korekcija usana
Usne

Korekcija usana – trend ili potreba?

Kome je zaista potrebna korekcija usana? Zašto danas većina žena želi da koriguje usne i kako se to sve može uraditi. Pročitajte u redovima koji slede.

Nekada je bilo drugačije – nije se polagalo toliko na fizički izgled i malo ko je bio spreman da ode pod nož. Vremena su se promenila, toliko da je danas retko ko u potpunosti prirodan. Najčešće se koriguje lice, a na njemu najpre usne. Gde je sredina i zašto su neke korekcije usana neophodne?

Šta nam je sve na raspolaganju kada je korekcija usana u pitanju? Koja metoda je najmanje invanzivna, a koja zahteva duži oporavak?

Odgovori slede.

Korekcija usana i njena uloga

 

Najpre se postavlja pitanje zašto se usne koriguju.

U mlađim godinama, uglavnom je to zbog nezadovoljavajuće veličine ili oblika usana, koji je prirodno takav. Neke se devojke (i mladići) rađaju sa tanjim usnama, što može da im smeta i stvara određenu vrstu kompleksa zbog kojih se upuste u različite intervencije.

Kod odraslih zrelijih ljudi, najčešće je u pitanju potreba da se usnama vrati volumen iz mladosti. Ko je navikao na sočne i lepe usne, želeće da ih zauvek zadrži takvim.

Asimetrija usana je još jedan uzroka. Nejednaka leva i desna strana, zečja usna, mogu biti dovoljan razlog da se izvrši njihova korekcija.

 

korigovanje oblika usana

 

Jasno je da većina populacije želi veće usne (nikako manje), jer su ovakve usne sinonim za poželjnost, odnosno sočne poljupce. Muškarci ih preferiraju na ženama ( pod uslovom da usne izgledaju prirodno) pa je to dovoljan razlog da ih one masovno koriguju.

Načina za povećanje usana ima mnogo, a da li su baš sve metode odgovaraju svima?

Za bilo koji vid da se odlučite, izuzev za neke prirodne metode koje možete sami da probate kod kuće, potreban vam je pregled lekara specijaliste. Dakle, ne kozmetičar, jer je ovo u najmanju ruku dermatologija i njen domen, ali najčešće je za ovo zadužena estetska plastična rekonstruktivna hirurgija.

Hajde da vidimo to malo detaljnije.

Korekcija usana hijaluronom

 

Hijaluronski fileri za usne, podjednako bezbedni za njihovu korekciju, pod uslovom da se lice poveri stručnjaku. Hijaluronska kiselina, odgovorna za dodavanje volumena se sitnim iglicama ubrizgava u rubove usana. Jednostavna, a prirodna metoda za uvećanje usana.

Mana:  hijaluronski fileri se vremenom troše i razgrađuju. To znači da nestaju i da se kroz period od šest meseci do godinu dana moraju ponovo dodavati. 

Tamara nije dozvolila uticajima sa strane da je ubede kako je operacija ili neki od filera jedino rešenje za njene usne. Bila je dovoljno strpljiva da ne napravi nepopravljivu štetu kada je korekcija usana u pitanju i bila je u pravu. Pronašla je prirodno rešenje za svoje tanke usne, koje sada izgledaju mnooogo lepše i senzualnije. Nije više frustrirana kada se šminka, već ponosno ističe svoje nove usne. Evo šta je koristila da bi joj usne bile sočnije, veće i lepše: https://lepolice.com/moje-usne-su-sada-senzualne-i-pune/.

Problem sa hijaluronskim filerima je što, iako su dostupni, većina ljudi sumnja u kvalitet materijala koji se koristi. Nije ni svejedno šta će se unositi u organizam. Prvenstveno, potrebno je voditi računa da fileri budu kvalitetni i pametno dodati, kao bi efekat bio zadovoljavajući.

Dobra stvar je da se hijaluronskim filerima mogu postići manje ili veće korekcije kada je povećanje usana u pitanju, a čak i ako rezultati ne budu zadovoljavajući, vremenom će se filer razgraditi.

Uz ovećanje usana hijaluronskim filerima su moguće pune senzualne usne prirodnog izgleda, ako se sa hijaluronom ne pretera.

Korekcija usana biopolimerom

 

Biopolimer, poznatiji kao tečni silikon, služi za drastične korekcije usana i pruža nešto trajnije rezultate. Iskustva pokazuju da rezultat može trajati i do četiri godine, ali sa njime samo oprezno, jer dešava se da organizam loše odreaguje na isti. Naime, može čak i da ga odbaci, odnosno da ga prepozna kao strano telo. Istraživanja pokazuju da može imati posledice u budućnosti, mnogo nakon aplikacije. U nekim zemljama je korekcija usana biopolimerom zabranjena, pa mislite o tome.

Sam tretman postavljanja biopolimera se ne razlikuje od povećanja uz pomoć hijaluronske kiseline. Iglicama se ubrizgava u usne, ali na taj način da se mora masažom postaviti. Nakon tretmana, moguć je bol i otok, a neretko i modrice.

Tretman nije za svakoga, pogotovo za osobe sa već nekim zdravstvenim oboljenjem. U trudnoći se nikako ne preporučuje.

Korekcija usana masnim tkivom

 

Loše reakcije se nikako ne očekuju kod uvećanja usana masnim tkivom, za razliku od filera na bazi biopolimera.

Ako samo malo razmislite, ova procedura je vrlo bezbedna, jer se radi o vašem masnom tkivu, pa je reakcija na isto svedena na minimum. Usne su odmah nakon tretmana lepše i osvežene, imaju lepši oblik, a vi delujete podmlađeni. Ova metoda se koristi za povećanje donje ili gornje usne, ali i za uklanjanje bora oko usana i nosa.

 

 

Masnih naslaga na nekom delovima tela ima više, dok su na nekim mestima u nedostatku. Zbog toga su estetski hirurzi došli na ideju da ih izvade, prečiste i dodaju tamo gde su potrebne – npr. u usne.

Ne sviđa vam se ova ideja?

Možda je za vas rešenje u korekciji usana trajnom ili privremenom šminkom.

Korekcija usana šminkom

 

Trajna šminka usana je vrlo popularna u poslednjih par godina, jer se na jednostavan način usne mogu učiniti senzualnijim, lepšim i većim. Dakle, sitnim iglicama se trajna boja nanosi, ponekad samo na ivice usana- za efekat olovke, a ponekad i na čitavu površinu usna – za efekat stalno obojenih usana.

Ovakve usne su svakako upečatljivije, deluju jasnije, veće i lepše.Idealno rešenje za one koji žele takve usne stalno.

Za one koji nisu u tom raspoloženju, već samo povremeno, uvek je tu obična šminka, koja u rukama profesionalca zaista može dati odlične rezultate. Uz naučenih nekoliko trikova, kao što je nijansiranje usana, možete doslovno nacrtati usne šminkom kakve god poželite. Dame se za ovu metodu uvećavanja usana odlučuju uglavnom za svečane prilike, jer prenašminkane usne nisu praktične za svaki dan, a i nema se toliko vremena za njihovo iscrtavanje.

Uostalom, ne treba težiti trajnim korekcijama usana, već samo povremenim, jer svaka drastična promena ličnog opisa prečesto nije lepa.

Korekcija usana prirodnim putem

 

Iznenađujuće, ali usne se mogu povećati prirodnim putem. Naviknuti na instant rešenja, ovo logično nam uvek padne poslednje na pamet. Najzdraviji, najbezbolniji i najneinvazivniji način za povećanje usana je uz pomoć pažljivo odabranih prirodnih sastojaka. Doduše, potrebno je i malo vremena da ova metoda da rezultate, ali svakako vredi truda.

Prirodno povećanje usana podrazumeva obavezan piling usana, jer masaža sluzokože, osim što omekšava i skida izumrle ćelije, poboljšava cirkulaciju krvi i hranljivih materija kroz kapilare.

Posle pilinga, vrlo je važno šta ćete naneti, a iskustva pokazuju da je pčelinji vosak, u kombinaciji sa hijaluronskom kiselinom najbolji način da ih povećate.

  • Pčelinji vosak neguje kožu, stvarajući zaštitni sloj, što rezultira mekoćom i svežinom.
  • Hijaluronska kiselina vezuje molekule vode, stvarajući hidriranost, što povećava volumen.
  • Uz dodatak ekstrakta mentola, usne su dodatno osvežene i prokrvljene.

Puno je načina za povećanje usana prirodnim putem, a osim mentola, pomaže i upotreba cimeta, ljute paprike u svakom obliku, limuna u kombinaciji sa šećerom i sl.

Možda najjednostavniji način da se povećaju usne prirodnim putem je uz pomoć sjaja za usana. Reč je o specijalizovanim formulama na bazi prirodnih sastojaka, koji u sebi sadrže sve ove dragocene sastojke za negu i hidrataciju usana.

Njihova glavna prednost je što se vrlo kako nanose (poput grožđane masti), ne zahtevaju specijalnu pripremu i u svakom trenutku se mogu iskoristiti, kada god situacija to zahteva. Sve druge metode korekcije usana zahtevaju malo više vremena, novca i hrabrosti.

Oporavak posle korekcije usana

 

Dužina oporavka zavisi od metode koja se odabere za korekciju usana.

 

korekcija usana hijaluronom

Svaka metoda odmah nakon tretmana podrazumeva mirovanje, osim prirodnih načina za njihovo povećanje. Tada možete odmah da nastavite svoje redovne aktivnosti, uključujući i šminkanje ovog područja.

Tretman kod stručnjaka, u vidu filera za usne, bilo da se radi o hijaluronu, biopolimeru ili masnom tkivu, nije tako komforan i podrazumeva pridržavanje određenih pravila. Komplikacije sa filerima nisu retkost, pa treba biti posebno oprezan. Odmah nakon tretmana u većini slučajeva se savetuje nekoliko dana izbegavanje izlaganja sunčevim zracima, fizičko vežbanje i sve napornije aktivnosti.

Pre i nakon tretmana, potrebno je obavestiti lekara o lekovima koji se koriste. Lekovi koji razređuju krv nisu dozvoljeni, jer mogu dovesti do produženog krvarenja ili stvaranja podliva. Zato, na korekcije usana treba ići onda kada se osećate sasvim zdravo, odmorno i dobro.

Jedno od mesta koje posebno treba izbegavati kada je korekcija usana u pitanju jeste solarijum.

Korekcija usana i solarijum

 

Sunčanje u solarijumu, osim što je po kožu lica štetno, nakon korekcije usana u salonima se nikako ne preporučuje. Grejanje usana nakon tretmana je suvišno i može izazvati niz loših posledica po kožu oko usana i sluzokožu. Na prvom mestu, može doći do krvarenja, stvaranja modrica, oteklina i sl. Ono što, takođe, može da se desi je da dođe do pomeranja hijalurona, biopolimera ili masnog tkiva.

Da bi se ove negativne reakcije po usne izbegle, uvek je ključno pridržavati se saveta lekara, odnosno estetskog hirurga. Ono što je od pomoći jeste održavanje usana, kako bi rezultati na kraju bili izvanredni. Cilj svake korekcije usana je prolepšavanje.

Cena tretmana

 

Mnoge žene se odlučuju za korekcije usana, manje ili veće, iz razloga što su ovi tretmani postali lako dostupni svima. Cenovnik se, naravno, razlikuje u zavisnosti od procedure. Po ceni od 200 do 300 evra, svaka korekcija se može izvršiti, što u specijalizovanim kozmetičko – estetskim salonima, što kod stomatologa, jer dobar deo njih je proširio svoje delatnosti i na popunjavanje lica hijaluronom.

Korekcije usana su najčešće, upravo iz razloga što mala promena može doneti veliko zadovoljstvo. O većim korekcijama je suvišno govoriti, jer ženama sa ovog područja ne stoje velike i krupne usne kao kod crnkinja, a mnoge se ugledaju upravo na njih.

Imajte na umu, pri izboru tretmana, koliko dugo traje rezultat. Neki su trajniji ali manje bezbedni, dok se drugi dodatno moraju korigovati nakon par meseci jer se resorbuju.

Iskustva sa korekcijama usana

 

Iskustva sa korekcijom usana su najčešće pozitivna. Žene su često oduševljene novim usnama i većina njih se nakon prve korkcije odluče da istu ponove, jer se osećaju otvoreno i spremno za dalje eksperimentisanje sa usnama. Toliko se naviknu, da kasnije i zaborave kako su ranije izgledale. Tu su samo fotografje pre i posle da ukažu na drastičnu promenu u izgledu.

Bojana je u svojim tridesetim stavila malo hijalurona i evo da li je zadovoljna:

“Dopadaju mi se moje nove usne, toliko da sada na svakih šest meseci radim manju korekciju. Pre toga, dugo sam se dvoumila da li uopšte da ih korigujem, ali sam prelomila i to se pokazalo kao jedna od najboljih odluka. Život je jedan, te se ne treba puno razmišljati da li da se menjamo. Dokle god je to u nekim granicama i bez preterivanja, uvek ću biti za.”

 

 

Jelena je pre izvesnog vremena korigovala zečju usnu masnim tkivom i zadovoljna je rezultatima.

“Veliki sam tremaroš i nisam lako donela odluku da korigujem usne, jer uvek postoji ono pitanje, tipa šta da radim ako ispadne loše. Srećom, moja korekcija je bila uspešna i sada malo ko može da primeti da sam imala neki vid korekcije. Usne mi izgledaju potpuno prirodno, i dalje ih šminkam i iscrtavam kao i ranije, sa jednom razlikom, a to je da mi sve sada bolje stoji, čak i crveni karmin.”

Postoji li alternativa filerima za usne?

 

Fileri su za one koji za kratak vremenski period žele da postignu brze i primetne rezultate. Šta više, sa hijaluronskim filerima, rezultati su trenutni.

Ipak, ako spadate u grupu ljudi koja želi postepene rezultate, jedan od načina da korigujete usne je uz pomoć seruma za povećanje usana.

Ove fantastične formule su osmišljene tako da prvenstveno neguju i osvežavaju usne, ali i neznatno povećavaju iste. Naravno, za nešto jače i primetne rezultate, potrebna je kontinuirana upotreba, a za one koji žele trenutne rezultate, potrebno je nanošenje nešto veće količine proizvoda.

Korekcija usana – izmišljena potreba ili ne?

 

Na Balkanu se često preteruje sa estetskim korekcijama, pa ljudi koji realno imaju potrebu za korekcijom usana, imaju odbojnost prema istoj. To vodi u krajnost koja nije dobra ni za koga, ni za društvo, ni za pojedinca, ni za razvoj estetske medicine koja i postoji zbog takvih pojedinaca koji žele da reše, konkretno, na usnama, problem koji im smeta.

Postoje ljudi kojima ovakva vrsta korekcije može promeniti život na bolje. Pomena se svakako, ogleda u boljem odnosu prema svom fizičkom izgledu.

Najvažniji je, svakako, onaj mentalni aspekt svake fizičke promene. Svaka korekcija usana je prvenstveno investicija u svoje poljuljano samopouzdanje. Ukoliko je isto rešivo jednom bezazlenom, minimalnom korekcijom, utoliko po pojedinca bolje. Sve drugo je samo bacanje para!

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *