nega suve kože
Nega kože

Nega suve kože lica treba da izgleda ovako!

Imate problem sa suvom kožom lica? Osećate zatezanje, svrab ili imate crvenilo?Nega suve kože lica je presudna kako ove simptome ne biste imali! U nastavku pročitajte koje karakteristike ima suva koža i kako negovati suvu kožu lica.

Suva koža lica – karakteristike

 

Postoji nekoliko tipova kože lica:

 • normalan tip kože lica koji nije podložan ni mašćenju ni sušenju;
 • masni tip kože lica kod koje je izraženo pojačano lučenje sebuma;
 • kombinovani tip kože lica kod kog je T zona masna, a ostali delovi lica normalni do isušeni;
 • suvi tip kože lica kod kog postoji tendencija isušivanja;

Saznajte ovde koji tip kože imate.

Suva koža lica je koža kojoj nedostaje vlaga i zbog toga nije u stanju da normalno funkcioniše, tj. da štiti od različitih spoljašnjih uticaja.

Može imati simptome kao što su:

 • osećaj zatezanja
 • svrab
 • peckanje
 • crvenilo
 • perutanje
 • krvarenje

Bez obzira na to koji tip kože imate, ona može postatati dehidrirana, ali to ne znači da je suva.

Dehidrirana koža je kada u njoj nema dovoljno vode. Čak i masna koža može postati dehidrirana, jer to nema veze sa masnoćom, već sa vodom.
Kada kožu hidriramo određenim odgovarajućim preparatima ojačavamo njenu barijernu funkciju. Ona je meka na dodir, manje sklona iritacijama i izgleda lepše i blistavije.

Ono što je,takođe, zajedničko svim tipovima kože je osetljivost. Osetljivost kože se može javiti kod sva četiri tipa kože: masne, kombinovane, suve i normalne.

Određeni sastojci nekih kozmetičkih proizvoda mogu izazvati različite reakcije kao što su crvenilo, osip, svrab, otok kod svih tipova kože.

Međutim, nekada je zaista teško razlikovati suvu kožu lica od osetljive.

Kod suve kože lica simptomi će se najčešće pojaviti kao zategnutost i grubost. Ukoliko se na pravi način ne tretira, ovaj problem može prerasti u veći, pa koža može postati ispucala, sklona svrabu, ljuspasta.
Problemi nastaju kada se prirodna barijera kože naruši, odnosno kada se izgube površinski lipidi koji čine prirodan zaštitan sloj, kao i prirodne supstance koje vlaže kožu, kao što su urea i laktat.

Zbog ovoga se dešava da koža postane preosetljiva na određene alergene ili supstance.

Suva koža lica zahteva specijalnu negu,a u nekim slučajevima je potrebna i poseta dermatologu radi lečenja ovog tipa kože.

 Dermatitis je medicinski izraz za veoma suvu kožu. Postoji nekoliko tipova dermatitisa:

 • Kontaktni dermatitis – kada koža, usled nečega što ste dodirnuli reaguje lokalizovanom upalom. Ova vrsta dermatitisa može biti alergijska, iritirana nekim alergenom ili nekim hemijskim sredstvom.
 • Seboreični dermatitis – kada koža proizvodi više sebuma, a osip je crven i ljuskav, obično na temenu.
 • Atopijski dermatitis ekcem – hronično stanje kože koje uzrokuje pojavu suvih ljuskastih mrlja na koži.

Gubitak vlage je zajednički i za suvu i za dehidriranu kožu, ali su njihovi uzroci različiti.

Glavna karakteristika suve kože je nedostatak lipida-masti. Iz tog razloga ovaj tip kože nije u mogućnosti da efikasno vezuje vodu, pa ona postaje i dehidrirana.

Ravnoteža između vode, lipida i prirodnih supstanci(uree, glicerola i mlečne kiseline) dovodi do zdrave kože koja ima efikasnu zaštitnu funkciju.

Suva koža lica i perutanje

 

suva koža lica

 

Dehidrirana koža je sklona boranju, a samim tim i brže stari.

Ovo su sve vrste bora na licu koje postoje!

Lila je imala iskustvo sa kožom koja stari brže nego što treba. Pojavile su joj se bore, fleke i podočnjaci na licu, ali ona nije mogla da ih prihvati. Našla je način da podmladi svoje lice prirodnim putem. Koža lica joj se zategnula, hidrirana je i izgleda svežije. A sve je to uspela jako jednostavno. Na koji način? Pročitajte njeno iskustvo na ovom linku: https://lepolice.com/dobila-sam-bitku-sa-borama/

Ukoliko se dehidratacija kože lica ne zaustavi pravilnom negom na vreme, može doći do ozbiljnijih problema sa suvom kožom lica koja zahtevaju i medicinsku, tj. pomoć dermatologa.

Jedan od takvih problema je sigurno i perutanje kože lica.
Koža koja se peruta i ljušti je veoma osetljiva i zahteva pravilnu, medicinsku negu, jer je veoma bitno koristiti sredstva koja je neće dodatno iritirati.

Perutanje lica se najčešće pojavljuje u predelu čela, u uglovima nosa, u blizini obrva, oko nozdrva, uglova usana… Ovakvo perutanje se vezuje za suvu kožu, jer dehidriranost kože potstiče stvaranje ljuspica na površini kože, i hrapavost kože. Ovakvo stanje nije zarazno.

Uzrok perutanja lica može da bude:

 • Seboroični dermatitis je česta infekcija kože lica koja izaziva perutanje, ali se više povezuje sa masnom kožom.
 • Stres i hormonski disbalans je moguć razlog za stvaranje peruti na licu, a i kod ljudi sa poremećenim funkcionisanjem štitne žlezde, takođe.
 • Gljivica malasezija – kod osoba koje ne vode računa o higijeni lica može doći do pojave ovog uzročnika peruti na licu.
 • Osobe koje imaju probleme sa varenjem mogu da imaju problem sa perutanjem lica.
 • Kod osoba sa oslabljenim imunitetom.
 • Psorijaza i dijabetes tipa 2 mogu uzrokovati perutanje lica

Mesta na licu gde se koža peruta mogu biti crvena i da svrbe, što ovaj problem čini još neprijatnijim.

Suva koža lica i crvenilo

 

Crvenilo suve kože mogu izazvati različiti uzroci, od vremenskih uslova, suvoće vazduha, pa do ozbiljnijih kožnih oboljenja. Bilo da je crvena koža na nekim delovima lica uzrokovana promenama u okolini ili je rezultat nekog kožnog oboljenja, ona je suštinski rezultat gubitka prirodnih ulja.

Kada je u pitanju crvenilo kože izazavano vremenskim uslovima , tretiranje uljima poput maslinovog, kokosovog, ulja vitamina E i sl. mogu biti od velike pomoći.

Jako je bitno da prilikom tretiranja suve, crvene kože lica izbegavamo kreme koje mogu još više iziritirati takvu kožu, kao i sredstva kao što su losioni ili tonici koji sadrže alkohol, koji bi samo dodatno isušio i oštetio kožu.Od koristi vam može biti ovaj vodič kroz kreme za lice.

Ukoliko crvenilo traje duže vreme, ukoliko svrbi, pecka ili je upaljeno obavezno se treba javiti lekaru. Najčešća oboljenja koja izazivaju ovakav izgled kože su:

 • Seboroični dermatitis – stanje kože koje uzrokuje crveni osip na licu, koje obično izgleda masno, a ti delovi zahvaćeni osipom mogu biti suvi i ljuspavi.
 • Rozacea– male, crvene izdignute kvržice koje se šire preko obraza i kapaka, dajući izgled crvene maske.
 • Ekcemi – crvene oblasti na licu ili telu praćene svrabom i sitnim osipom.
 • Atopijski dermatitis – osip oko nosa i ispod usta.
 • Alergije – različito se manifestuju od malih crvenih kvržica do većih upaljenih mrlja koje svrbe.

Neka od ovih stanja zahtevaju lečenje oralnim antibioticima i lekovima koji se bave uzrocima simptoma.

Suva koža lica i bubuljice

 

Bubuljice na licu se uglavnom povezuju sa masnom ili kombinovanom kožom, mada i osobe sa suvom kožom lica mogu imati problem sa aknama.
U tom slučaju uzroci mogu biti mrtve ćelije na koži, kozmetički proizvodi, bakterije, prljavština, a sve to može začepiti pore na koži i izazvati izbijanje akni.

Koža ima svoj lipidni sloj koji zadržava potencijalne iritanse kao što su bakterije, virusi i gljivice. Kada postane suva, ona gubi sposobnost zaštitne barijere i uzrokuje nagomilavanje mrtvih ćelija na površini kože, koje, pak, mogu dovesti do upalnih procesa ili infekcija tj. akni
Oslabljena barijera kože omogućava bakterijama i hemikalijama da prodru dublje u kožu.

Kako biste izbegli da prilikom tretiranja akni još više isušite kožu, možete primeniti neke od ovih saveta:

 • koristite sredstva za čišćenje lica bez pene, odnosno ona koja nemaju previše sapuna koji isušuje kožu, a to su najčeće ona na bazi ulja;
 • nemojte prati lice često, već samo uveče, pred spavanje;
 • koristite kreme i losione za lečenje akni;
 • stalno hidrirajte kožu;
 • radite blagi piling kože jednom nedeljno koji će povećati razmenu ćelija i sprečiti nakupljanje mrtvih ćelija koje začepljuju pore.

Suva koža lica uzroci

 

Nije nepoznanica da svaki tip kože zimi zahteva drugačiju, bogatiju negu, a suva koža je veoma zahtevna u zimskom periodu. Kako ne bi postala još suvlja, morate se pridržavati nekih saveta:

 • ne tuširajte/ umivajte se previše toplom /vrućom vodom, jer previše topla voda dovodi do povećanog isparavanja prirodne hidratacije kože;
 • tuširajte/ umivajte se sredstvima koja sadrže ulja;
 • mažite lice i telo kremama koje sadrže vazelin, lanolin, silikon i prirodna ulja, hijaluronsku kiselinu i glicerin;
 • koristite hidrantnu šminku;
 • perite lice jednom dnevno tokom zimskog perioda;

Nekada suva koža lica nije posledica samo vremenskih uslova i genetike, već i nedostatka nekih vitamina ili minerala.
Postoji čvrsta veza između zdravlja kože i pravilne ishrane.
Unošenjem različitih vitamina i minerala putem ishrane i suplementima možemo mnogo da doprinesemo izgledu i kvalitetu kože.

Postoji nekoliko vitamina i minerala koji imaju veliku ulogu u imunitetu kože.

Nedostatak vitamina A kao uzrok suve kože

 

Vitamin A utiče na fiziologiju kože inhibirajući aktivnost lojnih žlezda, modulirajući faktore rasta kože, i tako što vrši epidermalnu diferencijaciju. Takođe, vitamin A efikasno sprečava nastanak komedona, koji najčešće uzrokuju akne.

Nedostatak vitamina A dovodi do toga da koža postane ljuskava, gruba i suva.

Najbolje je pojačati unos ovog vitamina putem ishrane konzumiranjem namirnica kao što su jetra, ulje jetre bakalara, maslac, žumanca…

Nedostatak cinka kao uzrok suve kože

 

Cink ima ulogu u imunološkoj funkciji, sintezi proteina, zarastanju rana, sintezi DNK i ćelijskoj podeli. On štiti od UV zračenja, ima protivupalno dejstvo, poboljšava zarastanje rana.
Neka naučna istraživanja su dokazala da cink može da smanji pojavu akni. To se dešava jer zajedno sa vitaminom A, kao komponentom proteina koji veže retinol, je neophodan za transport vitamina A u krv.

Zbog svega navedenog nedostatak cinka se odražava na koži, a možete ga nadomestiti ishranom bogatom crvenim mesom, morskim plodovima, iznutricama, a što se biljne ishrane tiče ima ga u semenkama bundeve i drugim orašastim plodovima.

Nedostatak vitamina C

 

Kolagen, protein koji je neophodan za stabilnost kože, reguliše se u koži uz pomoć vitamina C.

Nedostatak ovog vitamina izaziva da koža postane gruba i suva.

Konzumiranje vitamina C doprinosi boljem zdravlju kože, bržem zarastanju, koži sa manje bora.

Unos vitamina C putem ishrane i pomoću suplemenata sigurno će blagotvorno delovati na kožu.

 Nedostatak joda

 

Nedostatak ovog minerala u organizmu može izazvati jako suvu kožu, ali i druge veoma ozbiljne zdravstvene probleme. Nakon dužeg nedostatka joda može doći do hipotiroidizma, čiji su simptomi i suva koža i kosa, umor, depresija, gubitak težine, grčevi u mišićima, bolovi i oticanje nogu.

 Nedostatak vitamina B2

 

Suva koža u predelu usana, tkz. angularna heiloza ili angularni stomatitis, je upalna lezija na uglovima usana, najčešće izazvana nedostatkom vitamina B2. Manifestuje se kao pukotine, koje u nekim slučajevima mogu da krvare kada se usta otvore.

Takođe, nedostatak vitamina B2 može da se poveže i sa seboreičnim dermatitisom, konjuktivitisom, bolom u grlu. Nega suve kože zahteva posebnu negu. Možda imate osećaj da ste sve probali kako biste svoju suvu kožu lica hidrirali, ali možda će vam neki od sledećih saveta pomoći.

Suva koža lica kao posledica starenja

 

Normalna koža lica postepeno može postati suva u pedesetim i šezdesetim godinama života, tako da izgleda krho, bledo i iscrpljeno. Svaki udar vetra iritiraće je tako da se susretnete sa svrabom i perutanjem obraza.

Tokom godina koža gubi proteine i ukoliko se pravilno ne neguje, odnosno ako ne nadoknadite kolagen i elastin, ali i vitamin C i E postaće suva. Suvoća kože usled starenja je čest problem koji lice čini snuždeni. Postojeće bore se tada još više ističu ali vi možete spasiti celu situaciju iz adekvatne preparate za negu lica – sve o tome saznajte u narednim redovima!

Kako negovati suvu kožu lica

 

nega suve kože lica

Suva koža lica zahteva poseban pristup. Ovo su tačke koje treba da sledite.

Umivanje samo vodom

 

Izbegavajte abrazivna sredstva za negu lica, kao i sapune koji još više isušuju kožu. Izbegavajte sredstva koja sadrže sulfate, bilo koju vrstu alkohola ili salicilnu kiselinu;

Ulje za čišćenje lica

 

Izaberite neko ulje sa čišćenje lica, kao i za skidanje šminke. Možete napraviti sami mešavinu ulja koja vama odgovaraju. Za ekstremno suvu kožu pogodno je uje jojobe, bademovo, arganovo, ricinusovo. Možete koristiti i kokosovo ili maslinovo.

Pokvasite lice mlakom vodom (ne vrućom), a zatim prstima utrljajte vašu mešavinu ulja, čime ćete očistiti kožu i od šminke. Mokrom krpom ili tuferom, kružnim pokretima skinite višak ulja i nečistoća sa lica. Zatim isperite lice mlakom vodom i blago osušite peškirom.

 Blagi piling

 

Bez obzira na to što je koža suva, i ona ima površinski sloj mrtvih ćelija koji treba ukloniti blagim pilingom. Ovo možete raditi jednom, do dva puta nedeljno, čime ćete otkriti svežu, zdravu kožu ispod.

Piling možete napraviti kod kuće tako što ćete pomešati kašičicu meda i kašičicu mlevenog, zobenog ili projnog brašna, koji zapravo vašu kožu neće dodatno isušiti.

Ukoliko imate više slojeva grube kože, koje ne možete skinuti ovakvim pilingom, možete koristiti glikolnu kiselinu ili alfa- hidroksi kiselinu koje se dobijaju iz voća ili šećera, a pomažu pri skidanju mrtvih ćelija jer ih razlažu i jačaju kožu ispod.
Nikako ne trljajte suvu, osetljivu kožu grubim pilingom ili peškirom, jer je to dodatno oštećuje.

 Odgovrajuća krema za suvu kožu lica

 

Na tržištu je u ponudi more hidratizirajućih sredstava, pa može biti teško izabrati najbolje za vaše lice. Kako biste izabrali najbolju kremu za vas, obratite pažnju na sastojke. Izbegavajte bilo koji alkohol, koji dodatno isušuje kožu, kao i sve sastojke čiji se nazivi završavaju na -oxilu.

Najbolje bi bilo da vaša krema za suvu kožu bude od prirodnih sastojaka, a potrudite se da pronađete onu koja sadrži lanolin ili mešavine ulja.

Kada je koža veoma suva možete je tretirati čistim arganovim ili kokosovim uljem.

 Dubinska hidratacija suve kože

 

Jednom do dva puta nedeljno je poželjno primenjivati hidrantne maske sa suvu kožu lica.
Evo nekoliko recepata za domaće, prirodne maske koje mogu pomoći suvoj, dehidriranoj koži:

 • 1 kašika maslinovog ulja, 1kašika meda i 1 banana;
 • 1 kašika kokosovog ulj, 1 kašika meda, 1 avokado;
 • 1 kašika ulja od koštica grožđa, 1 kašika meda, 1 kašičica mleka;

Sve sastojke pomešajte, namažite na lice i ostavite 15 minuta, a zatim isperite mlakom vodom.

 Ovlaživač vazduha

 

Ako je vazduh u vašoj spavaćoj sobi suv, pogotovu tokom grejne sezone, koristite ovlaživač. Možete i jednostavno staviti na radijator posudu sa vodom u koju ste nakapali par kapi nekog eteričnog ulja.

 Hidrantna šminka

 

Sastojci šminke koju koristite mogu da isušuju vašu kožu. Kako se to ne bi dogodilo obraćajte pažnju na sastojke i trudite se da pređete na šmiku na bazi ulja, pčelinjeg voska, šea butera…

 Zaštita od sunca

 

Zaštita od opekotina i štetnog UVA i UVB zračenja je neophodna. Time ćete sačuvati vašu kožu od prevremenog starenja, kao i od hiperpigmentacije izazvane prekomernim sunčanjem.

Međutim, kod osoba sa suvom kožom treba obratiti pažnju na sastojke kreme za sunčanje, pa je najbolje potražiti prirodne.

Nakon izlaganja suncu, kožu odmah nahranite hidrantnom kremom na bazi aloe koja umiruje ili drugim bogatim hidrantnim sredstvima.

Zdrava ishrana

 

Da biste imali zdravu kožu nedovoljna je samo nega spolja. Treba je nahraniti i hidrirati i iznutra. Sledite sledeće savete:

 • pijte puno vode;
 • konzumirajte hranu bogate vitaminima , zdravim mastima i mineralima;
 • ne pušite, ne konzumirajte alkohol;

Svakodnevna nega suve kože lica

 

Do sada smo pričali o uopštenim pravilima za negu suve kože, koji će je ojačati na duži vremenski period. Ali, šta trenutno uraditi sa suvim, ispucalim i beživotnim licem kako bi zablistalo?

U narednim redovima predstavljamo vam korake koje treba ispoštovati od jutarnjih časova kako bi svoju suvu kožu osvežili i izgledali odmorni i blistavo, na fakultetu, u školi ili na poslu, ma i kod kuće i to je jednako važno!

KORAK I: Čišćenje kože i umivanje

 

Čišćenje suve kože neophodno je kako ni uklonili čestice prašine ali i bakterije i pritom otvorili pore, tako da se pripreme za hidrataciju. Čiste i otvorene pore upijaju duplo više hranjivih sastojaka tako da vaša koža u rekordnom roku postane mekana i sveža.

Preparat za čišćenje lica treba da bude nežan i kao što smo već rekli, sadrži malu količinu alkohola. Na osnovu iskustva dama saznajem da je najbolje očistiti suvo lice mlekom za čišćenje kože. Ono hidrira kožu i hrani je vitaminima B grupe i pritom temeljno uklanja nečistoće. Nanesite nekoliko kapi na tupfer i prebrišite kožu nakon ustajanja, a zatim se možete umiti.

Neutralisanje podočnjaka uz kesice čaja

 

Dehidrirana, suva koža lica sklona je nastanku podočnjaka jer je cirkulacija usporena. Tanka koža ispod očiju je posebno krhka kada nije hidrirana i napadaju je slobodni radikali ali joj smeta i zagađenje iz vazuha. Zato su na njoj mnogo češći podočnjaci.

Uz prirodnu kremu protiv podočnjaka možete naneti oblogu od zelenog čaja. Zeleni čaj će umanjiti vidljivost tamnih ali i visećih podočnjaka za samo nekoliko minuta. Sve što treba da uradite je da skuvate kesice čaja, iscedite ih i zatim ostavite u frižideru da se ohlade. Prislonite ih uz svoje oči i umirite se na nekoliko minuta!

 KORAK II: Masaža kože prirodnim uljem protiv perutanja

 

Suva koža lica je svakodnevno suva ali postoje dani kada posebno svrbi, peruta se i zateže. Kako bi neutralisali osećaj zatezanja ugrejte kašike u vreloj vodi i zatim ih obrišite pamučnom krpom. Umočite ih u prirodno kokosovo ulje i izvršite blagu masažu lica. Na taj način ubrzaćete cirkulaciju i koža će upiti hranjive materije iz kokosovog ulja, a lice će biti mekano i rumeno.

Masaža kašikama preporučljiva je tokom zimskih meseci, kada se probudite sa jakim svrabom i zatezanjem lica. To ne znači da svakodnevno treba hidrirati lice na ovaj način. Za svakodnevnu hidrataciju tu je prirodna krema.

KORAK III: Hidratantna krema sa zaštitnim faktorom za redovnu hidrataciju

 

Ponovo se vraćamo na priči o važnosti zaštite od sunca, odnosno štetnosti sunčanja. Suvu kožu i najmanja količina UV zraka može dodatno iscrpeti, a nekoliko sati na jakom suncu svakako će vam doneti opekotine i bol. Zato izaberite hidratantnu kremu za lice koja u sebi ima SPF 20 ili 30. Krema treba da ima laganu, prirodnu strukturu i dodatak zaštitnog faktora kako bi lice bilo sveže tokom celog dana ali i kako bi na kraju, tog istog dana, legli u krevet bez dodatnih oštećenja kože.

Kada otklonite i uzroke suve kože na koje možete da utičete, vaše lice će zablistati!

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.