rošavo lice
Bubuljice

Rošavo lice uz ove savete ponovo postaje ujednačeno i glatko!

Rošavo lice je neretko uspomena na pubertet i neuspešnu borbu sa aknama. Kako da učinite posledice na licu od bubuljica manje vidljivim i izborite se za lepu i glatku kožu, uprkos ožiljcima od bubuljica i rupicama od akni, otkrićemo vam za koji sekund.

Budimo iskreni, najbolje je da do pojave rošavog lica uopšte i ne dođe. Praksa pokazuje da i ovde važi ona deviza: Bolje je sprečiti, nego lečiti. Ipak, nekada do rupica od akni dođe, što greškom dermatologa ili kozmetičara, što vašom zaslugom. Najčešće su ožiljci od bubuljica posledica njihovog nestručnog tretmana. Ovde prvenstveno mislimo na ceđenje, što se nikako ne preporučuje ukoliko su cistične akne vaš problem. 

Puno se pitanja otvara pred nama, a jedno od njih je najvažnije i glasi: Ima li pomoći kod rošavog lica ili su sve nade izgubljene da ćete ponovo imati lepu i ravnu kožu lica na dodir? Ukoliko i vas muči ovo pitanje, ostanite do kraja sa nama, jer dobićete korisne savete kako da se izborite sa rošavim licem, ali pre svega i da prepoznate da li vaše lice spada u kategoriju ,,rošavog’’.

Kako izgleda rošavo lice i koji su simptomi?

 

Nekima je asocijacije na rošavo lice koža Gileta iz Električnog orgazma. Poslednjih godina se ne bi reklo da je tako, ali generacije koje ga se sećaju od ranije, pamte da je imao problematičnu kožu lica sa dosta ožiljaka od bubuljica. 

Rošavo lice možemo opisati kao kožu punu nepravilnosti i dubokih rupica od akni. Najčešća regija koja je zahvaćena su obrazi, mada se mogu javiti i na nosu, čelu ili bradi.

Obično su rupice vrlo koncentrisane, tj. uglavnom ih ima više. Složićete se da nimalo nisu privlačne i da dosta narušavaju izgled lica. Često predstavljaju mnogo veći psihološki problem, nego dermatološki, jer narušavaju samopouzdanje pojedinca i mogu uticati na to da se osoba povlači iz socijalnih situacija zbog stida.

Da u glavi imamo svest o tome koliko je rošava koža ružna, najverovatnije nikada ne bismo dirali bubuljice.

Ipak, to je najčešće jače od nas i u želji da problem sto pre rešimo, pravimo još veći. Istina je da su bubuljice često posledica eksperimentisanja na koži.

Zašto nastaje rošavo lice?

 

rošavo lice simptomi

 

Jedan od sigurnih načina da zaradite ožiljke i rošavo lice je da samostalno cedite akne.

Nestručno izvedeno ceđenje bubuljica, osim što može dovesti do infekcije, najčešće ostavlja tragove u vidu ožiljaka. Kao prvo, teško je u kućnim uslovima obezbediti sterilne uslove, dovoljno čiste ruke i dezinfikovanu kožu. Kao drugo, ima nečeg i u tehnici ceđenja. Postoji čitav protokol kako ,,prići“ bubuljici i bezbedno je ukloniti. Pod bezbedno, mislimo na najmanji mogući rizik za pojavu ožiljaka od bubuljica

Međutim, problem u dobrom delu slučajeva rošavog lica nije do pojedinca. Bubuljice nekada predstavljaju grešku druge osobe i to je samo po sebi veliki problem.

Pogrešno ili nestručno lečenje akni obično rezultira rošavom kožom.

To može biti lečenje neodgovarajućim kozmetičkim preparatom (pogrešno prepisanim lekom), ali i nepravilno odrađeni tretman kod kozmetičara. Rizik je naravno veći ukoliko se tretman obavi u neadekvatnim uslovima i naravno, nestručnim rukama. 

Da do ovoga ne bi dolazilo, uvek je bolje rešenje za svoje bubuljice najpre pomoć potražiti u što blažim preparatima. Prirodna kozmetika je tu neprikosnovena. Upotrebom prirodnih preparata, nema strahovanja za svoju kožu, jer je rizik od pojave neželjenih efekata minimalan.

Jovana je svoj problem sa bubuljicama rešila na ovaj način i izbegla trajne posledice na licu u vidu ožiljaka. Pronašla je prirodne preparate koji vraćaju kožu u balans i za neobično kratak vremenski period daju rezultate. Sada je oduševljena rezultatima i nesebično deli svoje iskustvo u nadi da će nekome pomoći. Ako želite da dobijete rezultate kao što je i ona, brzo kliknite na: https://lepolice.com/bubuljice-su-bile-uporne-ali-ima-resenja/

Kako se rešiti rošavosti lica? 

 

Većina ljudi je nestrpljiva da se reši svojih ožiljaka, nesvesna da bi se prvo trebalo rešiti svih preostalih bubuljica. Zato je osnova za rešavanje skoro svih problema na koži lica dobar losion za bubuljice. On savršeno čisti kožu i čuva je od nečistoća. Održavanje kože čistom i dezinfikovanom je ključno za brisanje bubuljica na licu. Tek tada se može pristupiti rešavanju ožiljaka. Do tada može biti samo kontra-efekta. 

U nekim slučajevima može da pomogne i krema da bi se ublažilo rošavo lice. 

Krema za rošavo lice

 

Ove formule su specijalno napravljene da bi podstakle ubrzanu regeneraciju kože i dosta se razlikuju od običnih krema za lice.

Osim što su dodatno obogaćene hijaluronskom kiselinom, ove kreme najčešće sadrže i nešto manji procenat voćnih kiselina za lice. Na duže staze, ove kreme mogu doneti rezultate.

Ukoliko su promene duboke, a ožiljci na prvi pogled značajno vidljivi, ne bi se trebalo uzdati samo u kremu. U pojedinim kozmetičkim tretmanima se koristi značajno veća količina kiselina za lice, pa i daju mnogo bolje rezultate. Tretiranje lica kod kuće može biti dopunska terapija. 

U nekim salonima se rošavo lice rešava injekcijama hijalurona, ali one nažalost ne daju trajne rezultate. Hijaluron unet na ovaj način se vrlo brzo troši.

Kao dopunsko sredstvo za tretiranje rošavog lica, dermatolozi često preporučuju i pantenol kremu. Da je pantenol za bubuljice dobar, već smo se uverili. Isto tako može dati značajne rezultate i u borbi za glatku i ujednačenu kožu. Ipak, razmišljajte o njemu takođe kao dopunskom sredstvu, jer samo pantenol neće učiniti čudo, već dodatno neguje i zateže kožu. 

Nije retkost da vam dermatolog preporuči i kremu sa retinolom. 

Retinolska krema za rošavo lice

 

Kreme sa retinolom su bez mnogo argumenata sklonjene u drugi plan, a sve zbog nekih neželjenih efekata koji se mogu pojaviti. Upravo je nešto jače dejstvo razlog za njihovo izbegavanje, ali to je ono što nam upravo treba. Treba nam krema sa jakim piling efektom, koja će izvući zdrave slojeve kože na površinu. Ipak, zaista treba biti oprezan kod upotrebe ove kreme, jer se izlaganje sunčevim zracima nikako ne preporučuje. Zato su ove kreme idealne za večernje nanošenje. 

Mi ne bismo bili to što jesmo da rešenje za rošavo lice ne potražimo u prirodi. Iako ne bi trebalo očekivati čudo i brisanje ožiljaka kao glumicom, postoje preparati koji mogu dati rezultate. Njihova pravilna kombinacija je ključna da biste napravili odlične maske za lice sa rošavom kožom. 

Maske za rošavo lice

 

Kao i uvek, preporučuje se upotreba nezamenljive sode bikarbone. Možete jednostavno napraviti pastu od soda bikarbona i vode, a možete toj kombinaciji pridodati i malo limunovog soka. Uskoro ćete saznati i zbog čega! 

Za sve je zaslužna njena zrnasta struktura. Ona savršeno čisti i pilinguje kožu, što može dati rezultate i ujednačiti kožu. Nećete zauvek reći zbogom svojim rupicama od akni, ali ćete ih redovnom primenom ublažiti. 

Dakle, umešati jednu kašičicu soda bikarbona, dodati par kapi limunovog soka i malo vode. Primetićete da ova kombinacija peni, jer limun i soda tako reaguju kada se spoje. Voda je tu da sve to malo razblaži. 

Limun za lice se preporučuje iz nekoliko razloga. Najvažniji je da sadrži u sebi limunsku kiselinu, a ona ima brojne pozitivne efekte na koži. Prvi je da vrši blagi hemijski piling lica, te ujednačava kožu, a drugi da ima izbeljujuće dejstvo. Briše sve tragove hiperpigmentacija na licu, koja je nažalost čest pratilac rošavog lica. 

Trljajte lice ovom mešavinom i uverite se da je i u kućnim uslovima moguće doći do značajnog poboljšanja u izgledu same kože. Naravno, ne bi trebalo preterivati i ovu mešavinu bi trebalo koristiti jednom, do dva puta nedeljno. 

Med, limun i kafa

 

Izuzetno popularna rešenja za lice su medne maske, sa punim pravom, jer su zaista odlične. Med ima izuzetno povoljno dejstvo na kožu inače, a u borbi sa ožiljcima i flekama od akni može samo da pomogne. U ovoj kombinaciji daje najbolje rezultate:

Pomešajte jednu kašiku meda sa jednom kašičicom krupno mlevene kafe i dodajte malo limunovog soka. Lagano istrljajte lice ovom mešavinom i ostavite je da deluje na koži nekih pola sata. Nakon toga, uobičajeno umijte lice i uverite se da je koža mnogo glatkija i nežnija na dodir. 

Pisali smo o tome da se masaža lica protiv bora često preporučuje. Da li ste znali da se masaža primenjuje i u lečenju rošavog lica? 

Osim umirujućeg dejstva koje ima, masaža se preporučuje i kao mera za ublažavanje rupica i ožiljaka.

Koža isprepletena ožiljcima je često dehidrirana i fali joj vode i hranljivih materija. Takođe, prečesto je prisutna i slabija cirkulacija krvi. Stimulacijom kože masažom, dopremaju se hranljive materije, što utiče na poboljšan izgled kože.

U profesionalnim salonima, masaža je obavezna.

Nataša Bekvalac za svoje rošavo lice često je tražila pomoć u kozmetičkim salonima. Evo šta od tretmana i vi možete isprobati u borbi za čisto i ravno lice. 

Kozmetički tretmani za rošavo lice

 

rošavost lica

 

Kada su ožiljci već tu, jedno od rešenja je profesionalni piling lica. Bilo da odradite mehanički ili hemijski piling lica, skidanje mrtvog sloja kože i prljavština je osnova lepog i negovanog izgleda. Vremenom će se koža oslobađati i na površinu će se pojaviti zdravi slojevi. Iako može biti nekih rezultata, istina je da pilingom ne možete izbrisati ožiljke. Možete ih samo ublažiti, što je više nego zadovoljavajuće. 

Često se kao metoda izbora preporučuje mikrodermoabrazija lica, koja daje slične rezultate kao piling. Sitnim kristalima se stružu stari i mrtvi slojevi kože, a oslobađa zdrava koža.

Ipak,  mnogo bolje rešenje je probati dermaroler za lice. Ovaj specijalni aparat se sastoji od mikroiglica koje nanose štetu koži i sitne ranice, a zapravo stimulišu njene prirodne odbrambene mehanizme. Podstiču kožu na pojačanu regeneraciju, što može dati značajne rezultate i ublažiti izgled oziljaka.

Da biste išli do kraja i izborili se sa rošavim licem, potrebno vam je nešto jače. To može biti samo laser. Pisali smo već da laser za akne čini čuda, ali treba da znate da je posebno delotvoran kod rošavog lica. 

Evo šta možete da očekujete od laserskog tretmana! 

Laser za rošavo lice

 

Istina je da laserski tretman daje najbolje rezultate u uklanjanju ožiljaka i svih drugih nepravilnosti na koži lica. Svetlost lasera utiče na ubrzanu regeneraciju kože, a to je zato što podstiče proizvodnju kolagena u koži. Jedna od prednosti lasera je što daje brze rezultate. 

Za nekih četiri do šest tretmana, može doći do značajnog poboljšanja u izgledu i strukturi same kože. Naravno, uvek je bolje tretirati svežije tragove rošavosti, nego stare promene na licu. Koža vremenom zadeblja, te je potrebno više tretmana da bi se dobili zadovoljavajući rezultati. 

Najbolje je raditi na tome da do rošavosti lica uopšte i ne dođe.

Kako sprečiti rošavost lica?

 

Iako mislite da je odgovor komplikovan, rešenje je jednostavno i krije se u svakodnevnoj i kontinuiranoj nezi lica.

Pravilnim odabirom kozmetičkih preparata, pola posla je završeno. U tome ćete uspeti samo ako dovoljno poznajete svoju kožu lica i znate svoj tip kože.

Ukoliko imate masnu kožu lica i bubuljice, ovom problemu treba pristupiti vrlo ozbiljno i ne treba odlagati njegovo rešavanje. Bubuljice neće proći same od sebe (dešava se, ali retko) i uglavnom je potreban tretman. Uz toliko preparata za bubuljice, nema razloga da se na vašem licu preterano zadržavaju! 

Ipak, moramo opet spomenuti redovno čišćenje lica, jer se dešava da je ovaj korak najvažniji kada je pojava bubuljica u pitanju. Uz svakodnevno umivanje kože blagim, neutralnim sapunom ili penom, obavezno je čišćenje lica losionom ili čak micelarnom vodom

Retko su sve nečistoće sa lica uklonjene samo umivanjem, što možete i sami da testirate. Gotovo uvek nakon umivanja ima tragova nečistoća na tuferu koje ostaju i koje ne mogu ukloniti samo penom ili sapunom. Nakon ovog koraka, ne zaboravite ishranu i hidrataciju kože, da ne biste zauvek morali da skrivate bubuljice ili ožiljke od akni.

Nije mali broj žena koje šminkom pokušavaju da sakriju problem i svoje rošavo lice.

Kako našminkati rošavo lice?

 

Ma koliko se trudili, istina je da se rupice ne mogu u potpunosti sakriti. Zbog toga je prava umetost našminkati rošavo lice. Samo najbolji u svom poslu znaju da pristupe ovom problemu na pravi način. Evo par smernica:

Nije vam potrebna tona šminke i nekoliko sloja pudera, jer to najčešće ne izgleda lepo i može imati suprotan efekat. Potrebna vam je BB krema za lice i dobar korektor. Prvo nanestite hidratantnu kremu za lice, jer je nega i u ovom slučaju najvažnija. Potom, na svoje ožiljke utapkajte jedan sloj korektora svetlije nijanse nego što je to vaša koža. Zatim, nanesite BB kremu. Nekada je ovo dovoljno, ukoliko rupice nisu duboke, ali često nije. 

U tom slučaju, nanosimo još jedan sloj korektora za bubuljice. Važno je i kako ga nanosite, odnosno da ga prstima lepo utapkate u kožu. Delove gde ste nanosili dodatni sloj korektora, pređite još jednom BB kremom ili tečnim puderom. 

Ostatak lica treba dodatno naglasiti, kako bismo skrenuli pažnju sa nepravilnosti. Obavezno nanesite rumenilo na obrazima i bronzer ispod jagodične kosti. Hajlajterom naglasite predeo iznad jagodice i linije nosa. 

Ovo je privremeno rešenje i bar na kratko vam može obezbediti ujednačen ten i lepu kožu.

Ipak, rošavo lice treba zaista lečiti i tretirati, jer efekti šminke nisu trajni. Šteta je zapostaviti svoje ožiljke, jer rešenja postoje. Isprobajte nešto od ponuđenog i sigurno ćete doći do rezultata.

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *