nega usana zimi
Usne

Nega usana zimi u 5 jednostavnih koraka!

Nega usana zimi je jako važna. Neka bude pravilna. Usne spadaju u osetljive delove lica i da bi bile lepe, potrebno je da im posvetite dovoljno pažnje.

Kada ispratimo leto i dočekamo prve hladne dane, sigurni smo da prve promene osećamo upravo na usnama. Promene se dešavaju i na kosi i koži, ali ne u tolikoj meri. Hrapavost i neujednačenost na površini usana i celokupnoj njenoj teksturi nastaje jer je koža na ovim delovima izuzetno tanka, do tri puta tanja u odnosu na sve druge delove tela. Osetljiva je i siromašna lojnim žlezdama koje luče prirodne masnoće i stvaraju na površini zaštitni sloj.

Niske temperature, mrazevi, vetrovi, ali i boravak u zagrejanim prostorijama, dovodi do dehidratacije kože na usnama i zato one deluju beživotno i vrlo su estetski neprivlačne. Ponekad znaju i da krvare, što u pojedinim situacijama može biti veoma bolno. Tada posebno, a i inače, treba obezbediti dobru negu i zaštitu, da ne bi mnogo izgubile na kvalitetu.

 

 

Suve usne, ne samo da ružno izgledaju, već su povezane i sa bolovima. Rizik da one pojačano ispucaju i postanu hrapave povećava se usled nekog velikog emocionalnog stresa, nedostatkom određenih vitamina i minerala, obično su to A i E, i kod povišene telesne temperature tela. Ono što im mnogo škodi u hladnim zimskim danima jeste često oblizivanje jezikom, jer im tada gulimo masne žlezde sa površine.

Da bismo u zimskom periodu sačuvali lep i negovan izgled usana, potrebno je da unosimo dovoljno tečnosti, ali i namirnice bogate vlaknima, vitaminima i mineralima. Osim ovih mera, neophodno je da uvedemo i fizičku negu u vidu preparata i balzama koji neguju usne, pa je kod ovakvih izbora važno da biramo one koji su napravljeni od prirodnih sirovina. 

Prirodni preparati kvalitetno neguju kožu i nemaju po nju nikakve štetne efekte.

Ako negu pravilno sprovedete, nećete imati onaj osećaj “zavisnosti” za balazamom, već će usne odisati jedrinom i svežinom jedan duži vremenski period.

Jedan takav, pronašla je i Tamara koja je bukvalno bila očajna, jer je izgled njenih usana bio itekako narušen. Ona nije redovno primenjivala negu na svojim usnama i došla je u situaciju da joj usne budu pune pukotina sa dubokim ranama. Pre nego što ih je potpuno oporavila i regenerisala, umalo nije digla ruke, ne znavši kako da im pomogne, jer je probala puno preparata koji nisu dali efekte. Međutim, sreća joj je pokucala na vrata, te je uspela da ih vrati u život, a osim toga, uspela je da ih čak i vizuelno poveća, a da za sve to nije uplovila u razne operacije. Ako i vi imate problem sa svojim usnama, a želite da ga brzo rešite, usput i saznate Tamarinu tajnu, kliknite na ovaj link: https://lepolice.com/moje-usne-su-sada-senzualne-i-pune/

Slede saveti kako da i vi to sprovedete u delo.

Kako negovati usne zimi, pravilno?

 

Verujem da će naredni redovi potpuno da vam sruše sliku o pravilnoj nezi usana, koju ste do sada sprovodile, ili ste bar mislile da je radite na pravi način.

 

nega usana tokom zime

 

Pravilna nega je malo kompleksnija i mi smo se potrudili da vam je na što lakši način prikažemo u nekoliko koraka.

Ređali smo ih po važnosti, vi ih ne morate naučiti napamet, već imajte ovaj mali podsetnik uvek pri ruci, kad vam zatreba da se prisetite. Krećemo!

Korak 1- Eksfolijacija usana

 

Eksfolijacija ili narodski rečeno, piling predstavlja fiziološki proces kojim se odumrle ćelije same odbacuju sa površine kože. Prirodan proces eksfolijacije se može ubrzati mehaničkim i hemijskim procesima.

Piling usana je izuzetno važno raditi, jednom nedeljno, nevezano koje je godišnje doba trenutno aktuelno. Tako se uklanjaju keratinozne ljuspice sa površine usana, koje ometaju normalnu razmenu kiseonika. To čini kožu usana mekanom i poboljšava njenu teksturu. Na ovaj način se zamenjuju mrtvi slojevi kože novim slojevima koji čine da usne izgledaju sveže.

Ovim korakom se oslobađamo znakova starenja, jer se uglačavaju sve naglašene linije, fleke i nepravilnosti. Jedan od sjajnih stvari koje nam eksfolijacija pruža jeste otvaranje i čišćenje pora, što je najbolja prevencija problematične kože lica.

Piling čini da nam usne imaju ujednačen ton, što je još jedna prednost kada govorimo o samoj estetici usana. Nakon što se oslobodimo mrtvih ćelija kože, sve ono što kasnije nanesemo na njih, imaće bolji efekat, jer će neometano prodirati u duboke slojeve i na pravi način ispoljiti svoje dejstvo. Ukoliko preskačemo eksfolijaciju, naneti preparati neće moći da prodru kroz površinski sloj, nego će se tu zadržati, a zatim i lako otkloniti.

Jednostavan piling koji možete u svakom trenutku uraditi kod kuće, bez odlaska u kozmetički salon, jeste uz pomoć šećera i meda. Pomešajte po jednu kašiku ova dva sastojka i dobro utrljajte na usne. Ostavite 20 minuta da deluje, pa isperite toplom vodom.

I ne brinite, koliko god da vam se činilo, pilingom nećete isušiti usne, već ćete im učiniti veliku uslugu, naročito kada je zima. Piling usne čini mekanim i jedrim.

Korak 2 – Hidratacija usana

 

Stalni pritisak i uticaji spoljašnje sredine, narušava njihovu Ph vrednost i isušuje ih. Redovnom hidratacijom zaštitićete usne.

Hidratacija usana podrazumeva da unosite dovoljne količine tečnosti, negde oko 2l dnevno, kako bi se obavili svi neophodni procesi u organizmu. Osim tečnosti, jako je važno i da se hranite zdravo, ravnomerno i izbalansirano, kako bi telo podjednako trošilo kalorije i raspoređivalo ih na pravi način.

Nikada nemojte na hladnoću da izlazite bez odgovarajuće nege i zaštite na usnama.

Bilo da ste se opredelili za industrijski balzam ili onaj prirodni, bitno je da niste zaboravili da ga nanesete i ponesete. Mi preferiramo prirodne preparate, pa smo s toga spremili jedan brzi recept kako da napravite zaštitni balzam kod kuće:

  • Kokosovo ulje
  • Maslinovo ulje
  • Pčelinji vosak
  • Med
  • Prazna kutijica starog balzama

Sve ove sastojke možete staviti u meri koju želite. Važno je da kokosovo ulje stavite duplo više od pčelinjeg voska, da ne biste dobili mnogo tvrd negujući balzam. Ostale sastojke dodajte odokativno i mešajte na tihoj vatri, dok se sve lepo ne ujednači. Kada ste dobili jednaku smesu, izlijte u posudicu i ostavite da se ohladi. Nosite ga uvek sa sobom i mažite kad god osetite neprijatno zatezanje.

Ovo je bio samo jedan primer kako možete napraviti kompletni balzam. Možete i samo povremeno mazati med preko usana, kad god prođete pored kuhinje, vi umočite prst. Bila bi to slatka nega, zar ne?

Med ima mnoga blagotvorna dejstva na kožu usana.

Korak 3 – Upotreba maske na usnama

 

Maske za usne sve češće možete videti u parfimerijama i jako su privlačne, jer imaju dobar efekat, a vrlo su jednostavne za korišćenje.

Njihov zadatak je da nahrane usne dubinski i da im pruže zaštitu i mekoću kakvu zaslužuju. Obično su sastvaljeni od vitamina, voskova, ulja na biljnoj bazi. Koriste se tako što ih poput maramice ili folije zalepite na usta i ostavite tako da one ispuste svoje aktivne sastojke. Nakon 15 minuta samo lagano skinete i spremni ste za izlazak po hladnom vremenu.

Usne će upiti ono što im treba, a sav višak će ostati na površini. Preko maske, slobodno možete nanositi šminku, čak i one mat karmine koji dodatno isušuju kožu. Usne će delovati neodoljivo. Čak im ni suvomrazica ništa neće moći.

Korak 4 – Redovna upotreba balzama

 

Ovaj korak verovatno svi smatraju najvažnijim i smatraju da bez njega ne bi moglo po hladnom vremenu da se hoda napolju. I jeste u pravu.

 

 

Dobar balzam je pola zdravlja usana. Vodite računa da vašim usnama ne učinite medveđu uslugu, time što ćete nanositi industrijske balzame, koji po usne imaju više štete nego koristi. Pitate se kako? Evo kako.

Industrijski balzami (ne svi) u sebi sadrže parafinsko ulje koje nema nijedan bonitet i pozitivan efekat na kožu.

Parafinsko ulje ne neguje usne, već stvara trenutni osećaj lakoće i mekoće na usnama koje zatežu, koji se za jako kratko vreme gubi, pa je neophodno što češće ga nanositi.

Tada se stvara ona takozvana zavisnost od balzama i na kraju dolazi  do toga da se usne dodatno isušuju i još više pucaju.

Sa druge strane, prirodni preparati-balzami neguju i hrane kožu usana, te nakon nekog vremena vi uopšte više nemate potrebu za njihovim nanošenjem. Dovoljno je da ga imate u džepu i pre izlaska na hladnoću ga naneste, eventualno još jednom ako dugo budete boravili napolju.

Korak 5 – Fizička zaštita usana

 

Fizička zaštita usana se pre svega odnosi na navike koje morate uvrstiti u svoju rutinu, ne biste li zaštitili usne od pucanja i isušivanja.

Zimski period podrazumeva da se po kućama i stanovima prostorije zagrevaju, i da je vazduh dosta suv dok traje grejna sezona.

  • Trudite se da noću, dok spavate, ne dišete na usta, već isključivo na nos. Sprovodite redovno toaletu nosa, kako bi vam nosni putevi bili prohodni. Tada se usne neće dodatno sušiti i pucati.
  • Nabavite obavezno ovlaživač prostorije, u koji možete da ubacite eterično ulje po želji.
  • Provetravajte prostorije gde dugo boravite, minimun 10 minuta dnevno, kako bi se obezbedila dovoljna količina novog kiseonika.

Kada boravite napolju, po temperaturama koje su oko i daleko ispod nule, koristite fizičku zaštitu preko usana, u vidu neke maske ili pamučnog šala. Para koja izlazi tom prilikom će se zadržavati i vlažiti vaše usne.

Sve su ovo saveti koje morati primenjivati ako želite da vam usne tokom cele zime budu lepe i održe se negovanim.

Sada ćemo govoriti o tome šta ne bi trebalo raditi tokom zime, zarad istog efekta na usnama.

Šta ne raditi usnama tokom zime?

 

Važno je znati da su neke usne posebno sklone pucanju i da većina ljudi u nekom momentu ima problem sa suvim i ispucalim usnama. Kada nam usne postanu suve, veliki je izazov ne liznuti ih, kako bi olakšali taj neprijatni osećaj zatezanja. 

 

 

Kod nekih ljudi, to oblizivanje kasnije postane navika i može izazvati zapaljenje. Prilikom čestog lizanja usana, dolazi do pojave „duplih usana“, koje sem što su estetski jako ružne, često znaju dosta i da bole. Ovo oboljenje je poznato pod nazivom ekcem od oblizivanja ili kontaktni helitis.

U ovakvim slučajevima, jako je važno da imate bilo kakvu alternativu pri ruci, tačnije neki balzam koji će u potpunosti zameniti oblizivanje i dodatno isušivanje usana.

Tokom zimskih dana, a i inače, trudite se da usne nipošto ne ližete.

Isti slučaj je i sa grickanjem usana i skidanjem površinskog sloja sluzokože. Ponekad se sluzokoža sama po sebi sama počne kidati, usled nedostatka određenih vitamina i tada je jako važno da vi ne bude inicijator da se to i nastavi.

Grickanje usne obično još nastaje i kod pojačanog emocionalnog stresa, i često se u javnosti može videti poneka osoba koja svoje “živce smiruje” na ovaj način.

To možda vama trenutno pruža nekakav osećaj zadovoljstva i smirenosti, ali kada se ova radnja suviše često ponavlja, može doći do ozbiljnih ozleđivanja sluzokože usne duplje, pa čak i do krvavrenja. U kombinaciji sa hladnim vremenom, to zaista može da vam napravi dugoročni problem.

Ovim, ne baš tako lepim savetima privodimo kraju današnju priču. Iskreno se nadamo da smo vam koliko toliko približili svesti kako treba da izgleda nega usna u zimskom periodu. Ne zaboravite na nju ni tokom ostalih godišnjih doba, a zimi je naročito pojačajte.

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *