majorka akne
Bubuljice

Majorka akne nastaju na Suncu, ali neće ako ih sprečite na vreme!

Preterano izlaganje suncu i štetnim UV zracima može da uzrokuje Majorka akne. Ne izgledaju nimalo lepo i znaju da bole, pa ih sprečite na vreme.

Iako nas možda sam njihov naziv asocira na sunce, plažu i more, verujte nam, Majorka akne su daleko od lepog. Većina nas sigurno je do sada izgorela prilikom sunčanja, pa smo se kasnije hvatali za glavu kada primetimo akne kao posledicu. Ne brinite, sledite naše savete i od sada ćete na plaži biti potpuno zaštićeni od ovih nemilih napasti.

Šta su Majorka akne?

 

Akne mogu biti različite i mogu se javljati zbog različitih faktora. Njihov izgled i stanje zavise od doba života u kojem se javljaju na koži. Prema ozbiljnosti simptoma, možemo izdvojiti recimo acne conglobata, redak oblik akni koji se veoma teško leči.

A sada dolazimo do akni koje su svrstane prema eksternim uzrocima koji ih izazivaju. Najčešći oblici ovakvih akni su sledeći:

 • Acne aestivalis ili Majorka akne;
 • Acne cosmetica ili Kozmetičke akne – sam naziv govori, ovo su akne koje nastaju kao posledica šminke i kozmetike koju koristimo, ali i štetnih sastojaka u kozmetici;
 • Acne excoriee – nastaju usled stalnog pipanja lica i pogrešnog ceđenja bubuljica;
 • Acne inversa – javljaju se najčešće nakon puberteta usled različitih poremećaja lojnih žlezda i lošeg reagovanja imunog sistema;
 • Acne mechanica- poznate i kao sportske akne, a uzrokuje ih najčešće preterano znojenje;
 • Acne medicamentosa javljaju se usled korišćenja određenih lekova, steroida ili kontraceptivnih pilula;
 •  Acne venerata ili kontaktne akne, javljaju se usled kontakta kože sa određenim hemikalijama, kao što su hlor, različita ulja, fluorid.

Acne Aestivalis, kako se stručno nazivaju, odnosno Majorka akne, izaziva sunčeva svetlost. Javljaju se kada kožu previše izlažemo štetnim UV zracima, a nismo je dovoljno zaštitili.

Takođe, stanje mogu da pogoršaju upravo i različiti proizvodi za sunčanje koje nanosimo na lice i telo. U kombinaciji sa znojem, dolazi do burnih alergijskih reakcija, a koža reaguje tako što se pojavljuju sitni crveni mehuri, a potom i male crvene bubuljice. Dodatno, stanje mogu pogoršati bakterije na licu koje uzrokuju akne, a koje se u ovom slučaju ubrzano razmnožavaju.

Jovana je problem sa aknama imala i zimi i leti. Malo je reći da je zbog toga bila očajna. Ružile su njeno lice i činile je nezadovoljnom. Imala je i promašaje i kratkotrajne uspehe u lečenju. Ipak, našla je konačno pravu stvar posle koje se njene bubuljice više nikada nisu vratile. Sada je zadovoljna svojim licem, a kako je do toga došla, saznajte iz njenog ličnog iskustva koje se nalazi na ovom linku: https://lepolice.com/bubuljice-su-bile-uporne-ali-ima-resenja/

Kako nastaju Majorka akne?

 

majorka bubuljice

 

Najčešće, ove akne pogađaju osobe svetlije puti, kao i one koji imaju problematičnu ili masnu kožu. Preterano lučenje sebuma koje je simptomatično za masnu kožu, dodatno pogoršava situaciju. Kombinacija sebuma sa znojem, masnim proizvodima za sunčanje i još ukoliko nismo zaštitli lice šeširom, idealni su za pojavu crvenih plikova na licu, dekolteu, ali i na rukama.

Svakako, sunce predstavlja ozbiljan rizik ne samo za ove, već za sve tipove kože, ali postoje i drugi brojni faktori koji uslovljavaju na koji način će koža stariti. Znamo koliko sunčevo zračenje može negativno delovati na kožu, a upravo je štetno UVA i UVB zračenje jedan od najvećih krivaca prevremenog starenja kože.

Ovakva alergijska reakcija na sunce naziva se još i fotodermatoza. U čak oko  75% slučajeva alergije izaziva preosetljivost na UVA zrake, mnogo ređe na UVB zrake.

UVA zraci prodiru u najdublje slojeve kože i izazivaju oštećenja i alergijske reakcije. UVB zraci izazivaju oštećenja u površinskim slojevima kože, pa se nazivaju još i zracima opekotina.

Prilikom izlaganja suncu imuni sistem može da reaguje pojavom alergija. Dolazi do infekcije folikula dlake koju uzrokuju slobodni radikali, to su jaki oksidansi koji u našem telu izazivaju brojna oštećenja ćelija, tkiva i organa. Majorka akne svrstvaju se u sekundarne fotodermatoze, za razliku od primarnih, čiji su simptomi nadražujući osipi, pa čak i anafalitički šok.

Majorka akne pogađaju oko 20 odsto svetske populacije. Ukoliko spadate među njih, onda to može ozbiljno da vam poremeti planove na letovanju, jer narednih dana sigurno nećete smeti da se izlažete suncu. Zato je važno da znamo kako da se najsigurnije zaštitimo, ali i da pre samog izlaganja suncu podignemo imunitet kože lica kako bi ono bilo što otpornije.

Kako prepoznati Majorka akne?

 

Kao što smo spomenuli, Majorka akne najčešće se javljaju na licu i to na svim delovima lica, a mogu zahvatiti  i dekolte i ruke.

Uključuju sledeće simptome:

 • neravnomeran osip;
 • izrazito crvenilo kože;
 • sitni crveni plihovi i crvene bubuljice;
 • mogu se javiti i pustule, odnosno bele bubuljice ispunjene gnojem;
 • veoma izrazit svrab;
 •  ponekad se javljaju i opekotine.

Usled neadekvatnog tretiranja Majorka akni ili još gore, zanemarivanja ovih simptoma, posledice mogu biti u vidu ožiljaka na licu. Još češće, javljaju se različite fleke na licu, kao i hiperpigmentacije. Zato saznajte kako vam hidrohinon krema za lice može pomoći u borbi sa flekama na licu i staračkim pegama.

Majorka akne najčešće pogađaju žene od 25 do 40 godina, mada se mogu javiti i pre i kasnije.

U još većem su riziku one žene koje su imale pubertetske bubuljice i postoji određeno žarište u organizmu koje se aktivira prilikom preteranog izlaganja suncu. U riziku su i muškarci, ali njih ovaj oblik akni ređe pogađa. Možda zbog toga što se žene mnogo više sunčaju, u želji da imaju preplanuo ten.

Različiti tretmani, poput dermoabrazije ili TCA pilinga kožu čine još osetljivijom na sunce. Zato je pametnije da ovakve tretmane radite tokom jeseni ili zime, kako bi koža imala vremena da se što bolje pripremi za sunčanje i da biste izbegli pojavu Majorka akni.

Kako ih razlikovati od drugih akni?

 

Iako mogu podsećati na neke druge vrste akni, bitno je da znate kako da Majorka akne razlikujete od ostalih.

 • Za početak, Majorka akne uzrokuje štetno sunčevo zračenje, pa ako ste se poslednjih dana izlagali suncu verovatno je da imate ovaj oblik akni;
 • Majorka akne javljaju se ili istog dana kada se bili izloženi suncu ili sledećeg dana. Počinju tako što se javlja crvenilo kože, mali plihovi i sitne bubuljice, a potom se mogu javiti i bele bubuljice koje veoma svrbe i bolne su na dodir;
 • Za razliku od, na primer, akni vulgaris koje su umereno zapaljenje kože i izaviza ih najčešće bakterija P. acnes, Majorka akne nastaju samo usled uticaja štetnog zračenja sunca na kožu. Tako da, ako ste se izlagali suncu i niste se dovoljno zaštitili, ne sumnjajte da se radi upravo o Majorka aknama;
 • Ukoliko ove akne prati i veoma izrazito crvenilo koje ne prolazi ni nakon dva dana, javite se lekaru. Možda je reč o ozbiljnijoj alergiji;
 • Ako imate i opekotine na licu, odmah se javite lekaru;

Naravno, nemojte isključiti mogućnost da su vam se uporedo na licu pojavile i druge vrste bubuljica, poput gnojnica ili mitisera.

Majorka akne – lečenje

 

majorka akne lečenje

 

Ukoliko ste postali žrtva Majorka akni, nemojte da očajavate. Uz adekvatnu negu , ove akne uglavnom nestaju kroz nekoliko dana. Uz određene kreme, postoje i brojni prirodni načini kojima ćete uspešno rešiti ovaj problem na licu. Međutim, pre svega je važno da preduzmete sve preventivne mere kako biste se dovoljno zaštitili od sunca i izbegli pojavu Majorka akni.

Preventivom protiv Majorka akni

 

Nemojte dozvoliti da vam jedan dan sunčanja pored bazena izazove Majorka akne ili još gore, da vam ove akne upropaste tako dugo planirano letovanje. Zato je bitno da se zaštitite na vreme.

 1.  Prvo i najvažnije pravilo jeste da se ne izlažete sunčevom zračenju u periodu kada je ono najjače, a to je od nekih 11 do 16 sati. Naravno, jasno nam je da nekada želite da provedete čitav dan na plaži, ali tada dobro zaštite lice i ruke. Nosite šešir i sunčane naočare, provodite vreme ispod suncobrana i u hladovini, prekrijte ruke i dekolte tankom tkaninom;
 2.  Svakodnevno, tokom čitave godine, koristite hidratantnu kremu za lice koja ima UV filtere. Na svakoj takvoj kremi to je naznačeno na kutiji. To je važno jer ćete tako negovati kožu tokom cele godine i pripremiti je za leto i jače sunce;
 3. Redovno negujte lice prirodnim maskama, probajte recimo hranjivu masku od lana ili masku sa kafom.  Radite dva puta nedeljno pilinge lica koji prijaju vašoj koži. Zapamtite da je nega najvažnija i samo zdrava koža izgledaće negovano, lepo i odmorno;
 4.  Tokom sunčanja koristite kremu sa visokim zaštitnim faktorom, najmanje SPF 30. Ako imate izrazito svetao ten i znate da ćete brzo izgoreti na suncu, koristite kremu sa zaštitnim faktorom 40 ili 50. Čuvajte svoje lice i telo od preranog foto- starenja;
 5. Ukoliko imate masnu kožu, izbegavajte kreme i preparate za sunčanje koji će je dodatno mastiti. Koristite bezmasne kreme, bez emulgatora i dodatnih parfema, jer oni mogu da podstaknu pojavu Majorka akni. Neka to budu nežni proizvodi koji će odgovarati vašoj koži, a slobodno pitajte svog dermatologa ili apotekara da vam preporuči šta bi to u vašem slučaju bilo najbolje;
 6. Postoje i razni antialergijski gelovi sa zaštitnim faktorom, koji će vam pomoći ako ste skloni alergijama i osipima. Birajte preparate koji su pogodni i za masnu kožu, ali i za kožu sklonu aknama.

Veoma važno: pripremite telo pre leta i izlaganja suncu. Sunčajte se ujutru i popodne po 10, 15 minuta, na terasi ili u dvorištu, kako bi se koža lagano navikla na sunce. Dobar način jeste da mesec dana pre letovanja pijete tablete karotena. Karoten će odlično pripremiti kožu za sunce i biće manja verovatnoća da izgorite i dobijete Majorka akna, osipe i alergije na koži.

 Kako lečiti Majorka akne?

 

Ako ste se već suočili sa Majorka aknama, nemojte paničiti, već se pridržavajte sledećih smernica:

 • Trudite se da ne dirate i ne češete lice i nikako nemojte cediti akne. Napravićete samo još goru situaciju, a ostaće vam i ožiljci i rupice od akni na licu;
 • Naredna dva, tri dana, a ukoliko je potrebno i duže, izbegavajte izlaganje suncu. Možete prošetati rano ujutru ili kada sunce zađe, ali i tada ipak dobro zaštitite lice;
 • Stavljajte hladne obloge koje će ublažiti iritacije i smanjiti svrab;
 •  Postoje različite kreme i mast koje vam u ovom slučaju mogu pomoći. Na primer, odlična je mast Jekoderm, koju obavezno treba da imate u svojoj putnoj apoteci. Ona je bogata ribljim uljem i vitaminom A koji je neophodan za regeneraciju kože. Preporučuje se za negu osetljive kože, kao i za negu kože nakon sunčanja, a deluje i tako da povećava elastičnost kože;
 •  Možete koristiti i kreme ili gelove koje hlade kožu, a koje sadrže i male doze kortizona. Kortizon  se često koristi za umirivnje zapaljenja, svraba i peckanja kože. Međutim, duže korišćenje krema sa kortizonom može dovesti i do povećane osetljivosti kože i njenog istanjivanja. Pre odabira ovakve kreme posavetujte se sa dermatologom;
 • Ukoliko simptomi ne prolaze ni nakon nekoliko dana, a primećujete sve više bubuljica i osip ne prolazi, javite se lekaru. Možda će vam biti potrebna i terapija antibioticima protiv bubuljica kako bi se ublažili simptomi.

Prirodno lečenje Majorka akni

 

Koliko li smo puta stavljali jogurt ili kiselo mleko na lice nakon što izgorimo na suncu. I zaista je pomagalo! Dakle, prirodni lekovi mogu biti čak i idealni kada treba stati na put Majorka aknama.  Da vidimo šta nam sve može pomoći.

 • Već pomenuti jogurt ohladiće lice i smanjiti mogućnost pojave novih akni. Jogurt je i odličan način da hidrirate kožu lica;
 • Kamilica je sjajan lek za osetljivu kožu, a obloge od kamilice imaće analgetski i antiinflamatorni efekat. Delovaće umirujuće na kožu i sprečiće nove upale;
 • Aloe vera može takođe biti od pomoći. Nanesite gel aloe vere na kritična mesta i ostavite da koža sasvim upije. Smirićete kožu i kroz dan, dva, akne će početi da se povlače;
 • Krema od smilja zaštitiće kožu od štetnih UV zraka i pomoći nam da sačuvamo zaštitnu barijeru kože;
 • Maslinovo ulje nahraniće i obnoviti kožu. Bogato je polifenolima koji štite kožu od propadanja, smiruju infekcije i iritacije.

Poslednje, ali ne i najmanje važno:

Obogatite ishranu namirnicama koje će smanjiti rizik od nastanka alergija na sunce, kao i Majorka akni.

Jedite hranu bogatu betakarotenom, vitaminom C, E i B, cinkom, kalcijumom. Neka na vašem meniju bude što više svežeg povrća i voća, šargarepa, bundeva i slatki krompir izvor su betakarotena. Paprika, brokoli, kupus bogati su vitaminom C, dok je vitamin E zastupljen u zelenoj salati, soji, integralnim žitaricama. Pivski kvasac i semenke bundeve bogati su cinkom, dok su mlečni proizvodi siguran izvor kalcijuma.

Pre svega, čuvajte svoju kožu i negujte je tokom čitave godine. Ne zaboravite da je preventiva najbolji lek, ali znajte da ni Majorka akne nisu bauk. Mi smo dali sve od sebe da vam pomognemo konkretnim savetima, a vi ih samo pametno primenite.

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *