akne u menopauzi
Bubuljice

Kako sprečiti akne u menopauzi?

Kako da sprečite akne u menopauzi? Zašto se javljaju ove bubuljice i koliko traju? Ima li rešenja, ili treba samo da čekate da prođu. Otkrijte!

Menopauza je sama po sebi ogroman udarac za organizam, a kada sa sobom donosi i bubuljice i akne, onda je još gore! Zato pročitajte ovaj tekst i saznajte kako da olakšate ovaj problem pojave bubuljica tokom ionako naporne menopauze!

Zašto nastaju akne u menopauzi?

 

Bubuljice u menopauzi su veoma česta pojava, kao i tokom puberteta, jer se tada u organizmu dešavaju velike i radikalne promene! Evo glavnih.

Hormoni

 

Prvi uzročnik ovog problema je upravo hormonska promena koja se dešava u organizmu tokom menopauze!

Specijalista ginekologije i akušarstva dr Račić je jednom rekao kako žene imaju u telu hormonsku osu koja se u toku puberteta ugiba i menja, a tokom menopauze se potpuno uvije. To je upravo slikoviti prikaz promene koja zadesi žensko telo tokom menopauze, jer se mnogi hormoni potpuno izgube i ugase, i time promene čitavu funkciju organizma.

To za sobom ostavlja posledice u vidu gojaznosti, dehidirane kože lica i tela, opadanja tonusa kože lica, preteranog mašćenja kože lica i bubuljice. Zato ove promene svrstavamo u hormonske akne kod odraslih.

Naravno, ne znači da pojava bubuljica znači i menopauzu. I druge hormonske promene su takođe okidač za njihovu pojavu, kao što je period pred menstruaciju, ali i sindrom policističnih jajnika.

Gojaznost

 

Gojaznost sama po sebi deluje na cirkulaciju i prokrvljenost perifernog dela kože, a samim tim i na limfni sistem koji rezultuje nakupljanjem toksina u koži. Tada se pojavljuju akne, otečeni i tamni podočnjaci i mnoge druge promene na koži lica u menopauzi.

Manjak vlage

 

Dehidracija  i suvoća lica dovodi do perutanja kože i većih naslaga mrtvih ćelija na licu čime se začepljuju pore i nastaju mitiseri i upaljene akne.

Višak sebuma

 

Preterana masnoća kože lica znači previše sebuma na licu koji takođe služi kao pogodno tlo za razvoj bubuljica i akni, pogotovo potkožnih bubuljica. Masna koža inače biva sklona pojavi bubuljica, ali u menopauzi se to podiže na sasvim novi nivo i akne postaju ružna svakodnevica!

Sve u svemu, istraživanja su pokazala da su žene koje su imale stalan problem sa aknama ili su ih imale dosta u pubertetu, kao i žene koje imaju višak androgenih hormona, imaju veći rizik od nastanaka akni u menopauzi.

Ipak, nije sve tako crno iako baš tako zvuči, jer postoje načini da se ove pojave umanje i reše, i zato nastavite da čitate tekst!

Menopauzalne akne na bradi?

 

Menopauzalne akne koje se najčešće formiraju na bradi prirpadaju grupi hormonskih bubuljica i akni!

Razlog zašto se ispoljavaju na bradi najčešće, nije poznat, ali zna se da je uzrok testosteron, koji je sada slobodan hormon, jer nema svoju potiruću stranu estrogen. Estrogen je hormon koji je najaktivniji u ženskom telu, a u toku menopauze drastično opada, nekada se i potpuno gubi! On u ženskom organizmu smanjuje delovanje testosterona koji može uzrokovati maljavost kod žena, aknoznu kožu kao i fleke na koži lica i druge probleme.

U toku menopauze i nakon nje, progesteron ostaje u telu u nekom optimalnom broju, dok se estrogen povlači i gubi, ali sam progesteron ne može da deluje na testosteron koji se u toku menopauze ne umanjuje. Zato se pojavljuju akne na bradi koje mogu biti sitne crvene, epizodalne akne, cistične i bolne akne, potkožne bubuljice i neizostavni mitiseri.

Cistične menopauzalne akne

 

Cistične akne su čest problem i najčešće se pojavljuju u predelu brade i ivice nosa. Karakteristične su po bolnim otocima, crvenilu i gnojnom vrhu. 

Vrlo su nezgodne za tretiranje, ali dobar gel za bubuljice može da ih trenutno umiri i da deluje na njihovo povlačenje.

Takođe pomažu oblozi, hladni i sa nekim jakim losionom koji će delovati na njihov uzrok.

Ipak treba posetiti lekara ako su one česte i velike poput čireva na koži lica jer se uzrok možda krije i u poremećaju štitne žlezde!

Epizodalne akne u menopauzi

 

Ove akne su karakteristične upravo po epizodalnom pojavljivanju, dakle određenim danima u mesecu. Mogu biti sitne i crvene na bradi i čelu, ili veće i upaljene bubuljice.

bubuljice u menopauzi

 

Za njih je potrebno malo korigovati ishranu, izbaciti slatko i so, i naravno dobra nega i čišćenje lica nekim dobrim preparatom za akne i bubuljice na prirodnoj bazi!

Bubuljice i akne su veliki problem na licu kada god da se pojave, bilo to mlađe doba ili u menopauzi! Jovana je dobro upoznata sa tim problemom, jer su je svaki dan dočekivale nove i bolne bubuljice na licu. Probala je baš svašta ali ništa nije imalo uspeha! Očaju koji je proživljavala je ubrzo došao kraj kada je otkrila jedno fenomenalno rešenje za bubuljice i to u vidu proizvoda na biljnoj bazi! Ona je je sada presrećna jer je njeno lice čisto i bez akni i bubuljica i ružnih mitisera! Ako i vi muku mučite sa aknama, bilo u menopauzi ili mlađem dobu, obavezno kliknite na link jer možda i vama preporodi lice: https://lepolice.com/bubuljice-su-bile-uporne-ali-ima-resenja/

Koliko traju akne u menopauzi?

 

Menopauzalne bubuljice su vrlo specifične jer nekima ne moraju uopšte da se pojave, a kod nekih se pojave još u premenupauzalnom preiodu i traju i dugo nakon menopauze!

Zato se ne može odrediti tačno vreme njihovog trajanja, ali se svakako može preduzeti nešto da se one smanje i da brže prolaze.

  • Prvo se uvek treba pobrinuti da još u mlađem dobu nega lica bude dobra i temeljna bogata hidratcijom i potrebnim nutrijentima da koža bude zdrava. To će sprečiti kasnije probleme u toku menopauze u vidu akni, pojačanih bora i rapidnog starenja!
  • Zatim je važno da izaberete dobru i proverenu kremu za bubuljice koji pomaže da se one smire, umanje i brže zarastu, kao i losion za bubuljice koji će temeljno očistiti kožu i sprečiti pojavu novih akni!

Ako usmerite malo više pažnje prema svojoj koži u toku menopauze ona će vam biti zahvalna i sprečićete pojavu mnogih problema pa i menopauzalnih akni i skratićete vreme njihovog trajanja!

Kako se rešiti akni u menopauzi?

 

Dođosmo do onog dela koji vas sve zanima: kako se rešiti menopauzalnih akni?

One su posebna kategorija i treba im prići na pravi način, jer ipak je u pitanju delikatno razdoblje u životu žene, i svako tretiranje kože može imati mnoge neočekivane reakcije!

Za tretiranje akni u toku menopauze najčešće se preporučuju hormonske terapije, topikalni preparati i tretmani kao i oralni suplementi.

Hormonske terapije menopauzalnih akni

 

Hormonska terapija je zapravo veoma česta u tretiranju menopauzalnih promena, pa tako i akni koje se javljaju u tom periodu života.

Mišljenja o ovoj terapiji su podeljena jer neki tvrde da čini više štete nego koristi i ide protiv prirodnog toka razvoja tela.

Ipak, hormonska terapija podrazumeva oplemenjivanje tela novim zalihama estrogena i dopunama progesterona, tretiranjem i stimulisanjem rada tiroide i nadbubrežnih žlezda koje luče hormone. To dalje izaziva smanjenje neprijatnih pojava menopauze poput valunga, drhtavica, vrtoglavica i akni i propadanja kvaliteta kože i kose kod žena!

Svakako pre ovakvih terapija se dobro informišite i obavezno slušajte savete lekara!

Topikalni preparati za negu menopauzalnih akni

 

Što se kremica, gelova i ostalih topikalnih preparata tiče , stvari su malo komplikovane na prvi pogled, jer je većina proizvoda ovog tipa namenjena mladoj koži adolescenata.

Ipak najčešće primenjivani su preparati na prirodnoj bazi koji direktno utiču na bubuljice i to u dubini kože. To su dobri gelovi i losioni za bubuljice koji imaju puno aktivnih sastojaka na bazi biljnih ulja za bubuljice i dodataka vitamina B ili alantoina koji će delovati na ćelijskom nivou! Najbolji preparat ovog tipa je Aknolin.

Zatim su tu preparati koji sadrže retinol. Pored toga što mogu smanjiti bubuljice, mogu i da utiču na bore jer su česti element anti age preparata! Oni su deo sastava vitamina A pa mogu i dodatno negovati kožu lica.

Ako su problem zapušene pore, višak masnoće i bakterije, biće potrebna neka antibiotska terapija.

Oralni lekovi i suplementi za akne u menopauzi

 

Jedni od najpoznatijih lekova koji se koriste za tretiranje promena koje sa sobom donosi menopauza su kapsule biljnog porekla, kao na primer kapsule ulja žutog noćurka. Ovakvi lekovi imaju potpuno prirodnu bazu, sastoje se od mešavine biljnih ekstrakata i ulja i kao takvi deluju na hormonalne kao i na fizičke promene pri menopauzi.

Nije dokazano da deluju na akne u menopauzi, ali deluju na poboljšanje kvaliteta kože lica, pa to malo popravlja situaciju!

Postoje i neke vrste lekova koji sadrže retinoide i mogu da pomognu u tretiranju menopauzalnih tegoba i akni, ali se oni retko prepisuju i mogu imati puno negativnih efekata.

Tu su i hormonske terapije koje sadrže estrogen, da bi ga nadomestile u organizmu, međutim ni one nemaju neke veće efekte na kožu već više na smanjenje valunga koji su karakteristični za menopauzu.

Pre upotrebe ovakvih dodataka ishrani, obavezno konsultujte lekara koji će dati svoj stručan savet!

I za bolje rezultate odnosno za kožu bez menopauzalnih akni slobodno koristite isto potpuno prirodne preparate za čišćenje lica i negu aknozne kože!

Kako sprečiti akne u menopauzi da se pojave?

 

Već smo spomenuli više puta da je prevencija pola zdravlja, pa tako i u ovom slučaju menopauzalnih akni, preventivna nega u mlađem dobu može kud i kamo smanjiti i sprečiti pojavu akni u menopauzi.

Pravilna nega u mlađem dobu podrazumeva redovno i dubinsko čišćenje lica, pilinzi i tretiranja lica od strane profesionalaca makar jednom mesečno! Zatim dobra i svakodnevna hidratacija kože lica!

Pravilna ishrana i puno tečnosti takođe smanjuju šanse da se pojave bubuljice i akne u menopauzi!

Od dodatnih stvari koje možete učiniti i to kod svoje kuće tu su :

Ulje čajevca pomaže

 

Ako se akne u menopauzi ipak pojave možete ih tretirati uljem čajevca! To je jako ulje ali je izuzetnih dejstava na kožu lica, ali ako ga razblažite i koristite prema uputstvu ono može pomoći.

Samo par kapi ili razblaženi losion od ulja čajevca može da se nanosi na kožu svaki drugi dan i da umiri bubuljice, smanji crvenilo i otok, a ima i antiseptička dejstva pa čisti kožu temeljno.

Zeleni čaj za menopauzalne akne

 

Zeleni čaj je jak antioksidans i može pomoći koži lica da se lakše bori protiv menopauzalnih akni! Možete ga piti redovno, jer on deluje umirujuće na čitav organizam, a možete i od njega napraviti oblog za bubuljice.

Natopite neku pamučnu tkaninu ili tupfere i nanesite na deo lica zahvaćen menopauzalnim aknama.

Ili ako vam je to sve previše pipavo, prosto se umivajte zelenim čajem!

Kiseline za lice kao rešenje

 

U menopauzi koža lica je specifična i trpi mnoge promene. Ono što joj može pomoći u borbi sa aknama i bubuljicama koje se tada javljaju jesu specijalne kreme i preparati koje sadrže kiseline za lice. Ili neki hemijski piling koji je na bazi kiselina.

Najbolje za problem menopauzalnih akni su AHA kiseline ili alfa hidroksi kiseline!

One rade i kao eksfolijant i kao regenerator ćelija kože u isto vreme, pa ljušte nepotrebne slojeve kože i regenerišu nove! Čiste pore, pospešuju zarastanje bubuljica i neguju lice tokom menopauze!

Možete uvek napraviti i neku domaću masku ili losion za bubuljice u toku menopauze, a evo primera:

Maska za menopauzalne bubuljice

 

Potrebno vam je:

  • Kesica sode bikarbone
  • kašika zelenog čaja
  • kašika meda
  • kašika mleka

Ova maska je malo ređe strukture pa je možete nanositi u više slojeva četkom. Trebala bi da ostane na licu i deluje oko 15 minuta, a zatim je možete isprati mlakom vodom!

 

maska za menopauzalne akne

 

Ova maska deluje i na akne i na fleke na licu koje mogu biti još jedna pojava u toku menopauze!

Zeleni čaj čisti i umiruje akne i bubuljice, med hrani kožu i pomaže ćelijama da se regenerišu!Soda bikarbona i mleko deluju kao piling i skidaju sa kože nečistoće otpušavajući pore.

Svi sastojci u kombinaciji mogu uticati povoljno na kožu lica i menopauzalne bubuljice!

Losion za bubuljice

 

Za ovaj losion vam je potrebno:

  • deset kapi ulja čajevca
  • deset kapi ekstrakta aloe vere
  • kokosovo ulje (ili bademovo ukoliko imate masnu kožu)

U 1 dl kokosovog ulja koje je za suvu i osetljivu kožu, ili bademovog ukoliko je vaš tip kože masna koža, dodajte ostale elemente i dobro promućkajte!

Ovaj losion držite u frižideru i koristite po potrebi ali ne više od dva puta nedeljno!

Svi ovi elementi zajedno rade u službi čiste kože, oslobađaju je od toksina i štetnih čestica i neguju je dubinski. Aloe vera će delotvorno hraniti kožu i oporaviti je, čajevac deluje direktno na upale i crvenilo od bubuljica a osnovno ulje je tu da pomogne koži da izgleda sjajno i sveže!

Naravno treba imati na umu da su ovo samo pomoćna sredstva koja mogu ali i ne moraju imati poboljšavajući efekat na menopauzalne akne! Zato uvek pri ruci imajte dobar preparat koji pomaže koži da izađe na kraj sa bubuljicama i zauvek ih eliminiše!

Menopauza jeste veliki udarac za organizam sačinjen od raznih promena koje preokrenu život žene za 180 stepeni. Ali te promene mogu biti ublažene i sanirane uz prave savete i dobre preparate! Isto važi i za akne u menopauzi – malo nege i malo upornosti brzo će dati dobre rezultate!

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *