suve usne
Usne

Suve usne ne moraju biti vaš problem uz ove savete

Neprijatno suve usne je moguće izbeći lakše nego što mislimo. Poklanjamo vam savete za pravilnu negu i izbor najboljih preparata.

Naše usne imaju mnogo posla: hranjenje, pričanje, smejanje, poljupci – uvek su zauzete nekom aktivnošću.

Uz to, brojne studije dokazuju da sve vezano za usne od oblika preko veličine, stepena simetrije kao i koliko smo spremni na osmeh, sve utiče na stepen naše privlačnosti i pozitivnih crta ličnosti kao što je ljubaznost.

U čast naših usana evo interesantnih podataka o usnama koje možda niste znali ili ste zaboravili. Nadam se da će vas ovo podsećanje podstaći da se još bolje brinete o njima.

 • Svake usne su jedinstvene. Ukoliko bi svi ljudi na planeti napravili otisak ruža na papiru ne bi smo dobili 2 ista otiska. Usne su naš jedinstveni potpis baš kao otisak prsta.
 • Usne su 100 puta osetljivije od jagodica prstiju. Zato su valjda poljupci tako slatki. Na njima se nalazi više od milion nervnih završetaka. Osetljivost dolazi i od vrlo tanane kože usana.
 • Koža usana se sastoji od mnogo manje slojeva od kože lica ili tela. Ona je neverovatno tanka. Izgrađena je od svega 3-6 slojeva ćelija u poređenju sa 16 slojeva kože tela.Zato su usne crveno ružičaste jer su krvni sudovi jako blizu površini.
 • Usne ne mogu da se oznoje jer nemaju ni znojne ni lojne žlezde.To znači da nikada nećete dobiti bubuljicu na usnama mali isto tako da nemaju prirodnu zaštitu od isušivanja.
 • Koža usana se tanji kako starimo. Dok su pune usne znak mladosti i lepote sa protokom godina se smanjuju rezerve kolagena, elastina i hijaluronske kiseline u njima. Usne gube volumen i definiciju.
 • Usne se sastoje od kompleksa mišića koji se zovu Orbicularis orbis.Nežne facijalne vežbe za povećanje usana mogu pomoći u održavanju njihove kondicije kako bi se sprečile bore oko usana i održala njihova mladalačka definisanost.
 • Ljubljenje ima važnu evolutivnu funkciju.Naučnici veruju da ljubljenjem razmenjujemo biološke informacije sa potencijalnim partnerom.
 • Naše usne izražavaju emocije bez izgovorene reči.Sposobne su da izraze sreću, tugu, bes, strah ili radoznalost mnogo preciznije od izgovorene reči.
 • Smatra se da žene ređe obolevaju od kancera usana jer ih više pokrivaju ružem, sjajem ili balzamom za usne. Tako ih štiti od UV oštećenja.

Naše usne su zaista nebverovatne i prelepe.

 

 

A kako se osećate kada su vam suve usne i kada ne možete ni časa bez nečega masnog na njima?

Suve usne su znak…

 

Suvoću usana obično doživljavamo kao prolaznu nezgodaciju koju rešavamo obilatim mazanjem balzama ili ulja za usne.

Mogu se javiti kod bilo koga u svakom životnom dobu.

 

suve usne uzroci

 

Retko kada pomislimo da suve usne mogu biti iz nekog ozbiljnijeg razloga.

Spoljašnja nega usana jeste neobično važna i mora biti konstantna. Ipak, postoje uzroci koji skriveni u organizmu ili u našem ponašanju izazivaju suvoću usana.

Suve usne mogu biti znak da:

 • Često oblizujete usne
 • Živite u veoma suvom podneblju sa visoki temperaturama ili na veoma hladnom području
 • Da imate prirodno suvu kožu, a zima je i vaše usne reaguju suvoćom
 • Da ste se preterano izlagali suncu nezaštićenih usana

Ovo gore bih nazvala spoljašnjim faktorima. Ukoliko se nešto odnosi na vas preduzmite dodatnu negu i zaštitu.

Od unutrašnjih uzroka, suve usne mogu biti znak da:

 • Patite od alergije, oboljenja štitne žlezde, nekih autoimunih bolesti.
 • Možda je to reakcija na neke lekove koje uzimate
 • Imate nedostatak vitamina u organizmu
 • Gvožđe vam je nisko
 • Organizam je dehidriran.

Suve usne i nedostatak vitamina

 

Osećaj suvih usana može prerasti iz neprijatnosti u bol. Nakon toga dolazi do pucanja, ljuštenja a tu je onda i krvarenje i infekcija.

Nedostaci vitamina B i cinka mogu dovesti do toga da usne izgube vlagu.

Ukoliko su usne hronično suve i blago ispucale, uglovi usana su upaljeni i ispucali (heilitis), jezik je crven, vama sigurno nedostaje B vitamina u organizmu. Ovaj nedostatak prate i drugi simptomi, ali ovde ćemo se fokusirati samo na suve i ispucale usne.

Pokazalo se da su cink i vitamini B neobično važni za zdravlje kože. Nedostatak ovih vitamina može dovesti do suvih usana. Nedostatak vitamina B 12 I B2 posebno može dovesti do stanja koje dovodi do suvih, ispucalih usana sa poteškoćama u zarastanju.

Telo prirodno ne proizvodi ni cink ni vitamine B, što znači da ove vitamine morate da dobijate iz drugih izvora, kao što je hrana. Ovo može da dijagnostikuje i leči vaš lekar primarne zdravstvene zaštite ili dermatolog, a vi za početak možete da jedete hranu bogatu ovim nutritijentima.

Dehidratacija kao uzrok suvih usana

 

Verovatno najčešći uzrok suvih usana je dehidracija. Pravilna hidratacija je ključna za zdravu, blistavu kožu, a isto važi i za pune, zdrave usne. Ali za razliku od drugih delova vašeg lica, koža na vašim usnama je toliko tanka da je zapravo jedna od prvih oblasti koja pokazuje znake dehidracije.

Da biste to izbegli, održavajte dnevni unos vode od 2l.

Ovoj količini dodajte ili oduzmite u zavisnosti od telesne mase i dnevnih aktivnosti.

UV zračenje i suve usne

 

Neme ništa prijatnije od upijanja malo vitamina D na suncu. Međutim, svi znamo da previše izlaganja suncu može biti štetno za kožu. Ovo uključuje kožu vaših usana. Sunce može isušiti usne i ugroziti njihovu sposobnost zadržavanja vlage. Ćelije trpe oštećenje DNK i počinju da gube prirodnu funkciju zaštitne barijere.

Simptomi suvih usana

 

Suve usne nije teško prepozati. Simptome ne možete pobrkati sa nečim drugim. Otprilike to izgleda ovako:

 • Osećate neprijatnost i zatezanje na usnama
 • Peckanje i bol usana
 • Na izgled usne dobijaju neku izbledelu beličastu nijansu.
 • Vertikalne borice na usnama se dublje usecaju
 • Usne gube volumen i sjaj.
 • Najzad pojavljuju se pukotine na koži usana
 • Po nekad dolazi do ljušćenja komadića kože.

Osim ovoga, suve usne može pratiti i krvarenje iz pukotina. Ne dozvolite da dospete u takvu vrstu problema.

Suve usne i peckanje

 

Peckanje i blagi osećaj da vam usne bride su prve neprijatnosti vezane za suvoću usana. Njih ćete najlakše rešiti, jer nestaju čim na usne nanesete kremu ili balzam za usne.

Ovo su simptomi početne faze. Sada je pravi trenutak za intenzivniju brigu o usnama.

Ne dajte da vas zavara osećaj olakšanja. Čim nestane preparata na usnama osećaj će se vratiti.

Popijte vode, razmislite o hrani koju jedete, a zatim pročitajte sastav vašeg balzama za usne. Možda se u njemu krije kradljivac vlage iz vaših usana.

Upoznajte Tamaru. Ona se predano brinula o nezi usana u želji da uvek budu negovane ali i da izgledaju punije i veće. Ipak nisu bile dovoljno pune i zavodljive kako je ona želela, a hijaluronski fileri nisu bili opcija. Nakon mnogo isprobanih preparata otkrila je rešenje za savršenu negu i prirodno punije usne. I vi možete imati prirodno veće usne uz njen trik. Kako? Pročitajte iz njene priče koja je na sledećem linku:https://lepolice.com/moje-usne-su-sada-senzualne-i-pune/

Suve ispucale usne

 

Da peckanje i zatezanje nije ništa naspram ispucalih usana, otkrićete vrlo brzo ako ste prvu fazu shvatili olako.

Iako se u ogledalu vidi o čemu je reč, prođimo kratko kroz simptome:

 • Suvoća
 • Perutanje
 • Ljuštenje
 • Ranice
 • Otok
 • Krvarenje

Ukoliko ste došli do ove faze zaboravite na izvesno vreme ruževe, sjaj za povećanje usana  i sve drugo osim obilne prirodne nege.

Osim nedovoljne nege, ispucale usne može izazvati litijum koji se koristi za lečenje bipolarnog poremećaja, vitamin A, retinoidi (Retin-A, Differin) i lekovi za hemoterapiju.

Ispucale usne se obično mogu lečiti kod kuće. Prvi korak je da se uverite da vaše usne imaju dovoljno vlage. Ovo se može postići:

 • nanošenjem balzama za usne tokom dana
 • piti više vode
 • koristeći ovlaživač kod kuće
 • izbegavanje hladnih vremenskih uslova ili umotavanje usta šalom
 • Izlaganje suncu takođe može izazvati ispucale usne, posebno kako starite. Pre izlaska napolje nanesite balzam za usne koji sadrži minimalni SPF 15. Balzam pomaže u hidrataciji usana, a krema za sunčanje minimizira dalje efekte sušenja.

Suve usne u trudnoći

 

Obično nema razloga za brigu i suve usne u trudnoći su normalna propratna pojava. Ne ukazuju da postoji problem.

Suve usne obično počinju već u prvom tromesečju i vrlo je izvesno da će vas pratiti do porođaja. Prosto, vašem telu je neophodno više vode, a vi je ne unosite dovoljno. Srećom , razlog je banalan i lako rešiv.

Suvoća usana u trudnoći znači da ste dehidrirani. Sve, od nedovoljnog pijenja vode do veće količine krvi, može izazvati isušivanje kože i usana. U organizmu trudnice ima čak 50% više krvi nego kod dama koje nisu u drugom stanju.

Povišen šećer bi mogao biti razlog čestog uriniranja i dehidratacije. No te analize čete redovno raditi u trudnoći i ukoliko su u redu odbacite ovaj razlog za brigu.

Kako negovati suve usne?

 

Negu suvih usana shvatite kao vid lečenja.

Otpočnite dobrom čašom vode i nastavite pijuckanje tokom čitavog dana.

Poznajem osobe koje piju neverovatno malo vode. Nadam se da niste među njima. Svakako ukoliko su usne suve povećajte količinu.

Ovakve usne su veoma osetljive. U njihovoj nezi morate biti veoma nežni. Posebno ukoliko je osim suvoće prisutno i pucanje kože.

Koristite balzam za usne onoliko često koliko osećate da vam je potrebno.

Za nežnu kožu ovog dela lica važno je izabrati prirodni balzam.

Mazaćete ga 10-20 puta dnevno. Zatim ćete piti kafu, jesti, neko će i cigaretu zapaliti (kad smo kod toga i one isušuju usne i čak naju da se zalepe i otkinu deo suve kože)...tokom ovih aktivnosti deo balzama ćete pojesti. Niste razmišljali o tome?

Balzam za usne od prirodnih sastojaka nema taj efekat kumulativnog trovanja.

Napravljen je od prirodnih ulja, balzama, lekovitih materija… On prirodno neguje a onaj deo koji završi u želucu se razloži, svari ili izbaci. Prirodnom kozmetikom za negu ne taložimo štetne hemikalije u organizmu.

SPF balzam za usne je bitan kada izlazite napolje.

Koristite prirodne ovlaživače kao što je med. Jednostavno razmažite kap meda po usnama i ostavite da se upije. Ova slatka nega hrani, hidrira, štiti od starenja (med je bogat antioksidansima), sprečava infekciju suvih i ispucalih usana.

Izbegavajte oblizivanje usana. Suvoća će vas sigurno terati na taj gest. Oduprite se porivu.

Grickanje suvih komadića kože ide uz oblizivanje usana. Ovo vas može odvesti do ožiljaka i tamnih usana. 

 

suva koža usana

 

Ne grickajte predmete poput olovaka, nakita i slično.

Koristite prirodne maske za usne.

Redovno uklanjajte mrtvu kožu sa usana pilingom. Budite neopisivo nežni tokom masaže piling smesom .

Balzam za suve usne

 

Balzam za usne zatvara pukotine na vašim usnama, a mast održava vaše usne hidratizovanim duže vreme.

Balzami za usne i masti za usne se mogu nanositi po potrebi tokom dana kada primetite da su vam usne suve.

Korišćenje masti za usne noću održaće vaše usne hidratizovane tokom cele noći. Uvek ponovo nanesite balzam za usne ili mast nakon jela i pića. 

Da li bi vam ikada palo na pamet da balzam za usne može isisati vlagu iz vaše nežne kože.

Neverovatno zar ne? Vi se uzdate da vam reši problem, mažete se i mažete a ono sve gore. Ovo stoga što hemikalije, ukoliko ih vaš  balzam sadrži, dodatno isušuju suve usne. 

Balzam za suve usne ne sme da sadrži veštačke mirise i arome, vazelin.

Za rešavanje problema birajte proizvod koji je bez veštačkih mirisa, hipoalergijski, koji sadrži prirodne voskove i ulja, kao i hijaluronsku kiselinu.

 

 

Ukoliko ste imali sreće da kupite jedan ili više dobrih proizvoda osetićete odmah olakšanje neprijatnosti koju suve usne izazivaju.

Ozbiljno ispucale usne traže više vremena dok se potpuno ne oporave. U proseku tretman suvih usana traje 2-3  nedelje.

Poenta je u tome da ne dozvolite da se dese, da se negujete svakodnevno. Ukoliko se dese počnite odmah sa intenzivnim tretmanom.

Krema za suve usne

 

Kako biste izbegli dodatno isušivanje morate imati neki vrlo nežan, a efikasan proizvod za negu.

Kod kuće imate prirodna ulja i med i oni vam mogu biti od pomoći. Ukoliko tražite gotovu kremu za usne valjalo bi da ona sadrži she puter, maslinovo ulje, aloju i slično. Potrebni su vam sastojci koji neguju a ne isušuju.

Možda možete pitati svog apotekara da vam napravi apotekarsku kremu za usne.

Pavlovićeva mast ona originalna je odlična krema za suve usne.

Poznati brendovi imaju one male kremice za usne u tubici sa šiljatim aplikatorom. Pojedine su baš  dobre. Praktičan i efikasan proizvod koji baš dobro deluje.

Piling za suve usne

 

Ako su vam usne suve to ne znači da treba odustati od pilinga. Radite ga jednom do dva puta nedeljno.

Napravite jednostavan piling od kristal šećera, meda i bademovog ulja. Stavite na očišćene usne i masirajte jedan minut.

Skidanjem mrtvog površinskog sloja ubrzavate obnavljanje ćelija. Cirkulacija se popravlja, koža usana je bolje nahranjena.

Med i bademovo ulje prodiru u dublje slojeve i hrane nežnu kožu. Šećer zadržava vlagu u njoj.

Možete kupiti i neki gotov piling za usne. Većina ih je na bazi šećera. Birajte prirodni proizvod bez hemikalija.

Kako izabrati karmin za suve usne?

 

Ovde važi isto pravilo kao i kod izbora svih drugih proizvoda i dekorativne kozmetike koje stavljamo na lice – bira se prvo prema tipu kože. Ukoliko je vaša koža usana suva ruž mora biti sa oznakom za suvu kožu.

Pre no što kožu usana dovedete u red umesto ruža koristite prirodni balzam za povećanje usana. Njegova formula je namenjena celodnevnoj nezi, prirodno punijim usnama a bez efekta isušivanja. Potražite proizvod koji sadrži hijaluronsku kiselinu, evercool skin formulu, she puter, pčelinji vosak. Ukoliko na usne nanesete jedan takav balzam dobićete adekvatnu negu i sasvim dobar izgled kome ruž neće biti potreban.

Kako sprečiti suve usne?

 

Jednostavno radite sve suprotno od onoga što uzrokuje suve usne.

Počnite od untrašnje nege. Pijte dosta vode, jedite hranu bogatu gvožđem i vitaminima B kompleksa. Za što bolje rezultate najpraktičnije je popiti tableticu vitamina B kompleksa dva puta dnevno. Za suve usne vam je najvažniji vitamin B2 -riboflavin. Međutim suplementi koji će vam nadoknaditi sve vitamine iz ove grupe su korisniji.Posavetujte se sa lekarom oko toga.

 • Štitite usne kada ste na otvorenom.
 • Birajte ruž i sjaj za suve usne.
 • Dajte prednost prirodnim preparatima
 • Negujte se redovno
 • Proverite opšte stanje organizma, krvnu sliku i slično.

Verujem da ste do sada isprobali pregršt različitih balzama, kremica i domaćih sastojaka.

Najčešći uzrok je ipak, posle svega, pogrešan izbor preparata.

Ne dozvolite hemikalijama da vam kradu vlagu iz usana. Birajte prirodne proizvode.

Uz ove savete, nadam se, suve usne više neće biti problem.

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *