glikacija kože
Nega kože

Glikacija kože – starenje izazvano slatkišima!

Da li znate da glikacija kože pogoršava starenje? U pitanju su šećeri koji jedu kolagen! Koji su to šećeri i kako da ovo sprečite? Informišite se.

Šećer – jedan od najgorih neprijatelja našeg organizma u savremenom svetu! Utiče na svaki aspekt našeg organizma, u to uglavnom negativno. Takva je situacija i sa kožom,  a to stanje se naziva glikacija!

Šećeri utiču na to da koža brže stari, ali ne brinite, ima leka!

O čemu se tačno radi?

Hajde da vidimo.

Šta je glikacija kože?

 

Glikacija je pojava u kojoj se u koži taloži višak šećera. Taj šećer se zatim vezuje za najvažnije elemente ćelija koji kožu održavaju mladom – kolagen i elastin i uništava ih!

Kolagen je poseban element koji stvara naša koža. Služi da nam da onu jedrinu i masu koja odiše mladolikošću. On je zapravo razlog zašto nam je koža zategnuta i bez bora.

Elastin je drugi element koji se stvara u našim ćelijama i služi za elastičnost i gipkost kože. Izuzetno je važan jer pomaže da koža ostane zategnuta i bez bora. Ipak, ova dva elementa vremenom nestaju iz naše kože, njihova proizvodnja se smanjuje.

Kada već znamo da će ih biti manje, onda nam nije potrebna još i glikacija da to sve pogoršava!

Pojavom glikacije, naša koža brže stari u svim pravcima – od bora do fleka i opuštenosti kože!

 

 

Zapravo, zbog povećane količine glukoze stvaraju se molekuli koji su uvećani i štetni i ne mogu se uništiti niti izbaciti iz tela. Oni se nastanjuju u dubljim slojevima kože, negativno utiču na proteinske molekule koji se tamo stvaraju i narušavaju stanje epidermisa. Taj proces i molekuli šećera koji nastaju, se još naziva i AGE (advance glycation end products) i uzrok je ubrzanog starenja! 

Kako šećeri utiču na kožu?

 

Možda vam se ne čini kao da šećer stvarno može da utiče na stanje kože, jer ipak to je nešto što konzumiramo svakodnevno. Ali, na žalost, situacija je takva da nepravilna ishrana i prekomerna količina glukoze u organizmu i te kako utiču na njen izgled! Loša ishrana utiče i na stvaranje bubuljica i generalno na loše stanje celog organizma!

Ali ne samo to!

Godine korišćenja šećera u većim količinama utiče na to da se stvore AGE molekuli koji razaraju one elemente kože koji nam daju jedrost i zategnutost. Ovo je posebno vidljivo na licu gde je koža nešto tanja i inače je podložnija promenama.

 

glikacija kože simptomi

 

Kolagen i elastin prosto ne mogu da se stvaraju i vrše svoju funkciju, jer se za njih zakače šećeri i tako dođe do pojačavanja bora na licu i opuštenosti kože. Već dobro znamo koliko je kolagen važan za mladolikost. On je glavni sastojak svih krema protiv bora ali i tretmana i seruma za lice jer jer je glavni za podsticanje kože da sama sebe podmladi. I on se prirodno stvara u našoj koži, ali vremenom se njegova količina smanjuje. To je prirodno, ali kada se tome još pridoda uticaj šećera, dobijamo pojačano i prevremeno starenje i kožu koja je izborana.

Kako glikacija utiče na kolagen?

 

Kolagen je element koji koži daje čvrstinu. Zato kada je glikacija na delu, za rezultat imamo:

 • Pojačane bore
 • fleke na licu
 • opuštenu i tanku kožu
 • žućkasti ten
 • koža nalik na vosak
 • Pojačanu pojavu upalnih procesa

U periodu kada se stvaraju prve bore, nakon dvadeset pete godine života, smatra se da glikacija godišnje raste i do 4%. To se ne čini puno, ali kada svake godine dodate po taj postotak jasno vam je da se taj broj jako brzo povećava. Kada je konzumacija šećera i dalje povećana i taj postotak se povećava. Zato osobe koje imaju nepravilnu ishranu često mnogo brže primete znakove starenja na svom licu. 

AGE molekuli utiču na kolagen, a time koža postaje i podložnija uticajima iz spoljašnje sredine. Podstiče fotostarenje kože, štetne uticaje sunčevih zraka, duvanskog dima, i drugih spoljnjih agenata. Na taj način glikacija zapravo ne utiče samo na kolagen već na celokupno zdravlje kože, pogotovo one na licu!

Simptomi glikacije na koži

 

Sada kada znamo da je u pitanju proces u kojem šećeri prave problem sa stanjem kože, vreme je da saznamo i kako da prepoznamo da li imamo glikaciju kože. Najčešći simptomi su ovi:

 • Pojačano stvaranje bora pogotovo sitnih linija
 • Izraženi podočnjaci (viseći)
 • Opuštenost obraza
 • Nemogućnost kože da povrati prvobitni oblik pri pritisku ili štipkanju
 • Loš ten
 • Izbijanje bubuljica i akni (česta pojava potkožnih bubuljica)
 • Osetljivost kože

Ovo su neki od osnovnih simptoma koje sa sobom nosi glikacija, ali mogu im se pridružiti i crvenilo, iritacije i upale, pojava fleka na licu, tanka koža koja visi na donjoj strani vilice, nabori oko ušiju. Zapravo, bore koje se stvaraju pod uticajem glikacije se ukrštaju, prelaze jedne preko drugih. Kada spomenemo bore, zamišljate linije obično paralelne jedne sa drugima koje se izražavaju kada pomeramo lice. Kod glikacije one su ispletene i posebno izražene na obrazima i oko brade.

To znači da su efekti ove nezgodne pojave vrlo širokog spektra i trebalo bi joj što pre stati na put! Ali kako?

Može li se glikacija poništiti?

 

Proces glikacije kada već otpočne se retko kada može u potpunosti poništiti. Problem je u tome što je ona u punom jeku tek kada se šećera već nakupilo u organizmu više nego što treba. Ne možete poništiti ali je i te kako možete sprečiti i smanjiti njena dejstva! 

Tajna je samo u pravovremenom delovanju!

Dakle, kada primetite neke promene na koži, zapitajte se – da li jedem previše šećera? I počnite da radite na tome!

Pored toga, posvetite se svakodnevnoj pravilnoj nezi kože, pogotovo na licu! I dobro istražite prirodne kreme protiv starenja jer one mogu biti rešenje za lepu kožu na koju glikacija nema velike efekte!

Kako sprečiti glikaciju?

 

Glikacija se može sprečiti, odnosno njena dejstva se mogu stopirati! Ključ je u dobroj nezi lica i to svaki dan! Rešenje je i u promeni ishrane i životnih navika, ali posebno je važan jedan sastojak koji se može naći u kremama a to je Karnozin (carnosine). 

Karnozin kao rešenje za glikaciju

 

Ovaj sastojak je posebno dobar jer stvara zabunu među molekulima AGE-a. Oni se tada ne vezuju i ne uništavaju kolagen i elsatin, već se kače na karnozin. Tada koža nastavlja da ima svoju zaštitu od starenja u elementima koje sama stvara i niko im ne šteti. Neka istraživanja govore na temu uloge karnozina u podmlađivanju kože i sprečavanju glikacije i smatra se da ima dobra dejstva. Možda i nije na odmet razmlisliti o ovom elementu ako je glikacija problem koji imate!

Krema protiv bora

 

Sličan efekat imaju i anti age preparati koji bogate kožu kiseonikom, hidriraju je i bogati su aminokiselinama koje razgrađuju šećer. Tu je najbolja opcija istražiti kreme na prirodnoj bazi koje su bogate biljnim sastojcima koji sprečavaju starenje!

Postoji poseban sastojak koji aktivira ćelije kolagena i pomaže da se stvaraju većem broju. Utiče i na fibroblaste i vlaknasta tkiva unutar kože i pomaže da ona duže bude zategnuta i bez bora. U pitanju je neodermyl, koji je jedan od glavnih sastojaka krema protiv bora! Pogotovo je efikasan u kombinaciji sa prirodnim ekstraktima koji oporavljaju i revitalizuju kožu! Redovna upotreba ovakvih krema može lako da oporavi kožu i uspori starenje.

Kako se to tačno dešava?

Pogledajte šta o tome kaže Vesna i njeno lično iskustvo u borbi sa borama:https://lepolice.com/moje-iskustvo-prirodno-sam-obrisala-bore-sa-lica/

Ishrana protiv starenja

 

Sledeća važna stavka u sprečavanju glikacije jeste promena ishrane i životnih navika! To znači da morate izbegavati ishranu bogatu šećerima.

Međutim, to ne znači da se potpuno odreknete šećera, jer svi znamo da to ni malo nije lako. Šećer je neophodan jer je izvor energije koje ćelije sagorevaju za zdrav i ravilan razvoj i funkciju. Zato ga ne smemo izbegavati u potpunosti, ali moramo biti umereni.

Uvek birajte zdravije izvore šećera, a rafinisane držite što dalje.

Takođe je važno i kako se hrana sprema! Pržena hrana ima mnogo više AGE molekula nego recimo barena ili kuvana. Neki smatraju da čak i jela spremana na roštilju nisu dobra opcija zbog povećanih AGE molekula. Zato možda nije loše razmisliti i u pravcu pripreme hrane da bi izbegli pojačane procese glikacije kože!

Hrana koja utiče na glikaciju

 

Ok, smanjićemo namirnice koje povećavaju glikaciju, ali koja je to hrana?

 

glikacija kože uzroci

 

 • Prvo, beli hleb. On je pun šećera, glutena, ali često i aditiva koji samo pospešuju stvaranje AGE molekula.
 •  Zatim su tu rafinisani šećeri u slatkišima i sokovim i prerađenim namirnicama. To bi trebalo maksimalno izbaciti iz ishrane i posvetiti se alternativama poput prirodnih šećera.
 • Nije loše ni smanjiti unos skrobnog povrća poput krompira, ali i pirinča belog krupnog zrna. Skrob sa sobom vezuje i šećere koji se zatim talože u koži.

A koje namirnice su dozvoljene?

Pa, na primer , možete probati da konzumirate više bobičastog voća, neke citruse, pa i koštunjavo voće. Oni poseduju aminokiseline koje su dobre za kožu i podstiču prirodnu proizvodnju kolagena. I

zbegavajte prženje i pečenje, čak i roštilj, jer se smatra da može negativno da utiče na glikacijske procese. Pređite na brašno od celog zrna, kuvanje na pari, dosta jogurta i svežeg voća i povrća.

I naravno – voda!Ona je blago za naš organizam i kožu i podstiče da se vlakna kolagena i elastina ojačaju, regeneriši i pravilno vrše svoju funkciju!

Kako se tretira koža sklona glikaciji?

 

Šta može pomoći da se koža sklona glikaciji oporavi? Tajna je u sastojcima koji utiču na vezivanje šećera i kolagena u kože – karnozin smo već spomenuli, ali nismo prirodni ekstrakt mimoze. 

Ekstrakt mimoze se takođe vezuje za molekule AGE-a odnosno šećere, i oni onda ostavljaju kolagen u koži na miru.

Sličan efekat ima i hijaluron, koji se vezuje za kolagen i poboljšava njegovu funkciju. Tu su i drugi prirodni sastojci koji pomažu koži da se oporavi.

 

 

Vitamin C na primer u vidu suplemenata ili čak i seruma za lice i kada je deo dobre kreme, može uticati na smanjivanje procesa glikacije.

Zeleni čaj ima odlična dejstva na kožu, a kako kažu i na sintezu kolagena i smanjivanje AGE molekula. Možete ga piti ali i nanositi na lice tuferom ili kao deo rutine umivanja i čišćenja lica. 

Znači kombinacija nege koja sprečava glikaciju i one koja oporavlja i regeneriše kolagen i elastin su dobitna kombinacija u ovoj borbi!

I naravno, važno je biti istrajan. Dobra krema svaki dan i redovna rutina!

Rutina podrazumeva čišćenje kože lica, redovna upotreba krema sa zaštitnim faktorom, hidratacija i prirodna krema za dnevnu i noćnu negu.. Šminku redovno skidajte sa lica, a neće odmoći ni masaže poput one za limfnu drenažu lica.

Što se starenja kože tiče, pa i glikacije, sve se može smanjiti i sprečiti uz malo dobrih informacija, prave nege i upornosti.

Mi smo spremni da probamo, a vi?

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *