povecanje usana masnim tkivom
Usne

Povećanje usana masnim tkivom u detalje

Povećanje usana masnim tkivom je tretman koji obećava, a saznajte i zašto! Ovde su sve prednosti i mane ovog načina punjena usana i sve što treba da znate pre nego što se odučite na ovaj korak!

Zavodljive, lepo oblikovane i simetrične usne imperativ su lepote mnogim ženama, to je jasno. Ali šta kada nam je priroda podarila upravo suprotno i kada su one tanke i asimetrične? Šta kada nam je više dosta da olovkom docrtavamo tanku gornju usnu i dosadilo nam je da se neprirodno pućimo na svakoj fotografiji?

Rešenje bi moglo da bude povećanje usana masnim tkivom, procedura koja je poslednjih nekoliko godina itekako zaživela i kod nas. Zanima nas zbog čega, a verujemo i vas.

Šta je povećanje usana masnim tkivom?

 

Iako u prvi mah zvuči pomalo zastrašujuće i čini nam se da je ovo zahvat koji dugo traje i oporavak je bolan, estetski hirurzi uveravaju nas da je to daleko od istine.

Za svega sat vremena, koliko traje ova procedura, izlazite iz ordinacije sa onakvim usnama kakve ste oduvek želeli.

A ko od nas ne bi želeo usne kakve ima recimo Anđelina Džoli? Da ne preterujemo, ali ako tako zamislite, svakako da je estetska hirurgija toliko napredovala da je čak i to moguće.

 

 

Lipofiling ili liposkulptura, stručan je naziv za korekcije tela sopstvenim masnim tkivom. Za razliku od liposukcije koja podrazumeva preoblikovanje tela uklanjanjem masnih naslaga, liposkuptura predstavlja izvlačenje masnih naslaga iz određenih delova tela gde ga ima najviše ( sa stomaka, butina, zadnjice)  i njihovo vraćanje tamo gde su u deficitu. 

U ovom slučaju, sopstveno masno tkivo ubrizgava se u usne kako bi se postigao njihov pun i lep izgled, a često i da bi se korigovale bore oko usana, neravnine ili ožiljci. Ova procedura koristi se i za uvećanje grudi.

Rezultat je prirodan izgled usana koje zadržavaju osetljivost na dodir.

Ko je kandidat za povećanje usana sopstvenom mašću?

 

Svakako da postoji mnogo načina za povećanje usana i važno je da se dobro informišemo pre nego što se opredelimo za neki od njih. Krenite od toga šta želite da postignete zahvatom za koji se spremate. To će biti jedno od najvažnijih pitanja koje će vam postaviti i estetski hirurg u slučaju da se opredelite da usne doterate i popravite svojim masnim tkivom.

povecanje usana sopstvenim masnim tkivom

Ovo su najčešći slučajevi kada se žene, ali sve češće i muškarci, odlučuju za ovu proceduru.

 • Tanke usne, uglavnom je to samo gornja usna, ali dešava se i da se koriguju i gornja i donja;
 • Nepravilan oblik i nenaglašene konture usana;
 • Asimetričan oblik usana gde nikako nije izražen takozvani Kupidonov luk koji im daje zavodljiv i lepši izgled;
 • U slučaju izraženih nazolabijalnih bora, to su one koje se javljaju od korena nosa do ugla usana. One daju licu umoran i iscprljen izgled, znak su da  laganog starenja kože i njenog opuštanja usled gubitka kolagena i elastina. Povezane su sa pojavom podočnjaka i opuštanjem obraza, pa ih je važno na vreme eliminisati;
 • Ožiljci na licu česti su i u delu oko usana, a ovaj zahvat i to može rešiti;
 •  Ukoliko je neko već povećavao usne na neki drugi način i sada želi korekciju, izvodljivo je ovom procedurom.

Dakle, povećanje usana vlastitim masnim tkivom može da podrazumeva isključivo povećanje volumena usana ili popunjavanje usana, ali i određene izmene i korekciju njihove asimetričnosti.

Upravo su tanke usne bez volumena bile Tamarin veliki problem. Zavidela je onim devojkama koje ne moraju čak ni sjaj da stave na usne da bi izgledale savršeno. Ali više ne! Sve zahvaljujući tome što je otkrila nešto čime je postepeno uspela da poveća volumen svojih usana. Nije ubrizgala filere, ako ste na to pomislili! Presrećna je što je pronašla  potpuno prirodno rešenje i zbog toga sada uživa u svom novom izgledu. Ako ste se i vi pronašli u Tamarinoj priči, što pre otkrijte u čemu je tajna njenih seksi i zavodljivih usana. Pročitajte iskustvo na ovom linku https://lepolice.com/moje-usne-su-sada-senzualne-i-pune/

Kako se izvodi povećanje usana masnim tkivom?

 

Kako starimo, tako i naše lice postaje dehidrirano, opada imunitet kože i sve je teže sačuvati njenu elastičnost i mladolikost. To važi i za usne. Ukoliko nismo vodili računa u njihovom pravilnom negovanju, preskakali smo pilinge usana i imamo mnogo bora, onda je vreme da to ispravimo.

Usne možemo povećati nekim od prirodnih načina, a možemo se odlučiti i za filere. Kada zakucamo na vrata estetske ordinacije, tamo će nam ponuditi dva najzastupljenija načina za korekciju usana.

 • Prvi je onaj gde se povećanje  usana postiže korišćenjem različitih privremenih ili trajnih materijala. Najčešće se koriste hijaluronski fileri, a ovde saznajte sve o povećanju usana hijaluronom;
 • Drugi način je upravo korigovanje usana masnim tkivom.  Ovo jeste zahtevnija metoda, ali je prirodnija, jer je reč o vašem masnom tkivu.

Ako ste se odlučili za ovaj drugi, onda pažljivo čitajte. Ovo su najvažniji koraci koji vas očekuju pre i tokom samog izvođenja povećanja usana masnim tkivom.

 • Najvažnije da izaberete estetskog hirurga kojem verujete, da ima odličnu reputaciju i super bi bilo da ste kod njega došli na preporuku. Nemojte srljati, jer ako padnete u nestručne ruke, mnogo više novca i živaca ćete potrošiti na korekcije onoga što je neko zabrljao. Ipak se radi o vašem licu;
 • Pre samog zahvata hirurga će zanimati šta tačno želite da postignete. Recimo, da samo malo popunite gornju usnu, da se rešite nekih dubljih bora, da povećate volumen obe usne… Budite jasni, precizni i realni u svojim zahtevima. Ako nemate tačnu ideju o tome kako želite da izgledate nakon procedure, još malo razmislite, pa se vratite;
 • Kada ste odlučili šta vam je cilj, hirurg procenjuje proporcije vašeg lica, uzima u obzir oblik usana, oblik brade, dužinu nosa, širinu i dužinu lica, da bi krajnji rezultat bio što prirodniji izgled;
 • Ono što sve najviše zanima jeste kako izgleda sam proces transplantacije masnog tkiva. Najpre, odlučuje se odakle će se izvaditi masno tkivo, da li je to zadnjica, stomak, butine… Potom se u taj deo tela ubrizgava injekcija rastvora za razvodnjavanje koji smanjuje bol i gubitak krvi. Zatim sledi liposukcija tokom koje se mast sakuplja u sterilnu bočicu i potom prenosi u špriceve;
 • Ćelije masti se razdvajaju korišćenjem centrifuge, a ostale, nemasne ćelije, ne koriste se. Potom sledi lipofiling odnosno tranfer masti tokom kojeg se ćelije masnog tkiva ubrizgavaju u usne;

Čitav zahvat traje oko sat vremena, ali sam lipofiling odnsno punjenje usana sopstvenim masnim tkivom oko 15 do 30 minuta. Procedura je bezbolna i radi se pod lokalnom anestezijom ili se nanosi anestetik krema. Koriste se tanke mikro igle kojima se tkivo ubrizava dužinom rubova usana, pa zatim u same usne.

Količina filera koja se ubrizgava zavisi od želja pacineta, ali i od stanja usana, oblika lica, položaja uglova usana, bora koje postoje, prethodnih intervencija.

Oporavak nakon povećanja usana masnim tkivom

 

Odmah nakon tretmana moći ćete da idete kući, a biće potrebno od 7 do 14 dana da otok splasne. Toliko će biti potrebno i da bi se videli konačni rezultati. Eventualna korekcija i rekonstrukcija radi se za nekih mesec dana.

Tokom oporavka biće potrebno da se pridržavate određenih mera, da izbegavate izlaganje jakom suncu, da ne idete u solarijum i saunu. Takođe, da izbegavate prejaku mimiku lica, alkohol i cigarete, kao i agresivne kozmetičke tretmane.

Kada ne treba raditi uvećanje usana masnim tkivom?

 

U ovo će vas svakako doktor uputiti, razmotriće vaše zdravstveno stanje i istoriju bolesti kako bi bio siguran da je ova procedura bezbedna za vas. Pre same operacije zabranjeno je koristiti aspirin, vitamin E, kao i hormone estrogena.

Zahvat ne mogu da rade osobe koje boluju od herpesa, kao i oni koji imaju problema sa zgrušavanjem krvi. Savet damama je da ovu proceduru žene ne izvode tokom menstrualnog ciklusa, jer je tada mnogo veća osetljivost na bol.

Prednosti povećanja usana masnim tkivom?

 

Rezultati su vidljivi odmah nakon tretmana i to je ono što uglavnom najviše raduje žene.

Osvežen izgled, popravljene konture i simetrija usana, uklanjanje bora oko usana, sve to doprineće lepšem i mlađem izgledu lica.

Usne zadržavaju svoj prirodan oblik i ostaju jednako osetljive na dodir kao i pre, što je veoma bitno.

Uz određene korekcije postignut efekat može trajati i do nekoliko godina, u zavisnosti od toga kojom brzinom organizam resorbuje mast. Bitno je naglasiti da se oko 30 odsto ubrizgane masti odmah resorbuje, pa se tokom prvog tretmana ubrizgava malo više. Usled toga prvih nekoliko dana usne mogu izgledati malo veće nego što ste očekivali.

Prilikom korekcije, mast se ne uzima ponovo, već se ona koja je prethodno uzeta čuva zamrznuta u slučaju da treba nešto korigovati i dopuniti.

Nedostaci povećanja usana masnim tkivom?

 

Da bi se izbegle eventualne komplikacije, nužno je da korekciju oblika usana izvodi isključivo kvalifikovani estetski hirurg. Ako nije tako, a često se dešavaju takvi slučajevi, komplikacije mogu biti brojne.

Svakako, nakon ovakve intervencije normalna je pojava crvenila, otoka, modrica, svraba, napetosti u usnama.  Bitno je da u postoperativnom periodu pratite savete lekara i sve će biti u redu.

Jedna od većih komplikacija koje se mogu javiti i koja brine pacijente je pojava malih i većih grudvi u usnama, takozvanih noduli i granuloma. Njihova pojava je češća prilikom ubrizgavanja ostalih filera, ali ako se jave i u ovom slučaju, mogu se odstraniti masažom ili kortikosteroidima.

U slučaju da vam se krajni rezultat ne svidi, u slučaju da dobijete onaj nepoželjni „patkast“ izgled usana, postoji rešenje i za to.  Hirurg će ukloniti ubrizgano masno tkivo i možete ponoviti postupak.

Punjenje usana masnim tkivom ili hijaluronom – šta je bolje?

 

Plastična hirurgija nudi mnoštvo opcija za uvećanje usana. Neke su prava operacija, kao što je ugradnja biopolimera.

Hijaluronski fileri su jedna od najzastupljenijih tehnika popunjavanja i oblikovanja usana. Tretman traje oko 30 minuta, a efekti su vidljivi od osam do 14 meseci. Ovaj filer se dobro absorbuje, jer je reč o prirodnoj materiji koja se nalazi u našem vezivnom tkivu koji čini kožu zategnutom i elastičnom.

lipofiling usana

Za one koji žele trajnije rezultate, opcija će pre biti punjenje usana masnim tkivom. Ovde je najveća prednost to što je reč o potpuno prirodnim filerima, pa su alergije ili odbacivanje stranog tela nemogući. Međutim, ni ovo nije trajna metoda i vremenom vam treba korekcija. Ugradnja implantata je najtrajnija, ali ima gomilu drugih nedostataka zbog kojih se radije pristupa filerima.

 Alternativa povaćenju usana masnim tkivom

 

Ukoliko mislite da ovo ipak nije za vas i ne želite nikakve filere, uvek postoje odlični načini da vaše usne izgledaju lepše, da budu jedrije i punije.

 

 

 • Postoji i veliki broj prirodnih seruma za povećanje usana. Oni sadrže sastojke koji brzo prodiru u kožu, hrane je i deluju da usne postanu veće. Sadrže uglavnom hijalurosnku kiselinu, pčelinji vosak, različite vitamine za kožu.
 • Krenite od onoga što možda već imate kod kuće. Pisali smo već o tome kako cimet može da vam pomogne na tom putu. Nije varka, ovaj začin bogat je vitaminina, mineralima, kalcijumom, gvožđem, vitaminom C, lako prodire u tanku kožu usana i pospešuje cirkulaciju krvi. Kao takav, odličan je za povećanje volumena usana. Možete ga koristiti i u kombinaciji sa vazelinom, medom ili maslinovim uljem;
 • Još jedan način da povećamo usne jeste uz pomoć šećera i malo soka od narandže. Ova kombinacija za kratko vreme će nadražiti epiderm usana i one će blago oteći, a pritom će biti nahranjene vitaminom C ;
 •  Isprobajte u ovu svrhu i ljutu papričicu, ali i ulje mente;

 Cena povećanja usana masnim tkivom

 

Intervencija povećanja usana masnim tkivom košta od 1.000 do 1.500 evra, zavisi za šta se odlučite i koliko posla će hirurg imati. Ako ste spremni da date tu sumu, a sve ostalo što smo naveli vam odgovara, onda ste vi verovatno idealan kandidat za ovaj zahvat. Zašto je ovo skuplje od hijalurona? Zato jer nije dovoljno samo ubrizgati, nego je potrebno odraditi i liposukciju.

Jedno je sigurno, za koji god metod uvećanja i oblikovanja usana da se odlučite, bitno je da rezultat budu simetrične, lepe i negovane usne. Nemojte preterivati, predimenzionisane usne nisu nimalo zavodljive i izgledaće neprirodno. Nemojte nikoga kopirati, neka vaše usne budu jedinstvene, kao što ste i vi!

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *