promene koje lice na akne
Bubuljice

Pepoznajte promene na koži koje LIČE na akne, ali to NISU!

Postoje promene na koži koje liče na akne, ali to nisu! Saznajte odmah kako da razlikujete akne na licu od različitih osipa, alergija i svega ostalog.

Ovakve nedoumice javljaju se kod mnogo ljudi, tako da znajte da niste usamljeni u svom problemu. Jer zaista, postoje brojne promene na koži koje oblikom i izgledom mogu podsećati na akne, ali ipak, na kraju se utvrdi da nije o aknama i bubuljicama reč.

Rozacea, milije, alergijski dermatitis, razne infekcije kože, sve ovo, može se javiti na licu. Kako bismo lečili kožu na odgovarajući način, važno je da znamo o čemu je tačno reč.

Kako razlikovati akne od drugih promena na licu?

 

Ukoliko ste tinejdžer i čitate ovaj tekst, a imate bubuljice na licu, velika je verovatnoća da je upravo o njima reč. Verovatno ste sigurni da se ne radi o nekom drugom kožnom oboljenju.

Pubertetske bubuljice prate oko 80 do 90 odsto mladih. Nekada su to mitiseri ili sitne bubuljice, u drugim slučajevima može biti reč o gnojnim, upaljenim, ozbiljnim aknama. Ovo je često pravi roditeljski izazov, jer je važno pomoći detetu da što lakše prođe kroz ovakvu, tešku fazu. U to ime, pročitajte i ovo:

Bubuljice i akne: roditeljski izazov iz kog možete izaći kao heroj!  

Na žalost, nakon tinejdžerskih dana, akne i bubuljice u različitim obilicima mogu nas pratiti povremeno ili stalno sve do menopauze. Akne nisu za šalu, zahtevaju ozbiljan pristup i pravovremeno lečenje i terapiju: od prirodnih lekova za bubuljice, do kozmetičkih tretmana, a često će terapija uključivati i antibiotike.

Ipak, ostaje nam pitanje: šta kada sumnjamo da imamo akne, ali nismo 100 posto sigurni u to? Veoma je važno da znamo kako da ih razlikujemo od ostalih promena na koži, pre svega, kako bismo svaki problem lečili na adekvatan način.

U suprotnom, posledice mogu biti brojne:od ožiljaka, fleka, pigmentacija, do upala, sušenja, ljuštenja i ubrzanog propadanja kože lica.

Kako prepoznati akne?

 

Hajde ukratko da vidimo zašto se akne najčešće javljaju i u kojim oblicima.

 • Sebum, odnosno, nakupljena masnoća ispod kože koju luče lojne žlezde, glavni je krivac za pojavu akni. Višak sebuma uzrokuje zatvaranje folikula dlake, ispod kože se gomilaju nečistoće, mrtve ćelije, bakterije. Sve to, lako dovodi do upala i pojave različitih akni;
 • Masna koža je posebno sklona aknama. Ipak, one se lako javljaju i na suvoj, dehidriranoj koži. Manjak vode otežava normalno funkcionisanje tkiva i ćelija kože, te je tako ona sklonija upalama, razvoju bubuljica. Zato je hidrirajte na najbolji mogući način;
 • Genetika igra veliku ulogu, pa ako su vaši roditelji ili njihovi roditelji imali problem sa aknama, moguće je da je to i kod vas slučaj;
 • Osim u pubertetu, velike hormonske promene u organizmu dešavaju se i kasnije tokom života. U trudnoći, menopauzi, u pms- u, hormoni su često u disbalansu. To će u velikom broju slučajeva izazvati hormonske bubuljice;
 • Štetno sunčevo zračenje takođe može biti uzročnik akni, a posebno su izazovne Majorka akne;
 •  Nekada je problem u neadekvatnoj ishrani. Namirnice koje mogu izazvati akne su one koje imaju visok glikemijski indeks i obiluju zasićenim mastima. Možda u vašem slučaju mlečni proizvodi ili čokolada izazivaju akne?;
 • Alkohol, cigarete, nespavanje, preterano znojenje, sve to može dovesti do nastanka akni;
 •  Isto tako, stres je čest okidač brojnih promena na koži. Zato saznajte kako stres izaziva bubuljice i verujemo da ćete se truditi da se manje nervirate.

Marija je jedna od devojaka koja je počela borbu sa bubuljicama i aknama u pubertetu. Godinama je pokušavala da se reši bolnih i upaljenih akni po čitavom licu. Izgubila je samopouzdanje, a onda je odlučila da je tome kraj. Dugo je tražila šta bi moglo konačno da joj pomogne da ih eliminiše. Na intrernetu je pronašla rešenje, nešto potpuno prirodno i efiksano. Crvenilo sa Marijinog lica je nestalo za dve nedelje, a nakon mesec dana njena koža je bila čista i bez bubuljica. Ako je ona uspela da se reši akni, sigurno će i vama poći za rukom. O čemu je reč pogledajte na ovom linku https://lepolice.com/nemam-vise-bubuljice-na-licu/

Simptomi i oblici akni

 

Akne se mogu javiti u najranijem razdoblju života, već kod beba, kasnije, kod tinejdžera, kod odraslih. Nikada ne možemo biti sigurni kada i da li će se pojaviti i na našem licu.

Važno ih je prepoznati, a prema simptomima, delimo ih na neupaljene i upaljene. U slučaju prvih, nema upale, crvenila i otoka, a to su najčešće mitiseri i sitne bele bubuljice. Upaljene akne su komplikovanije, često su uzrokovane bakterijama, teže se leče. To su pustule, papule, cistične akne, potkožne bubuljice.

Prema težini, razlikujemo četiri stadijuma akni. Najlakše su blage akne kod kojih nema otoka i retko ostavljaju ožiljke. Drugi stadijum su srednje jake akne, to su bubuljice sa gnojim vrhom, papule, pustule.

Ozbiljno jake akne su sledeće, a među njima su nodule, potkožne bubuljice, čirevi.  Najteži stadijum su izuzetno jake ili cistične akne. Koren im je duboko u koži, bolne su, upaljene i najčešće je ovde potreban pomoć lekara.

 Šta kada NISU u pitanju akne?

 

Kada na licu uočimo promene koje liče na akne, ali sumnjamo da ipak to nisu, potrebno je što pre ustanoviti o čemu je reč. Naravno, kako bismo znali kako da te promene adekvatno lečimo.

Zato ćemo sada malo detaljnije objasniti najčešća stanja koja mogu pogoditi naše lice, a nije reč o bubuljicama. To mogu biti:

 • lojni filamenti;
 •  folikulitis;
 •  milije;
 • rozacea;
 • perioralni dermatitis;
 • alergijski dermatitis;
 • herpes;
 • infekcija stafilokokom.

 Lojni filamenti

 

Sitne crne tačke na licu koje veoma podsećaju na mitisere nazivaju se lojni filamentii. Iako ćete u prvi mah zaista pomisliti da je reč o malim crnim bubuljicama, pogledajte svoje lice malo detaljnije.

 

lojni filamenti koji liče na mitisere

 

Na našoj koži nalazi se veliki broj pora, a kada u njih dospe sebum koji se dugo gomila nastaju lojni filamenti. To je zapravo masnoća sa kože koja je tu nedeljama ili mesecima, a tada je veoma teško ukloniti je. Zato je od suštinske važnosti redovno i temeljno čišćenje lica.

Ako je lojni filament svetliji teško da ćete ga i primetiti. Kako izbija na površinu poprimaće crnu boju usled oksidiranja, pa će biti vidljiv ako se dobro zagledate u ogledalo. Baš kao i mitiseri.

 Za razliku od mitisera, lojni filamenti nemaju u sebi nečistoće i mrtve ćelije kože. Oko njih se ne stvaraju upale niti otoci, a ako pokušate da ih iscedite, to nećete moći da učinite.

Ako, pak, imate mitisere i želite da ih se rešite, onda treba da znate sve načine za uklanjanje mitisera.

Previše masne kreme, kozmetika koja zatvara pore, komedogena kozmetika, neadekavtna higijena lica, sve to može urokovati filamente.

Najčešće se javljaju na nosu i oko nosa.

Kako ih se rešiti? Zaboravite ceđenje, to u ovom slučaju neće biti uspešno. Rešenje je redovno čišćenje, kao i parenje lica. Od pomoći su redovni pilinzi, upotreba glikolne kiseline, korišćenje kreme sa retinolom.

Kada su u pitanju prirodni načini da ih se rešite, pokušajte sa sodom bikarbonom, šećerom i limunom. Pomoći će i maska od belanaca.

Folikulitis

 

Reč je o zapaljenju folikula dlake.

Može se javiti na licu, temenu glave, ispod pazuha, u predelu prepona, butina. Javljaju se mali čvorovi crvenkaste boje, sa belim ili žutim sadržajem. Dakle, stvarno podsećaju na bele bubuljice.

Često je potrebno uzimanje brisa za određivanje dijagnoze. Uzrok može biti preterano trenje kože ili infekcija koja nastaje posle brijanja. Često se u terapiju lečenja folikulitisa koriste LED svetla. One imaju antibakterisjki efekat, čiste kožu i regulišu lučenje masnoća.

Rozacea

 

Na sam pomen ovog kožnog oboljenja, uhvatićemo se za glavu. Rozacea zaista nije nimalo prijatna, jer je prati izrazito crvena i upaljena koža. Najčešće u predelu nosa, brade i obraza.

Reč je o oboljenju kapilara, najmanjih krvnih sudova, a ne lojnih žlezda i pora, kao što je slučaj kod bubuljica.

. Najčešće je nasledna, a uz genetske predispozicije rozaceu može izazvati i preterano konzumiranje alkohola, masne, ljute hrane. Česta je i kod osoba sa visokim krvnim pritiskom i kod ljudi koji su izloženi prevelikom stresu.

Krvni sudovi na licu su veoma izraženi, stalno su napunjeni krvlju i prošireni. Mogu se pojaviti i sitne bubuljice napunjene gnojem, a nazivaju se acne rosacea. Pore u slučaju rozacee nisu zatvorene, nisu ispunjene masnoćama i prljavštinom. Osetljiva koža je najpodložnija ovom oboljenju.

Postoje različiti oblici rozacee: eritematozni, papulopustulozni, fimatozni i okularni oblik koji je najteži i u tom slučaju crvenilo zahvata i očnu regiju. U teškim slučajevima javljaju se i čvorići, pustule i zadebljanja na koži.

Lečenje rozacee je dugotrajno i najčešće zahteva lekarsku pomoć. Kožu je potrebno negovati preparatima koji ne sadrže štetne sastojke i koji se bore protiv crvenila. To može biti ihtiol mast, pantenol. Sve je zastupljenije i lečenje rozacee laserom.

Od prirodnih lekova pomaže kurkuma, čuvarkuća, kokosovo, ulje origana, ulje čajevca, borna kiselina.

Milije

 

Evo još jednog kožnog problema koji svakako podseća na bubuljice. U stvari, milije se mogu nazvati specifičnom vrstom bubuljica. Evo kako da ih prepoznate.

 

milije liče na bele bubuljice

 

 

To su sitne, bele, na dodir veoma tvrde male izbočine na licu. Može se pojaviti jedna, dve, ali i desetak, dvadeset. Najčešće se javljaju oko očiju, na kapcima i obrazima.

Za razliku od bubuljica koje nastaju nakupljanjem sebuma i bakterija u porama, za milije je karakteristično da nikada nisu upaljene i nema bakterijske infekcije.

Milije nastaju usled gomilanja keratina i mrtvih ćelija ispod kože.  Često ih nazivaju “mlečne pege”.  Javljaju se kako kod odraslih, tako i kod dece. Mogu nastati usled uticaja UV zračenja na kožu, a može ih izazvati i bilo koje oštećenje kože.

Ceđenje milija ne dolazi u obzir. Možemo ih lečiti prirodnim putem, pomoću pilinga za lice, poput onih od meda i kafe ili sode bikarbone i limuna. Kada je reč o kozmetičkim tretmanima za uklanjanje milija, preporučuju se higijenski tretmani, kao i upotreba voćnih kiselina.

Takođe, često dermatolozi uklanjaju milije samo uz pomoć sterilne igle. Iglicom se samo bocne deo na kojem se nalazi milija i to je dovoljno da nagomilani keratin i mrtve ćelije izađu na površinu.

Perioralni dermatitis

 

Ozbiljno kožno oboljenje koje se javlja u vidu osipa oko usta, nosa, a može se raširiti sve do očiju. Najčešće se javlja kod mlađih žena i muškaraca, ali i kod dece.

O čemu je reč? Iako nam se u prvi mah može činiti da je reč o aknama vulgaris, jer se javljaju tvrdi crveni čvorići na koži, zapravo je često reč o nečemu skroz drugom.  Perioralni dermatitis zahvata deo oko usta gde se javljaju ružičasti sitni čvorovi, s tim da sama ivica oko usta najčešće nije zahvaćena.

Ovo oboljenje prati i perutanje kože, kao i svrab i peckanje, pa ćete ga tako razlikovati od bubuljica.

Uzrok nije jasno definisan, ali se u najvećem broju slučajeva smatra da ga izazivaju topikalni kortikosteroidi sa fluorom. Genetika, hormoni, upotreba određenih kozmetičkih proizvoda, kao i paste za zube sa fluorom, takođe može izazvati ovakav dermatitis.

Lečenje traje nedeljama, često i mesecima, a  najčešće uz lokalnu primenu klindamicin gela ili eritromicin kreme. U veoma ozbiljnim slučajevima uvode se oralni antibiotici ili izotretinoin.

Alergijski dermatitis- ekcem

 

Često oboljenje kože koje se javlja već u najranijem uzrastu i nekada nas može pratiti celog života. Ekcem ili kontaktni alergijski dermatitis je imunološka reakcija kože na različite supstance.

 

dermatitis koji liči na akne

 

Alergeni dospevaju na kožu, prodiru u epiderm, vežu se za proteine i tako dolazi do bolesti. Sve što nam padne na pamet može potencijalno biti alergeno. Razni metali, boje, lekovi, anestetici, kozmetički preparati, hrana…

Ekcemi mogu ličiti na bubuljice i to na papule, zbog crvenila i otoka koji se javljaju na koži. Javljaju se mehurići koji su ispunjeni tečnošću, a kada puknu, dolazi do ljuštenja i svraba kože.

Lečenje ekcema zahteva ozbiljnu terapiju. Najčešće se pod tim podrazumeva upotreba kortikosteroidnih krema, antiseptičnih obloga,  ali i antibiotskih masti.

Važno je da koža uvek bude hidrirana i da se ne isušuje, a to se postiže korišćenjem hidratantne kreme.

Ovde treba spomenuti i seboreični dermatis, poznat i kao seboreični ekcem. Ovo oboljenje izaziva ljuspanje kože glave i urokuje pojavu peruti. Kod beba se javlja u obliku temenjače.

Ipak, iako često mislimo da se javlja samo na koži glave, seboreični dermatitis može zahvatiti i lice, najčešće obrve, kapke, nos i deo oko usta i nosa.

Herpes

 

Verovatno je svako od nas barem jednom u životu imao herpes. Bolno je, neprijatno i može izgledom podsećati na teže oblike akni. Razlikujemo dva tipa herpesa.

 • Herpes simplex je virusna infekcija koja pogađa oko 70 odsto populacije. To su sitni mehuri u predelu usana, a uzorokuju ih dva različita virusa:herpes simpleks tip 1 i herpes simpleks tip 2. Oni ostaju u telu i ispoljavaju se kada dođe do pada imuniteta organizma ili usled velikog stresa. Osim oralnog, postoji i genitalni herpes;
 •  Herpes zoster uzrokovan je virusom Varicella zoster. To je isti virus koji izaziva i varičele, odnosno, ovčije boginje.

Varičele se najčešeće javljaju između druge i osme godine života, a kod odraslih se mogu pojaviti u slučaju da bolest nisu preležali u detinjstvu. Osip se javlja kako na licu, tako i po čitavom telu.

 

herpes koji liči na bubuljice

 

Herpes zoster, sa druge strane, javlja se kod odraslih koji su kao mali preležali ovčije boginje. Na koži su vidljive promene u vidu žarenja, svraba i osipa, najčešće na vratu, licu, delu oko očiju, ali i na rukama, nogama, leđima.

Koža je crvena, a sitni plihovi su ispunjeni bistrom tečnošću, dok je kod akni ispunjena gnojem.

Infekcija stafilokokom

 

Zlatni stafilokok ili Staphylococcus aureus je među najotpornijim bakterijama na spoljašnje uslove. Prirodno nastanjuje čovekovu kožu, ali i sluzokožu i creva. Kada dođe do oštećenja kože ili sluznice, stafilokoke dospevaju u tkivo i izazivaju infekciju.

Prenosi se dodirom i kapljično, a izaziva čitav niz oboljenja, među kojima su najteže upale pluća, kao i kožne infekcije.

Neke od infekcija mogu biti impetigo, gnojni mehuri na koži koji pucaju. Takođe, izaziva i bolest koja se naziva furunkul, zapaljenje lica i ostalih delova tela, javljaju se otoci crvene boje. Iza ove infekcije ostaju ožiljci.

Na kraju da napomenemo da nema razloga za brigu i paniku. Svaka od ovih promena na koži se leči, a što pre krenemo sa terapijom, pre će naše lice opet biti zdravo i čisto.

Zato, kada nismo sigurni šta nam se pojavilo na koži, uvek je dobra ideja da potražimo pomoć dermatologa. I to je najpamentnija oduka, jer samo tako možemo biti sigurni da li je reč o aknama ili nečemu potpuno drugom.

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *