zdrava koža lica
Nega kože

Zdrava koža lica nije samo san! Evo kako do nje!

Zdrava koža lica je nešto o čemu svi maštamo. Iako zahteva posvećenost i proverenu negu, zdravo i lepo lice nije nedostižno. Odgonetnite kako da to postignete.

Za početak, da vas pitamo: da li ste suštinski zadovoljni izgledom svoje kože? Ili je zdrava koža lica vaš nedosanjan san? Muče vas bubuljice, fleke, mislite da imate previše bora… Ili, jednostavno, želite da svom licu podarite lepši i zdraviji izgled.

I upravo zato ćete sada saznati koji su preduslovi lepe i negovane kože.Još važnije, koje korake možete načiniti već danas kako bi i vaše lice bilo zategnuto i mladoliko. I pre svega, zdravo.

Odlike zdrave kože lica

 

Znate onaj trenutak kada vidite reklamu za određenu kremu za lice, a žena koja je reklamira jednostavno blista? I odmah pomislite: „Zašto moja koža nije takva?“

Da li je zaista moguće imati savršen ten, lice bez podočnjaka i akni?

Ne zavaravajte se, filteri i šminka čine čuda i ne poznaju granice. Nije uvek sve tako kako izgleda.

Ipak, itekako je važno da vodimo računa o svom izgledu i da stremimo ka tome da i naše lice bude zdravo, glatko, jedro. Znamo, nije to uvek tako jednostavno. Jasno je da će se na tom putu naći mnogo prepreka. Sigurno je da većini žena nije lako da se izbori sa sitnim i krupnim nesavršenostima na licu.

Bez brige – uz malo truda, volje i odgovarajuću negu, sve se da popraviti.

 

 

Svesni smo da je zdrava koža imperativ lepote. Ako lice nije negovano, ukoliko je dehidrirano, previše masno, stalno nam izlaze bubuljice, jasno nam je da problem treba odmah rešavati.

Najvažnije je početi sa pravilnom negom lica već u dvadestim godinama, kako se ne bismo kasnije hvatali za glavu i pokušavali da ispravimo greške iz mladosti.

Kada pričamo o zdravoj koži lica, postoje neke osnovne stvari koje bismo svi morali da znamo.

Pre svega, šta je to što je odlikuje? Kako da znam da je moja koža zaista zdrava?

Hidratacija pre svega

 

Hidriranost je alfa i omega zdrave kože.

Koliko puta smo samo čuli da dnevno treba piti minimum dve litre vode kako bismo telu obezbedili dovoljnu hidrataciju. Od toga sve kreće i zato je ključno da znamo kako na najbolji način hidrirati lice.

Tako ćemo sprečiti prevremeno starenje kože, različite upale, bububuljice. I ne samo to, nedostatak hidratacije narušava prirodno vlažeći faktor i zaštitnu barijeru lica, pa je ono manje sposobno da se brani od negativnih spoljašnjih uticaja.

Vetar, sunčevo zračenje, toksini iz vazduha, bakterije, sve to će brže i lakše dospevati u našu kožu ako ona nije u stanju da se odbrani i narušen je imunitet lica.

Dakle, shvatili smo, hidratacija i još hidratacije, prirodnim maskama, uljima, serumima. Obavezno što pre nabavite i hidratantnu kremu za lice koja je jedan od najvažnijih koraka nege.

Elastična koža-zdrava koža

 

Elastičnost kože je još jedan znak da je ona zdrava. I ova odlika se nadovezuje na prethodnu, hidriranost lica.

Ukoliko koža nije hidrirana, dolazi do propadanja ćelija, vezivnog tkiva, a elastičnost se smanjuje. To se na koži jasno vidi, ona postaje sve naboranija, opuštenija, obrazi se spuštaju. Pojavljuju se prve bore. Kasnije, i one duboke bore.

Jasno je da će godine činiti svoje i da je starenje kože neminovan proces. Ipak, dajte sve od sebe da sačuvate njenu elastičnost što duže.

Adekvatnom negom možete nadoknaditi čak 40 odsto izgubljene elastičnosti. To su sjajne vesti, zar ne?

Na verujete? Lile je uspela. Ova žena je zaista uspela se oslobodi dubokih bora, da vrati licu elastičnost i izbriše podočnjake. Ne, nije otišla pod nož kod estetskog hirurga, ako to mislite. Sasvim suprotno. Našla je potpuno prirodan način da dubinski hidrira i nahrani svoje lice, da mu vrati živost, elastičnost. Njena zrela koža sada je podmlađena i zdrava, što je najvažnije. A i vaša koža može biti takva ako radite isto što i ona.O čemu je reč, saznajte na ovom linku: https://lepolice.com/dobila-sam-bitku-sa-borama/

Ujednačen ten

 

Nije potrebno da imamo lice kao porculanska lutka, to je jednostavno nemoguće. Ujednačen ten podrazumeva kožu bez veoma izraženih pora, tamnih podočnjaka, fleka, ožiljaka od bubuljica…

Da, znamo. Svi mi imamo sigurno barem nešto od toga. Na sreću, postoje brojna rešenja, preparati i tretmani koji rešavaju probleme neujednačenog tena. Kratkoročna rešenja mogu biti  puder i korektor za podočnjake i fleke.

Jedrina, tonus lica

 

Jedra, blago rumena, blistava, tako svakako izgleda zdrava koža. Kada je štipnete, povučete, a ona se odmah vrati u pređašnje stanje, to znači da ima zdrav tonus, da je gipka, elastična. Ipak, tonus kože lica će vremenom opadati, jer su mišići koji drže našu kožu sve manje zategnuti.

Dvadesete, tridesete, četrdesete godine, kako vreme odmiče, gubi se tonus i volumen obraza, usana, javljaju se podočnjaci, okreće se takozvani trougao lepote. Ćelije gube proteine, elastin i kolagen, koji su najzaslužniji za jedrinu i volumen lica. Smanjuje se i prcenat hijaluronske kiseline, a sve to rezultira umornim i nezdravim izgledom kože lica.

Zato na vreme počnite da mislite o ovom problemu. Fejsbilding koncept vežbi za lice pomoći će vam da ono ostane čvrsto i zategnuto.

Lice bez bubuljica

 

Ah te bubuljice! Prate nas čitav život. Od pubertetskih bubuljica koje nikako da prođu. Pa do hormosnkih, akni u menopauzi… Kao da su uvek na licu u nekom obliku. Ukoliko imate tek po koju bubuljucu, ako se pojavljuju usled pms-a ili od znoja, to ne znači nužno da  vaša koža nije zdrava.

Ipak, ukoliko je reč o upornijim stanjima kao što su recimo acne vulgaris, tada je potrebno lečiti kožu.  Ako se bubuljice stalno vraćaju, pojavljuju se u različitim varijantama, nemojte ih zanemarivati. Sigurno je da neće proći same od sebe i važno je da nađete šta je okidač kako biste im stali na put.

Tako se i Jovana dugo borila sa problematičnom kožom lica, ali ipak je izašla kao pobednik. Pronašla je potpuno prirodno rešenje zahvaljujući kojem su njene crvene, gnojne i upaljenje bubuljice postale prošlost. Ona je uspela, a sigurno ćete i vi. Pokušajte, nemate šta da izgubite. Šta joj je pomoglo, Jovana je podelila na ovom linku: https://lepolice.com/bubuljice-su-bile-uporne-ali-ima-resenja/

Što manje bora, to bolje!

 

Prirodan proces boranja i opuštanja kože ne možemo izbeći. Genetika, hormoni, spoljašnji faktori, sve to usloviće da koža više ne bude tako zategnuta, elastična, mladolika. Postoje čak i različiti tipovi starenja kože lica.

Ipak, jedna stvar je postepeno starenje i pokoja bora na čelu, oko očiju, a drugo je ubrzano starenje lica. To će svakako narušiti naše samopozdanje i nećemo smatrati da je naše lice lepo i privlačno. Zato ćemo stati tome na put.

Jedan od načina da ih uklonite svakako je i provereno dobra krema. Zato je ovde  najbolji vodič za izbor kreme za bore.

Podočnjaci, fleke, ožiljci:želimo da nestanu

 

Različite vrste hiperpigmentacija itekako narušavaju izgled naše kože. Kada nam se pojave podočnjaci izgledamo umorno, starije, podbulo… Fleke na licu mogu biti posledica akni, preteranog izlaganja suncu, a ožiljci su česta posledica bubuljica.

Šta god da je u pitanju, moramo što pre naći način da ih uklonimo. Već smo pisali o svim ovim problemima i kod nas ćete sigurno naći savete kako da se rešite ovih nesavršenosti na koži.

Sačuvajte normalnu ph vrednost kože lica

 

Sigurno ste čuli da se za neki proizvod ističe da ne remeti prirodnu ph vrednost kože, to jest, njenu prirodnu kiselost. I zaista, to je veoma važno kako bi ona bila i ostala zdrava.

Ukoliko je narušena ph vrednost, takva koža je beživotna, suva, podložna iritacijama, infekcijama. Idealan ph naše kože je od 4,5 do 5,5, a takav je i u vašem slučaju ako nemate veće probleme sa licem.

Da biste održali normalnu ph vrednost izbegavajte agresivne preparate za negu, vodite računa da lice negujete pravilno i u skladu sa svojim tipom kože.

Šta remeti zdravlje kože lica?

 

Čini se da su žene pre manje vodile računa o nezi kože, a ipak su nekako uspevale da imaju zdravo, negovano lice bez bora.

 

zdravlje kože lica

 

I zaista jeste tako.

Mnogo je spoljašnjih faktora koji  sve više narušavaju zdravlje naše kože:

 • Sunčevo zračenje, ono negativno, jedan je od najvećih neprijatelja kože. Naravno, umereno sunčanje doneće dobro našoj koži, pomoći će nam da proizvedemo vitamin D i koža će izgledati lepo i negovano. Ipak, prekomereno izlaganje sunčevoj svetlosti može uzrokovati razna oštećenja i najveći je uzročnik pojave bora. To je fotostarenje kože koje uslovljava pojavu bora od sunca. A ne zabravimo i bubuljice od Sunca, pa i Majorka akne koje direktno izaziva sunčevo zračenje. Nus pojavepreteranog sunčanja su i opekotine, alergije, fleke, pege;
 • Zagađenje vazduha i toksini koji su svuda oko nas takođe će poremetiti zdravlje naše kože. Ona postaje sve podložnija negativnim spoljašnjim uticajima;
 • Temperatura vazduha, bilo da je ekstremno niska ili ekstremno visoka može da naškodi našoj koži. Hladni uslovi dovode do sušenja kože i pojave dermatitisa, dok vlaga i vreo vazduh mogu usloviti pojavu rozacee. Postoje i brojna druga stanja na licu koja liče na akne, ali ipak to nisu;
 • Izlaganje različitim agensima i hemikalijama, pre svega na radnom mestu, može veoma negativno uticati na našu kožu. Koža je naš najveći organ, ona diše, upija sve iz svog okruženja. Osetljiva koža posebno je podložna infekcijama i upalama;
 • Štetni sastojci iz kozmetike koju koristimo mogu biti pogubni za naše lice. Ako primećujete da vam neki proizvod ne prija, izaziva crvenilo, iritacije, svrab, odmah prestanite da ga koristite;
 • Agresivni kozmetički tretmani, poput određenih hemijskih pilinga, mogu narušiti stanje i izgled našeg lica. Zato je važno da budete dobro upućeni i upoznati sa tretmanom kojem planirate da se podvrgnete;
 • Alkohol, cigarete, svakako će uticati na izgled naše kože i trajno je oštetiti. Sve to uslovljava pojavu slobodnih radikala koji napadaju kožu i narušavaju njeno zdravlje.

Ne zaboravimo ni sve one unutrašnje faktore koji uslovljavaju zdrav ili manje zdrav izgled kože lica. To su najpre genetika, hormoni, stres. Znajte da bubuljice od stresa zaista postoje, pa ako se previše nervirate i pitate se odakle vam bubuljice, eto odgovora.

Kako do zdrave kože lica?

 

Pitanje od milion dolara. A ipak, možda i nije tako komplikovano.

Proverena, redovna nega, briga o koži i adekvatno lečenje svih onih nesavršenosti koje se pojavljuju. U tome je čitava filozofija.

Bolje sprečiti nego lečiti, tako bar kažu. Zato na vreme počnite da vodite računa o svom licu.

Često je potrebno puno upornosti da bi lice bilo zdravo i blistavo, ali ne odustajte. Evo nekoliko jednostavnih saveta koji će vam pomoći na tom putu.

 • Prvo i najvažnije:prilagodite negu svom tipu kože.  Ako je ona suva:što više hidratacije. Ukoliko je masna, trebaju vam proizvodi koji će smanjiti lučenje sebuma. Ako je osetljiva, postoje posebne kozmetičke linije za negu veoma osetljive kože. Dakle, osnova je da pronađete negu koja je dobra upravo za vaše lice;
 • Nađite idealne proizvode za čišćenje lica. Koristite tonik, losion za lice. Saznajte koje su najbolje kreme za lice i pronađite pravu za sebe;
 • Serum za lice je sve češće na listi neophodnih preparata. Njega koža brže upija, ne ostavlja mastan trag, a postoje serumi za različite namene;
 • Ukoliko imate akne i bubuljice, saznajte šta je njihov uzrok i pokušajte da ih zalečite. Nemojte ih kamuflirati puderima, šminkom, to je kratkoročno rešenje koje nikuda ne vodi.Često ne možemo sami da se izborimo sa ovim problemom, pa neka vam dermatolog pomogne. Možda će vam biti potreban i antibiotik za bubuljice;
 • Nikada ne idite na spavanje sa šminkom. Temeljno čišćenje lica ujutru i uveče je obavezno;
 • Koža je mnogo aktivnija tokom noći, pa joj zato priuštite odgovarajuću noćnu kremu;
 • Prilagodite negu svojim godinama, nađite najbolju kremu za bore za 30+, 40+, 50+…;
 • Jednom nedeljno radite piling lica kako biste skinuli sve mrtve ćelije i nečistoće sa kože;
 • Negujte lice prirodnim maskama, neka to bude vaš mali ritual opuštanja;
 • Povremeno priuštite sebi masažu lica. Tako ćete poboljšati cirkulaciju kože, ona će biti zategnutija i otpornija;
 • Vodite računa o priboru za šminkanje. Redovno čistite četkice, jer su one leglo bakterija i prljavštine;
 • Prestanite da pušite, spavajte dovoljno;

Nega za zdravu kožu lica

 

A kako treba da izgleda nega našeg lica ako nam je cilj da ono što duže izgleda zdravo i mladoliko?

 

vitamini za zdravu kožu lica

 

Što prirodnije, to bolje. Znamo da je priroda dala lek za svaku bolest i stanje, pa je tako prirodna kozmetika sigurno najbolji izbor i za zdravlje kože.

Verujem da nam je svima cilj da koži priuštimo samo ono najbolje, pa je zato prirodna nega lica idealan izbor. Evo kako to može da izgleda:

 • Čistite lice termalnom vodom. Parenje lica je pametan način da se oslobodite svih toksina iz kože, dok za skidanje šminke možete koristiti neko od prirodnih ulja, poput maslinovog ili kokosovog. Idealan piling napravite od malo morske soli i ulja lavande;
 • Tonik će ukloniti sav višak nečistoće koji je eventulano ostao na licu posle čišćenja. Napravite svoj od jabukovog sirćeta, aloje, zelenog čaja;
 • Prirodne maske za lice su nezaobilazne ako želimo baršunastu, mekanu kožu. Mnogo je načina da napravite domaću masku, a važno je samo da znate koji sastojci će pomoći za vaš problem na licu. Maska od lana, kafe, meda, pirinča, paradajza? Ili možda maska od belanaca koja će očistiti i nahraniti kožu?;
 • Ako se borite sa bubuljicama tretirajte lice maskama na bazi sode bikarbone, čuvarkuće, a za ožiljke od bubuljica odličan je limunov sok ili gel aloje vere;
 • Biljke protiv bora su moćnije nego što mislimo. Zato posegnite za prirodnom kremom za lice na bazi  masline, hibiskusa, sladića…;
 •  Hladne obloge ili kolutići krastavca pomoći će u slučaju podočnjaka. Maska od kukrkume efikasno se bori sa različitim hiperpigmentacijama.

 Vitamini za zdravu kožu

 

Vitamini su veoma važan deo nege kože. Kako kroz unošenje u organizam putem ishrane, tako i direktnim nanošenjem na kožu u vidu seruma, krema, ampula.

Vitamin A sprečiće upalne procese u koži, obnoviće suvu i naboranu kožu, ali će je i štititi od UV zraka.

Vitamin B se efikasno bori sa aknama, hidrira kožu i prevencija je u nastanku bubuljica.

Vitamin C je neophodan našoj koži za sve. Prirodan je antioksidant koji pokreće sintezu kolagena, daje koži priridan sjaj. Vitamin D, vitamin Sunca kako ga nazivaju, jača imunitet kože i sprečava nakupljanje sebuma u porama, eliminiše bakterije.

Vitamin E je vitamin lepote i mladosti, hrani kožu, hidrira je.

Čajevi za zdravu kožu

 

Čišćenje i toniranje lica uz pomoć različitih biljnih čajeva mogao bi da bude i vaš izbor.

Zeleni čaj, recimo, obiluje vitaminima iz grupe B, različitim mineralima, kofeinom, taninom.  Ovaj čaj možete koristiti za uklanjanje akni, podočnjaka, fleka, umivajte se njime ili napravite masku za lice.

Osim zelenog, protiv bubuljica su najefikasniji čaj od korena koprive, crni čaj, čaj od kantariona, od nane, žutog noćurka. Isprobajte mešavinu mleka i čaja od kamilice.

Ulja za zdravu kožu

 

Hidrirajte lice arganovim ili uljem smilja. Ulje šargarepe, maslinovo ili ulje maline odlična su zaštita lica od Sunca i štetnog UV zračenja. U borbi protiv bubuljica primenite ulje lavande ili ulje žalfije, ulje mente ili moćno ulje čajevca.

Za uklanjanje bora koristite bademovo, ricinusovo, ulje koštica grožđa, ruzmarina ili ulje jojobe. Ova ulja vratiće koži elastičnost, svežinu i volumen. Fleke na licu nestaće uz pomoć kokosovog, kantarionovog, limunovog ili bademovog ulja. To su samo neka od efikasnih ulja protiv fleka na licu.

Zdrava zrela koža

 

Od mlade i zategnute, do zrele, naša koža je prešla dug put. Šta sve nismo podnosili na svom licu, vetar, sunce, aero zagađenje, duvanski dim, možda smo se borili sa aknama… Sve to ostavilo je tragove na licu i zato zrela koža zahteva posebnu negu.

U dvadesetim verovatno niste imali bore, ali sada, u pedesetim, situacija je drugačija. I to je prirodno.  Sada želite da negujete svoju kožu na najbolji način, kako biste se što duže osećali dobro.

Brzinsko uklanjanje bora, peglanje lica ili fileri za usne svakako mogu biti opcija ako maštamo o nekom idealu lepote. Ipak, važno je da izbegnete greške i da na tom putu ne preterate.

Želite da lice bude zdravo i negovano, a ne da izgledate neprirodno poput voštane lutke. U tome će vam najbolje pomoći prirodni preparati.

To su oni koji nemaju štetne sastojke, ne izazivaju alergije ni upale kože. Sačinjeni su od konkretnih aktivnih supstanci koje doprinose lepšem i zdravijem izgledu kože. Na prvom mestu, to su hijaluronska kiselina, kolagen, elastin, koenzim Q10, peptidi, retinol. Ne zaboravimo neodermyl koji je prirodna zamena za kolagen.

Uz dodatak vitamina za kožu, glicerina, pantenola, biljnih ulja, voskova i esencija koje će podmladiti i regenerisati lice. Birajte prirodne kreme, serume, losione i nađite šta je to što vašoj zreloj koži najviše odgovara.

 Ishranom do zdrave kože lica

 

Uz odgovarajuću, proverenu negu lica, vodite računa i o ishrani. Ako zdravlje na usta ulazi, svakako je da će se ono što jedemo odraziti i na našoj koži. Proverite da li ste možda netolerantni na laktozu. Ili u vašem slučaju bubuljice nastaju zbog čokolade. Ili zbog konzumiranja mlečnih proizvoda.

Previše masna, ljuta, začinjena hrana podstiče znojenje, što može dovesti do zapušenih pora, nakupljanja sebuma i pojave akni. A to je samo početak.

Ako želite zdravu, elastičnu kožu sa što manje bora, isprobajte i antiage dijetu.

Dakle, hranite se zdravo, vežbajte, smejte se, manje se nervirajte. Vodite više računa o sebi, to će se sigurno videti na vašem licu. Bićete veoma ponosni na svoju zdravu kožu.

I naravno, redovno pratite savete sa našeg sajta, jer svakodnveno donosimo za vas samo najbolje u vezi sa negom lica i trudimo se da vam damo savete kako da imate zdravu kožu.

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *