nega kože oko očiju
Oči

Nega kože oko očiju – osnovne smernice!

Kako izgleda pravilna nega kože oko očiju i zašto ovoj regiji lica treba da posvetite posebnu negu? Pročitajte! Ovo treba da znate.

Ljudi smo i vremenom starimo. Nekima koža propada brže, drugima sporije, ali sve u svemu, vreme ostavlja tragove na licu u vidu bora. Ipak, jedan deo lica najbrže propada i otkriva da godine nisu samo broj. Reč je o regiji oko očiju.

Da li je to zbog toga što dnevno trepnemo bezbroj puta i što nam je čulo vida jedno od najvažnijih ili je zbog toga što stalno gestikuliramo i mišićima oko očiju komuniciramo?

Bilo kako bilo, nega kože oko očiju zaslužuje poseban tretman, a uskoro ćete saznati šta to sve podrazumeva.

Zašto nega kože oko očiju treba da bude posebna?

 

Odgovor na ovo pitanje smo već dali, jer je više nego očigledno da ovaj deo tela puno koristimo. Oči su vrlo aktivne i ne odmaraju čak i onda kada spavamo. Dobar preduslov za stvaranje mimičkih bora. Uz to, koža oko očiju je jako nežna i tanka (gornji i donji kapci su najtanji delovi kože na licu).

Kapci su specifični i po tome što ne sadrže lojne žlezde, pa samim tim ne vlaže se i ne hidriraju samostalno. To znači da im je potrebna spoljašnja hidratacija, u suprotnom ostaju suvi, bez hranljivih materija u vidu, vode, hijalurona i kolagena.

Mnogo je razloga da se ovoj temi pristupi vrlo ozbiljno, zato hajde odmah da pogledamo zašto nega podočnjaka, kapaka i gornjih obraza mora da bude kvalitetna.

Kako negovati kožu oko očiju?

 

Za početak, važno je naglasiti da nega kože oko očiju treba da bude redovna.

Varijante „sa vremena na vreme“ i „kada sam raspoložena“ u ovom slučaju ne piju vodu, jer koža zahteva tretman svakog dana – bez izuzetka.

 

nega okoloočne regije

 

Svima se dešava da ponekad i preskoče mazanje lica i regije oko očiju, ali gledajte da tih situacija bude baš malo ukoliko želite da sprečite bore oko očiju.

Druga stvar (ništa manje bitna) je – šta od kozmetičkih preparata mažete.

Nije svejedno da li samo vlažite kožu oko očiju običnom hidratantnom kremom za lice ili pružate koži lica ono što joj treba, a to su hranljivi sastojci. Neće svaka krema biti dobra za regiju oko očiju.

Postoje određeni preparati koji npr. mogu da maste kožu i da izazovu pojavu bubuljica. Dakle, niti ste se rešili bora, još ste natovarili sebi novi problem. Zato, negu kože ne bazirati na preparatima za ostatak lica, već izabrati preparate baš za ovu regiju.

Doduše, može da se deši da je preparat za bore specjalizovan i za podočnjake, pa ga možete koristiti na čitavom licu.

Ljiljana je žena koja zna da odabere kada je nega lica u pitanju. Njen problem su doduše bili i podočnjaci i mrežica oko očiju, ali se ona nije predavala. Bilo je momenata kada je klonula duhom, ali to više nije vredno pomena. Ona je sada žena koja živi punim plućima, neopterećena godima, a sve zahvaljujući prirodnom rešenju koji je pronašla.

Shvatila je da uklanjanje tragova starenja ne mora da bude bolno, već da može da deluje mnogo manje invazivno na kožu oko očiju, nego što su je iz ordinacija plastičnih hirurga ubeđivali. Ona zna kako se pobeđuje kada je regija oko očiju u pitanju i zato pogledajte njenu priču i pređite i vi u pobednički tim: https://lepolice.com/moja-prica-godine-su-za-mene-samo-broj/.

Koža oko očiju ima sebi svojstvene probleme u zavisnosti od toga o kom delu pričamo. U nastavku ćemo zato malo više o tome.

Nega kože ispod očiju

 

Ovoj regiji lica treba više od nege. Treba joj posvećivanje u vidu masaže, tapkanja, toplih i hladnih obloga.

Prirodna ulja u ove svrhe mogu da posluže, ali nisu najbolji izbor. Preparati namenjeni nezi kože oko očiju su nezamenljivi, jer oni su odgovarajuće teksture koja ne opterećuje kožu.

Ovi preparati su obično na bazi vode, ali i ulja koja po PH vrednosti odgovaraju koži oko očiju i ne narušavaju njenu ravnotežu. Jedan od sastojaka koji je rado viđen u ovim preparatima je shea buter jer čini kožu mekom i glatkom na dodir. Ulje vitamina E je, takođe, vrlo cenjeno u ove svrhe, jer se radi o preparatu koji spada u jedan od najboljih prirodnih antioksidanasa.

Ipak, sve ovo nije dovoljno, jer je sastojak koji je najcenjeniji kada je nega kože oko očiju u pitanju je hijaluronska kiselina. Reč je o anti-age satojku koji podmlađuje kožu, vezuje molekule vode i čini kožu čvršćom i lepšom. Koža vremenom postaje zategnutija, ali i elastičnija. Kao takva, ne dozvoljava spoljašnjim faktorima da je oštete, pa se na taj način efikasno bori protiv bora.

Kreme za negu kože oko očiju

 

Upravo je hijaluronska kiselina najvažnji sastojak koji treba da sadrži krema za negu kože oko očiju. Ona pospešuje proizvodnju kolagena. Reč je o najvažnijem proteinu u koži. Ukoliko ga ima u dovoljnoj količini, koža je lepa i zategnuta. Ako se koža lica bori sa nedostatkom kolagena, koža oko očiju je providna, slaba i bez sjaja.

Dobra stvar je da postoji sastojak u kremama za okoloočnu regiju koji se ponaša kao kolagen. On pospešuje elastičnost i izdrživost kože, što je jedan od preduslova da bi koža bila zdrava i lepa. Reč je o Neodermylu, preparatu koji se uglavnom nalazi u prirodnim kremama za predeo oko očiju.

Vrlo često je potrebno kombinovati nekoliko krema da biste zadovoljili potrebe kože oko očiju. Jedna je za podočnjake, druga za zatezanje kapaka, a treća za jagodice ili takozvane bore smejalice oko očiju. Prve obično hlade kožu (bilo da su podočnjaci naduti ili upali), druge su neutralne, ali podjednako efikasne.

Najbolje je kada pronađete jedan, dovoljno koncentrovan preparat koji zadovoljava potrebe čitave ove regije. Nije retkost da se danas sve više prave ovakvi proizvodi, a najčešće ih u svojoj ponudi ima prirodna kozmetika. Mnoge od ovih krema utiču i na boju podočnjaka (u smislu da izbeljuju), što je samo po sebi pun pogodak.

Zašto prirodna nega predela oko očiju?

Prirodna nege kože oko očiju

 

Komercijalni preparati mogu biti dobri ukoliko sadrže kvalitetne sastojke koji podmlađuju kožu. Šta više, mnogi serumi protiv bora za okoloočnu regiju su vrlo efikasni. Ipak, postoji jedna mana ovih preparata, a to je da pored jakih, koncentrovanih preparata, često sadrže i veliki broj štetnih sastojaka.To znači da dok jednu stvar rešavaju (a to su podočnjaci ili bore), u krvi vam se talože i nepotrebi sastojci, koji vremenom mogu da naruše zdravlje. To je kao vrsta cene koja se plaća za efikasnost. Samo što vas pri kupovini ovih preparata na to ne upozore.

Sa druge strane, imamo prirodne preparate za koje ne treba posebna preporuka! Oni su svakako bezbednije rešenje kada je nega kože oko očiju u pitanju, jer skrivenih sastojaka nema. Sve je transparentno, što koža lica ume da prepozna kao kvalitet, čak i ako su rezultati nešto sporiji. Samo prirodno protiv bora i neće biti greške!

Koža ispod očiju voli prirodne preparate, pa uvek treba odvojiti malo vremena i napraviti priodne maske za osveženje ove regije.

Jastučići i maske za negu kože oko očiju

 

U apotekama i drogerijama ima svega, pa i jastučića za osvežavanje kože oko očiju. Ovaj jednokratan i brzinski tretman može biti odlično rešenje za hitne situacije.

Maske za podočnjake su super stvar, bilo da su tamni, naduti ili upali. Trikova ima mnogo, brzinskih takođe, poput kesica čaja od kamilice ili kolutova krompira, ali ima i onih koji zahtevaju i malo umeća. Od sastojaka, neohodno je imati kokosovo ulje ili med, a oni se po potrebi kombinuju sa kurkumom, kafom ili soda bikarbonom.

Jedna od maski koja će prekriti tragove umora i nahraniti kožu ispod očiju podrazumeva da pomešate jednu kašičicu kokosovog ulja sa pola kašičice kurkume. Umešajte ove sastojke i blago ih utapkajte u kožu, vodeći računa da masku ne razmazujete previše ka obrazima. Ostavite je da deluje pola sata, pa je isperite.

Kurkuma će se malo zadržati na koži, što je sasvim u redu. Ne treba je trljati i spirati, već samo blago očistiti tupferom. Nakon toga, slobodno treba naneti korektor za podočnjake i nastaviti normalnu rutinu šminkanja ove regije.

Podočnjaci su uporni, a bore oko očiju duboke? Ne paničite! Male estetske korekcije mogu dovesti kožu ispod očiju u odlično stanje.

Kozmetičke procedure za negu kože oko očiju

 

Ukoliko problem nije otišao predaleko, rešenje je možda laser za podočnjake! Ova neivanzivna metoda će pomoći da koža oko očiju postane ujednačenija kada je boja u pitanju, a bore zaglađenije.

Metoterapija podočnjaka je, takođe, vrlo popularna. Vitaminski kokteli za obnavljanje kože ispod očiju mogu biti rešenje za obnavljanje ove regije.

Ukoliko su podočnjaci izuzetno izraženi, malo hijaluronskog filera će pomoći. Jeste da se radi iglicama, ali ovaj tretman je vrlo komforan i neosetno bolan. Ukoliko se profesionalno odradi, preporodiće regiju oko očiju. Vremenom će biti potrebno samo redovno održavati dobijene rezultate na svakih šest meseci do godinu dana, a u međuvremenu nastaviti jaku i kvalitetnu negu.

Jedna od olakšavajućih stvar je što su ovi tretmani danas vrlo lako dostupni. Kozmetičara je na svakom koraku, a neretko i stmatološke ordinacije nude ovu vrstu tretmana. Ipak, treba proveriti kome se poverava koža lica, jer kvalifikovanih stručnjaka je malo. Naravno, uvek treba povesti posebnog računa šta se koristi od preparata.

Možda sada ima više smisla korišćenje krema sa hijaluronom? Na taj način se vrši savršena prevencija i odlažu kozmetički tretmani.

Šta ako je koža ispod očiju izrazito suva?

Nega suve kože oko očiju

 

Ukoliko je koža podočnjaka suva, pažljivije treba birati preparate za negu. Jake, vitaminske kreme i serume treba izbegavati, jer one mogu sadržati retinol. Ovaj sastojak, iako jako delotvoran kada je uklanjanje tamnih podočnjaka u pitanju i bora, može da iziritira kožu ispod očiju.

 

nega predela oko očiju

 

Ukoliko se odabere pravi kozmetički preparat, kod suve kože podočnjaka će možda biti potrebna nešto češća upotreba za obnavljanje ove regije. Po potrebi, treba uvesti i mazanje priodnih ulja, poput kokosovog ili ricinusovog ulja za lice, kako bi se rešio problem dehidriranosti kože ispod očiju.

Prirodni preparati svakako ne mogu da naštete koži podočnjaka i kapaka, pa uvek treba njih birati. Ukoliko primetite da ste sa njihovom upotrebom preterali, viškove lako možete ukloniti. Svakako, kožu ispod očiju ne treba ostavljati da bude suva, već treba raditi na njenoj hidrataciji i nezi.

Spušteni kapci kao poseban problem

 

Nije retkost da žene uopšte nemaju bore oko očiju i podočnjake, ali da su prešle tridesetu, mogu ih odavati- spušteni kapci. Specifičan problem, sa kojim se neretko susreću dame svih godišta. Ipak, ukoliko smatrate da je operacija jedino rešenje, varate se.

Koža kapaka se mora negovati da bi se zategla. Zato u svoju večernju rutinu ubacite i mazanje kože kapaka, jer su oni, takođe, podložni sušenju, perutanju i propadanju.

Kesice ispod očiju i kako ih ukloniti

 

Naduti podočnjaci, jedna od najčešćih vrsta podočnjaka. Javljaju se od nespavanja, od dehidratacije ili nakupljanja tečnosti u organizmu. Svakako, nezgodni, ali ne i nerešivi. Jedan od najjednostavnijih trikova koji može pomoći su hladne obloge.

 

Tapkanje podočnjaka kockicama leda umotanim u tkaninu može pomoći da se podočnjaci povuku. Zaleđeni tupferi natopljeni kafom su podjednako dobra stvar, jer kafa utiče na povlačenje vode iz kože i ubrzavanje cirkulacije hranljivih materija.

Ipak, sa hladnim oblogama za podočnjake samo obazrivo, naročito ako imate problema sa nosnim sinusima. Prehlađivanje ove regije lica nije za sve dobra ideja, iz iskustva!

Tretman upalih podočnjaka

 

Ovde su preparati sa hijaluronom izrazito delotvorni, jer oni uglačavaju kožu i crpe rezerve vode iz ćelija kože. Uz dobar preparat, od pomoći je i masažer za lice, jer koža oko očiju voli masažu.

Tapkajte ovu regiju, jer će to poboljšati izgled podočnjaka, ali i ukloniti bore. Samo, vodite računa da ne vučete previše kožu i da je ne povređujete, jer to može imati skroz suprotan efekat.

Bore oko očiju

 

Bore oko očiju, ali i one između se po pravilu prve pojave. Popularne mrštilice, nisu retkost ni u dvadesetim. Treba raditi na prevenciji njihovog javljanja, jer je to jedini način da se zaustave i odlože. Dobrom kremom protiv bora moguće je ublažiti ih, ali ne i u potpunosti ukloniti.

Za tako nešto, potrebno je uključiti botoks tretman, što je već ozbiljnija stvar, koja može imati i posledice, pogotovo ako se ne uradi stručno. Nisu vam potrebni ovi tretmani u mlađim godinama i treba ih odlagati što je duže moguće.

Doskočiti problemima sa kožom oko očiju moguće je dobrim kozmetičkim preparatima i to je jedini ispravni put! Zato je potrebno što više pisati o nezi okoloočne regije, kako bi se svest mladih na vreme menjala!

Možda će Vam se svideti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *