraća koži prirodnu vlažnost. Ulje čajevca nanesite direktno na bubuljice i isperite lice nakon pola sata. Možete ga kombinovati i sa eteričnim uljem lavande koje veoma dobro deluje na kožu.

Limun

 

Limun je odličan prirodni lek za sve bubuljice, pa tako i za gljivične. Askorbinska kiselina iz limuna deluje dubinski, uništava gljivice, čisti kožu, ali i pomaže pri zarastanju ožiljaka od akni i bubuljica. Preporučuje se da razredite limunov sok sa malo vode i da ga zatim nanesete na lice pomoću tufera. Ostavite da stoji nekih sat vremena, pa dobro isperite.

Morska so

 

U 2 dcl prokuvane vode dodajte kašičicu morske soli i čistite lice nekoliko puta dnevno. Morska so je odlična za isušivanje akni, koža će se daleko manje mastiti i pore neće biti zapušene.

Beli luk, propolis, jogurt, aloe vera, ali i čuvarkuća, takođe mogu biti efikasna prirodna sredstva protiv gljivičnih akni.

Još da dodamo ovo!

Ishrana protiv akni je veoma bitan deo kada govorimo o fungalnim bubuljicaa i borbi protiv njih. Izbegavajte previše slanu i začinjenu hranu koja će uzorkovati pojačano znojenje, obogatite svoj jelovnik voćem, povrćem, vitaminom B i vitaminom D koji sprečava nastanak akni. Više vodite računa o ličnoj higijeni, čistite lice redovno, umivajte se i tuširajte mlakom vodom, jer vruća voda može da pogorša crvenilo i svrab kože lica i da uzrokuje nove akne.

Pridržavajte se ovih nekoliko pravila i uz malo upornosti i volje, verujemo da ćete i vi stati na put gljivičnim aknama na licu. Ukoliko ste ih pobedili, svakako bismo voleli da čujemo i vaše savete. Ostavite ih u komentaru i tako pomozite i drugima!

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *