AHA kiseline za lice
Nega kože

Upoznajte AHA kiseline za lice

AHA kiseline za lice uklanjaju nepravilnosti na licu poput gumice. Ukoliko vam je ovo potrebno, saznajte šta su i na koje sve načine ih možete primeniti. 

Malo je kozmetičkih preparata koji su toliko dobri za kožu kao aha kiseline za lice. Ako još uvek ne znate o čemu se radi, morate se pod hitno informisati. 

Šta su AHA kiseline?

 

AHA kiseline su zapravo voćne kiseline za lice o kojima smo već pisali. Puno vitamina, mineralnih materija i korisnih sastojaka je tu, pa je je red da se što pre upoznate sa njima. 

Jedan od razloga zašto bi trebalo da im pružite šansu je činjenica da se radi o prirodnim preparatima. Dakle, kada pričamo o aha kiselinama, nema mesta za priču o štetnim sastojcima u kozmetici. Od njih možete imati samo koristi, po uslovom da ih na pravi način koristite.

Vrste AHA kiselina za lice

 

Pored voćnih kiselina ( jabučna, limunska, vinska)   u ove kiseline spadaju i: 

Sve one deluju tako što koži pružaju hemijski piling.

O čemu je tačno reč?

Alfa hidroksi kiseline za lice i njihova uloga?

 

Ako vam treba sredstvo koje će da obriše staru, ispucalu kožu sa lica, onda su AHA kiseline pravi izbor. Posebno se preporučuju osobama sa suvim tipom kože lica, mada koristi od njih mogu imati i oni sa nešto masnijom kožom. Ukoliko vas muči nešto veća količina sebuma, AHA kiseline mogu da pomognu da se koža očisti i ponovo uspostavi narušena ravnoteža. 

One deluju tako što ljušte površinski sloj kože i ostavljaju za sobom mladu, neoštećenu kožu.

Za šta se još koriste alfa hidroksiline kiseline za lice? 

 

Ove kiseline zaista imaju ogromnu upotrebu u kozmetici, jer pokrivaju širok spektar problema na koži lica. Mogu se koristiti za čišćenje kože, jer deluju poput pilinga.

Osim što sprečavaju bubuljice, jer održavaju kožu čistom i glatkom, imaju dejstvo i na ožiljke i fleke. Deluju tako što ih postepeno brišu i na taj način umanjuju. 

Ublažavaju gotovo sve nepravilnosti na koži, uključujući i površinske linije i bore.To je zato što prodiru u površinski sloj kože i utiču na brži protok krvi. Poboljšavanjem cirkulacije kože, ubrzava se protok krvi i hranljivih materija koje su od velike važnosti za njen celokupan izgled. Prvenstveno utiču na elastin i kolagen u koži, što je ključno kod podmlađivanja kože. 

U to se uverila i Lile, koja je imala opuštenu kožu lica i izražene bore. Pomišljala je da nikada neće imati lepu i zategnutu kožu kao nekada, dok nije pronašla svoju ličnu formulu za uspeh kada je nega u pitanju. Rešila je problem bora i staračkih pega istovremeno. O čemu je tačno reč, možete pročitati klikom na sledeći link: https://lepolice.com/dobila-sam-bitku-sa-borama/.

Tretman AHA kiselinama ili proizvode koji ih sadrže možete probati i pre nanošenja namenskih preparata, jer oni poboljšavaju iskorišćenost svih drugih kozmetičkih preparata. Ukoliko patite od nekih vrsta bubuljica, AHA kiseline i tu mogu da pomognu.

AHA kiseline i komedoni

 

Piling glikolnom kiselinom za lice se najčešće preporučuje osobama koje imaju potkožne bubuljice. Jedan od proverenih načina da one konačno izbiju na površinu je da tretirate lice kiselinama. Po kom principu one rade?

One ljušte sloj po sloj mrtvih ćelija kože i na taj način oslobađaju bubuljice koje su zatvorene.

Upravo je to slučaj sa komedonima, jer su oni malo dublje u koži. Jedini način da dopremo do njih je putem eksfolijacije lica, a za to su aha kiseline idealne. Tek kada zatvorena bubuljica izbije na površinu, pristupa se njenom otvaraju i ceđenju. To je onaj trenutak kada većina od nas proceni da je bubuljica sazrela.

AHA kiseline za ožiljke

 

Kod ljudi koji pate od ožiljaka i fleka na koži, AHAkiseline se posebno preporučuju. One zaista mogu da ublaže izražene ožiljke i da ujednače kožu lica. Istina je da nećete preko noći dobiti savršeo glatku i nežnu kožu, ali kroz nekoliko tretmana se može primetiti boljitak. 

Evo korisnog saveta za sve one koji se bore sa rošavim licem. Ne dozvolite da se zbog ožiljaka i rupica od akni osećate loše. Pokušajte da rešite problem hemijskim pilingom lica, a ako on ne da zadovoljavajuće rezultate, krenite dalje. Ima mnogo načina da dođete do čiste i glatke kože! 

Uklanjanje pigmentacije AHA kiselinama

 

Kada se pomenu ove kiseline, većini je prva asocijacija ujednačen ten. To je zato što je tretman AHA kiselinama moćno oružje u borbi za savršen ten. Istina je i da se dame najčešće odlučuju za ovaj tretman u jesen, nakon odmora i letnje sezone.

Neke praktikuju da odrade tretman na proleće, ali o tome će biti nešto više reči malo kasnije.

Važno je da znate da ukoliko imate tamnu, zadebljalu kožu sa izraženim hiperpigmetacijama na licu, jedan od načina da drastično poboljšate izgled svog lica je da odete na jedan ovakav tretman. Ne samo da ćete obrisati fleke, već će se i sitne bore povući.

AHA kiseline za bore

 

Zdrava koža je lepa i zategnuta, a aha kiseline nam upravo to i pružaju. Uz povremeno čišćenje kože na ovaj način, lice je dovoljno stimulisano da se sopstvenim mehanizmima izbori sa posledicama starenja. To u prevodu znači da prve bore nikako ne bi trebalo da vam predstavljaju problem, jer i uz ovako neagresivne tretmane, one mogu biti rešene. Sa nekim izraženim, dubokim borama, situacija je malo drugačija.

Koristi od ovog tretmana bukvalno imaju svi, kako mlađi, tako i stariji. Koja količina kiselina će biti upotrebljena, zavisi dosta od problema sa kojim se suočavate, ali i od godina. Za ublažavanje bora i staračkih pega, koriste se nešto jače koncentracije, dok na mladoj koži nema potrebe za tim.

Kako se koriste AHA kiseline za lice?

 

Možete ih koristiti u kućnim uslovima, mada se za upečatljive rezultate preporučuje serija tretmana u kozmetičkom salonu.

 

AHA kiseline upotreba

 

Od proizvoda, na raspolaganju su nam razne kreme, losioni, maske za lice, koje u sebi sadrže različite koncentracije ovih kiselina. Obično su u pitanju proizvod koji kombinuju glikolnu i neka od voćnih kiselina. 

Krema sa AHA kiselinama

 

Kreme sa nešto nižom koncentracijom AHA kiselina se preporučuju za uklanjanje prvih znakova starenja. To mogu biti pliće bore, ali i prve promene u boji kože. Preporučuje se njihova redovna primena, bar dva puta dnevno. Rezultati se mogu očekivati kroz dve nedelje redovne primene, a to je podmlađen izgled lica i nešto zategnutija koža. 

Losion sa AHA kiselinama

 

On se preporučuje kao dopunsko sredstvo za negu kože sklone bubuljicama i pigmentnim promenama. Koristi se za uspostavljanje normalne Ph vrednosti kože i osvežavanje kože lica. Ukoliko su vaš problem bubuljice, AHA kiseline ih isušuju i potpomažu njihovo zarastanje. Kod promenama u boji kože, one pospešuju ljuštenje mrtvih slojeva kože, što može osloboditi zdrave ćelije i za vrlo kratak vremenski period drastično poboljšati njen izgled. 

Maska za lice sa AHA kiselinama

 

Maske za lice su uvek dobar izbor, jer trenutno osvežavaju kožu lica. Ukoliko sadrže aha kiseline, efekat je još bolji. Odlično su rešenje ukoliko u kratkom vremenskom periodu treba izgledati dobro, jer daju brze rezultate. Već nakon prvog nanošenja, koža lica je nežnija i glatkija na dodir. Što je još važnije, nakon ove maske, koža je savršeno pripremljena za nanošenje drugih kozmetičkih preparata, uključujući i šminku. 

Da biste izgledali dobro, ne morate uopšte da koristite kupovne maske sa AHA kiselinama. Dovoljno je da u namirnicama koje imate u kuhinji, iskoristite one koje u sebi sadrže voćne kiseline. I ne samo voćne! Ove kiseline su svuda oko nas, u namirnicama koje svako od nas ima u kuhinji. 

Praktično rešenje može da bude npr. mlečna kiselina iz jogurta ili mleka, jedna od poznatijih aha kiselina. 

Serumi sa AHA kiselinama

 

Serumi za lice su sve popularniji i najčešće je u pitanju koncentrovan preparat koji je baziran samo na jednom ili dva sastojka. U nastavku ćemo nabrojati neke najpopularnije kada su ove kiseline u pitanju.

  • Balea piling za lice sa AHA kiselinama i niacinamidom
  • Revox B77 serum sa 30% AHA kiselina
  • The Ordirnary serum sa 30% AHA i 2% BHA
  • Revolution noćni serum sa 5% mlečne kiseline i hijaluroskom kiselinom

AHA kiseline za kućnu upotrebu

 

Danas vam ipak predstavljamo izuzetno delotvornu masku sa limunom i medom. Limun za lice daje sjajne rezultate, a to je upravo zbog jedne od najpoznatijih aha kiselina – limunske kiseline. Možda vam ovaj predlog zazvuči previše agresivno ili možda kiselo, ali rezultati neće izostati. 

Umešajte u jednu kašiku meda, jednu kašičicu limunovog soka i ovom mešavinom istapkajte kožu lica. Ostavite da deluje nekih dvadesetak minuta, pa isperite. Ukoliko osetite peckanje kože, možete dodati još malo meda i razbilažiti samu smesu po svojoj meri. Ukoliko primetite crvenilo kože, prestanite sa upotrebom ove maske. 

Ukoliko iskusite negativna dejstva voćnih kiselina kod kuće, možda je praktičnije da svoje poverenje proverite profesionalcu i odete na pravi kozmetički tretman. On ipak daje najbolje rezultate. 

Tretmani AHA kiselinama

 

Za uklanjanje izraženih ožiljaka od akni, fleka ili dubokih bora, ovaj tretman čini čuda. Kao prvo, ovo je jedna potpuno prirodna i nehiruška metoda, pa je zbog toga naročito popularna. Žene koje su protiv bockanja, botoksa lica ili hijaluronskih filtera, odlučuju se za ovaj tretman osvežavanja kože. 

Čišćenjem površinskog sloja odgovarajućom koncentracijom AHA kiselina, ostaje meka, glatka i vidno podmlađena koža.

Nasuprot mišljenju da je samo mehanički piling lica ono pravo, dermatolozi i kozmetičari će vam reći da je hemijski piling daleko bezbednija i bolja varijanta. 

Piling za lice sa AHA kiselinama

 

Istina je da upravo ove kiseline doslovno brišu površinski sloj kože, bez bojazni od oštećenja. Ovo sve važi pod uslovom da ste u rukama pravog profesionalaca koji zna svoj posao i koristi pravilnu koncentraciju lekovitih sastojaka. 

Retko se dešava da iz kozmetičke ordinacije izađete nezadovoljni ili ne daj bože spaljeno lica, poput Samante iz čuvene serije Seks i grad. Ako ste dobro zapamtile ovu scenu, verovatno se pitate:

Da li su AHA kiseline štetne za lice? 

 

Česta primena ovih kiselina za lice nije štetna za kožu, pod uslovom da je sve dozirano i prilagođeno vašem tipu kože lica. Šta više, savetuje se njihova primena više puta u toku meseca kako bi se uklonili svi mrtvi slojevi kože i druge nepravilnosti na licu. 

Savetuje se da se tretira masnija koža, kako bi se uklonio višak sebuma i očistile pore. Dehidrirana koža nije indikacija za ovaj tretman, tako da ga treba izbegavati.

Neka istraživanja kažu da tretman aha kiselinama smanjuje otpornost kože za nekih 50%.

Dok koža lica ponovo ne ojača, ne bi je trebalo izlagati dodatnom stresu. Svako ko ima problema sa osetljivom kožom, sklonom alergijama treba dobro da razmisli da li je ovaj tretman za njega. 

Takođe, da bi tretman voćnim kiselinama bio uspešan, treba izbegavati visoke temperature i UV zračenja, da ne bi došlo do alergijske reakcije. Koža je nakon tretmana izuzetno osetljiva, te svaki vid oštećenja može da napravi ogromnu štetu. Zaboravite na sunčanje i boravak u solarijumu odmah nakon ovog tretmana. 

Kada početi sa AHA kiselinama za lice? 

 

Idealan period u godini su jesen i proleće.

Zašto? Zato što je koži potreban oporavak nakon leta i zime. Za vreme godišnjih odmora, nakon letovanja, koža je drastično isušena, ali i sklona pigmentnim promenama. Treba je adekvatno oporaviti. Aha kiseline su idealne, jer će skinuti sve nepotrebno, a ostaviti zdravu kožu na površini. 

AHA kiseline za kožu

Potpuno ista situacija je i nakon zimskog perioda. Boravak u toplim, zagrejanim prostorijama isušuje kožu i ostavlja je zadebljalom, grubom i ispucalom. Proleće je idealno doba da se izvrši temeljno čišćenje kože. 

Žene imaju običaj da tretman AHA kiselinama odrade zimi, jer tada nema bojazni da će biti nekih neželjenih efekata. Koži koja je tretirana kiselinama izrazito smeta Sunce. Nakon tretmana, važno je koristiti kreme sa zaštitnim faktorom. Zimi je takođe visok nivo UV zračenja, iako to često zaboravljamo. Koristite minimum faktor 25 da biste zaštitili kožu. 

Kada se ukloni površinski sloj, koža koja ostaje je mlada i veoma osetljiva, jako podložna crvenilu, koju obavezno treba tretirati nekim blagim, prirodnim sredstvom.

Osim pantenol kreme, proizvod koji može da vam pomogne je i ružina vodica. 

Ružina vodica nakon tretmana AHA kiselinama

 

Možda u našoj kulturi zapostavljena, ružina vodica je odlična stvar za kožu lica. U istočnoj kulturi je npr. vrlo popularna, a ima podataka da je još čuvena Kleopatra, najpoznatija egipatska kraljica koristila. 

Iako ovaj preparat mami svojim neodoljivim mirisom, istina je da ima brojne prednosti za kožu lica. Preporučuje se za kožu koja je prošla kroz neki vid oštećenja, što tretman aha kiselinama svakako jeste. Ublažava crvenilo i druge nepravilnosti na koži, a može pomoći i kod ekcema. 

Odlično je dezinfekciono sredstvo, te ukoliko primenite ružinu vodicu nakon voćnih kiselina, možete se osigurati da neće doći do zapaljenja i infekcija na koži.

Bez obzira na sve mere opreza, od tretmana aha kiselinama ne bi trebalo odustajati. 

Svako ko ih je probao tvrdi da su jako efikasne, o čemu će biti reči nešto kasnije. Rezultata ima, što je vrlo važno. One uspešno rešavaju brojne nepravilnosti na koži, a ono što je za sve dame podjednako važno jeste da im je i cena jako pristupačna. 

Gde kupiti i cena? 

 

AHA kiseline su zaista jedan veoma rasprostranjeni proizvod koji se može naći u svakom većem trgovinskom lancu parfimerija, imaju ga bolje snabdevene apoteke, drogerije i veći tržni centri. 

U principu, kompletan tretman pilinga imaju kozmetičari koji obavljaju ovaj posao, tako da ako se odlučite za profesionalnu ruku, ne morate brinuti o kupovini. 

Cena jeste ono što nezvanično određuje kvalitet jednog proizvoda, ali nije u svakom momentu baš merodavni pokazatelj. 

Za tretman voćnim kiselinama, otprilike bi trebalo izdvojiti za 6 tretmana sumu novca koja nije veća od 6000 dinara. 

Iskustva sa AHA kiselinama

 

Puno je reči hvale za ovaj tretman kože i do sada nismo naišli na negativna iskustva. Osim male bojazni da ne dođe do crvenila, žena nemaju drugih dilema kada su u pitanju AHA kiseline.

Ove prirodne kiseline za lice su dugo godina zaštitni znak mnogih poznatih i uspešnih, a negovanih žena.

Mnoge od njih vam ovu tajnu neće otkriti. 

Ukoliko vam ipak zvuče agresivno, svoje poverenje uvek možete poveriti i drugim podjednako dobrim, takođe prirodnim preparatima. 

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *