bademova kiselina za lice
Kozmetika za lice

Bademova kiselina za lice: kompletan vodič za upotrebu

Šta radi bademova kiselina za lice i zašto je neizostavan deo hemijskog pilinga? Saznajte! Možda vam baš ona treba!

Ništa ne obnavlja kožu lica tako efikasno kao piling. Mehanički ili hemijski, sasvim je svejedno, jer je koža nakon ovog tretmana kao nova. Razlika pre i posle je drastična, jer nakon ovog tretmana odlaze svi viškovi sa kože lica, poput izumrlih ćelija kože, čestica prašine, prljavšina, mikroorganizama, bakterija… Na površini ostaju čiste i zdrave ćelije kože, koje su do sada bile zaštićene ispod tog prvog, površinskog sloja.

AHA kiseline su izbor broj jedan za hemijski piling. Jedna od njih je upravo bademova ili drugačije mandelična kiselina, koja neizostavno ide u paru sa glikolnom kiselinom za lice.

Zašto je to tako, koje su prednosti, a koje mane korišćenja bademove kiseline? Pa, da počnemo.

Bademova kiselina i šta čini za lice?

 

U pitanju je jedna od najpopularnijih voćnih kiselina, bez obzira što se dobija od badema. Iako nije u pitanju voće, po svojoj strukturi, vrlo im je slična, pa ubrajamo u alfa-hidroksi kiseline. Ako se malo prisetite, reč je o vrlo zahvalnim sastojcima mnogih kozmetičkih preparata, a zajedničko im je to da odlično čiste kožu lica i vrše nežan piling.

 

 

Posle hijaluronske kiseline, radi se o najcenjenijim kiselinama za kožu, a upravo je bademova kiselina na samom vrhu. Njena upotreba je vrlo česta, jer za razliku od glikolne, ova kiselina prodire nešto sporije u kožu, nežnija je prema koži, a daje slične rezultate. Stabilna je, pa se zato često upravo kombinuje sa drugim sastojcima.

Idealna kombinacija hemijskog pilinga lica sadrži upravo glikolnu i bademovu kiselinu u istoj razmeri.

Kome je namenjena bademova kiselina za lice?

 

Bademova kiselina se preporučuje svima, jer ispoljava mnoge pozitivne efekte na koži, bilo da se koristi samostalno ili u kombinaciji sa drugim sastojcima. Preporučuje se osobama sa tamnim, neujednačenim tenom, jer čisti kožu od nagomilanih viškova, otkrivajući zdrave ćelije kože. Koristi mogu imati i osobe sa zrelom kožom lica, jer zaglađuje sitne bore, uklanja prve znakove starenja i generalno osvežava kožu lica.

 

bademova kiselina za lice upotreba

 

Može se reći da je bademova kiselina za lice preporučena osobama sa problematičnom kožom u vidu bubuljica, jer vrši nežnu eksfolijaciju lica. To može dati rezultate kada je borba sa aknama u pitanju, ali se ne treba uzdati samo u ovaj tretman.

Hemijski piling lica treba koristiti kao dopunski tretman čišćenja kože sklone bubuljicama, a svakodnevno koristiti preparate koji efikasno čiste kožu, uklanjajući masnoće.

Ona nije najbolje rešenje za upaljene i otvorene bubuljice. U ovom slučaju, tretman zasigurno peče, pa se posavetujte sa svojim kozmetičarem da li je pravo vreme za pilingovanje kože.

Jovana se dugo mučila sa zapaljenskim procesima na licu. Koža joj je često bila crvena, a neretko su se stvarale i bubuljice. Kako bi koju zalečila, nova bi se pojavila. Ova situacija bi trajala u nedogled, da slučajno nije pronašla rešenje za svoje probleme. Sada više nema upalnih procesa na koži, bubuljice su se potpuno povukle, a koža lica je blistava i sjajna. Njena priča je prava inspiracija za sve mlade devojke! Kako je u tome uspela i kako i vi možete ukloniti bubuljice, saznajte na: https://lepolice.com/bubuljice-su-bile-uporne-ali-ima-resenja/.

Mnogi mešaju bademovo ulje i bademovu kiselinu za lice, a zašto to nikako nije isto, ostaje da otkrijemo.

Razlika između bademovog ulja i kiseline

 

Bademovo ulje, osim što lepo miriše, vrlo je cenjeno kada je nega kože lica u pitanju. Ono obnavlja kožu, hrani i može se koristiti umesto omiljene kreme za lice. Vrlo je popularno, jer osvežava kožu ne ostavljajući mastan trag.

Sa druge strane, bademova kiselina za lice je nešto agresivnija (ipak je u pitanju kiselina). Njen zadatak je da oljušti viškove sa površine kože. U poređenju sa ostalim kiselinama, ona je čak vrlo blaga, pa je predstavlja odlično rešenje ako isprobavate hemijske pilinge i koristite ih po prvi put.

Ipak, doza opreza treba da postoji čak i kod upotrebe bademove kiseline za lice.

Najbolje je da korišćenje kozmetičkih preparata na bazi AHA kiselina na vašoj koži prepustite stručnjacima.

Uvek postoji mali rizik da se sa njihovom količinom pretera, a na koži izazove suprotan efekat, odnosno da dovede do iritacija i alergija. Budite bez brige, jer sa bademovom kiselinom je verovatnoća zaista mala. Ipak, sa procentima samo pažljivo.

Procenat mandelične kiseline u upotrebi za lice

 

U kozmetičkim preparatima koji su kod nas u prodaji, bademove kiseline ima do 10 %. Deset je neka gornja granica, a primereni nezi normalne kože lica su oni od 5%. To znači da se sa ovim sastojkom ne sme preterivati, bez obzira na sporije dejstvo na koži.

Ova količina je dovoljna za primetan efekat na koži nakon samo prvog korišćenja. Reč je o dosta ravnijoj, mekšoj i uglačanijoj koži. Lepša i glatkija koža, rezultat je skidanja viškova koji se na koži gomilaju vremenom.

Nepravilnosti na koži su manje primetne, pa bilo da imate akne, fleke ili bore.

Jednostavno, uočićete da je koža lepša. To neće biti drastična promena, ali vremenom, kvalitet kože se menja.

Bademova kiselina utiče na ćelije kože da budu aktivnije, da se brže razmnožavaju, što svakako doprinosi boljem izgledu.

Kako se koristi bademova kiselina za lice?

 

Bademova kiselina može biti sastavni deo mnogih kozmetičkih preparata, kao što je mleko za čišćenje lica, tonik, serum ili krema. Svaki od ovih preparata ima svoju namenu, pa se kao takva, bademova kiselina može postepeno uključiti u redovnu negu.

 

mandelična kiselina za lice

 

U kozmetičkom salonu, najčešće je sastavni deo hemijskog pilinga lica, a neretko se može tražiti i kompletan higijenski tretman AHA kiselinama. To podrazumeva upotrebu nekoliko preparata jedan za drugim, a svi oni su na bazi AHA kiselina. Najčešće se koriste glikolna i bademova.

Dakle, kozmetičar će vam najpre očistiti lice (obično se koristi mleko), a potom će prebrisati kožu kožu losionom.

Sledi ishrana kože hranljivim serumom (tu može biti i bademove kiseline), a potom i nanošenje zaštitne kreme, kako bi se rezultati nakon tretmana sačuvali.

Upotreba mandelične kiselina kod kuće

 

Žene ne bi bile to što jesu da ne traže alternativu kod kuće. Zapravo, malo koja od nas ima vremena da posećuje kozmetičke salone, već onaj snalažljiviji deo traži preparat koji bi mogle same da nanose. Jedan od njih dolazi iz kompanije Ordinary, a to je 10 % mandelična kiselina. 

Reč je o preparatu koji je najbolje koristiti uveče, jer se tako izbegavaju štetne posledice po kožu.

Bademova kiselina, kao i ostale aha kiseline, čini kožu osetljivom na sunčeve zrake, pa je tokom tretmana kože kiselinama poželjno koristiti kremu sa zaštitnim faktorom.

Time se koža čuva od loših uticaja, ali i posledica na koži, kao što su crvenilo ili sitne ranice.

Ono što se dobija jednim ovakvim tretmanom je daleko čistija koža lica, uključujući poboljšanje tena, zaglađivanje sitnih bora, ali i zasušivanje upornih bubuljica.

Online se mogu pronaći i preparati pod imenom AHA Skinilogy (profesional face care) sa voćnim kiselinama. Na prvom mestu, reč je o kremi za lice, mleku i toniku za čišćenje lica koji u sebi imaju mandeličnu kiselinu.

Ko treba da proba bademovu kiselinu za lice?

 

Tretman bademovom kiselinom je idealan za masnu, nešto zreliju kožu lica. Iskustva pokazuju da u ovim slučajevima daje najbolje rezultate. Na suvoj koži nije najbolja opcija, jer je ovaj tip kože lica inače sklon iritaciji. Iako je bademova kiselina savršeno bezbedna, ona ponekad izaziva peckanje ili manji svrab, pa je najbolje ne eksperimentisati.

Sa druge strane, ukoliko imate osetljivu kožu lica, a eksfolijacija je preporučena od strane vašeg dermatologa ili kozmetičara, u radu će se najčešće preporučivati upravo bademova kiselina, baš zbog svoje specifične strukture i činjenice da je najblaža od AHA kiselina.

Koje rezultate možete očekivati?

 

Prvo je bitno postaviti realna očekivanja kada je upotreba bademove kiseline u pitanju.

Drastična promena se može očekivati nakon nekoliko tretmana, mada su prvi rezultati uočljivi odmah nakon prve upotrebe. Koža ne može odmah biti preporođena, već će biti samo za nijansu uglačanija, svežija i odmornija.

Osobama koje imaju umornu kožu lica sa izraženim podočnjacima, jedan ovakav tretman je od velike pomoći. Istraživanja koja su merila viskoelastičnost kože kažu da se koža za vrlo kratak vremenski period može obnoviti, bez nekih veći i drastičnijih zahvata.

Ipak, bez dubinskog obnavljanja kože, rezultati neće biti trajni. Koži se moraju dodati nešto veće količine hijaluronske kiseline, što će pokrenuti stvaranje najvažnijeg proteina u koži- kolagena.

Lile je mislila da je obnavljanje kože lica nemoguća misija u zrelim godinama. Ništa od tretmana joj nije pomagalo i davalo vidljive rezultate, što ju je bacalo u sve veći očaj. Taman kad je pomislila da je gotovo i da je svaka borba uzaludna, pronašla je prirodno rešenje za svoju kožu. Nema više neujednačene kože, dubokih bora i tamnih podočnjaka. Sada izgleda lepo, kao da je radila nešto drastičnije, a nije. Evo, šta je njoj pomoglo: https://lepolice.com/dobila-sam-bitku-sa-borama/.

Mlade devojke, takođe, mogu koristiti bademovu kiselinu kako bi povratile blistavost svojoj koži. Ukoliko su bubuljice uporne, tretman AHA kiselinama, na čelu sa mandeličnom kiselinom je odlična stvar. Ovim tretmanom se koža čisti, bubuljice se smanjuju, a uporno crvenilo povlači. Ipak, pored ovog tretmana, idealno je uključiti i neki prirodni losion za zasušivanje bubuljica, jer se higijena kože mora održavati i između tretmana.

Kada se koristi bademova kiselina?

 

Upotreba bademove kiseline nije vezna za godišnja doba, ali ako treba odrediti period u godini kada je najbolje podvrgnuti se jednom ovakvom tretmanu, onda je rana jesen najbolji termin.

Zašto je to tako?

Zato što je to vreme kada su gotovi godišnji odmori, kada se naslućuje kraj leta i kada više nema tako visokih temperatura.Koža lica je tokom leta izmučena i maksimalno isušena, najviše zbog preteranog sunčanja. Iako večina dama (i muškaraca) voli taman ten, on dovodi do zadebljanja kože i nagomilavanja mrtvih ćelija kože. Jednim finim pilingom za lice, moguće je ponovo imati ujednačen ten kože lica, bez nagomilanih viškova.

Iskustva sa bademovom kiselinom za lice

 

Bademova kiselina još uvek nije tako popularna kao što zaslužuje. Kod žena, još uvek važi mala stigma da su kiseline za lice opasne, da ne treba puno eksperimentisati sa preparatima. Što bi se reklo, principi skinimalizma na delu.

Da isprobavaju novitete i generalno gomilu preparata, usuđuju se samo odvažniji i oni koji, nažalost, imaju ozbiljnije probleme sa kožom. I to je sve u redu, svako u skladu sa svojim mogućnostima i potrebama!

Što se, konkretno, iskustava sa bademovom kiselinom tiče, vrlo su ohrabrujuća i pozitivna.

Evo, šta kažu devojke koje su imale hrabrosti da je probaju i osete prednosti jednog ovakvog tretmana:

Nevena, 29

„Probala sam bademovu kiselinu za lice, jer za razliku od svojih vršnjakinja, nisam te sreće da imam lepu i ujednačenu kožu lica. Posle svakog letovanja, moja koža je zaista neprepoznatljiva, pa sam morala da pronađem neko rešenje. Odlučila sam se za tretman AHA kiselinama (između ostalog i bademovom) i situacija je bila mnogo bolja. Nije da sam se potpuno rešila fleka na koži, ali sam ih ublažila, što je svaki put za mene veliki uspeh.“

Svetlana, 32

„Meni je hemijski piling lica preporučen od strane kozmetičarke, jer je bila ubeđena da ću se na taj način rešiti bubuljica. Poslušala sam je i probala bademovu kiselinu i nisam zažalila. Mojoj koži je prijala, lice mi je bilo generalno svežije, a koža čistija. Nisam se odmah rešila svih bubuljica, ali sam bila daleko zadovoljnih svojom kožom. Ponavljam ovaj tretman kad god imam vremena, a trudim se da to bude bar jednom mesečno. Uz to i dobar preprarat protiv bubuljica, moje lice se drastično oporavilo.“

Bademova kiselina je super, ali ne može biti osnova za rešavanje konkretnih problema na koži lica. Uvek se mora sprovoditi sveobuhvatna nega, koja uključuje adekvatno čišćenje kože, ishranu i zaštitu od spoljašnjih uticaja. 

Da li je bademova kiselina dovoljna?

 

Bademovom kiselinom se pravi dobar prvi korak, jer ona može da očisti lice, ukloni mrtve ćelije i učini kožu lepšom nego inače, ali da bi takva i ostala, potrebno je pružati joj svakodnevnu negu. Dakle, povremeno odlazak na hemijski piling lica, uz redovno čišćenje i ishranu kože, čini čuda kada je održavanje lica u pitanju.

Naravno, vrlo je važno šta se koristi za negu kasnije, da li je to neka hemija ili prirodni preparati, jer nakon bademove kiseline, šteta je unositi parabene, veštačku boju i parfeme, jer sve završava direktno u krvotok. Na koži lica, poželjni su samo prirodni, lekoviti sastojci. 

Prirodna kozmetika je danas vrlo dostupna i prepoznata kao izbor broj jedan, pa ne bi trebalo imati većih dilema pri kupovini kozmetičkih preparata.

Mandelična kiselina je preporučljiva od stane svih stručnjaka iz oblasti kozmetike, ali uz poseban naglasak na to šta ide na kožu posle nje.

Birajte pametno!

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *