znakovi starenja kože
Bore

Ovo su znakovi starenja kože! Prepoznajte ih.

Prepoznajte znakove starenja kože. Oni su alarm da reagujte odmah pojačanom negom, sprečite njihovo produbljivanje i što duže održite mladolik izgled lica.

Starenje je neizbežna stvar koju svako od nas mora da prihvati, jer se ona ne može zaustaviti. Kada je koža u pitanju, ono se može odložiti na razne načine, a to nije mala stvar.

Saznanja o prvim znakovima starenja su veoma važna jer na taj način možemo delovati baš u onom smeru u kome je neophodno.

Zato, hajde da pobrojimo sve prve znakove starenja kako bismo mogli njima detaljno da se bavimo kada dođe vreme. Ili pre toga, pošto je najbolje napasti ih pre njihove pojave.

Kada se pojavljuju prvi znaci starenja kože?

 

Veoma je nezahvalno govoriti o tome kada se javljaju prvi znaci starenja kože, budući da je svačija koža posebna za sebe i da postoji nekoliko tipova starenja kože. Uostalom, kao i ličnost svakog čoveka. Genetika ovde igra veliku ulogu.

 

znaci starenja kože

Ono što medicina zna, to je da organizam stari od 25. godine.

Otprilike tada počinje i koža polako da stari. Naravno, taj proces je postepen i ne odmah vidljiv. Kod nekih se promene ne primećuju godinama, a kod nekih se pojave odmah. To, naravno, zavisi od mnogo faktora. Životne navike, nega, količina stresa kojoj su izloženi…

Može se desiti da će se oko 30. godine pojaviti barem neki od znakova starenja kože, ali ne mora da znači. Prevencija je veoma važna i može mnogo pomoći.

Čak i da se pojave bore, šanse su velike da ih se rešite. O tome svedoči Vesna. Ona je veoma jednostavnom metodom uspela da značajno smanji znakove starenja na svom licu. Dovoljno je pronaći prava sredstva protiv njih da bore ne imale niti jednu šansu. Pitate se kako? Pročitajte Vesninu priču i saznajte. Nalazi se na ovom linku: https://lepolice.com/moje-iskustvo-prirodno-sam-obrisala-bore-sa-lica/

Da se vratimo na znakove starenja i na sve što oni mogu doneti.

Početni znakovi strenja koži su ovi!

 

Ima mnogo sitnih znakova koji ukazuju da se stvari menjaju. Evo nekih od glavnih sa kojima se treba suočiti.

Bore oko očiju

 

Jedan od prvih znakova starenja kože definitivno su bore oko očiju. One se nekada pojavljuju zaista rano, još u mladalačkom dobu. Naravno, najčešće se u tom ranijem periodu mogu primetiti prilikom neke mimike. Kasnije, sa godinama se produbljuju i postaju vidljive čak i kada smo ozbiljni, kada ne pomeramo lice.

Nekoliko je razloga za njihovu pojavu. Pre svega, koža oko očiju je tanja nego na ostalim delovima lica. Samim tim, reaguje ozbiljnije i intenzivnije na nadražaje. Ono što produbljuje bore u ovom području upravo je pomenuta mimika. Smejanje, mrštenje, čkiljenje u mraku ili na jakoj svetlosti, počine da se primećuje onda kada se kolagen iz kože smanji u nekom periodu života. Ovo su jedne od mimičkih bora.

Sunce je takođe jedan od razloga. Nenanošenje SPF-a i izlaganje ultraljubičastim zracima doprinosi da ova tanka koža bude sve oštećenija tokom vremena.

Odmah posle dolazi kao razlog neadekvatna i nedovoljna nega lica. Pojedini faktori isušuju, naročito ovu osetljivu kožu. Ako se hidratacija kože ne nadoknadi, onda to u mnogome može pogoršati situaciju.

Nije zanemarljiv ni način života, ishrana, voda, dovoljna količina sna. Tu je i nezaobilazna genetika. Ako ona nije na našoj strani, prethodno navedeno mora da nadoknadi sve inače će ove bore početi rano da se primećuju.

Znaci strenja oko usana

 

Dok se ovo oko očiju često nazivaju kokošije ili vranine noge jer izgledom na to podsećaju, bore oko usana mogu biti pušačke, a mogu nazolabijalne i marionetske. Prve su sitne i ima ih u većem broju, a druge su uglavnom dve, sa obe strane usana, ka nosu. Treće daju tužan izraz licu i podsećaju na lutke marionete.

Razlozi za pojavljivanje bora oko usana su raznoliki, a zapravo slični svim razlozima za nastanak bora. Opadanje količine kolagena treba nadoknaditi adekvatnom ishranom i negom, određenim vitaminskim suplementima. Tu je i nezaobilazna mimika kada takođe razvlačimo kožu i pravimo useke. Sunčevi zraci su u ovom delu jači jer oči zaklonimo sunčanim naočarima, a deo oko usana ničim nije zaštićen, naročito ako zaboravimo kremu.

 

 

Ružne navike kao što je pušenje doprinose pojavi bora oko usana. Pored toga što dim cigarete pogoršava perifernu cirkulaciju kože, pokreti prilikom povlačenja dima čine da se pojave sitne, barkod ili pušačke bore. Naravno da je za to potrebno dosta godina, ali ti neprimetni, sitni koraci, naprave vidljive bore.

Bore na vratu

 

Jedan od ranih pokazatelja starenja jesu bore na vratu. Dame u zrelih godinama ih se veoma boje jer postoje načini da se izborimo sa borama lica, ali bore na vratu nas uvek odaju. I ova koža počinje rano da se bora. Ne primećujemo tu promenu jer nije odmah vidljiva, a i zato što se više koncentrišemo na lice.

Na bore vrata prvenstveno utiče genetika. Genetska predispozicija diktira da li će se one pojaviti već u tridesetim ili tek oko pedesete godine. Sunčanje je i ovde intenzivnije. Zato i sunce doprinosi da koža ovde brže stari. Još jedan od razloga su alkohol, gazirana pića i generalno nezdrav način života. Ako ne obraćate pažnju na ono što unosite u sebe, sva je prilika da će to na vratu početi da se primećuje.

Fleke na licu

 

Kao jedan od pokazatelja starenja kože pojavljuju se i fleke na licu. Uglavnom su tamne i ima ih raznih veličina i oblika. Nekoliko je važnih razloga zašto se pojavljuju.

Opet i opet sunce. Ako do sada niste primetili koliko je opasno, krajnje je vreme da shvatite. Melanin je zadužen za tamnjenje kože.

Svaki vid preterivanja i nečuvanja od sunca, rezultira probijanjem kožnih barijera i pojavom tamnih fleka.

One u mlađim godinama brzo nestanu, ali… Verovatno ste čuli za izraz „Koža pamti”. U nekom trenutku fleke neće hteti same da se sklone, a vi ćete potrošiti brdo živaca i novca da ih se rešite. Plus, naštetili ste svojoj koži.

Hormoni takođe mogu prouzrokovati fleke. Ovo stanje poznato je i kao melazma. Javlja se u trudnoći i menopauzi. Lekovi na koje organizam burno reaguje mogu takođe stvoriti fleke na koži, zato budite oprezni.

Razne vrste upalnih procesa, poput akni, bubuljica, ekcema, psorijaze, ponekad ostavljaju za sobom tragove koji trajno menjaju kožu. Ovo se naziva postinflamatorna pigmentacija. Ni te fleke se ne skidaju uvek lako.

Opuštena koža i gubitak elastičnosti

 

Vremenom koža prestaje da se regeneriše brzo. Kao rezultat toga javlja se opuštena koža koja nema volumen. U početku su to sitni tragovi, a kasnije postaju sve vidljiviji.

Za to je krivac kolagen. U mladosti ga ima dovoljno i koža je jedra i mladolika. Već posle tridesete količina kolagena opada. Ako nema adekvatne nege, ona veoma brzo poprimi nezdrav izgled. Biva opuštena i isušena, ponekad čak i gruba na dodir. Evo kako treba da izgleda nega kože nakon 30-te

Ako postoji nepažnja u vidu masne i začinjene hrane, nezaštićenog izlaganja suncu, veoma brzo će se dogoditi da koža deluje mnogo starije nego što zapravo jeste.

Spuštanje kapaka

 

Još jedan od simptoma starenja kože jeste i spuštanje kapaka. Oni se spuštaju kako starimo, ali postoje načini koji mogu pospešiti da se ovo desi brže nego što smo mislili.

Kapci se spuštaju usled slabljenja mišića kapka. Ovo se ne može izbeći jer zapravo nije proces na koji možemo uticati. Svakodnevno treptanje očima doprinosi boljem radu mišića, ali oni imaju svoj rok trajanja.

Još je nekoliko razloga zašto oni brže menjaju svoj oblik. Neke bolesti, kao što je dijabetes i hipotireodizam. Tu su i kontaktna sočiva, ali i razne vrste infekcije oka, koje su zapuštene, pa onda imaju poslediice. Moguće su i povrede oka koje utiču na elastičnost ovih mišića i zato oni brže stradaju. Neispavanost u dužem vremenskom periodu takođe može biti jedan od razloga.

Kako bilo, spušteni kapci jesu na neki način estetski problem koji „postaruje” lice. Najbolje je sprečiti ih adekvatnom negom, a nije loše ni da znate trikove za šminkanje spuštenih kapaka.

Podočnjaci i kesice ispod očiju

 

Mogu biti crne, plave ili bele, samo što nikad nisu u modi – kesice ispod očiju. Onda kada primetite da trošite mnogo više korektora za podočnjake nego inače da ih pokrijete, razmislite o tome da menjate način života.Uglavnom je on zadužen za nastanak ovog problema.

 

znakovi starenja kože lica

 

Kesice ispod očiju se, kao i bore, javljaju usled manje količine kolagena u osetljivoj koži ispod očiju. Nekome se taj nedostatak ispolji kroz bore, a nekome kroz izražene i natekle podočnjake. Ipak, i način života igra važnu ulogu.

Zato, nedovoljna količina sna čini da se kesice ispod očiju formiraju i tu ostanu. Pušenje, kao i veće količine alkohola takođe doprinose ovoj pojavi.

Neadekvatna kozmetika i navike mogu biti krivci, a evo i kako.Premasne kreme tokom noći čine da se ujutru budimo otečeni.

Velika količina vode tik pred spavanje takođe izaziva isti efekat. Vodu treba piti umereno i tokom čitavog dana. Na kraju, ono što svi radimo, izlaganje veštačkom svetlu u mračnoj prostoriji, naročito pred spavanje. Ovo doprinosi da koža oko očiju uzme određenu količinu te veštačke svetlosti koja izuzetno loše utiče na izgled kože, naročito u dužem vremenskom periodu.

Gubitak volumena kože

 

Volumen ili punoća kože je nešto što svako od nas smatra važnim za lep izgled. On se gubi vremenom i za to je zaslužan već pomenuti kolagen. Kada se primeti gubitak volumena, tu mora da nastupi duboka hidratacija koja će nadoknaditi gubitke. Obično tome pomažu kreme sa hijaluronom.

Beživotni izgled kože

 

Možda najproblematičnija kategorija jeste beživotni izgled kože. To je ono kad nema bora, nema fleka, ali koža deluje kao da smo preživeli nekoliko zima zatvoreni u kući i bez vazduha.

Uzrok ovakvog izgleda kože mogu biti samo godine. Ipak, one su često udružene sa kratkim boravkom na svežem vazduhu. Veoma je potrebno da određeni deo dana provedemo napolju, pošto sobni uslovi mogu veoma loše uticati na izgled vaše kože.

Istini za volju, zagađenje iz spoljašnje sredine, naročito u zimskim danima, može imati sličan efekat, ali uvek može da se nađe neka pošumljena oblast gde možemo provesti određeno vreme. Neadekvatna nega takođe može doprineti da koža izgleda ovako.

Kozmetika sa matirajućim efektom moće nekada biti korisna, ali ako se ne koriste sredstva koja će dati sjaj, na koži će se to pokazati. Isto je i sa nezdravim načinom života. U početku ne pokaže svoje lice, ali se na kraju uvek vidi na koži.

Kako sprečiti pojavu znakova starenja na licu?

 

Dobra vest je da postoje načini da se ovome stane na put. Daćemo vam najbolje savete kako usporiti starenje lica koje znamo, odnosno kako sprečiti pojavu i širenje znakova starenja.

Nega i krema protiv bora

 

Morate na vreme početi sa negom lica i ne zazirati od krema protiv bora. Čak i ako nema realnih razloga da ih koristite, baš tada bi trebalo, jer je to veoma važno za prevenciju. Odabir kreme je od izuzetne važnosti. Birajte one sa prirodnim sastojcima. Hijaluronska kiselina i neodermyl su saveznici, zato neka se nađu u vašoj kremi.

 

 

Ne preskačite ni noćnu negu. Iako kažu da kreme mogu opteretiti kožu i ne treba ih stavljati svake večeri, nekada je njihova aplikacija više nego dobra kako bi se koža preko noći regenerisala.

Uvek kremu nanosite na čisto lice. Umivalice i piling jednom nedeljno doprineće da sastojci kreme dublje prodru i efikasnije deluju.

Zaštita od sunca

 

Pod obavezno nanosite kremu sa zaštitnim faktorom, u toku leta uvek, a i tokom zime kada ima više sunca. Svaki vid sunčanja u mnogome utiče na kožu i ubrzava starenje. Ponekad je uzaludno raditi bilo šta drugo, ako zanemarite ovaj važan korak.

Zaštitni faktor preko leta treba da bude što veći, 50, a preko zime možete koristiti i faktor 30.

Uskladite ishranu i unos vode

 

Ishrana je jedan od ključnih faktora da čitav organizam bude zdrav, tako i koža. Zato, masna, hrana puna šećera, doprinosi da se koža masti i da se na njoj pojavljuju razne nepravilnosti. Prekomeran unos slatkiša dovodi do glikacije kože.

Povrće, voće, žitarice i proteini su neophodni da koža bude zdrava.

Naravno da je i unos vode neophodan, kao i nezaslađenih čajeva. Gazirano ne dolazi u obzir, kao ni alkohol.

Vodu izbegavajte neposredno pred spavanje.

I vežbajte! Vežvanje popravlja tonus kože, prokrvljenost i periferna cirkulacijia su bolji, a to koži treba.

Tretmani protiv znakova starenja kože

 

Ima mnogo neinvazivnih tretmana koji mogu popraviti elastičnost i zadržati volumen. Među najpopularnije spadaju mezoterapija i dermaroller. Nema ubrizgavanja bilo kakvih supstanci, samo vitaminskih koktela koji popravljaju izgled kože.

Botoks i razni fileri za lice takođe mogu pomoći, ali oni više spadaju u estetske nego kozmetičke zahvate. Sa njima treba biti oprezan jer mogu u potpunosti promeniti oblik lica.

Mogu li se izbeći znaci starenja kože sasvim?

 

Za kraj jedno pitanje koje verovatno svima padne na pamet, barem jednom u životu. U današnje vreme toliko je načina da se starenje zaustavi, da verovatno nije potrebno posebno govoriti o njima. Ima tu operativnih zahvata, pomenutih botoksa, filera.

Ali koja je cena?

Neretko je izgled lica u mnogo lošijem stanju nego što je bio.

Razlozi su različiti.

Starenje je proces koji se ne da izbeći. Čemu toliko godina mlađe lice, ako su telo i um stari?

Naravno da je nega lica i tela stvar držanja do sebe, ali zašto težiti pokrivanju svih znakova starenja kada se neke stvari svakako ne mogu sakriti?!

Starimo dostojanstveno i uživajmo u svakom segmentu života, uz odgovarajuću i adekvatnu negu.

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *