oblik usana
Usne

Oblik usana i kako da ga korigujete i ulepšate

Poželjan oblik usta je harmoničan i u ravnoteži sa ostalim crtama lica.Svi imamo unikatan oblik usana koji nam je zadat genetikom. A šta kada hoćemo promenu?

Usne se mogu poboljšati šminkom i korekcijama, a da bi se postigao dobar efekat i istakla njihova lepota potrebno je postići skladnu proporciju i preusmeriti fokus na njihove najlepše karakteristike.

Šta sve možemo pročitati s usana?

Otkrijte kakav je vaš oblik usta, kako možete da ga pravilno korigujete i efektno ulepšate da bi ste dobili najpoželjniji. Saznajte kako postići savršenu harmoniju i balans na licu i šta je to što određuje lepotu usana i ukupnu lepotu vašeg lica.

Najlepše su zdrave i jedre usne koje izgledaju sveže i pune života, a to u velikoj meri zavisi od pravilne i bogate nege i hidratacije.

Ključno je da se njihova nežna koža zaštiti od vetra i UV zračenja, jer onda dolazi do pucanja usana pa sunčevi zraci prodiru kroz pukotine i oštećuju ćelije kože i strukturu njihovih DNK lanaca. Zato je važno redovno ih hidrirati, raditi piling šećerom i zaštititi ih mastima i serumima kako ne bi ispucale.

Oblik usana zavisi od…

 

Oblik i debljina naših usana zavisi od genetike koju smo nasledili, koja je unikatna i koja određuje kakav ćemo oblik usana imati. Njihov oblik u velikoj meri zavisi od anatomije lica i kružnih mišića kojima pokrećemo usne i koji učestvuju u mimici lica.

Uz genetske predispozicije, volumen usana tj. njihova punoća zavisi i od količine vezivnog tkiva u njima. Ove osobine usana su nasledne i mi nemamo uticaja na njih – sa rođenjem već dobijamo određeni model, koji je individualan su i kod svakoga različit.

Međutim i pored ove zadate genetike, neke karakteristike usana možete poboljšati pravilnom negom usana i šminkom, kao i sve popularnijim metodama korekcije usana.

Veoma je važno znati da volumen usana zavisi i od dobre hidriranosti, a to je već nešto na šta možemo da utičemo pravilnom i bogatom negom, koja je lako dostupna, a koja će učiniti da vaše usne izgledaju privlačnije.

Pogledajte Tamarino iskustvo. Veoma je patila zbog svojih tankih, bledih, dehidriranih i ispucalih usana. Zbog ovog svog nedostatka nije mogla da nosi efektne karmine jarkih boja. Međutim, onda je našla rešenje i brzo, prirodno i bezbolno poboljšala izgled svojih usana. Njene usne sada su pune, jedre, sočne i senzualne i Tamara je sada prezadovoljna i srećna. To što je njoj pomoglo može i vama – šta je to, saznajte iz njenog ličnog iskustva na linku: https://lepolice.com/moje-usne-su-sada-senzualne-i-pune/

Iako je svako lice original, usne u principu mogu da se podele na neke osnovne oblike. Zanima vas kakve su vaše?

Pročitajte u nastavku…

Koji oblici usana postoje?

 

Da biste znali da se našminkate tako da izgledate najbolje, potrebno je razumevanje crta lica kako biste znali šta i kako da naglasite. Uz oči i obrve, usne su deo lica koji najviše privlači pažnju i daje izraz vašem licu.

Opšti izgled lica pa samim tim i način šminkanja u velikoj meri zavisi od oblika usana. Ako su usne u skladu sa licem, svaki oblik usana će mu odgovarati, jer svaki od njih ima svoju lepotu koju treba da istaknemo.

Pogledajte ovaj tekst o šminkanju usana:

Otkrivamo vam! Kako usne učiniti punijim uz pomoć šminke!

Osnovni oblici usana su: srcoliki oblik, oblik usana na dole, tanke usne, gornja usna tanja od donje, donja usna tanja od gornje, pune usne, široke i velike usne, male usne i okrugle usne.

Evo kako možete prepoznati koji je vaš tip usana i kako da ih istaknete i povećate šminkom.

1. Srcoliki oblik usana

 

Srcolike usne su jedne od najpoželjnijih vrsta usana najpre zbog toga što asociraju na ljubav. Ovaj romantični oblik usana prepoznatljiv je po izraženom „amorovom luku“. Amorov ili Kupidonov luk ima izražen oblik slova V na sredini gornje usne, a donja usna je na sredini punija i napućena, pa konture crtaju zategnut luk iz koga Amor gađa svojim strelicama. Amor, poznat i kao Kupidon, je bog ljubavi i privlačnosti i pratilac boginje pobede Viktorije, kao i simbol pobede kroz poznati moto „Omnia vincit Amor“ ili „Ljubav pobeđuje sve“ iz perioda Avgustove vladavine.

 

srcolik oblik usana

 

Najpoznatija po ovom obliku usana je pop zvezda Tejlor Svift. Poznati plastični hirurg Dr Džulijan De Silva je izjavio za novine „Sun“ da ona ima najatraktivnije usne na svetu koje su savršenog oblika sa prelepo istaknutim vrhom kupidonovog luka. Ko želi usne nalik ovoj pop zvezdi, može ga definisati upotrebom filera u gornjoj usni.

Pre toga ipak saznajte sve o filerima za usne.

Savet za šminkanje: Ako imate srcolike usne, istaknite olovkom za usne konture amorovog luka i naglasite lepotu oblika srca crvenim ružom i highlighter-om. Ovakvim usnama najbolje pristaje jarka cinober-crvena boja, slavna u istoriji slikarstva, koja asocira na ljubav i strast. Srcoliki oblik ovih usana daje licu nežan i čežnjiv izgled, pa ih čak i mlade na dan venčanja mogu bojiti jarko crvenim ružom i izgledaće romantično.

2. Oblik usana na dole

 

Ovo je oblik usana čiji uglovi vuku nadole, pa formiraju oblik obrnutog tj. „tužnog“ smajlija. Zbog toga ovaj oblik usana ne imponuje preterano licu – daje tužan izgled licu i čini da lice izgleda umorno i starije.

Ovaj oblik usana se može korigovati i trajnom šminkom, a takođe odlične rezultate možete postići i filerima za usne. Ako ipak niste za ovakve vrste korekcija, ne očajavate – neke od najseksipilnijih žena sveta imale su upravo ovaj oblik usana.

 

oblik usana na dole

 

Najbolji primer je pop-ikona Madona, koja je od svojih usana napravila simbol seksipila i jedan od najviše korišćenih motiva u pop-kulturi.

Savet za šminkanje: I vi možete uz malo korekcije dobrom šminkom „podići“ uglove usana na gore. To ćete postići tako što ćete na donjoj usni svetlim korektorom ili olovkom prikriti konture uglova i senke koje vuku „nadole“, a olovkom boje usana popuniti uglove gornje usne i definisati liniju ka gore.

Ovakvim usnama super pristaju vesele ružičaste nijanse koje „zavaravaju“ stvarajući efekat „srećnih“ usana. Baš kao i popularna francuska šansonjerka Edit Piaf, oslikajte usnama „Život u ružičastom“.

3. Tanke usne

 

Tanke usne su rezultat genetske predispozicije – to su usne sa malo ili bez volumena, bledih kontura i sa jedva vidljivim uglovima. Ovakve usne su često neprimetne i daju licu nešto strožiji izgled. Iako mogu biti vrlo nežne i ženstvene, pa čak i odgovarati obliku lica, one nisu popularne kad su u pitanju merila lepote kod žena.

Većina žena želi da ima pune i senzualne usne, zbog čega je ovaj tip usana čest uzrok nezadovoljstva kod njihovih vlasnica. Iz tog razloga većina njih se trudi da nadoknadi manjak i da na neki način poveća usne.

 

tanak oblik usana

 

Tanke usne su jedan od prvih razloga za odlazak žena „pod nož“. Međutim, ako vam je i novčanik tanak kao i usne, onda možete potražiti neko drugo rešenje. Ovakve usne možete povećati i uz pomoć filera koji će im dati veći volumen.

Iako tanke, ovakve usne mogu biti lepe, pa tako ih mnoge zvezde sa ponosom šire u osmeh. One očigledno nisu bile smetnja crvenokosoj Suzan Sarandon da postane filmska diva ili Kejt Midlton da postane princeza i vojvotkinja.

Savet za šminkanje: Ako i vi imate ovakve usnice, možete ih lako korigovati i istaći šminkom uz pomoć par trikova. Ključna pomoć pri tome vam je olovka za usne, kojom ćete da izvučete konturu preko svoje prirodne linije usana i vizuelno ih povećate. Takođe možete olovkom da definišete kupidonov luk, koji  može da vam pomogne da usne izgledaju lepše i naglašenije. Veoma je važno da izbegavate ruževe tamnih boja, već naprotiv da koristite svetle boje i highlighter-e kako bi ste usnama vizuelno dodali efekat većeg volumena i stvorili iluziju usana punijeg izgleda.

4. Gornja usna tanja od donje

 

Ovaj oblik usana je veoma čest, s obzorom na prirodnu anatomiju usana, zbog koje je donja usna uglavnom prirodno punija i istaknutija od gornje. Uglavnom je ova razlika mala i nije primetna drugima, već jedino strogom samokritičkom oku vlasnice. Ovaj tip usana ima puniju donju usnicu poput kakvog jastučeta, što može izgledati veoma slatko i šarmatno.

Možemo da kažemo da su uvakve usne „damske“ pošto upravo ovaj model krasi lica dve dame – Lejdi Gage i Lejdi Pipe. Urednica magazina „Vanity Fair“ i sestra britanske princeze i vojvotkinje Pipa Midlton kraljevski nosi ovakve usne pred paparacima. Pop diva Lejdi Gaga, poznata kao kraljica transformacija, sa svakom promenom „kostimografije“ i svoje usne majstorski uklapa u svoj novi stajling. Pored fantastične šminke, njena tajna je u posebnoj metodi pumpanja usana uz pomoć specijalne pumpice za usne, kojom se u usnama podstiče intenzivna cirkulacija i povećava volumen.

Ukoliko ipak želite da uradite korekciju, za ovaj tip usana je dovljna korekcija filerima kojom će se gornjoj usni dodati volumen.

 

oblik usana gornja usna tanja od donje

 

Savet za šminkanje: Ovakav oblik usana se obično se sređuje šminkom, jednostavno i gotovo neprimetno. Dovoljno je da olovkom naglasite gornju usnu crtajući konturu malo iznad vaše prirodne linije i stavite svetlu senku u sredinu gornje usne kako biste joj dodali punoću.

 

5. Donja usna tanja od gornje

 

Ovaj oblik usana se ređe pojavljuje od ostalih, ali upravo zato može biti interesantan. Kod ovih usana gornja usna je punija i izraženija od donje, koja je u drugom planu. Gornja usna je obično blago uzdignuta, nema izražen amorov luk i izgleda više napućeno.

Ovakve usne su neke zvezde učinile slavnima i postale su njihov zaštitni znak. Tako kada se spomene glumica Skarlet Johanson odmah se pomisli na njene crvene usne koje je čine prepoznatljivom. Jedna od najlepših žena na svetu Monika Beluči ima ovakve usne i one dominiraju njenim licem dajući joj jedinstven izraz.

Ako je vaša donja usna previše tanka i želite da je uravnotežite u odnosu sa gornjom, možete ih povećati prirodnim putem. Takođe, uvek su vam dostupne korekcije šminkom kojima možete vizueno da svorite efekat većeg volumena.

Savet za šminkanje: Jednostavno olovkom docrtajte konturu ispod prirodne linije donje usne i stavite hajlajter na usnu kako biste je istakli.

6. Pune usne

 

Ako imate ovaj tip usana, onda ste jedna od srećnica koju je priroda velikodušno obdarila. Ove usne su definitvno prve na listi najpoželjnijih i smatraju se idealom kojem uglavnom sve žene teže. Kod ovog oblika, veličina gornje i donje usna su približne veličine, jasnih kontura i ravnomerno su popunjene. Njihove ivice su prirodno istaknute, a mogu ali i ne moraju imati istaknut amorov luk. Ove usne imaju bogat volumen što im daje naglašen jastučast izgled i izražen profil, pa izgledaju kao da su uvek napućene zbog čega se smatraju najsenzualnijim.

 

pun oblik usana

 

Najslavnije predstavnice ovog tipa usana su Selena Gomez, Rijana i Anđelina Džoli, čije su usne su postale model savršenstva ženama širom sveta. Ukoliko su skladnih proporcija i u ravnoteži sa ostalim crtama lica, ovakvim usnama nije potrebna nikakva korekcija.

Savet za šminkanje: Možete slobodno koristiti sve boje ruževa ili staviti samo malo sjaja nanetog na sredinu obe usne. Ako želite još veću definiciju možete pojačati konture, jasnije naglasiti V oblik amorov luka gornje usne i dodati malo hajlajtera.

7. Široke, velike usne

 

Ovakve usne dominiraju licem, šireći se kao mesečev srp „od uva do uva“ kada ih razvučete u osmeh. Ako ste vlasnica jednog ovakvog kabriolet modela, nemojte se ustručavati i skupljati usta kao da žvaćete zelenu krušku, već slobodno raširite svoj unikatni osmeh. Širok i vedar osmeh će zaseniti sve druge nedostatke koji se izražavaju mernim jedinicama.

Neke od najlepših žena na svetu imaju ovakve usne i upravo njima duguju svoju popularnost – dovoljno je samo da pomenemo najpoznatiju čuvarku plaže Pamelu Anderson, zgodnu ženu Džuliju Roberts ili vruću latino lepoticu Sofiju Vergaru.

 

velike usne

 

Žene koje imaju ovaj tip usana često to smatraju nedostatkom, zbog čega se neke odlučuju na plastičnu operaciju, koja je izvodljiva ali ostavlja ožiljke u uglovima. Ovakve korekcije su i finansijski zahtevne, pa ukoliko niste u Brazilu gde je plastična hirurgija dostupna svima, bolje se opredelite za šminku.

Savet za šminkanje: Uglove usana ublažite puderom ili korektorom, a olovkom blago istaknite središnju zonu kako bi ste naglasili vertikalu lica, čime ćete postići balans. Istaknite šminkom ostale crte lica, naročito obrve i oči tako da dominiraju licem – time ćete preusmeriti fokus na njih i uravnotežiti ukupan izgled. Izbegavajte tamne i jarke boje ruža za usne, već koristite samo svetlije i pastelne nijanse ili samo lagani hidrantni balzam za usne koji će im dati svež, vlažan i mladalački izgled.

8. Male usne

 

Ovakve usne su unikatne i predstavljaju sinonim ljupkosti i gracioznosti. Žene sa ovim tipom usana izgledaju veoma nežno i slatko, kao da u usnama drže višnju. Generacije još pamte male sočne usne na snežno-belom licu Elizabet Tejlor. One diskretno ostaju u drugom planu dok licem dominiraju oči koje tako deluju krupnije, pa lice dobija crtu nevinosti i blagosti poput srne – podsećaju na Bambi, lik Volta Diznija. Ovakve usne licu daju devičanski izraz, zbog čega je u umetnosti lik Bogorodice uvek slikan sa malim usnama.

 

male usne

 

Savet za šminkanje: Ako imate ovakve usne, nemojte pokušavati da ih docrtavate olovkom van uglova da bi ste ih produžili, možete izgedati smešno. Radije ih prihvatite i zavolite baš takve kakve su. Ako znate da ih lepo našminkate i istaknete mogu biti božji dar. Vodite računa kod izbora boje ruža – nemojte ih nikako šminkati upadljivim ili tamnim bojama, kao što su ljubičasta ili braon; za ovaj tip usana od srca vam preporučujemo nežnu, ružičastu boju maline, koji možete obogatiti i srebrnastim highlighter-om, i vaše usne izgledaće kao iz snova.

9. Okrugle usne

 

Okrugle usne su zbog svog oblika veoma atraktivne – one uvek izgledaju napućeno i spremno za poljubac. Ovakve usne su približno iste širine i visine, sa zaobljenim ivicama, i imaju veoma blag amorov luk. One prirodno formiraju kružni oblik kao da sviraju frulu i njihov oblik asocira na otisak poljupca na staklu.

Ovakve usne su veoma ženstvene i senuzualne i često se pripisuju zavodnicama. Kao ideal ženskog seksipila, sa ovakvim napućenim sočnim usnama nacrtana je Džesika Rebit, poznati crtani lik zavodnice. Jedna od najpopularnijih pevačica Adel takođe ima ovakav tip usana. Najmističnija dama sa okruglim usnama bila je Judit, muza slikara Gustava Klimta, koji je njen lik optočio zlatom i napravio od nje ikonu ženske senuzualnosti.

 

okrugle usne

 

Okrugle usne su jedan od najpoželjnijih tipova usana jer imaju prirodan volumen za kojim mnoge žene žude. Ako su vaše usne ovakve, nisu vam potrebne korekcije, već je dovoljno da njihovu lepotu istaknete šminkom.

Savet za šminkanje: Kada je boja ruža u pitanju, za ove usne nema ograničenja – možete koristiti tonove od nežne boje lososa, preko ružičaste, purpurne, venecijanske crvene, oker-narandžaste, pa do vrelo-crvene kao bulka. Možete preko naneti i sjaj za usne koji će dodatno istaći njihov volumen.

Koji je najlepši oblik usana

 

Kakvog god da su oblika, ključno je da su usne u harmoničnom odnosu sa licem.

Posmatrane izdvojeno od lica, one same po sebi mogu biti savršenog oblika, međutim ako nisu u skladu i ne odgovaraju licu, njihova lepota nema vrednost. Zbog toga ono što određuje njihovu lepotu su simetrija, balans i proporcija.

To su dobro znali umetnici i vajari stare Grčke, pa su stvarali umetnička dela savršene, klasične lepote poštujući proporciju „zlatnog preseka“, ili „božanskog preseka“. Ovu proporciju možemo naći u strukturi najpoznatije slike Mona Lisa, Leonarda Da Vinčija. Nju možemo primeniti i kad je u pitanju lepota ljudskog lica i odnos njegovih delova kako bismo odredili da li je ono savršeno.

Ključno pitanje je da li je savršena proporcija ideal lepote. Ako pogledamo primer Mona Lize, tajna njene lepote ne leži u savršenstvu, s obzirom da lice gospođe Đokonde nema savršenu proporciju. Tajna Mona Lizine vanvremenske lepote je u njenom enigmatskom osmehu, koji je već vekovima nedokučiv njenim obožavateljima. Da Vinči je za Đokondu koristio posebnu boju – mešao je olovno belu sa okerima i cinoberom, kako bi dobio ružičasti ton, pa ako i vi želite osmeh renesansne lepotice, možete koristiti ružičasti ruž za usne.

Kaže se da je lepota u „oku posmatrača“, a njega osmeh najviše obasjava i greje kao izlazak sunca. Kakvog god da su oblika vaše usne, osmeh će ih učiniti savršenim. Kakve god da su ostale crte vašeg lica osmeh će mu dati vedrinu i ono će zračiti srećom. Zbog toga ne zaboravite osmeh, jer najlepše usne su nasmejane usne!

Kako promeniti oblik usana?

 

Oblik usana je najlakše promeniti šminkom uz pomoć malih trikova kojima mogu da se postignu određeni vizueni efekti. U ekstremnim slučajevima, ako je potrebna neka veća promena, možete poboljšati oblik usana nekom od estetskih korekcija.

Na tržištu je dostupno više metoda korekcije usana, od kojih su neke sa trenutnim efektom kao upotreba seruma, druge daju polutrajne rezultate kao što je to filer, a neke su trajne korekcije, kao što su to plastične operacije ili trajna šminka.

Serumi za usne spadaju u kategoriju trenutnih i neinvazivnih metoda korekcija za usne. Oni su odličan način kako se može proizvesti vidljivo povećanje volumena usana na jednostavan, brz i bezbolan način. Oni u sebi sadrže formule kojima poboljšavaju cirkulaciju i prokrvljenost usana. Serumi su zasnovani na moći hijaluronske kiseline koja pojačava hidrataciju i punoću usana. Ona deluje tako što izvlači hidrataciju na površinu kože čime se povećava njihov volumen.

Hijaluronski fileri spadaju u kategoriju privremenih metoda korekcija usana čiji efekat traje oko 6 meseci. Ovaj tretman traje od 10 do 15 minuta, a izvodi ga dermatolog, plastični hirurga ili sertifikovani kozmetičar. Hijaluronski fileri imaju gelastu teksturu i se ubrizgavaju se pomoću mikroinjekcija u prostoru između kružnog mišića usta i kože usana. Nakon što se filer prvi put stavi, posle šest meseci treba uraditi dopunu. Hijaluronski fileri za usne su vrlo popularni i veoma su dostupni – cena ove korekcije je 180 Evra po kubiku.

Ako vam debljina novčanika to dozvoljava, korekciju usana možete uraditi uz pomoć plastične operacije. Ova vrsta korekcija odavno više nije tabu i nije rezervisana samo za filmske dive, već je sve više dostupna i običnim ženama. Rio de Žaneiro u Brazilu, koji slovi za prestonicu plastične hirurgije, pun je prelepih žena koje ne samo da ne kriju koje su uradile korekcije, već se time i hvale.

Oblik usana se može korigovati i tzv. trajnom šminkom – tetoviranjem. Korekcija se vrši specijalnom tintom koja se punkcijama iglom ubrizgava uz rubove usana, čime se njihove konture ispravljaju u željeni oblik.

Kakav oblik usana nije privlačan

 

Usne su privlačne kada su skladnih proporcija i u ravnoteži sa ostalim delovima lica. Međutim, u velikoj želji da se prolepšaju, mnoge žene preteraju sa šminkom ili sa korekcijama i naprave kontra efekat.

 

nepoželjan oblik usana

 

To je slučaj kada se usne preterano „napumpaju“ filerima pa izgledaju „patkasto“ tj. previše štrče ispred lica podsećajući na kljun patke. Ovo je česta pojava kod naših estradnih zvezda, čije usne izgledaju otečeno kao da imaju alergiijsku reakciju. Zbog toga treba voditi računa da se korekcija filerima uvek radi sa merom, da ne bi umesto prelepog labuda postalo „ružno pače“.

Isto važi i za prevelike, veštačke usne nastale kao kiksevi plastičnih operacija, kada usne postanu predimenzionirane i u neskladu sa licem. Primer za uvakve usne je Donatela Versaće, koja je operacijama potpuno izmenila svoj lik, a naročito usne koje je istovremeno i proširila u uglovima i napumpala volumen, čime je narušila ravnotežu na licu.

U ovakvim slučajevima usne postaju prevelike i disproporcijalne, pa počnu pod sopstvenom težinom da se izvijaju na dole, nalik na ribolike skulpture Lepenskog Vira. Sa ovakvim usnama i najmanja mimika lica izgleda kao grimasa, pa čak i kad se osmehuje lice može da izgleda kao da ima „gorki“ osmeh. Zbog toga se ovakve usne smatraju neatraktivnim, pa čak i odbojnim. U umetnosti, ovakve usne su najčešće pripisivane bićima iz mitologije poput Gorgone, koja je bila prikazivana iskežena nalik nekakvom strašnom oktopodu sa otrovnim ustima.

Čak i žene sa normalnim usnama mogu da izgledaju neprivlačno kada preteruju sa šminkom, pa izvlače liniju van uglova ili koriste prejake boje ruža, čime dobiju groteskan izgled glupog Avgusta iz cirkusa. Zato u svemu treba težiti skladu i sve raditi sa pravom merom

Posle svega možemo zaključiti da nam najlepše stoji oblik usana koji nam je priroda dala, a koji se može dodatno poboljšati uz pomoć malih i diskretnih korekcija.

Ako se odlučite za korekciju usana, činite to poštujući njihov prirodno zadat oblik, tako da neprimetno prikrijete njihove nedostatke a istaknete prednosti, na način da ne remetite ukupnu ravnotežu lica. Isto to važi i kad je u pitanju korišćenje šminke – važno je biti umeren sa šminkom i davati usnama što prirodniji izgled.

Usne su najsenzualniji deo ženskog lica zbog čega im je oduvek pridavana velika pažnja. Njima se osmehujemo, ljubimo, nežno tepamo i šapućemo tajne. One su vekovima inspirisale slikare i pesnike da stvaraju najlepša umetnička dela. Ima nešto tajanstveno i zavodljivo u njima zbog čega su one oduvek bile tajno oružje žena. Ako su oči „ogledalo duše“, šta nam onda usne „govore“?

Kakav god oblik usana imate najvažnije je da na njima nosite iskren i vedar osmeh, jer je to ono što svake usne čini lepim!

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *