tca piling lica
Kozmetika za lice

TCA piling lica! Ljuštenjem lica do mlađe kože!

TCA piling lica nekima je bizaran, ali može biti odlično rešenje ukoliko želite da se relativno brzo oslobodite ožiljaka, bora i fleka na licu.  Ipak,  bitno je da saznate sve njegove prednosti i mane! Vaše lice je u pitanju!

Šta je TCA piling lica?

 

Piling lica, generalno govoreći,  je tretman koji možemo raditi i kod kuće i koji ne bi trebalo da preskačemo ukoliko želimo zdravu, negovanu i mladoliku kožu. Ovim tretmanom uklanjamo mrtve ćelije kože, poboljšavamo cirkulaciju, masiramo i relaksiramo lice. Piling sa sodom bikarbonom, šećerom ili kafom, jednom do dva puta nedeljno, može biti pun pogodak na putu do lepog i blistavog tena. I to su pilinzi koji su potpuno bezazleni i možemo ih raditi bez ikakve bojazni od oštećenja kože.

Nužno je da znamo koje pilinge lica možemo raditi sami, a koje ćemo poveriti isključivo obučenim kozmetičarima i lekarima.

Za razliku od mehaničkih pilinga tokom kojih nanosimo na lice različite granule koje fizički čiste lice, postoje i hemijski pilinzi lica.

U njihov sastav ulaze različite kiseline koje rastvaraju mrtve ćelije na licu i uklanjaju sve nečistoće. Cilj hemijskih pilinga jeste poboljšanje strukture, kvaliteta i elastičnosti kože, kao i njeno podmlađivanje.

Upravo jedna vrsta hemijskog pilinga jeste i TCA piling lica.

Ovaj piling radi se trihlorsirćetnom kiselinom i preporučuje se da ga rade iskljčivo iskusni, dobro obučeni lekari, dermatolozi i stručnjaci za estetsku medicinu.

Kako deluje TCA piling i zašto je toliko popularan?

 

Reč je pilingu srednje dubine, što znači da osim skidanja površinskih slojeva kože, deluje i na potkožni deo. Trihlorsirćetna kiselina prodire u kožu, pomažući tako njenu regeneraciju, podmlađuje kožu i stvara uslove za nastanak nove, mlade kože. Pored ovakvih postoje i duboki hemijski pilinzi. Za razliku od površnih pilinga ili onih mehaničkih koje sami radimo kod kuće, ovakvi tretmani zahtevaju određenu negu nakon toga kako ne bi došlo do komplikacija.

Nakon ovog pilinga, ten postaje ujednačen, a lice nežnije;

TCA piling stimuliše fibroblaste, ćelije kože koje su odgovorne za proizvodnju elastina i kolagena. Pojedini porede TCA piling sa face liftingom, jer nakon prvobitnog perioda ljuštenja, koža izgleda daleko mlađe i manje naborano.

Vesni ovakvi tretmani nisu prijali, a žarko je želela da oporavi svoju kožu koja je vremenom postala beživotna, siva, opuštena i naborana. Ona je to i uspela i to prirodnim putem i sasvim sama kod kuće. Njene bore su se smanjile, a fleke sa lica nestale. Jednostavno je, pa i vi miožete probati isto . O čemu se radi, saznajte na ovom linku: https://lepolice.com/moje-iskustvo-prirodno-sam-obrisala-bore-sa-lica/

Osim hemijskih, postoje i druge vrste pilinga koje možemo raditi u salonima, a to su ultrazvučni, fitopiling, prirodni i enzimski piling lica. Takođe, ovo nije jedina kiselina koja se koristi za hemijski piling. Tu su i voćne kiseline, glikolna kiselina, salicilna itd.

Mi ćemo se sada fokusirati upravo na TCA piling lica, da vidimo kome je namenjen i za koje probleme na licu je efikasan.

Kome je namenjen TCA hemijski piling lica?

 

Ukoliko vam je cilj da što pre delujete podmlađeno, da imate manje bora, da uklonite podočnjake i fleke sa lica, onda vi treba da razmislite o TCA pilingu lica.

 

tca piling kože

 

Upravo najbolje rezultate ovaj tretman daje u domenu podmlađivanja kože, ali i uklanjanja ožiljaka sa lica. Dakle, evo za šta je sve namenjen:

 • TCA piling efikasan je u uklanjanju nekih vrsta bubuljica, kao što su mitiseri, bele bubuljice. Nije preporuka za upaljene akne.
 • Ukoliko ste prošli kroz period lečenja teških akni, na primer acni conglobata, vrlo je verovatno da će posledica biti ožiljci na licu. Ovaj hemijski piling daje odlične rezultate na polju uklanjanja različitih vrsta ožiljaka, zato jer deluje malo dublje.
 • Uklanja različite hiperpigmentacije na licu, staračke pege, a čak i podočnjaci su manje vidljivi;
 • TCA piling deluje na površinske bore, izravnava površinu kože. Posebno je učinkovit pri uklanjaju bora oko očiju i bora oko usana;
 • Proširene pore mogu se rešiti ovim tretmanom.
 • Iako je ovaj piling idealan za osobe svetlije kože i kose i na tamnijoj koži takođe daje dobre rezulate, u zavisnosti od vrste problema pre procedure. I tamnija koža će nakon ovog tretmana biti u stanju da proizvede pigment, odnosno, piling neće izbledeti kožu;

TCA pilingom može se lečiti i hiperkeratoza, odnosno, zadebljanje površinskog sloja kože koje se javlja usled pojačanog nakupljanja proteina keratina. To dovodi do stvaranja tvrde kože. Najčešće se javlja na dlanovima i stopalima, ali može se javiti i na licu. Tada lice postaje izrazito crveno, suvo, ljušti se i stvaraju se čvorići i izbočine.

Ko nije kandidat za TCA piling lica?

 

Pre tretmana, naravno, konsultovaćete se sa lekarom koji će vam detaljno objasniti sve prednosti i mane TCA pilinga. Ipak, u sledećim slučajevima verovatno nećete moći da se podvrgnete tretmanu:

 • ukoliko imate bilo kakav upalni proces na koži ili otoke od bubuljica. Pod tim se najčešće podrazumevaju upaljene akne i bubuljice, gnojne bubuljice, acne conglobata;
 • ako imate opekotine od sunca ili različite posekotine na licu;
 •  trudnice i dojilje ne mogu tretirati lice TCA pilingom;
 •  ako ste nedavno prošli hemoterapiju ili zračenje;
 •  ukoliko koristite lek Roakutan ili ste ga koristili u prošlih godinu dana;
 •  ukoliko ste se nedavno tetovirali, bilo da je u pitanju tetovaža obrva ili drugi oblik tetovaže, potrebno je da prođe određen period pre nego što uradite TCA piling.

Kako izgleda tretman TCA pilinga?

 

S obzirom na to da govorimo o pilingu srednje dubine, bitno je da znamo da kiseline u ovom slučaju ne ostaju na površini kože, već prodiru u nju. To takođe znači da ovakvi tretmani mogu sa sobom nositi i različite nus pojave. Zato je od ključne važnosti, kao što smo već spomenuli, da ih rade stručnjaci. Inače, kiseline za lice mogu biti od izuzetne koristi i zbog toga su tretmani različitim kiselinama sve popularniji.

Kiseline deluju pozitivno na kožu jer joj vraćaju normalnu PH vrednost, dubinski je hidriraju, stimulišu proizvodnju kolagena i elastina, čiste pore, smanjuju hiperpigmentaciju na koži i umanjuju vidljivost bora. One su čest sastojak i različitih proizvoda za negu kože, na primer, efikasne su kreme sa salicilnom kiselinom. Ipak, najbrži rezultati postižu se ukoliko ih koristimo u vidu hemijskih pilinga.

Prema različitim studijama, kiseline veoma prijaju našoj koži zato što ona koža ima svoju prirodnu kiselost zahvaljujući mlečnoj kiselini i aminokiselinama koje se luče iz znojnih i lojnih žlezda. Kiseline imaju i još jednu ulogu, a to je nas štite od štetnih mikroorganizama, poput virusa, bakterija, gljivica.

Kao što smo spomenuli, TCA piling radi se trihlosrćetnom kiselinom. Postizanje efekta na licu kada je u pitanju ova kiselina zavisi najpre od toga koliko je ozbiljan problem na koži koji želimo da rešimo. U slabijem rastvoru, do nekih 10 odsto, trihlorsirćetna kiselina koristi se kao sastojak različitih proizvoda za negu, u kremama protiv bora ili serumima za lice.

Kada govorimo o pilingu, upotrebljavaju se rastvori sa 15%, 25%, 35%  TCA kiseline.

Kliničke studije su pokazale da procenat od 50% može da izazove veća oštećenja na koži lica.

Ukoliko je potrebno, TCA piling može se kombinovati sa drugim tretmanima i vrstama pilinga, u zavisnosti od stanja kože pacijenta, ali o tome odlučuje dermatolog.

Priprema lica pre TCA pilinga

 

Najpre, biće neophodna određena priprema lica pre izvođenja samog TCA pilinga. Odnosi se na čišćenje lica, ali ne samo na to. Najčešće, za pripremu kože koristi se retin – A, izveden iz vitamina A, kako bi se istanjio površinski sloj kože i da se omogući rastvoru TCA kiseline da prodre dublje i ravnomernije u kožu. Ukoliko vaša kože ne podnosi tretmane retinoidima, najverovatnije ćete koristiti kremu na bazi alfa hidroksi, odnosno AHA kiseline.

Ukoliko imate fleke i pigmentacije na delovima lica lekar će vam možda savetovati da koristite i hidrohinon, agens za izbeljivanje kože.

Ova priprema kože može trajati od dve nedelje, pa čak i nekoliko meseci.

Kada je tretman zakazan, tri dana pre toga nećete smeti da koristite bilo kakve pilinge na licu.

Takođe, 48 sati pre TCA pilinga uradićete test osetljivosti na TCA kiselinu, na podlaktici, recimo. Ukoliko reakcija izostane, moći ćete da uradite piling.

Pre samog tretmana lice se najpre dubinski čisti losionom na bazi alkohola, kako bi se uklonile sve nečistoće i masnoće sa lica. Potom se nanosi rastvor TCA kiseline, u procentu koji će odvorati vašem tipu kože i problemu koji je potrebno tretirati.

Da li je tretman bolan?

 

Najčešće pitanje u vezi sa ovim pilingom jeste da li peče i boli, jer ipak dolazi do ljuštenja površinskog sloja kože. Da vas ohrabrimo.

Tretman nije bolan, ali je veoma važna saradnja pacijenta i slušanje saveta lekara, kako bi piling dao što bolje retultate.

Ne koristi se anastezija, jer sam hemijski rastvor deluje kao anestetik. Prilikom nanošenja kiseline na lice, možete osetiti samo blago peckanje i to je sve.

TCA piling najčešće traje od 10 do 15 minuta, nakon čega se rastvor skida sa lica i nanosi se bazni rastvor kako bi se kiselina neutralisala.

Nakon tretmana, možda ćete koristiti antibiotsku mast i određene lekove, kako bi se otklonilo svako pulsiranje lica koje ćete verovatno osećati.

Rezultati i oporavak od TCA pilinga lica

 

Nakon TCA pilinga koža će početi da se ljušti i to će potrajati oko nedelju dana. Koža će biti kao kada blago izgorite na suncu. Znači, možete očekivati blago peckanje i crvenilo.

 

tca piling rezultati

 

Zato je od ključne važnosti da pratite sve što zahteva period oporavka:

 • Lice će se oporavljati i do dva meseca i u tom periodu biće potrebno da svakodnevno nanosite zaštitnu kremu sa faktorom minimum 30. Izbegavajte izlaganje jakom suncu. Zbog ovoga, tretmani kiselinama najčešće se rade u jesenjem ili zimskom periodu;
 • Ne dirajte lice, ne ljuštite kožu na silu, već pustite da sama zaraste;
 • Bitno je da pijete što više vode, jer je hidratacija lica veoma važna nakon agresivnih pilinga koji veoma isušuju kožu;
 • Nakon kontrole, dobićete uputstva koji preparati za negu i šminka će biti najpogodniji za vašu kožu.

Da bi se postigli željeni rezultati biće potrebno uraditi dva ili više TCA pilinga.

Već nakon prvog tretmana primetićete da je koža glatkija, odmornija i svežija. Takođe, primetićete manje pigmentacija na koži, kao i manje površinskih bora.

Ukoliko vam se ne sviđa ideja da se dva meseca postepeno ljuštite da biste sinuli, postoji i bolje rešenje, barem kada su znakovi starenja i njihovo uklanjanje u pitanju. Krema protiv bora nije izmišljena uzalud. Naprotiv, konstantna nega pravom kremom sa dobrim aktivnim sastojcima može da učini mnogo za vaše lice. Pri tom, nema bola, crvenila, perutanja kože.

TCA piling kod kuće

 

Ukoliko baš želite da se upustite u ovo, postoje načini na koji se TCA piling lica izvodi kod kuće. U prodaji se mogu naći i setovi za izvođenje ovog pilinga, ali naš savet je da to ne činite. Ipak je reč o agresivnom tretmanu koji može ošetiti kožu, a nikada ne možete znati da li će vašem licu ovaj tretman odgovarati. Zato se ipak prvo konsultujte sa lekarom i ne radite ovakve pilinge na svoju ruku.

Iskustvo nakon TCA pilinga lica

 

Jovana ima 45 godina i masnu kožu lica. Na njenoj zreloj koži postale su izrazito vidljive bore oko očiju i na čelu, a pojedini delovi lica  jače pigmentisani i tamnije boje.

„Odlučila sam se na TCA piling lica jer sam na prvom mestu želela da izbledim fleke koje me nerviraju već godinama. Takođe, bore oko očiju su postale veoma izražene i smatrala sam da bih ovako mogla da ih ublažim. Prijateljica je već radila ovaj piling, pa sam rešila da pokušam i ja. Plašila sam se da će boleti, ali samo sam osetila blago zatezanje kože. Koža je sutradan počela da puca i da se ljušti, a počela je da je zamenjuje nova, mlada koža. Ljuštenje kože ne boli, ali je važno slušati savete lekara da bi oporavak i rezultati bili što bolji. Sada su fleke na licu već donekle ublažene, a i bore su manje vidljive. Kroz dva meseca planiram da još jednom ponovim TCA piling“.

 

Neželjeni efekti i cena TCA pilinga

 

Prolazno crvenilo i ljuštenje kože, kao i blago perutanje lica, najznačajniji su neželjeni efekti TCA pilinga.

U veoma retkim slučajevima, crvenilo može biti izraženo i nekoliko meseci. Ukoliko ne pratite preporuke lekara, može doći do pojave pigmentacija na licu, a sve zbog neodgovarajuće zašitite od sunčevog zračenja tokom regeneracije kože.

Cene TCA pilinga uglavnom su oko 5.000 do 6.000 dinara po tretmanu. Uglavnom u svim estetskim centrima postoje različite akcije i popusti i svaki ima svoj cenovnik. Ukoliko tretman košta oko 5.000, na primer, tri tretmana možete platiti oko 12.000 dinara.

Veoma je važno da znate u šta se upuštate kada su pilinzi lica i konkretno TCA piling lica u pitanju. Dobro se raspitajte kome ćete ukazati poverenje i poveriti svoje lice, najbolje je da to bude proveren estetski centar i dermatolog sa iskustvom. Pre toga, naravno, detaljno se informišite na našem sajtu o svim prednostima i manama pilinga za lice i obavezno javite utiske.

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *