nega suve kože
Nega kože

Nega suve kože lica treba da izgleda ovako!

Imate problem sa suvom kožom lica? Osećate zatezanje, svrab ili imate crvenilo? Nega suve kože lica je presudna kako ove simptome ne biste imali!

Suva koža lica – simptomi

 

Postoji nekoliko tipova kože lica: Normalna, mešovita, osetljiva, masna i suva koža lica, zatim i dehidrirana i ona koja se peruta usled nekih zdravstvenih stanja kože.

Zanima vas u koji tip kože vi spadate? Pogledajte više o tome koji tip kože imate.

Suvi tip kože lica je onaj kojem nedostaje vlaga i zbog toga koža nije u stanju da normalno funkcioniše, tj. da štiti od različitih spoljašnjih uticaja.

Za suvu osetljivu kožu su karakteristični sledeći simptomi:

 • osećaj zatezanja
 • svrab
 • peckanje
 • crvenilo
 • perutanje kože
 • krvarenje

Bez obzira na to koji tip kože imate, ona može postati dehidrirana, ali to ne znači da je suva.

Kako da razlikujete suvu od dehidrirane ili osetljive kože?

 

Dehidrirana koža je kada u njoj nema dovoljno vode. Čak i masna koža može postati dehidrirana, jer to nema veze sa masnoćom, već sa vodom.

Kada kožu hidriramo određenim odgovarajućim preparatima ojačavamo njenu prirodnu zaštitnu barijeru i zdravlje. Ona tada postaje meka na dodir, manje sklona iritacijama i izgleda lepše i blistavije.

Ono što je, takođe, zajedničko svim tipovima kože je osetljivost. Ona se može javiti kod sva četiri tipa kože: masne, kombinovane, suve i normalne. Određeni sastojci nekih kozmetičkih proizvoda mogu izazvati različite reakcije kao što su crvenilo, osip, svrab, otok kod svih tipova kože.

Međutim, nekada je zaista teško razlikovati suvu kožu lica od osetljive.

Kod suve kože lica simptomi će se najčešće pojaviti kao zategnutost i grubost. Ukoliko se na pravi način ne tretira, ovaj problem može prerasti u veći, pa se javlja ispucala koža, sklona svrabu, ljuspasta.

Suva koža lica zahteva specijalnu negu, a u nekim slučajevima je potrebna i poseta dermatologu radi lečenja ovog tipa kože.

Gubitak vlage je zajednički i za suvu i za dehidriranu kožu, ali su njihovi uzroci različiti.

Glavna karakteristika suve kože je nedostatak lipida – masti. Iz tog razloga ovaj tip kože nije u mogućnosti da efikasno vezuje vodu, pa ona postaje i dehidrirana.

Ravnoteža između vode, lipida i prirodnih supstanci ( uree, glicerola i mlečne kiseline) dovodi do zdrave kože koja ima efikasnu zaštitnu funkciju.

Suva koža lica i perutanje

 

Koža koja je suva je sklona boranju, a samim tim i brže stari.

Ovo su sve vrste bora na licu koje postoje!

Lile je imala iskustvo sa kožom koja stari brže nego što treba. Pojavile su joj se bore, fleke i podočnjaci na licu, ali ona nije mogla da ih prihvati. Našla je način da podmladi svoje lice prirodnim putem. Koža lica joj se zategnula, hidrirana je i izgleda svežije. A sve je to uspela jako jednostavno. Na koji način? Pročitajte njeno iskustvo na ovom linku: https://lepolice.com/dobila-sam-bitku-sa-borama/

Ukoliko se dehidratacija kože lica ne zaustavi pravilnom negom na vreme, može doći do ozbiljnijih problema sa suvom kožom lica koja zahtevaju i medicinsku, tj. pomoć dermatologa.

Jedan od takvih problema je sigurno i perutanje kože lica.

suva koža lica

Koža koja se peruta i ljušti je veoma osetljiva i zahteva pravilnu, medicinsku negu, jer je veoma bitno koristiti sredstva koja je neće dodatno iritirati. Perutanje lica se najčešće pojavljuje u predelu čela, u uglovima nosa, u blizini obrva, oko nozdrva, uglova usana…

Mesta na licu gde se koža peruta mogu biti crvena i da svrbe, što ovaj problem čini još gorim. Tada je vreme da se posavetujete sa stručnim licem i adekvatnim lečenjem smanjite probleme!

Suva koža lica i crvenilo

 

Crvenilo suve kože mogu izazvati različiti uzroci: od vremenskih uslova, suvoće vazduha, pa do ozbiljnijih kožnih oboljenja. Bilo da je crvena koža na nekim delovima lica uzrokovana promenama u okolini ili je rezultat nekog kožnog oboljenja, ona je suštinski rezultat gubitka prirodnih ulja.

Kada je u pitanju crvenilo kože izazvano vremenskim uslovima , tretiranje uljima poput maslinovog, kokosovog, ulja vitamina E i sl. mogu biti od velike pomoći.

 • Odaberite nežne čistače bez alkohola i agresivnih sastojaka.
 • Koristite hidratantne kreme s umirujućim sastojcima poput aloe vere, ekstrakta kamilice ili bisabolola.
 • Proizvodi s antioksidansima poput vitamina C mogu pomoći u smirivanju kože i smanjenju crvenila.

Ukoliko crvenilo traje duže vreme, ukoliko svrbi, pecka ili je upaljeno obavezno se treba javiti lekaru.

Najčešća oboljenja koja izazivaju ovakav izgled kože su:

 • Seboroični dermatitis – stanje kože koje uzrokuje crveni osip na licu, koje obično izgleda masno, a ti delovi zahvaćeni osipom mogu biti suvi i ljuspavi.
 • Rozacea– male, crvene izdignute kvržice koje se šire preko obraza i kapaka, dajući izgled crvene maske.
 • Ekcemi – crvene oblasti na licu ili telu praćene svrabom i sitnim osipom.
 • Atopijski dermatitis – osip oko nosa i ispod usta.
 • Alergije – različito se manifestuju od malih crvenih kvržica do većih upaljenih mrlja koje svrbe.

Neka od ovih stanja zahtevaju lečenje oralnim antibioticima i lekovima koji se bave uzrocima simptoma.

Suva koža lica i bubuljice

 

Bubuljice na licu se uglavnom povezuju sa masnom ili kombinovanom kožom, mada nije retkost ni suva koža sklona aknama.

U tom slučaju uzroci mogu biti mrtve ćelije na koži, kozmetički proizvodi, bakterije, prljavština, a sve to može začepiti pore na koži i izazvati izbijanje akni.

Koža ima svoj lipidni sloj koji zadržava potencijalne iritante kao što su bakterije, virusi i gljivice. Kada postane suva, ona gubi sposobnost zaštite i uzrokuje nagomilavanje mrtvih ćelija na površini kože, koje, pak, mogu dovesti do upalnih procesa ili infekcija tj. akni
Oslabljena barijera kože omogućava bakterijama i hemikalijama da prodru dublje u kožu i tako nastaju bubuljice.

Kako biste izbegli da prilikom tretiranja akni još više isušite kožu, možete primeniti neke od ovih saveta:

 • Koristite sredstva za čišćenje lica bez pene, odnosno ona koja nemaju previše sapuna koji isušuje kožu, a to su najčešće ona na bazi ulja;
 • nemojte prati lice često, već samo uveče, pred spavanje;
 • Odaberite bogate, hranjive kreme koje sadrže masne kiseline poput omega-3 i omega-6.
 • Korišćenje proizvoda s vitaminom E pomaže obnovi lipidne barijere kože.
 • Piling s blagim abrazivnim česticama može pomoći u uklanjanju suhih, mrtvih stanica kože.Radite blagi piling kože jednom nedeljno koji će povećati razmenu ćelija i sprečiti nakupljanje mrtvih ćelija koje začepljuju pore.

Uzroci suve kože lica

 

Razumevanje uzroka suve kože lica nije baš jednostavna stvar. Posebno zato što se oni dele na unutrašnje i spoljašnje zavisno od toga gde se nalaze okidači za suvoću.

Suvu kožu lica karakteriše nizak nivo vlage i nedostatak prirodne masnoće, što često rezultira oštećenjem kožne barijere. Kožna barijera, sastavljena od lipida, keratina i vode, ima ključnu ulogu u zadržavanju vlage i sprječavanju gubitka vode iz dubljih slojeva kože. Kada je ova barijera oštećena, koža gubi sposobnost zadržavanja vode, što dovodi do suvoće, perutanja i osjetljivosti.

Faktori hidratacije su ključni za očuvanje optimalne razine vlage u suvoj koži. Hidratacija se postiže korišćenjem proizvoda koji sadrže vlažeće sastojke poput hijaluronske kiseline, glicerina i ceramida. Ovi sastojci pomažu privlačenju i zadržavanju vode u koži, doprinoseći obnavljanju hidratantnog balansa.

Starenje igra značajnu ulogu u fiziologiji suve kože, jer s godinama koža gubi svoju prirodnu sposobnost zadržavanja vlage. Gubitak kolagena i elastina, koji su odgovorni za čvrstoću i elastičnost kože, doprinosi pojavi suvoće i finih linija. Javlja se i smanjenje proizvodnje sebuma, prirodnog ulja kože, što dodatno pogoršava suvoću. Stoga je važno prilagoditi negu kože suvim faktorima, uključujući proizvode s anti-aging sastojcima i jačanjem barijere kako bi se suzbila dehidracija i očuvala vitalnost kože.

Spoljašnji uzroci suvoće kože

 

Pod uticajem ovakvih faktora okruženja, dolazi do oštećenja lipidnog zaštitnog omotača kože, odnosno masnoće koja zaključava i čuva vlagu u koži. Na taj način sva hidriranost praktično ispari ostavljajući za sobom malu pustinju u ćelijama kože. Ako se tome priključi i smanjenje hidratacije iznutra, koža može preći u veoma suvu koja će imati mnogo izraženije simptome.

Spoljašnji okidači za suvoću lica

 

Ovde su pobrojani svi spoljašnji faktori koji i nače utiču na našu kožu gotovo svakodnevno. Sunce i sunčeva zračenja su među prvima zato je važno koristiti zaštitne kreme sa višim UV faktorom. Zatim su tu smog, duvanski dim, i naravno hladno vreme. Hladnoća i vetar mogu biti vrlo nepovoljni za kožu i zato ona često puca u tim godišnjim dobima. Nega kože u toku zime je izuzetno važna, pogotovo ako imate  suvlji tip kože lica. Redovna hidratacija i neizostavne dnevne rutine koje će negovati lice su ključne za zdravu kožu u toku hladnih dana!

Unutrašnji uzroci suvoće lica i kože

 

Nekada suva koža lica nije posledica samo vremenskih uslova nego i genetike, ili nedostatka nekih vitamina ili minerala, takođe i hormona ili starosne dobi.
Postoji čvrsta veza između zdravlja kože i pravilne ishrane.
Unošenjem različitih vitamina i minerala putem ishrane i suplementima možemo mnogo da doprinesemo izgledu i kvalitetu kože.

Postoji nekoliko vitamina i minerala koji imaju veliku ulogu u imunitetu kože.

Nedostatak vitamina A kao uzrok suve kože

 

Vitamin A utiče na fiziologiju kože inhibirajući aktivnost lojnih žlezda, modulirajući faktore rasta kože, i tako što vrši epidermalnu diferencijaciju. Takođe, vitamin A efikasno sprečava nastanak komedona, koji najčešće uzrokuju akne.

Nedostatak vitamina A dovodi do toga da koža postane ljuskava, gruba i suva.

Najbolje je pojačati unos ovog vitamina putem ishrane konzumiranjem namirnica kao što su jetra, ulje jetre bakalara, maslac, žumanca…

Nedostatak cinka kao uzrok suve kože

 

Cink ima ulogu u imunološkoj funkciji, sintezi proteina, zarastanju rana, sintezi DNK i ćelijskoj podeli. On štiti od UV zračenja, ima protivupalno dejstvo, poboljšava zarastanje rana.
Neka naučna istraživanja su dokazala da cink može da smanji pojavu akni. To se dešava jer zajedno sa vitaminom A, kao komponentom proteina koji veže retinol, je neophodan za transport vitamina A u krv.

Zbog svega navedenog nedostatak cinka se odražava na koži, a možete ga nadomestiti ishranom bogatom crvenim mesom, morskim plodovima, iznutricama, a što se biljne ishrane tiče ima ga u semenkama bundeve i drugim orašastim plodovima.

Nedostatak vitamina C

 

Kolagen, protein koji je neophodan za stabilnost kože, reguliše se u koži uz pomoć vitamina C.

Nedostatak ovog vitamina izaziva da koža postane gruba i suva.

Konzumiranje vitamina C doprinosi boljem zdravlju kože, bržem zarastanju, koži sa manje bora.

Unos vitamina C putem ishrane i pomoću suplemenata sigurno će blagotvorno delovati na kožu.

 Nedostatak vitamina B2

 

Suva koža u predelu usana, takozvana angularna heiloza ili angularni stomatitis, je upalna lezija na uglovima usana, najčešće izazvana nedostatkom vitamina B2. Manifestuje se kao pukotine, koje u nekim slučajevima mogu da krvare kada se usta otvore.

Takođe, nedostatak vitamina B2 može da se poveže i sa seboreičnim dermatitisom, konjuktivitisom, bolom u grlu. Nega suve kože zahteva posebne mere. Možda imate osećaj da ste sve probali kako biste svoju suvu kožu lica hidrirali ali to obično nije pravilno, zato pročitajte tekst do kraja i saznajte kako da negujete suvo lice.

Suva koža lica kao posledica starenja

 

Normalna koža lica postepeno može postati suva u pedesetim i šezdesetim godinama života, tako da izgleda krhko, bledo i iscrpljeno. Svaki udar vetra iritiraće je tako da se susretnete sa svrabom i perutanjem obraza.

Tokom godina koža gubi proteine i ukoliko se pravilno ne neguje, odnosno ako ne nadoknadite kolagen i elastin, ali i vitamin C i E postaće suva. Suvoća kože usled starenja je čest problem koji lice čini snuždeni. Postojeće bore se tada još više ističu ali vi možete spasiti celu situaciju uz adekvatne preparate za negu lica – sve o tome saznajte u narednim redovima!

Postoje i dodatni faktori koji doprinose suvoći kože i oni su uglavnom:

 • Neadekvatna nega
 • Uslovi rada – kada se osoba bavi poslom na kojem je izložena sunčevim zracima, prašini, na primer građevinski revizori, sportisti..
 • Životne navike – neadekvatna ishrana, pušenje, alkoholizam..

Ovi faktori su najčešće doprinosioci pojave suve i osetljive kože lica i najbolje rešenje je izbegavati ih.

Kako negovati suvu kožu lica

 

Suva koža lica zahteva poseban pristup. Ovo su tačke koje treba da sledite.

 

nega suve kože lica

Umivanje samo vodom

 

Izbegavajte abrazivna sredstva za negu lica, kao i sapune koji još više isušuju kožu. Izbegavajte sredstva koja sadrže sulfate, bilo koju vrstu alkohola ili salicilnu kiselinu;

Ulje za čišćenje lica

 

Izaberite neko ulje sa čišćenje lica, kao i za skidanje šminke. Možete napraviti sami mešavinu ulja koja vama odgovaraju. Za ekstremno suvu kožu pogodno je uje jojobe, bademovo, arganovo, ricinusovo. Možete koristiti i kokosovo ili maslinovo.

Pokvasite lice mlakom vodom (ne vrućom), a zatim prstima utrljajte vašu mešavinu ulja, čime ćete očistiti kožu i od šminke. Mokrom krpom ili tuferom, kružnim pokretima skinite višak ulja i nečistoća sa lica. Zatim isperite lice mlakom vodom i blago osušite peškirom.

 Blagi piling

 

Bez obzira na to što je koža suva, i ona ima površinski sloj mrtvih ćelija koji treba ukloniti blagim pilingom. Ovo možete raditi jednom, do dva puta nedeljno, čime ćete otkriti svežu, zdravu kožu ispod.

Piling možete napraviti kod kuće tako što ćete pomešati kašičicu meda i kašičicu mlevenog, zobenog ili projinog brašna, koji zapravo vašu kožu neće dodatno isušiti.

Ukoliko imate više slojeva grube kože, koje ne možete skinuti ovakvim pilingom, možete koristiti glikolnu kiselinu ili neku alfa-hidroksi kiselinu koje se dobijaju iz voća ili šećera, a pomažu pri skidanju mrtvih ćelija jer ih razlažu i jačaju kožu ispod.

Nikako ne trljajte suvu, osetljivu kožu grubim pilingom ili peškirom, jer je to dodatno oštećuje.

 Odgovarajuća krema za suvu kožu lica

 

Na tržištu je u ponudi more hidrirajućih sredstava, pa može biti teško izabrati najbolje za vaše lice. Kako biste izabrali najbolju kremu za vas, obratite pažnju na sastojke. Izbegavajte bilo koji alkohol, koji dodatno isušuje kožu, kao i sve sastojke čiji se nazivi završavaju na –oxil.

Najbolje bi bilo da vaša krema za suvu kožu bude od prirodnih sastojaka, a potrudite se da pronađete onu koja sadrži lanolin ili mešavine ulja.

Kada je koža veoma suva možete je tretirati čistim arganovim ili kokosovim uljem. Nije poželjno da koristite gel, jer oni su uglavnom na vodenoj bazi, a vama treba masnoća za negu.

 Dubinska hidratacija suve kože

 

Jednom do dva puta nedeljno je poželjno primenjivati hidrantne maske sa suvu kožu lica.
Evo nekoliko recepata za domaće, prirodne maske koje mogu pomoći suvoj, dehidriranoj koži:

 • 1 kašika maslinovog ulja, 1kašika meda i 1 banana;
 • 1 kašika kokosovog ulja, 1 kašika meda, 1 avokado;
 • 1 kašika ulja od koštica grožđa, 1 kašika meda, 1 kašičica mleka;

Sve sastojke pomešajte, namažite na lice i ostavite 15 minuta, a zatim isperite mlakom vodom.

Pogledajte još recepata za maske za suvu kožu lica.

 Ovlaživač vazduha

 

Ako je vazduh u vašoj spavaćoj sobi suv, pogotovu tokom grejne sezone, koristite ovlaživač. Možete i jednostavno staviti na radijator posudu sa vodom u koju ste nakapali par kapi nekog eteričnog ulja.

 Hidrantna šminka

 

Sastojci šminke koju koristite mogu da isušuju vašu kožu. Kako se to ne bi dogodilo obraćajte pažnju na sastojke i trudite se da pređete na šmiku na bazi ulja, pčelinjeg voska, šea butera…Umesto pudera, pređite na BB kreme.

 Zaštita od sunca

 

Zaštita od opekotina i štetnog UVA i UVB zračenja je neophodna. Time ćete sačuvati vašu kožu od prevremenog starenja, kao i od hiperpigmentacije izazvane prekomernim sunčanjem.

Međutim, kod osoba sa suvom kožom treba obratiti pažnju na sastojke kreme za sunčanje, pa je najbolje potražiti prirodne.

Nakon izlaganja suncu, kožu odmah nahranite hidrantnom kremom na bazi aloe koja umiruje ili drugim bogatim hidrantnim sredstvima.

Svakodnevna nega suve kože lica

 

Do sada smo pričali o uopštenim pravilima za negu suve kože, koji će je ojačati na duži vremenski period.

Ali, šta TRENUTNO uraditi sa suvim, ispucalim i beživotnim licem kako bi zablistalo?

U narednim redovima predstavljamo vam korake koje treba ispoštovati od jutarnjih časova kako bi svoju suvu kožu osvežili i izgledali odmorni i blistavo, na fakultetu, u školi ili na poslu, ma i kod kuće i to je jednako važno!

KORAK I: Čišćenje kože i umivanje

 

Čišćenje suve kože neophodno je kako ni uklonili čestice prašine ali i bakterije i pritom otvorili pore, tako da se pripreme za hidrataciju. Čiste i otvorene pore upijaju duplo više hranjivih sastojaka tako da vaša koža u rekordnom roku postane mekana i sveža.

Preparat za čišćenje lica treba da bude nežan i kao što smo već rekli, sadrži malu količinu alkohola. najbolje očistiti suvo lice mlekom za čišćenje kože. Ono hidrira kožu i hrani je vitaminima B grupe i pritom temeljno uklanja nečistoće. Nanesite nekoliko kapi na tupfer i prebrišite kožu nakon ustajanja, a zatim se možete umiti.

Neutralisanje podočnjaka uz kesice čaja

 

Dehidrirana, suva koža lica sklona je nastanku podočnjaka jer je cirkulacija usporena. Tanka koža ispod očiju je posebno krhka kada nije hidrirana i napadaju je slobodni radikali ali joj smeta i zagađenje iz vazduha. Zato su na njoj mnogo češći podočnjaci.

Uz prirodnu kremu protiv podočnjaka možete naneti oblogu od zelenog čaja. Zeleni čaj će umanjiti vidljivost tamnih ali i visećih podočnjaka za samo nekoliko minuta. Sve što treba da uradite je da skuvate kesice čaja, iscedite ih i zatim ostavite u frižideru da se ohlade. Prislonite ih uz svoje oči i umirite se na nekoliko minuta!

 KORAK II: Masaža kože prirodnim uljem protiv perutanja

 

Suva koža lica je svakodnevno suva ali postoje dani kada posebno svrbi, peruta se i zateže. Kako bi neutralisali osećaj zatezanja ugrejte kašike u vreloj vodi i zatim ih obrišite pamučnom krpom. Umočite ih u prirodno kokosovo ulje i izvršite blagu masažu lica. Na taj način ubrzaćete cirkulaciju i koža će upiti hranjive materije iz kokosovog ulja, a lice će biti mekano i rumeno.

Masaža kašikama preporučljiva je tokom zimskih meseci, kada se probudite sa jakim svrabom i zatezanjem lica. To ne znači da svakodnevno treba hidrirati lice na ovaj način. Za svakodnevnu hidrataciju tu je prirodna krema.

KORAK III: Hidratantna krema sa zaštitnim faktorom za redovnu hidrataciju

 

Ponovo se vraćamo na priči o važnosti zaštite od sunca, odnosno štetnosti sunčanja. Suvu kožu i najmanja količina UV zraka može dodatno iscrpeti, a nekoliko sati na jakom suncu svakako će vam doneti opekotine i bol. Zato izaberite hidratantnu kremu za lice koja u sebi ima SPF 20 ili 30. Krema treba da ima laganu, prirodnu strukturu i dodatak zaštitnog faktora kako bi lice bilo sveže tokom celog dana ali i kako bi na kraju, tog istog dana, legli u krevet bez dodatnih oštećenja kože.

Kako sprečiti suvu kožu lica?

 

Ishrana za zdravu suvu kožu:

 • Pijte dovoljno vode kako biste održavali hidrataciju suve kože iznutra.
 • Unosite namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama, poput lososa, orašastih plodova i lanenih sjemenki, kako biste podstaknuli obnavljanje lipidne barijere kože.
 • Voće i povrće s visokim sadržajem antioksidansa, poput bobičastog voća i spanaća, doprinose zaštiti suve kože od oksidativnog stresa.

Stres i zdravlje suve kože:

Savladajte tehnike opuštanja, poput meditacije ili dubokog disanja, kako biste smanjili uticaj stresa na suvu kožu.Fizička aktivnost, poput umerene šetnje ili joge, može poboljšati cirkulaciju kože i doprineti njenoj hidrataciji.

Kvalitetan san

Održavajte redoviti ritam spavanja kako biste potaknuli obnavljanje suve kože tokom noći.Korišćenje prirodnih sredstava poput lavande ili kamilice može pridonijeti opuštanju prije spavanja. Izbegavajte konzumaciju kofeina i teških obroka pre spavanja kako biste podstaknuli miran san i podržali hidrataciju kože.

Kozmetički tretmani protiv suve kože

 

U situacijama gde suva koža postane ozbiljnija ili uporna, preporučuje se konsultacija s dermatologom. Stručnjaci za kožne bolesti mogu preporučiti određene medicinske tretmane kako bi se rešili ili ublažili problemi sa suvom kožom.

Među mogućim medicinskim tretmanima, dermatolozi često preporučuju terapije lipida koje pomažu obnavljanju prirodne barijere kože.

Takođe, laseri su postali popularna opcija u tretmanu suve kože. Laserske procedure mogu ciljati specifična područja kože, podstičući proizvodnju kolagena i poboljšavajući hidrataciju. Ove tehnike mogu pomoći u smanjenju suvoće kože, pružajući dugotrajne rezultate.

Pored toga, dermatolozi mogu preporučiti druge procedure koje podržavaju hidrataciju kože, poput hemijskih pilinga ili dermoabrazije. Ove tehnike uklanjaju mrtve ćelije kože i podstiču regeneraciju novih, hidriranih slojeva kože.

Važno je napomenuti da svaki tretman treba prilagoditi individualnim potrebama i stanju kože pacijenta. Pre nego što se odlučite za određeni medicinski tretman, preporučuje se posavetovati se s dermatologom koji će pružiti stručno mišljenje i personalizovani pristup rešavanju problema suve kože.

Kada otklonite i uzroke suve kože na koje možete da utičete, vaše lice će zablistati i biće manje suvo.

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *