suva koža sklona bubuljicama
Bubuljice

Suva koža sklona bubuljicama – saveti za negu

Ako je vaša suva koža sklona bubuljicama, moguće je da negde grešite u nezi. Evo saveta kako da to popravite promenjenom negom i odgovarajućom kozmetikom.

Da jedna muka nikada ne ide sama potvrđuju i bubuljice na suvom licu. Mnogi mladi ali i odrasli imaju oba problema.

Po inerciji skloni smo da mislimo da su ove dve stvari potpuno nespojive, ali grešimo.

Da li je suva koža posledica lečenja bubuljica ili razlog nastanka istih?

Upoznajmo zato uzroke jednog i drugog. Poznavanje uzroka suvog lica ali i nastanka bubuljica pomaže nam da svojim ponašanjem uklonimo dalje od svog lica sve što mu škodi. Isto tako, postaje jasnije kako pravilna nega usklađena sa našim potrebama postaje najvažniji uslov za besprekoran ten.

Može li suva koža biti skona bubuljicama?

 

Pitanje koje svako ko ima ovaj problem sebi postavi u nekom trenutku je: “Zašto imam suvu kožu?”

Dodajem uz ovo i pitanje: “Da li imam suvu kožu?”

 

bubuljice na suvoj koži

 

Važno je znati prepoznati znake. Vaša koža je suva ako je:

 •  gruba, siva i umorna
 • pore vam se jedva vide na koži
 • lice je pokriveno crvenim pečatima
 • svakim danom uočavate sve više bora i finih linija na svom licu
 • koža vam gubi elastičnost.

Generalno, koža je suva i bez zaštitne barijere kada joj nedostaje vlage.

Odakle dolazi taj nedostatak vlažnosti u koži i zašto ga jedni imaju a drugi ne?

Suvoća kože dolazi od disfunkcionalnosti zaštitne barijere i nedostatku zdrave prirodne masnoće u njenom površinskom sloju.

U normalnim uslovima, površinski sloj kože se sastoji od mrtvih ćelija i prirodne masnoće-sebuma. Ovaj materijal pomaže koži da zadrži vlagu i ostane mekana i glatka. Kada nema dovoljno vode u ovom površinskom sloju, tada koža puca, peruta se, iritirana je i zateže. Isto se dešava i kada nema dovoljno sebuma koji je prirodni zaštitnik epidermisa.

Razloge možemo podeliti u prirodne i stečene.

 • Prvi bi značili da mamu i tatu možete kriviti za svoje suvo lice jer se ova muka može naslediti.Mutacije gena koji kontrolišu proizvodnju proteina filagrina, koji ima ulogu u formiranju hidrantne zaštitne barijere, može biti uzročnik suve kože lica i tela. Osobe koje su nasledile ovakav gen biće sklonije ekcemu i atopijskom dermatitisu.
 • Stečeni uzroci suvoće lica kriju se ponajviše u preparatima za negu i vašoj rutini.  Osim toga tu su i vremenske prilike, klima i godišnje doba.

Proizvodi koji sadrže mirise, sapuni sa jakim deterdžentima unutra, tvrda voda i suv vazduh u zatvorenom prostoru svi po malo uzimaju od vaše zaštitne barijere na koži. Vremenom ona slabi i nestaje. Koža ostaje ogoljena i iz nje voda prosto isparava bez zadrške.

Sama suvoća kože nije uzrok nastanka bubuljica. One nastaju u zapušenoj pori u kojoj se razvija upala.

Bubuljice na suvom licu nastaju samo usled pogrešnog postupanja prema svom licu i pogrešnog izbora preparata.

Na primer, umivalica koju koristite leti kada je znojenje i lučenja sebuma jače, zimi može biti pregruba za vašu osetljivu kožu Agresivna sredstva za čišćenje lica narušavaju zaštitnu barijeru kože koja je zadužena da zadrži vlagu unutra, a mikrobe napolju.

Kada se ravnoteža poremeti, pore lako pucaju, i postaju nezaštićene od upada bakterija izazivača bubuljica. Ovo dovodi do upala u folikulima i eto bubuljica.

Evo još  jednog primera. Koža lica vam je suva i trudite se da je što bolje hidrirate kremom. Zato birate jaču koja će bolje odraditi posao. I tu pogrešite – jake, teške kreme lako zapuše pore. I eto vas opet pred konstatacijom da imate suvo lice sklono bubuljicama.

Kako nastaju bubuljice na suvoj koži?

 

Odakle dolaze bubuljice i kako to da i suva koža može da ih proizvede?

Razne vrste akni  napadaju skoro polovinu svetske populacije.Međutim, ako vam iskoči i jedna bubuljica kad ne treba činiće vam se da je vama najgore.

U strukturi ljudske kože smešteni su milioni sićušnih folikula. Nema ih samo na tabanima, dlanovima i na usnama. Na svakom milimetru kože na kome imamo folikul možemo dobiti i bubuljicu.

Čini vam se da vaša suva koža nije pogodno tlo za proizvodnju tih napasti? E tu grešite.

Za bubuljicu je potreban materijal, da ne kažem građa za nastanak, a to su sve materije koje vam mogu upasti u poru i zapušiti je. Koža kroz pore diše, ispušta višak vlage, znoji se, termoreguliše se. Koža prirodno treba čiste pore.

Sa druge strane, suva koža se lakše i više peruta, sa njene površine otpadaju milioni sićušnih mrtvih ćelija. Mnoge od njih lako upadnu u poru nalik malenom krateru. Ovo su mikroskopske stvari, čine nam se nestvarne i nemoguće. Ipak ovo je realan uzrok nastanka bubuljica potvrđen od strane dermatologa.

Na površini kože se uvek nalaze ostaci kozmetičkih preparata, nečistoće, znoj, prirodni sebum i po neka bakterija. Prisustvo bakterija na licu je prirodni i predstavlja mikrobiom kože. Zdrav mikrosvet na površini lica predstavljaju dobre, korisne bakterije ali su prisutne i bakterije izazivači bubuljica.

Kada sve to upadne u poru i zapuši je koža se pobuni jer joj je narušena prirodna funkcionalnost. Upalni proces koji rađa bubuljicu je ta prirodna odbrambena pobuna kože na zapušenu poru.

Uz to, suva koža je sklonija pucanju baš u regiji folikula. To znači da na njoj lakše može biti otvora u koje upadaju bakterije.

Postoji zabluda da bubuljice ne idu uz izvesne ozbiljne godine. Naprotiv, i zrela suva koža sklona bubuljicama je čest scenario.

Pročitajte i ovo: Kako sprečiti akne u menopauzi?

Nega suve kože sklone bubuljicama

 

Nega suve kože sklone bubuljicama je kao hod po minskom polju. Morate dobro paziti da ne napravite pogrešan korak. Sa jedne strane vaša koža vapi za nečim masnim, jakim jer vam se čini da ćete je samo tako dovoljno hidrirati. Sa druge strane, od takvog proizvoda vam bubuljice podivljaju na licu.

Koji su to ispravni koraci u nezi suve kože lica sklone bubuljicama?

Budući da vaša rutina nege može biti uzrok kombinacije dve loše osobine kože lica, važno je da izaberete dobre proizvode.

Milica je ovo iskusila na svojoj koži i može da potvrdi da je dobar odabir preparata za negu put ka blistavom tenu bez bubuljica. Njeno rešenje je jednostavno. Uzmite ga za saveznika jer je potpuno prirodno. Ona nije odustala, i zato sada konačno ima čisto lice bez bubuljica, mitisera i akni. Nemojte odustajati ni vi. Šta je to što pomaže, možete saznati iz njene priče na sledećem linku: https://lepolice.com/kako-sam-otkacila-bubuljice/

Koje sredstvo za čišćenje izabrati?

 

Bilo da koristite gelove, pene ili micelarnu vodu, za suvu kožu birajte blage umivalice koje su naznačene za suvu kožu i imaju hidrirajuća svojstva.

Izbegavajte pene jer one sadrže više deterdženata koji dodatno isušuju kožu.

Čistite lice 2 puta dnevno. Uverite se da vaš preparat sadrži sastojke namenjene vašem tipu kože.

Koji ovlaživač izabrati

 

Za vas je ovlaživač bez ulja i sa oznakom nekomedogeni. To znači da ne zapušava pore.

Vreme primene je jako važno.

Kožu treba da hidrirate dok je još vlažna i to utapkavanjem, nikako utrljavanjem proizvoda.

Tapkanjem pomažete da se proizvod upije u kožu. Nikada ne smete propustiti ovaj korak. Ukoliko samo očistite lice, umijete se, obrišete, svaki put kada to uradite vaša koža se dodatno isušuje jer se vlaga prosto ispari iz vaše kože.

Stručnjaci preporučuju hidrataciju hijaluronskom kiselinom u vidu kreme ili gela.

Isprobajte biljne kreme za lice

Serum za suvu kožu sklonu bubuljicama

 

Naučili smo već da je serum uvek vid dodatne nege. Ovo je korak koji uključujemo za rešavanje specifičnog problema. Vaš problem je ovde suvo lice sklono bubuljicama. Takvom licu je potrebna dodatna hidratacija, a da to ne bude masan preparat koji će zapušiti pore. Hidratantni serum je odlično rešenje.

Potražite one koji pre svega sadrže hijaluronsku kiselinu kao sjajan “mamac” za vlagu. Glicerin je isto poželjan sastojak. Tu su još i niacinamid i ceramidi koji umiruju upaljenu kožu i pomažu da se ponovo uspostavi njena zaštitna barijera.

Sunscreen/(zaštita od sunca)

 

Osobe sa suvom kožom sklonom bubuljicama posebno moraju voditi računa da je njihovo lice uvek zaštićeno od UV zraka. Krema za lice za sunčanje je najbolji zaštitnik mada ni kreme za lice sa ugrađenim SPF odlično rade svoj posao. Prve bi valjalo da imate tokom sunčanja, letovanja i dužeg izlaganja jačem suncu. Za svakodnevne aktivnosti van sezone jakog sunca dobra krema sa jakim zaštitnim faktorom može biti sasvim dovoljna.

Ovo je važno i kao preventiva postinflamatornih hiperpigmentacija koje nastaju na mestu bubuljica. Osobe sa tamnim tenom dobijaju ih u vidu tamnih fleka dok one svetle puti dobijaju crvene mrlje na licu. I hiperpigmentacije su izraženije na suvoj koži ica.

Godišnja doba i nega

 

Svako lice pa i ono suvo i sklono bubuljicama ima drugačije potrebe tokom letnjih meseci u odnosu na zimsko, hladno vreme.

Najbolje je da razgovarate sa svojim dermatologom. Lekari nas odavno savetuju da ne kupujemo preparate samo zato što su oni popularni u određenom trenutku. Oni nakon temeljnog ispitivanja stanja kože određuju medicinsku terapiju ili samo predlože određene proizvode ili sastojke koji bi vam mogli biti od koristi.

Zimi će vam svakako biti teže da održite optimalnu vlažnost suve kože sklone bubuljicama. Najčešće instinktivno posežemo za vrlo masnim teškim proizvodima u nadi da ćemo tako rešiti problem.

Jedno veliko „ne“ za vas koji ste skloni bubuljicama. Teške kreme zapušavaju pore pojačavajući mogućnost upalnih procesa na koži.

Kako se rešiti bubuljica na suvoj koži

 

Salicilna kiselina je sjajna za tretman akni i bubuljica. Međutim, oprezno ako vam je koža suva jer ona može dodatno da je isuši. Pogotovo na početku korišćenja.

 

suva koža sklona aknama

 

Imajte na umu da je suvoća kože uobičajena pojava pri korišćenju retinola. Ovo se dešava jer retinol slabi međućelijske veze na površini kože. Dobra vest je da ga se ne morate u potpunosti odreći. Potrebno je samo da proredite primenu. Ukoliko ste kremu sa retinolom nanosili svakoga dana sada je koristite svaki drugi dan.

Da sumiramo. Vaša koža je suva, sklona bubuljicama? Jako loše na nju deluju deterdženti, veštački mirisi, komedogena kozmetika. I preparati za tretman bubuljica je dodatno isušuju.

Koji je onda pravi put?

Odgovor bih mogla spakovati u 3 reči: prirodno, nežno, svakodnevno.

 • Prirodno se odnosi na izbor preparata za negu. Prirodni preparati za negu lica su bez agresivnih hemikalija, sadrže dobre i korisne lekovite biljne ekstrakte. Od njih dobijaju bioaktivnu snagu i božanstven miris. U njih su ugrađene prirodne protivupalne komponente.

Danas je prirodna kozmetika sve dostupnija. U njihovim kolekcijama ćete naći sve što vam je neophodno. Prirodni losioni i gelovi za tretman bubuljica ne isušuju dodatno kožu.

Prirodne kreme za lice neguju blago a efikasno, nekomedogene su i sigurno ćete naći jednu takvu koja će odgovoriti na sve vaše potrebe.

 • Nežno se odnosi na brižljivo postupanje sa svojim licem. Na primer i vašem licu je itekako potreban piling. Na površini suve kože je daleko više mrtvih ćelija. Morate ih redovno uklanjati kako ne bi zapušile pore i kako vaš ten ne bi izgledao sivo i beživotno.

Piling mora biti dovoljno efikasan a opet nežan za kožu. Isprobajte prirodne pilinge na bazi voća ili potražite gotov proizvod koji je namenjen osetljivoj koži.

Izbegavajte tešku šminku svaki dan. Birajte puder za suvu kožu lica. Hidrirajte organizam iznutra ispijanjem dovoljne količine vode svakoga dana. Boravite na svežem vazduhu što više. Hranite se zdravo.

 • Svakodnevno, kao što sama reč kaže, nema preskakanja. Ovo važi za svaki tip kože a za vas dva puta podvlačim. Ne smete nikada zanoćiti neočišćenje kože i bez dobre hidratacija pred spavanje. Ne smete ujutru preskočiti korake jutarnje nege lica.

Iz svakog tipa kože moguće je izvući maksimum. Razliku čine male stvari koje obično staju u 15 minuta vašeg vremena i nekoliko dobrih proizvoda.

Kozmetika za suvu kožu sklonu bubuljicama

 

Mnogi uobičajeni sastojci protiv akni i bubuljica izazivaju suvoću i to je jedan od glavnih razloga zašto ljudi odustaju od lečenja. „Više nije uvek bolje“ kada je u pitanju koncentracija aktivnih sastojaka u proizvodima za negu kože protiv akni. Na primer, studija koja je upoređivala efikasnost 2,5%, 5% i 10% benzoil peroksidnog gela otkrila je da koncentracija od 2,5% obezbeđuje slično smanjenje bubljica i akni kao 5% i 10%, ali sa znatno manje ljuštenja, crvenila i iritacije od 10% benzoil peroksida.

Ovo ne važi za prirodne preparate. Aktivne materije uzete iz prirode gađaju problem tačno u metu, a ne isušuju kožu.

Na primer, ekstrakt kore primorskog bora deluje antioksidativno i čuva vlažnost kože. Ekstrakt semena biljke tamarinda umiruje kožu, čuva elastičnost i opet čuva vlagu u koži. Čajno drvo uklanja višak sebuma, deluje antibakterijski. Alantoin i aloja vera su prijatelji suve kože jer je umiruju i čuvaju joj vlagu.

Negujte svoje lice sklono bubuljicama preparatima koji sadrže neki od ovih ekstrakata.

Ceramidi su vitalna komponetnta za zdravu zaštitnu barijeru kože. Krema sa ceramidima može biti jako korisna za osobe suve kože sklone bubuljicama. Istraživanja su pokazala da oslabljena barijera doprinosi nastanku istih.

Sva vaša kozmetika treba da bude blaga, hidrirajuća i nekomedogena.

Prirodna rešenja za suvu kožu sklonu aknama

 

Prirodni sastojci su uvek dovoljno blagi da ne narušavaju dodatno suvu kožu sklonu bubuljicama. Pokušajte sa maskama za lice koje istovremeno hidriraju i deluju protiv bubuljica.

Kao podsticaj vam nudim jedan recept.

Maska od meda banane i limuna

 

Pomešajte jednu zrelu bananu, kašiku meda i kašičicu soka od limuna.

Nanesite na očišćeno lice. Ostavite da deluje 15 minuta. Isperite mlakom vodom.

Svaki od sastojaka sadrži nutritijente koji su blagotvorni za suvu kožu sklonu bubuljicama.

 • Banana sadrži vitamin A i cink koji deluju protivupalno. Takođe u njoj ima i aminokiselina koje jačaju vezivno tkivo i čiste pore.
 • Med deluje kao ovlaživač i anti age sastojak. Bogat je antioksidantima.
 • Najzad, limunov sok sa svojom limunskom kiselinom radi kao hemijski piling uklanjajući mrtve ćelije uzriočnike zapušavanja pora. Sloj mrtvih ćelija na koži je uzrok i sive umorne kože.

Možete naučiti kako da napravite još  dobrih i blagotvornih maski protiv bubuljica.

Kozmetičiki tretmani za suvu kožu sklonu aknama

 

Kozmetičke procedure koje su najefikasnije na ovom tipu lica zavise od godina. Na primer, podmlađivanje ukoliko je reč o zreloj suvoj koži sklonoj bubuljicama, uspešno se izvodi mikroiglicama.

Ubrizgavanje hijaluronske kiseline i hemijski pilinzi su takođe za ovaj tip kože lica.

Oni vraćaju mladolikost i sjaj umornoj i posiveloj koži koja vapi za vlagom.

Kako sprečiti akne na suvoj koži?

 

Moguće je samo predanom negom i osluškivanjem potreba svoje kože.

Zadatak vam je da hidrirate, a ne zapušite pore.

Birajte prirodne proizvode lagane strukture koji imaju antibakterijsko svojstvo. To može biti krema za lice za suvu kožu na bazi meda, čajnog drveta i sličnih materija koje deluju antimikrobno i protivupalno. Povremena primena maski za čišćenje pora uz obazrivost da ne bude prejaka. Domaće maske za lice su dobar izbor za suvo lice jer ga neće dodatno isušiti.

Komplikovano, zar ne?

Ni najmanje verujte mi.

Uzmite sebi za saveznika prirodne preparate, budite strpljivi, posvećeni i temeljni.

Svaki trud se na kraju isplati. I vaše lice može biti besprekorno.

 

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *