kozmetičke akne
Bubuljice

Kozmetičke akne – istina ili mit?

Da li postoje kozmetičke akne, ili je u pitanju nešto drugo? Šta god da je, stanite takvim promenema na put ! Nakon ovog teksta znaćete kako da prepoznate ove akne i izlečite ih – ako je do njih!

Šta su kozmetičke bubuljice?

 

Bilo nam je dosta svega! Nakon nekoliko godina uspeli smo da izlečimo dosadne gnojne bubuljice koje su se javljale na koži lica usled lučenja previše sebuma. Još u toku puberteta neki od nas su stali na put potkožnim, pubertetskim bubuljicama. Taman je došlo vreme da odmorim, nanesem omiljeni karmin i rumenilo i spremim se za grad! Ipak, prilikom skidanja šminke ugledala sam – akne.

Pitate li se i vi odakle sada na vašem licu?

Posavetovali smo se sa stručnjacima koji su nam objasnili razlog njihovog nastanka.

Svaki komad šminke najpre treba isprobati na koži podlaktice. Ukoliko se nakon nekoliko sati, od nanošenja koža ne zacrveni ili vas ne zasvrbi reč je o kozmetici koja odgovara tipu vašeg lica.

Uglavnom smo u žurbi i ne slušamo savete kozmetičara prilikom kupovine. Zapitamo se da li smo postupili ispravno i gde smo to pogrešili tek kada se kozmetičke bubuljice pojave na licu. Dakle, jedan od glavnih razloga za njihov nastanak jeste nepravilan izbor pudera, prajmera ili rumenila za lice.

Bubuljice od kozmetike su vrlo lukave i to smo shvatili kada se nakon čišćenja lica koža upalila. Pa odakle mi sada bubuljica kada sam skinula šminku?

Kao što smo spomenuli prilikom samog uvoda u ovu ozbiljnu temu, kozmetika može biti pravi bauk. Čak i odabirom pogrešnog losiona za čišćenje lica možemo zaraditi kozmetičke akne. Zato, budite pažljivi prilikom isprobavanja novog losiona za skidanje šminke. Nanosite nekoliko kapi na tupfer i pratite svoj osećaj. Ukoliko vas koža pecka ili boli, prekinite sa koršićenjem.

Jovana je isprobala sve i svašta od kozmetike – kako one za čišćenje lica, tako one kojom bi mogla da prekrije svoje akne. Svaki put, njeno bi lice buknulo! Već je htela da odustane kada je dobila savet da proba sasvim prirodno rešenje koje će joj preporoditi lice. Tako se i desilo. Postepeno, njene bubuljice su nestale i koža dobila sasvim novi sjaj. Šta joj je pomoglo, saznajte iz njene priče koja je na ovom linku:

Bubuljice su bile uporne, ali ona se nije predala! Rešila ih se lakše nego što je očekivala!

Prirodan losion za lice je zato najbolji izbor jer ne sadrži sastojke koji mogu stvoriti bubuljice.

Kopka vas koji su to aktivni sastojci? Ostanite sa nama, otkrićemo vam nešto kasnije.

Zapravo, ne možemo da krenemo sa pričom o aktivnim sastojcima ako ne pomenemo pravilan izbor kreme za lice.

Suvoj koži je potrebna hidratacija, masnoj sa druge strane treba nešto laganija struktura kreme. Čitajući forume i raspitujući se o iskustvima drugih korisnica saznali smo jednu od većih greški koje prave neki od nas, a koja stvara akne od kozmetike. Kokosovo ulje je blagotovnorno za suvu kožu jer joj pruža hidrataciju zahvaljujući masnim kiselinama. Čest je sastojak krema za lice pa je važno čitati deklaraciju proizvoda, jer ako je vaša koža masna može zapušiti pore i stvoriti akne. Radije birajte kremu koja unutar sebe sadrži smilje ili ricinusovo ulje.

Povela nas je reklama i šareno pakovanje pa smo nekoliko puta posegnuli za kremom protiv bora, ne razmišljajući o aktivnim sastojcima. Naneli smo je uveče na kožu lica očekujući svež i odmoran izgled. Sve što smo ugledali narednog dana pred ogledalom bile su kozmetičke akne. Prenosimo vam naše iskustvo kako bi vam objasnili da biranje prirodnih krema protiv bora i generalno prirodne kozmetike nije samo puka fraza.

Nemojte paničiti!

Kozmetičke akne (acne cosmetica) su češt problem sa kojim se susreće većina žena u određenom periodu života. Nisu vezane za fiziološke procese pa ne zavise od nivoa hormona.

Loš izbor kozmetike utiče na lučenje sebuma. Umesto da se podstakne proizvodnja kolagena u ćelijama, koji će regenerisati kožu lica, čestice aktivnih sastojaka utiču na lojne žlezde. Lojne žlezde se aktiviraju i počinju da prave masti koje koža izbacuje na površinu. Unutar pora se nalaze nečistoće iz spoljašnje sredine i mešaju sa sebumom. Dobijamo masu, čvrstu poput tek kupljenog margarina, koja ne dozvoljava koži da diše. Logičan sled događaja, pojavljuju se bubuljice koje su stručnjaci nazvali aknama od kozmetike.

Znamo da prethodno objašnjenje nije dovoljno. Odnosno, verujemo da se i dalje pitate kako biti siguran da je novonastala bubuljica kozmetička?

Imamo odgovor.

Kako izgledaju kozmetičke akne?

 

kozmetičke bubuljice

 

Važno je ne pomešati vrste akni kako bi ih izlečili prirodnim metodama. Nakon skidanja šminke ili nanošenja kreme i losiona, najčešće jutro posle, pojaviće se bubuljice na licu. Razlikujemo nekoliko tipova bubuljica od kozmetike u zavisnosti od tipa vaše kože.

Bubuljice od kozmetike na suvoj koži lica

 

Imate suvu kožu koja se u zimskom periodu ljušti i peruta? Nikad dosta sebuma pa vas često u toku noći svrbi?

Stručnjaci navode da su ljudi sa suvom kožom lica skloniji alergijama. Vaše lice može izritirati jastučnica oprana jačim praškom, čiji miris osetimo više sati nakon sušenja i pranja. Zamislite šta se sve događa u unutrašnjim slojevima vaše kože prilikom nanošenja pogrešno odabrane kozmetike?!

Kozmetičke akne na suvoj koži lica se ne prikazuju kao klasične bubuljice. Ovde nema karakteristične T zone, već ćete se probuditi sa crvenilom na čelu, bradi, obrazima i nosu. Ukoliko aktivni sastojci pogrešno izabranog preparata nisu potpuno razorili Ph vrednost kože crvenilo će spasti u toku dana. Nadutost lica je karakteristična pojava koju prati svrab. Dajte licu vremena da se odmori.

Pored crvenila pojavljuju se sitne bubuljice sa crvenim vrhom. Vaše lice je suvo pa će sama želja za češanjem porasti.

Nemojte dodirivati kozmetičku aknu, jer je možete raščešati i stvoriti ranu koja je odlično tlo za život bakterija.

Može vas, daleko bilo, spopasti neka od vrsti streptokoke i napraviti bolne i crvene krugove jasnih ivica takozvani impetigo. Sigurno vam ne treba takva infekcija na licu!

Imate masnu kožu i pitate se kako prepoznati da li je novonastala bubuljica kozmetička?

Bububljice od kozmetike na masnoj koži lica

 

Što se tiče vremena pojavljivanja, potrebno im je nekoliko sati da izbiju. Kada ovo kažemo znači da vreme pojavljivanja računamo od poslednjeg nanošenja jakog kozmetičkog preparata na lice. Već ćete unapred znati da se nešto događa u unutrašnjim slojevima kože jer će lice postati sjajnije i toplije.

Toplota koja osećate dolazi nam direktno iz drugog sloja kože jer ćelije pokušavaju da se odbrane od aktivnih sastojaka koji im ne prijaju i ubiju ih nešto većom temperaturom.

Svakako osećaj nije prijatan pa je najbolje odmah isprati lice toplom vodom.

Voda vas može spasti nastanka crvenih , potkožnih kozmetičkih akni na masnoj koži lica. Kako imate višak sebuma on će se pomešati sa aktivnim sastojcima preparata koji vam ne prija i stvoriti upalu, odnosno crvene potokožne bubuljice na licu. Dakle, neće vas lice svrbeti kao što je slučaj sa suvom kožom ali vas može peckati i boleti. Izbegnite ceđenje bubuljica, izlečite ih prirodnim kremama.

Jeste li znali da kozmetičke bubuljice ne zaoblize ni normalalan tip kože?

Akne od kozmetike na normalnoj koži lica

 

Normalna koža lica podrazumeva adekvatnu količinu sebuma i dobro razvijenu zaštitnu barijeru. Ten lica  je najčešće ujednačen. Naravno, ne rodimo sa sa ovakvom kožom pa nas prati tokom celog života. Predstavlja ideal ukoliko imate problematično lice, razume se. Ipak, svako od nas uz adekvatnu prirodnu kozmetiku i zdravu ishranu svoju kožu može dovesti u ovaj stadijum.

Ne pojavljuju vam se potkožne bubuljice tek tako, a još manje male crvene akne koje svrbe?

Već sada znate na kom mestu na licu da očekujete bubuljicu usled PMS-a i svakako vas je iznenadila njena prerana pojava?

Setite se šta ste prethodno nanosili na kožu lica. Ukoliko ste isprobavali novi preparat, jednostavno vam nije prijao i pojavila se potkožna, crvena bubuljica. Važno je lečiti je adekvatno kako se ne bi proširila i izmenila Ph vrednost kože lica. Vrlo je važno shvatiti promenu ozbiljno kako ne bi dobili T zonu lica prepunu bubuljica.

Ipak, sam proces razvoja kozmetičke akne ima svoj jasan tok!

Stadijumi kozmetičkih akni

 

Svakoj infekcije potrebno je vreme kako bi se razvila. Naš imuni sistem neće nas ostaviti na cedilu i trudiće se svim silama da suzbije dejstvo proizvoda koji smo naneli, a koji ne prija našoj koži. Borba može biti duga što znači da imate vremena da pomognete organizmu i da  se posvetite svom licu kako bi sprečili širenje kozmetičkih bubuljica.

Prvi stadijum kozmetičke bubuljice

 

Prvi stadijum kozmetičke bubuljice predstavlja trenutni osećaj nelagode i svraba prilikom nanošenja samog preparata.

Reakcija se ne mora pojaviti odmah ali neće izostati u naredna dva do tri sata.  U ranoj fazi najbolje je isprati lice vodom ili skinuti pogrešno izabran kozmetički preparat maramicama za skidanje šminke.

Ukoliko to ne uradimo, iritacija zasigurno napreduje i prelazi u drugi stadijum.

Srednji stadijum bubuljica od kozmetike

 

Srednji stadijum bubuljica od kozmetike podrazumeva pojavu nekoliko bubuljica.

Stručnjaci navode da se na licu pojavljuje 5 do 10 akni, koje su jasno pozicionirane. Dobijamo T zonu lica odnosno akne na obrazima ili čelu. Sprečite dalje širenje infekcije i izbegnite pojavu bubuljica na bradi.

Pristupamo problemu ozbiljno i zato želimo da vas upoznamo sa trećim stadijumom nastanka.

Napredni, jak stadijum kozmetičkih akni

 

Jake bubuljice od kozmetike nisu crvenije niti više bole, samo ih je količinski više. Lice može okupirati 15 do 30 jasno izraženih akni.

Poseta dermatologu u ovom slučaju, pored prirodnih metoda lečenja, može biti pravi izbor!

Podrazumeva se da kada primetite problem, prestanete sa korišćenjem proizvoda za koji mislite da vas je irtirao. Ponekad je teško odrediti koji je to proizvod, ali najčešće bude nešto novo tek isprobano i kupljeno. Možda vam pomogne čitanje deklaracija proizvoda koje imate u kući? Ukoliko u sebi imaju aktivne sastojke koje ćemo navesti u narednom delu teksta izazivali su komzetičke bubuljice!

Pored toga, zahvaljujući narednom delu teksta naučićete šta treba izbegavati u sledećoj kupovini!

Šta to ima u kozmetici što izaziva bubuljice?

 

rešenje za kozmetičke akne

 

Često biramo proizvode koju su lepo dizajnirani i dobro izreklamirani i to je sasvim dovoljno da nam zapara uši i ostane u glavi. Prva sam u hitanju ka policama, pogotovo kada primetim sniženje. Ipak, treba pogledati deklaraciju i obratiti pažnju u kom procentu birani proizvod sadrži hemijske supstance koje iritiraju kožu lica.

Prvi na spisku, možda i najpoznatiji jeste alhokol.

Zašto alkohol iz kozmetike izaziva akne?

 

Kada se pomešaju svi sastojci unutar kozmetike najčešće im je potreban alkohol kako bi pospešio njihovo prodiranje unutar kože lica. Obratite pažnju na naznačeni procenat alkohola u izabranom proizvodu. Iako je tu da pospeši upijanje aktivnih supstanci ,deluje agresivno na kožu lica i irtirira je.

Jednostavno, treba dopustiti koži da sama upije aktivne sastojke u količini koja joj odgovara i koja joj je potrebna.

Alkohol podstiče agresivno prodiranje pa ćelije ne uspevaju da apsorbuju preveliku količinu supstanci iz kozmetike, što nam stvara kozmetičke akne.

Alkohol je najzastupljeniji u losionima za čišćenje lica. Zato je važno posvetiti više vremena sebi prilikom odabira i pronaći prirodan losion koji deluje blago na kožu lica. Umesto alkohola u losionu izabrali smo derivate vitamina B5, koji na prirodan način pospešuje upijanje vitamina i minerala jačajući zaštitnu barijeru kože lica. Alantoin sa gelom aloe vere podstiče cirkulaciju i čuva vlažnost površinskog sloja kože. Ujednačiće ten lica i pružiće vam hidrataciju na sasvim prirodan način. Prirodni losion Aknolin, bio je naš izbor jer je odlično sredstvo za skidanje šminke i dezinfikaciju lica.

Aknolin je kao takav, zaobišao i veštačke boje i mirise.

Zašto veštački mirisi i boje iz kozmetike izazivaju bubuljice?

 

Njihova jedina uloga je da učine kozmetički proizvod primamljivijim, zahvaljujući lepom mirisu i boji. Stvaraju irtiraciju i menjanju Ph vrednost kože lica pa će već nakon prvog korišćenja stvoriti kozmetičke bubuljice na licu.

Nije nam bilo jasno zašto ih ne zamene prirodnim uljima koja hrane kožu lica i ostavljuju za sobom lep, osvežavajući miris. Kasnije su nam objasnili da je razlog ekonomske prirode i da je korišćenje veštačkih boja i mirisa mnogo isplativije. Zato, budite oprezni! Pojavljuju se u kremama za lice i puderima.

Kada smo kod pudera, znate li da treba birati što prirodnije kako bi izbegli silkone i akrile?

Zašto silikoni i akrili iz korektivne kozmetike izazivaju akne?

 

Silikoni i akrili su čest sastojak krema za lice i pudera. Popunjavaju pore, praktično poput cementa i utiču da ten našeg lica deluje ujednačeno. Samo deluje ujednačeno, jer se unutar pora događa pravi požar! Koža ne može da diše, čestice prljavštine se mešaju sa prirodnim uljima i dolazi do nastanka infekcije. Prve znakove zapaljenja prepoznaćete po peckanju i svrabu lica nakon nanošenja proizvoda. Znate šta vam je činiti, isperite lice vodom i ostavite mu prostora za regeneraciju!

Da li se pitate šta  treba da znači ‘’ostavite prostora licu za regeraciju’’?

Da li nakon pojave bubuljica od kozmetike smemo da ih prekrijemo korektorom?

Odgovori su tu, zato se usresredite na naredni deo teksta!

Mogu li se šminkati ako imam kozmetičke akne?

 

Zaboravite na tešku šminku, poput pudera i rumenila. Ukoliko imate važan sastanak i mislite da će svi gledati u crvene tačke na licu umesto pratiti šta govorite nanesite korektor za bubuljice. Korektore treba birati smerno i pažljivo!

Danas u većim drogerijama i apotekamam možete pronaći korektor za akne koji u sebi sadrži prirodna ulja. Recimo ulje čajevca ili jojobe u korektoru delovaće blago na kožu lica i držati upalu pod kontrolom. Prirodna ulja imaju antiseptično dejstvo, pa neće poput klasičnog korektora zapušiti pore i raspiriti infekciju.

Dakle, možete koristiti minimalnu količinu šminke!

Svakako da korektor nije trajno rešenje, uz savete stručnjaka pronašli smo metodu lečenja koja je naše lice učinila čistim i nežnim na dodir.

Kozmetičke bubuljice – lečenje!

 

Ne možemo početi proces lečenja ukoliko ne očistimo lice. Temeljno čišćenje upaljenog lica ne podrazumeva crnu masku ili piling zobenim pahuljicama. Ovakve metode namenjene su čistoj koži bez akni. Ipak, iskoristite moć prirodnog losiona koji neće iritirati upaljenu kožu. Nanesite par kapi na tupfer i njime pređite celo lice.

Zatim, odvojte malo vremena za sebe i pripremite prirodnu masku za bubuljice. U kašiku sode bikarbone nacedili smo pola limuna pa smesu naneli u tankom sloju na lice. Pratite kako deluje, ukoliko vas lice pecka sodu pomešajte sa medom. Deluje antiseptično i smanjuje upalu.

Želite brže rezultate? Ne volite da ‘’prčkate po kuhinji’’ kako ja to volim da kažem?

Isprobajte moć prirodnih krema protiv akni. Isušuju bubuljice od kozmetike i redovnim nanošenjem nestaju sa kože lica. Sprečiće širenje upale i pružiće vam osećaj sveže!

Kozmetičke akne nisu mit. Stvarne su, ali možete ih sprečiti!

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *