elastičnost kože
Bore, Nega kože

Kako sačuvati elastičnost kože lica

Elastičnost kože lica je neophodna ukoliko želite besprekoran ten bez bora. Saznajte na koji način je možete održati. Ovaj vodič za negu će vam pomoći.

Šta je elastičnost kože lica?

 

Elastičnost lica je prva stvar na kojoj zavidimo dvadesetogodišnjakinjama!

 

elastičnost lica

 

Dobro, možda je ovo previše grub opis elastičnosti, ali naterao nas je da istražimo sve na ovu temu.

Elastičnost kože lica, kažu stručnjaci,  glavna je osobina zdrave i negovane kože. Ogleda se u njenoj sposobnosti da se nakon rastezanja vrati u prvobitno stanje.

Naša koža sastavljena je od tri sloja.

 • Prvi sloj, epitel, predstavlja zaštitnu barijeru kože i tu je da spreči prodiranje mikroba i zaštiti nas od spoljašnjih uticaja (poput vetra, hladnoće).
 • Kada zađemo dublje, dolazimo do drugog sloja kože u kom su svi neophodni proteini i hranjive materije.
 • Treći sloj kože je tkivo.

Naravno, mi ih slikovito delimo, ali oni su međusobno povezani u neraskidivu celinu.

Starenje kože je normalan proces tokom kojeg se elastičnost vremenom gubi i opada, a to znači i bore na licu.

Zašto se priroda tako grubo igra sa nama?

Pogledajte u narednom delu teksta.

Zašto koža lica gubi elastičnost?

 

Iz više razloga. Na neke možemo uticati više, na neke manje.

Starenje kože

 

Nakon dvadeset pete godine života počinjemo da starimo. Prvi znaci starenja vide se na koži, kao našem najvećem organu. Koža lica je svakodnevno izložena spoljašnjim uticajima, koji narušavaju njen izgled.  Počinje da proizvodi manje proteina koji su zaslužni za elastičnost kože dobijamo prve vidljive znake starenja. Smanjena količina elastina i kolagena u koži, odnosno njihova razređenost unutar ćelija utiče na ten kože lica i gubi se elastičnost.

Ipak, neki od nas su još uvek mladi i uz pravilnu negu nemaju razloga za uzbunu. Evo na primer Lile. Ona se oseća mlado, uprkos godinama koje ima. Međutim, nije htela da i njeno lice bude odraz njenih godina. Nije htela to da postigne drastičnim merama i operacijama. Ne, ona se rešila bora i vratila elastičnost koži svog lica prirodnim putem. I znate šta? Oduševljena je!U čemu je njena tajna, saznajte na ovom linku: https://lepolice.com/dobila-sam-bitku-sa-borama/

Pred sam ulazak u menopauzu menjaju nam se hormoni i koža, posebno u tom periodu, gubi čvrstinu i elastičnost. Dolazi do formiranja takozvanog obrnutog trougla.

Trougao lica obuhvata tri tačke: visoke jagodice, podignute pune usne i ravnu zategnutu liniju brade. Dolazi do spuštanja jagodica i linije usana ka bradi, koža gubi elastičnost (jer joj fali elastin)  i volumen (za koji je zadužen kolagen)

Dobijamo tužan, umoran izgled lica.

Saznajte više o trouglu lepote lica.

 

Spoljašnji faktori

 

Ovde prvenstveno mislimo na uticaj sunca na kožu. Neoprezno izlaganje uv zracima doprinosi da oni razaraju proteinske veze u koži, a prvenstveno elastin i kolagen. Rezultat: koža je sve manje elastična i sve sklonija borama. Ovo nije jedini znak starenja koji će vam ostaviti sunce. Zato, reagujte na vreme i koristite kreme sa spf 30 – i kad je leto i kad je zima.

Ishrana

 

Verovali ili ne, ali i ishrana može da bude uzrok toga što vam koža nije dovoljno elastična, a glavni krivac je najčešće šećer i slatkiši. Prekomerna konzumacija slatkiša dovodi do takozvane glikacije – procesa koji uništava glavne strukturne proteine kože.

Prvi znaci gubljenja elastičnosti kože i kako ih prepoznati

 

Znaci da se nešto dešava javljaju se u svim slojevima kože.

Sporija regeneracija – promene u epidermu

 

Koža je organ koji se obnavlja, ali vremeneom je sve sporije stvaranje novih ćelija kože lica.

Površina kože lica je suva i ne prija nam grub piling lica. Koža sporije stvara nove ćelije i stoga nemamo puno mrtvih ćelija. Potrebna joj je stalna hidratacija. Osetljivi smo na UV zračenje, ponekad nas koža svrbi i primećujemo sitne bore oko očiju.

Fine linije i bore – prve promene u dermalnom (drugom sloju kože) delu kože

 

Nakon četrdesete godine pojavljuju se prve promene u dubljim slojevima kože i značajan gubitak elastičnosti. Do tada, sve što ste mogli da primetite jesu već pomenute sitne bore epiderma.

Telo stvara manje kolagena i usporava protok krvi. Pored stvaranja dubljih bora koža gubi prirodan ton, postaje svetlija i nema mladalačkog rumenila na koje smo navikli. Elastičnost je narušena. Kada se povuče, teže se koža vraća u prvobitni položaj i to uglavnom tamo gde je najtanja ( oko očiju) .

Promene u subdermalnim slojevima kože lica

 

Na kraju, dolazi do smanjenja broja lipida u samoj unutrašnjosti kože. Njihova veličina se smanjuje pa koža izgleda usahlo, gubi punoću i volumen. Gubitak elastičnosti postaje očigledan, bore su duboke, a obrazi vise.

Naravno, ovakve promene se ne dešavaju preko noći.

Prvenstveno dolazi do promena na epitelu a nakon desetak godina polako se pojavljuju promene u dermalnom sloju kože.

Ipak, pitanje koje je nas je dugo mučilo jeste ‘’Može li se sprečiti gubitak elastičnosti? ‘’

Može li se sprečiti gubitak elastičnosti kože lica?

 

Prirodan proces gubljenja elastičnosti kože lica ne može se potpuno sprečiti ali se može usporiti.

Zahvaljujući prirodnim metodama možemo usporiti opadanje tonusa kože, pojavu dubokih bora, gubljenje rumenila i poboljšati ten kože lica.

 

 

Kako bi sprečili gubljenje elastičnosti kože lica moramo zavoleti i prihvatiti sebe, a zatim izdvojiti više vremena za negu kože lica.

Ukoliko čitate ovaj tekst, verovatno ste spremni da promenite svoje navike i usporite gubitak elastičnosti kože lica.

Pored toga što ćete usporiti starenje i potpuni gubitak elastičnosti,pravilnom negom možete vratiti do 40% već izgubljene elastičnosti nazad.

Učinićete lice vedrim i zategnutim.

Kako koža gubi elastičnost u njoj opada nivo vode, odnosno hidriranost. Postaje suva i sklona pucanju.

Kako sprečiti problem?

Hidratacija

 

 Prirodne kreme za hidrataciju sprečiće perutanje usled spoljašnjih uticaja, ali za trajne rezultate morate delovati i iz unutra. Kako bi pospešili elastičnost kože lica neophodno je unositi minimalno 2l tečnosti dnevno. Zvuči puno ali to je svega osam čaša vode.

Cirklulacija

 

Pored hidratacije, redovna fizička aktivnost pospešiće cirklulaciju krvi, a ujedno i stvaranje proteina i obnavljanje ćelija kože lica. Lagani džoging, pilates i brza šetnja vratiče koži lica rumenilo. Fiziča aktivnost je neophodna za zdravlje čitavog organizma a posebno za elastičnost kože. Izdvojte makar dva sata nedeljno za boravak u prirodi ili laganu šetnju.

Promena navika

 

Loše navike isušuju kožu lica pa ona mnogo brže gubi elastičnost. Stručnjaci su dokazali da redovna konzumacija alkohola ubrzava starenje. Alkoholni napici izvlače vodu iz organizma, posebno sa površine kože. Ranije dolazi do upalih obraza i potpunog gubljenja elastičnosti lica. Čaša vina je dozvoljena ali preterana konzumacija alkohola produbljuje bore i narušava zaštitnu barijeru kože lica.

Cigarete zaslužuju posebnu pažnju!

Elastičnost kože i pušenje!

 

Stručnjaci navode da pušenje ubrzava proces starenja za svega pet godina. Nikotin, a posebno druge hemikalije u cigaretama, utiču na stvaranje kolagena i elastina u koži lica. Hemikalije ubrzavaju menjanje spoja između donjeg i gornjeg sloja kože lica.

Takozovani spoj gornjeg i donjeg sloja kože sačinjen je od papila. Papile su prožete krvnim sudovima kroz koje prolaze hranjive materije koje održavaju prvi, spoljašnji sloj kože hidriranim i zategnutim.

Nikotin sužava krvne sudove i protok hranjivih materija je smanjen što direktno utiče na sušenje i starenje kože lica. Elastičnost kože lica se smanjuje, koža postaje bleda i izgledamo umorno i iscrpljeno.

Još jedna loša navika i stavka u nizu kako pospešiti elastičnost kože je svakako ‘’ostaviti cigarete’’.

Otkrijte kako da pušačke bore KONAČNO nestanu!

Pored toga, treba promeniti režim ishrane i unositi više vitamina.

Ishrana i elastičnost kože lica

 

Pravilna ishrana podrazumeva manju unos masti, odnosno brze hrane. Žitarice su neophodna stavka i ne smemo ih preskakati. Vitamini iz voća i povrća ojačaće zaštitinu barijeru kože lica. Vitamin C posebno je značajan u borbi sa prvim znacima starenja i gubljenja elastičnosti kože. Deluje poput antioksidansa. Sprečava delovanje slobodnih radikala na koži lica i produbljivanje bora.

Zeleno, sveže povrće i sezonsko voće pospešiće elastičnost. Pritom nemojte izbegavati meso koje je bogato proteinima. Pružiće vam snagu za svakodnevne aktivnosti i nahraniti kožu.

Nakon zdravog obroka učinite sebi uslugu i opustite lice uz masažu. Osećaćete se lepše, smanjiće nivo stresa i vratiti koži elastičnost.

Masaža i elastičnost kože lica

 

Masaža lica oslobodiće vas nagomilanog stresa i opustiti čitav organizam. Pored psihičkih blagodeti može uticati na elastičnost kože.

Naravno, bilo bi super kada bi svako od nas izdvojio novac za profesionalnu masažu u nekom od salona. Ipak, lepo je znati da masažu lica možemo uraditi sami kod kuće. Blagim tapkanjem lica, kažiprstom i srednjim prstom pospešićemo stvaranje novih ćelija kože i smanjiti nastanak bora. Potrebno vam je svega par minuta za blago tapkanje koje daje višestruke efekte.

Želite brze rezultate?

Stručnjaci su dokazali da je kombinacija masaže lica i prirodne kreme neophodna ukoliko želite da povećate elastičnost kože. Nanesite  kremu na lice i kružnim pokretima prstiju umasirajte je u kožu. Na taj način krema brže upija i stiže do dubljih slojeva kože. Već nakon prvog nanošenja i lagane masaže lice izgleda svežije. Krema smanjuje bore, pospešuje ten i uspešno se bori protiv umora odnosno podočnjaka na licu.

Za masažu i elastičnost kože lica možete isprobati i roler od žada!

Ovo nas neminovno dovodi i do kozmetike koja se koristi u ova svrhe.

Proizvodi za bolju elastičnost kože lica

 

Promene navika su poželjne, ali one zahtevaju vreme, kao i nega.

Kako spolja pomoći koži?

 

očuvanje elastičnosti kože lica

Preparati koji vam mogu koristiti su sledeći:

Kreme za elastičnost lica

 

Kreme za elastičnost lica su najpouzdanija i najbrža metoda hidratacije i regeneracije kože. Bore se protiv starenja i umanjuju već vidljive bore na koži lica.

Kako bi imale dugoročne efekte budite pažljivi pri izboru kreme. Pre svega, treba birati prirodne kreme za lice.

Izbegavajte kreme koje sadrže konzervanse i veštačke sastojke jer daju trenutne, a ne trajne rezultate.

Pažljivo izabranim prirodnim sastojcima pružićete koži hidriranost već nakon prvog nanošenja. Vremenom će se povratiti i elastičnost.

Koje sastojke treba da imaju?

 • hijaluronska kiselina
 • retinol
 • kolagen
 • koenzim Q 10
 • 5 htp krema

Među najboljima su:

Serum

 

Serumi su koncentrovani kozmetički proizvodi, obično na bazi jednog važnog aktivnog sastojka. Za elastičnost kože potražite one koje imaju vitamin B3 , hijaluron, zatim retinol i vitamin C.

Serumi se prave za različite probleme kože, a vama treba serum protiv bora.

Među najpoznatijim su:

 • Revuelle collagen expert
 • Eucerin Hyaluron-Filler + Elasticity uljani serum

Maska za elastičnost kože

 

Maske su dodatak pravilne nege bez kog se ne može. Ne koriste se svaki dan, ali najmanje jednom nedeljno. Među najboljima su:

 • F311 organic SPA maska „IMUNOREGULACIJA“ – ruska kozmetika
 • Korejska sheet maska za elastičnost kože lica KOCOSTAR kolagen

 • Alginantna maska ( set korejskih maski na bazi algi)

Ulja za elastičnost kože lica

 

Prirodna ulja za lice nanosimo jednom nedeljno kružnim pokretima na prethodno očišćeno lice. Kako bi bili sigurni da je lice potpuno čisto i da će ulje dospeti do dubljih slojeva kože i pospešiti elastičnost radimo piling lica.

Ova ulja su se pokazala kao najbolja:

Kokosovo ulje

 

U sastavu kokosovog ulja su masne kiseline i vitamin E koji podstiče obnavljanje kože lica. Prvenstveno je namenjeno suvoj i normalnoj koži lica. Masne kiseline prodiru do dubljih slojeva kože i vraćaju joj elastičnost.

Kokosovo ulje pronaći ćete  po povoljnim cenima. Pri kupovini birajte prirodno ceđeno ulje. Nanosite malu količinu ulja na lice i razmazujte ga kružnim pokretima.

Proverite kako pravilno koristiti kokosovo ulje u nezi lica. 

Ulje jojobe

 

Jedan od razloga zašto je ulje jojobe dobro za kožu je taj što je njegov sastav sličan sebumu kože lica. To je stručnjake dovelo do zaključka da ulje jojobe dobro utiče i na masnu kožu lica. Uglavnom odgovara svim tipovima kože lica.

Nakon nanošenja ulja jojobe na lice koža je mekša. Malo ulja jojobe u kombinaciji  sa prirodnom kremom za lice i koža je izgledala zategnutije i elastičnije.

Ulje sandalovine

 

Ulje sandalovine pružiće vam trenutan osećaj svežine na licu. Pored toga što se preporučuje za ukljanjanje bubuljica i tamnih fleka na licu smanjuje bore.

Dosta je jako, tako da ga nanosite u malim količinama jednom nedeljno na kožu lica.

Razgovarali smo sa stručnjacima i zaključili da spoljašnja nega nije dovoljna. Neophodni su nam vitamini koji će regenerisati kožu iznutra pružajući joj sjaj.

Arganovo ulje

 

Jedno od boljih ulja za ovaj problem kože. Sadrži vitamin E i ferulinska kiselinu koji poboljšavaju proizvodnju kolagena i elastičnih vlakana. I ovde je bitno da nađete pravo ulje argana, a ne nešto što samo ima njegov miris ili boju.

Vitamini za elastičnost kože lica

 

Zdrava i uravnotežena ishrana ojačaće organizam. Ipak, svi vitamini iz voća i povrća se jednako raspoređuju u telu, a nama treba nešto za kožu.

Stručnjaci su nam preporučili suplemente. Ono su dodaci ishrani. Dolaze nam u vidu tableta i konzumiraju se nakon glavnom obroka. No, ako niste znali, postoje i oni vitaminski suplementi namenjeni za negu lica.

Saznajte zašto su vitamini tajna lepote lica.

Od onih dobrih za kožu izdvajamo:

Šumeće multivitaminske tablete su blaža varijanta suplemenata. Uz zdravu i uravnoteženu ishranu pružićete koži dobru potporu u borbi sa starenjem.

Na kraju, sasvim je jasno da je elastičnost lica sinonim za lepotu. Kako bi je zadržale duži niz godina moramo koristiti odgovarajuće preparate, odnosno kreme za negu lica. Loša nega ili krema za lice koja ne odgovara našem tipu kože učiniće medveđu uslugu. Pratite savete stručnjaka i iskustvo korisnica pri izboru prirodnih preparata za negu kože. Hranite se zdravo i budite vedrog duha kako bi lice ostalo elastično i rumeno duži niz godina !

 

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *